A Gyűrűk

Több
19 éve 5 hónapja #257683 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: A Gyűrűk
Tündegyűrűk:
Nenya: mithril-gyémánt - víz, hordozó: Galadriel
Narya: arany(?)* + rubint - tűz, hordozó: Círdan, Gandalf
Vilya: ? + zafír - levegő, hordozó: Gil-galad, Elrond

*= bár elvileg arany, eléggé furcsának találom, mert a Morgoth's Ring szerint ez az az anyag amiben Melkor leginkább beleépítette gonoszságát, így a tündék nem használták.

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
19 éve 5 hónapja #257647 Írta: Raia Aiwart
Raia Aiwart válaszolt a következő témában: A Gyűrűk

Aragond írta: Nem kötekszem, csak kérdezem: ha csak ez a kétfajta kö volt speciális, akkor pl.: a Vilyában milyen volt a kö? tényleg csak kérdem.[/quote
Gandalf említi is Frodónak, hogy egyedül az Egy Gyűrű díszes, a többiben DRÁGAKÖVEK vannak.

A drágakö nem elég speciális? Tényleg csak tényközlés, de én még nem láttam pl.: átlagos gyémántot.
(meg úgy egyáltalán gyémántot sem láttam közelröl. :D )

Ne becsüld le a semmittevést, a céltalan kószálást, a hallhatatlan dolgokra való odafigyelést, és a senkinek sem ártást!

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
19 éve 5 hónapja #257646 Írta: Grion
Grion válaszolt a következő témában: A Gyűrűk
Nem kötekszem, csak kérdezem: ha csak ez a kétfajta kö volt speciális, akkor pl.: a Vilyában milyen volt a kö? tényleg csak kérdem.[/quote]

Gandalf említi is Frodónak, hogy egyedül az Egy Gyűrű díszes, a többiben DRÁGAKÖVEK vannak.

A bánat, amely néma, addig suttog a szívhez, amíg az megszakad.

Több
19 éve 5 hónapja #257066 Írta: Estel Adániel
Estel Adániel válaszolt a következő témában: A Gyűrűk
Mindazonáltal megsértődni nem érdemes, mert gondolhatod, hogy mire ez a hetvenhét oldal ez elmúlt évek során összejött, nem egyszer szóba került egy-egy ilyen kérdés, akár több szempontból is körüljárva, és ez igaz az összes többi topik témájára és tartalmára is... nem azért javasoljuk a nem régóta fórumozoknak a visszaolvasást, hogy elvegyük a kedvüket a kérdések feltételétől, vagy a fórumozástól; sőt, épp ellenkezőleg: hogy a már felgyűlt "tudás" se menjen veszendőbe, és annak birtokában tényleg olyan kérdéseket tehessünk fel, amire nem kaphatunk választ pusztán saját erőből... ;)

[size=9:141n8ql6]P.S.: a korábbi hozzászólásomat pedig még korábban igyekeztem kibővíteni, hogy választ kaphass a kérdésedre - sajnos, nem voltam elég gyors, így aztán az eredetijét olvastad először, de remélem, azért valamennyire hasznát veszed annak, ha most újra elolvasod... :deal: :) [/size]

Mornie utúlië! Believe and you will find your way
Mornie alantië! A promise lives within you now

Több
19 éve 5 hónapja #257064 Írta: Olorin.papa
Olorin.papa válaszolt a következő témában: A Gyűrűk

Gerthan Celebgil írta: Nagyon köszönöm!*fejet hajt a tudás birtokosai előtt* Akkor most első dolgom mind a hetvenhét oldal végigolvasása lesz, a legelejéről, és utána megint ugyanaz. Ha még így sem világos, akkor még további háromszor végigolvasok MINDEN könyvet, ami akár egy kicsit is a témával foglalkozik, vagy akár csak szerepel benne a "Gyűrű" szó. Még egyszer köszi...

Természetesen nincs mit! :D
Itt mi oldalakat tölthetünk meg az írásainkal, és az mind semmi nem lessz ahoz épest, ami a könyv olvasásakor a képzeletedben megjelenik.
A magyarázataink nem elégíthetik teljesen a kíváncsiságod, amit a gondolat egy villáma megvilágíthat.
Jó olvasást!

"Már születésem óta haldoklom,kissé hosszúra nyúlik. Unom."

Több
19 éve 5 hónapja #257061 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: A Gyűrűk

Gerthan Celebgil írta: Egyébként a Gyűrűk miért készültek? Milyen célból?

Ezzel kapcsolatban ajánlom figyelmedbe a Gyűrűk Urát illetve annak Függelékét.

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
19 éve 5 hónapja #257060 Írta: Gerthan Celebgil
Gerthan Celebgil válaszolt a következő témában: A Gyűrűk
Nagyon köszönöm!*fejet hajt a tudás birtokosai előtt* Akkor most első dolgom mind a hetvenhét oldal végigolvasása lesz, a legelejéről, és utána megint ugyanaz. Ha még így sem világos, akkor még további háromszor végigolvasok MINDEN könyvet, ami akár egy kicsit is a témával foglalkozik, vagy akár csak szerepel benne a "Gyűrű" szó. Még egyszer köszi...

Gerthan Celebgil, maethor Valnar

Több
19 éve 5 hónapja - 19 éve 5 hónapja #257059 Írta: Estel Adániel
Estel Adániel válaszolt a következő témában: A Gyűrűk
Azt hiszem, annál sokkal többet mi sem tudnánk mondani, mint ami a könyvben - na meg a topikban - eddig már le lett írva...

[size=9:173582iy](röviden összefoglalva: a tündék három gyűrűje az őket körülvevő világ szépségének megőrzésére, a törpök 7 és az emberek 9 gyűrűje tulajdonképpen Szauron céljait szolgálta, és végső soron az Egy gyűrű "vevőantennáiként" funkcionáltak, ami pedig az Egyet illeti: ...to rule them all, to find them, to bring them all, and in the darkness bind them...) ;) [/size]

Mornie utúlië! Believe and you will find your way
Mornie alantië! A promise lives within you now

Több
19 éve 5 hónapja #257050 Írta: Gerthan Celebgil
Gerthan Celebgil válaszolt a következő témában: A Gyűrűk
Egyébként a Gyűrűk miért készültek? Milyen célból?

Gerthan Celebgil, maethor Valnar

Több
19 éve 5 hónapja #257027 Írta: Olorin.papa

Idhren írta:

olorin.papa írta: Azt tudom (valaho olvastam) hogy a Nenya gyémánt gyűrű volt, mithrilből kovácsolva, a Narya lehetett rubint, a Vilya meg zafír...

Én is így tudom...
De ha már itt tartunk, akkor a törpök és emberek gyűrűiben vajon milyen kő volt... :roll:
A törpöké átlátszatlan sötétkék volt asszem (lazurit?), az embereké meg fekete (onix, obszidián?)

Szerintem is valami kevésbé nemes kő lehetett bennük, mivel alacsonyabb rendő gyűrűk voltak...

Több
19 éve 5 hónapja #257026 Írta: Idhren
Idhren válaszolt a következő témában: A Gyűrűk

olorin.papa írta: Azt tudom (valaho olvastam) hogy a Nenya gyémánt gyűrű volt, mithrilből kovácsolva, a Narya lehetett rubint, a Vilya meg zafír...

Én is így tudom...
De ha már itt tartunk, akkor a törpök és emberek gyűrűiben vajon milyen kő volt... :roll:
A törpöké átlátszatlan sötétkék volt asszem (lazurit?), az embereké meg fekete (onix, obszidián?)

Szeretlek Titeket Béláim!!! :)

Több
19 éve 5 hónapja #256936 Írta: Olorin.papa

Raia Aiwart írta:

Ery írta: Speciális kőből tudtommal csak két fajta volt:
A szilmarilok
A palantírok

(egyik sem ennek a topiknak a témája...)

Nem kötekszem, csak kérdezem: ha csak ez a kétfajta kö volt speciális, akkor pl.: a Vilyában milyen volt a kö? tényleg csak kérdem.

Azt tudom (valaho olvastam) hogy a Nenya gyémánt gyűrű volt, mithrilből kovácsolva, a Narya lehetett rubint, a Vilya meg zafír...

Több
19 éve 5 hónapja #256932 Írta: Raia Aiwart
:D Kösssszi. :D

Ne becsüld le a semmittevést, a céltalan kószálást, a hallhatatlan dolgokra való odafigyelést, és a senkinek sem ártást!

Több
19 éve 5 hónapja #256931 Írta: Ery
Ery válaszolt a következő témában: A Gyűrűk

Raia Aiwart írta: Nem kötekszem, csak kérdezem: ha csak ez a kétfajta kö volt speciális, akkor pl.: a Vilyában milyen volt a kö? tényleg csak kérdem.

Ha jól emlékszem akkor Zafír
A Narya: Rubint
A Nenya: Gyémánt

"Valami lóg a levegőben! Sajnos nem Maedhros..."

Καναπή!

Több
19 éve 5 hónapja #256926 Írta: Raia Aiwart

Ery írta: Speciális kőből tudtommal csak két fajta volt:
A szilmarilok
A palantírok

Nem kötekszem, csak kérdezem: ha csak ez a kétfajta kö volt speciális, akkor pl.: a Vilyában milyen volt a kö? tényleg csak kérdem.

Több
19 éve 5 hónapja #256779 Írta: Ery
Speciális kőből tudtommal csak két fajta volt:
A szilmarilok
A palantírok

Καναπή!

Több
19 éve 5 hónapja #256778 Írta: Idhren

Felagund írta: A "mágikus" drágakövek csak Valinorban készültek, a Gyűrűk szvsz csak halovány visszfényei voltak ennek a tudásnak...

Azért írtam, hogy ami akkor létezett.. :)
Azt mondod, minden követ Valinorból hoztak? De ez olyan szomorú, hogy nálunk nem készülhettek ilyen hatalmú dolgok...
A mágikust egyébként én sem úgy értettem, hogy most akkor fogjuk, és varázsoljunk vele egy tál lencsét, v. mitttoén :D

Több
19 éve 5 hónapja #256777 Írta: Felagund
Felagund válaszolt a következő témában: A Gyűrűk
Azért van idézőjelben ;)

Our knees do not bend easily

Több
19 éve 5 hónapja #256775 Írta: Ery

Felagund írta: A "mágikus" drágakövek csak Valinorban készültek, a Gyűrűk szvsz csak halovány visszfényei voltak ennek a tudásnak...

Márpersze ha beszélhetünk mágikus drágakövekről...

Καναπή!

Több
19 éve 5 hónapja #256773 Írta: Felagund
A "mágikus" drágakövek csak Valinorban készültek, a Gyűrűk szvsz csak halovány visszfényei voltak ennek a tudásnak...

Több
19 éve 5 hónapja #256772 Írta: Idhren

Felagund írta: Valószínűleg csak a Szilmarilok "szféráját" voltak hivatva jelezni...

De ugye a Szilmarilok is igen nagy erővel rendelkeznek... Tehát a tündék képesek voltak mágikus erejű drágaköveket készíteni (ilyen volt az a Beril is, amit Aragornnak adott Galadriel, csak persze sokkal kisebb hatalmú). De ha képesek voltak rá, akkor miért ne foglalták volna bele a leghatalmasabb erejű tárgyakba, ami akkor létezett.
(Az Egybe meg talán azért nem volt, mert Szauront a Szilmarilokhoz hasonló kövek emlékeztették Melkor bukására :wink: [size=9:23ub537g]Ez csak ötlet, és nem is teljesen komoly[/size] :lol: )

Több
19 éve 5 hónapja #256769 Írta: Felagund
Értem én, de azért az egyéni véleményket se árt valami forrással (legalább homályossal :D ) megokolni ;)

Több
19 éve 5 hónapja #256767 Írta: Gilg (Gwindorn)
Gilg (Gwindorn) válaszolt a következő témában: A Gyűrűk
A hozzászólást azzal indítottam, hogy: "Úgy gondolom". Amit leírtam csupán a szubjektív véleményem.
Forrás hiányában ebben a kérdésben is csak találgathatunk...
Természetesen a kövek, azok színe vagy a fém, mint szimbólum is értelmezhető. Tolkien világában is sok tárgynak van szimbólum értéke.

Több
19 éve 5 hónapja #256755 Írta: Felagund
Forrás?

Több
19 éve 5 hónapja #256754 Írta: Gilg (Gwindorn)
Úgy gondolom hogy a köveknek, és nem csupán a köveknek, hanem a fémeknek ~ amelyekből a gyűrűk készültek ~ volt saját (csak arra a kőre/fémre jellemző) ereje (rezgés, eneria), viszont az a hatalom amivel a gyűrűk rendelkeztek elsősorban nem a kövekből/fémből fakadt.

Több
19 éve 5 hónapja #256746 Írta: Felagund
Valószínűleg csak a Szilmarilok "szféráját" voltak hivatva jelezni...

Több
19 éve 5 hónapja #256744 Írta: Ery

Idhren írta: Új kérdés, téma (?):
Szerintetek a Gyűrűk köveinek volt e valami más jelentőségük a színükön kívül :wink: Azaz önmaguk is rendelkeztek erővel, ami a gyűrűét növelte? Vagy csak segített közvetíteni, mint egy "prizma" :roll:
Eléggé kőmániás vagyok, és szerintem ez elég érdekes lenne meghányni-vetni :)

Tekintve, hogy a Nagy Gyűrű volt közöttük a legerősebb, s az nem rendelkezett kővel...
Nem hinném, hogy növelte volna az erejét...

Καναπή!

Több
19 éve 5 hónapja #256733 Írta: Idhren
Új kérdés, téma (?):
Szerintetek a Gyűrűk köveinek volt e valami más jelentőségük a színükön kívül :wink: Azaz önmaguk is rendelkeztek erővel, ami a gyűrűét növelte? Vagy csak segített közvetíteni, mint egy "prizma" :roll:
Eléggé kőmániás vagyok, és szerintem ez elég érdekes lenne meghányni-vetni :)

Több
19 éve 5 hónapja #256499 Írta: Ízisz
Ízisz válaszolt a következő témában: A Gyűrűk

Idhren írta:

Garfield macija (Mici) írta: Nem ismersz egy ékszerészt sem?

Az én lakótársam ékszerész (tanonc), de nem biztos ám, hogy mindenki tud olyan szép ékszereket alkotni, mint amilyenre vágysz :wink:
Azért megkérdezhetem, ha akarod, de pécsi (azért jár Pestre is :D )

Hááát, megkérdezhetnéd, de a tőkémre még várni kell egy 10 évet :lol:

"Az élet álom, melyből felébredés a halál.... "

Több
19 éve 5 hónapja #256494 Írta: Gilg (Gwindorn)

Garfield macija (Mici) írta: Nem akar valamelyikőtök elszegődni Gyűrű-készítő mesternek??, :P

(Mert ha igen, én lennék az első megrendelője. Szvsz az ékszerek, gyűrűk nem olyan szépek, mint a filmbeliek, szóval ha lehetne, megcsináltatnám egy Mesterrel.)

Bp-en a gyűrűk tényleg nem túl szépek, és kevésbé hasonlítanak a filmbeli gyűrűkre. De azért vannak szépek is (online rendelhetőek) persze ezek már nem magyar oldalak:

csak 2 példa:
Az Egy:
www.noblecollection.com/catalog/ ... 9&catid=17
Narya:
www.noblecollection.com/catalog/ ... 2&catid=17

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.629 másodperc

A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.

Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.

A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére