Szilmarilok

Több
17 éve 9 hónapja #321441 Írta: Gandalf
Gandalf válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Nincsen korhatár, de 18 éven aluli csak szülői engedéllyel jöhet. Ez viszont itt offtopic, a tábor topicjában kell az ilyesmit megkérdezni!

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
17 éve 9 hónapja #321440 Írta: Nénhamnar
Nénhamnar válaszolt a következő témában: Szilmarilok
A táborba van valamilyen korhatár? (Én például csak 15 vagyok)

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
17 éve 9 hónapja #321212 Írta: Gandalf
Gandalf válaszolt a következő témában: Szilmarilok
A gnome nem az embereket, hanem a tündék egy csoportját jelölte, magyarban gnomáknak fordították őket (a görög gnózis-ból ered, ami tudást jelent). Ők valójában a noldák, akiket noldóknak is hív néha "feltündéül" (Tandori fordítása Az elveszett mesék könyvéből).

Több
17 éve 9 hónapja - 17 éve 8 hónapja #321211 Írta: Anduin
Anduin válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Köszi a választ

Last night, with many cares and toils oppress'd
Weary, I laid me on a couch to rest.
(Poe)

Több
17 éve 9 hónapja - 17 éve 8 hónapja #321210 Írta: Anduin
hmhm

(Poe)

Több
17 éve 9 hónapja #321203 Írta: Anduin
Mindegy, nekem nagyon tetszik ez a kis slusz poén, lévén Rowling saját regényéhez, allopta és lemásolta a GYK-t és aztán szemtelenül azt hazudta, hogy soha nem is olvasta.

(Poe)

Több
17 éve 9 hónapja #321193 Írta: Ery
Ery válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Április 1 van ezért a tréfás kedvű admin(ok) egy ilyen kis átíró programmal örvendeztetnek meg minket. Holnapra elmúlik :)

Ui. Holnap az ebből fakadó korrigáló hozzászólások törlésre kerülnek.

"Valami lóg a levegőben! Sajnos nem Maedhros..."

Καναπή!

Több
17 éve 9 hónapja - 17 éve 9 hónapja #321192 Írta: Acho
Acho válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Anduin:neki nyilván dolga volt még Középföldén!vagy nem tudom...

Több
17 éve 9 hónapja #321176 Írta: Meara
Meara válaszolt a következő témában: Szilmarilok

Anonymous írta: Most mgpróbálom kiírni, mi villan fel bennem, ha végigpergetem:<br> <br> Eru a Semmiben, az ainuk dalának szinte vizuálsi kavargása, Ea, Arda, Melkor, zoomol a kép, alászállnak a valók, még közelebb, lobbanó fények születése és harca, a Fák, Ilúvatar Gyermekeinek eljövetele, egyre több részlet és szerteágazó történetek szövedéke, ágak és kardok erdejéből a hegyekre és a síkokra, szigetekről a szárazföldekre, egyre talajközelibb, óriásira távolodó arányok, Morgoth roppant északi árnya, a szilmarilok ragyogó legendája, az Erők Csatái, a világ széttöredezése, egyre távolibbtól egyre kisebb dolgok felés, csökken a lépték, emberközelibb, Númenór és Szauron, Eriador és sárkánytűz, mintha önmagunk összezsugorodnánk, míg a világ süvítve kiterjeszkedik, már csak a közvetlen közelünkben lévő dolgok érzékelhetők, hegyekről dombokra, rétekre, folyó, patak, út, kert, Zsáklak, pipa, emberi lépték, amelybe már szinte mágikus meseszerűséggel, de csak itt-ott szűrődnek be az Óidők dolgai, csaták és távoli, titkos összefüggések, amelyek már csak keveseknek tárulnak fel, a gonosz visszaszorítása, elrendeződnek a dolgok...<br> <br> ...és a dalok és mondák eldái<br> eltűnnek<br> mindörökre.<br> <br> (bocs, de ez bennem volt...)<br> <br> <br>

Szia,

bocs hogy csak most írok erre, de még nem olvasgattam ezt a fórumot. Nagyon tetszik, amit írtál... :) Igazából nekem is ugyan ez az érzésem volt a Szilmarilok és a Gyűrűk Ura olvasása közben, csak nem tudtam így szavakba önteni...

Más: még nem olvastam el a többi hozzászólást, mert még csak nagyon az elején járok, úgy hogy nem tudom felvetette-e már valaki, azt hogy Tolkien igazából hitt abban, hogy Ea teremtette meg a földet és hogy tündék is léteztek? Mert nekem abszolút ilyan érzésem volt olvasás közben (mint ha egy próféta "meséje" lenne a Bibliából).

Üdv.: Meara

Ash nazg dubatul

Több
17 éve 9 hónapja #321171 Írta: Anduin
Akkor én sem vitatkozom, de miért ő volt az egyettlen, aki visszatért?

(Poe)

Több
17 éve 9 hónapja #321134 Írta: Alcarcalimo
Alcarcalimo válaszolt a következő témában: Szilmarilok

Anduin írta: Ha jól tudom, és ebben szinte biztos vagyok, a Gondolini Glorfindel, Turgon hadvezére egyáltalán nem volt azonos a Völgyzugolyi Glorfindellel.

Erről volt vita, nem kevés, és úgy tűnik, hogy azonos volt... valamelyik lassiban is ki lett ez elemezve.

Több
17 éve 9 hónapja #321132 Írta: Acho
én meg úgy tudom, hogy igen! de javítsatok ki,ha tévedek!

Több
17 éve 9 hónapja #321130 Írta: Anduin
Ha jól tudom, és ebben szinte biztos vagyok, a Gondolini Glorfindel, Turgon hadvezére egyáltalán nem volt azonos a Völgyzugolyi Glorfindellel.

(Poe)

Több
17 éve 9 hónapja #321126 Írta: Alcarcalimo

Acho írta:

Alcarcalimo írta: Újjászületett, mint minden tünde (Feanort, Mírielt és Lúthient kivéve), csak épp Középföldére nem tehette be a lábát.

biztos hülye kérdés, de: miért is? most vhogy nagyon nem rémlik!

Mert nem engedték meg nekik... Valinort elzárták Középföldétől, csak kivételes esetekben lehetett visszamenni

Több
17 éve 9 hónapja #321125 Írta: Acho

Alcarcalimo írta: Újjászületett, mint minden tünde (Feanort, Mírielt és Lúthient kivéve), csak épp Középföldére nem tehette be a lábát.

biztos hülye kérdés, de: miért is? most vhogy nagyon nem rémlik!

Több
17 éve 9 hónapja #321124 Írta: Alcarcalimo
Feanornak nem engedték meg, Míriel nem akart visszatérni, Lúthien meg ember lett... vannak még kivételek; Feanor összes fia meghalt; azt nem tudom, hogy nekik engedték-e az újjászületést. (Nem olvastam el mindegyik HOME-t)

Több
17 éve 9 hónapja #321123 Írta: dorwinion
dorwinion válaszolt a következő témában: Szilmarilok

És a Feanor-fiúk? Nekem úgy rémlik, azt írták, osztoztak apjuk sorsában. Vagy valamit rosszul értelmezek :?:

Ha nevetek, boldog leszek. Ezért tovább nevetek... :-)

Több
17 éve 9 hónapja #321113 Írta: Alcarcalimo

Nénhamnar írta: Echtelion miért nem születhetett újra mint például Glorfindel? Hiszen ugyanazt a tettet hajtották végre, sőt Echtelion Gothmogot a balrogok urát ölte meg! :roll:

Újjászületett, mint minden tünde (Feanort, Mírielt és Lúthient kivéve), csak épp Középföldére nem tehette be a lábát.

Több
17 éve 9 hónapja #321103 Írta: Nénhamnar
Echtelion miért nem születhetett újra mint például Glorfindel? Hiszen ugyanazt a tettet hajtották végre, sőt Echtelion Gothmogot a balrogok urát ölte meg! :roll:

Több
17 éve 9 hónapja #321094 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: Szilmarilok

Anduin írta: Ezt a menetrendszerűt úgy érted, hogy előre eltervezett, fix időponthoz kötött, vagy, hogy szervezett?

Azt értem alatta, hogy bizonyos időintervallumon belül (pl a következő tíz évben) biztosan indul hajó Nyugatra.

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
17 éve 9 hónapja #321070 Írta: Anduin
Ezt a menetrendszerűt úgy érted, hogy előre eltervezett, fix időponthoz kötött, vagy, hogy szervezett?

(Poe)

Több
17 éve 9 hónapja #321050 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: Szilmarilok
Valamint érthető úgyis, hogy az utolsó hajó amit Círdan épített. Szerintem egyébként távozásával megszűntek a "menetrendszerű" járatok Valinor felé.

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
17 éve 9 hónapja #320978 Írta: Namarie
Namarie válaszolt a következő témában: Szilmarilok

Nénhamnar írta: de akor miért kellett Legolasnak saját magának egy hajót építenie?

Az "utolsó hajó" képletesen értendő. Galadriel és Elrond távozásával elmenetek kÖzépföldéről mindazok, akik alakították, formálták a történelem és a világot. Tudjuk, hogy pl. Celeborn is maradt még egy ideig, de aztán százezer százalék, hogy ő is elindult Galadriel után. Akinek volt némi dolga még, az értelemszerűen maradt.

Legolasnak szerintem azért kellett magának építenie, mivel ő nem Szürkerévből indult el, hanem az Anduinon ment le, majd Szürkerévből távozott nyugat felé, meg aztán Legolas már a Negyedkorban hajózott el.

"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"

Több
17 éve 9 hónapja #320977 Írta: Nénhamnar
de akor miért kellett Legolasnak saját magának egy hajót építenie?

Több
17 éve 9 hónapja #320976 Írta: Ulmo
Ulmo válaszolt a következő témában: Szilmarilok

Nénhamnar írta: az utolsó hajó elindulása nem valamikor Samu elutazta és Legolas hajóépítése között történhetett?

Amennyire én tudom, konkrétan nincs megjelölve, mikor indult el az utolsó hajó Aman felé. Amíg éltek/élnek tündék Középföldén, addig hajónak is kellett/kell lennie.

Több
17 éve 9 hónapja #320974 Írta: Nénhamnar
az utolsó hajó elindulása nem valamikor Samu elutazta és Legolas hajóépítése között történhetett?

Több
17 éve 9 hónapja #320933 Írta: Ulmo
Ulmo válaszolt a következő témában: Szilmarilok

Anduin írta: Igen, és ,,hivatalosan" az volt az utolsó hajó, hiszen minden fontos tünde rajta volt, a fehér tanács, megmaradt tagjai pl.

Már megbocsáss, de KI mondott/írt ilyet és HOL? "Hivatalosnak" talán a GYU szövege, esetleg Tolkien levelezése számít. Ott pedig nem nagyon van ilyen.
Samu Szürkerévben szállt hajóra, Legolas saját maga épített hajót, és valószínű (bár csak tippelek), hogy előbb-utóbb Szürkerév népe is elhajózott. Akkor melyik volt az utolsó hajó?

Több
17 éve 9 hónapja #320919 Írta: Anduin
Igen, és ,,hivatalosan" az volt az utolsó hajó, hiszen minden fontos tünde rajta volt, a fehér tanács, megmaradt tagjai pl.

(Poe)

Több
17 éve 9 hónapja #320902 Írta: Nénhamnar
Szerintem Círdan azt mondta, hogy az utolsó hajóval megy.

Több
17 éve 9 hónapja #320900 Írta: Voronwe
Voronwe válaszolt a következő témában: Szilmarilok

Ulmo írta:

Anduin írta: Ha jól tudom, 3 maradt, de csak egynek lehet tudni a pontos helyét.
Nem, Círdan elment Gandalfékkal.

Esetleg azt is elárulnád, hogy ezeket hol olvastad?
A Balrogok pontos száma tudtommal sehol nem szerepel, és szintúgy nincs szó arról, hogy Círdan felszállt volna a arra a hajóra, ami Frodót és a többieket elvitte Amanba. Ő csak előkészítette a hajót.

Ha abból indulunk ki, hogy a Gyűrűhordozóknak egyszerre kellett elhagynia Középföldét, nagyon is valószínű, hogy Círdan is elahjózott Frodóékkal - mint a Narya egykori birtokosa.
(Persze Samu is Gyűrűhordozó volt, de ha akkor nem is, később ő is hajóra szált- lehet, hogy éppen Círdannal?)

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.633 másodperc

A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.

Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.

A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére