Lothlórien - Tündék
- amanibhavam
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
love is the shadow that ripens the wine
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Ankalimon
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
- Köszönetek: 2
Voronve írta: A tündéknél a felnőtté válás hogy van? Mert Ancalimon írta, hogy kb. 50 éves korukban már felnőttek; akkor eddig ez a folyamat olyasmi, mint az embereknél? És miért nincs sehol szó tündegyerekekről?Mert a könyvekben olyan, mintha a tündéknél nem is lennének gyerekek.
A történetekben valóban nem nagyon szerepelnek gyermek korú tünde szereplők, de a tündék szokásairól szóló késői tanulmányában a mester nagyon részletesen kifejti a tündék gyermekkorát is: ugyanúgy fejlődnek, mint az emberek, eleinte kicsit gyorsabban, később sokkal lassabban, és 50 éves korukra érik el a testi fejlettségben a felnőttkort.
Az a tünde születhet újjá, akinek előző életben elkövetett bűnei miatt ezt Manwe nem gátolja, illetve akiben újra vágy ébred a testi lét iránt.Voronve írta: Ez még mindig nem teljesen világos: hogy nem születik minden tünde újjá, csak, aki akar?
Amani felvetése egyébként részben jogos volt. Azonban a féltündék sorsára vonatkozóan némiképpen ellentmondásosak a források, az általa idézettel szemben maga A Gyűrűk Ura azt írja: "...De Elrond gyermekeinek ugyancsak választaniuk kellett: apjukkal elhagyják a világ tereit, vagy ha maradni akarnak halandók lesznek és Középföldén kell meghalniuk." Ezt a problémakört csak a források részletes elemzésével lehetne feloldani - vagy talán úgy sem...
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Coralie
- Nem elérhető
- Köszönetek: 0
Nimrodel
... és egyszer csak lezuhanok és kinyírom a dínókat...
- Voronve
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK3
Ez a téma nagyon érdekel, ezért lesz néhány kérdésem:
Amani: nem úgy van, hogy Elrond fiainak is (mint Arwennek) addig kell dönteniük, amíg ő el nem hagyja Középföldét? Mert ha ez így van, akkor hogy lehet, hogy egy ideig maradtak és csak aztán hajóztak el?
A tündéknél a felnőtté válás hogy van? Mert Ancalimon írta, hogy kb. 50 éves korukban már felnőttek; akkor eddig ez a folyamat olyasmi, mint az embereknél? És miért nincs sehol szó tündegyerekekről?Mert a könyvekben olyan, mintha a tündéknél nem is lennének gyerekek.
Ez még mindig nem teljesen világos: hogy nem születik minden tünde újjá, csak, aki akar?
Köszi4 :pippin2:
"Felnőttél, félszerzet...
Úgy van, igencsak nagyra nőttél. Bölcs vagy. És kegyetlen"
- Nefadar
- Nem elérhető
amanibhavam írta: Túor, aki elveszi Idril Celebrindalt, a másik irányban élvez kivételt, mert (bár leírva sehol sincs, "feltételezve van") "beveszik" a tündék közé.
Amúgy máshol is ezt írják, mert ezenkívül nem igazán találtam Túorról érdemlegeset...
Nefi
Za dashu snaku Zigur, Durbgu nazgshu, Durbgu dashshu! :sauron1:
- amanibhavam
- Nem elérhető
Brisa írta: Amani, lefordítanád? Vagy legalább a lényeget foglald össze kérlek magyarul.
a lényeg: Lúthien, abszolút kivételként, lemondhat halhatatlanságáról és halandóként hal meg; Túor, aki elveszi Idril Celebrindalt, a másik irányban élvez kivételt, mert (bár leírva sehol sincs, "feltételezve van") "beveszik" a tündék közé.
Earendil és Elwing házasságával egyesül a féltündék két problémás ága, és utódaiknak visszavonhatatlan, és késleltethető, de végtelenségig el nem odázható döntési joguk és kötelességük van, hogy melyik faj sorsában akarnak osztozni. Elros a halandóságot választja, így utódai is mind halandók, bár hosszabb életűek a közönséges embereknél. Elrond a halhatatlanságot választja, így gyermekeinek (akikben anyjuk révén megerősödik a tünde származási vonal) megintcsak választaniuk kell; Arwen, amikor hozzámegy Aragornhoz, a halandó lét mellett dönt, ezért is olyan fájdalmas búcsúja Elrondtól. Elrond átkel a tengeren; fiainak sorsa nincs leírva sehol, de alighanem egy darabig elodázták döntésüket, aztán elhajóztak ők is.
- Ankalimon
- Nem elérhető
Szméagol írta: ... azt írja Tolkien (v. Christopher?) egyik jegyzete, hogy a tündék létszáma örökösen egy bizonyos számon marad (ha jól emlékszem 10.000), mert ugye mindig újjá születnek... De már nem emlékszem rá pontosan.
Az EMK-ben valóban szerepel ez az állandó létszámra utaló kijelentés (igaz nem közli, hogy mennyi ez a létszám, azonban azt gondolom, ezt később Tolkien átgondolta és elvetette. A tündék felébredéséről szóló késői írásában a tündék kezdetben 144-en voltak. Egy másik írásban kifejti, hogy a tünde házaspároknak általában 3-4 gyerekük születik, ami alapján kiszámolható, hogy folyamatosan nő a létszámuk (a Valinorba történő vándorlás idején is már több tízezren lehettek...) Semmi nyoma, hogy megállt volna az új tündék születése, amikor elérték a létszámlimitet...
- Éloryn
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen,
Egy mely a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen.
- Ronat/Szméagol
- Nem elérhető
Hmmm... én mindezt értem, viszont van egy elég nagy zavar a fejemben Az Elveszett Mesék Könyve I. kötete miatt, amelyben azt írja Tolkien (v. Christopher?) egyik jegyzete, hogy a tündék létszáma örökösen egy bizonyos számon marad (ha jól emlékszem 10.000), mert ugye mindig újjá születnek... De már nem emlékszem rá pontosan.
Úgyis most olvasom újra, úgyhogy, ha majd legközelebb jövök megpróbálom értelmesebben megfogalmazni...
- Brisa
- Nem elérhető
Brisa
- Lalaith Scarlett
- Nem elérhető
Éloryn írta: Hello Mindenkinek!
Lenne néhány kérdésem:
1., A filmben vagy a könyvben a tündék sindául vagy eldául beszélnek?
2., Most akkor összefoglalva, a tündék meghalnak de a lelkük egy másik testben újjászületik vagy hogy van?
Más:
Légysz írjatok olyan oldalcímeket ahol találok tündékről képeket.
Nincs elda nyelv, csak quenya és sinda, a filmben többnyire sinda. A filmes párbeszédeket letöltheted innen
www.elvish.org/gwaith/movie_elvish.htm#start
Tündés rajzok:
www.theargonath.cc/pictures/elve ... enart.html
Filmes tündékről:
www.theargonath.cc/characters/elves.html
Nagy király hangja zeng a messzeségbe,
Kit akár a halálba is követne a népe...
- Olosta
- Nem elérhető
Éloryn írta: 1., A filmben vagy a könyvben a tündék sindául vagy eldául beszélnek?
Én olyan nyelvről még nem hallottam, hogy elda. 8O
De a filmben és a könyvben is többnyire sindául beszélnek.
A filmben viszont a Caradhras-os résznél hallhatsz egy kis quenyát is.
"...megfordulok, s álmodom,
egy másvilágba távozom..."
- Éloryn
- Nem elérhető
Lenne néhány kérdésem:
1., A filmben vagy a könyvben a tündék sindául vagy eldául beszélnek?
2., Most akkor összefoglalva, a tündék meghalnak de a lelkük egy másik testben újjászületik vagy hogy van?
Más:
Légysz írjatok olyan oldalcímeket ahol találok tündékről képeket.
Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen,
Egy mely a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen.
- amanibhavam
- Nem elérhető
undefinedIn the primary story of Lúthien and Beren, Luthien is allowed as an absolute exception to divest herself of 'immonality' and become 'mortal' — but when Beren is slain by the Wolf-warden of the Gates of Hell, Lúthien obtains a brief respite in which they both return to Middle-earth 'alive' – though not mingling with other people : a kind of Orpheus-legend in reverse, but one of Pity not of Inexorability. Túor weds Idril the daughter of Turgon King of Gondolin; and 'it is supposed' (not stated) that he as an unique exception receives the Elvish limited 'immortality': an exception either way. Eärendil is Túor's son & father of Elros (First King of Númenor) and Elrond, their mother being Elwing daughter of Dior, son of Beren and Lúthien: so the problem of the Half-elven becomes united in one line. The view is that the Half-elven have a power of (irrevocable) choice, which may be delayed but not permanently, which kin's fate they will share. Elros chose to be a King and 'longaevus' but mortal, so all his descendants are mortal, and of a specially noble race, but with dwindling longevity: so Aragorn (who, however, has a greater life-span than his contemporaries, double, though not the original Númenórean treble, that of Men). Elrond chose to be among the Elves. His children – with a renewed Elvish strain, since their mother was Celebrían dtr. of Galadriel – have to make their choices. Arwen is not a 're-incarnation' of Lúthien (that in the view of this mythical history would be impossible, since Lúthien has died like a mortal and left the world of time) but a descendant very like her in looks, character, and fate. When she weds Aragorn (whose love-story elsewhere recounted is not here central and only occasionally referred to) she 'makes the choice of Lúthien', so the grief at her parting from Elrond is specially poignant. Elrond passes Over Sea. The end of his sons, Elladan and Elrohir, is not told: they delay their choice, and remain for a while.
- Ankalimon
- Nem elérhető
csillaglany írta: Az rendben, hogy Mandosba kerülnek, de utána? Visszatér a lelkük, csak más testbe? Vagy újjászületnek tünde-gyerekként? És ha igen, emlékeznek a régi életükre?
Igen - bizonyos kivételktől eltekintve lelkük új testben születik újjá, feltéve, hogy már vágynak visszatérni és nem állnak büntetés alatt. A leírás szerint elétük első éveiben nem emlékeznek, hanem fokozatosan térnek vissza az emlékek, kb. mire felnőtt tündékké válnak (kb 50 éves korukra) válik teljesen tisztává előttük a megelőző életük.
csillaglany írta: Ja, és Valinorban születnek gyerekek?
Igen, természetesen Valinorban is születnek tündék, sőt mivel a tünde populáció legnagyobb része a Halhatatlan Földeken él, itt születik a legtöbb...
csillaglany írta: Ha esetleg újjászületnek: aki akkor halt meg, amikor a többiek elhajóztak, az Valinorban születik újra?
Elméletileg minden tünde ott születik újjá, ahol az előző életét leélte (szvsz azért, mert akkor térnek vissza, amikor újra vágyakozni kezdenek a testi lét után, és ez a vágyakozás a régi életük helyszínéhez kötődik). Azonban a tündék jelentős része Beleriandban halt meg, ez a terület pedig az első kor végén elpusztult. A mitológia leírásai szerint a beleriandi sindák, illetve azok a noldák, akik végül mentesültek Mandos átka alól - jobb híján Amanban születtek újra. (Ez történik Glorfindellel is. Hogy hogyan kerül vissza mégis Középföldére, az már egy másik történet...)
csillaglany írta: Több fanfic-ben is olvastam, hogy ha egy tünde beleszeret egy halandóba, lemondhat érte az öröklétről.
Én azt hittem, hogy a halál ajándéka csak az embernek adatott meg, és a valák pont azért adnak választást a féltündéknek, mert bennük van ember-vér.
Szóval, ha bármely tünde bármikor lemondhatna az öröklétről, akkor Arwen esete nem lenne olyan különleges, szerintem....
Az egyébként is elég összetett, a tünde és emberi lelkekre vonatkozó teológiában a féltündék különlegesen összetett problémát jelentenek. Én is most tanulmányozom a dolgot, és noha még nem értem minden ellentmondás végére, azért már elég tiszta a kép.
A fanfic-ekre sosem érdemes támaszkodni, szerzőik sok esetben még a mitológia alapvető
A Valáknak nem adatott meg a jog, hogy változtasanak az emberek és tündék Eru által elrendelt sorsán, de a féltündék esetében Iluvatar a kezükbe helyezte a döntés jogát. Úgy tűnik, hogy általános szabályként a valák rendeléséből minden féltünde automatikusan az emberlétet kapta osztályrészül, egyetlen kivétellel: Earendilnek, Elwingnek és két fiúknak a valák megengedték, hogy maguk döntsenek a sorsukról. Eredetileg szó sem volt Elrond gyermekeinek sorsáról, ezt Tolkien később illesztette a szövegekbe. Több szövegváltozat után - úgy tűnik - az Elrond gyermekek még a szülőknél is kivételezettebb helyzetben vannak: mindaddig szabadon dönthetnek a sorsukról, amíg apjuk el nem hajózik Középföldéről. legkésőbb ekkor még meggondolhatják magukat: ha felszállnak a hajóra - akkor végérvényesen a tünde sors az övék (bérmit is döntöttek korábban), míg ha lemaradnak róla, akkor halandók lesznek. Arwen, Elladan és Elrohír sorsa tehát akkor pecsételődött meg, amikor apjuk hajója elindult (Elrondnak és Elrosnak nem volt ilyen jó dolguk: nekik azonnal dönteniük kellett, és ezt a döntésüket semmilyen formában nem másíthatták meg...)
Vagyis öszefoglalva: Arwen esete extra rendkívüli - semmiképpen sem szokványos...
- Vilya
- Nem elérhető
Találtam egy nagyon szép háttérképet Völgyzugolyról:
http://www.shipofdreams.btinternet.co.u ... 24x768.jpg
Remélem még nem látáttok.
- amanibhavam
- Nem elérhető
A lényeg - ahogy amani is írta -, hogy nem tündéknek, hanem csak a féltündéknek, azaz a peredhileknek adták meg a valák a választás lehetőségét. Azonban Arwen nem féltünde. A testvérei sem. Hiszen ők egy féltünde és egy tünde gyermekei. Ancalimon szerint - ha jól értettem - az ő sorsukat Elrond döntése pecsételte meg. De ezt majd ő pontosan elmondja, hogy miért, ha visszajön...
nos, ne, szerintem. Nem általában a féltündék kapták meg ezt a lehetőséget, hanem konkrétan Earendil és utódai, Manwe hirdette ki a döntést Earendil és Elwing előtt, és csak és kizárólag rájuk és az utódaikra vonatkozott; nekik viszont dönteniük _kell_, valamikor az életük során, és ezt a döntést nem halogathatják az idők végezetéig (JRR Tolkien szíves közlése:-)). Ennélfogva hótmindegy, hogy Arwen negyed, fél, vagy netán hatnyolcad tünde, választani kell (és alighanem a közhiedelemmel ellentétben nem azért kell választania, mert Aragorn után epekedik, hanem akkor is döntenie kellene, ha Aragorn netán Elrond takarítónőjét venné el feleségül...)
IMHO, persze.undefined
- Brisa
- Nem elérhető
Én az előadása alapján válaszolok a kérdéseidre. Már amire tudok.
Kicsit szomorú téma, de a tündék halála nekem nem tiszta. Az rendben, hogy Mandosba kerülnek, de utána? Visszatér a lelkük, csak más testbe? Vagy újjászületnek tünde-gyerekként? És ha igen, emlékeznek a régi életükre?
Igen, bizonyos idő után elvileg újjászülethetnek. Gyerekként. Kicsikorukban még nem emlékerznek a régi életükre, de ahogy telnek az évek, évtizedek, évszázadok, egyre több mindenre emlékeznek. De csak nagyon kevés újjászületett tündéről tudunk. Ha jól emlékszem, csak egyről: Glorfindel.
Ja, és Valinorban születnek gyerekek?
Ezt nem tudom, de úgyvélem igen.
+Ha esetleg újjászületnek: aki akkor halt meg, amikor a többiek elhajóztak, az Valinorban születik újra?
Jó kérdés. Valószínűleg ezt a részletet nem dolgozta ki Tolkien.
Más kérdés. Több fanfic-ben is olvastam, hogy ha egy tünde beleszeret egy halandóba, lemondhat érte az öröklétről.
Én azt hittem, hogy a halál ajándéka csak az embernek adatott meg, és a valák pont azért adnak választást a féltündéknek, mert bennük van ember-vér.
Szóval, ha bármely tünde bármikor lemondhatna az öröklétről, akkor Arwen esete nem lenne olyan különleges, szerintem....
Vagy tévedek?
Nos, ez a kérdés sokkal bonyolultabb, mint ahogy elsőként látszik. Nem is vállalkozom a magyarázatra. Meghagyom inkább Ancalimonnak.
A lényeg - ahogy amani is írta -, hogy nem tündéknek, hanem csak a féltündéknek, azaz a peredhileknek adták meg a valák a választás lehetőségét. Azonban Arwen nem féltünde. A testvérei sem. Hiszen ők egy féltünde és egy tünde gyermekei. Ancalimon szerint - ha jól értettem - az ő sorsukat Elrond döntése pecsételte meg. De ezt majd ő pontosan elmondja, hogy miért, ha visszajön...
Brisa
- amanibhavam
- Nem elérhető
- Eleniel (csillaglany)
- Nem elérhető
Kicsit szomorú téma, de a tündék halála nekem nem tiszta. Az rendben, hogy Mandosba kerülnek, de utána? Visszatér a lelkük, csak más testbe? Vagy újjászületnek tünde-gyerekként? És ha igen, emlékeznek a régi életükre?
Ja, és Valinorban születnek gyerekek?
+Ha esetleg újjászületnek: aki akkor halt meg, amikor a többiek elhajóztak, az Valinorban születik újra?
Más kérdés. Több fanfic-ben is olvastam, hogy ha egy tünde beleszeret egy halandóba, lemondhat érte az öröklétről.
Vagy tévedek?
Ha már megvitattátok ezeket a kérdéseket, akkor bocs, és igazítsatok el, légyszi, hogy kábé melyik oldalon keressem...
Köszi!
Sail away, sweet sister
(Brian May - Queen)
- Dinnye
- Nem elérhető
Előre is köszönöm.
- Lalaith Scarlett
- Nem elérhető
"groth (grod)-tárna, föld alatti lakhely), lásd Menegroth, Nogrod (és föltehetőleg Nimrodel is, "a fehér barlang hölgye").
Miért "a fehér barlang hölgye" Nimrodel? Azt tudom, hogy a Fehér-hg.ben veszett el, de ez akkorsem világos nekem....
- _Neo
- Nem elérhető
- Köszönetek: 1
sajnos tar.hu eleg lassu ß(
mellesleg nagyon orulok, hogy itt is talalkoztunk, Laurea ß)
megismersz? ß)
PS: Gumipok jovoltabol magam is pakolok fel kepeket nemsoka
"Ötszáz, bizony, dalolva ment
Lángsírba velszi bárd:
De egy se birta mondani
Hogy: éljen Eduárd. -"
- Lalaith Scarlett
- Nem elérhető
- Laivinë
- Nem elérhető
No, igen, az vagyok én...
Remélem, a többit majd meg tudod nézni.
Laivinë Laurelassë
- Oisin
- Nem elérhető
Sajnos nem jöttek le a képeid a szerverről. Egyetlen képet tudtam csak megnézni, a kriszta_3.jpg-t, utána behalt a tar.hu. . De az az egy azért tetszett!
Üdv, Oisin
If I saw my son Osgar and God hand to hand on the Hill of the Fiana, my son put down, I'd say that God is a strong Man!
- Laivinë
- Nem elérhető
Addigis:
kep.tar.hu/galaxina
Itt megtaláljátok eddigi rajzomat, van köztük már pár elf, bár nálam annyi különbség van az elfek és a tündék között, hogy az előbbieknek sokkal hoszabb fület rajzolok.
Az elgyetlen tünde rajzot az én nevemmel ellátva találjátok meg.
Remélem, az általam rajzolt Laurea Silme jobban hasonlít Legolas anyjára... bár szerintem kissé jobban kellene látsania a kornak, ha Legsi anyjáról lenne szó..
És mint mondottam, kicsit mangás a stílusom.
Laivinë Laurelassë
- Lalaith Scarlett
- Nem elérhető
- Augustíne
- Nem elérhető
Manndil írta: na, tegyétek fel azokat a képeket! csak mondjátok, hova.Érdekelnek!
én is szeretek rajzolni...csak az embereket kicsit gyakorolni kéne....bár nálam az emberek szó, tündék- et takar....
Miért? Belinkelheti a helyet, ahol van!
Off: jó, h szétcsetelem a saját topicom!
ORLANDO 4ever!!!!
- Augustíne
- Nem elérhető
ORLANDO 4ever!!!!
A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.
Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.
A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.