Szilmarilok

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26753 Írta: Anonymous
Anonymous válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Hali!<br> Egyébként rájöttem hogy az lesz a legjobb,ha nem bántok meg senkit,nem is akartam és remélem nem is sikerült....<br> Üdv:Lúthien Tinúviel

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26752 Írta: Anonymous
Üdv!<br> Én nem a vitába akartam belesyólni,annál is inkább mivel az egész 1 kicsit magas nekem:)<br> Én csak a stílust kritizáltam 1 kissé,de azt hiszem inkább hagyjuk...<br> <br>

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26751 Írta: Anonymous
Batti,<br> <br> véleményedet köszi.<br> Sajnálom, hogy csak itt a Fórumon gazdagíthatom a rólam kialakított képet, de mit tegyünk, ennyire van mód.<br> <br> Ha hasznosítottad lényegtelen szópárbajunkat, az örömömre szolgál.<br> <br> Részemről visszatérek a Nyelvek és írások topicba, de azért időnként ide is elkukkantok...<br> <br> üdv<br> Olórin<br> <br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26750 Írta: Anonymous
Én nem vitatkozom semmiről.<br> Csak az olyan vitának van értelme, amely előrelendítő. Ez nem olyan volt, be is fejeztem a részemről.<br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26749 Írta: Anonymous
Íg vissza olvasva kioktatónak tünik amit írtam. Mi sem áll távolabb tőlem, mint ennek a szándéka. Ez egyszerüen ez az én véleményem a vitáról, annak is csupán egy része.

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26748 Írta: Anonymous
Azt gondolom nem kellene táborokat (szekér táborokat) alakítanunk. Ez az ok amiért nem szóltam bele vagy hozzá Lamorak és Olórin vitájához/ba. De mmielőtt bárki is pálcát törne bármelyikük felett, kérem vizsgálja meg alaposan a dolgot s ha lehet több nézőpontból is. Lamorakot személyesen is ismerem és szeretném azt hinni, hogy a hozzáállásárol és indítékairol is tudok ezt-azt. Olórint viszont nem ismerem és azok az írások amiket ezeken a fórumokon olvashattam tőle vajmi kevés alapot adnak a megismeréséhez. Ebből a nézőpont ból egyikőjüket sem ítélhetem el vagy meg. Más felől viszont az én csekély angol tudásom és nem létező fordítói tapasztalatom semmiféle alapot nem ad a kérdésben való állás foglaláshoz. Harmadrészt pedig a vitáról lehámozva a felesleges sallangokat, értékes tudáshoz jutottam a Szilmarilokat illetően. Ennek megfelelően azt is mondhatom, hogy ez a kilátástalan vita számomra hasznos volt. Maradjunk anyiban Tinúviel, hogy egy tündétől akinek Maia vér folyik az eriben türelmet bölcsességet s nem kevésbé körültekintést vár a halandó.

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26747 Írta: Anonymous
Üdv Tündebarátok!<br> Olórin!<br> Szó sincs róla, hogy ki akarom, hagyni a quenyát(mindent tudni szeretnék:)))csak 1előre 1 sinda szótáram van, és ahhoz kellene a nyelvtan,de ráér.Szomorú,de számomra, még a két nyelv közötti legfőbb eltérések sem világosak:(<br> Azt tudom,hogy a sinda a szürke tündék nyelve.De ha van időm szorgalmasan tanulgatok:))<br> Thingol!<br> A megrázónak én inkább a tragikus szinonímájára gondoltam.És a szomorú balsorssal egyetértek Veled:)<br> Na rohanok órára,minden jót az összes tündebarátnak.Ja és Lamorak-ról inkább nem mondanék véleményt talán csak hogy nekem egyáltalán nem szimpi,és akkor még kedves voltam Vele.<br> Namarie:Lúthien Tinúviel

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26746 Írta: Anonymous
Inkább balsorsú, már ha a turambar szót jól fordítom. Tényleg az ő története volt a legmegrázóbb, el is gondolkodtam, hogy egy olyan alapvetően szelíd ember mint Tolkien honnan vett ilyen sok erőszakot. Bizonyára a germán mitológiából.<br> Attól tartok Olórin meg Lamorak tényleg Lasgar felé rohan.<br> Ha már nem lehetünk igazi tündék, legalább viselkedjünk rendes dúnadán módjára, jó? <br> Egyébként meg 'What you see is what you get.' Tudom, közhely, de attól még igaz. <br> Ne álljon közénk Morgoth árnya!<br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26745 Írta: Anonymous
Tinúviel: Megrazo vagyok? :) )

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26744 Írta: Anonymous
Tinúviel,<br> <br> egyelőre a quenyával birkózom...<br> De látom, mindenáron ki akarod hagyni a quenyát, pedig szebb, mint a sinda... :) Na sebaj. Ha találok valamit, megosztom.<br> <br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26743 Írta: Anonymous
Lamorak,<br> <br> én nem vitatkozom veled erről.<br> <br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26742 Írta: Anonymous
Thingol!<br> Most akkor hogy is van ez?Beren Erchamion-t nekem szánta a sors,és jó lenne ha emlékeznél a nekem tett esküdre vele kapcsolatban,és nem bántanád:)))Komolyra fordítva,nekem legeslegjobban a GyU jön be, aztán A hobbit,s csak végül A szilmarilok.A többi művet nem számítva.A szilmarilokban túl sok nekem az információ,így lassabban megy a feldolgozás is:))néha nagyon kellett kombinálnom a helyek és a szereplők között.De már azért mindenkit tudok hová tenni.Bocsi Túrin,de nekem ő(Húrin fia Túrin)volt az egyik legmegrázóbb élményem a karakterek közül.Ja és Olórin utána néznél a sinda nyelvtannak?Most már lépnem kell,pá mindenkinek!Namarie:Lúthien Tinúviel

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26741 Írta: Anonymous
Nos, elég messze vagyok. De azért a világ sem rohan egy középkorász és klasszikus filológus munkáját megismerni és értékelni, nem? A dolog éppen ott van, hogy az elterjedt felfogás szerint egy academic-nek nem kell semmit sem tennie, hogy ellenszenves legyen (sokszor az olyanok, akik nálunk többet tudnak, automatikusan ellenszenvesek-- és nehogy személyeskedésnek vedd, mert határozottan nem annak szánom). <br> Nem lehet minden 'könnyen hozzáférhető'. Nekem a világ sokszor pont olyan ellenszenves, mint én most neked, és pont ugyanúgy szarik rá, hogy mit csinálok. Hm?

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26740 Írta: Anonymous
<br> Lamorak:<br> <br> jól van.<br> Olvass, aztán jelentkezz.<br> <br> A 3. számú válaszodból is kisütő attitűd miatt beszéltem pökhendiségről és elefántcsonttoronyról.<br> <br> Na persze, nem mindenki törekszik arra, hogy ne legyen ellenszenves.<br> <br> Szarjunk a világ fejére, magasról.<br> Be free -- be somewhere else, far from me.<br> <br> üdv<br> Olórin<br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26738 Írta: Anonymous
Na bumm! ;-P

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26739 Írta: Anonymous
Ugye? :-) )

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26737 Írta: Anonymous
Olórin:<br> Nem megijeszteni akarlak, és hallottam (tisztában vagyok vele), hogy ismered a fordítás problémáit. De egy fordítás megítélésének a kérdései nem tisztán technikai kérdések; ha valaki pusztán 'technikailag' áll neki fordítani a Szil-t és az irodalmi hagyományokkal nincsen tisztában, a fordítás nem lesz megfelelő és reprezentatív. Azon felül, hogy ez egyenértékű lenne azzal, hogy a fordításokat 'technikai melóvá' transzformálva az irodalmi szöveg 'nem-technikai irodalmiságát' veszítjük el-- ez, ugye, azt jelentené, hogy irodalmi szöveget fordításban értelmezni nem lehet. Lehet amellett érvelni, hogy az irodalomtörténeti-kultúrtörténeti kontextus igenis a fordítás technikai szintjéhez tartozik; ezzel könnyebben tudnék megbarátkozni, és pontosan ez az, amiben a Szil. fordítás emlékeim szerint nem jó. Emlegettem a Károli-fordítást is, ha elfelejtetted volna; azt is sokan nem értik mostanra. Ahogy a Szil.-t sem, angolul, még angolok sem. Annak ellenére, hogy a Bibliát újrafordítják ilyenkor, mert a hozzáférhetőség fontosabb szempont, mint a nyelvi regiszter, a Szil.-ben a szöveghez tartozik ez a regiszter, és ha valaki az angolt nekiállna átírni-- az ugye nem Tolkien-szöveg lenne. A Szil.-ben benne van a Beowulftól kezdve az óangol bibliai adaptációkon át Chaucer-ig jónéhány nyelvi regiszter és elbeszélőmód; továbbra is úgy érzem, hogy nem megfelelően adja ezt vissza a fordítás.<br> De:<br> 1. Sokszor olvastam a Szil.-t magyarul is. Utóbbi időben nem. Arról beszélek, amire emlékszem.<br> 2. Mivel nincs időm most azért újraolvasni, hogy tételesen megmutassam, mire gondolok, (és mivel ezt emlékezetből nem tudom megtenni) itt meg is állunk. Neked marad a magad véleménye, nekem is a magamé. Egyik sem fog változni, amíg én (:-)) újra nem olvasom magyarul-- addig sem te nem tudsz engem meggyőzni, sem én téged.<br> 3. Nem nagyon érdekel, hogy minek 'tűnik', amit mondok; you are of course free to think what you like.<br> 4. És csak végül, hogy tovább gerjesszem a kedélyeket: nekem határozottan tetszett annak idején (mikor olvastam... :-) )) Szobotka fordítása...

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26736 Írta: Anonymous
Ha már ennyire offtopikok vagyunk ma, egy idevágó apróság. <br> Egyik reggel felébredve még szemüveg nélkül úgy láttam, hogy csúcsosodik a barátnőm füle!!!<br> Na most vagy kevesebb Tolkient kéne olvasnom, vagy mekérdezni, mond-e neki valamit bizonyos Melian neve.<br> Bár ennek pozitív következményei beláthatatlanok...

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26735 Írta: Anonymous
Mit tegyünk, a Valák dala betellik rajtunk. Ez a Szépek népének sorsa.<br> Bizony még a sindáké is.

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26734 Írta: Anonymous
Én a helyedben jobban vigyáznék a lányomra! ;-) )

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26733 Írta: Anonymous
Pedig már reménykedtem... <br> Azt hiszem ha a hétvégén kimegyek a hegyekbe, magammal viszem a kardomat is. Meg egy sereg jól képzett harcost. <br> Úgy hallottam, valami Beren nevű csavargó tekereg Melian öve környékén....

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26732 Írta: Anonymous
Mé' vesztek volna? Csak az Öt Sereg Csatája után megcsappant a számuk.

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26731 Írta: Anonymous
Tényleg, a hegyi orkok kivesztek??<br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26730 Írta: Anonymous
Régebben nagy divat volt komoly helyeken is olyasmikat írni, mint:<br> a szemével látta a fülével hallotta Azt hittem ez kiveszett, mint a hegyi orkok (avagy hegyi manók:)))

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26729 Írta: Anonymous
A hobbit szrencsére sehol sem gnóm, ettől nem kel félni!

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26728 Írta: Anonymous
Bocs de ez nem képzavar??<br> A lobogó hasáboknak füstje van, és csak annak lehet illata. Szerintem.<br> Érdekes Gandalf ötlete, lehet hogy ez járható út?<br> A Hobbit mint Gnóm?! Egek, akkor inkább a Babó...<br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26727 Írta: Anonymous
:-D D<br> Miért, szerintem annyira nem gáz!<br> Bár lehetett volna jobb is, mégis, ez az egyik legnormálisabbra sikerült része a fordításnak! ;-)

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26726 Írta: Anonymous
Remek kis mondat. Triviális dolgokat leszögezni rulez.<br> Ez az ORROMBAN ÉRZEM tök döci.<br> <br> Hol máshol érezné, könyörgöm?<br> Ha a fülében érezné az illatot, sokkal érdekesebb lenne :) <br> <br> Az eredeti mondat:<br> <br> ''I can smell the wood-fires for the cooking.''<br> <br> Mondjuk kb.:<br> <br> ''A könyhai tűzifa füstje már megcsapja orromat''<br> <br> vagy<br> <br> ''Már érzem is a konyhatűz illatát''<br> <br> vagy (hogy Gandalf is örüljön):<br> <br> ''Innen is érzem a lobogó fahasábok illatát''<br> <br> De ''orromban''... otromba!<br> <br> <br> <br> <br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26725 Írta: Anonymous
:-) Nem feltétlenül rátok gondoltam, de ha esetleg úgy gondolnátok, megkapjátok tőlem az erkölcsi támogatást! ;-) <br> <br> ''Orromban érzem a lobogó fahasábok illatát.'' Ez a legjobb mondat a magyar fordításban...

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26724 Írta: Anonymous
Hááát, ha egyszer nagyon sok időnk lesz... :) <br> <br>

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.606 másodperc

A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.

Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.

A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére