Színművek

Szavazás: GONDOLIN: Érdekel-e, és ha igen, milyen körülmények mellett adjuk elő? (was ended 0000-00-00 00:00:00)

Igen, adjátok elő LEP-en (ha lesz egyáltalán), alapos felkészültséggel, aki meg nem érti meg, azt cs
30 30%
Igen, adjátok elő KÖMT-ön, jól felkészülten
20 20%
Igen, adjátok elő táboritalin, az se érdekel, ha csak felolvassátok, egy éve várok már erre a vacakr
16 16%
Ne, hacsak nincs elég időtök foglalkozni vele, próbálni, stb, hogy egy tökéletesen lecsiszolt darabk
17 17%
Ne, ha ennyi probléma van vele, akkor kb. az idei tábornál is nyomorékabb marhaság lehet, ráadásul e
8 8%
Inkább táncoljatok, a port jobban bírom
9 9%
Szavazók száma: 2 ( Dru, Próbababa )
Csak regisztrált felhasználók szavazhatnak
Több
19 éve 3 hónapja #269041 Írta: Patiszon
Patiszon válaszolt a következő témában: Színművek
Üdv!
Beszéltem barátnőmmel, és neki is lennének színjátszós ambíciói, és előreláthatólag ráérne péntekenként. Jöhet ő is a +beszélésre?
Pá: Pat

A barát dolga az is, hogy szemére vesse barátjának, ha ostobaságot akar elkövetni.

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
19 éve 3 hónapja #268721 Írta: Beleg Cúthalion
Beleg Cúthalion válaszolt a következő témában: Színművek

Kincső (Thilanna) írta: OFF: Beleg tudtommal perpill minden emtétés főnixesnek vasárnapi órái vannak ON

OK, ti tobbet tudtok mint en, mivel en mar nem vagyok erintett a FONIX orarendjeben.

"Ab sagittae Ungarorum libera nos Domine!"

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
19 éve 3 hónapja #268719 Írta: Kincső
Kincső válaszolt a következő témában: Színművek
OFF: Beleg tudtommal perpill minden emtétés főnixesnek vasárnapi órái vannak ON

"...asztaltalan szó-malaszttal..."

Több
19 éve 3 hónapja #268717 Írta: Beleg Cúthalion

Cueddo írta: szeretném, ha szept3-án eljönnél te is.

Koszonom a lehetoseget :D

Cueddo írta: a beválogatódásoddal nem hiszem, hogy bármikor gond lenne, csak annyi kell hozzá, ami bármelyik színjátszó társaságban: a csapat tagjának kell lenni.

Hat igen, epp errol beszeltem mikor mondtam hogy alig van ra esely, ugyanis nem tudnek rendszeresen eljarni a pentek delutani foglalkozasokra.

Cueddo írta: akkor a talit ezennel véglegesen kiírom:

szept3 - szombat, 15.00 kicsivilág
(remélhetőleg a főnixes tanévnyitó csak délelőtt lesz.)

Szerintem ez ugyben meg egyeztess Bicskei tanar urral, mert ha emlekeim nem csalnak, a tanevnyito napja egyben az elso tanitasi napot is jelenti annak a csoportnak amelyik pont akkorra lesz beosztva egesz evben (pl nekunk masodik evben voltak a szombatok ha jol remlik)

Beleg

Több
19 éve 3 hónapja #268716 Írta: Kincső
[size=9:11amxo9f]khm szept. 2. hétvégéje Zebegény... oda nem már péntek délután mennénk? csak szombaton? nem lesz az úgy rövid?[/size]

egyébként az oktogonos teremnél nem a jóelőre bejelentés a dolog lényege, hanem hogy meg tudják-e oldani h. legyen ott valaki. :roll: :idea:

Több
19 éve 3 hónapja #268714 Írta: Cueddo
Cueddo válaszolt a következő témában: Színművek

Beleg: örülök, hogy ittvagy - ha nem írtál volna, én kérdeztelek volna meg :)
kiefejezetten szeretném, ha szept3-án eljönnél te is.
a beválogatódásoddal nem hiszem, hogy bármikor gond lenne, csak annyi kell hozzá, ami bármelyik színjátszó társaságban: a csapat tagjának kell lenni.

akkor a talit ezennel véglegesen kiírom:

szept3 - szombat, 15.00 kicsivilág
(remélhetőleg a főnixes tanévnyitó csak délelőtt lesz.)

első színkörös délután:
szept9 - péntek, 15.30 - kb. 19.00, ADS nagyelőadó (135)

ha ez utóbbival szemben ellenvetésetek van, kérlek, jelezzétek. ha van rá igény, akkor át tudunk költözni az Oktogonra is, mert ott van egy táncterem, amit 250 Ft/óráért ki tudunk bérelni, csak jó előre be kell jelenteni az alkalmakat (ezzel nem lesz gond). ha három órát összedobunk tízen, mindenkire jut hetvenöt forint hetente. szvsz elviselhető :) de én szívesen maradok az ajtósin is, ezt majd szavazásra bocsátjuk.

Nap felé tör, amíg csak a Nap áll,
És nem vesz rajtuk erőt a halál.

(Dylan Thomas)

Több
19 éve 3 hónapja #268678 Írta: Beleg Cúthalion
Tetszik ahogy folyik itt az elet - uj ev, uj, egyre komolyabb elhatarozasok :)
Nagyon jo otletnek tunik amit Cue felvetett, kicsit sajnalom is hogy en valoszinuleg nem tudok resztvenni benne :(

Mondtam ugyan hogy ha levizsgaztam a sziniskolaban, akkor ujra csatlakozom, de mar most gyanithato hogy nem lenne idom rendszeresen eljarni hozzatok, mostansag ugy tunik van eselyem hogy egy-ket helyre bekerulhessek, es ha ez bejon, akkor az lesz az elso, mivel az a megelhetest is jelenti majd.
Bar kerdes hogy a felvetett Sziniest eseten az egyes darabok probai mikor lennenek (mar ha bevalogatodok egyaltalan). Majd meglatjuk, lehet hogy megis reszt tudok venni a kozos munkaban. :D

A kerdesem ehhez kapcsolodoan az, hogy a szeptember 3-i megbeszeles teljesen zart koru vagy bekukkanthatok en is ha raerek?

Beleg

Több
19 éve 3 hónapja #268661 Írta: Patiszon
Patiszon válaszolt a következő témában: Színművek
Üdv!

Az én véleményem Cue felvetésére:
Izé, őőőh (tudom, bizonytalan vagyok... vagy mégsem? :) ) na, félre a tréfát.
Eleinte úgy gondoltam, hogy akkor itt vége számomra a színjátszónak. Én eleve úgy jöttem Közétek, hogy ez csak egy jó szórakozás, és ha mellette még fejlődöm is, az csak pluszt jelent. Ez a "komolyodás", ami maga után vonja az esetleges szerepléseket, kissé elriasztott ettől az egésztől, de aztán (kis segítséggel ;) ) rájöttem, hogy nekem ér annyit ez az egész, hogy akár egy (eleddig nem igazán kedvelt - lámpaláz a köbön) nagyon pici szerepet is vállalnék. S mivel én minden péntek délutánt fel tudom áldozni (lévén ott a 7vége, ha vki feltétlenül tanulni akar), ezért én szeretnék a 'stabil' tagok közé kerülni és leküzdeni a szereplés iránti félelmeimet.

A szeptember elejei találka részemről ok ;)

A barát dolga az is, hogy szemére vesse barátjának, ha ostobaságot akar elkövetni.

Több
19 éve 3 hónapja #268444 Írta: Kincső
[size=9:2f0sw68g]OFF: szept 3-án Főnix évnyitó délelőtt van csak? :P ON[/size]

/me megszavazza Gillzt a Színjátszókör Atyaúristennőjének :P :wink:

Gyakorlatokat majd próbálok még összegyűjteni én is.
Egyébként továbbra is mindenfélét támogatok és továbbrasincs időm hosszan kifejteni :roll: :)

Több
19 éve 3 hónapja #268428 Írta: Rabyn
Rabyn válaszolt a következő témában: Színművek
én szept.3án nagy valószinűséggel dolgozom szal majd meséljétek el mit beszéltetek:D

"Én szóra váltanám a gondolatot de félek, hogy nem érdekel.."

Több
19 éve 3 hónapja #268424 Írta: Cueddo

felvételi: rendben, ez elvetve. nem sajnálom :) ez az írásos cucc működőképes lehet.

beosztás: ja igen, nem voltam egyértelmű. nekem mindenképp szükségem van beszédgyakorlatokra még egy ideig. bár szeptembertől lesz hetente 2 beszédórám is, szóval lehet, hogy fél év múlva már merek beszédórát vezetni, majd meglátjuk. ezzel a beosztásosdival még ne kavarjunk akkor; majd személyesen megbeszéljük. (az fontos, hogy minden héten legyen mindenből. ha nem leszünk 10en, akkor nem kell csoportbontás, ez egyértelmű.)

megbeszélés: szept3 - szombathoz mit szóltok? 15.00 kicsivilág? szept9-én (péntek) délután már jó lenne megtartani az első színitoszt.

a színiestet szívesen megszervezem, de vsz a vezetőség is segíteni fog ebben. -Színművek mellett próza? Líra? Monológ? Párbeszéden alapuló duettek, részletek? >> mehet ;)

én már írogatok össze gyakorlatokat - majd a megbeszélésen összedobjuk ;) igyekszem beilleszteni őket a menetrendbe, amit már felvázoltam. de ha ez nemjó, akkor majd megtervezünk egy másik menetrendet, csak a cél legyen hasonló.
:arrow: Gabnai Katalin: Drámajátékok >> ez jó!

(Dylan Thomas)

Több
19 éve 3 hónapja #268405 Írta: Dru
Dru válaszolt a következő témában: Színművek
A tegnapi nap folyamán volt szerencsém egy igazán érdekes produkciót látni, ami teherbírásgyakorlatnak sem utolsó:
a 3 srác különböző tánc- és akrobatikus mozdulatokat mutatott be, majd egy lábon, furcsa pózban egyensúlyozva ritmikusan verset szavalt...aztán cirka 20 mpercig alkoholt vedelt és evett. Még le sem nyelték a falatot, máris újrakezdték az egészet, pontos rendben...s így tovább még 2*.
Gyengített formában, alkohol bevetése nélkül gyakorlatnak is, büntetésnek is egész jó.
Csak bírjuk tüdővel...

Több
19 éve 3 hónapja #268383 Írta: Rabyn
és ha ugy lenne, hogy egyik héten beszédtechnika a másikon meg koncentrácios cucc? Tudom két hét kihagyás lehet, hogy sok, de így még mindig meg lehetne oldalni, hogy mindenki mindenhova eljusson.

Több
19 éve 3 hónapja #268378 Írta: gillz
gillz válaszolt a következő témában: Színművek
uff
randomságok:

1. Felvételi: sztem ne legyen. Nem tudjuk megállapítani, ki az, akivel nem érdemes próbálkozni, ki az, akivel nem lehet mit kezdeni. Inkább legyen írásba foglalt névsor, aláírt elkötelezettség. Aki jár a színitoszra, azvállalja, h nem késik, jelen van, és ha mégsem,akkor időben elér engem (nohát, ha nincs mobilom, talán nem lehet elérni az utolsó pillanatban? :twisted: ),és hamégis becsúszik a nemjövés/elalvás stb., akkor teljesíti a köv. hétre a büntetést.Szerintem ez elvárható. Aki ehhez nem tud/akar alkalmazkodni, az ne jöjjön.
A kórusra járásra sincs hatással a felvételiztető rendszer, sztem a népet se hatná meg...

2. Beosztás: Nos, ehhez kéne az állandó létszám. Mert ha csak 2en vannak ott az adott csoportból, az kínos. Hogyha nem vagyunk 6an állandóan,akkor felesleges a két csoport. 10 főtől érdemes. Ahogy elnézem, vagy be kell szereznünk még egy beszédest, vagy olyan csoportozást alkotni, h Balázsis hozzájusson a betevő koncentrációjához:D
mert amúgy szimpatikus a beosztás.

Gyakorlatok: Össze kéne írni minél többet. Hogy változatosak legyünk. Ne mindig számoljunk és bummozzunk. Mert az jó.

Tantervet meg akár összeülhetünkés szülhetünk közösen, Cueddo javaslatai jók, csak ki kell részletezni a menetet.

uff

need more brainz. yourz. now.

Több
19 éve 3 hónapja #268369 Írta: Dreamer_KF
Dreamer_KF válaszolt a következő témában: Színművek
Üdv!

"Balázs: sztem a Montágh-könyv szintje nekünk tökéletesen megfelel. örülnék, ha te tartanád továbbra is a beszédcuccot. én ezt a beosztást javaslom (továbbra is csoportbontással):
45 p BESZÉD (Balázs) I.csop. // 45 p KONCENTRÁCIÓ (Cue) II.cs.
45 p KONC. (gillz) I. cs. // 45 p BESZÉD (Balázs) II. cs.
15 p szünet
90 p KÖZÖS CUCC, amit gillz vezet. "

Hehe..Ravasz, Cue:) De mondjuk a koncentrációs gyakorlaton lehet, hogy én is részt vennék majd.

Tőlem legyen.
-Felvételi. Bár nem látom nagy értlmét. Kinek lesz gyomra azt mondani, hogy "bocsi, de most nem tartunk rád igényt", főleg, miután egyik "törzs" színjátszós mondta, hogy "figyuzzatok, ez itten gyerekkori barátom, akivel blablabla". Én mindig szívesen, ha kell kíméletlenül, megmondom a véleményem, de kevés vagyok.
-Saját színest. De ki szervezi? nem lehet mindent Gillz nyakába varni..No mind1, ez legyen a legkisebb probléma.
-Színművek mellett próza? Líra? Monológ? Párbeszéden alapuló duettek, részletek?
-Letészed a lantot. Oké, bár eddi egyetlen olyan színművet sem láttam (amatőr, profi), amelyik hibátlan lenne.

A main kérdés még mindig az, hogy MIKOR?
Én egy péntek délutánt javaslok, mégpedig szeptember második hetében. Kinek lenne megfelelő/nem megfelelő?

Jah, a főnökösdi részemről oké, csatlakozom Cue-hez( Gillz for president). Bár nem tudom, hogy kinek lenne egyáltalán mersze másképpen szavazni:D

"Where do I go
Follow the river
Where do I go
Follow the gulls"
Hair

Több
19 éve 3 hónapja #268355 Írta: Cueddo
köszönöm az eddigi reakciókat, várom a többiekét is ;)

azt hiszem, egyetértünk. mindenben.
főleg a Tolkienes darabokról van szó. én már - legalábbis belátható ideig -nem szeretnék több ilyet írni. ez vsz nem lesz nagy veszteség a Társaságnak, ugyanis nem vagyok drámaíró :P

a magam részéről azt javaslom, a Színjátszókör, mint új intézmény, kezdjen tiszta lappal: álljunk át a nem-Tolkienes darabokra. a Tolkienes darabokra pedig álljanak fel alkalmi szereplőgárdák, a Színjátszókörtől teljesen függetlenül.
itt ugye felvetődik egy probléma: mi van akkor, ha a teljes Színkör is próbálni kezd majd vmit közösen? mert akkor már kelleni fog heti +1 alkalom a próbára, a péntek délutáni "technikai képzés" mellé. ekkor jönnek elő a prioritások, hogy ki milyen teendőt hova rangsorol. szeretném, ha a színkörösök tudnák vállalni azt, hogy a színkörös-közös dolgokat teszik az első helyre, az összes többi kisebb színdarabpróba elé.

A kapcsolódási pontot ott látom, hogy az "edzéseken" résztvevők aztán "kamatoztathatják" MTTfüggő mindenféle előadásban.

itt az ideje, hogy a színkör a saját lábára álljon, és megszervezzük magunknak az előadás-lehetőségeket. nem lehet LEPtől LEPig élni. ami persze távolról sem jelenti azt, hogy ott nem adnánk elő. (ez elsősorban a szervezőkön múlik.) egyszerűen annyi, hogy az nem lesz a világmegváltó 1 nap a 365-ből, amikor végre színpadra léphetünk. gyakorlatot kell szereznünk, és ha olyan szintre jutunk (tavaszra?), onnantól kezdve viszonylag sűrűn (legalább kéthavonta) kéne járni előadni művházakba, nyáron kisebb-nagyobb fesztiválokra, csakúgyspontán a Margitszigetre, stb.

a Színjátszókörnek esze ágában sincs kiszakadni a tolkieni szellemiségből, csupáncsak azt kell belátni, hogy a saját magunk által írt színdarabokkal nem fogjuk sokra vinni. szakmailag abszolút zsákutca. én ezt beláttam, ezért döntöttem úgy, hogy nem teszek erőszakot szerény írói képességeimen, hanem teljesen a színkör mellett kötelezem el magam. ahhoz, hogy a mesterségbeli tudásunk fejlődhessen egy színdarabtól, ahhoz tényleg hibátlan, kristálytiszta szöveg kell. félre ne értsetek: szerintem élvezetes darabokat írunk, csak nem hibátlanokat. nem adnak olyan pluszt, amitől fejlődünk. hű, ezt most elég nyakatekerten fogalmaztam. majd meglátjátok, hogy értem: ha pl. Shakespeare-t, Weöres-t, Marlowe-t játszunk, már nem kell az alapokban kételkedni, hogy: "hű, de gáz ez a bekezdés, húzzuk már ki, írjuk már át", meg hasonlók.

mi a javaslatom az első időszakra? az, hogy le kell bontani az eddigi elképzeléseinket a színjátszásról, és újra el kell kezdeni építkezni. hogyan? máris mondom:
1. először meg kell tanulni beszéd nélkül kifejezni, meg kell tanulni az érintkezést (értsd: egymásra hangolódni csoportosan, érintés, gátlásoldás) - és nagyon ritkán szabad csak megszólalni. meg kell becsülni a kimondott szót, hogy minden ottlegyen mögötte, ha nagyritkán megkapjuk a lehetőséget, hogy kimondjuk. (mert eddigi darabjainkban boldogan vágtunk le bekezdésnyi monológokat úgy, hogy gőzünk se volt róla, miért is.)
2. amikor eljutunk oda belül, hogy már meg tudunk szólalni, akkor lehet a szavakkal, a beszéddel kísérletezni. (közben persze folyamatosan fejlődünk beszédtechnikailag is ;) )
3. és csak mindezek után jutunk el oda, hogy önállóan is tudunk cselekedni, értsd: rendezni, imprózni - és: szöveget írni. akár EGYÜTT is! ekkorra alakul majd ki a gondolati háttér hozzá.

megint kisregényt írtam :P :)

Balázs: sztem a Montágh-könyv szintje nekünk tökéletesen megfelel. örülnék, ha te tartanád továbbra is a beszédcuccot. én ezt a beosztást javaslom (továbbra is csoportbontással):
:arrow: 45 p BESZÉD (Balázs) I.csop. // 45 p KONCENTRÁCIÓ (Cue) II.cs.
:arrow: 45 p KONC. (gillz) I. cs. // 45 p BESZÉD (Balázs) II. cs.
:arrow: 15 p szünet
:arrow: 90 p KÖZÖS CUCC, amit gillz vezet.

JA! nagyon fontos. ami a színjátszókörnek leginkább hiányzik, az nem más, mint 1 azaz egy darab vezető, akinek a szavával szemben nincs nyüsz-nyüsz meg morr-morr. semmiképp sem több, mint egy ember. ő egyben a rendezőnk is. én azt javaslom, ez az ember legyen gillz.

én nem az emtétén belüli színicsoport részeként szeretném vezetni az alkalmat. Nem is annak indult. Valahogy úgy képzelem, ide jár egy adag ember, akik valószínűleg átfedésben vannak a darabokban résztvevőkkel, ízlés szerint, de itt nem Tolkien related kreatív eseményről van szó, hanem magáért az előadóművészetért gyakorlunk. Ezért lenne szükség komolyabb elkötelezettségre, mint általában mtt-skörökben dívik , hogy ne kedv alapján járjunk az alkalmakra, hanem felelősséggel.

gillz, ezzel különösen egyetértek. eddig idegenkedtem a gondolattól, hogy valamilyen módon tegyük zártabbá a dolgot, de talán az segítene a helyzeten, ha mi is felvételiztetnénk. amiért küzdeni kell, azt jobban meg szoktuk becsülni, ugyebár. most szeptember lenne az utolsó alkalom, amikor szabadon lehet bejönni, onnantól kezdve viszont negyedévente/félévente felvételiztetni fogunk. mit szóltok ehhez?

hüm, mostmár tényleg átadom a szót.

(Dylan Thomas)

Több
19 éve 3 hónapja #268327 Írta: Ery
Ery válaszolt a következő témában: Színművek
Két lelkes önkéntest keresek, akik segítenek nekem, a raktárban rendet tenni és tábori holmikat, jelmezeket leltározni.

Erre augusztus 19-én 11:00-tól kerülne sor.
Jelentkezéseket priviben kérem.

"Valami lóg a levegőben! Sajnos nem Maedhros..."

Καναπή!

Több
19 éve 3 hónapja #268324 Írta: Rabyn
Én előre szólok, hogy az, hogy tudok-e majd járni szinitoszra nagyban függ attól, hogy:
átmegyek-e a vizsgámon
mikor lesznek a korrepjaim
Mivel ha nagy szerencsém van akkor most fogok érettségizni és hát az azért mindennél fontosabb. Egyébként az ötletet támogatom, hogy komolyabb szinikör legyen.
humorosból amugy még van egy hc-s előadás is, de nem ez a fontos. A fontos az, hogyha már muszáj Tolkienes darabot írni, előadni akkor az NE a szilmarliokból legyen, ne legyen pátoszos és a köz számára nem érthető. Saját családomból tudom, hogy ők nem értették egyetlen komoly darabunkat sem, mert nem olvasták el hozzá a "szakirodalmat" ergo mindenképpen olyat kell írni ami érthető, egyszerű, nem alszik el a közönség. Bár szerintem lassacskán el lehetne rugazkodni attól, hogy a rendezvényekre csak tolkienes darabokat vigyünk, hiszen ha megfigyeltétek szinte állandó közönségünk van (a fantasy-s és egyéb rendezvényekre ált. ugyanazok az emberek járnak) és egy idő után baromira unni fogják az egyforma darabokat. Főleg ha ugyanazt adjuk elő mindig (lásd.: KHE amit szerény személyem nem szereten többet színpadra vinni)
Még mindig van egy szenivánéji álom szövegkönyvem és kb, szeptmeber környékén ha nem feledem el szerzek egy Kisherceget is. Plussz van egy kétszereplős Nehéz Beteg bohózat is nálam.
Megbeszélésre eeelvileg mozgatható vagyok, de ez attól is függ, hogy mikor dolgozom.
Öhm most hirtelenjében ennyi.

Több
19 éve 3 hónapja #268317 Írta: Dreamer_KF
Dreamer_KF válaszolt a következő témában: Színművek
Reagálnék Cue felvetéseire

Alapvetősen nem rossz ötlet. De mint azt írtad, így, a mostani morállal ez lehetetlen. Az utolsó pillanatban jövő, szó-útján terjedő üzenetek, "boccs, vmi közbejött"-tel nem megy. A "kemény mag", mint azt írtad, nagyon nehezen jöhet létre. Nehéz úgy dolgozni, hogy olyan ember jön beszédtech.-re (saját portán sepregessünk:)), akit addig nem is láttam. Meg kéne kérdezni az illetőket, hogy ők mit akarnak. Mert e nélkül nem megy. Már írtam korábban: Fele-fele arányban vannak, akik komolyan veszik, és akik péntek délutáni kikapcsolódásnak szánják a színkört. Nem hibáztatom egyik felet sem.
Így, az amtőr társulat ábrándja csak akkor jöhet létre, ha az azt áhítókra mindig lehet számítani. Mert még ez sem folytonos.
-Kérdezem: Ki szeretne részt venni egy komolyabb kezeményezében? Úgy érzem, hogy mind Gillz, Cue, és jómagam vesszük a fáradtságot, hogy megpróbáljunk valami többet csinálni.

A Színházi Est jó dolog, támogatom. A "nem Tolkien"-es darabra ajánlom az örök klasszikusokat, az általad már említett Shakespeare-t. Habár mondjuk szerintem Marlowe: Faustus jobb lenne, de egyéni ízlések, ugye.. Valamint Molier-t is lehet előadni..Na, abbahagyom.

Ha van rá igény, írhatok NEM Gyűrűk Urás drámát, ötletem már van, csak az vele a gond, hogy nagyon nehéz LotR-környezetbe ültetni..

Egymást megismerni? Őszíntén szólva nem hogy az MTT-t, de titeket se nagyon ismerlek, 1-2 kivételtől eltekintve. Nevetgélünk a színtoszon, beszélgetünk, de semmi más. A fizikai, és szociális-érintés korlátokat lehet tanítani.
(Cserhalmi művész úr drámatagozata: Egy meztelenre vetkőzött lányt tapogatott az egész osztály. Eléggé drasztikus, nemde?:) Off vége)

Szerintem itt csak és kizárólag az akarattal van gond. Ha van gond egyáltalán.

Saját porta: nekem fél évig tanítottak beszédtechnikát, majd megint fél évig hírolvasást (ami gyak. beszédtech.2). A korlátaim végesek. Egy kicsit többet tudok nyújtani, mint az, aki elolvassa a Montágh könyvet, v. bármely ilyen irodalmat, de a lehetőségeim végesek. Azért próbálkozok, ha van rá igény.

Dreamer

"Where do I go
Follow the river
Where do I go
Follow the gulls"
Hair

Több
19 éve 3 hónapja #268200 Írta: Kincső
Mint Esgalnak szóban már említettem, mindenféle családi események miatt nem tudom, h. odeérek-e 9-re, de igyekszem. :roll: :wink:
[size=9:m2g9gjh7](megj. Ancaliméknek dobni kéne szöveget, én megtenném csak nincs meg az e-mail címük :roll: :P )[/size]

Több
19 éve 3 hónapja #268194 Írta: Esgal
Esgal válaszolt a következő témában: Színművek
Megbeszélés felőlem bármikor, szóljatok, mit döntötök, és akkor igyexem szabaddá tenni magam.

A szereplők meg ma sikeresen ki lettek válogatódva (járni magyar tanfolyás) az A&E-hez.

Ancalime szerepét Dru és Ille alakítják majd, első és második szereposztásban, hogy melyik melyik, az még a próbák, illetve az idő függvénye. Holtverseny.

Zamín szerepét Kincső kapta.

Holnap meg próba, ill. próbaidőpont egyeztetés. Reggel 9. Margitsziget. AC. Jöjjetek.
Na.
:)

Nem adhatok mást, csak mi lényegem.
/Lucifer/
Tánc a ködben, tánc a jégen,
Tánc a hóban, tánc a fagyban
/Ghymes/

Több
19 éve 3 hónapja #268150 Írta: gillz
gillz válaszolt a következő témában: Színművek

Cueddo írta:
Felhívás Színkörös Megbeszélésre
építő jellegű megbeszélést tartsunk, itt a fórumon. azonban annak is nagyon örülnék, ha augusztus végén / szeptember legelején összehoznánk egy személyes kerekasztal-megbeszélést.

Igen. Ha ez a hét nem ideális - ami valszínű, mert eddig egy hét alatt semmit sem sikerült sokemberesre megszervezni emtétében - akkor szeptember lesz a dologból, Relaxből kifolyólag. Miajobb? Hétvége (3-4, 10-11) vagy hétköznap este?

másodszor pedig szakmailag. fejlődgetünk, de ebben sincs még módszeresség. amit megpróbáltunk elkezdeni tavasszal, azt tovább kell vinni. képezni kell magunkat. az eddigi rendszerben Gillz vitte a közös imprógyakorlatokat, Balázs a beszéd- és hangcuccokat, én pedig a koncentrációs gyakorlatokat. szvsz ez a felosztás megmaradhatna (Gillz egészcsoportnak, utóbbi 2en pedig fél-fél csoportnak), de a konkrétumokat majd még megbeszéljük.

Nos, most majd végre könyvtárba iratkozom, kiveszek szakkönyvet, mert eddig is próbáltam némi rendszert vinni a foglalkozásokba, csak nem volt igazán erőteljes, mert nem értek hozzá :mrgreen: . Michi/Dru, nálad láttam egy könyvet még a Gépész alatt :P ...

azonkívül pedig el kéne kötelezni magunkat. lehet ki-be járkálni, nem mondom, hogy ne lehessen, csak futóhomokra nem lehet építkezni. szükségünk van egy 95%-ban stabil csapatra, hogy tényleg képesek legyünk egy hullámhosszra kerülni.

Igen, ezzel tökéletesen egyetértek. Ha emlékeztek, volt kezdeményezés az elején, hogy névsor, és bünti, de sajnos ez nem csak rajtam múlt, hogy a többség nem vette komolyan... khm-khm.

Továbbra is szívesen csinálom a Színitoszt, hogyha azért a lényegi döntéseket én hozhatom meg :mrgreen: ami a menetrendet és az alkalmak levezetését illeti. Eddig is ez volt a színjátszókör esetében, csak tisztázni szeretném, hogy én nem az emtétén belüli színicsoport részeként szeretném vezetni az alkalmat. Nem is annak indult. Valahogy úgy képzelem, ide jár egy adag ember, akik valószínűleg átfedésben vannak a darabokban résztvevőkkel, ízlés szerint, de itt nem Tolkien related kreatív eseményről van szó, hanem magáért az előadóművészetért gyakorlunk.
Ezért lenne szükség komolyabb elkötelezettségre, mint általában mtt-skörökben dívik :P , hogy ne kedv alapján járjunk az alkalmakra, hanem felelősséggel. A "ha teszünk valamit, tegyük jól" elv alapján. (Ha valakit ez a kórusra emlékeztet egy kicsit is, igen, szerintem ugyanolyan komolyan kell csinálni, mint a kórust... khm... szeretnénk.)

ja, majd' elfelejtettem. az adu ász, amit idáig tartogattam :) felvetettem a vezetőségnél, hogy jó lenne szétszedni a musicaleket/egyébdalokat és a színjátszást, és tarthatnánk önálló Színházi Estet. ezen léphetne fel először önállóan a Színjátszókör. úgy saccolom, jövő március-áprilisra eljuthatunk arra a szintre, hogy ez sikerüljön.

a fő műsorszámnak a Színjátszókör előadásának kell lennie, akármi is legyen az.
ha marad idő (mindenestül-szünetestül legfeljebb 3 óra lehet sztem az egész, de az már talán sok is!), akkor ki lehet tölteni olyan régebbi anyaggal, ami laikusok számára is befogadható. ennek az estnek a külsős közönségről kell szólnia.

A 3 óra már sok, ahogy a mjúzikel est esetében visszahallottam.

mi van most a repertoárunkban (eléggé szétszórva)?
1. vannak a jó kis Tolkienes nagydrámák, ill. kisdrámák: Feanor, Aredhel, Aldarion&Erendis; Gondolin bukása (íródik), Sorsok-Életek; Fornost
2. vannak a jó kis Tolkienes humorosdarabjaink: NHE, KHE, Feanorparódia, stb. (mi még? :) )
3. aminek újdonságnak kéne lennie: a nem-Tolkienes művek, mint pl. a Szkíták. a Színjátszókörnek elsősorban (de mégsem kizárólag! ezt is kifejtem majd) ebben kellene utaznia, mivel a mesterségbeli tudásunkat szeretnénk elmélyíteni.

Nos, igen, a Színitosz tevékenységét szeretném elkülöníteni ezektől, annyiban, hogy ugye nem azonos az összetétel...A kapcsolódási pontot ott látom, hogy az "edzéseken" résztvevők aztán "kamatoztathatják" MTTfüggő mindenféle előadásban.

uff
gillz

need more brainz. yourz. now.

Több
19 éve 3 hónapja #268070 Írta: icke
icke válaszolt a következő témában: Színművek
Üdvözletem!

Teljes mellszélességgel támogatom az ötletet, mindet :) Sokat jelent nekem ez a színkör, és szeretnék ebbe az irányba továbbmozogni, még ha csak amatőr szinten is. Ezért jelentkeztem annak idején is :)

icke

ignis sum quae contra frigus ardet

Több
19 éve 3 hónapja - 19 éve 3 hónapja #268067 Írta: Cueddo

Felhívás Színkörös Megbeszélésre

miután elolvastátok az előző hozzászólásom, és tűnődtetek kissé, felvetnék néhány dolgot. szerintem ez a pár hét, ami tanév- és színkörkezdésig még hátravan, remek alkalom arra, hogy egy építő jellegű megbeszélést tartsunk, itt a fórumon. azonban annak is nagyon örülnék, ha augusztus végén / szeptember legelején összehoznánk egy személyes kerekasztal-megbeszélést.

miért is?

a színjátszókör csodásan beindult, ahogyan azt tapasztalhattuk tavasszal, elkezdtünk kicsit egymásra hangolódni. most kell továbblépni, mégpedig egy nagyon komoly lépéssel.

először is emberileg. még jobban egymásra kell hangolódni, sőt, azt mondom, pár hónapig kifejezetten erre kellene felépíteni az alkalmainkat. olyan alapdolgok például, mint az érintés. le kell bontani az egymással szembeni civil gátlásokat. voltak már erre jó gyakorlatok eddigis, csak most tudatosan és módszeresen kellene dolgozni.

másodszor pedig szakmailag. fejlődgetünk, de ebben sincs még módszeresség. amit megpróbáltunk elkezdeni tavasszal, azt tovább kell vinni. képezni kell magunkat. az eddigi rendszerben Gillz vitte a közös imprógyakorlatokat, Balázs a beszéd- és hangcuccokat, én pedig a koncentrációs gyakorlatokat. szvsz ez a felosztás megmaradhatna (Gillz egészcsoportnak, utóbbi 2en pedig fél-fél csoportnak), de a konkrétumokat majd még megbeszéljük.

azonkívül pedig el kéne kötelezni magunkat. lehet ki-be járkálni, nem mondom, hogy ne lehessen, csak futóhomokra nem lehet építkezni. szükségünk van egy 95%-ban stabil csapatra, hogy tényleg képesek legyünk egy hullámhosszra kerülni.

és ami a legfontosabb: ki kéne tűzni valamilyen célt a színkör mint egységes csapat elé. elő kell adni valami apróságot (először), amiben mindannyian helyet kapunk. ez lehet pl. a Szentivánéji álom, de még tárgyalunk majd erről is. közösen le kell ülni majd, megbeszélni a darabot. elmehetünk kora ősszel 2-3 napra valahová együtt, összerázódni, terveket megbeszélni, egyszerűen csak együttlenni.

az együttlétünk is inkább emtétés-jellegű volt eddig, úgy értem, légkörében, mint egy emtétéstali. itt is eggyel feljebb kellene lépni, és határozottan Színjátszókörré, aztán majd a jövőben, óvatosan merem csak kimondani, mert még messze van, amatőr társulattá.

egy szó mint száz, lépjünk tovább. vegyük komolyabban, pl. ne röhögcséljük el a gyakorlatokat. röhögcsélés és szívből nevetés között van különbség, azt biztos érzitek! (na meg a 3 órás alkalmakat rendesen megtartani, hiányzásokat visszaszorítani, stb. a csúnya adminisztratív ügyekre majd az ötletbörze legvégén térünk rá.)

legyünk tudatosabbak. azért vetettem most fel ezeket a témákat, hogy kidolgozzunk egy közös koncepciót, amik mentén továbblépünk. örülnék neki, ha minél többen dobnának be javaslatokat.
Gillz: rád különösen számítok, mert ha az eddigi gyakorlatokat remekül rá lehetne hangolni ezekre a tervekre, amiket említettem. annyi hiányzik csak, hogy kicsit hosszabb távra kell tervezni, egymásraépülően.

ja, majd' elfelejtettem. az adu ász, amit idáig tartogattam :) felvetettem a vezetőségnél, hogy jó lenne szétszedni a musicaleket/egyébdalokat és a színjátszást, és tarthatnánk önálló Színházi Estet. ezen léphetne fel először önállóan a Színjátszókör. úgy saccolom, jövő március-áprilisra eljuthatunk arra a szintre, hogy ez sikerüljön.

a fő műsorszámnak a Színjátszókör előadásának kell lennie, akármi is legyen az.
ha marad idő (mindenestül-szünetestül legfeljebb 3 óra lehet sztem az egész, de az már talán sok is!), akkor ki lehet tölteni olyan régebbi anyaggal, ami laikusok számára is befogadható. ennek az estnek a külsős közönségről kell szólnia.

mi van most a repertoárunkban (eléggé szétszórva)?
1. vannak a jó kis Tolkienes nagydrámák, ill. kisdrámák: Feanor, Aredhel, Aldarion&Erendis; Gondolin bukása (íródik), Sorsok-Életek; Fornost
2. vannak a jó kis Tolkienes humorosdarabjaink: NHE, KHE, Feanorparódia, stb. (mi még? :) )
3. aminek újdonságnak kéne lennie: a nem-Tolkienes művek, mint pl. a Szkíták. a Színjátszókörnek elsősorban (de mégsem kizárólag! ezt is kifejtem majd) ebben kellene utaznia, mivel a mesterségbeli tudásunkat szeretnénk elmélyíteni.

(Dylan Thomas)

Több
19 éve 3 hónapja #268057 Írta: Cueddo

kedves Színjátszónépek!

olvastam egy könyvet, Peter Brook: Időfonalak c. könyvét. erősen ajánlom mindenkinek, de RENDEZŐjelölteknek alapmű. egyszerűen kikerülhetetlen. a III. fejezete leginkább.

szóval szemezgettem belőle nektek néhány tanulságos részletet.

(135)
Hosszú időbe telik, míg egy rendező eljut addig, hogy ne az általa óhajtott végeredmény határozza meg a gondolkodását, hanem hogy minden energiáját a színészben meglévő energiaforrás felfedezésének szentelje, ahonnan az igazi impulzusok várhatók. Ha a rendező elmondja vagy előjátssza, hogy mi is az, amit ő látni vagy hallani szeretne, a színész egy pillanatra képes reprodukálni, amit kérnek tőle. Azonban ahhoz, hogy ugyane3zt a megfelelő energiával másodszor is képes legyen megcsinálni, a színésznek olyan mély meggyőződésből kell játszania, hogy a kapott impulzust teljesen a magáénak kezdje érezni. A színészeknél a meggyőződésnek ez az érzéke saját belső realitásérzékükből jön, nem a rendező ötleteit elfogadni kénytelen engedelmességből.
[…]
„De hát a rendező barátunk nem azért volt ott, hogy megtanítson, hogyan kell játszani?” […] Soha így nem gondoltam a munkámra; mindig tapasztalt színészekkel dolgoztam jól felépített szövegeken – mit tudtam én a színészi játékról, mit adhattam én nekik, hogy a tanításról ne is beszéljünk? Se kedvem, se tapasztalatom nem volt ahhoz, hogy tanítsak. […] A „tanítás” szó használata itt nem helyes. Meg kell keresni mindazokat a jellegzetes módszereket, amelyek segítségével a nagy formátumú, eredeti elképzelést eljuttathatjuk a közönséghez, és minden részlet az emberi cselekvés egy olyan modelljének kell hogy része legyen, amit a rendező kelt életre. A „jellegzetes tulajdonságok” kifejezés most először nyert megfogható jelentést, mintha fogasokról beszélnénk, amikre különböző igazságokat akaszthatunk: jellegzetes jellemvonások, jellegzetes lelki tulajdonságok, a cselekmény jellegzetes vonásai – csupa olyan elem, amit általánosságban gyakran beszéltem meg a színészekkel, de a részletek feltárásában magukra hagytam őket. Most mindez olyan területté vált, amelyben nekem is teljesen részt kellett vennem. De miféle részvétel legyen ez? Mindössze annyit tudtam, hogy ha keveset teszünk, annak kevés eredménye lesz, de ha akár a munkában, akár egy vitában kinyilatkoztatni próbálunk, épp azokat az ajtókat fogjuk becsapni, amelyeknek mindenképpen nyitva kell maradniuk.

(223)
Valójában a drámaírás során, bármilyen stílusban íródjon is a darab, minden mondatnak tartalmaznia kell azt az elemet, ami beindítja a következő sort. Ily módon egy jó színházi előadás pingpongmeccshez hasonlít, és egy Shakespeare-darab öt felvonása egyetlen hosszú mondattá fűződik össze, egyetlen mondattá, ami fölgyorsul, lelassul, egy időre leáll, de sohasem áll meg. Amikor elhangzik az első szó, egy láthatatlan orsóról elkezd legombolyodni a darab, s ezt a beszédből és csendből épült szerkezet megállíthatatlan áramlásának kell követnie, egészen az utolsó sor végéig. Akármilyen módon állítjuk színpadra a művet, még akkor is, ha megváltoztatjuk a jelenetek eredeti sorrendjét vagy könyörtelenül meghúzzuk a szöveget, ennek a lüktetésnek benne kell lennie, hiszen az előadó-művészet olyan élet, amiben feszesre húzzuk a szálakat.

(252)
A színház szörnyű iparrá válik, ha a színész nem azért van ott, hogy játsszon. A színjátszást örömteli időtöltésnek kell tekintenünk – ez volt a munka központi hajtóereje -, de erősen a valósághoz kötődő improvizációkkal is próbálkoztunk, hogy pontosan megfigyelt, nagyon is földi valóságot adjunk azoknak, akik az egyszerű mesterembereket játszották [Szentivánéji álom!]. Később aztán mindennap volt zene, énekeltünk, táncoltunk, és végül eljött a pillanat, amikor a test annyira kimerült, hogy boldogan dőlt el a padlón szétszórt párnákon. Csak ekkor kezdtük el olvasni a darabot, és ezek a felolvasások egyszerűen azt a célt szolgálták, hogy hallgassuk, hogyan szól a másik hangja, és engedjük, hogy átjárjon bennünket a szöveg, magyarázat és elemzés nélkül. Először sorban mindenki felolvasott minden szerepet, így senki nem sajátíthatott ki egyet; aztán az első néhány nap múlva a felolvasás pontosabb lett. Alaposan megdolgoztatott testtel s egy olyan csoporttal, amelynek tagjai nyitottabbak voltak egymás iránt, most már meg lehetett beszélni a szöveget, sőt még a vers különleges jellegét is, anélkül, hogy egyetlenegyszer is az intellektuális megközelítés útjára tévedtünk volna, ami pedig elkerülhetetlen, ha úgy kezdjük a próbákat, hogy az asztalt körülülve beszélgetünk a darabról. Ha nem az egész test éber, ha nem az egész test vesz részt a munkában, az ember kénytelen agyának túlságosan jól ismert és agyonhasznált régióiból meríteni a gondolatokat, a több alkotóképességgel rendelkező rétegek kárára.
[…]
Még a próbafolyamat alatt előadtuk a darab rögtönzött változatát egy birminghami közösségi házban, ahol a helyi fiatalság elnyúlt a padlón és Zuboly köztük feküdt, és egy újság sportoldalát terítette az arcára. Otthon hagytuk a kellékeket, a beállított mozgásokat és mindazokat az ötleteket, amiket az előző hetek alatt dolgoztunk ki, és mindent a helyszínen rögtönöztünk, kihasználva mindazokat a lehetőségeket, amiket az új tér kínált. Ennek eredményeképpen létrejött egy előadás, amiből igazi frissesség és életerő áradt. Mivel a nézők tudták, hogy ezt a változatot kizárólag nekik csináljuk, melegen fogadták, s ez a fogadtatás hatott a színészekre és fokozta leleményességüket. Amikor visszatértünk Stratfordba, és először próbáltunk a nagy színpadon, szemben velünk a hatalmas, hideg nézőtér, rémülten döbbentünk rá, hogy ezekből a sebtében létrehozott ötletekből semmit sem tudunk használni.
Fontos lecke volt. Egy nagy térben más eszközökre van szükség, olyanokra, amelyek fokozzák a színészek koncentrációját és segítik őket abban, hogy játékuk átívelje a távolságot.

(268)
1968-ban, amikor elkezdtük az első nemzetközi műhelyt, új megközelítéssel próbálkoztam. Az akkori idők szellemétől felbátorodva megkértem mindegyik színészt és színésznőt, amikor megérkezett a próbára, hogy hunyja le a szemét. Kézen fogtam őket, s odavezettem, ahol egy távoli országból érkezett másik szorongó figura várakozott már lehunyt szemmel, és azt javasoltam: ismerkedjenek meg pusztán az érintés segítségével. Amikor valamivel később azt kértem, hogy nyissák ki a szemüket, és nézzék meg azt az embert, akivel kapcsolatot teremtettek, megtört a jég, a félelem az összetartozás érzésévé oldódott, s el tudtuk kezdeni a próbát.

(326)
[a Találkozások rendkívüli emberekkel c. film forgatása]
Ez a képsor egy ősi versenyt ábrázol, amit nagyon ritkán rendeznek meg a Kaukázus távoli, hatalmas hegyei között. A versenyben részt vevő zenészeknek „szabadon” kell improvizálniuk, és a jelenet a szabadságnak ezt a különleges jelentését emeli ki. A verseny kíméletlenül pontos feltételek között zajlik. Minden egyes hangnak abszolút és logikus módon az előző hangból kell következnie, és ugyanakkor dallamosnak kell lennie. Ha a zenei frázis előre kikövetkeztethető, akkor nincs meg az igazi dallam, ha pedig túl díszes, akkor elvész a dallamfejlődés tisztasága. A már elindított dallam vonalát soha nem szabad megtörni; folytatódnia kell, amíg eléri az intenzitásnak azt a fokát, amitől még a sziklák is megremegnek. Ezt a hangzást rendkívül nehéz megtalálni, de ha már megvan, az egész hegy visszhanggal válaszol, és ez a bizonyítéka annak, hogy megvan a győztes is.
Amikor játszani kezdtek, a nyitó zenei frázist mindegyikük a szokásos önbizalommal és hozzáértéssel indította. De Madame de Salzmann kivétel nélkül mindegyikük figyelmét felhívta arra a pillanatra, amikor ez a kezdeti figyelem elkalandozott. Talán a zenész elengedte magát és egy egészen kicsit lankadt a figyelme, vagy egy röpke pillanatra belefeledkezett a játékba, épp csak annyira, hogy megismételt egy számára igen élvezetes zenei frázist, vagy – egy csöppnyi érzelmességgel vegyítve – hosszabban kitartott egy hangot; ilyenkor a dallam természetes áradása megakadt. Fájdalmas érzés tanúja lenni annak, ahogyan a próbákon mindegyik zenész fölismerte és belátta, hogy volt egy olyan pillanat, mikor figyelme veszített élességéből.

(Dylan Thomas)

Több
19 éve 3 hónapja #267918 Írta: Brisa
Brisa válaszolt a következő témában: Színművek
FELHÍVÁS

Ezúttal hívjuk fel a tisztelt publikum figyelmét arra, hogy megváltozott a TolkienHU (bal oldali) menürendszere. A változás a Fan Fictiont (ami hamarosan a Kreatív Szekció nevet fogja megkapni) is érinti. Íme az új rendszer:

Kreatív szekció (a jelenlegi Fan fiction átnevezve) (Ez a főkategória!)

Brisa

Több
19 éve 3 hónapja #267899 Írta: Esgal
Ja, korábbról: felőlem lehet a meghallgatás déltől is. Akkor, ha senkinek nincs ellenvetése, az új időpont:
15-e, 12 óra, helyszín változatlan.

/Lucifer/
/Ghymes/

Több
19 éve 3 hónapja #267898 Írta: Esgal

Kincső (Thilanna) írta: Zamínt is?... :eek4:
Hát jó, én ott leszek, bár tudom hogy már unjátok a fejemet :P :D
Viszont lévén ez egy hétfői nap, 16:45-kor le kell lépjek, akármikor is kezdünk... :roll:

Igen, Zamínt is. Úgy éreztük, h Eldamyn nem tudja annyira magáévá tenni a szerepet, amennyire kéne, úgyhogy úgy voltam vele, hogyha van jobb, akkor legyen az. De még neki is van egy lehetősége - ha most jön, és jobban játszik, marad ő. Ezt egyébként megírtam neki e-mailben, remélem, megkapta...

/Lucifer/
/Ghymes/

Több
19 éve 3 hónapja #267823 Írta: Ille Lórien
Ille Lórien válaszolt a következő témában: Színművek
Én lehet, hogy megyek, de egy korábbi időpont nekem is jobb lenne. Vagy inkább kedden 4 körül.

"Elen síla lúmenn' omentielvo."

Több
19 éve 3 hónapja #267804 Írta: Kincső
Zamínt is?... :eek4:
Hát jó, én ott leszek, bár tudom hogy már unjátok a fejemet :P :D
Viszont lévén ez egy hétfői nap, 16:45-kor le kell lépjek, akármikor is kezdünk... :roll:

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.975 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére