- Köszönetek: 0
A Gyűrűk
- Gilg (Gwindorn)
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
"Úgy tartják, hogy a törp királyok Hét Kincsének alapja minden esetben egy-egy aranygyűrű volt, ám a kincseket már régen elrabolták, sárkányok falták föl, s a Hét Gyűrű némelyikét tűz emésztette el, másokat Sauron szerzett vissza."
/A szilmarilok, A gyűrűkről és a harmadkorról, 337. oldal/
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Tharkún
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK3
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Felagund
- Nem elérhető
- Köszönetek: 2
- Ecthelion
- Nem elérhető
Aranill írta:
Ecthelion írta:
Gandalf írta: Uhrman Iván előadásában kifejtette, hogy minden törp Gyűrű valószínűleg más-más fémből készült.
Ennek az előadásnak van interneten elérhető változata?
Több helyen is kerestem, de ezt az előadást nem találtam. Az Aurin oldalban bíztam, de nem tudtam oda fellépni.
Megnéztem, ott nincs.
"A bus station is where a bus stops. A train station is where a train stops. On my desk, I have a work station."
- Aranill
- Nem elérhető
Ecthelion írta:
Gandalf írta: Uhrman Iván előadásában kifejtette, hogy minden törp Gyűrű valószínűleg más-más fémből készült.
Több helyen is kerestem, de ezt az előadást nem találtam. Az Aurin oldalban bíztam, de nem tudtam oda fellépni.
Mensch werden ist eine Kunst.
06 20 99 29 525
- Ecthelion
- Nem elérhető
"A bus station is where a bus stops. A train station is where a train stops. On my desk, I have a work station."
- Gandalf
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
- Olorin.papa
- Nem elérhető
Kelef írta: A törpöké pedig bíztos hogy mithrilből van!
Tévedsz! A törp gyűrűk ezüstből készültek, és nem törpök kovácsolták!
"Már születésem óta haldoklom,kissé hosszúra nyúlik. Unom."
- Kelef
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Kelef írta: Nóci:Szerintem mitrilből csinálták a gyűrűket nem?
A Nenyánál kiemelten említi Galadriel, hogy "a mithrilgyűrű" tehát valsz nem mind készült mithrilből.
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Kelef
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
- Nóli i linantea
- Nem elérhető
De ettől még lehet h a nőci tudta rosszul, meg az is, h Középföldén nem divatgyűrűk készülnek, és ha a tüncök nem akarnak aranyból, akkor nem is csinálnak aranyból.
If I promise not to kill you, can I have a hug?
- Aranill
- Nem elérhető
06 20 99 29 525
- Idhren
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_MODERATOR
Aranill írta: Nóli: A drágakő minőségű rubint szerintem értéke miatt foglalják aranyba. Ha érdekelnek a drága és féldrágakövek, ásványok szívesen válaszolok a kérdéseidre, mert ez az egyik hobbim.
Én is így gondolom, meg azért is, mert a vöröshöz jól illik az aranysárga, sok helyen párosítják.
Egyébként télleg kár, hogy lemaradtam az előadásról... De sajna nem érhet rá mindig az ember .
Szeretlek Titeket Béláim!!!
- Aranill
- Nem elérhető
Varázslat és varázslás Középföldén (előadó: Füzessy Tamás)
A legfőbb varázslat: A Gyűrű (előadó: Uhrman Iván)
Mindkét előadás érdekes volt, pontosan a varázslás miatt érdekeltek. Így a gyűrűkről sokat hallhattunk. Köszönet érte az előadóknak, a lehetőségért a szervezőknek és a könyvtárnak.
A kör misztikájáról eddig keveset hallottam, inkább megfogalmazatlanul is éreztem, hogy ez létezik.
Nóli: A drágakő minőségű rubint szerintem értéke miatt foglalják aranyba. Ha érdekelnek a drága és féldrágakövek, ásványok szívesen válaszolok a kérdéseidre, mert ez az egyik hobbim.
06 20 99 29 525
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Idhren: közel jársz az igazsághoz. Az Egy Gyűrű azért is készült, mert ki nem merülő will-forrás volt használója számára.
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Nóli i linantea
- Nem elérhető
Még jóal korábban felmerült, hogy a Narya arany+rubint-volt-e, mert h a tüncök nem használtak aranyat.
Tüncök véleményét tiszteletben tartom, csak megjegyezném, hogy az ékszeriparban a rubintot (szinte?) mindig arannyal párosítják. Legalábbis én egy ékszerésztől azt hallottam, hogy mindig, de természetesen rndelésre biztos készítettek már ezüsttel is...
If I promise not to kill you, can I have a hug?
- Idhren
- Nem elérhető
olorin.papa írta: Egy gyűrűt nem lehet harmómiátlanul csinálni, a tünde gyűrűk meg egyszerűen formára is tökéletesek.
A kör, meg az ujj körűl záródok be...
Ok, köszi a felvilágosítást!
Több hülyeséget pedig ígérem nem kérdezek [size=9:wnxsyvln](vagy legalább is megpróbálok )[/size]
- Olorin.papa
- Nem elérhető
Idhren írta:
olorin.papa írta: A gyűrűk varázsossága mindig a bezáródó körben rejlik, nem a spirálban...
Ebben egyébként igazad van, de mint már említve volt, csak Szauron gyűrűje volt sima kör... Akkor a többi már nem is varázsos? Mert ugyan bezáródóak, de megbontja a teljes harmóniát a díszítése, a drágakövek... Akkor most hogy van ez?
Egy gyűrűt nem lehet harmómiátlanul csinálni, a tünde gyűrűk meg egyszerűen formára is tökéletesek.
A kör, meg az ujj körűl záródok be...
- Idhren
- Nem elérhető
olorin.papa írta: A gyűrűk varázsossága mindig a bezáródó körben rejlik, nem a spirálban...
Ebben egyébként igazad van, de mint már említve volt, csak Szauron gyűrűje volt sima kör... Akkor a többi már nem is varázsos? Mert ugyan bezáródóak, de megbontja a teljes harmóniát a díszítése, a drágakövek... Akkor most hogy van ez?
- Olorin.papa
- Nem elérhető
Idhren írta:
Phaedra/Namarie írta: Nem feltétlenül. A felefelé menő spirál ugyanis a szellemi fejlődés szimbóluma is. Szauronnak csak a hatlma növekedhetet, a szellemisége továbbra is gonosz maradt. Meg aztán spirál alakú gyűrűnél hova vési a feliartot.
Én sem gondoltam, hogy jóságos öregúr lett volna belőle, aki belátja bűneit
Egyébként a spirális alakú gyűrűre még több felirat is fér, mert hosszabb.
A gyűrűk varázsossága mindig a bezáródó körben rejlik, nem a spirálban...
- Idhren
- Nem elérhető
Phaedra/Namarie írta: Nem feltétlenül. A felefelé menő spirál ugyanis a szellemi fejlődés szimbóluma is. Szauronnak csak a hatlma növekedhetet, a szellemisége továbbra is gonosz maradt. Meg aztán spirál alakú gyűrűnél hova vési a feliartot.
Én sem gondoltam, hogy jóságos öregúr lett volna belőle, aki belátja bűneit
Egyébként a spirális alakú gyűrűre még több felirat is fér, mert hosszabb.
- Namarie
- Nem elérhető
Idhren írta:
olorin.papa írta: A gyűrűnek, a körnek mindig és majd' minden nép varázserőt, és misztikumot tulajdonított, azért is olyan elterjedt a világban...
Igen, de ha nem lehet megtörni, hogyan szívjuk ki belőle a jó kis energiát, meg erőt, ami a menőségünkhöz szükséges?
Egyébként igazad van, a kör szimbolikailag a teljességet, a megújulást szimbolizálja, és ezt gyakran juttatták kifejezésre gyűrű képében. [size=9:3pt8lqwl](És még ennél is jobban a spirál, ami még ezt megfejeli a megújulással is. Szal ha Szauronnak eszébe jutott volna spirális gyűrűt csinálni, megújuló erő birtokosa lett volna... )[/size]
Nem feltétlenül. A felefelé menő spirál ugyanis a szellemi fejlődés szimbóluma is. Szauronnak csak a hatlma növekedhetet, a szellemisége továbbra is gonosz maradt. Meg aztán spirál alakú gyűrűnél hova vési a feliartot.
Finrod gyűrűjéről mi a véleményetek?
"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"
- Gilg (Gwindorn)
- Nem elérhető
:DLagoril/Niéla írta: /me kajánul vigyorog és asszociál
Hm, vajon kiben szította fel a látens piromániát, mikor Gandi a közelében tartózkodott?
Lagoril/Niéla írta: Amúgy: a törpgyűrűk egyformán néztek ki? Tudunk vmit arról, h miből voltak?
Ha jól tudom, a törpök hét gyűrűje egyforma volt, de hogy miből készültek, azt nem tudom, és a későbbi sorsukról is megoszlanak a vélemények.
- Idhren
- Nem elérhető
olorin.papa írta: A gyűrűnek, a körnek mindig és majd' minden nép varázserőt, és misztikumot tulajdonított, azért is olyan elterjedt a világban...
Igen, de ha nem lehet megtörni, hogyan szívjuk ki belőle a jó kis energiát, meg erőt, ami a menőségünkhöz szükséges?
Egyébként igazad van, a kör szimbolikailag a teljességet, a megújulást szimbolizálja, és ezt gyakran juttatták kifejezésre gyűrű képében. [size=9:2gy7bftf](És még ennél is jobban a spirál, ami még ezt megfejeli a megújulással is. Szal ha Szauronnak eszébe jutott volna spirális gyűrűt csinálni, megújuló erő birtokosa lett volna... )[/size]
- Olorin.papa
- Nem elérhető
- Noredhel
- Nem elérhető
Alyr Arkhon írta:
olorin.papa írta:
Alyr Arkhon írta: Tündegyűrűk:
Nenya: mithril-gyémánt - víz, hordozó: Galadriel
Narya: arany(?)* + rubint - tűz, hordozó: Círdan, Gandalf
Vilya: ? + zafír - levegő, hordozó: Gil-galad, Elrond
*= bár elvileg arany, eléggé furcsának találom, mert a Morgoth's Ring szerint ez az az anyag amiben Melkor leginkább beleépítette gonoszságát, így a tündék nem használták.
Hmmm
Érdekes, hogy a tündék ezeket a neveket adták a gyűrűknek, és ígyüt látva esett le nekem, hogy ez az a három elem, amik a szilmarilokat is őrzik
És igazad van.
A név leginkább szimbolikus, Gandalf nem azért használ tüzet mert nála van a Narya, a tündegyűrűk nem így hatnak.
Azt hiszem Círdan mondta róla, hogy az emberek szívlben éleszti fel a tüzet.
/me kajánul vigyorog és asszociál
Hm, vajon kiben szította fel a látens piromániát, mikor Gandi a közelében tartózkodott?
Amúgy: a törpgyűrűk egyformán néztek ki? Tudunk vmit arról, h miből voltak?
Toujours pur
kiejtés: "liedesz"
- Namarie
- Nem elérhető
Raia Aiwart írta:
Aragond írta: Nem kötekszem, csak kérdezem: ha csak ez a kétfajta kö volt speciális, akkor pl.: a Vilyában milyen volt a kö? tényleg csak kérdem.[/quote
Gandalf említi is Frodónak, hogy egyedül az Egy Gyűrű díszes, a többiben DRÁGAKÖVEK vannak.
A drágakö nem elég speciális? Tényleg csak tényközlés, de én még nem láttam pl.: átlagos gyémántot.
(meg úgy egyáltalán gyémántot sem láttam közelröl. )
Off: A Természettudományi Múzeumebn most van egy kiállítás, amin a világ legszebb drágaköveit mutajták be, ott láthatsz.
On:
Igaz, hogy a Három hasonlít a Szilmarilokhoz, viszont a Szilmarilok fénye Galadriel üvegében van.
Az Egynek pont az a lényege, hogy NEM díszes, azon csak a feliart van, amit a tűz fénye fed fel. Sima, dísztelen gyűrű. Gondolj csak bele szimbolikailag: a kör, mai magába visszatér, ami önmagában forog. Ezt nem lehet megtörni, mert akkor a hatását törnék meg.
"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
olorin.papa írta:
*= bár elvileg arany, eléggé furcsának találom, mert a Morgoth's Ring szerint ez az az anyag amiben Melkor leginkább beleépítette gonoszságát, így a tündék nem használták.
Hmmm
Érdekes, hogy a tündék ezeket a neveket adták a gyűrűknek, és ígyüt látva esett le nekem, hogy ez az a három elem, amik a szilmarilokat is őrzik
És igazad van.
A név leginkább szimbolikus, Gandalf nem azért használ tüzet mert nála van a Narya, a tündegyűrűk nem így hatnak.
Azt hiszem Círdan mondta róla, hogy az emberek szívlben éleszti fel a tüzet.
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Olorin.papa
- Nem elérhető
Hmmm
A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.
Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.
A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.