Könyvmegjelenések
- Gandalf
- Témaindító
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
Infó A szilmarilok felülvizsgálatáról:
Utána futhatnak még néhány kört a magyar kiadókkal és az angol jogtulajdonossal is, hogy felderítsék, pontosan milyen jogi keretek között és milyen formában történhetne meg az Egységes Magyar Tolkien Terminológiai Jegyzék nyilvánosságra hozása...Ankalimon Facebook-on írta: "Most éppen az utolsó, eddig még nem szerkesztett kötet, A szilmarilok szövegének felülvizsgálata zajlik - ez vélhetően február elejéig eltart. Utána elkezdjük az összes eddigi kötetben kialakított terminológia utóellenőrzését, illetve az egyes kötetek keresztellenőrzését, és felállítjuk a teljesnek nevezhető, és ebben a formában publikálható terminológiai szószedetet.
Szerintem ez a munka el fog tartani egy-két hónapig. Remélhetőleg nyárra befejezzük."
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Grondir
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
- Köszönetek: 0
Sötét Úr írta: Egy igazi germán oroszlántól ez nem is csoda, az akkor is király, ha csak helytartó.
Akiről te beszélsz, az viszont Ecthelion. (Nem echte Löwe, vagy hát szóval... rossz helyre írtad a "h"-t.)
Az csak azért van, mert azt is elnyomták benne! Feltűnt később, hogy A GyU-ban másképp volt írva.
Gandalf írta: No, akkor el is kezdhetjük ezeket összeszedni a Pontatlanságok-topicba.
Hát akkor amiket még találok benne, majd kigyűjtöm szép lassan, és beírom ide. De én, mivel nem ismerem az eredetiket, ezért csak az ilyenekre tudok figyelni, a fordítási hibákra nem.
Lacho calad! Drego morn!
"Kard vagyok a sötétségben. A falak őre vagyok. A tűz vagyok, amely elűzi a hideget, a fény, amely elhozza a hajnalt, a kürt, amely felébreszti az alvókat, a pajzs, amely az emberek birodalmát védelmezi."
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Gandalf
- Témaindító
- Nem elérhető
- Sötét Úr
- Nem elérhető
- nn ms.j sAw
Akiről te beszélsz, az viszont Ecthelion. (Nem echte Löwe, vagy hát szóval... rossz helyre írtad a "h"-t.)
- Grondir
- Nem elérhető
Tevildo írta: Egyébként a "Befejezetlen regék" sem úszta meg sajtóhubák nélkül:
pl:
"A drúadanok" c. fejezetben a "drû" sok esetben "drű"-re változott.
Nem csak sajtóhibák nélkül: a Névmagyarázatban Thorongil címszó alatt pl. II. Echtelion király van írva helytartó helyett. Ez csak úgy megütötte a szemem, mikor ma belelapoztam.
Lacho calad! Drego morn!
"Kard vagyok a sötétségben. A falak őre vagyok. A tűz vagyok, amely elűzi a hideget, a fény, amely elhozza a hajnalt, a kürt, amely felébreszti az alvókat, a pajzs, amely az emberek birodalmát védelmezi."
- Tevildo
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
a Ciceró tud róla, hogy milyen "szépséghibák" merültek fel a kritikai "Hobbit"-tal kapcsolatban? Azaz: Lehet számítani rá, hogy lesz valamikor a távoli jövőben javított kiadás?
Üdv,
a Macskaherceg
- Tevildo
- Nem elérhető
pl:
"A drúadanok" c. fejezetben a "drû" sok esetben "drű"-re változott.
Üdv,
a Macskaherceg
- Sil
- Nem elérhető
- Köszönetek: 4
Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain
- Gandalf
- Témaindító
- Nem elérhető
- Tevildo
- Nem elérhető
Grondir írta: A Középfölde Atlasza és a Középfölde életre kel című műveknek terveznek 1-2 éven belüli újra megjelenést? Erről lehet tudni valamit?
A Középfölde Atlaszába itt-ott néha még bele lehet futni... a minap a Köki Terminál Librijében láttam néhány példányt.
Üdv,
a Macskaherceg
- Grondir
- Nem elérhető
Lacho calad! Drego morn!
- Gandalf
- Témaindító
- Nem elérhető
- Tevildo
- Nem elérhető
Gandalf írta: És tényleg!
www.facebook.com/photo.php?fbid=56155851...5519186130149&type=1
Jó vastag, majdnem 800 oldal. De az ára ehhez képest baráti.
Ugye? Mondtam, hogy a Mikulás hozta...
Ma láttam is az Alexandra polcain (Károly körút). Szép kiadás lett. Jól mutat a polcon a többi fekete mellett. :lájk:
Üdv,
a Macskaherceg
- Gandalf
- Témaindító
- Nem elérhető
www.facebook.com/photo.php?fbid=56155851...5519186130149&type=1
Jó vastag, majdnem 800 oldal. De az ára ehhez képest baráti.
- Tevildo
- Nem elérhető
Gandalf írta:
Tevildo írta: Már meg is jelent a "Befejezetlen regék"!
Bár csak 10-ére ígérték, már ma megjelent (nyílván a Mikulás hozta). Így kell ezt kérem! :lájk:
Már boltokban is láttad, vagy csak a zinternet mondja?
A zinternet szólt, hogy megjött az előrendelt példányom.
Holnap elmegyek érte, addigra már szerintem a polcokon is ott lesz.
Üdv,
a Macskaherceg
- Gandalf
- Témaindító
- Nem elérhető
Tevildo írta: Már meg is jelent a "Befejezetlen regék"!
Bár csak 10-ére ígérték, már ma megjelent (nyílván a Mikulás hozta). Így kell ezt kérem! :lájk:
Már boltokban is láttad, vagy csak a zinternet mondja?
- Tevildo
- Nem elérhető
Üdv,
a Macskaherceg
- Tevildo
- Nem elérhető
Egy apró kis hiba azért feltűnt: 10. old. a szövegben egy "Hobbiton" lefordítatlanul maradt valahogy ("Hobbitfalva" helyett). De ez legyen vele a legnagyobb gond. Meg a mérete.
Üdv,
a Macskaherceg
- Gandalf
- Témaindító
- Nem elérhető
- Gandalf
- Témaindító
- Nem elérhető
- Tevildo
- Nem elérhető
thorin2 írta: itt szerintetek meg lehet még venni: konyv-ujsag.zsibvasar.hu/regeny/fantasy/...i-kotet-4893272.html
Azt írja, hogy lejárt, viszont nem fogyott el.
próba, cseresznye. A helyedben írnék az eladónak, hogy aktuális-e még az ajánlat.
Üdv,
a Macskaherceg
- Balin
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK3
Azt írja, hogy lejárt, viszont nem fogyott el.
"Ködlő hegyeken túl,
mély barlangon, tág üregen túl..."
- Tevildo
- Nem elérhető
thorin2 írta: Bocsánat, hogy most másról kérdezek, de nem tudja valaki, hol lehet megvenni a király visszatér-t árkádia 1990-es kiadásban (külön) :
Az a helyzet, hogy egy kipakolásnál előkerült ebből a kiadásból az 1.-2. rész és szeretnénk megvenni hozzá a 3.-at.
Tapasztalatom szerint régebbi kiadású GyU-kötetek ritkán fordulnak elő antikváriumokban. Az antikvarium.hu-n nem is találni semmit. De azért érdemes körbejárni pár antikváriumot: hátha. Illetve aukciós és aprós oldalakat (vatera, használt.hu, stb.)
De nem sok reményt fűznék hozzá.
Esetleg még itt lehetne előjegyeztetni:
www.szellemlovas.hu/wb_fantasy/i ... ilter_id=0
Üdv,
a Macskaherceg
- Balin
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK3
Az a helyzet, hogy egy kipakolásnál előkerült ebből a kiadásból az 1.-2. rész és szeretnénk megvenni hozzá a 3.-at.
"Ködlő hegyeken túl,
mély barlangon, tág üregen túl..."
- Gandalf
- Témaindító
- Nem elérhető
Mi változott és mi nem?
- A hobbit 2012-es őszi kiadásai (az újabb "fekete, kemény borítós", és a "puha fedelű, filmplakátos borítós" is) javított kiadások, sőt, másodjára javítottak (a 2006-os eredeti fordítást először 2011-ben, majd 2012-ben javította az Európa, egyrészt önszorgalomból, másrészt néhány javaslatunkat megfogadva).
- A J.R.R. Tolkien meséi tudtunkkal ugyanazokat a változatokat tartalmazhatja a mese-fordításoknak, mint a korábbi kiadásaik. (Valaki megerősítené vagy megcáfolná?)
- A Befejezetlen regék tulajdonképpen A Gyűrű keresésének a javított, terminológiailag átdolgozott változata, az eredeti fordítást az MTT szaklektorálta és módosította Ankalimon vezetésével.
- A hobbit művészete egy teljesen új kiadvány, eddig még nem jelent meg magyarul. Egy MTT-s fordította (Bonácz Ági) és egy MTT-s lektorálta (Ankalimon).
- Metaflora
- Nem elérhető
- Miau!
- Köszönetek: 19
Nem új fordítás, de MTT-módra javított szöveg, nem?Tevildo írta: Az Európa a "Gyűrű keresése" kötetet adja ki eredeti címén (nem új fordítás!)
- Tevildo
- Nem elérhető
A "Hobbit" jelenleg két aktuális kiadásban is kapható a Gy. Horvát László féle fordításban:
Keménytáblás:
www.alexandra.hu/scripts/cgi/web ... kID=725642
Puhatáblás:
www.alexandra.hu/scripts/cgi/web ... kID=726154
Mindkét könyv jelenleg 40%-os akcióban az Alexandránál!
"Tolkien meséi" a Partvonalnál jelentek meg, Alan Lee illusztrációival:
www.alexandra.hu/scripts/cgi/web ... kID=725844
Tartalom:
Kóborló és a varázsló
A sonkádi Egyed gazda
A woottoni kovácsmester
A levél
Az Európa a "Gyűrű keresése" kötetet adja ki eredeti címén (nem új fordítás!)
www.alexandra.hu/scripts/cgi/web ... kID=726836
Elvileg december második hetére várható.
valamit: Tolkien illusztrációi a Hobbit"-hoz egy szép tanulmánykötetben:
www.alexandra.hu/scripts/cgi/web ... kID=726262
A hét végén már meg is jelenhet, ha hihetünk a megadott dátumnak.
Illetve, valamikor 2013-ban a Cartaphilus kiadja a "Letters of Father Christmas kötetecskét.
Üdv,
a Macskaherceg
- Gandalf
- Témaindító
- Nem elérhető