MTT Nyári Tábor 2006

Több
18 éve 3 hónapja - 18 éve 3 hónapja #298412 Írta: Ankalimon
Ankalimon válaszolt a következő témában: MTT Nyári Tábor 2006
Ízlések és pofonok, ugye...

Csak egy dolog: Alapvető logikai bukfenc azt állítani, hogy pusztán azért, mert az MTT nyári táborait immár négy éve elsősorban közösségépítési célból szervezi, már teljes tevékenységével eltávolodott az ismeretterjesztési és kreatívitásfejlesztő célkitűzéseitől. Természetesen kellenek erőteljes, a tolkieni mitológiát megismertető, népszerűsítő, az olvasói élményt elmélyítő rendezvények (volt ilyen jópár az elmúlt négy évben), de ennek célkitűzésnek eddig sohasem a nagytábor volt az elsődleges helyszíne, és szerintem ezután sem lesz az.

Az ismeretterjesztő-rendezvény szervezői kapacitásra vonatkozó lelkes felajánlások pedig természetesen nyitott kapukat döngetnek...

Felagund írta:

Ankalimon írta: A mostani viszont a fent nagyjából felsorolt további javítási lehetőségek figyelembe vételével is, összhatását tekintve messze a legjobban sikerült MTT tábor volt ezen intézmény 4 éves fennállása során.

Ebben (a fentiek és egyéb okok miatt) messzemenőkig nem értünk egyet.

Aha. Tényleg nem.

Az igazság a kis álom, amelyben az én elgondolja a világot.
A valóság a nagy álom, amelyben Isten gondolja önmagát.
Téma zárolva.
Több
18 éve 3 hónapja - 18 éve 3 hónapja #298410 Írta: Felagund
Felagund válaszolt a következő témában: MTT Nyári Tábor 2006
Hurrá, végre kimondattak alapigazságok! (ha nem is a legegyenesebb formában, de hát ezért is vagyok itt én (meg a többiek ;) ))

Na lássuk csak:

Ankalimon írta: Az idei tábori alapkoncepció az volt, hogy ezt mégis kíséreljük meg: olyan közösségi-kreatív tábort szervezzünk, amelyben a könnyedebb "örüljünk egymásnak", és az elmélyültebb/átszellemültebb ("közös értékek tartanak össze minket") hangulat egyaránt jelen van.

Nos, ez a "közös értékek tartanak össze minket"-fémjelzésű csoport egybehangzó véleménye alapján csapnivalóan sikerült (tény és való, ennek a csoportnak a tartalmas szórakoztatása igényel nagyobb kreatív energiát)

Ankalimon írta: [size=9:19yfgi5v](Egy dolgot azonban szeretnék leszögezni: az MTT nagy nyári tábora közösségi rendezvény. Az volt mindig, és az is marad. Amennyiben a közösségépítő funkciótól eltérő nyári rendezvényre is van igény, akkor azt külön meg lehet szervezni. Lehet hívni szabadegyetemnek, szerepjáték találkozónak, stb., de egyértelműen más típusú esemény. Egy ilyen, vagy ilyenek megszervezését én személyesen maximálisan támogatni tudnám.)[/size]

Na, itt a lényeg! Az apró betűben, mint mindig :D Tehát immár a közösségépítés a Magyar Tolkien Társaság egyik legfőbb programának célkitűzése (vö a Társaság alapításánál kitűzött irányelveket). Bravó, már ezt is tudjuk. Nyugodjék békében, Tolkien Professzor!
És igen, igenis egy ilyet szeretné(n)k csinálni jövőre! Lehet csatlakozni a kezdeményezéshez!
És még valami: drága Ankalimon: a társaság _nem_ egy terápiás csoport. ;)

Ankalimon írta: Egyetértek azzal, hogy az eddigi négyből ez volt a legjobban átgondolt, tábori célokat tekintve legmegfelelőbb keretmese. (Hozsanna Néked, Alyr!!! :D ) Ennél lényegesen jobbat nem lehet csinálni. A véleményünk abban tér el, hogy szerintem a keretmesét a lehetőségek határaihoz közelítve teljesen kijátszottuk (a lehetőségek alatt elsősorban a táborozók igényeit kell érteni), és e tekintetben sem lehet sokkal többet várni később...

Véleményem szerint ez meglehetős túlzás, én sokkal ütősebbet is el tudnék képzelni... (és ehhez még csak nagyon megfeszülni se kell, csak egy kicsivel több elszánás és fegyelem)

Ankalimon írta: A keretmese azonban csak keret, ez önmagában nem biztosíthatja a "Tolkieni világ átélését". Ehhez programok kellenek. A tavalyi tábor egyik legfőbb hiánya az volt, hogy minden korábbinál kevesebb volt a tolkieni ismeretterjesztő program. Soha nem távolodtunk még el annyira az MTT ezirányú célkitűzéseitől, mint akkor. Idén szerettünk volna eltalálni a mitológia részleteit közvetlenül ismertető programot. Alyr számára ezért az egyik legfontosabb ajánlásunk az volt, hogy olyan kerettörténetet találjon ki, amely "kikényszeríti", hogy a csapatok és az egyének elmerüljenek a mitológia adott fejezeteinek megismerésében. Szerintem objektíven szemlélve (időtartam, darabaszám, résztvevősk aránya, stb.) az idei táborban volt a legtöbb ismeretterjesztő program az eddigiek közül.

Öööö... izé... Biztos, hogy ugyanabban a táborban voltunk???

Ankalimon írta: Szerintem egyébként ebben a táborban nem volt lényegesen kevesebb az igazi elmélyülős, elgondolkodtató, emlékezetesen komoly pillanat, mint a korábbiakban.

Hát, ebben nem értünk egyet... Lehet, ogy csak a szubjektum beszél belőlem, de az Ádám visszaérkezése utáni tábori felfokozott és szinte tapintható hangulatot nem hogy megközelíteni, de még halványan másolni sem sikerült... (mondjuk azt konkrétan máskor se)

Ankalimon írta: A mostani viszont a fent nagyjából felsorolt további javítási lehetőségek figyelembe vételével is, összhatását tekintve messze a legjobban sikerült MTT tábor volt ezen intézmény 4 éves fennállása során.

Ebben (a fentiek és egyéb okok miatt) messzemenőkig nem értünk egyet. A kincstári optimizmustól kímélj meg, kérlek!

Persze minden attól függ, mit nevezünk sikeresnek... :roll:

Ankalimon írta: A jövő évit persze ettől az értékeléstől függetlenül, a szokásos MTT-s szellemben kell tervezni:
- Ami jó volt, azt még jobban kiemelve csináljuk meg újra.
- Ugyanazokat a hibákat ne kövessük el még egyszer (úgyis jönnek majd újak)

Ámen.
Bár egy szemléletváltás már nem ártana...

Our knees do not bend easily
Téma zárolva.
Több
18 éve 3 hónapja #298404 Írta: Drowse
Drowse válaszolt a következő témában: MTT Nyári Tábor 2006
[size=9:2ld7gpbc]itt mindenki úgy kezdte, hogy kezdetben senkit sem ismert, és fokozatosan alakultak ki a baráti kapcsolatok. szerintem nem azért esett rosszul sokaknak a csapatbeosztás, mert konkrétan olyan emberekkel került egy csapatba, akiket ki nem állhat, hanem mert olyanokkal, akiket nem is ismer. hallottam most a tábor után sok olyanról, hogy emberek, akik eddig nem foglalkoztak egymással, a csapatbeosztásnak hála most megismerték és megkedvelték egymást. és ugye ez volt a cél :) . és szerintem ez egy nagyon jó dolog. új embereket megismeri igenis jó buli, én legalábbis szeretem :) .[/size]

"All right, all right. I can take a hint. I know when I'm not wanted. I usually don't pay any attention... but I know."
Téma zárolva.
Több
18 éve 3 hónapja #298397 Írta: Olosta
Olosta válaszolt a következő témában: MTT Nyári Tábor 2006
Nekem a csapatbeosztással kapcsolatban lenne pár személyes élményem.
Amikor kiderült, hogy nem kerülök egy csapatba azokkal, akikkel szerettem volna, kicsit rosszul eset. Mikor megláttam a végleges csapatbeosztást meg egyenesen megrökönyödtem, hogy úr isten, kik ezek az emberek??? Velük még nem is nagyon beszélgettem, nem is ismerem őket, hogy fogom én köztük jól érezni magam?!
Aztán -- lehet, hogy én vagyok a vak, vagy csak fel kellett volna vennem a szemüvegemet –- úgy tűnt az első csapatfoglalkozáskor, hogy itt olyan emberek gyűltek össze, akik ugyan tudnak a másikról, de nem olyan veszett sokat. Nem volt olyan, hogy 2-3 mindig összetartó ember került volna egymás mellé. Ez nekem nagyon tetszett, mert itt én is „tiszta lappal” indulhattam. Mindenki nyitott volt a másikra, mert nem volt ott 1-2 olyan személy, akit jobban ismert, és ezért csak vele foglalkozott.
A 2. velemi táborban voltam először köztetek huzamosabb ideig. Akkor olyan csapatba kerültem, aminek volt ugyan egy összetartó magja, de ez az előzetes ismeretségekből adódott. Emiatt úgy éreztem, hogy nem tudtam beilleszkedni sem a csapatba, sem a közösségbe. A tavalyi táborban már kicsit jobb volt a helyzet, mert egy csapatban voltam azokkal, akikkel előzőleg mégis sikerült ismeretséget kötnöm. Idén viszont, pont azért, mert nem volt pár félrevonuló-idegeneket-be-nem-engedő-újakat-fel-nem-karoló ember sikerült végre teljesen beilleszkednem a csapatba, és úgy érzem a T(t)ársaságba is. Na igen, persze ehhez kellett egy jó csapat is…
Persze, a felhőtlen boldogsághoz elengedhetetlen, hogy legyen legalább egy ismerős a csoportban. De ha ez mégsem jön össze, akkor egészen egyszerűen a hozzáálláson kell változtatni: nem kell 10 napig azon keseregni, hogy nem kerültem egy helyre a párommal/legjobb barátommal /isten tudja kimmel, hanem nyitottnak kell lenni a többiekre, őket is meg kell ismerni, mert később közülük is kikerülhet egy-egy jóbarát. Ez az újak beilleszkedését is segíti, szerintem.

"...megfordulok, s álmodom,
egy másvilágba távozom..."
Téma zárolva.
Több
18 éve 3 hónapja #298396 Írta: Ankalimon
Ankalimon válaszolt a következő témában: MTT Nyári Tábor 2006
Az a helyzet, hogy kicsit unom már, hogy helyzetemből adódóan mindig nekem kell a "dolgok helyretevésének" hálátlan feladatát elvégezni. Kínos...

Cueddo,

Nagyon sok dologban igazad van. A legtöbb dologban. És a fontosabb következtetéseid is helyesek. Ám engedj meg nekem néhány pontosítást, amely azért talán komolyan befolyásolhatja az összképet, amely viszont - véleményem szerint - alapvetően más, mint amit leírtál.

A tavalyi tábor legfőbb tanulsága az volt, hogy az MTT közösségéhez tartozó személyek igényeiket tekintve több különböző csoportra bomlottak, és rendkívül nehéz (egyesek szerint lehetetlen) olyan 10 napos programot szervezni, amely mindenkinek ideális. Az idei tábori alapkoncepció az volt, hogy ezt mégis kíséreljük meg: olyan közösségi-kreatív tábort szervezzünk, amelyben a könnyedebb "örüljünk egymásnak", és az elmélyültebb/átszellemültebb ("közös értékek tartanak össze minket") hangulat egyaránt jelen van. Természetesen lehet vitatkozni azon, hogy ez mennyiben sikerült, de a szándék egyértelmű volt: mi mindkét oldalt szerettük volna megjeleníteni, anélkül, hogy - mint tavaly - az eltérő igényű mikroközösségek közötti elfojtott konfliktus szétfeszítené a tábor kereteit, és lerontaná a szervezői célkitűzések hatását.

[size=9:2l9z4oqh](Egy dolgot azonban szeretnék leszögezni: az MTT nagy nyári tábora közösségi rendezvény. Az volt mindig, és az is marad. Amennyiben a közösségépítő funkciótól eltérő nyári rendezvényre is van igény, akkor azt külön meg lehet szervezni. Lehet hívni szabadegyetemnek, szerepjáték találkozónak, stb., de egyértelműen más típusú esemény. Egy ilyen, vagy ilyenek megszervezését én személyesen maximálisan támogatni tudnám.)[/size]

Szintén fontos szándék volt, hogy végre egyszer olyan keretjátékot csináljunk, amely anélkül, hogy meghaladná a többség ilyen irányú igényeit, folyamatos cselekményes hátteret biztosít, és végigjátszható. (Az elmúlt három év mindegyikében az történt, hogy a keretjáték a végére jobb esetben teljesen ellaposodott, esetleg teljességgel megszűnt, vagy botrányba fulladt.) Egyetértek azzal, hogy az eddigi négyből ez volt a legjobban átgondolt, tábori célokat tekintve legmegfelelőbb keretmese. (Hozsanna Néked, Alyr!!! :D ) Ennél lényegesen jobbat nem lehet csinálni. A véleményünk abban tér el, hogy szerintem a keretmesét a lehetőségek határaihoz közelítve teljesen kijátszottuk (a lehetőségek alatt elsősorban a táborozók igényeit kell érteni), és e tekintetben sem lehet sokkal többet várni később...

A keretmese azonban csak keret, ez önmagában nem biztosíthatja a "Tolkieni világ átélését". Ehhez programok kellenek. A tavalyi tábor egyik legfőbb hiánya az volt, hogy minden korábbinál kevesebb volt a tolkieni ismeretterjesztő program. Soha nem távolodtunk még el annyira az MTT ezirányú célkitűzéseitől, mint akkor. Idén szerettünk volna eltalálni a mitológia részleteit közvetlenül ismertető programot. Alyr számára ezért az egyik legfontosabb ajánlásunk az volt, hogy olyan kerettörténetet találjon ki, amely "kikényszeríti", hogy a csapatok és az egyének elmerüljenek a mitológia adott fejezeteinek megismerésében. Ugyanis táborszervezői szemmel nyilván nem az a célunk, hogy annak a 20 embernek biztosítsunk még 10 nap tolkieni elmélyülést, akik életében egyébként is központi helyet foglal el a professzor életműve (ilyen vagyok én is), hanem mindenki számára átélhetővé kell tenni azt az értékrendszert, szemléletmódot, amit a mitológia közvetít. Ezért fontos, hogy a kerettörténet finom kényszereket is tartalmazzon e tekintetben.
Szerintem objektíven szemlélve (időtartam, darabaszám, résztvevősk aránya, stb.) az idei táborban volt a legtöbb ismeretterjesztő program az eddigiek közül. Ezt a dolgot nyilván lehetne jobban is csinálni, és miután most először végre sikerült végigjátszható, bakimentes keretmesét kreálni, a jövő évi kerettörténet szerintem még profibban tartalmazza majd a mitológia megismerésére ösztönző rávezető technikákat...

Szerintem egyébként ebben a táborban nem volt lényegesen kevesebb az igazi elmélyülős, elgondolkodtató, emlékezetesen komoly pillanat, mint a korábbiakban. (Igaz, ha az eddigi három év összes ilyen eseményét gyűjtöd egy csokorba, akkor azok együtt nyilván többnek tűnnek.)Azonban egyetértek veled, hogy lehetett volna sokkal több is (több mint eddig bármikor), és lehettek volna hangsúlyosabbak (fontosabbak, mint bármikor korábban). Ez a tapasztalat egyértelműen hasznosulni fog a tanulságok levonása után, a tábori programrendszer évenkénti finomhangolásakor.

És végül a csapatbeosztosokról. A csapatbeosztások befolyásolása a mindenkori táborszervezők egyik legfontosabb eszköze a közösségépítés (és mint ilyen a tábor legfontosabb célkitűzése) egyenletességének biztosítására. Az elmúlt három év legfőbb tapasztalata az volt, hogy nem jó, ha van 1-2 kimagaslóan jó,3-4 közepesen lapos, és 1-2 egészen gyenge csapatközösség. Idén a legfőbb cél az volt, hogy a közösségek ereje, a közöttük levő, aktív, kreatív, konstruktív emberek egyenletes elosztása révén váljék kiegyenlítetté. Idén az alapbeosztást végző algoritmus erre volt kihegyezve, és természetesen - így utólag elmondhatom - az algoritmus által kiadott listát, a tábvezek még a szükséges mértékben átrendezték.

Szeretném ezúton leszögezni, hogy a párok szétválasztása (az előzetes pszichológiai hadviselés ellenére) nem volt kitűzött cél. Mindössze annyi történt, hogy idén a többi szempontot magasabb prioritással vettük figyelmbe, mint azt, hogy "ha lehet a párokat tartsuk egy csapatban". (Titkot árulok el: amikor manuális finomítva átrendeztük az alapbeosztást, egyetlen párt sem választottunk szét. Igaz nem is tettük őket széndékosan egybe.)

Véleményem szerint az alapcélkitűzés sikerült: minden eddiginél egyenletesebb összetételű, ebből következően jobb közösségfejlődési alapokat biztosító csapatokat sikerült összehozni. Az én véleményem az, hogy pontosan ezt az irányt kell mégkövetkezetesebben folytatni, és a jövő évi tábori csapatbeosztásban még inkább figyelni (külön-külön) az aktív, és a kreatív személyiségek egyensúlyára.
Egy fontos tanulság viszont, hogy akár a legnemesebb táborszervezői szándék is visszaüthet, ha a csapattagok ezt korlátozó külső kényszernek ítélik. Emiatt - noha fenntartom, hogy a csapatbeosztásban elsődlegesen nem szabad a meglévő emberi kapcsolatokra építkezni - mindenképpen teret kell adni annak, hogy a szimpátiákat is figyelembe vegyük. Erre egy lehetséges megoldás (sok más is van a fejemben) az általad leírt "egy személy kiválasztása" módszer.

Összegzés:
Amikor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke értékeli az aktuális olimpiát, az olimpiai protokoll szerint az az elvárás, hogy azt mondja: "ez minden idők legjobb olimpiája volt", ugyanis az emberek azt szeretnék, ha minden egyes olimpia érezhetően jobb lenne, mint az előzőek. Ha az összehasonlításban, nincs meg az egyértelmű előrelépés, akkor az már csalódást kelt (ezért volt egyértelmű kritika, amikor az athéni olimpiáról szóló hivatalos nyilatkozat így szólt: "álomszerű, felejthetetlen játékok voltak").

Ami most következik az teljesen szubjektív. Kéretik így olvasni:
A tavalyi tábor összegészében nagyon jó volt. Akkor nem értettem egyet azokkal a véleményekkel, amelyek az összeredményt egyértelműen negatívnak értékelték, hiszen a színvonal nem volt jelentősen rosszabb, mint a korábbiak. Viszont sok okból (melyek legtöbbje messze kívül esett az akkori szervezők által hatáskörén) semmiképpen nem lehetett minden idők legjobb táborának nevezni.
A mostani viszont a fent nagyjából felsorolt további javítási lehetőségek figyelembe vételével is, összhatását tekintve messze a legjobban sikerült MTT tábor volt ezen intézmény 4 éves fennállása során.

A jövő évit persze ettől az értékeléstől függetlenül, a szokásos MTT-s szellemben kell tervezni:
- Ami jó volt, azt még jobban kiemelve csináljuk meg újra.
- Ugyanazokat a hibákat ne kövessük el még egyszer (úgyis jönnek majd újak)

Az igazság a kis álom, amelyben az én elgondolja a világot.
A valóság a nagy álom, amelyben Isten gondolja önmagát.
Téma zárolva.
Több
18 éve 3 hónapja #298392 Írta: Cueddo
Cueddo válaszolt a következő témában: MTT Nyári Tábor 2006
elgondolkodtam a tapasztalataimon, és ezt az egészet most a közvélemény elé bocsátom. szerintem használna nekünk (MTTnek), ha ilyen nagy események után lenne egy kis építő vita a vezetőség részvételével is, és együtt vonnánk le a tanulságot.
nem is szaporítom a szót.

Táborkritika 2006

Összességében azt mondanám a táborra, hogy „elmegy”. Nem éreztem rosszul magam, mert hát az ennyi emtétés között lehetetlen, de ez volt az első tábor, ahonnan minden zökkenő nélkül tértem haza, és egyáltalán semmi nosztalgia nem volt bennem. Oké, hazajöttünk, átvedlünk civilbe, megy tovább az élet.

Szóval nem volt egy rossz tábor, de jó sem. Elmondom, mik is voltak a főbb dolgok, amiért így érzem.

1. Keretjáték és hangulat

Miután a tavalyi tábor szélsőségesen elhúzott a keretjátékközpontúság irányába, idén ismét sikerült átesni a ló túlsó oldalára, és csinálni egy ultra-közösségépítés-központú tábort. Egészen annyira, hogy felmerült bennem a kérdés, hova tűnt ebből Tolkien? (Megjegyzem, talán azért sikerült olyan könnyen visszatérni a „polgári” életbe, mert nem volt honnan visszavedleni.) Most nem volt meg az a tolkieni varázs, ami az eddigi táborok mindegyikében ott volt.
Pedig Alyr írt egy remek alapsztorit, ami ezer és ezer módját kínálta volna annak, hogy átélhessük a tolkieni világot. Az első napok remekül indultak, és annyi bizakodás volt bennem, mint az eddigi táborokban. Egészen a 3. nap tájáig, amikor a keretmese elkezdett jelentéktelenné válni, majd a csapatprogramok tömkelegében el is tűnt. Annak azért nagyon örültem, hogy voltak a játékhelyzeten belül spontán kezdeményezések, például a törpgaras és a gondoriak párbajjavaslata. Itt nem is az a lényeg, hogy jó volt-e az ötlet, vagy megvalósult-e, hanem hogy egyáltalán történt valami a talált tárgyas mizériákon kívül is. (Ami azért kezdett 2-3 nap után unalmassá válni.)

Itt térnék rá arra, hogy alapvetően mi volt a baj. A túljópofizott alaphangulat. Vagyishát nem is „baj”. Mert világosan értem, hogy a tábor célja a nagyközösség építése volt – és ennek eszköze volt minden, az alaphangulattól kezdve a véletlenszerű csapatkeverésig. Csak ez a rendszer figyelmen kívül hagyta, hogy továbbra is van igény a tolkieni hagyomány megismerésére és átélésére – konkrétan: ismeretterjesztés és „szerepjáték”. Ez szerintem továbbra is kb. 20 főt érint, ami a táborozók egyötöde-egyhatoda, nem elhanyagolható mennyiség.
Tehát – kicsit leegyszerűsítve - ha én tüncköpenyt akarok ölteni, és szeretnék kicsit mászkálni az erdőben, netán tüncnyelveken dalolni, akkor hadd tehessem meg mindazokkal együtt, akik hasonlóan szeretnék ezt. Egyrészt legyen rá idő és szervezett alkalom (ha már Tolkien-tábor), másrészt az ebből kimaradni kívánók ne tegyék ezt lehetetlenné, még akkor se, ha többségben vannak. (Itt nagy szerepe volt a csapatbeosztásnak, erre még visszatérek.)
Szóval, konkrétumok. Az eddigi 3 táborban mindig komoly alaphanggal indítottunk, és a tábor vége felé magától jött, hogy belefáradunk, és szétpoénkodjuk az egészet. Hát, idén hiába volt az alapsztori komoly és minden eddiginél összetettebb(!), a táborvezetői és csapatvezetői szerepfelfogás (és a csapatok összetétele) mindent egyértelműen a humoros irányba vitt el már az elejétől kezdve. Mire ebbe belefáradtam (és sztem nemcsak én) a 4-5. nap táján, már nem volt mire váltani, mit parodizálni. (Humor után a komolyság egyszerűen nem áll meg, se színpadon, se sehol.) Így hát ment tovább a műsor, egyre laposabb és langyosabb lett minden program, hiába volt talán tudatosan arra szánva, hogy a nevetés, együtt-örülés fokozza a közösségi élményt, meg ilyesmi.

Az említett tábvez-szerepfelfogást nem hibáztatásként mondom – látszik, hogy ez egy tudatos választás volt, a közösségfejlesztő cél érdekében. Összefoglalva az eddigieket, érthető, hogy a tábvezek mindent erre az egy lapra tettek fel, de megmaradt egy jó csomó ember, akiknek az igényeit egyszerűen nem vették figyelembe. Volt sok együtt-örülés, de alig voltak megrendítően szép pillanatok, mintpl. tavalyi napbúcsúztatók, szertartások[2003], Thingol-előadás[2004]. „Beleférek a tenyeredbe?” – ez volt ilyen pillanat (meg az esti mesék). Nem véletlenül egy előadás komolyan vett részéből származik. (Nem pátoszról beszélek! A pátosz az, ha ezeket a pillanatokat erőszakkal megnyújtjuk és túlzásba visszük…)
Javasolnám, hogy 3-4 HÓNAPPAL a következő táborok ELŐTT legyen egy igényfelmérő kérdőív, hogy a szervezők valós igényekre válaszolva tervezhessék meg a tábor konkrét programarányát, -szerkezetét. (Saját példámból kiindulva a „Tolkien-igényt” tudom felhozni, de emellett sztem még felbukkanna 3-4 jelentősebb motívum a „nagyközösség-építésen” kívül is.)

2. Csapatok

Ha már utaltam rá, akkor mondom először a csapatösszeállítást. Tehát, vannak a különböző igényű emberek, akik között – úgy láttam – azok vannak jelentős többségben, akiknek az MTT mint közösség a legfontosabb, és a tolkieni világ megismerése csak 2. vagy az alatti helyen van. (Megint megjegyzem, ez nem értékítélet. Megállapítás.)
Mivel a tábor alaphangulata nem volt Tolkien-központú, az ilyen tevékenységre csak csapatokban, ill. a csapatokon kívüli időben kerülhetett sor. Azonban a csapatokon belül sem volt lehetőség ilyesmire, mert (1.) a csapatvezetők is a kizárólag közösségépítő irányt képviselték, ill. (2.) a csapatok besorolása is természetszerűleg olyan volt, hogy minden csapatra jutott 1-2 más igényű ember. Ahol 4-en voltak, ott már békésen ficánkolni is próbáltak, hogy nekik is legyen jó, de a többség jól csoportelnyomta őket. Nem rosszindulatból, vagy ilyesmi. Ez pszichológiai törvényszerűség, ez van. Legfeljebb úgy lehetett volna ellensúlyozni, ha van szervezett lehetőség a „komoly-tolkieni” igények kielégítésére. Úgy értem, olyan szervezett program, ami nem csapatkötelékben zajlik (pl. a hagyományőrzés[2003], rendi foglalkozások[2004], tündeprogramok[2005] voltak ilyenek). Megdöbbentő volt látni, hogy az eddigi 3 táborral ellentétben most ilyen EGYÁLTALÁN nem szerepelt a programban.

A csapatvezetők zseniálisak voltak, egytől egyig, figyeltek az emberekre. Szerintem minden csapatvezető összehozott egy remek közösséget a tábor idejére, és a közösségépítő koncepciót így remekül érvényesítették. Kis csoportok – nagyközösség. Működik :) Viszont ott van ennek a próbája, hogy a tábor UTÁN mennyire maradnak együtt ezek a közösségek. Én úgy éreztem a táborban, volt három működőképes és három működésképtelen csapat. (Játsszunk nyílt lapokkal: Gondor, törpök és hobbitok vs. Zugi, Szürkerév, Cardolan.) Az alapján mondom ezt, hogy volt-e egyértelmű magja egy csoportnak, ami képes húzni az egészet, és összefogni az egész csoport identitását.

Itt jön be, hogy a teljesen véletlenszerű csapatbeosztás nem volt jó választás. (Személyes megj.: tudtam, hogy ezt is ki kell próbálni, oké, lenyeljük a békát, ennek a módszernek is meg kell adni az esélyt, szívből próbáltam élvezni így is, de nem jött be.) Ugyanis annyira véletlenszerű lett a beosztás, hogy egyes csapatoknak két magjuk is lett (pl. törpök), míg másoknak egy se (pl. Cardolannak). Csapatok húzóember nélkül maradtak. Vagy olyan emberek, akik egyébként húznak, szokatlan csapatkörnyezetben (vagy mert nagyon kisebbségben vannak) lemondanak erről. Ez is csak pszichológia.

Tudom, nem objektív módszer meg minden, de továbbra is tartom magam ahhoz, hogy igenis bele kell nyúlni tábvezkézzel abba, amit kiköp az Algoritmus, és figyelembe kell venni a már meglevő baráti kapcsolatokat. Az emberek valószínűleg nem véletlenül barátkoznak azokkal, akikkel. Az tény, hogy a nagy MTT kezd kiscsoportokra bomlani, de ilyen brutális szétválasztós módszerrel nem lehet varázsütésre az egész MTT társas szerkezetét átrendezni.
Meg a párszeparáció. Röviden és tömören, rossz ötlet. Hogy mégis megvalósult, ennek az üzenete mindössze annyi a számomra, hogy a tábvezetőség nem bízik abban, hogy a párok képesek szétválasztani a magánéletet a csapatmunkától.

Az lehetne erre a megoldás, hogy a szétválasztott pároknak és barátoknak adni alkalmat, amikor együtt vehetnek részt szervezett programokon. Meg mindenkinek azzal, akivel akar, nem pedig beosztás alapján. Hogy ne csak aludni tudjunk együtt sziesztaidőben (mert akkora volt a terhelés, hogy a többség rendszerint kidőlt ebéd után). Mert így a barátoktól-pároktól egy nagyon fontos dolgot vett el a tábor: azt, hogy EGYÜTT átélhetik az élményeket + egy Nagyközösség tagjaként.
Szóval vagy szeparáció ÉS egyébként komoly súlyú szervezett fakultatív progik, vagy egyik se.

Elhiszem, hogy az eredeti terv szerint lett volna rá idő, csak a csapatfeladatok tömkelege a tábor közepén olyan súlyt rakott ránk, hogy képtelenség volt kiszabadulni és együtt lenni, egyszerűen a fáradtság miatt. Vagy mert amikor egyikünk szabad volt, a másik épp csapattoszon volt.
Persze, el lehetett volna lógni, de jobb választás lett volna keresztbetenni, és akadályozni a tábori programot? (költői kérdés)

A csapatösszeállításra azt javasolnám, hogy minden jelentkező jelölhessen meg EGYETLEN embert, akivel biztosan összekerül, azontúl pedig döntsön az Algoritmus. (Aki nem akar, annak nem muszáj megjelölni senkit.) A választható EGY kapcsolatnál pedig természetesen szükséges a KÖLCSÖNÖS VÁLASZTÁS.

Egyébként pedig rettentő sok volt a csapatprogram, a pohárnokság már felesleges volt, kicsit olyan ízű volt a dolog, mintha azért kéne ezt a sokmindent végigcsinálni, mert így illik.

folyt. köv. hamarosan, táborvezetésről... ééés a pozitívumokról ;)

Nap felé tör, amíg csak a Nap áll,
És nem vesz rajtuk erőt a halál.

(Dylan Thomas)
Téma zárolva.
Több
18 éve 3 hónapja #298390 Írta: Kincső
Kincső válaszolt a következő témában: MTT Nyári Tábor 2006

Patiszon írta: Csak arra kíváncsi lennék, mi lett volna, ha mindenki térítő lett volna végül? :)

Ugyanaz... a Boszorkányúr ugyanúgy ki akart volna minket nyírni úgyhogy ugyanúgy kardot kovácsoltunk volna ellene :P :)

"...asztaltalan szó-malaszttal..."
Téma zárolva.
Több
18 éve 3 hónapja #298376 Írta: Vikil
Vikil válaszolt a következő témában: MTT Nyári Tábor 2006

Phaedra/Namarie írta:

Nelossel írta: Ana jóslatai önmagukban sem voltak semmik... De legalább a Boszorkányúr is meghal... 8)

Vikil: én most voltam először táborban, és csak biztatni tudlak, hogy gyere majd el egyre, amint lehet :wink:

én is első táboros voltam, sajnos egy érzelmi- szellemi mélypont kellős közepét tudtam kifogni... pedig előtte volt eufória rendesen, hogy megyek, és veletek leszek

Vikil: én csak emgerősíteni tudom Nelosselt. gyere el, hidd el, itt elfogadnak, befogadnak, és ha igényled, segítenek. (Félreértés ne essék: nem csoportos pszichoterápia folyik, hanem ennek a közösségnek van rendkívül jó hatása az emberre.) Végre egy hely, ahol nem kell k erősnek lenned... :) ))))))))))

Köszönöm szépen ez tényleg sokat jelent nekem csak tudod kicsit féltem meg minden...
Mert volt 1 gyerk itt az oldalon (nem nevezem nevén mert rendes vagyok)
sokáig leveleztünk és abahagytuk 1 ídőre mert nem volt netem és mikor vissza jöttem negyon zaklató e-mailt kaptam tőle nem volt valami kedves.
Megnyugtató hogy ti nem vagytok vadállatok. :D
Téma zárolva.
Több
18 éve 3 hónapja - 18 éve 3 hónapja #298374 Írta: Patiszon
Patiszon válaszolt a következő témában: MTT Nyári Tábor 2006
Tábori élménybeszámoló

Na, hol is kezdjem? Talán ott, hogy ez a tábor nekem kevésbé sikerült jól, mint a tavalyi, de ez főleg rajtam múlt. Szóval csak szubjektív vélemény.
Maga a tábor (objektíven) remek volt. Jó volt a keretjáték. Csak arra kíváncsi lennék, mi lett volna, ha mindenki térítő lett volna végül? :)

Nah, akkor jöjjenek, amik nagyon jók voltak:
A Csapat sirály volt! Szerintem egész jó csapatimázst alakítottunk ki :) Áááááhhhh :)
Jah, és pánik! :)
Tehát ők: gillz, Morgana, Aeglos, Peredhil, Aredhel/Inez, Hobbit, Thaurwathiwen, Drowse, Gandalf, Panni, Minerva, Eleniel, Arwena, Márk, Felagund, Lindír, Olivér.

Jók voltak még a völgyzugolyiak, a hobbitok, a törpök, a cardolaniak és természetesen a gondoriak :) Arnorról nem is beszélve.

Köszönet: Arnornak, azaz Kriszanának, Ankalimonnak és Brandírnak, hogy összehozták ezt a jó tábort. Na meg az ételfelelősöknek :) Ilyen finom leveseket régen nem ettem :)
A házbelijeimnek, hogy jók voltunk együtt: Lamy, Artemisz, Eglar, Cueddo; fentiek: Rohin, Sirgon, Endelír.
Peredhilnek tudja miért.
Ratzhkának és Andrisnak, mert olyan fergetegeseket alkottak mindig :D
Gumipóknak a röpikért, a PÓKerért és a dalokért :)
Maglornak, Kincsőnek és Finwének a táncért.
Elenielnek, hogy a csapatunk legkreatívabb és legszorgalmasabb tagja volt :)
Furinak, hogy olyan jó Harry Potter lett :)
Aranillnak a túrákért, meg hogy uazt az utat többször is megmászta :)
Minden csapatnak a csapatelőadásokért és a pohárnokságokért, meg persze a folklór műsorokért :)
Mindenkinek, aki eljött és "jelenlétével emelte a tábor fényét" :)
Mindenkinek, aki írt a füzetecskémbe, itt megtalálhatóak:
fototar.t-online.hu/media/medialista.jsp?album=1783053

Meg annyit, hogy: Zöld sirály! Pillangó nem száll, mókus, medve, plimplim, cátata, áááááhhhhh meg még sok-sok minden :)

Meg ha vki találkozna az egyszerhasználatos fényképezőgépemmel, az kérem, értesítsen. Állítólag az irodában volt utoljára, vki eltehette. Ha meg nem, az se baj :) serásirály :)

Remélem, találkozunk még ;)
Pá: Patiszon Zöld Sirály

A barát dolga az is, hogy szemére vesse barátjának, ha ostobaságot akar elkövetni.
Téma zárolva.
Több
18 éve 3 hónapja #298353 Írta: Namarie
Namarie válaszolt a következő témában: MTT Nyári Tábor 2006

Nelossel írta: Ana jóslatai önmagukban sem voltak semmik... De legalább a Boszorkányúr is meghal... 8)

Vikil: én most voltam először táborban, és csak biztatni tudlak, hogy gyere majd el egyre, amint lehet :wink:

én is első táboros voltam, sajnos egy érzelmi- szellemi mélypont kellős közepét tudtam kifogni... pedig előtte volt eufória rendesen, hogy megyek, és veletek leszek

Vikil: én csak emgerősíteni tudom Nelosselt. gyere el, hidd el, itt elfogadnak, befogadnak, és ha igényled, segítenek. (Félreértés ne essék: nem csoportos pszichoterápia folyik, hanem ennek a közösségnek van rendkívül jó hatása az emberre.) Végre egy hely, ahol nem kell k erősnek lenned... :) ))))))))))

"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"
Téma zárolva.
Több
18 éve 3 hónapja #298336 Írta: Panni
Panni válaszolt a következő témában: MTT Nyári Tábor 2006
Akkor nemcsak nekem cseszekszik a képtáram... :roll:

"Amikor táncolsz, nem az a célod, hogy egy bizonyos pontra megérkezz a táncparketten, hanem hogy minden lépést élvezz, míg odaérsz." (Wayne Dyer)
Téma zárolva.
Több
18 éve 3 hónapja #298329 Írta: kriszana
kriszana válaszolt a következő témában: MTT Nyári Tábor 2006
Az a helyzet, emberek, hogy én próbálkoztam.
A TolkienHu galériája túlterhelt - nem működik az ftp feltöltés most - nem fér el benne a sok-sok táboros kép.
A tar.hu is megadta magát - látszólag - mert három napja nem hajlandó konvertálni a feltöltött képeket, hiába töröltem le múlt évi táboros képeket, h legyen hely.

Végül azt találtam ki, hogy csak azokat a képeket rakom fel, melyeket még senki nem publikált (Rana képei, Gyula bá képei és a saját képeim).
S most arra várok, hogy a tar.hu befogadja ezeket, konvertálja, láthatóvá váljanak, és publikálhassam.
Addig is türelmeteket kérem.
Remélem, hamarosan felkerülhetnek.

A link egyébként itt található:
www.kep.tar.hu/camp

"There is only one journey. Going inside yourself." (Rainer Maria Rilke)
Téma zárolva.
Több
18 éve 3 hónapja #298317 Írta: Toma gazda
Toma gazda válaszolt a következő témában: MTT Nyári Tábor 2006
:eek2: hűha mik vannak itt
:D

:?: :geek:
Milyen foglalkozást vezessek?
:geek: :?:
Téma zárolva.
Több
18 éve 3 hónapja #298310 Írta: **Shaman**
**Shaman** válaszolt a következő témában: MTT Nyári Tábor 2006
a neten rengeteg kép van Toma. Írd be a keresőbe, hogy szex vagy ilyesmi.

ZÚGÓVÖLGY-ARANY OLDALAK
Téma zárolva.
Több
18 éve 3 hónapja #298308 Írta: Toma gazda
Toma gazda válaszolt a következő témában: MTT Nyári Tábor 2006
Mikorra lesznek képek a netre feltéve?

:?: :geek:
:geek: :?:
Téma zárolva.
Több
18 éve 3 hónapja #298300 Írta: Laurelen
Laurelen válaszolt a következő témában: MTT Nyári Tábor 2006

Eglarcarien írta: és ugye, hogy túlélted, Fëanor? :twisted:

pedig mindent elkövettem az ellenkezője érdekében ... :P

"A foolish consistency is the hobgoblin of little minds." (Emerson)
Téma zárolva.
Több
18 éve 3 hónapja #298290 Írta: Eglarcarien
Eglarcarien válaszolt a következő témában: MTT Nyári Tábor 2006
és ugye, hogy túlélted, Fëanor? :twisted:

Your blood is not shared with your husband unless something goes wrong.
Téma zárolva.
Több
18 éve 3 hónapja #298278 Írta: Feanor Faelivrin
Feanor Faelivrin válaszolt a következő témában: MTT Nyári Tábor 2006
Szintén első tábor

"A mosoly a leger
Téma zárolva.
Több
18 éve 3 hónapja #298266 Írta: Nelossel
Nelossel válaszolt a következő témában: MTT Nyári Tábor 2006
Ana jóslatai önmagukban sem voltak semmik... De legalább a Boszorkányúr is meghal... 8)

Téma zárolva.
Több
18 éve 3 hónapja #298262 Írta: Namarie
Namarie válaszolt a következő témában: MTT Nyári Tábor 2006
Az se volt semmi, amikor Ana jóslatai után kitört a vita, hogy kivel mi lesz, ki hal meg, ki nem hal meg, ki hova kerül, és miért, stb....

Cueddo, és a dombon lévők: bocsánat, hogy rátok hoztam a frászt az eredeti, utánozhatatlan Namarie- féle gatyafék bemutatásával Ágasvárról lejövet. Rohadt életbe, nem a turistaház előtt kb. 100 méterrel sikerült!!! :oops: :roll:

"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"
Téma zárolva.
Több
18 éve 3 hónapja #298251 Írta: Idhren
Idhren válaszolt a következő témában: MTT Nyári Tábor 2006

Eglarcarien írta: Newra, egy fontos kimaradt :D

valaki a népből: - ... és az Árulókat hazaküldjük?
Angwen válasza: - Térítés nélkül!!!

[size=9:4118keh2]Bocs Eglar, de az nem Angwen volt...
Hanem én :oops: Piros is lettem utána... :P [/size]

Szeretlek Titeket Béláim!!! :)
Téma zárolva.
Több
18 éve 3 hónapja #298248 Írta: Gilg (Gwindorn)
Gilg (Gwindorn) válaszolt a következő témában: MTT Nyári Tábor 2006
Uhhh... Gyűjtemény elolvasva :D

_Newra írta: "... Ez nekünk most fáj? ..."

Igen! :mrgreen: Köszönjük Newra, hogy mindezt megörökítetted :D
Téma zárolva.
Több
18 éve 3 hónapja #298241 Írta: Eglarcarien
Eglarcarien válaszolt a következő témában: MTT Nyári Tábor 2006
Newra, egy fontos kimaradt :D

valaki a népből: - ... és az Árulókat hazaküldjük?
Angwen válasza: - Térítés nélkül!!!

Your blood is not shared with your husband unless something goes wrong.
Téma zárolva.
Több
18 éve 3 hónapja #298233 Írta: Newra
Newra válaszolt a következő témában: MTT Nyári Tábor 2006

Remzymama/Tünde írta:

Rabyn írta: Newra:DDDDDD

csúcs vagy _Newra - legalább nerkünk itthonmaradóknak ennyi jutott a táborból :lol: :lol: :lol:
végigjegyzetelted az egész tábort? :wink:

Háát majdnem az egészet. Sajnos az első két napon se papír, se telefon nem volt nálam, ahová leírhattam volna. Pedig akkor is volt pár jó beszólás. Akkor határoztam el, hogy leírom őket. :D

Laurelen: Ahogy mondod, Anglachel nélkül nem az igazi! Valaki ott mondta, hogy felvette, de nem biztos, hogy jó lesz mert sötét volt. Ki volt az? Látni szeretnénk!

Vikil: Én először voltam keretjátékos táborban. Tavaly a relax táborba jutottam el.

Van mi arany, bár nem fénylik...
Téma zárolva.
Több
18 éve 3 hónapja #298223 Írta: Vikil

Idhren írta:

Vikil írta:

Anglachel/Gurthang írta:

Vikil írta: Rajtam kívül mindenki volt táborban?? :cry:

Nem, még sokan mások is otthon maradtak.

Például?

Ugye ezt nem komolyan kérdezed? :wink: :P

elösször igen, de utána átgondoltam és nem!
Ki volt most elösször????? Mármint táborban?
Téma zárolva.
Több
18 éve 3 hónapja #298220 Írta: Laurelen
Laurelen válaszolt a következő témában: MTT Nyári Tábor 2006

_Newra írta:

Vikil írta:

Rabyn írta: Valakinek megvan videon az amikor Anglachel táncolt a loitumára?: )

Az mi?

Ez:
youtube.com/watch?v=vjvVBCNcL_A

Anglachel nélkül nem az igazi :(

"A foolish consistency is the hobgoblin of little minds." (Emerson)
Téma zárolva.
Több
18 éve 3 hónapja #298215 Írta: Idhren
Idhren válaszolt a következő témában: MTT Nyári Tábor 2006

Vikil írta:

Anglachel/Gurthang írta:

Például?

Ugye ezt nem komolyan kérdezed? :wink: :P

Szeretlek Titeket Béláim!!! :)
Téma zárolva.
Több
18 éve 3 hónapja #298209 Írta: Anglachel/Gurthang
Anglachel/Gurthang válaszolt a következő témában: MTT Nyári Tábor 2006

AURE ENZULUVA!
Téma zárolva.
Több
18 éve 3 hónapja #298208 Írta: Vikil
Rajtam kívül mindenki volt táborban?? :cry:
Téma zárolva.
Több
18 éve 3 hónapja #298200 Írta: Tünde
Tünde válaszolt a következő témában: MTT Nyári Tábor 2006

Rabyn írta: Newra:DDDDDD

csúcs vagy _Newra - legalább nerkünk itthonmaradóknak ennyi jutott a táborból :lol: :lol: :lol:
végigjegyzetelted az egész tábort? :wink:

"Anyává csakis a gyerek tehet - nem az apa"
Téma zárolva.
Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.499 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére