- Köszönetek: 0
A 2. rész - A Két Torony
- Namarie
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
kmarci írta: Miért kéne a könyvet, meg a filmet különveni? Akkor nem szabadott volna A Gyűrűk Ura címet adni ennek a förmedvénynek. Itt egyesek olyan hülyeségeket írnak, hogy az már túlzás! Én is írtam hülyeségeket, de nem ennyire durvákat...
Marci, rám céloztál az egyeseknél? (Semmi baj, csak érdekel, miért gondolod ezt botorságnak). Másik kérdés: láttad az Egri csillagokat vagy a Kőszívű ember fiait filmen, vagy akár a Leonardo Di Caprio- val játszott Rómeó és Júliát? Ott se föltétlenül követi az eredeti regényt a film, de attól még nem biztos, hogy rossz. Vagy láttad egy tradicionális dráma modern színpadi feldolgozását?
A filmet lehet önálló művészi alkotásnak is tekinteni, erre céloztam, amikor arról beszéltem, hogy lehet külön kezelni a kettőt.
"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"
- .Elessar király.
- Nem elérhető
Thaurwathiwen írta:
kmarci írta: Miért kéne a könyvet, meg a filmet különveni? Akkor nem szabadott volna A Gyűrűk Ura címet adni ennek a förmedvénynek. Itt egyesek olyan hülyeségeket írnak, hogy az már túlzás! Én is írtam hülyeségeket, de nem ennyire durvákat...
Pontosan mit is értesz hülyeség alatt?
Hmm...nem förmedvény, de azt hiszem ezt elég sokszor hangsúlyoztam már, figyelj, ha ennyire nem tetszik csináld meg újra, ragaszkodj a könyvhöz, mindent pont úgy csinálj meg, ahogy le van írva! Már megbocs, de nem hinném, hogy beülnének rá az emberek a moziba, akár a rajongók, akár mások.
Már eleget hangoztattuk sztem, hogy egy film nem egyenlő a könyvvel. Ahhoz, hogy tetszen az embereknek, akár rajongóknak is, máshogy kell megrendezni, nem ragaszkodhatunk egyértelműen a könyvhöz.
Sztem mindenki elismeri, hogy PJ nem épp könyvhűen csinálta meg a töténetet. De nem is az számít, hasonló volt, de a hangulat ugyanaz volt. Nem érezted, hogy hozta a könyv hangulatát?
S a hangulat a lényeg...olyan erővel mutatta be a Középfölde közelinek tűnő vesztét, hogy az több, mint szívszorító.
Lehet, hogy csak né vagyok ennyire érzékeny, de innen bátran állíthatom hogy nemcsak nekem gyűltek könnyek a szemembe.
Thaur
Egyetértek. Nem muszáj mindenkinek szeretni a filmet. De szerintem mondjuk Pj sokkal jobban kifejezte az érzelmeket, mint mondjuk ahogy Tolkien megírta, ami olyan semmiennek tűnt, de a filmben nekem is könnyeket csalt a szemembe. (pl:Gandalf "halála", Boromir halála)
"Ez a nap nem egyetlen emberé, de mindőnké!
Építsük ujjá együtt ezt a világot, s osztozzunk
rajta a béke napjaiban!"
- Thaurwathiwen
- Nem elérhető
Pontosan mit is értesz hülyeség alatt?
Hmm...nem förmedvény, de azt hiszem ezt elég sokszor hangsúlyoztam már, figyelj, ha ennyire nem tetszik csináld meg újra, ragaszkodj a könyvhöz, mindent pont úgy csinálj meg, ahogy le van írva! Már megbocs, de nem hinném, hogy beülnének rá az emberek a moziba, akár a rajongók, akár mások.
Már eleget hangoztattuk sztem, hogy egy film nem egyenlő a könyvvel. Ahhoz, hogy tetszen az embereknek, akár rajongóknak is, máshogy kell megrendezni, nem ragaszkodhatunk egyértelműen a könyvhöz.
Sztem mindenki elismeri, hogy PJ nem épp könyvhűen csinálta meg a töténetet. De nem is az számít, hasonló volt, de a hangulat ugyanaz volt. Nem érezted, hogy hozta a könyv hangulatát?
S a hangulat a lényeg...olyan erővel mutatta be a Középfölde közelinek tűnő vesztét, hogy az több, mint szívszorító.
Lehet, hogy csak né vagyok ennyire érzékeny, de innen bátran állíthatom hogy nemcsak nekem gyűltek könnyek a szemembe.
Thaur
"...It's okay, we call it Reid-effect. Happens with children too..."
- kmarci
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
- Elen Laiqua
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK2
Thaurwathiwen írta: Hm... miért ne sajnálhatná Haldírt az aki sajnálja? Azért vannak filmek, hogy legalább a film alatt ne törődjünk a gondjainkkal. Akár hiszed ,akár nem vannak emberek akiknek az hozza a katarzist, ha a szereplőkkel élhetnek. Magam is ilyen vagyok. S én teljesen beleéltem magam...Más is.
Mert én is sajnálom őt, s tévedésben élsz, ha azt hiszed, hogy csak a durva akcióért tették bele.
PJ nem a durva akció kedvéért tette bele, az biztos, mert maga a jelenet nem durva akció. Ha feltűnt volna, egyszerűen nem tud az lenni, a farkaslovasok támadása már sokkal inkább az. De ne mondja senki azt, hogy durva, mert egyszerűen nem az. Egy iszonyúan szívszorító rész. Tekintettel arra, hogy a könyv más, mint a könyv. Nem azon múlik egy jelenet szépsége, hogy ez most könhyvben is volt, vagy nem volt.
Vedd úgy, hogy a film és a könyv különáll, és egymástól függetlenek, s úgy mindkettő nagyon jó
Visszatérve Haldír halálára, PJ-nek nem az volt vele a szándéka, hogy kinyírjon még vkit, nem, hanem érzékeltetni akarta a tündék végét, egy nép végét, akiknek lejárt az idejük, és menniük kell. (legalábbis Craig szerint, de ezt elég sokszor mondta ) A tündék is meghalnak csatában, attól függetlenül, hogy okosak, ügyesek.
Szal PJ egy valamit akart érzékeltetni az "utolsó utáni szövetséggel" méghozzá azt, hgoy a tündék is harcolnak a Szabad népek védelmébe. S hogy miért vitte őket a szurdokba? Mert az értelmetlen lett volna megmutatni mondjuk Baakcsinerdőt, Lothlórient, ennyi.......
[size=9:k1d156wo]Hmm....mintha Craiget hallanám, másrészt lehet h kissé erősen reagáltam, akkor bocs mindenkitől, nem szándékos volt, csak egyszerűen utálom, ha vki 1. azt szidja, hogy belefeledkezik vki egy filmben 2. ráadásul az a kedvenc filmem /me jobban szereti a TTT-t mint a FOTR-ot [/size]
Namarië!
Thaur
1. Haldírt sajnálom, mint jelképet, mint egy figurát, amelyik - bár mellékszereplő - de nagyon ott van. Nagyon eltalált alak. És ebből akkor sem engedek, ha bárki szerint ciki, de annak ellenére, hogy már nem vagyok tini, igen, minden jó könyv, film ki tudja belőlem hozni az érzelmeket. És most nem a romantikus lányregényekre gondolok.
2. Durva akció alatt a farkaslovasok támadását értettem, és továbbra sem tartom szükségesnek.
3. Azt köszönöm, hogy felhívtad a figyelmem a tündék jelkép-szerűségére a Helm-szurdokban, ebből a szempontból nem gondoltam végig.
Én vagyok a magányosan sétáló macska, nekem minden hely egyforma.
- Namarie
- Nem elérhető
kmarci írta: Sajnálod Haldírt? Te ennyire ráhangolódtál a filmre? Haldír nem esett el, ez csak a filmbwn vna így, a filmet nem ekll komolyan venni, csak az eredeti történetet!
Ha külön kezeljük a kettőt, a filmet is komolyan kell venni, mert ez egy regény adaptációja inkább, nem annyira a könyv filmrevitele.
Ha megkérdezed, hogy haldírt sajnálta- e, megkérdezhetnéd, hogy bárkit, aki bármely könyvben szerepelt, legyen az akár Hamlet vagy Baradlay Jenő, sajnált-e. Szerintem az nem baj, ha így történt, hiszen ez az irodalom és a filmművészet egyik lényege: hatni kíván, de nem (csak) populáris szinten.
Haldír halála szerintem nagyon sok mindent szimbolizál a filmben, és egy nagyon fontos utalás arra, hogy a tündék is meghalhatnek, mégpedig aljas támadás következtében. Ha innen nézzük, ez a jelenet akár morális tartalmat is hordozhat. (Nem tudom, ezt nem inkább a Film- könyv különbségben kéne- e kitárgyalni?)
- gande
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK3
- Penngaladiel
- Nem elérhető
A film más eszközökkel operál, mint a könyv. Képekben, akcióban, párbeszédben kell elmondania azt, ami a könyvben egy leírás, vagy gondolatsor. Egy film soha nem valósíthatja meg pontosan azt, ami a könyvben le van írva, mert akkor halálosan unalmas lenne (az oroszok megpróbálták, a Háború és béke megfilmesítésénél ).
Míg a könyvben utalásokból kiderül, hogy egész Középföldén, Középföldéért mindenütt kemény csaták folynak - Lórienben, a Bakacsinerdőben, a Magányos hegy környékén stb., ezért is nem tudtak segítséget küldeni Rohannak és Gondornak - addig PJ egy kis területre összpontosította a mindent eldöntő csatákat. És bár ez eltér attól, amit Tolkien megírt, tökéletes filmes megoldás. És ebbe a koncepcióba belefér, hogy a lórieni tündék Helm-szurdokba vonulnak, hogy segítséget nyújtsanak az embereknek.
- Thaurwathiwen
- Nem elérhető
Mert én is sajnálom őt, s tévedésben élsz, ha azt hiszed, hogy csak a durva akcióért tették bele.
PJ nem a durva akció kedvéért tette bele, az biztos, mert maga a jelenet nem durva akció. Ha feltűnt volna, egyszerűen nem tud az lenni, a farkaslovasok támadása már sokkal inkább az. De ne mondja senki azt, hogy durva, mert egyszerűen nem az. Egy iszonyúan szívszorító rész. Tekintettel arra, hogy a könyv más, mint a könyv. Nem azon múlik egy jelenet szépsége, hogy ez most könhyvben is volt, vagy nem volt.
Vedd úgy, hogy a film és a könyv különáll, és egymástól függetlenek, s úgy mindkettő nagyon jó
Visszatérve Haldír halálára, PJ-nek nem az volt vele a szándéka, hogy kinyírjon még vkit, nem, hanem érzékeltetni akarta a tündék végét, egy nép végét, akiknek lejárt az idejük, és menniük kell. (legalábbis Craig szerint, de ezt elég sokszor mondta ) A tündék is meghalnak csatában, attól függetlenül, hogy okosak, ügyesek.
Szal PJ egy valamit akart érzékeltetni az "utolsó utáni szövetséggel" méghozzá azt, hgoy a tündék is harcolnak a Szabad népek védelmébe. S hogy miért vitte őket a szurdokba? Mert az értelmetlen lett volna megmutatni mondjuk Baakcsinerdőt, Lothlórient, ennyi.......
[size=9:1qv93xyb]Hmm....mintha Craiget hallanám, másrészt lehet h kissé erősen reagáltam, akkor bocs mindenkitől, nem szándékos volt, csak egyszerűen utálom, ha vki 1. azt szidja, hogy belefeledkezik vki egy filmben 2. ráadásul az a kedvenc filmem /me jobban szereti a TTT-t mint a FOTR-ot [/size]
Namarië!
Thaur
"...It's okay, we call it Reid-effect. Happens with children too..."
- kmarci
- Nem elérhető
- Elen Laiqua
- Nem elérhető
Sorel írta:
kmarci írta: Tolkien határozott elképzelése az volt, hogy a tündék nem vesznek részt a háborúban, ezt le is írta egy függelékben. Erre PJ odaviszi Haldírt, meg a társait Kürtvárba, s megöli Haldírt, akinek teljesne más a Tolkien szerinti sorsa, nem is szerepelhetne a második részben, ez már-már a filmesítésre vonatkoz szerződés megszegése. Szerintem...
Ezzel egyet értek. Az a jelenet - annak ellenére, hogy csodálatosan gyönyörű - teljesen hamis. A másik ilyen a farkasok támadása - bár ez egyáltalán nem gyönyörű, hanem meglehetősen idétlen, és teljességgel felesleges. Azt a negyed órát ezerszer értelmesebben is fel lehetett volna használni.
Mélységesen egyetértek mindkét hozzászólóval. egyiknek sem volt dramaturgiai indoka, hacsak az nem, hogy a tündék nélkül a Helm-szurdokot már nem lehetett volna tartani, vagy esetleg így kellett újabb izgalmat vinni a filmes csatába... Remélem, PJ nem annyira kommersz, hogy ezt a két részt a durva akcióhoz szokott ifjak miatt tette bele. És női lelkemmel nagyon sajnálom Haldír elestét
- Elen Laiqua
- Nem elérhető
Felagund írta:
Bonyolult dolog ez...Gandalf írta: Huh, most már nagyon lementünk a szóbeszéd-pletyka szintjére... Én nem hallottam olyan forgatókönyv-változatról, ahol Éowynt vette volona el Aragorn. Se Tolkien idejéből, se Jacksonék idejéről. Én úgy tudom, P.J. kezdettől fogva azt tervezte, hogy kiemeli az Arwen-Aragorn szerelmi szálat...
Ami Tolkient illeti: Eredeti ötlete szerint Éowyn és Aragorn egymásba szerettek, s a történet végén majd egymáséi lesznek. A következő szövegvariánsban Éowyn elesett volna a harcmezőn, s így tragédiába torkollott volna a szerelem. Aztán kitalálta, hogy Elrondnak van egy leánya: Finduilas. Később átnevezte Arwennek. Majd összehozta Éowynt Faramirral. Mindezeket annyit variálta, hogy nem csoda, ha a végleges szövegben háttérbe szolrulnak a szerelmi szálak, s csak a függelékben kaptak helyet...
Azért lehet is érezni az Éowyn-Aragorn-Faramir háromszögnél (a könyvben) némi kapkodást. Éowyn ránéz Faramirra, és egyik pillanatról a másikra átszeret bele???? Ez szerintem Éowyn 12 évessé degradálása. (Bocs a 12 évesektől, nem akartam őket megsérteni )
- nenya
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
"There are many powers in the world, for good and for evil. Against some I have not yet been measured."
- Namarie
- Nem elérhető
Alyr Arkhon írta:
kmarci írta: Bocs, véletlen írtam tündéket, Legolas és a többiek pár tünde, kivételek, de a tünde nép stratégiailag semmilyen haditettet nem vitt véghez.
Igazából így sem.
A regényben dehogynem!
Lórien elleni támadás, Bakacsinerdő elleni támadás védése, Dol Goldur lerombolása nagyon jelentős teet. Azért egy jókor haderőt ez is felfogott szerintem és tündék esteében nem is annyira a fegyveres megmozdulás a jelentős, hanem a mágikus- mentális erő.
- Sorel
- Nem elérhető
kmarci írta: Tolkien határozott elképzelése az volt, hogy a tündék nem vesznek részt a háborúban, ezt le is írta egy függelékben. Erre PJ odaviszi Haldírt, meg a társait Kürtvárba, s megöli Haldírt, akinek teljesne más a Tolkien szerinti sorsa, nem is szerepelhetne a második részben, ez már-már a filmesítésre vonatkoz szerződés megszegése. Szerintem...
Ezzel egyet értek. Az a jelenet - annak ellenére, hogy csodálatosan gyönyörű - teljesen hamis. A másik ilyen a farkasok támadása - bár ez egyáltalán nem gyönyörű, hanem meglehetősen idétlen, és teljességgel felesleges. Azt a negyed órát ezerszer értelmesebben is fel lehetett volna használni.
- Ulmo
- Nem elérhető
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
kmarci írta: Bocs, véletlen írtam tündéket, Legolas és a többiek pár tünde, kivételek, de a tünde nép stratégiailag semmilyen haditettet nem vitt véghez.
Igazából így sem.
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- kmarci
- Nem elérhető
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
nenya írta: HOBBIT???!!!!
Ez nagyon édes lett volna: "gyapjas lábai már számtalan földet bejártak." És milyen veszedelmes lehet Andúril hobbitméretben...
Nem hiszem hogy nála lett volna Andúril, hiszen Gondor Királya mégsem lehet hobbit...
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- nenya
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
Ez nagyon édes lett volna: "gyapjas lábai már számtalan földet bejártak." És milyen veszedelmes lehet Andúril hobbitméretben...
"There are many powers in the world, for good and for evil. Against some I have not yet been measured."
- Adelard
- Nem elérhető
Szép Gilraen írta: Gandalf: Ez most új volt nekem. Bár én azok után, hogy Vándor eredetileg hobbit volt, már semmin nem lepődök meg... 8O
Nekem is.. de h mi van? ki volt hobbit? ezt sem értem... 8O
Caress the one
The never-fading rain in your heart
The tears of snow-white sorrow
- Ancalima Anarórë
- Nem elérhető
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
kmarci írta: Tolkein tisztán, láthatóan, leírja, hogy Galadriel segített a Szövetségnek, de ezzel kifújt, a tündérek nme segítettek többet, senkinek sem. Szerintem ez már az alapötlet megszegése.
Tündérek?
Én nem láttam a Gyűrűk Urában tündéreket...
Egyébként Elladan és Elrohir a dúnadánokkal tartott amikor azok csatlakoztak Aragornhoz, és nekem Legolas is elég tündének látszik...
A könyvtrilógia -főleg ezen trilógia eélkészítése valóban nehezebb mint a film, de egy könyvtrilógiából jó filmet csinálni még nehezebb...
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- kmarci
- Nem elérhető
- kmarci
- Nem elérhető
- Felagund
- Nem elérhető
- Köszönetek: 2
Gandalf írta: Huh, most már nagyon lementünk a szóbeszéd-pletyka szintjére... Én nem hallottam olyan forgatókönyv-változatról, ahol Éowynt vette volona el Aragorn. Se Tolkien idejéből, se Jacksonék idejéről. Én úgy tudom, P.J. kezdettől fogva azt tervezte, hogy kiemeli az Arwen-Aragorn szerelmi szálat...
Ami Tolkient illeti: Eredeti ötlete szerint Éowyn és Aragorn egymásba szerettek, s a történet végén majd egymáséi lesznek. A következő szövegvariánsban Éowyn elesett volna a harcmezőn, s így tragédiába torkollott volna a szerelem. Aztán kitalálta, hogy Elrondnak van egy leánya: Finduilas. Később átnevezte Arwennek. Majd összehozta Éowynt Faramirral. Mindezeket annyit variálta, hogy nem csoda, ha a végleges szövegben háttérbe szolrulnak a szerelmi szálak, s csak a függelékben kaptak helyet...
Bonyolult dolog ez...
Our knees do not bend easily
- Gandalf
- Nem elérhető
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Felagund írta:
Gandalf írta:
Felagund írta:
Alyr Arkhon írta: A régi forgatókönyvekről: csak annyit hallottam hogy Aragorn Éowynt vette volna el... ehhez (meg egy átlagos könyvadaptációhoz) képest PJ igenis tartja magát az eredeti történethez és hangulathoz.
HUHHH.... 8O
Na AZ azért tényleg brutális lett volna...
(örüljünk, hogy megúsztuk )
Ez a változat NEM P.J. koncepciója volt, hanem Tolkiené. Amikor még nem találta ki Arwen figuráját, Éowyn volt a jelölt...
BIZTOS, hogy ezt P.J. tudta???
Szvsz ha Tolkien látta azt a forgatókönyvet akkor nem PJ írta, neki köze nem volt hozzá... (akkor még igen fiatal lehetett)
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Felagund
- Nem elérhető
- Köszönetek: 2
Gandalf írta:
Felagund írta:
Alyr Arkhon írta: A régi forgatókönyvekről: csak annyit hallottam hogy Aragorn Éowynt vette volna el... ehhez (meg egy átlagos könyvadaptációhoz) képest PJ igenis tartja magát az eredeti történethez és hangulathoz.
HUHHH.... 8O
Ez a változat NEM P.J. koncepciója volt, hanem Tolkiené. Amikor még nem találta ki Arwen figuráját, Éowyn volt a jelölt...
BIZTOS, hogy ezt P.J. tudta???
Our knees do not bend easily
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Gandalf írta:
Felagund írta:
HUHHH.... 8O
Jahh...
Én olyamsit hallottam hogy ezt akarták megfilmesíteni de szerencsére Tolkien nem engedte...
Lehet hogy csak megkeveredett a szájról szájra terjedés közben...
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/