Nyelvek és írások

Több
21 éve 7 hónapja - 17 éve 8 hónapja #118656 Írta: Dace
Dace válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások
törölve

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
21 éve 7 hónapja #118602 Írta: HuHa
HuHa válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások

Felagund írta:

HuHa írta: :!: Elkezdtem fordítani a www.elvish.org/gwaith/ oldalon lévő anyagokat. Ha valaki ugyanezt teszi, írjon! :!:

Én

Felagund

Legalább nem vagyok egyedül:) Akkor majd egyeztetünk, ha megfelel.

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
21 éve 7 hónapja #118585 Írta: amanibhavam
amanibhavam válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások
Én ezt komolyan nem értem. Kedves Morgwen, te sosem olvasod el a válaszokat, melyeket a kérdéseidre kapsz? Ugyanezt a kérdést nem először teszed már fel, ebben a topikban is, és részletes választ is kaptál rá.
Hihetetlen.

love is the shadow that ripens the wine

Több
21 éve 7 hónapja #118582 Írta: Felagund
Felagund válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások

Morgwen írta: Lenne egy kérdésem:a feanori betük azon megfelelői amelyeket nem említ a Gy.U. hol találhatom?Pl:a p,t,stb-nek megvannak meg még jónáhánynak ,de soknak nincs.segítség! :cry:

Majdnem mindet megemlíti, de egyébként tessék:
www.tolkien.hu/misc/quenya/hunteng.html

A hivatalos magyar álláspont ezügyben :)
Ezúton is kösz, aki(k) csinálta(k)

Minden jót
Felagund

Our knees do not bend easily

Több
21 éve 7 hónapja #118579 Írta: Nienor N.
Nienor N. válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások
Lenne egy kérdésem:a feanori betük azon megfelelői amelyeket nem említ a Gy.U. hol találhatom?Pl:a p,t,stb-nek megvannak meg még jónáhánynak ,de soknak nincs.segítség! :cry:

Több
21 éve 7 hónapja #118525 Írta: Felagund

Felagund írta: *NB: ezt a kitételt Göncz papa furamód kihagyta a fordításból, csak akkor tudtam meg, amikor az eredetit olvastam.

Helyreigazítás

Ezúton kérek elnézést minden érintettől, mert bár ott valóban nem volt lefordítva, később a Magánhangzók résznél kielégítően megtaláltam, egyszóval nem olvastam el elég figyelmesen :oops: :oops:

Több
21 éve 7 hónapja #118523 Írta: Felagund

HuHa írta: :!: Elkezdtem fordítani a www.elvish.org/gwaith/ oldalon lévő anyagokat. Ha valaki ugyanezt teszi, írjon! :!:

Én

Felagund

Több
21 éve 7 hónapja #118405 Írta: HuHa
:!: Elkezdtem fordítani a www.elvish.org/gwaith/ oldalon lévő anyagokat. Ha valaki ugyanezt teszi, írjon! :!:

Több
21 éve 7 hónapja #118350 Írta: Mau Rauser
Mau Rauser válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások

Felagund írta: Lenne egy kérdésem! Meglehet már feltették, de engedelmetekkel nem nézném át a többszáz oldalt csak ezért. Másért igen. Majd. :D
Szóval a kérdés: igaz az, hogy sindában y=ü (magyar)? Tolkien professzor úgy írja, hogy az y hasonlít a "huge" szó bizonyos nyelvterületeken használt kiejtésére*, és az ausztrálok pl. többnyire úgy ejtik hogy "hjűdzs" (lsd.: Steve Irwin, Animal Planet). És az Aniron dalban Enya az "ely siriar"-t is elég gyanúsan úgy ejti (mármint ü-nek).
*NB: ezt a kitételt Göncz papa furamód kihagyta a fordításból, csak akkor tudtam meg, amikor az eredetit olvastam.

Ezt egy-két nappal ezelőtt írtam le: IGEN. Olvass vissza kb. 1,5 oldalt és egy kicsit ott bővebben kifejtettem.

-- Mau

Ez a művészet csodája, hogy az ember néha nagyobbat szarik, mint amekkora a seggén kifér.
(Weöres Sándor)

Több
21 éve 7 hónapja #118347 Írta: Dínchamion
Dínchamion válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások
csillaglany & Felagund:

project Sinda_Wordlist
SUB Send_to_amanibhavam
IF SUB Send_to_amanibhavam = 0 THEN
SUB Send_to_eldaryon
$eldaryon = eldaryon.webmagazin.hu
END project Sinda_wordlist

:D

Egyszóval: küldjétek el amaninak v. lőjétek fel az Eldaryonra

Üdv:

Dín

- You are under arrest, Chancellor!
- Are you threatening me, Master Jedi?

Több
21 éve 7 hónapja #118345 Írta: Felagund

csillaglany írta: Szevasztok!
Elkészültem egy magyar-sinda, sinda-magyar szószedettel, biztosan teli van hibával, meg hiányos is, úgyhogy vállalkozó kedvű emberek, tündék...stb. kellenének, akik jól megkritizálják, kiekészítik, kijavítják... estleg magasztalják. :D DD

Üdv: csillaglany

Meg lehetne esetleg neten jelentetni? Már mióta keresek egy ilyet!

Üdv
Felagund

Több
21 éve 7 hónapja #118325 Írta: Eleniel (csillaglany)
Eleniel (csillaglany) válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások
Szevasztok!
Elkészültem egy magyar-sinda, sinda-magyar szószedettel, biztosan teli van hibával, meg hiányos is, úgyhogy vállalkozó kedvű emberek, tündék...stb. kellenének, akik jól megkritizálják, kiekészítik, kijavítják... estleg magasztalják. :D DD

Üdv: csillaglany

Sail away, sweet sister
(Brian May - Queen) :(

Több
21 éve 7 hónapja - 21 éve 7 hónapja #118213 Írta: Dace
törölve

Több
21 éve 7 hónapja #118196 Írta: amanibhavam
az én hangom baromi randa, inkább nem gyötrök vele senkit...

Felagund: igen

Több
21 éve 7 hónapja #118179 Írta: Dínchamion

Dace írta: Nem tetszik a bácsika hangja. :oops: Amani. Nem csinálnál mégis egy ilyen dolgot az oldaladra, ha van időd? :roll:

Honnan tudod, hogy amani hangja tetszene? 8O

De komolyan: félelmetes, milyen problémáitok vannak... 8)

Üdv:

Dín

Több
21 éve 8 hónapja #118164 Írta: Felagund
Helló!
Lenne egy kérdésem! Meglehet már feltették, de engedelmetekkel nem nézném át a többszáz oldalt csak ezért. Másért igen. Majd. :D
Szóval a kérdés: igaz az, hogy sindában y=ü (magyar)? Tolkien professzor úgy írja, hogy az y hasonlít a "huge" szó bizonyos nyelvterületeken használt kiejtésére*, és az ausztrálok pl. többnyire úgy ejtik hogy "hjűdzs" (lsd.: Steve Irwin, Animal Planet). És az Aniron dalban Enya az "ely siriar"-t is elég gyanúsan úgy ejti (mármint ü-nek).
*NB: ezt a kitételt Göncz papa furamód kihagyta a fordításból, csak akkor tudtam meg, amikor az eredetit olvastam.

Huhh. Ez most kicsit hosszú lett egy kérdésnek, de nézzétek el, mert már majd' két hete nem írtam. :(

Namarie
Felagund

Több
21 éve 8 hónapja - 21 éve 7 hónapja #118163 Írta: Dace
törölve

Több
21 éve 8 hónapja #118099 Írta: amanibhavam

Elryn írta: Halihó!

Tudna vki segíteni? Nagyon fontos lenne.
Szóval:hogy mondják sindául és quenyául hogy szél szabad gyermeke?
Mert azt tudom, hogy a szél gyermeke=síliel, a szabad meg fair. De a fair-t hová kell tenni?

a szél quenyául súre (súri-)
gyermek: hín
szabad: mirima

szél szabad gyermeke: súrio mirima hín vagy mirima hín súrio

szél sindául s?l (lásd Amon S?l - Széltető)
gyermek = h?n
szabad = lain

szél szabad gyermeke:

h?n lain e-h?l

Több
21 éve 8 hónapja #118083 Írta: Elryn
Elryn válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások
Halihó!

Tudna vki segíteni? Nagyon fontos lenne.
Szóval:hogy mondják sindául és quenyául hogy szél szabad gyermeke?
Mert azt tudom, hogy a szél gyermeke=síliel, a szabad meg fair. De a fair-t hová kell tenni?

"Hajamba hét csillagot és szalmát tűztem én"

Több
21 éve 8 hónapja #118052 Írta: amanibhavam

Dínchamion írta:

amanibhavam írta: jó, akkor nem csinálok

De tükrözhetnéd... :wink: És pl. átkonvertálhatnád mp3-ba, mert wav-ban nagyobb... Így az Eldaryonról akár online is meg lehetne hallgatni... :wink:

Üdv:

bőven elég, ha odateszek egy linket; jobb szeretném az eredeti tartalmak és értékes fordítások arányát növelni

Több
21 éve 8 hónapja - 21 éve 7 hónapja #118051 Írta: Dace
törölve

Több
21 éve 8 hónapja #118048 Írta: Dínchamion

amanibhavam írta: jó, akkor nem csinálok

De tükrözhetnéd... :wink: És pl. átkonvertálhatnád mp3-ba, mert wav-ban nagyobb... Így az Eldaryonról akár online is meg lehetne hallgatni... :wink:

Üdv:

Dín

Több
21 éve 8 hónapja - 21 éve 7 hónapja #118047 Írta: Dace
törölve

Több
21 éve 8 hónapja #118045 Írta: amanibhavam

Dínchamion írta:

amanibhavam írta: nehéz ezt írásban elmagyarázni, lehet, hogy majd csinálok hangfájlokat, hogy én hogy képzelem el, és felpakolom az eldaryonra

Hasonló van már: Quenya hangok kiejtése

Bocs, hogy csak így beledumálok, de ugye kibicnek semmi se drága... :roll:

Üdv:

jó, akkor nem csinálok

Több
21 éve 8 hónapja #118042 Írta: Dínchamion

amanibhavam írta: nehéz ezt írásban elmagyarázni, lehet, hogy majd csinálok hangfájlokat, hogy én hogy képzelem el, és felpakolom az eldaryonra

Hasonló van már: Quenya hangok kiejtése

Bocs, hogy csak így beledumálok, de ugye kibicnek semmi se drága... :roll:

Üdv:

Dín

Több
21 éve 8 hónapja #118022 Írta: amanibhavam

Debilius írta: kösz amanibhavam

egyébként a törpök nem használnak írásjeleket tudod . , ! ? stb

ezt mondod, vagy kérdezed??

nem tudom, angerthassal nemigen foglalkoztam eddig

Több
21 éve 8 hónapja #117984 Írta: HuHa

amanibhavam írta:

HuHa írta: Nos én konkrétan nem erre gondoltam. :D

Tehát akkor:

olyan oldalra gondoltam, ahol megtalálható a Középfölde (pl.)nyelviről valaha írt tanulmány, nyelvtani összefoglaló, stb. magyar nyelven, és aminek feltett szándéka, hogy egy komplett nyelvtankönyvet és szótárt készítsen :lol:

látogass el ide: eldaryon.webmagazin.hu

ha ez sem felel meg a célnak, rajta, vágj bele

Hanem erre!!!

Több
21 éve 8 hónapja #117977 Írta: Debilius
Debilius válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások
kösz amanibhavam

egyébként a törpök nem használnak írásjeleket tudod . , ! ? stb

Több
21 éve 8 hónapja #117973 Írta: amanibhavam

Debilius írta: nem tud valaki mutatni egy oldalt ami a törp rúnákkal foglalkozik

google mindent megtalál

ring-lord.tripod.com/cirth/angerthaserebor.htm

www.hamran.net/haavard/me/index. ... rthas.html

Több
21 éve 8 hónapja #117966 Írta: amanibhavam

HuHa írta: Nos én konkrétan nem erre gondoltam. :D

Tehát akkor:

olyan oldalra gondoltam, ahol megtalálható a Középfölde (pl.)nyelviről valaha írt tanulmány, nyelvtani összefoglaló, stb. magyar nyelven, és aminek feltett szándéka, hogy egy komplett nyelvtankönyvet és szótárt készítsen :lol:

látogass el ide: eldaryon.webmagazin.hu

ha ez sem felel meg a célnak, rajta, vágj bele

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 1.538 másodperc

A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.

Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.

A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére