Lothlórien - Tündék
- nido
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
Alando nem volt neki, az biztos.
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Nóli i linantea
- Nem elérhető
Mondjuk van-e neki meghatározott saját külseje?
If I promise not to kill you, can I have a hug?
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Manndil
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK3
- Köszönetek: 0
Járd a saját utad, s ha társad akad, fogadd barátságát, míg együtt haladtok, s válj el könnyű szívvel tőle, ha új útra térsz, s emlékezz rá barátsággal, míg utad végéig érsz.
- Nóli i linantea
- Nem elérhető
Ezt hogy érted?Nefadar írta: Telcontar: de Szauron is volt szép gonosznak is...
If I promise not to kill you, can I have a hug?
- Nefadar
- Nem elérhető
Nefi
Za dashu snaku Zigur, Durbgu nazgshu, Durbgu dashshu! :sauron1:
- Telcontar
- Nem elérhető
Az konkrétan nincs leírva, hogy minden tünde gyönyörű, de az igen, hogy a Szépek Népének hívják őket, illetve hogy némely ember leírásánál írják, hogy olyan szép, hogy tündének is beillene.
A külső egyébként Tolkiennél mindenkor a belső tükröződése. A tiszta jelleműek szépek, a gonoszok elkorcsosulnak. Ez látszik az orkokon, Morgothon és Szauronon is.
- Ronat/Szméagol
- Nem elérhető
amanibhavam írta: én határozottan arra emlékszem, hogy a beleriandi tündék termetre hasonlóak voltak az emberekhez, nem voltak óriások hozzájuk képest
Nem úgy volt, hogy a tündék idejének elmúlásával a termetük is csökkent? És végül az ember már magasabb volt náluk? Az Elveszett Mesék Könyvében legalábbis így van.
Csillaglány: Csak bólogatni tudok.
- Nefadar
- Nem elérhető
csillaglany írta: Ami a férfiak és nők hasonlóságát illeti: lehet, hogy fiziai és szellemi képességeikben azonos szinten állnak, de ennek semmi köze a nemi szerepükhöz! Ami szép, az nem feltétlenül nőies, a kettő logiakilag nem feltételezi egymást!
Én is ugyanezt a véleményt osztom...
Nefi
- Eleniel (csillaglany)
- Nem elérhető
Úgy örülök, hogy Sil betette ezt az idézetet Legolasról... ez alapján egyébként szerintem a filmben nagyon jól eltalálták az alakját...
Ami a férfiak és nők hasonlóságát illeti: lehet, hogy fiziai és szellemi képességeikben azonos szinten állnak, de ennek semmi köze a nemi szerepükhöz! Ami szép, az nem feltétlenül nőies, a kettő logiakilag nem feltételezi egymást!
Sail away, sweet sister
(Brian May - Queen)
- Namarie
- Nem elérhető
Az androgünitás esetében szerintem gondolhatunk azon mitológiai elemekre, akár Platon, akár más elbeszélésében, mely szerint az androgünitás a harmónia jele volt, és enek megbomlása a diszharmónia és az istenség/ek/ elleni lázadás jele. Itt nem állítom, hogy a tündék valamikor teljesen androgünek voltak /ergo egyszerre voltak férfiak és nők/ hanem csak annyit, hogy az androgünitást az isteni eredet miatt hordozzák magukon. Ha az isteni eredet, ami leginkább a szellemi és spirituális dolgokban nyilvánul meg, eltűnik, akkor a tündék többé nem tündék, hanem orkok.
Szerintem itt még egy elv megnyilvánulását is figyelembe lehet veni: a kalokagáthiát. A belső mentális szépség mutatkozik meg a külsőben.
Természetesen nem mondom, hogy mindegyik tünde jó, de azt gondolom, hogy aki tünde maradt, az a tudását mindenképp legalábbi kezdetben nemes és fennkölt dolgokra használta fel, amik pont mert tünde eredetűek, általában meg bírták őrizni tisztaságukat, lásd a Szilmarillok.
Megint más kérdés, hogy melyik tünde hogy él, illetve hogy él vissza a tudásával /PL. Feanor és a kardok/, iletve hogy ragadja el a hatalom-és bírvágy.
Én csak azt nem értem, miért kell a tündéket úgy beállítani, hogy a nemi vonzódásuk nem egyértelmű? A tudás és az erő van, aki számára a másság jele, és ha ezzel szépség is párosul, akkor kész a baj..
Ma esti többszörös döbbenetemet okzta, hogy az elfwoodon járva enyhén szólva is degeneráltként ábrázolt tündéket találtam egy festőnőnél.
Ahol az arc még viszonylag normális volt, ott derékon alul hát finoman szólva is valamilyen betegségre lehet következtetni. Ékes példa erre pont szegény Legolas, akinél az arc még rendben, de a lábak, mint egy víztől feldagadt göcsörtös bot...(ha valakit érdekel, betettem a Legolas topicba, de a többi képet is érdemes végignézni annak, aki bírja)
"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"
- Sil
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
- Köszönetek: 4
Jó, tudom, nem jól fogalmaztam. A kommentárok közt van, nem magában a történetben. A második kötet végén Christopher egy levélből idézi Tolkien véleményét a tündék nőiességével kapcsolatban.amanibhavam írta: az Elveszett Mesékben szó van Legolasról?
Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain
- amanibhavam
- Nem elérhető
love is the shadow that ripens the wine
- Sil
- Nem elérhető
Tolkien az Elveszett Mesékben Legolasról írta: Magas volt ő, mint egy fiatal fa, rettenetesen erős, képes volt pillanatok alatt kihúzni egy roppant harci íjat, lelőni vele egy nazgúlt, benne élt a tünde testek irtózatos vitalitása, oly kemény volt s ellenálló, annyira nem sérülékeny, hogy könnyű lábbeliben járhatott sziklák élein vagy havon, a Társaságnak legfáradhatatlanabb tagja volt ő.
Tears unnumbered
- 7thSon
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
Telcontar írta: Ez a téma a mordori topicból jött át.
A tündék androgünsége nem az ivarszervekre vonatkozik, hanem a külső jegyeikre. A férfiaknak és nőknek hasonló az alkatuk (nagyok és erősek a nők is az emberekhez képest, különösen a noldák), egyaránt szálasak és karcsúak. A nők nem hordoznak magukon tejcsárdákat. Az arcuk egyarán szép ívű és nemes, bár megkülönböztethető, de elég nőies vonásai vannak a tünde férfiaknak is. Nincs bajuszuk, szakálluk (az egy Círdant kivéve), mindnek hasonló a hajviselete. A markáns különbség az öltözködésükben van és a hagyományaikban; náluk ugyanis a férfiak és nők szerepe élesen elkülönül a társadalomban (hasonlóan a Tolkien-kkorabeli általános eszmékhez, az emancipáció megvalósulásának kora előtt).
És ez a tolkieni tündékre vonatkozik, nem a későbbi fantasy változatokra.
Én valami olyasmit olvastam, hogy Tolkien direkt tiltakozott a sok nőies meg buzis tünde-férfi illusztrációkra (különösen Legolasra volt allergiás). Sztem az, hogy hasonlóak, inkább arra vonatkozik, hogy a tünde férfiak nem kigyúrt állatok, meg a nők nem nehézbombázók. Nemtom, érthető vagyok-e...
"When I'm walking a dark road, I'm a man who walks alone" (Harris)
- Nefadar
- Nem elérhető
Nefi
- amanibhavam
- Nem elérhető
Telcontar írta: Ez a téma a mordori topicból jött át.
A tündék androgünsége nem az ivarszervekre vonatkozik, hanem a külső jegyeikre. A férfiaknak és nőknek hasonló az alkatuk (nagyok és erősek a nők is az emberekhez képest, különösen a noldák), egyaránt szálasak és karcsúak. A nők nem hordoznak magukon tejcsárdákat. Az arcuk egyarán szép ívű és nemes, bár megkülönböztethető, de elég nőies vonásai vannak a tünde férfiaknak is. Nincs bajuszuk, szakálluk (az egy Círdant kivéve), mindnek hasonló a hajviselete. A markáns különbség az öltözködésükben van és a hagyományaikban; náluk ugyanis a férfiak és nők szerepe élesen elkülönül a társadalomban (hasonlóan a Tolkien-kkorabeli általános eszmékhez, az emancipáció megvalósulásának kora előtt).
ez melyik Tolkien-műből táplálkozik, ez a leírás? én határozottan arra emlékszem, hogy a beleriandi tündék termetre hasonlóak voltak az emberekhez, nem voltak óriások hozzájuk képest
olyanra sem emlékszem, hogy mindegyik tünde szép lenne (bár lehet); nem inkább a későbbi sztereotípiák kivetülése ez?
love is the shadow that ripens the wine
- Nefadar
- Nem elérhető
Nefi
- Telcontar
- Nem elérhető
- Prérifarkas
- Nem elérhető
Lalaith írta:
Szméagol írta: Sziasztok!
Lehet, hogy butát kérdezek, de nincs semmien más forrás Nimrodellel kapcsolatban A Gyűrűk Urán és a A Gyűrű keresésén kívűl?
Ott azt írták, hogy eltévedt a Fehér-hegységben, de hogy meghalt-e senki sem tudja...
Hátha valami olyasmi történt vele, mint annak idején Nienorral... Bár, hogy a szerelemese elhagyta, lehet, hogy jobb volt neki...úgy.
Hogyérted, hogy a szerelmese elhagyta? (A Gyűrű keresését rég olvastam, csak a GYU-ra tudok hivatkozni, abban meg nem utal arra, miért akart elhajózni Nimrodel).
Szerintem Szméagol az "elhagytá"-t úgy érti, hogy Amroth vsz meghalt.
Galadh
"what have I become, my sweetest friend? everyone I know, goes away in the end"
- Nefadar
- Nem elérhető
Sil írta:
Nem Szürkerév, hanem valamelyik déli tünde-kikötő, a Belfalasi-öbölnél.Galadh írta: Szürkerévben látták utoljára, a hajón, amiről kiugrott.
(Az eredetiben nem konkrétan Szürkerévről van szó:
"The elven-ship in haven grey
Beneath the mountain-lee
Awaited her for many a day
Beside the roaring sea." )
Akkor mégis csak én emlékeztem jól...
Nefi
- Lalaith Scarlett
- Nem elérhető
Lehet, hogy butát kérdezek, de nincs semmien más forrás Nimrodellel kapcsolatban A Gyűrűk Urán és a A Gyűrű keresésén kívűl?
Ott azt írták, hogy eltévedt a Fehér-hegységben, de hogy meghalt-e senki sem tudja...
Hátha valami olyasmi történt vele, mint annak idején Nienorral... Bár, hogy a szerelemese elhagyta, lehet, hogy jobb volt neki...úgy.
Hogyérted, hogy a szerelmese elhagyta? (A Gyűrű keresését rég olvastam, csak a GYU-ra tudok hivatkozni, abban meg nem utal arra, miért akart elhajózni Nimrodel).
Nagy király hangja zeng a messzeségbe,
Kit akár a halálba is követne a népe...
- Sil
- Nem elérhető
Nem Szürkerév, hanem valamelyik déli tünde-kikötő, a Belfalasi-öbölnél.Galadh írta: Szürkerévben látták utoljára, a hajón, amiről kiugrott.
(Az eredetiben nem konkrétan Szürkerévről van szó:
"The elven-ship in haven grey
Beneath the mountain-lee
Awaited her for many a day
Beside the roaring sea." )
Tears unnumbered
- Ronat/Szméagol
- Nem elérhető
- Prérifarkas
- Nem elérhető
Nimdorc írta:
Galadh írta:
Nimdorc írta:
Galadh írta: És ezáltal az egész Megyén. Mert nemcsak a növények indultak növésnek, hanem sok volt a (szőke) gyerek, meg az esküvő, stb...
Azért azok nem hiszem, hogy Galadriel miatt. Inkább eloszlott a sötétség a világból, meg Szarumán miatt mégjobban értékelni tudták a jó sört. Szóval vidámak voltak, és az mindenre kihat.
Jó, jó, de azért az is beletett egy kicsit... Mert ha minden rossz, akkor jókedv meg lagzi sem lesz...
Ha minden rossz, csak a fakutya vigyorog.
Milyen népi bölcsesség... De ezt lassan át kéne vinni a Hobbitok topicba.
Ja és bocsi kedves nemtudomki-topicgazda, hogy lassacskán szétchateljük a topicot...
Galadh
- nido
- Nem elérhető
Galadh írta:
Nimdorc írta:
Galadh írta: És ezáltal az egész Megyén. Mert nemcsak a növények indultak növésnek, hanem sok volt a (szőke) gyerek, meg az esküvő, stb...
Azért azok nem hiszem, hogy Galadriel miatt. Inkább eloszlott a sötétség a világból, meg Szarumán miatt mégjobban értékelni tudták a jó sört. Szóval vidámak voltak, és az mindenre kihat.
Jó, jó, de azért az is beletett egy kicsit... Mert ha minden rossz, akkor jókedv meg lagzi sem lesz...
Ha minden rossz, csak a fakutya vigyorog.
- Prérifarkas
- Nem elérhető
Nimdorc írta:
Galadh
- nido
- Nem elérhető
- Prérifarkas
- Nem elérhető
Galadh
- nido
- Nem elérhető
Szép Gilraen írta: De szerintem szórt a mallorn gyökereihez is!
A Gyűrűk Ura, A Király visszatér, 6. Könyv, Szürkerév írta: S végül úgy alakult, hogy még mindig maradt egy picike pora: kiment hát a Háromfityinges Kőhöz, ami majdnem hajszálpontosan a Megye közepén áll, s a maradék port, áldását adva rá, a szélbe szórta. A kis ezüst diót meg elültette a Tanácsréten, ahol valamikor a fa állt;...
Na, szóval nem tudhatjuk hova fújta a szél, de szerintem a mallorn magától is megnőtt gyorsan.
Mert rajta volt az áldás, amire Galadrielnek akkor még volt hatalma.
- Nefadar
- Nem elérhető
7thSon írta: A könyvtárban is megvan... Asszem kiveszem
Ok. Remélem tetszenmi fog, mert nagyon jó.
Nefi
A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.
Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.
A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.