Kérdések

Több
18 éve 3 hónapja #297613 Írta: icke
icke válaszolt a következő témában: Kérdések
Üdvözletem!

Mind a Leithian-ének, mind a Húrin gyermekeiről szóló ballada, a Narn i Hîn Húrin megtalálható a HoME-sorozat harmadik kötetében, a Lays of Beleriand-ban. Ez eddig csak angolul jelent meg (bár Magyarországon is kapható), és nem valószínű a közeljövőben magyar nyelvű kiadás felbukkanása.

icke

ignis sum quae contra frigus ardet

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
18 éve 3 hónapja #297610 Írta: gubbubu
gubbubu válaszolt a következő témában: Kérdések

Missy írta: A Szilmarilok bevezetőjében azt írja Christopher ... Ezek a versek, krónikák, és szájhagyomány Tolkien korábbi munkái, vagy régi könyvekből kivett versek és az angol szájhagyomány útján fönnmaradt versek, történetek lennének, amelyeket Tolkien fölhasznált, és beépített a Szilmarilokba? És ha nem Tolkien által írt versek és történetek, meg lehet azokat eredetiben is találni ill. olvasni?

Nem, nem angol és nem is más "reális nép" szájhagyománya. Úgy kell érteni, hogy a Szilmarilok egy, a késői középföldei korokban összeállított mű, melynek forrását a régebbi középföldi krónikák, művek és szájhagyomány képezi. Ugyanakkor ennek az összeálításnak a reális világban is megfelelt az, hogy Tolkien azon műveit kivonatolta, vagy írta át, melyek a régebbi korokról szóltak, és amelyek, írói elképzelése szerint, régibb korokban is keletkeztek, mint a Szilmarilok. Pl. ilyen az ún. Leithian-ének, amelyet Tolkien valószínűleg valóban megírt (de ebben már nem vagyok biztos) - a Szilmarilok Berenről és Lúthienről szóló fejezetében mint forrásra hivatkozik rá - vagy a Húrin Gyermekei c. ballada. Hogy ezek elérhetőek-e, és hogy magyarul is, azt nem tudom

"Álnok idő jár, tűnni-szűnni ront

Tündérkéz emelte Kortiriont."

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
18 éve 3 hónapja #297609 Írta: Missy
Missy válaszolt a következő témában: Kérdések
A Szilmarilok bevezetőjében azt írja Christopher, hogy apja "gyűjteményes műnek, kivonatnak tekintette, amelyet igen régi és igen különböző forrásokból(versek, krónikák, szájhagyomány)állítottak össze az események után, s ez igaz a könyvnek a történetére is hiszen sok régebbi vers és elbeszélés képezi alapját, így tehát nem csak elméletben, de valójában is kivonat".

Ezek a versek, krónikák, és szájhagyomány Tolkien korábbi munkái, vagy régi könyvekből kivett versek és az angol szájhagyomány útján fönnmaradt versek, történetek lennének, amelyeket Tolkien fölhasznált, és beépített a Szilmarilokba? És ha nem Tolkien által írt versek és történetek, meg lehet azokat eredetiben is találni ill. olvasni?

Sötét fellegek úsztak lomhán az égbolton, követve az ifjú tünde útját az erdei ösvényen.
(Tünde énem,félig meddigLevinhood, DH2000. segítségével)

Több
18 éve 3 hónapja #297171 Írta: Elendin Nimnáró
Elendin Nimnáró válaszolt a következő témában: Kérdések

Felagund írta: Megjegyzendő, hogy nem egészen egyértelmű, hogy Míriel közvetlenül Fëanor születése után halt-e meg, vagy egy ideig még élt. Az erőelszívás ténye az előbbit, míg Fëanor határtalan ragaszkodása anyjához a másikat erősíti meg...

Egyértelmű,a Szil-ben benne van,bár lehet,hogy HoMe mást ír.Nem emlékszem rá ponotosan hol van,de van egy olyan rész,hogy Finwe kimegy Mirielhez Lórienben,aki ott pihen,és mondja neki,hogy milyen kár,hogy nem látja,ahogy a fia növekszik,mire Miriel válaszol,hogy valóban szomorú, sírna is,ha volna ereje hozzá ereje.És utána van az a mondat,hogy nem felelős a következményekért.Nemsokkal ezután hal meg, Este szolgálói találtak rá és azt hitték alszik.Tehát egy ideig még élt,bár valószínűleg rövid ideig.

Elendin Nimnáró/Ithilsil
Mors quid sit, rogitas, si scirem,mortuus essem!

Több
18 éve 3 hónapja #297124 Írta: Olorin.papa
Olorin.papa válaszolt a következő témában: Kérdések
Mint gyakorló kispapa úgy vettem észre, hogy a gyermek nagyon is érzékeli az apja jelenlétét, érintését, és szvsz ez a tündéknél mégerősebben megmutatkozhatott.
Az éneklés nem rossz elgondolás, mert a tündéknél a dalnak /varázsdalnak, és az éneklésnek nagyon nagy szerepe volt. Gondoljunk csak Felagund és Szauron párbajára...

"Már születésem óta haldoklom,kissé hosszúra nyúlik. Unom."

Több
18 éve 3 hónapja #296854 Írta: Felagund
Felagund válaszolt a következő témában: Kérdések

gilloth írta: :oops: nem az van amúgy, hogy a tünde nők, mialatt várjáka bébit, nemcsak testileg, de lelkileg is táplálják? És mivel mint tudjuk, Feanor rendkívül erős lélek volt, biztos sok "energiát" kellett Mírielnek adnia... és ezért is kimerülhetett.. nem? :?: :hein: Úgy értem, lelkileg is. sé akkor már lehet, h úgy érezte, elég az életből... és a szerelemből is...

Megjegyzendő, hogy nem egészen egyértelmű, hogy Míriel közvetlenül Fëanor születése után halt-e meg, vagy egy ideig még élt. Az erőelszívás ténye az előbbit, míg Fëanor határtalan ragaszkodása anyjához a másikat erősíti meg...

Our knees do not bend easily

Több
18 éve 3 hónapja #296783 Írta: dorwinion
dorwinion válaszolt a következő témában: Kérdések
„Also the Eldar say that in the begetting, and still more in the bearing of children, greater share and strength of their being, in mind and in body, goes forth than in the making of mortal children. For these reasons it came to pass that the Eldar brought forth few children…

… Yet it would seem to any of the Eldar a grievous thing if a wedded pair were sundered during the bearing of a child, or while the first years of its childhood lasted. For which reason the Eldar would beget children only in days of happiness and peace if they could.”

Morgoth’s Ring, Laws and Customs Among the Eldar

Na, most hirtelejében ezt sikerült előkaparnom. Valahol belebotlottam egy valamivel részletesebb magyarázatba is, ha rájövök, hogy hol, akkor hozom. A nem angolosok kedvéért röviden: a fogantatásban, de még inkább a gyermek kihordásában nagyobb a testi és szellemi terhek megosztása, mint az embereknél, és az eldák számára borzalmas dolog elválni a gyermek kihordási ideje alatt vagy míg a gyermekkor első évei véget nem érnek.
Tudom, hogy ezzel nem győztelek meg, de nagyon keresem, amit nem találok…
Egyébként az éneklés is igen hasznos lehet! :P

(Tudom, hogy ez nem a humor topic, de muszáj leírnom, még ha megköveztek is érte. Egy perce jutott az eszembe, és azóta nem tudom abbahagynia röhögést.
Nerdanel nagy pocakkal, kényelmetlenül feszengve ül, miközben párja a hátát dörzsölgeti. „ Jaj, Fëanor, úgy sajog a hátam!” „ Tudom drágám, tudom. Nekem is…”) :lol:

Ha nevetek, boldog leszek. Ezért tovább nevetek... :-)

Több
18 éve 3 hónapja #296763 Írta: Missy
Missy válaszolt a következő témában: Kérdések

dorwinion írta:

gilloth írta: :oops: nem az van amúgy, hogy a tünde nők, mialatt várjáka bébit, nemcsak testileg, de lelkileg is táplálják? És mivel mint tudjuk, Feanor rendkívül erős lélek volt, biztos sok "energiát" kellett Mírielnek adnia... és ezért is kimerülhetett.. nem? :?: :hein: Úgy értem, lelkileg is. sé akkor már lehet, h úgy érezte, elég az életből... és a szerelemből is...

Az első két mondatra a válasz határozott igen, bár a gyermek fëajának táplálásában az apának is részt kell vennie. Az én véleményem szerint a szerelem nem tűnt el, csak Míriel borzasztóan kimerült. (Biztos voltál már te is olyan fáradt, hogy semmivel sem törődtél.) Amúgy Tolkien valószínűleg az elhidegülést megírta volna, miként Fëanor és Nerdanel esetében.

Izabell: Azért nincs harag, ugye? :wink:

Már elnézést, de az apa hogy vesz részt? Énekel neki?
[size=9:311v3yex]Tudom, ez megint egy értelmes megnyilatkozásom volt..[/size]

Sötét fellegek úsztak lomhán az égbolton, követve az ifjú tünde útját az erdei ösvényen.
(Tünde énem,félig meddigLevinhood, DH2000. segítségével)

Több
18 éve 3 hónapja #296746 Írta: dorwinion

Az első két mondatra a válasz határozott igen, bár a gyermek fëajának táplálásában az apának is részt kell vennie. Az én véleményem szerint a szerelem nem tűnt el, csak Míriel borzasztóan kimerült. (Biztos voltál már te is olyan fáradt, hogy semmivel sem törődtél.) Amúgy Tolkien valószínűleg az elhidegülést megírta volna, miként Fëanor és Nerdanel esetében.

Izabell: Azért nincs harag, ugye? :wink:

• gilloth
  • Látogató
  • Látogató
18 éve 3 hónapja #296698 Írta: gilloth
gilloth válaszolt a következő témában: Kérdések
:oops: nem az van amúgy, hogy a tünde nők, mialatt várjáka bébit, nemcsak testileg, de lelkileg is táplálják? És mivel mint tudjuk, Feanor rendkívül erős lélek volt, biztos sok "energiát" kellett Mírielnek adnia... és ezért is kimerülhetett.. nem? :?: :hein: Úgy értem, lelkileg is. sé akkor már lehet, h úgy érezte, elég az életből... és a szerelemből is...

Több
18 éve 3 hónapja #296634 Írta: Izabell
Izabell válaszolt a következő témában: Kérdések
Jól van na :oops:

Több
18 éve 4 hónapja - 18 éve 4 hónapja #296578 Írta: dorwinion

Izabell írta: Szerintem nem,hisz még te mondtad nekem ,hogy a tündék csak egyszer lesznek szerelmesek általában életükben(kivétel Finwé,aki kétszer n?sült)de mivel Miriel nem tudta el?re mi lesz a sorsa,ezért szerelemb?l kellett ,hogy hozzámenjen Finwéhez,hisz elég borzasztó egy olyan vkivel tölteni az örökkévalóságot,akit nem szeretsz.

Izabell, értsd a viccet! :P
Egyébként elméletileg szerelmes lehet többször is, de annyira szerelmes, hogy meg is házasodjon, csak egyszer Ebb?l következik, hogy egy tünde csak egyszer házasodhat meg. ( Kivételek mindig vannak) A téma részletesebben Felagund hozzászólásában van kifejtve.

Több
18 éve 4 hónapja #296577 Írta: Izabell
Szerintem nem,hisz még te mondtad nekem ,hogy a tündék csak egyszer lesznek szerelmesek általában életükben(kivétel Finwé,aki kétszer n?sült)de mivel Miriel nem tudta el?re mi lesz a sorsa,ezért szerelemb?l kellett ,hogy hozzámenjen Finwéhez,hisz elég borzasztó egy olyan vkivel tölteni az örökkévalóságot,akit nem szeretsz.

Több
18 éve 4 hónapja #296547 Írta: dorwinion
Lehet, hogy Míriel nem is szerette igazán Finwët? Olyan, mintha bújkálna el?le... :lol:

Több
18 éve 4 hónapja #296538 Írta: Felagund
Felagund válaszolt a következő témában: Kérdések
Az alapvet? különbség Míriel és Glorfindel újraszületése között az volt, hogy Míriel feája csak "simán" visszaköltözött a testébe, ami romlatlanul hevert Lórien kertjeiben, míg Glorfindel a zuhanás után nem volt ilyen szerencsés... (hogy Finwe egy lyukkal a fejében ébredt-e új életre a régi testében, nem tudom, de nem tartom valószín?nek :lol: )

Angolul nem annyira tudóknak.
El?zmények: mikor Míriel meghalt (ugye ez volt az els? halál Valinorban, és a Valák se nagyon voltak rá felkészülve, leszámítva Mandost, aki korok óta csinosítgatta a Csarnokait 8) :lol: ) Finwe (érthet? módon) ngayon szomorú volt, és számon kérte a Valákon, hogy neki miért nem lehet kedvese, és miért nem nemzhet több gyermeket Valinor dics?ségére (ehhem ehhem... :lol: ). A Valák megkérdezték Míriel feáját, aki kategórikusan és (akkor még) örökre elzárkózott az újjászületés lehet?ségét?l. Ekkor a Valák (hosszas tanácskozás után) kimondták azt a Statútumot, hogy minden tündének egy és csakis egy él? házastársa lehet, és ha a meghalt házastárs kvázi írásba adja, hogy nem kíván újjászületni, míg Arda létezik, akkor az özvegynek jogában áll új párt választani. Finwe így vehette el Indist.
Míriel esetében az ügy még bonyolultabb volt, mivel nem sokkal kés?bb Finwe is meghalt, és a két lélek találkozott Mandosban, és Míriel most úgy érezte, hogy mégis szeretne újjáéledni, és legalább némileg jóvá tenni azokat a tetteket, amit a szeretett fiacskája elkövetett. Ezzel együtt nem sokan látták újjászületése után, mert Vaire csarnokaiban maradt, mint f?állású szöv?n? :mrgreen:

Our knees do not bend easily

Több
18 éve 4 hónapja #296465 Írta: dorwinion
Igen, ezt pont tegnap olvastam. Véletlenül. :lol: De olyan verzió is van, ami a két elfogadott verzió keveréke, miszerint a megnemszületett gyermeket továbbra is az anya és az apa támplálja, és az születése után csak lassan, fokozatosan nyeri vissza az emlékeit a korábbi életér?l. Azt viszont már régen olvastam, de úgy rémlik, hogy ebben az esetben kicsit megbonyolódik a család fogalma, hiszen az újjászületett mindkét szül?i pár a elfogadja sajátjának, az ? számára pedig ez a természetes állapot. Az más kérdés, hogy az els? szül?kkel nem tudom hogyan tarthatta a kapcsolatot- álmok?-, hiszen az újjászületés mindig Valinorban történt, a halál vagy halványodás pedig általában Középföldén. Ja, és az új test nagyon hasonlított az el?z? életbelihez.
Egyébként egyetértek: nagyon sok az elvarratlan vagy elvetett elmélet Tolkien munkáiban. De éppen ezért tudunk róla még mindig beszélni és esetenként újat mondani egymásnak. Szerintem ez jó, dolgozzon a mi fantáziánk is! :P

Több
18 éve 4 hónapja #296456 Írta: Sil
Sil válaszolt a következő témában: Kérdések

dorwinion írta: A Morgoth's Ring- ben van. Lehet idézni? Mert akkor gyorsan megtudom mutatni...

Persze, hogy lehet, de túl hosszú szvsz. Amire én emlékszem, az is Morgoth's Ring (*keres tovább, van-e másik verzió*):

HoME írta: Now it is told that in the bearing of her son Miriel was consumed in spirit and body; and that after his birth she yearned for rest from the labour of living. And she said to Finwe: 'Never again shall I bear a child; for strength that would have nourished the life of many has gone forth into Feanaro.'* Then Manwe granted the prayer of Miriel. And she went to Lorien, and laid her down to sleep upon a bed of flowers [) beneath a silver tree]; and there her fair body remained unwithered in the keeping of the maidens of Este. But her spirit passed to rest in the halls of Mandos.

Finwe's grief was great, and he gave to his son all the love that he had for Miriel; for Feanaro was like his mother in voice and countenance. Yet Finwe was not content, and he desired to have more children. He spoke, therefore, [> After some years, therefore, he spoke] to Manwe, saying: 'Lord, behold! I am bereaved; and alone among the Eldar I am without a wife, and must hope for no sons save one, and no daughter. Whereas Ingwe and Olwe beget many children in the bliss of Aman. Must I remain ever so? For I deem that Miriel will not return again ever from the house of Vaire.'

