- Köszönetek: 0
Tanulószoba
- cortez71
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
Nekem könnyű volt, bár a többiek szerint két OKTV után könnyen beszélek ilyesmit xD
De szerintem simán megírható volt ))
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Felagund
- Nem elérhető
- Köszönetek: 2
Fimbrethil írta: középsuliba amúgy is csak fakton vannak komplex számok ... (gyök-1)
Nekem meg lettek említve alap(gyógy)matekon is, bár részletesen nem mentünk bele...
Our knees do not bend easily
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Kincső
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
Az esszéből meg a választottaim: reformáció kálvini irányzata (FYI lehetett volna: ipari forradalom a vasúttal kapcs., amihez nem tetszett a forrás a református meg nekemvaló ), Erdély XVI. sz.i etnikai, vallási, rendi tagozodása (lehetett volna: II. világháborús magyar részvétel - pfuj, meg a nyelvvel kapcs törvények a reformkorban ami sajna ütötte a hosszúesszémet), és XVIII. sz.-i demográfiai változások /hosszú/ (okok, újranépesítés fajtái) (lehetett volna: '56 amire nem jutott időnk rendesen, meg a szentistváni államszervezet amihez nem tetszettek annyira a források, plusz a XVIII. sz.-i Mo. nekünk tétel is volt tavaly töri szóbeli "vizsgán" meg amúgy is 6x átvettük szal tutira ment).
Többiek?! Milyen volt az emelt?! 8O
szerk. a matek javítókulcsot viszont megvétóznám a 18.b)-ben 8O szerintem NINCS 36 lehetőség, csak 26, mivel 1 és 2 esetén Zsófi abbahagyja a játékot, tehát nincs 2. dobás! Ha emiatt levonnak pontot és nem fogadják el az óvást morcos leszek (de amúgy ha jól értelmezem a pontozást másért nem nagyon vonhatnak le tőlem )
"...asztaltalan szó-malaszttal..."
- Fimbrethil
- Nem elérhető
Aki Istenhez beszél, arról azt mondjuk, imádkozik,
akihez Isten beszél, arról azt mondjuk, megőrült.
- Kincső
- Nem elérhető
Sil írta:
A példát nem láttam, de nekünk mindig azt mondta a matektanárunk, hogy az is megoldás, hogy nincs megoldás. (Sőt, már arra adnak egy csomó pontot, ha nem is tudod megoldani a feladatot, de legalább a kikötéseket megteszed az elején. Speciel ilyenért vesztettem anno 3 pontot a közös írásbelin a 100-ból. Beadtam negyedórával előbb, de az egyik feladatnál lehagytam a kikötéseket, hogy x nemnegatív, meg ilyenek.)Kincső (Thilanna) írta: Az exponenciális a 25^(gyök)x kezdetű, ugye? ott (gyök)x-re kijött -1, ami nem lehet, tehát nincs megoldás.
És ki mondta hogy nem az volt a megoldás hogy nincs megoldás (+indoklás)? Csak Cortez írta hogy nem biztos benne, ezért írtam le.
(amúgy ott a link lentebb, kettő is )
- Sil
- Nem elérhető
- Köszönetek: 4
A példát nem láttam, de nekünk mindig azt mondta a matektanárunk, hogy az is megoldás, hogy nincs megoldás. (Sőt, már arra adnak egy csomó pontot, ha nem is tudod megoldani a feladatot, de legalább a kikötéseket megteszed az elején. Speciel ilyenért vesztettem anno 3 pontot a közös írásbelin a 100-ból. Beadtam negyedórával előbb, de az egyik feladatnál lehagytam a kikötéseket, hogy x nemnegatív, meg ilyenek.)Kincső (Thilanna) írta: Az exponenciális a 25^(gyök)x kezdetű, ugye? ott (gyök)x-re kijött -1, ami nem lehet, tehát nincs megoldás.
Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain
- Kincső
- Nem elérhető
Van egy cikk amit oszttársam linkelt nekem, és benne van egy csomó feladat megoldása (persze a nehezebbeké pont nem ). Ott is azt írják h. többek szerint nem volt egyértelmű h. 3*(gyök)x a kitevő, bennem viszont fel sem merült hogy nem az... szerintem ilyenkor bármelyikkel oldottad meg el kell fogadják.
Jah, a 9-est én grafikusan oldottam, magyarul ábrázoltam és odaírtam h. leolvasható. Úh. ha nem tetszik nekik akkor ott buktam egy pontot
Ja és a 12-esnél is csak azzal indokoltam h. 25+35 = 60 > 50-nél 10-zel, viszont rajzoltam Venn-diagrammot h. örüljenek.
Hmm, ha optimista vagyok még így is 95% fölé saccolom magam
szerk. Na ez egyszerre volt... inkább reagálok Cortezére is:
cortez71 írta: Nem hivatalos megoldókulcs
Mondjuk a harmadik feladatot rosszul számították ki, de sebaj...
Ha jól sejtem a hibáimért elszenvedett pontlevonást, akkor 93%-os lesz a matekom. Ez pedig nekem aztán végképp tökéletes [/url]
Na igen a 3. az itt hülyeség
A lg-nál itt sincs kikötés ha jól látom... bár mondjuk ellenőrzéssel kiváltható, nade akkoris, kérem. Mi 8.-ban 10Ft-osokat fizettünk osztálypénzbe ha vki nem tett kikötést, amit évvégén elfagyiztunk
Valamint 2/3-ot nem írunk át tizedestörtalakba, akkor se ha ott a pötty!
Hogy 3/26 mióta egyenlő 1/12-del, azt valaki elmesélhetné bár bnőm valahogy az 1/2-et is kihozta egyszerűsítéssel
A többi stimmel, asszem
- cortez71
- Nem elérhető
Mondjuk a harmadik feladatot rosszul számították ki, de sebaj...
Ha jól sejtem a hibáimért elszenvedett pontlevonást, akkor 93%-os lesz a matekom. Ez pedig nekem aztán végképp tökéletes [/url]
- Felagund
- Nem elérhető
Holtak vezére írta: nem i
(az i az a gyök -1)
Jah, jogos...
- Holtak vezére
- Nem elérhető
(az i az a gyök -1)
"A kevesek mi vagyunk ugyan, ám mi tiszta szívvel indulunk csatába, míg amazok sokan, rohadt disznók egytől egyig"
- Acho
- Nem elérhető
- Köszönetek: 5
A töri emelt miatt izgulok, de majd kiderül...
- Felagund
- Nem elérhető
Kincső (Thilanna) írta: Az exponenciális a 25^(gyök)x kezdetű, ugye? ott (gyök)x-re kijött -1, ami nem lehet, tehát nincs megoldás.
De: i
Erről a műszakisok többet tudnának mesélni
- cortez71
- Nem elérhető
Akkor tényleg nem volt más kikötés, ezeket odaírtam de nem vok olyan optimista, hogy valamiért ne vonjanak még le pontot xDKincső (Thilanna) írta: Alig volt kikötés, mert a 45percesben pl. megadták a törtegyszerűsítésnél A logaritmusnál meg a gyökre emelt expo-snál volt, de most más nem jut eszembe ahol kellett...
Az exponenciális a 25^(gyök)x kezdetű, ugye? ott (gyök)x-re kijött -1, ami nem lehet, tehát nincs megoldás.
Alapvetően a valószínűségszámítás tényleg rizikós, de ez pofonegyszerű volt.
Exponenciálisra nekem is ez jött ki
Szerk.: miért ostromlják minden fórumon az idei matek érettségit? Állítólag nehéz volt, mert nem tanítják középiskolában a térgeometriát és a kamatos kamatot. Könyörgöm, a tananyagban benne van! Vagy ha nem is, józan paraszt logikával kikeresi a függvénytáblázatból...
- Kincső
- Nem elérhető
Az exponenciális a 25^(gyök)x kezdetű, ugye? ott (gyök)x-re kijött -1, ami nem lehet, tehát nincs megoldás.
Alapvetően a valószínűségszámítás tényleg rizikós, de ez pofonegyszerű volt.
- cortez71
- Nem elérhető
Én a valószínűségszámítást hagytam ki, ott nagyobb a rizikó, h valamit benéz az ember (bár tény, h a térgeometriát is gyűlölöm, de itt egy buktató volt a b) részében - vagy rájöttél, hogy a henger fedlapjait le kell vonni az összfelületből, vagy nem).
Szóval szerintem nem volt vészes, 85-95% közé teszem magam, hátha minden más jó lett, és a kikötéseket is mindenhova oda írtam
Na a holnapi emelt töri viszont finomság lesz Inkább megírom még egyszer a töri OKTV-t, mint ezt
- Kincső
- Nem elérhető
Best of matekérettségi:
ha 0,5 kg narancs 75 Ft, hány kg narancsot tudunk venni 300 Ft-ért? (2p)
adja meg a 2 + 2/3 reciprokának értékét két egész szám hányadosaként (2p)
ha az 1;2;3;4;5;6 számjegyekből 5jegyű számokat képzünk, hány olyan szám lesz a képzett számok között, aminek minden jegye azonos? (3p, de ez egy 12 pontos feladat a) része volt)
Most így hirtelen ennyi jut eszembe a nagyonkönnyűkből Volt egy-kettő aminél számolni kellett, de olyan vészesen gondolkodós szerintem nem (16-ost, a térgeometriást hagytam ki a B-ből (nemérők kedvéért: ott 3-ból 2-t kell választani megoldásra)). Jó hogy mindig csont 5-ös voltam matekból de a próbaérettségi "csak" 83% lett, és többet is dolgoztam vele mint ezzel. (10:23-kor kint voltam )
Remélem Nektek is hasonlóan jó élmény volt! Csak a töri se legyen nehezebb...
- Laurelen
- Nem elérhető
Annis írta: ESZTÉTIKA
Érveljen a tudományág fontossága mellett!
LOL....
"A foolish consistency is the hobgoblin of little minds." (Emerson)
- Kincső
- Nem elérhető
Én még nem beszéltem a mi egy szem emeltmagyarosunkkal...cortez71 írta: Tőlünk az az egy szem emelt magyaros úgy érezte, hogy ez most egy kifejezetten emberi emelt szint volt, összehasonlítva a régebbiekkel.
Elemzésnél József Attilát kaptátok, ugye?
Acho, ne keseredj el! Egyrészt még nem tudod hogy hány pontot kapsz rá, meg hogy a többieknek is nehéz volt-e... másrészt mintha említettem volna h. nem dől össze a világ ha nem elsőre vesznek fel, nézz körül itt az mtt-ben is több olyan van... ha nem vesznek fel, fogd fel úgy h. nyersz egy évet!
(amúgy tényleg nem semmi a vers, klikk )
- Acho
- Nem elérhető
"Enyhén" filozófikus vers. Úgyhogy elbúcsúztam a felvételi reményeimtől...
Annis: ez aranyos. Legalább valami szép van a napomban...
- cortez71
- Nem elérhető
Elemzésnél József Attilát kaptátok, ugye?
- Kincső
- Nem elérhető
Bővebben?...Acho írta: Az emelt magyar kifejezetten gyilkos volt. Lehet, hogy velem nincs minden rendben, de olyan értelmezést kaptunk, hogy köpni-nyelni nem tudtam...
- Acho
- Nem elérhető
- cortez71
- Nem elérhető
Hm, sztem annyira nem volt vészes. A szövegértés idén nehezebb volt, mint szokott lenni, a kétszintű érettségi legnehezebb szövegértését kaptuk... Nem a szöveggel volt a gond, hanem olyan idóta kérdések voltak hozzá, hogy helyenként nagyokat pislogtam. Azért mindenhova írtam valamit, legalább tippszinten, de a 100%-ról a szövegértés miatt letettemKincső (Thilanna) írta: Meséljetek, akik írtatok magyart, hogy hogy ment!!!
Már a témákat kb. elmondta oszttárs-bnőm, de csak telefonba és elég összefüggéstelenül De az érdekel inkább h. ki mit választott és jól ment-e
A hosszabb kifejtős... Nos, az érvelés szerintem nagyon könnyű volt, a tavalyihoz tudnám hasonlítani (akkor CD vs. könyv párharcot kellett lebonyolítani, most az elgépiesedést, a jövőt kellett vizsgálni, mit gondolunk róla, stb., stb.). A két mű összehasonlítása Berzsenyi vs. Vas párharc volt (nálunk ez elég népszerűtlen volt). Petelei novelláját kellett elemezni.
Én érveltem, testhezálló téma volt, szeretem a sci-fit, van valamiféle világképem meg jövőről alkotott képem, meg tudtam írni. Sikerült négy oldalt írni, saját érvek mellett belecsempésztem a Mátrixot és a Harcosok klubját is. Szerintem jó lett, majd meglátjuk
- Kincső
- Nem elérhető
Már a témákat kb. elmondta oszttárs-bnőm, de csak telefonba és elég összefüggéstelenül* De az érdekel inkább h. ki mit választott és jól ment-e
*szerk.: nemmostérőknek megtaláltam: klikk és kilkk (megj. Vas István neve egy s-sel írandó, az első cikkben a novellaíró nevét, rontották el, a másodikban meg a novella címét írták kisbetűvel - köszönjük origo...)
- Attila
- Nem elérhető
Annis írta: Írjon zongorakonchertót! Hangszerelje, majd adja elő furulyán és dobon. Segítségképpen a széke alatt talál egy zongorát.
Ez annyira nem vészesen nehéz...ha növesztenék még néhány kart...
Nagyon jók! Gratula! :fetrengaröhögéstől:
"And I see they think me and Netti real old. But I don't think us feel old at all. And us so happy. Matter of fact, I think this is the youngest us ever felt." /Alice Walker/
- Annis
- Nem elérhető
"VIZSGATÉTELEK
Minden kérdést olvasson el figyelmesen! Válaszoljon az összes kérdésre! Munkaidő 45 perc, amiből 10 már letelt.
TÖRTÉNELEM
Jellemezze a pápaság történetét a kezdetektől napjainkig, koncentráljon különösen, de nem kizárólagosan a szociális, politikai, gazdasági, vallási és filozófiai hatásán Európára, Ázsiára és Afrikára. Legyen tömör, velős, egyedi!
ORVOSTUDOMÁNY
Az asztalon talál egy borotvapengét, egy csomag gézt és egy üveg skót whiskyt. Vegye ki az egyik veséjét, majd cserélje ki a másikkal! Ne varrja össze, amíg a munkáját ki nem értékelik. 15 perce van.
RETORIKA
2500 lázadó, őrült bennszülött tombol a szomszédos teremben. Nyugtassa meg őket! Bármely ősi nyelvet használhat, kivéve a latint és a görögöt.
BIOLÓGIA
Hozzon létre szilícium alapú életet! Becsülje meg az eltéréseket az elkövetkező emberi kultúrákban, ha ez az életforma 500 millió évvel ezelőtt kifejlődhetett volna. Állításait tényadatokkal bizonyítsa is.
ZENE
Írjon zongorakonchertót! Hangszerelje, majd adja elő furulyán és dobon. Segítségképpen a széke alatt talál egy zongorát.
PSZICHOLÓGIA
Munkásságukról szerzett tudása alapján értékelje az érzelmi stabilitást, az alkalmazkodóképesség fokát és az elfojtott frusztrációkat a következő személyeknél: Nagy Sándor, II. Ramszesz, Hammurabi. Az alanyoktól vett idézetekkel támassza alá értékelését, a megfelelő hivatkozásokkal. A fordítás nem kötelező.
SZEXUÁLPSZICHOLÓGIA
Mutassa be a nemi eltévelyedéseket és az enyhébb betegségek tüneteit. Szégyellje magát!
KATONAI SZAKÉRTELEM
Egy nagy kaliberű lőfegyver darabjait találja az asztalán. Mellettük fekszik egy nyomtatott használati utasítás bantu nyelven. Tíz perc múlva egy éhes bengáli tigris csatlakozik Önhöz. Tegye meg az Ön által szükségesnek ítélt lépéseket. Legyen kész utólag felülvizsgálni döntéseit.
ESZTÉTIKA
Érveljen a tudományág fontossága mellett!
ATOMFIZIKA
Létesítsen láncreakciót vagy atommáglyát, tetszés szerint. Vázolja egy magfúziós erőmű tervét!
KÉMIA
Szubtrópusi körülmények között állítson elő szupravezetőt. Állítson elő kénessavat. Vágja ketté, majd illessze össze újra. Mit lát?
MATEMATIKA
Alkosson hiperkomlex számokból konkáv halmazt, amely a recipriverexkluzív (önmagán kívül bármely más számmal egyenlő) számok halmazának részhalmaza. Ábrázolja 5 dimenziós koordináta-rendszerben. Kösse össze a pontokat úgy, hogy a kialakuló geometriai alakzat a szögfelezőivel együtt Tapsi Hapsi képét adja ki.
FÖLDRAJZ
A kőolaj és a kőszén keletkezésének folyamata, mérföldkövei - összehasonlítás. Mutasson példákat (saját gyűjtés), játssza le a folyamatokat. Kőzet- és anyagfelismerés: U236, ózon, deutérium, kurcsatóvium, neodézium. Mutassa be, elemezze!
PARAPSZICHOLÓGIA
Ragassza a következő tárgyakat a testére: pogácsa, bélyeg, működő hősugárzó, tojáshéj. Egyéb feladatok: távolbalátás, távgyógyítás, elrejtett tárgyak megtalálása, mozgatása, levitáció, asztrálutazás. Teleportálja magát a Jupiterre, az ott készült polaroidképekkel igazolja magát.
PEDAGÓGIA
Oktassa ki vizsgáztatóit!
ALKALMAZOTT MÉRNÖKI TUDOMÁNYOK
Kössön sorba 1 izzót. (Pluszpontért ugyanezen izzót párhuzamosan is kötheti)
ISMERETELMÉLET
Foglaljon állást az igazság mellett vagy ellen. Bizonyítsa állásfoglalását!
FIZIKA
Magyarázza az anyag természetét. Hozzon létre egy zongorányi antianyagot, egyesítse az anyaggal (zongora). Írja le a látottakat!
FILOZÓFIA
Vázolja az emberi gondolkodás fejlődését. Mérje fel ennek jelentőségét. Hasonlítsa össze valamely más gondolkodás fejlődésével. Térjen ki a lét tarthatatlanságát igazoló elméletekre. Adjon kézzelfogható megoldást (ne kövessen el öngyilkosságot a vizsga végéig).
JOG
Írja meg Hitler védőbeszédét. A védelmet építse a Berlin-Sztálingrád útvonalon elkövetett közlekedési kihágásokra, kérje a helyszíni bírság utólagos kiszabását.
CSILLAGÁSZAT
Bizonyítsa be az Ön által ismert elméletek segítségével hogy a pulzáló világegyetem konvex. Válaszát 4 dimenziós rajzokkal illusztrálja. Modellezze egy kvazár működését a fiókban található protonok és fotonok segítségével. Egyéb segédeszközök (quarkok, logarléc, építőkocka, stb.) nem használhatók.
VALÓSZÍNŰSÉGSZÁMÍTÁS
Abakusz segítségével határozza meg min. 99.24167 %-os konfidenciaszint mellett a jövő heti lottószámokat.
IRODALOM-VILÁGIRODALOM
Elemezzen egy szabadonválasztott X-XI. századi amerikai verset!
MAGYAR
Ady optimista világfilozófiája. Kép, forma és jellem szintézise a kortárs alföldi irodalom kifejezésvilágában.
KÉPZŐMŰVÉSZET
Hozza létre a Parlement épületének 1:1 arányú modelljét a fiókban található 3 csomag gyurma segítségével. Ügyeljen az épület belső részeinek kidolgozottságára.
KÖZGAZDASÁGTAN
Készítsen realisztikus tervet a következő problémák globális megoldására: elszegényedés, túlnépesedés, adósságproblematika, fenntartható növekedés, munkanélküliség, infláció. Válaszában szintetizálja a neoklasszikus, keynesi, monetarista elméleteket. Mutassa meg a szintetizált elmélet hiányosságait. És végül jellemezzen egy olyan elfekvő eszközt, mely a fennálló tőkéből kifolyó hasznot élvezi.
SZÁMÍTÁSTECHNIKA
Írjon BASIC nyelven egy grafikus alapú multitask operációs rendszert, amely kivédi a Windows 98 potenciális hibáit.
NYELVTUDOMÁNYOK
Az összehasonlító nyelvészet eredményeinek felhasználásával mutasson ki fonetikai hasonlatosságokat az óegyiptomi és szanszkrit nyelv köznapi beszélt változataiban.
SZOCIOLÓGIA
Becsülje meg a szociológiai problémákat, amik a világ végén felmerülhetnek. Tervezzen kísérletet elmélete igazolására.
FILMMŰVÉSZET
Írjon forgatókönyvet az Anjou-ház életéről, majd forgasson ebből rajz- vagy rövidfilmet (max. 351 kocka)."
Nem minden vándorút céltalan /J.R.R. Tolkien/
- Annis
- Nem elérhető
Szerintem ilyenkor még nincs is értelme ennek a kérdésnek... én ugyan érettségi előtt tudtam válaszolni rá, de az azóta eltelt időben annyira megváltozott a véleményem a dologról hogy ha felvesznek az általam megjelölt szakokra valószínűleg már régen otthagytam volna őket... most, két év után sokkal érettebbnek érzem magam a döntésre, és sokkal kevésbé hajlok arra hogy évekre előre terveket készítsek hogy hol leszek majd... mert hiába tudod pontosan hogy "mi lszel ha nagy leszel" ha nem úgy alakulnak a dolgaid...
Persze vannak terveim, és jövőképem, csak rugalmasabb...
Nem minden vándorút céltalan /J.R.R. Tolkien/
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Nekem pl: törivel leginkább állástalan frissdiplomás tudok lenni, a levéltár már picit növeli az esélyeket, de ott is nagy esély van a dologra.
Esetleg tök más irányban fogok elhelyezkedni.
Azt tudom mi nem akarok lenni: tanár. (ennek ellenére, ha csak picit is de csinálom a tanárképzést, egyelőre)
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- cortez71
- Nem elérhető
Elvileg lehet, legalábbis nekünk ezt mondták.Nimdorc írta:
Alyr Arkhon írta: Igazán nem kötözködni akarok, de miért pont kommunikáció?
Mi akarsz lenni "ha nagy leszel"?
hogy lehet ilyet kérdezni?!
amikor érettségiztem, egy kanál vízben meg tudtam volna fojtani mindenkit, aki ezzel jött...
ahelyett, h tanultam volna, folyton azon agyaltam, h mit mondjak, ha valaki legközelebb megkérdezi, h mééér közgáz.
lenne egy kérdés: matek emelten ugye még mindig lehet használni fehér fv-táblát? (csak mert az okéves levélben két helyen két ellentétes dolgot írnak erről...)
- Snufi
- Nem elérhető
- meow
"Well, I'm back."