Tolkien és a germán, kelta kultúra
- Oisin
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
Szerintetek a Halstatt v. a La Téne kultúra volt érdekesebb/gazdagabb?
Hát, én ilyet semmiképp nem mondanék h valamelyik gazdagabb v érdekesebb volt mint a másik, ui egyikben sem éltem, így aztán nem tudhatom.
No, először is h tudjuk miről beszélünk:
- Halstatti kultúra = korai vaskor (ie 450 előtt)
- La Téne kultúra = késői vaskor (ie 450 után)
Mindkettő egy tipikus régészeti lelőhelyről kapta a nevét.
Ami a fennmaradt anyagi kultúrát illeti, a La Téne sokkal gazdagabb, 2 okból: 1) több minden maradt meg, 2) fejlettebbek lettek a technikák. Amit manapság "tipikus kelta stílusnak, művészetnek, ornamentikának" ismerünk, az a La Téne. Jellemzők rá a bonyolult díszítések, spirális és fonott minták, inda- és más növényi ornamentika. A Halstatti kultúra egyszerűbb, de szvsz nem kevésbé érdekes.
Üdv, Oisin
If I saw my son Osgar and God hand to hand on the Hill of the Fiana, my son put down, I'd say that God is a strong Man!
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Laurelen
- Nem elérhető
egyéb, kicsit off (mondjuk távolról kapcsolódik a topic témájához )
szóval ide is beírom:
szept. 14. Dubliners koncert pecsa. a jegy 5000 ft, de már érkeztek "alternatív" javaslatok is...
"A foolish consistency is the hobgoblin of little minds." (Emerson)
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Elryn
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
Akkor téma:
Szerintetek a Halstatt v. a La Téne kultúra volt érdekesebb/gazdagabb?
Akinek lila sejtése sincs ezekről, nézzen utána!Garantáltan érdekes, főleg a régészeti leletek miatt.
Most lehet gondolkodni.Reakciókat várom(a fenébe elküldést nem ).
[size=9:3mlb7oqt]Bocsánat, nem szivatni akarlak titeket,csak unom, hogy a kedvenc topicom pang az ürességtöl.Bocs.[/size]
"Hajamba hét csillagot és szalmát tűztem én"
- Kincses
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
- Köszönetek: 0
Minden jó könyv olvasása olyan, mintha elmúlt századok legderekabb embereivel, e művek szerzőivel társalognánk
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Kincses
- Nem elérhető
Tudom én is, hogy csak röviden leírja a tartalmát. De valahol el kell kezdenem, hogy tudjam melyik része érdekel a legendáknak.
A Lady Gregoryt megnéztem, én nem sokat tudok szótár nélkül angolul, de azért megpróbálom elolvasni, ha van egy kis időm.
Kincses
Minden jó könyv olvasása olyan, mintha elmúlt századok legderekabb embereivel, e művek szerzőivel társalognánk
- Oisin
- Nem elérhető
A Dömötör Teklával az a baj h nem teljes történeteket, csak kivonatokat tartalmaz (kb mint a 100 híres regény) a nevek magyar átírása pedig katasztrofális, de figyelemfelkeltőnek valóban jó. Ha olvasol angolul, olvasd inkább a Lady Gregoryt, amit épp most scanneltem be a lefordítás végett...
Üdv, Oisin
If I saw my son Osgar and God hand to hand on the Hill of the Fiana, my son put down, I'd say that God is a strong Man!
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Kincses írta: Én most Dömötör Tekla: Germán, kelta regék és mondák című könyvet olvasom.
Kincses
Az a könyv nem rossz, de eléggé leegyszerűsíti a történeteket. Figyelemfelkeltőnek jó.
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Kincses
- Nem elérhető
Ellana írta: Engem azóta kezdett el igazán érdekelni a kelta kúltúra, mióta elolvastam a Gyűrűk Urát. Nem tudtok olyan internet címeket, ahol az ősi kelta hitvilágról találhatnék dolgokat?
Próbáld meg kelta.lap.hu
Én most Dömötör Tekla: Germán, kelta regék és mondák című könyvet olvasom.
Kincses
- Elryn
- Nem elérhető
Emberek!A kelták és kultúrájuk nagyon érdekes és bőséges téma, könyörgöm, ne hagyjuk kihaltan ezt a topicot!
Van valakinek valami témakezdő ötlete?
- Oisin
- Nem elérhető
A teljes Gods and Fighting Men digitalizált formában fenn van a neten. Tartalom: a teljes Mitológiai Ciklus, Leinsteri Ciklus + ráadásként az Angus álma történet az Ulsteri Ciklusból! Íme a szöveg:
www.telcontar.hu/Lady_Gregory_01.zip
Kérek mindenkit aki szívesen részt venne a fordításban h töltse le és olvassa át a szöveget, válasszon ki egy rövidebb (2-3 oldalas) történetet próbafordítás céljából és priviben írja meg h mit választott! Ha mindenki elkészült a próbafordítással, összejövünk és megbeszéljük melyik stílust lenne érdemes követni.
A szöveget többször átnéztem, tipikus hibákat javítottam, de azért biztos h maradtak benne scannelési hibák, erre lsz. figyeljetek. Ha vmi gyanús, szóljatok!
Személy és helynevek kiejtéséhez segítség a Learning Irish c. könyvből:
www.telcontar.hu/O_Siadhail_01.zip
Üdv, Oisin
- Elryn
- Nem elérhető
- Ellana
- Nem elérhető
"Szállani, szállani, szállani egyre
Új, új Vizekre, nagy szűzi Vizekre..."
/Ady: Új vizeken járok/
- Voronve
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK3
És várom a cikksorozatot!! mert nagyon érdekelne, amit írtál pl. Valinorról :mad2: (I am mad.)
"Felnőttél, félszerzet...
Úgy van, igencsak nagyra nőttél. Bölcs vagy. És kegyetlen"
- Oisin
- Nem elérhető
Ígértem én erről egy cikksorozatot anno, amikor megnyílt ez a topic, csak még nem volt időm hozzáfogni, mert nagyon el voltam havazva. Ha végzek a Lady Gregory scanneléssel, hozzákezdek megígérem. Addig kérlek h légy türelemmel. Nagyon röviden mégis: szinte minden ami a tündékkel és a nyugattal (Valinor és környéke) kapcsolatos, onnan származik, meg még más dolgok is.
Üdv, Oisin
- Voronve
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK3
Én most írok először ebbe a topicba, és csak az utolsó oldalt olvastam el(amiből nem túl sokat értek), de azt kérdezném, hogy konkrétan milyen motívumokat vagy jelenségeket vehetett Tolkien ezekből a kultúrákból? :hein:
"Felnőttél, félszerzet...
Úgy van, igencsak nagyra nőttél. Bölcs vagy. És kegyetlen"
- Oisin
- Nem elérhető
Üdv, Oisin
- Elryn
- Nem elérhető
Oisin: jössz nyári táborba?Mert nagyon érdekelne az a könyv...
A spektrumon én is láttam mindkettőt, de volt néhány finoman mondva is érdekes dolog benne.Elsősorban a pepita nadrágos kelta teccett 8O .A kiejtésről csak az Albion Dala végén olvastam és nem tudom, hogy az mennyire pontos, de azt kétlem, hogy egy szót, amit Samhain-nak írnak, samén-nak ejtenek. És az a tömeges emberáldozat is kissé...Hogy lehet egy 4-5 méter magas szalmabábut megtölteni emberekkel?
Tényleg, van arra vmi konkrét utalás, hogy a druidák emberáldozatokat mutattak be?
- Oisin
- Nem elérhető
Egyébként Manannan is a TDD-hoz tartozik! Ő ugye elvileg tengeristen, mégsem tudja megakadályozni Míl fiainak a partraszállását. Amergin, aki ember, a varázsénekeivel gyakorlatilag legyőzi. Másfelől Finn is ember, pedig vannak a TDD-hoz tartozó felmenői: méghozzá maga Lugh! Lényeg a lényeg: a tudás és a tehetség számít, nem a pozíció...
Üdv, Oisin
- Eglarcarien
- Nem elérhető
Igazad van, tényleg isteni hatalmat tulajdonítottak nekik (pl. az Ezüstkarú Nuadának is - Dagdát viszont, aki legjobb tudásom szerint isten, néha túlságosan emberinek mutatják).Angus Og esetében (ha nem bánod, én a M. Foss-féle írásmódot használom,azt szoktam meg) viszont egyáltalán nem lehet eldönteni a dolgot.Mert ugyan varázshatalma van, de nincs sztem eléggé 'isteni' hatásköre.
Lughra visszatérve: azért tuti nem 'normális', még a shee népéhez képest sem, isteni felmenői miatt (értsd. egy elgenda Manannan MacLlyr tengeristen unokaöccsének nevezi) van benne vmi 'plusz'.
Míriel: Igen, igen, meg is van videón, anyuék 1X tök véletlenül fevették TV-ből...Azóta v 100X megnéztem. És bocs, de én is 'Pendragon-rajongó' vagyok... (t.i.Lawhead könyvei - Cueddo adta kölcsön;keményen tartok a Merlin végén)És Charis az egyik kedvenc szereplőm.
Your blood is not shared with your husband unless something goes wrong.
- Oisin
- Nem elérhető
Szerintem igen. Ebben az esetben a párhuzamok számomra eléggé meggyőzőnek tűnnek + tudjuk, hogy a skandináv mitológiát Tolkien jól ismerte és fel is használta.
Üdv, Oisin
- Ninniach
- Nem elérhető
All we have to decide is what to do with the time that is given to us.
- Oisin
- Nem elérhető
Szerintem semmi köze hozzájuk. A bárd-hagyomány egy jellegzetes történettípusáról van szó és szvsz semmi sem bizonyítja hogy bármiféle jelentőségteljes összefüggés lenne a bárd-hagyomány és az egyiptomi vagy a görög hagyomány között. Amit Te leírsz mint hasonlóságot, az szvsz annyira általános szinten marad, hogy a világon fellelhető mesék felére ráhúzható. Ha viszont csak egy kicsit is közelebbről nézzük őket, már nem sok marad meg a hasonlóságból, annál szembetűnőbbek ellenben a különbségek.
Üdv, Oisin
- Míriel
- Nem elérhető
Most néztem meg vmit a Spektrumon, ami a kelta mondákról szólt - hű! Kilelt a hideg a magyar narrátor helytelen kiejtésétől! Különösen úgy volt borzasztó, hogy a lehalkított angol hang a helyes kiejtést mondta...
Visszatérve a misztériumvallás-kérdéshez: Gandalf, nem azt mondtam, hogy bármilyen misztériumvallás levezethető lenne kelta gyökerekre.
Tipikusan az a misztériumvallás, ahol sok-sok szenvedés, többek között túlvilágjárás, drasztikus testi bántalmazás után a férfi és a női princípium egyesül. Ezek közül persze csak az egyik szenvedi mindezt végig a másikért, mert a másik jellegzetesen isteni személy.
Jellegzetes példa erre Ízisz és Ozirisz, Ámor és Pszükhé, Aphrodité és Adónisz, és bizony Árgyilus és a Tündérszűz leány. Az utóbbi különösen isteni személy, mert a szűz jelzőt többszöri elhálás után is megőrzi
Nos, hasonló motívumok bukkannak föl például Oisin és Niamh történetében - persze az utóbbi szomorú véggel.
Üdv: Míriel
Úgy érzem, tele van a szám földdel.
- Gandalf
- Nem elérhető
Míriel írta: Százezer üdvözlet!
A szülinapon Morganával azon tűnődtünk (többek között), hogy vajon Bran Túlvilágjárásának van-e valami köze a misztériumvallásokhoz.
Véleményeket várunk.
Az az igazság, hogy én nem ismerek olyan misztériumvallást, amely kelta gyökerekkel rendelkezne... hacsak nem valamilyen újkeletű mozgalomra célzol...
Én inkább úgy vélem, közelebb ál a "hagyományos" kelta túlvilágfelfogáshoz.
- Laurelen
- Nem elérhető
a spektrumon megy egy kelta mítoszok sorozat, a második része jún. 21 szombat 14.40-kor lesz. Az első részt sajnos már nem adják júniusban.(természetesen akkor néztem meg a tvműsort, mikor épp vége lett... )
"A foolish consistency is the hobgoblin of little minds." (Emerson)
- Oisin
- Nem elérhető
Míriel: Nem igazán tudom konkrétan mire gondolsz, amikor misztériumvallásokat emlegetsz. Tudnád pontosítani a kérdést?
Üdv, Oisin
- Míriel
- Nem elérhető
A szülinapon Morganával azon tűnődtünk (többek között), hogy vajon Bran Túlvilágjárásának van-e valami köze a misztériumvallásokhoz.
Véleményeket várunk.
Úgy érzem, tele van a szám földdel.
- Mau Rauser
- Nem elérhető
Igen, megkérdeztem, tényleg ő fordította és Kaposi Tamásnak hívják.Sil írta:
Hmm, felfedeztem, hogy a könyvben nincs is feltüntetve a fordító neve...Mau írta: OFF: A szelek urának végzete? Hm, úgy rémlik, azt a nagyapám fordította...
-- Mau Rauser
Rayamau — Moremeoi
Ez a művészet csodája, hogy az ember néha nagyobbat szarik, mint amekkora a seggén kifér.
(Weöres Sándor)
- Elryn
- Nem elérhető
Nincs meg vkinek ez a könyv?:
unimaxsupply.com/books/celtic/celticart1.jpg
És nincs vkinek képe a kelta fonatmotívumról/végtelen fonatról?Esetleg bármi másról ebben a témában?
Azonkívül hallott már vki Angela Madden könyveiről?
Ez lehet a végtelen fonat:
www.comhlan.art.pl/art/pics/iron1.gif
A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.
Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.
A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.