Then Manwe considered the words of Finwe; and after a time he summoned all the counsellors of the Eldar, and in their hearing Mandos spoke this doom: 'This is the law of Iluvatar for you [> This is the way of life that Iluvatar hath ordained for you], his children, as you know well: the First-born shall take one spouse only and have no other in this life, while Arda endureth. But this law takes no account [) But herein no account is taken] of Death. This doom is therefore now made, by the right of lawgiving that Iluvatar committed to Manwe: that if the spirit of a spouse, husband or wife, forsaking the body, shall for any cause pass into the keeping of Mandos, then the living shall be permitted to take another spouse. But this can only be, if the former union be dissolved for ever. Therefore the one that is in the keeping of Mandos must there remain until the end of Arda, and shall not awake again or take bodily form. For none among the Quendi shall have two spouses at one time alive and awake. But since it is not to be thought that the living shall, by his or her will alone, confine the spirit of the other to Mandos, this disunion shall come to pass only by the consent of both. And after the giving of the consent ten years of the Valar shall pass ere Mandos confirms it. Within that time either party may revoke this consent; but when Mandos has confirmed it, and the living spouse has wedded another, it shall be irrevocable until the end of Arda. This is the doom of Namo in this matter.'

It is said that Miriel answered Mandos saying: 'I came hither to escape from the body, and I do not desire ever to return to it'; and after ten years the doom of disunion was spoken. [Added: And Miriel has dwelt ever since in the house of Vaire, and it is her part to record there the histories of the kin of Finwe and all the deeds of the Noldor.] And in the years following [> But when three years more had passed] Finwe took as second spouse Indis of the Vanyar, of the kin [> sister] of Ingwe; and she bore five fair children of whom her two sons are most renowned in the histories of the Noldor. But her eldest child was a daughter, Findis, and she bore also two other daughters: Irime and Faniel [> Faniel and Irime]. [...]

Aha, közben megtaláltam azt a verziót is, amir?l te beszélsz (a Laws and Customs végén). A HoME-nál szvsz nagyon nehéz megállapítani, hogy most akkor melyik verzió mennyire tekinthet? véglegesnek, a kánon részének. Az újjászületéssel kapcsolatban is van több verzió, az Athrabeth végén a jegyzetekben, és a Glorfindellel foglalkozó írás végén is pl Christopher említ olyan jegyzeteket (bár nem közli a szöveget egyik esetben sem), ami szerint Tolkien elvetette a születéses ötletet.

Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain

• gilloth
  • Látogató
  • Látogató
18 éve 4 hónapja #296452 Írta: gilloth
gilloth válaszolt a következő témában: Kérdések

dorwinion írta: A Morgoth's Ring- ben van. Lehet idézni? Mert akkor gyorsan megtudom mutatni...

Sztem lehet, csak az angolul nem tudók kedvéért, vki a magyar változatot is bevarázsolhatná, estleg Te beteszed és vki leferdíti :)

Több
18 éve 4 hónapja #296437 Írta: dorwinion
A Morgoth's Ring- ben van. Lehet idézni? Mert akkor gyorsan megtudom mutatni...

Több
18 éve 4 hónapja #296425 Írta: Sil
Hmm, utánanézek. Kicsit régen olvastam.

Tears unnumbered

Több
18 éve 4 hónapja #296422 Írta: dorwinion
Tévedtem, nem Estë, hanem Vairë. :roll:

Több
18 éve 4 hónapja #296421 Írta: dorwinion

Sil írta:

dorwinion írta:

Ille / Lórien írta: Kik azok a tündék, akikr?l biztosan tudható, hogy újjászülettek?

Glorfindel és Míriel.

Míriel? 8O ? nem azokra példa, akik biztosan nem térnek vissza? Hiszen különben Finwe nem házasodhatott volna újra. Van is ezzel kapcsolatban egy írás a HoME-ban, ha jól emlékszem.

Én úgy emlékszem, hogy miután Míriel megtudta egyszülöttje tetteit, úgy döntött, hogy mégis inkább elköszön Mandostól. Az más lapra tartozik, hogy nem tért haza a rokonaihoz, barátaihoz- Finwë akkor már szintén Mandos vendége volt-, hanem , ha jól emlékszem Estë szolgálói közé állt. Finwë volt az, aki úgy döntött, hogy nem távozik el a Termekb?l, mert ki hallott már olyat, hogy egy tündének két felesége van.
Ha rosszul emlékszem, bocs- emberek vagyunk. De ez ugrik be folyamatosan.
És mi van Finrod Felagunddal? Ez most csak beugrott. ?t nem engedték el?

Több
18 éve 4 hónapja #296419 Írta: Sil

dorwinion írta:

Ille / Lórien írta: Kik azok a tündék, akikr?l biztosan tudható, hogy újjászülettek?

Glorfindel és Míriel.

Míriel? 8O ? nem azokra példa, akik biztosan nem térnek vissza? Hiszen különben Finwe nem házasodhatott volna újra. Van is ezzel kapcsolatban egy írás a HoME-ban, ha jól emlékszem.

Tears unnumbered

Több
18 éve 4 hónapja #296415 Írta: dorwinion

Izabell írta: Véleményem szerint a tündék nem igazán bajlódtak a tanulással,hisz mivel ?k a föld lebölcsebb és legigaságosabb lényei ezért szerintem a tanulás is nagyon könnyen ment nekik.Arról nem is beszélve,hogy mennyi idejük volt rá,ott volt nekik az örökké valóság

A tanulás valóban könnyebben ment nekik, mint egy átlagos halandónak, de attól még kellett tanulniuk. Azonkívül a bölcsességet nem lehet tanulás útján megszerezni, az csak megkönnyítheti az útját. A legigazságosabb? Nos, én szeretem Fëanort, de mondd ezt az alqualondëi tündéknek. Vagy Fingolfin csapatának.

Több
18 éve 4 hónapja - 18 éve 4 hónapja #296414 Írta: dorwinion

Glorfindel és Míriel.

Több
18 éve 4 hónapja #296409 Írta: Ille Lórien
Ille Lórien válaszolt a következő témában: Kérdések
Kik azok a tündék, akikr?l biztosan tudható, hogy újjászülettek?

"Elen síla lúmenn' omentielvo."

Több
18 éve 4 hónapja #296402 Írta: Izabell
Számomra az lenne a furcsa,ha a saját gyermekem lenne mondjuk a dédnagyanyám.És ezt mindketten tudnánk is.

Több
18 éve 4 hónapja #296401 Írta: Izabell
Véleményem szerint a tündék nem igazán bajlódtak a tanulással,hisz mivel ?k a föld lebölcsebb és legigaságosabb lényei ezért szerintem a tanulás is nagyon könnyen ment nekik.Arról nem is beszélve,hogy mennyi idejük volt rá,ott volt nekik az örökké valóság

Több
18 éve 4 hónapja #296392 Írta: dorwinion

Felagund írta: A Professzornak nyilván (mint mindig) több ötlete is volt arról, hogy a tündék miképpen szülessenek újjá. Ezek közül talán a leginkább letisztult az az, hogy egy-egy születend? gyermekben születnek újjá, és feln?tt korukra visszaemlékeznek egész el?z? életükre, és a személyiségük is a régi lesz...

Nekem ez a legszimpatikusabb lehet?ség. Valák ide, valák oda, képtelen vagyok elképzelni, hogy a semmib?l teremtenek egy, a teremtése pillanatától kezdve írni, olvasni, számolni, akár nyelveket is beszél?, kézenállni tudó tündét. Ha nem így lenne, elég furcsa lenne elképzelni a fizikailag feln?tt külsej? Glorfindelt, amit vadul küzd mondjuk, az írásbeliség elsajátításával.

Több
18 éve 4 hónapja #296345 Írta: Izabell
Ez kicsit furán hangzik,mert gondoljatok bele,hogy akkor az is megeshet,hogy mondjuk a nagybátyám,vagy a testvérem lesz a gyermekem.És feln?tt korába,ha visszaemlékezik régi életére,kicsit furán tekintene majd az anyjára,aki tulajondképpen a testvére.....

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 1.223 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére