Szilmarilok

Több
22 éve 6 hónapja #54022 Írta: Áfonya
Áfonya válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Sil: ez egy gyönyörű idézet volt, és nagyon passzolt. Megszívlelendő.
Darkman: "Az MTT véleményem szerint egy ilyen mozgalom lesz. Egy útmutató. Egy lehetséges jövőkép. Egyszerre szörnyülködik, s egyszerre kínál megoldást. Kidolgozza a problémák okait, s egyben megoldásokat is nyújt. Az én személyes terveim és véleményem legalábbis ezek az MTT-vel kapcsolatban."
Ezzel tökéletesen egyetértek. Ilyesmin én is gondolkodtam, hogy jó lenne, ha valóban tudnánk egy pozitív értékrendet képviselni, és azt továbbadni.
Remélem sikerül ezen munkálkodnunk, én legalábbis valóban ezt szeretném. Köszi, Darkman. :D

Baby baby ain't it true
I'm immortal when I'm with you
Want a pistol in my hand
Wanna go to a different land...

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
22 éve 6 hónapja #53992 Írta: Estel Adániel
Estel Adániel válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Ráadásul most, hogy jobban megnézem, ez volt a ballagási meghívónkon az osztályunk "jelmondata" :D (1. + 4-5. sor) Tök jó!

Mornie utúlië! Believe and you will find your way
Mornie alantië! A promise lives within you now

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
22 éve 6 hónapja #53948 Írta: Álmos
Álmos válaszolt a következő témában: Szilmarilok
hihi, ez szép :)

Huhú :)

Több
22 éve 6 hónapja #53941 Írta: Sil
Sil válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Ez most szerintem ide illik:

"Ember vigyázz, figyeld meg jól világod:
ez volt a múlt, emez a vad jelen, -
hordozd szívedben. Éld e rossz világot,
és mindig tudd, hogy mit kell tenned érte,
hogy más legyen."

(Radnóti Miklós: Nem bírta hát…)

Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain

Több
22 éve 6 hónapja #53911 Írta: Álmos
Kedves Yavanna :)

A szörnyülködésünk a mostani világról egy nagyon jó jel! Mert aki nem szörnyülködik, aki nem bánkódik, aki nem háborodik fel a jelenen, az valószínűleg tudattalan, nem jól informált, orránál fogva vezetik, vagy csak egyszerűen egy nagyon önző és kényelmes ember. Aki tehát háborog, nagyon jól teszi, mert ez lenne az első lépcsőfok a jobb jövő lépcsőjén.
A gond talán ott kezdődik, hogy ha csak szörnyülködünk. Ha nem teszünk semmit. Ha csak állunk, és sírunk. De lehetséges, ha jól belegondolok, tán még ez sem jelent gondot, mert kellenek ilyenek is, akik felkeltik mások figyelmét, de semmiképpen sem erről szóljon ez a bizonyos reform-mozgalom.
Fel kell háborodni, ki kell fejezni nem-tetszésünket, de utána tenni is kell. Akár a Jó Mester, ki nemcsak szavaival, de tetteivel is bizonyítja igazát.

Az MTT véleményem szerint egy ilyen mozgalom lesz. Egy útmutató. Egy lehetséges jövőkép. Egyszerre szörnyülködik, s egyszerre kínál megoldást. Kidolgozza a problémák okait, s egyben megoldásokat is nyújt. Az én személyes terveim és véleményem legalábbis ezek az MTT-vel kapcsolatban.

Úgy gondolom, ma már egyre többen szeretnének tenni is, nem csak sírni! Akárcsak Petőfi, eleinte csak háborgott, szomorkodott, sajnálkozott, bort iszogatott, de aztán hirtelen megvilágosult, és elkövetkezendő verseiben már élete feláldozásáról regélt, a szebb Haza érdekében. S nekünk nem kell Petőfinek lennünk. Nem kell életünket áldozni. Csak esetleg néhány percet, néhány órát, néhány napot, s a környezetünk máris szebb lesz.

Mert hiába az átok, hiába Morgoth cselszövése, a Tervet, melyet Eru a Hatalmas alkotott, nem lehet meghiúsítani. A kérdés csupán, hogy most valósítjuk meg, vagy évszázadokkal később? Miért ne legyen MOST jó? Miért várnánk vele?

Valinor Fénye Világít Rajtunk!

Több
22 éve 6 hónapja #53861 Írta: Yavanna
Yavanna válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Huh Darkman! Ez egy nagyon érdekes gondolat! :roll:
És valóban! Ha az emberek olyanok lennének, mint a tündék -mind élettartamukat, mind lelkületüket tekintve - akkor merőben más lenne a világ! Ez már nekem is eszembe jutott!
De sajnos nekem az a tapasztalatom, hogy a XXI. sz.-i Föld világában ma élő emberek egyáltalán nem egyeznek meg a tündékkel, a lelki világuk tekintetében! (Tisztelet a kivételnek!) És bizony ha ezzel a mai felfogással és gondolkodással örök életet kapnának, akkor sajnos azt hiszem, hogy mindez katasztrófát jelentene az emberiség számára! Persze lehet, hogy párszáz év után rádöbbennének, hogy mit is művelnek tulajdonképpen, de addig is iszonyatos rombolást vinnének véghez! :cry: :cry: :cry: Persze én lennék a legboldogabb, ha nem lenne igazam.... :!:

"Aure entuluva!"

Több
22 éve 6 hónapja #53852 Írta: Álmos
Üdv néktek!

Hitem szerint az emberek, itt, a valós világban, a Naprendszerbeli Földön, egyenlőek a tündékkel. Lelkiekben. Testileg azonban tényleg emberek, azaz, halandók.
Ám kérdem én: mi történne akkor, ha az ember, kinek lelke örök, mert tünde ő maga is, nem törődvén az idő múlásával, ugyanúgy fogná föl életet, mint az eldák? Azaz: nem rettegne az elmúlástól.
Bizony, azt hiszem a temető is elég hamar megszűnne. De nem csupán a temető. A folytonos bizonyítási vágy, az állandó önbizalom-hiány, amelyet ez a világ termel...más lenne a világ, merőben más...

Valinor Fénye ragyogjon rátok :)

Több
22 éve 6 hónapja #53241 Írta: Ronat/Szméagol
Ronat/Szméagol válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Szevusztok!

Engem A Szilmarilok olyan világba ragadott amit addig nem ismertem (bár már több könyvet olvastam). Lenyűgözött az a... nem azt hiszem én még, 13 éves koromra, nem tudom kifejezni, hogy mit éreztem olvasáskor. Gyönyörű.

Több
22 éve 6 hónapja #52715 Írta: Varda Tintallë
Varda Tintallë válaszolt a következő témában: Szilmarilok

Brisa írta: "... s akkoriban még hasonlatos volt az emberek testéhez, hiszen nem olyan régen égett benne a lélek tüze, amely belülről emészti el őket az idők során." (Szil. 12. fejezet: Az emberek ébredése)

Bennem itt felvetődött a kérdés, hogy a lélek tüze hosszú távon vajon milyen hatást gyakorolhat a tündék testére. Teljesen elemészti a tündetestet a tűz? Mikor hal meg pl. az ember? Amikor megszűnik a teste élni? Akkor a tündék nem halnak meg, ha elemésztette a testüket a belső tűz? Vagy hogy néznek ki pl. ma, amikor már egy kicsit régebb óta ég bennük a lélek tüze. A fiatalabb tündéknek viszont ma is hasonlatosnak kell lenniük az emberhez, hiszen őbennük még nem olyan rég ég a tűz. Tehát vannak fiatal és "öreg" tündék is, és ugyanúgy meglátszik rajtuk a kor, mint az emberen, csak max. ez másképp néz ki.

Namárie!

Varda Tintallë

I anwe harya limbe antar... / Az igazságnak sok arca van...

Több
22 éve 6 hónapja #52629 Írta: zsoffija
zsoffija válaszolt a következő témában: Szilmarilok
És mármint ehhez kell a másféle gondolkodásmód.

/szerintem!/

"A tó közepén egy Güllem nevű randa fráter lavírozott ódon gumimatracán." :gollum2:

Több
22 éve 6 hónapja #52627 Írta: zsoffija
Ez szép...de én még mindig nem értem-borzalmas lehet olyan sokáig élni(nekem néha 14 év is soknak tűnik...mondjuk az én vagyok :? )
Ehhez tényleg egy másfajta gondolkodásmód szükséges.

Mert például Középföldén mindenki szereti a dalokat,a meséket....najó,sokan szeretik.Én meg,ha gyermeki naívságomban elkezdem fennhangon énekelni a Yesterday-t,már kést szegeznek a torkomnak! :cry:

Tehát:nekik van idejük,és igényük ezekkel a dolgokkal is foglalkozni.És ezést:OLYAN JÓ NEKIK!!!

"A tó közepén egy Güllem nevű randa fráter lavírozott ódon gumimatracán." :gollum2:

Több
22 éve 6 hónapja #52409 Írta: Estel Adániel
Legolas ezt így látta:
"...az idő sehol nem áll meg örökre, csak épp hogy semmi és sehol nem változik, nem nő azonos módon. A tündék világa is halad, csak épp hogy a mozgása egyszerre gyors is, lassú is. Gyors, mert amíg ők maguk alig változnak, minden más elszáll mellettük: épp ez a bánatuk. És lassú, mert ők nem számlálják az elfutó éveket, a magukét sem. A múló évszakok egy hosszú-hosszú folyó örökké ismétlődő vízfodrai..."(A Nagy Folyó c. fejezet)

Több
22 éve 6 hónapja #52406 Írta: Brisa
Brisa válaszolt a következő témában: Szilmarilok
"Halhatatlanok voltak a tündék, és bölcsességük az idővel egyre növekedett, és nem okozhatta a halálukat semmiféle betegség. A testük egy volt a Föld testével, ezért el lehetett pusztítani; s akkoriban még hasonlatos volt az emberek testéhez, hiszen nem olyan régen égett benne a lélek tüze, amely belülről emészti el őket az idők során." (Szil. 12. fejezet: Az emberek ébredése)

Ez az idézet talán választ ad arra, hogy a tündék miért voltak annyira emberiek a Harmadkort megelőző időkben (a Szilmarilokban), és hogy miért viseli meg őket a halhatatlanságuk.

Brisa

Több
22 éve 6 hónapja #52269 Írta: Ulmo
Ulmo válaszolt a következő témában: Szilmarilok
A tündék körül igazán csak az emberek voltak halandók. A természet, a világ, a saját alkotáasik állandónak tűnhettek. De a sok fáradság, a hiábavaló küzdés őket is nagyon megviselhette. Fëanor anyja pl a szülésbe halt bele (Valinorban!), mert annyi erőt adott át a fiának, hogy neki már semmi sem maradt.

Több
22 éve 6 hónapja #52254 Írta: Sil
Sil válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Szerintem inkább abba fáradhatnak bele, hogy körülöttük minden halandó. Megszeretnek valamit, és már nincs többé.

Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain

Több
22 éve 6 hónapja #52249 Írta: Ulmo
Ulmo válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Egyetértek az előttem szólóval! Aki halhatatlan, annak teljesen máshogy telhet az idő. Pl az entek számára is csak egy pillanat volt Rohan teljes történelme. A tündék számára is csak egy pillanat lehetett egy teljes emberélet. De valahol ők is megérzik a kort. Tízezer évszázad súlya már őket is nyomaszthatja.

Több
22 éve 6 hónapja #52245 Írta: Yavanna
Yavanna válaszolt a következő témában: Szilmarilok
A tündék mindennapjai?! Ez érdekes! :D
Szerintem persze 1 nap, az nekik is 1 nap. Se hosszabb, se rövidebb! De talán máshogyan töltik el azt a napot... jobban odafigyelnek a részletekre! Van idejük akár hetekig-hónapokig-évekig csodálni a természetet, egymást, a zenét, Eru és a valák bármely csodáját! :roll:
(Jó nekik! :) ) Gondoljunk csak Melian és Thingol első találkozására!

"Aure entuluva!"

Több
22 éve 6 hónapja - 22 éve 6 hónapja #52141 Írta: Estel Adániel
(Mármint a moriquendeké...)
Azok, akik még látták a Fák Fényét, bizonyára egy darabig még Valinor óráiban mérve érezhették telni az időt...
Bár, ki tudja ezt biztosan...
:)

Több
22 éve 6 hónapja - 22 éve 6 hónapja #52137 Írta: Estel Adániel
Szerintem a tündék napjai ugyanolyan hosszúak, mint a halandóké.

Több
22 éve 6 hónapja #52115 Írta: zsoffija
Ami nekünk,embereknek maga az Élet,számukra csak egy röpke pillanat lenne?Ezen már annyit gondolkodtam...Vagy ők is úgy élik meg a mindennapokat,mint mi,csak nekik több...mindennapjuk van? :roll:

Több
22 éve 6 hónapja #52111 Írta: ÉSzAH
ÉSzAH válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Hát persze, hogy a Szil-ben tündék még emberiek - már ha lehet ilyet mondani. Hiszen ott még ők ugyanolyan fiatal faj, mint az emberek a GYU-ban. A különbség az, hogy egy ember nem igen vértezheti fel magát több ezer év bölcsességével. Ezért az emberi faj soha nem lehet olyan, mint a tünde faj, hiszen az egyedei mindig fiatalok lesznek. Olyan fiatalok, sőt még fiatalabbak, mint a tündék a Szil-ben.

ÉSzAH

"Would you like a lesson sir, in the rules of war?"
/Col. William Tavington/

Több
22 éve 6 hónapja #51950 Írta: Clip
Clip válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Húúúúúúúúúúúúú
Elolvastam a fórumot elölről... cirka 1.5 óra volt. Én még nem olvastam :( de szülinapomra megkapom :lol: 2 hét múlva :( . Az első 9 vagy mennyi fejezetet már elolvastam a tolkien.hu-ról. 18 oldal 8-as betűvel :D

Üdv: Clip

Baruk Khazâd! Khazâd aiměnu!
Törpök fejszéi! Rajtatok a törpök!

Több
22 éve 7 hónapja #51708 Írta: Áfonya
Áfonya válaszolt a következő témában: Szilmarilok
A tündék a GYU-ban inkább túl érzelemmentesek. Nekem szinte sokk volt látnom a Szilmarilokban, hogy milyen erővel képesek szeretni, gyűlölni, lelkesedni, stb. Persze az Első Kor az ő idejük, amikor pontosan ugyanúgy élték az életüket, mint az emberek a Harmad- v. Negyedkorban. A GYU már az ő idejük lejártakor játszódik - egy olyan világban, ahonnan a tündék már "kilógtak" (hogy úgy mondjam), talán ezért is vannak ott sokkal távolabbinak/érzelemmentesnek ábrázolva.
(Fuh, most nem voltam valami közérthető, de fáradt vagyok, bocsi. :oops: )

Baby baby ain't it true
I'm immortal when I'm with you
Want a pistol in my hand
Wanna go to a different land...

Több
22 éve 7 hónapja #51662 Írta: zsoffija
És nekik is vannak hibáik :!:
A GYUban valahogy túl tökéletesnek tűntek.
Nya persze akkor már tapasztaltabbak és bölcsebbek is voltak... 8)

Jó látni,hogy bennük is megvan az "emberi" gyengeség.
[/quote][/b]

Több
22 éve 7 hónapja #51596 Írta: Varda Tintallë
Varda Tintallë válaszolt a következő témában: Szilmarilok
A Szilmarilokban számomra az a legszebb, hogy kiderül belőle, a tündék tulajdonképpen olyan emberiek. Ugyanúgy minden tudás és tapasztalat nélkül jönnek e világra, mint egy ember. Ugyanúgy gyámolításra szorulnak, és a kíváncsiság, tudásvágy és a csodálkozás az, ami a világ megismerésére ösztönzi őket. Persze a harmadkorban már könnyű bölcseknek lenniük, így eonokkal a hátuk mögött.

Namárie!

Varda Tintallë

I anwe harya limbe antar... / Az igazságnak sok arca van...

Több
22 éve 7 hónapja #50052 Írta: svindler
svindler válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Ma Ulmo elküldött két újabb fejezetet a Szilmarilok készülő fordításából.

Ez a 8. és 9. fejezet: Valinor elsötétedése és A noldák távozásáról

Elérhető itt: www.tolkien.hu/silmarillion/silhu.html

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 7 hónapja #26878 Írta: Anonymous
Anonymous válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Hétvégén elolvastam a Babót, és nagyon úgy érzem, hogy lenne mit javítani a fordításon. Amikor angolul olvastam, mihelyt a végére értem elkezdtem előröl újra, annyira élveztem olvasni. Sokkal humorosabb szerintem az eredeti. A fordítást néhol kifejezetten nyögvenyelősnek éreztem. Nem mondom, hogy az egész rossz, de sokall, de sokkal jobb is lehetne.

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 7 hónapja #26876 Írta: Anonymous
Szerintem a Szilmarilok az egyik legeslegszebb mű, ami valaha is erre a Földre született! Tényleg nem volt egyszerű olvasni, de nagyon megérte! Amikor már végképp elvesztettem a fonalat a nevek, helyek és időpontok között, akkor bedühödtem, hogy ez a káosz azért mégsem működik... szóval végül fellapoztam a családfákat és egyszerűen megtanultam! (kb 1 óra alatt) Tudom talán nem ez a legkézenfekvőbb módszer, de nálam tökéletesen bevált! Szvsz ez pont az a könyv, amit második olvasásra lehet igazán élvezni, amikor már kb tudja az ember hogy mi a történet és élvezheti a szépségét, a stílusát. És én most pont ezt tervezem! Mármint, hogy megint elolvasom! :)

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 7 hónapja #26877 Írta: Anonymous
Igen, én is úgy olvasom, hogy egyfolytában lapozgatok a térképhez meg a családfákhoz. :) )<br> (A helynév-személynév térképet csak később találtam meg, addig kétségbeesetten ismételgettem magamban, hogy melyik nolda-herceg hol van... :P PP)<br> A sok F-betűs tünde a halálom, de már kiigazodtam rajtuk. :) Majd másodszori olvasásra könnyebb lesz.

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 7 hónapja #26875 Írta: Anonymous
Én is épp most olvasom először:-)))

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.709 másodperc

A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.

Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.

A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére