Tolkien és a germán, kelta kultúra

Több
19 éve 3 hónapja #265819 Írta: Ecthelion
Ecthelion válaszolt a következő témában: Tolkien és a germán, kelta kultúra
Akárcsak a Gandalf név. ;)
Forrás (rengeteg más névvel): www.behindthename.com/php/view.php?name=gandalf

"A bus station is where a bus stops. A train station is where a train stops. On my desk, I have a work station."

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
19 éve 3 hónapja #265792 Írta: Ben
Ben válaszolt a következő témában: Tolkien és a germán, kelta kultúra
Mit találtam:

EDDA írta: Mester ott közöttük
Mótszognir lett,
a többi törpe őt
s Durint követte,
ember-alakot
formáltak ők
földből, a törpék,
Durin tudta így.

(EDDA - Mitologikus énekek - A völva jövendölése, 10. versszak)
Ezek szerint Durin neve az óészaki mitológiából származik. Tök jó. :) )

basking in the sunshine of a bygone afternoon,
bringing sounds of yesterday into this city room.

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
19 éve 4 hónapja #263987 Írta: Coralie
Coralie válaszolt a következő témában: Tolkien és a germán, kelta kultúra

Silima írta: Nem tudom, pontosan mire gondoltál, de a Gyűrűvers gótul:
www.stormloader.com/carver/gutra ... gpoem.html

Erre:

A Tolkien.hu írta: A világ egyetlen gót nyelven írott verse J.R.R. Tolkien műve.

Szóval ezt a verset keresem.

Nimrodel
... és egyszer csak lezuhanok és kinyírom a dínókat...

Több
19 éve 4 hónapja #263861 Írta: Silima
Silima válaszolt a következő témában: Tolkien és a germán, kelta kultúra

Coralie (Nim) írta: Üdv!

Nem igazán tudtam, ezzel a kéréssel hova jöjjek, szóvel előre is bocs. :oops:
Hol találhatnám meg Tolkien gót nyelven írott versét?

Köszi!

Nem tudom, pontosan mire gondoltál, de a Gyűrűvers gótul:
www.stormloader.com/carver/gutra ... gpoem.html

Több
19 éve 4 hónapja #263847 Írta: Coralie
Coralie válaszolt a következő témában: Tolkien és a germán, kelta kultúra
Üdv!

Nem igazán tudtam, ezzel a kéréssel hova jöjjek, szóvel előre is bocs. :oops:
Hol találhatnám meg Tolkien gót nyelven írott versét?

Köszi!

Nimrodel
... és egyszer csak lezuhanok és kinyírom a dínókat...

Több
19 éve 5 hónapja #257815 Írta: Oisin
Oisin válaszolt a következő témában: Tolkien és a germán, kelta kultúra
Sajnos nincs.

Üdv, Oisin

If I saw my son Osgar and God hand to hand on the Hill of the Fiana, my son put down, I'd say that God is a strong Man!

Több
19 éve 5 hónapja #257737 Írta: Idhren
Idhren válaszolt a következő témában: Tolkien és a germán, kelta kultúra

Oisin írta:

Gilgolwen Nimrandir írta: Itt olvashatsz róla: web.tvnetwork.hu/vidaa/wic/beltane/

Nos, én inkább más helyeket ajánlanék. A fenti link mögött található szövegben elég kevés az info, de sok a pontatlanság. Nézzétek meg inkább ezeket:

www.celticspirit.org/beltaine.htm (rövid)
www.clannada.org/docs/beltaine.html (hosszú)

Üdv, Oisin

Köszi Oisin, de én csak kevéskét tudok angolul, csak pötyögök. :oops: Nincs egy hiteles, magyar link? (azért majd ezzel is megpróbálkozom, csak sokáig fog tartani... :) )

Szeretlek Titeket Béláim!!! :)

Több
19 éve 6 hónapja #255245 Írta: Ben
Köszönet mindkettőtöknek! :) ;)

Több
19 éve 6 hónapja - 19 éve 5 hónapja #255189 Írta: Oisin

Gilgolwen Nimrandir írta: Itt olvashatsz róla: web.tvnetwork.hu/vidaa/wic/beltane/

Nos, én inkább más helyeket ajánlanék. A fenti link mögött található szövegben elég kevés az info, de sok a pontatlanság. Nézzétek meg inkább ezeket:

www.celticspirit.org/beltaine.htm (rövid)
www.clannada.org/docs/beltaine.html (hosszú)

Üdv, Oisin

If I saw my son Osgar and God hand to hand on the Hill of the Fiana, my son put down, I'd say that God is a strong Man!

Több
19 éve 6 hónapja #255153 Írta: Gilg (Gwindorn)
Gilg (Gwindorn) válaszolt a következő témában: Tolkien és a germán, kelta kultúra

Ben Kenobi írta: Dejó. :D Sok sikert, Oisin! ;)

Tudom, nagy tudatlanság, hogy nem tudom, de pontosan mi az a Beltaine?

Itt olvashatsz róla: web.tvnetwork.hu/vidaa/wic/beltane/
ezt még így utólag: egy kép... szvsz nagyon szép! :)
www.mythinglinks.org/Beltane~gre ... liszas.gif

Több
19 éve 6 hónapja #255096 Írta: Ben

Oisin írta: Sziasztok!

Beltaine-hez kapcsolódó jó hír, hogy épp most sikerült aláírnunk a kiadóval a Lady Gregory-féle "Complete Irish Mythology" első kötetének fordítására vonatkozó szerződést, tehát az ír mitológia alapszövegei belátható időn belül magyarul is olvashatóak lesznek, a maguk teljességében, igényes fordításban. 2006 első felében várható, hogy boltokba kerül az első kötet (Az ún. mitológiai és a Fionn-ciklus összes szövege). :)

Üdv, Oisin

Dejó. :D Sok sikert, Oisin! ;)

Tudom, nagy tudatlanság, hogy nem tudom, de pontosan mi az a Beltaine?

Több
19 éve 6 hónapja #254855 Írta: Oisin
Sziasztok!

Beltaine-hez kapcsolódó jó hír, hogy épp most sikerült aláírnunk a kiadóval a Lady Gregory-féle "Complete Irish Mythology" első kötetének fordítására vonatkozó szerződést, tehát az ír mitológia alapszövegei belátható időn belül magyarul is olvashatóak lesznek, a maguk teljességében, igényes fordításban. 2006 első felében várható, hogy boltokba kerül az első kötet (Az ún. mitológiai és a Fionn-ciklus összes szövege). :)

Üdv, Oisin

Több
19 éve 6 hónapja #254531 Írta: Elryn
Elryn válaszolt a következő témában: Tolkien és a germán, kelta kultúra
Boldog Beltainet! (Mégha tegnap is volt...)

"Hajamba hét csillagot és szalmát tűztem én"

Több
19 éve 6 hónapja #253915 Írta: Oisin
Sziasztok,

Szvsz ebben a tündérmese vagy nem tündérmese kérdésben senki, még Lamorak sem ;) tud igazságot tenni, ui ez egyéni ízlés és szóhasználat kérdése. A "tündérmese" jelentéstartománya valószínűleg elég széles ahhoz h mindkét álláspont képviselőinek igaza legyen, a maga módján - egyrészt mert láthatóan nem ugyanazt értitek tündérmesén, másrészt mert Tolkien szövegeit sokféleképpen lehet olvasni. Maga Tolkien biztos hogy nem tiltakozna ha vki tündérmesének nevezné a GYU-t, méghozzá azért nem, mert tudta h a tündérmese nem azonos a gyermekmesével, azt eredetileg felnőttek mesélték felnőtteknek, és csak később, a 18. sz. fene nagy racionalizmusa száműzte ezeket a történeteket a gyerekszobába, megfosztva őket a méltóságuktól és az eredeti tartalmuk jó részétől is...

Üdv, Oisin

Több
19 éve 6 hónapja #253086 Írta: Gandalf
Gandalf válaszolt a következő témában: Tolkien és a germán, kelta kultúra
Angwen, ott a pont. Én sem fogalmazhattam volna meg szebben. :)

(milyen felesleges hozzászólás lesz ez atyaég.... :lol: )

Több
19 éve 6 hónapja #253081 Írta: Ecthelion
Lehet hogy off lesz.
Tolkien viszont nagyon ügyesen építette be ezeket az elemeket a történeteibe, szeintem. Tökéletesen illeszkednek a törénetbe, szerintem.

"A bus station is where a bus stops. A train station is where a train stops. On my desk, I have a work station."

Több
19 éve 6 hónapja #253079 Írta: Angwen
Angwen válaszolt a következő témában: Tolkien és a germán, kelta kultúra

Alyr Arkhon írta: Húrin: Miért ne vitázhatnánk arról, hogy mennyire tündérmese?
Egyébként a könyv sikerének egyik titka, hogy felhasznál olyan elemeket amik a regékből származnak, és így ismerős lesz a világ.

Hát, ha nagyon idealista akarnék lenni (és miért ne legyek az? ;) ), azt mondanám, hogy nem véletlenül vannak bizonyos témák/motívumok, amik az "ősi" regékben olyan gyakran szerepelnek, és nem véletlenül élték túl pont ezek az elemek a keletkezésük óta eltelt hosszú, akár évezredekben mérhető időt. Ezek a kérdések, témák, motívumok valamiért lényegesek. És az a mese, ami magába építi őket, talán jó helyen keresgél. Azt hiszem, ez a nézetem nagyjából egybevág Tolkien a másodteremtésről és az igazság kereséséről vallott nézeteivel is.

"Bízz Istenben, és tartsd szárazon a puskaport!" (Oliver Cromwell)

Több
19 éve 6 hónapja #253009 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: Tolkien és a germán, kelta kultúra
Ben: Az a könyv kezdetnek nem rossz, de a következő lépésed lehet annak kitalálása, mi mindent hagytak ki a zanzásítás miatt a sztorikból. ;)

Húrin: Miért ne vitázhatnánk arról, hogy mennyire tündérmese?
Egyébként a könyv sikerének egyik titka, hogy felhasznál olyan elemeket amik a regékből származnak, és így ismerős lesz a világ.

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
19 éve 6 hónapja #252990 Írta: Ben
Ismét OFF :D :P (de csak egy kicsit)

Ma könyvtárban végre megtaláltam a Germán, kelta regék és mondák c. könyvet, beleolvastam, főleg a Nibelung-énekbe, és szvsz nagyon jó. :) ) A Kalevala megvan itthon, csak időm nincsen most olvasni. :roll:

OFF vége :D

Több
19 éve 6 hónapja #252932 Írta: Húrin
Húrin válaszolt a következő témában: Tolkien és a germán, kelta kultúra
Ez egy olyan fórum ahol arról vitatkozunk, hogy a GYU egy tündérmese? Ez szerintem nem lényeges, és nem tartozik a témához.

Valóban, a GYU-ban vannak más mitológiákból elemek. De tudni kell, hogy egyes elemek más-más történetekben is megtalálhatók. (Egy kirgiz énekre nagyon hasonlít a magyar Fehér Ló Fiának története.) :faramir1: Mellesleg a Kalevala egy újkori mű, a régi regék felhasználásával. Abban azért megegyezhetünk, hogy Tolkien művében a legtöbb germán elem.
Fafnir sárkányra eléggé hasonlít Szmóg alakja. :faramir1: :deal:

"Aure entuluva!"

Több
19 éve 6 hónapja #252675 Írta: Estel Adániel
Estel Adániel válaszolt a következő témában: Tolkien és a germán, kelta kultúra
...tündemese :?:
:hein: :roll: :look: ;)

Mornie utúlië! Believe and you will find your way
Mornie alantië! A promise lives within you now

Több
19 éve 6 hónapja #252662 Írta: Ecthelion
Valóban felesleges erről vitázni. Akinek tündérmese tündérmese, akinek nem az, annak más, ilyen egyszerü. Voltaképpen mindenkinek ugyanazt adta, Középföldét, és ez a lényeg, nem az hogy milyen katgóriába soroljuk.
Lamorak értekezését még nem olvastam, de pótolni fogom mielőbb. (hát mondjuk ma már nem :D )

Több
19 éve 6 hónapja #252660 Írta: Olorin.papa
Olorin.papa válaszolt a következő témában: Tolkien és a germán, kelta kultúra

Gandalf írta: Khm, aki még nem hallott/olvasott volna a Lamorak-féle 3 nem-ről:
volgyzugoly.uw.hu/cikkek/cikk.php?mod=mutat&id=39
A GyU nem tündérmese.

Ez Lamorak véleménye (amit teljességgel elismerek), de NEKEM és a hozzám hasonlóan gondolkodóknak valóban Tündérmese!
Itt lezárhatjuk, mert meggyőzni úgysem tudtok.

A háromból a másik kettővel egyetértek

"Már születésem óta haldoklom,kissé hosszúra nyúlik. Unom."

Több
19 éve 6 hónapja #252657 Írta: Gandalf

Több
19 éve 6 hónapja #252645 Írta: Ecthelion
Tolkien a meséket szánta a gyerekeknek (pl. Babó), míg a tündérmeséket a felnőtteknek szánta (Gy.U. és Szilmarilok)

Több
19 éve 6 hónapja #252640 Írta: Felagund
Felagund válaszolt a következő témában: Tolkien és a germán, kelta kultúra

olorin.papa írta:

Felagund írta: Tolkien sose tündérmesének szánta. Egyszerűen nem gyerekeknek írta.

Ez viszont nem így van!
A GyU-át a Babó folytatásának írta, és a Babó kifelezetten gyerekeknek llett írva.

Valóban úgy kezdett neki, de aztán ahogy írta a történet egyre inkább "kicsúszott" a keze közül, és elfordult a saját (már korábbról meglévő) Középfölde-mitológiája felé.

Olvasd csak el Carpenter Tolkien életrajzát, ő maga vall benne erről ;)

Our knees do not bend easily

Több
19 éve 6 hónapja #252638 Írta: Olorin.papa
Olorin.papa válaszolt a következő témában: Tolkien és a germán, kelta kultúra

Felagund írta: Tolkien sose tündérmesének szánta. Egyszerűen nem gyerekeknek írta.

Ez viszont nem így van!
A GyU-át a Babó folytatásának írta, és a Babó kifelezetten gyerekeknek llett írva.

"Már születésem óta haldoklom,kissé hosszúra nyúlik. Unom."

Több
19 éve 6 hónapja #252636 Írta: Angwen
Angwen válaszolt a következő témában: Tolkien és a germán, kelta kultúra

Ezzel vitatkoznék. Tolkien szerint a tündérmesék maguk nem feltétlenül gyerekeknek valók. A tündérmesékről c. esszéjében magát az Újszövetség történetét is tündérmeseként értelmezi. Innentől kezdve A Gyűrűk Urát miért ne lehetne annak felfogni?

"Bízz Istenben, és tartsd szárazon a puskaport!" (Oliver Cromwell)

Több
19 éve 6 hónapja #252633 Írta: Felagund
Felagund válaszolt a következő témában: Tolkien és a germán, kelta kultúra
Tolkien sose tündérmesének szánta. Egyszerűen nem gyerekeknek írta.

Our knees do not bend easily

Több
19 éve 6 hónapja #252626 Írta: Ecthelion

olorin.papa írta: Mert ez egy nagyon jól megírt TÜNDÉRMESE!

Mindenidők legkiválóbb tündérmeséje ;)
OFF vége

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.489 másodperc

A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.

Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.

A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére