Lothlórien - Tündék

Több
21 éve 8 hónapja #102037 Írta: Misteq
Misteq válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék
hmmm..a balrogok 9en voltak nem?Vagy 10?Asszem ez benne volt a Szilarilokban de sehogy sem találom... :evil:

"Soha nem hittek semmiben!Most semmivé lettek!"
"a hervadás fölé hajolva mosolygok tehetetlen"

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
21 éve 9 hónapja #100808 Írta: amanibhavam
amanibhavam válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék
a legpontosabb leírás, ami balrogról rendekezésre áll, az a móriai fejezetben van

love is the shadow that ripens the wine

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
21 éve 9 hónapja #100805 Írta: @One
@One válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék

Elrond írta:

Peredhil írta: Köszönöm!
A Balrogok mind tűz démonok vagy csak amelyik Múriában volt?

Mindegyikük tűzdémonok voltak

Ja, csak mert az a cím amit meg adtál, nagyon hasonlít egy Godzilla - Sárkány - Bika keverékre. Vagy egy balrognak így kell kinéznie?
mert én még személy szerint nem néztem meg egyet se 6 méternél közelebbről. :?

"Próbálom kitalálni, vajon a kamikaze pilóták, miért hordtak sisakot?"

Több
21 éve 9 hónapja #100784 Írta: amanibhavam
mind az

Több
21 éve 9 hónapja #100783 Írta: Elrond
Elrond válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék

Peredhil írta: Köszönöm!

Mindegyikük tűzdémonok voltak

The echo of a distant time
Comes willowing across the sand
And everything is green and submarine

Több
21 éve 9 hónapja #100782 Írta: @One
Letölthető erről az oldalról, de Svindler eltávolította a linket a főoldalról, a szerzői jogok miatt.
Angolulk itt lehet letölteni: www.tolkien.ru/texts/eng

Itt van egy kép Glorfindel és a balrog harcáról: csirke.inf.elte.hu/tolkien/kepek/balrog.jpg [/quote]

Köszönöm!

Több
21 éve 9 hónapja #100734 Írta: Elrond

Peredhil írta: Köszönöm, már értem.
Az a baj hogy még nem volt alkalmam megvenni a Szilmarilok-at, de mindenkép meg próbálom elolvasni.

Letölthető erről az oldalról, de Svindler eltávolította a linket a főoldalról, a szerzői jogok miatt.
Angolulk itt lehet letölteni: www.tolkien.ru/texts/eng

Itt van egy kép Glorfindel és a balrog harcáról: csirke.inf.elte.hu/tolkien/kepek/balrog.jpg

Több
21 éve 9 hónapja #100730 Írta: @One

Elrond írta: Röviden és tömören:

A Szilmarilokbeli Glorfindel megöl egy balrogot, az ötödik csatában, de ő is meghal. Állítólag kijöhetett Mandosból, ismét testet öltött, és az Istarokkal együtt tért vissza Középföldére. Itt Völgyzugolyban lakott.

Köszönöm, már értem.
Az a baj hogy még nem volt alkalmam megvenni a Szilmarilok-at, de mindenkép meg próbálom elolvasni.

Több
21 éve 9 hónapja #100723 Írta: Elrond
Röviden és tömören:

A Szilmarilokbeli Glorfindel megöl egy balrogot, az ötödik csatában, de ő is meghal. Állítólag kijöhetett Mandosból, ismét testet öltött, és az Istarokkal együtt tért vissza Középföldére. Itt Völgyzugolyban lakott.

Több
21 éve 9 hónapja #100666 Írta: hobbit
hobbit válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék
Bocs a tájékozatlanságom miatt de: miért mi történt Glorfindellel?

Az alagútban ismerkedtünk meg.Mikor kiértünk megláttam,hogy ronda és öreg.Akkor már késő volt.Megszerettem.
-üdv-

Több
21 éve 9 hónapja #100604 Írta: Manndil
Manndil válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék
Peredhil, a két Glorfindel egy és ugyanaz.
Erről nem beszéltünk itt már régebben is?

Járd a saját utad, s ha társad akad, fogadd barátságát, míg együtt haladtok, s válj el könnyű szívvel tőle, ha új útra térsz, s emlékezz rá barátsággal, míg utad végéig érsz.

Több
21 éve 9 hónapja #100104 Írta: @One

Elrond írta: szellemlényként nem hinnném, az újjászületés egész logikus, de gondoljunk csak Glorfindel esetére.

Ezt nem értem Lerond.
Melyik Glorfindel?
A Gondolinból származó Glorfindel vagy az akinek a lova segítet eljutni Frodónak Völgyzugolyba?
És miért mi történt vele? Szellemlény lett?

Több
21 éve 9 hónapja #100096 Írta: Elrond
szellemlényként nem hinnném, az újjászületés egész logikus, de gondoljunk csak Glorfindel esetére.

Több
21 éve 9 hónapja #100088 Írta: Misteq
hmmm...én azt nem értem ha a tündék meghalnak a Holtak Csarnoka után újászületnek?Mert azt olvastam hogy a tündék kijönnek onnan aztán folytatják életüket...most akkor szellemlényként vagy leszületnek? :wink:

Több
21 éve 9 hónapja #99875 Írta: Celebrom
Celebrom válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék
Szerintem a tündek addig élvezhetik a boldogságot Valinorban amig az emberek küzdenek a gonosszal(önmagukkal),s mikor vége az ember kapja meg a jutalmat.remélem a tündék is velük tartanak,hisz ők azért nem maradtak,mert meg akarták a Valák őket védeni.Ez csak az én fantáziám gyümölcse.

"Férfi-e az ki nem teszi jobbá a világot?!"

Több
21 éve 9 hónapja #97433 Írta: Beleg Cúthalion
Beleg Cúthalion válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék
Azt lehet tudni hogy mit akar tenni Iluvatar a Nagy Haboru utan a tundekkel? Mi lesz veluk?

Mert most olvasom hogy az emberek reszt fognak venni a masodik muzsikaban, de a tundekrol nincs szo.

Beleg

"Ab sagittae Ungarorum libera nos Domine!"

Több
21 éve 9 hónapja #95032 Írta: Celeborn
Celeborn válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék
Nos, a névadásról talán még annyit, hogy az eldáknak két nevet (essi) adtak: az egyiket születésük napján kapták, melynek hangzása és jelentése az apjáét idézte (néha meg is egyezett vele - ilyen esetben felnőtt korára megkülönböztető előtagot kapott). A másik, nagyobb jelentőséggel bíró nevüket, anyjuk adta nekik röviddel a születésük után. Ezenkívül sok eldát "utónévvel" (epesse) is felruháztak, amelyet nem feltétlenül a rokonságától kapott, a legtöbb esetben ez a megbecsülés jele volt, s a későbbi dalokban és történetekben már ezen a néven emlegették (mint Ereiniont, akit mindig is epesseje után ismertek, az pedig Gil-galad volt).

Több
21 éve 9 hónapja #94907 Írta: Varda Tintallë
Varda Tintallë válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék

Anduin írta: De elmentek tehát nincs ki aki szót értene Ilutvarral. 8O Ajaj!

Ilúvatarral ők se nagyon beszélgettek. Vele csak a valák időnként, közülük is leginkább csak Manwe (és talán Mandos?)

Namárie!

Varda Tintallë

I anwe harya limbe antar... / Az igazságnak sok arca van...

Több
21 éve 9 hónapja #94905 Írta: Elrond
engem az érdekelne, hogy egy átlag tünde, egy átlag hétköznapon mit csinál. mikor kel, mit eszik, szal ilyenek.
de azér köszi.

Több
21 éve 9 hónapja #94903 Írta: amanibhavam
kifejti

Több
21 éve 9 hónapja #94743 Írta: Anduin
Anduin válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék
Tolkien kifelyti, hogy a tündék életükben szépet teremtenek.
Szerintem a fákat gyógyítják.Vagy esetleg segítenek Illutvarnak, hogy
széppé tegye a világot.Bár a dalban ezt nem szőték bele.
Tehát, ( mint tudjuk) a tündék a föld eredeti lakói.
Lehet, hogy késleltetik a nagy háborút.Nem akarják, hogy elpusztuljon a föld mint Beleriand az ő kedves lakhelyük. :rmad2: De elmentek tehát nincs ki aki szót értene Ilutvarral. 8O Ajaj!

Last night, with many cares and toils oppress'd
Weary, I laid me on a couch to rest.
(Poe)

Több
21 éve 9 hónapja #94581 Írta: Elrond
A tündék köznépéről, illetve hétköznapjairól vaanak információink?

Több
21 éve 9 hónapja #94508 Írta: amanibhavam
és akkor még tegyük hozzá, hogy mindez a Telerin Alatárielle = fénnyel koszorúzott leány névből származik

Több
21 éve 9 hónapja #94437 Írta: A Fák Úrnője
A Fák Úrnője válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék
Ja, azt még hozzáteném, hogy Galadrielt Galadhrielnek is nevezték, ami Sindául van: fák úrnője Míg a Galadriel (ami sintén sindául van) annyit tesz: A fény úrnője

Nin o Chithaeglir, lasto beth daer,
Rimmo nin Bruinen dan in Ulaer!

Több
21 éve 9 hónapja #94435 Írta: A Fák Úrnője
A Fák Úrnője válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék
Én úgy tudom, hogy az Alatáriel Quenyául annyit tesz: Alata (ragyogás) + riel (tincses leány... De én aztán nem vagyok egy nagy tünde-tudós :oops:

Nin o Chithaeglir, lasto beth daer,
Rimmo nin Bruinen dan in Ulaer!

Több
21 éve 9 hónapja #94424 Írta: Corwin
Corwin válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék
Hogy miszerint adnak nevet a tündék? Jó kérdés.
De azt se tévesszük szem elöl, hogy a tündéknek nem egy neve van ám: Galadrielt például az anyja Nerwen-nek, az apja(Finarfin) Artanisnak nevezte. A Galadriel pedig egy quenya-ból vett fordítás (az Alatáriel-é), és vmi olyasmit jelent, hogy "ragyogó koszorús leány".
Ugyanez a helyzet Elwe-nél is, akit persze mindenki Thingolnak ismert.
Most legyen okos a tünde nyelvek terén valaki 8O

Az úton hol itt, hol ott, de várható,
Feltünhet egy kóbor vándorló,
A szürkébe öltözött tünde csavargó...

Több
21 éve 9 hónapja #94421 Írta: Batti
Batti válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék

Selina írta: Tényleg...a szilmarilok.. :oops: :) Akkor azt fogom elolvasni. szerepjáték..stb.

Nos a szerepjáték az szerepjáték de a GY.U. Szil. HoME U.T. az .... khmmm más. Általában a szerepjáték leírás nem számít authentikus forrásnak vagy ha úgy tekintjuk, akkor nem része a kánonnak. Ennek megfelelően nem hivatkozunk rá.

"Kane o Keizai Suru"

Több
21 éve 9 hónapja #94415 Írta: Imharil Fejedeleme
Imharil Fejedeleme válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék
Mintha én is valami hasonlóra emlékeznék.De nemhiszem hogy túl nagy lenne ez a képességük,esetleg a hatalmasabb tündéknél mint Galadriel.

Több
21 éve 9 hónapja #94376 Írta: Misteq
A tündék hajában kötelező a fonat?És a féltündéknél?Mert úgy vettem észre hogy a tündéknek tuti van fonatuk de a féltündéknek is kell nem, vagy csak ha akarnak vagy mi?

Több
21 éve 9 hónapja #94333 Írta: Laurelin
Laurelin válaszolt a következő témában: Lothlórien - Tündék
A tündéknek van némi tehetségük a dolgok előre meglátásában, s nagyjából sejtik milyen jövő vár gyermekeikre, ez alapján adnak nevet. Én legalábbis így tudom

Lemostam a festéket arcomról
most látszik csak, nem mosolygok,
a rettenet fintora ez.

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.672 másodperc

A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.

Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.

A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére