- Köszönetek: 0
Kérdések
- Mal-estel
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
Megnéztem a Tolkien enciklopédiában, hogy van-e vmi ami még kellhet.
Erre mit találok: Elrond és Elros az ő fiai :sungl: Ekkora hibát!
Most már teljesen megértem miért mondtátok, hogy nem hiteles forrás (persze más okai is vannak)
A remény hal meg utoljára.
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Mal-estel
- Nem elérhető
Miután a tengerbe dobta a szilmarilt mintha kómából ébredt volna. Annyi szörnyűséget követett el ezért az ékszerért, most pedig egyszerűen a tengerbe hajítja?Végigpereg az összes gonosztett lelki szemei előtt (ezt esetleg kifejtheted bővebben, hogy az olvasó megértse milyen mély depresszió és lelki trauma gyötri szegényt) és mintha álomból ocsúdna: eldobta a követ. Hogy tehetett ilyet? Annyit küzdött, hogy megszerezze. Ráébred, az összes hibájára és a hirtelen megrázkódtatástól egyszerűen elhagyja a lelke a testét. Összegörnyed a tenger partján miközben a szilmaril egyre süllyed a fenék felé.
Utolsó leheletével még fölnéz a csillagos égre, sóhajt egyet, majd a vízbe borul. Ulmo magához veszi a testét, elviszi Valinorba, ahol eltemetik és végre békére talál.
Nagyon béna?
Csak úgy eszembe jutott.
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Mal-estel
- Nem elérhető
Nekem nem úgy tűnik, mintha nem törődnének az emberiséggel.
A sasoknak közvetve tényleg nincs közük a Gyűrűhöz, de például a törpöknek van? Nem nagyon. És mégis harcolnak Szauron ellen minden erejükkel (mármint a jók). A sasok ugyanezt teszik. A Pelennori csatában nem voltak ott de a kor másik két legnagyobb harcában igen. És hogyha harcolnak is Szauron ellen, attól már nem áll messze, hogy vállalnak egy nem túl rizikós kimenetelű ateljesellenségetmegsemmsítő-hősiküldetést.
Legalábbis én így látom. Elvégre ekkor még nem is tudnak a repülő bestiákról - joggal hihetik, hogy ha Szauron Szeme nem szúrja ki őket semmiféle ellenállásba nem ütköznek.
De hagyjuk ezt mert a lényeg: ez senkinek nem jutott eszébe, nem így történt a sasok nem biztos, hogy belementek volna. Tehát felesleges azon agyalnunk, hogy "mi lett volna ha". HA eljutnak a Végzet Hegyére Frodó vszínűleg úgyse tudta volna belehajítani a Gyűrűt, úgyhogy jó, hogy ez nem merült fel a Tanácsban (vagyis hogy Tolkiennak nem jutott eszébe )
Szürke Gandalf pedig ugyanaz aki eddig volt csak avatart váltott
Megjegyzem az új tényleg jobb:wink:
- Ecthelion
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
bobby írta: Azt, hogy Fródót meg Samut miért hozták ki a Végzet Hegyéről nem nagyon értem, hacsak nem azért ,mert Tolkien nem tudott jobbat kitalálni a megmentésükre.
Vagy mert talán akkor is ott volt Gandalf.
"A bus station is where a bus stops. A train station is where a train stops. On my desk, I have a work station."
- bobby
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
E g m f, e g k,
E a s z é b a E.
- Szürke Gandalf
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK2
Noredhel (Voronwë) írta: //Szürke Gandalf megkettőződött? Hová lett Szürke?//
Ezt nem értem.
Én a Titkos Tűz szolgája vagyok, én táplálom Anor lángját.
- Noredhel
- Nem elérhető
Más kérdés: már nyafogtam Maglor miatt... ugyebár énekel szegénykém a tengerparton, és nagyon vágyik a rokonai után... elképzelhető-e, hogy "sietteti" a viszontlátást?
Toujours pur
kiejtés: "liedesz"
- Szürke Gandalf
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK2
Szerintem ha egy pár sas repül Frdóval, akkor tuti leszedik őket. Ha viszont úgy, mint a nagy csata idején volt, amikor az összes repülő lény egy rajban volt , Earendil vezetésével legyőzték Morgoth repülő lényeit. Tehát ha mondjuk a következő raj támadna Mordor ellen: az összes sas+Gandalf,Radagast/a sasokon/. Na és persze Fródó a Gyűrűvel.
Szerintem így már elég erős erőt képviseltek.Bár ez se biztos sikerült volna.
Én a Titkos Tűz szolgája vagyok, én táplálom Anor lángját.
- Mal-estel
- Nem elérhető
Amikor azt írom varázsjárvány, arra gondolok, hogy nem a természet csinálta. És volt rápélda kétszer is:
1. Morgoth küldött egyet az emberekre(A Szilmarilok)
2.Szauron küldött egyet Gondorra (GyU III 401.oldal)
Ez utóbbi persze máshova is eljutott, de érdekes módon pont Osgiliathban szenvedtek tőle a legjobban
Én sem gondoltam, hogy a balrogok repülnének, de ha a sárkányok leszorítják a sasokat a földre vagy földközelbe, onnan a balrogok már tudnák őket csépelni rendesen. Ha meg nem akkor elég csak egy pár tucat sárkány.
A nazgúlokat én nem tekintem a sasok ellenfeleinek, bár ezért biztos mindjárt megostoroznak néhányan
Ennek több oka is van:Túl erős rajtam a film befolyása (ezért is jut eszembe sokszor: miért kellett Peteréknek megfilmesíteni )
Kettő:a nazgúlok nem sokat tehetnek a sasok ellen, inkább csak a bestiáik. Azokból meg nem volt túl sok: A Gyűrűk Urában legalábbis csak egy fészekaljról beszél. Persze nem kétlem, hogy Szauron díjnyertes tenyésztő lenne egy szörny-szörnyűség versenyen, de ez időbe telik. Persze ahogy őt ismerem ki tudná várni. Ezért is jutott eszembe a járvány, mint a leggyorsabb megoldás.
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
2. Szerintem a szél amit Aragornnak küldtek túl közvetlen beavatkozás. Az istarok ugyan céllal jöttek, de önálló lényekként cselekedtek, függetlenül a valák akaratától.
3. Középföldén, Szauron idejében (egyébként Beleriand is Középfölde része, úgyhogy Morgoth is ott élt ugye) ott voltak a nazgulok kedves kis szárnyasai.
Varázsjárványra mikor volt példa?
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Mal-estel
- Nem elérhető
Az persze tény, hogy közvetlenül nem tettek semmit, mert megtanulták, hogy az emberiség és "tündeség" nem szereti ezt (ld. Feanor) és a saját feje után megy. Azt hiszem volt is valami fogadalmuk erre.
De ha az istarokat elküldték segíteni, a sasok miért nem léphetnének szövetségre Középfölde szabad népeivel?
Morgoth természetesen félt a sasoktól, hisz Thorondor megsebezte (ha jól emlékszem), de háborúban csak a tündékkel szövetségben volt esélyük.
Ha a tündék elbuknak az első korban a sasok sem húzzák sokáig.
Morgothnak lett volna ideje csinálni pár sárkányt, ehhez jönnek a balrogok és volt sas-nincs sas.
Középföldén, Szauron idejében ugyanez: ha az emberek, tündék és törpök elbuknak, nekik is kampec. Azzal a különbséggel, hogy itt nincsenek bestiái amivel leölheti őket. Éppen ezért kitalált volna vmi varázsjárványt (volt már rá példa) a sasoknak és azok vagy kimúlnak vagy - jobb esetben - elköltöznek valami messzi tájra, esetleg bekopogtatnak Valinorba, hogy lécci engedj már be Manwe, hazajöttünk! (Et természetesen úgy értem, hogy a valák kegyéből eljuthatnak Valinorba)
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Celeb__ írta: Igaz, hogy nem tűrtek semmilyen gonoszságot, de az uruk az Manwe volt. A valák pedig nem akartak beleszólni a gyűrű háborúba. számomra nem az a kérdés, hogy miért nem, hanem az, hogy a végén miért segítettek?
Mert caló gonosz tündék ész caló gonosz valák.
Az szerintem elég nyilvánvaló, hogy azt a nyugati szelet ami éppen kapóra jött a Homály felszakítására és egyben Aragorn hajóinak Minas Tirithhez repítésére, szintén Manwe küldte.
A sasok viszont csak annyira voltak övéi mint az entek Yavannáéi.
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Annedun
- Nem elérhető
- Celeb__
- Nem elérhető
"sosem voltunk senkik...mindenhonnan jöttünk"
- Annedun
- Nem elérhető
- Noredhel
- Nem elérhető
- Olorin.papa
- Nem elérhető
Az egyetlen élőlény, a Valákon kívül, akitől félt.
"Már születésem óta haldoklom,kissé hosszúra nyúlik. Unom."
- Mal-estel
- Nem elérhető
A Gyűrű volt annyira veszélyes, hogy a sasok magas fészkeikben sem érezhették volna magukat biztonságban, ha Szauron visszaszerzi.
És ezt meg is értették volna, ha vki odáll eléjük és elmagyarázza!
Legalábbis szerintem
Nem hiszem, hogy ha Szauron lesz az úr Középföldén épp a sasokat nem "izélgetné".
- Olorin.papa
- Nem elérhető
"Már születésem óta haldoklom,kissé hosszúra nyúlik. Unom."
- Mal-estel
- Nem elérhető
Szerintem ha elég magasan szállnak nem látja meg őket senki!
A második könyben Legolas többször is látja a sasokat, egyszer olyan magasan, hogy nem is biztos benne milyen madár. Aragorn ekkor nem is látja. Gondolom, ha a szükség megkívánja, és nem az a feladatuk, hogy kikémleljék, mi folyik a földön tudnak még magasabban is repülni. Azt pedig nem hiszem, hogy ezt sok ork észrevenné .Szárnyas nazgúlok pedig a Küldetés kezdetén még sehol sem voltak, Szauron akkor nevelgette a keselyű-bestiákat, úgyhogy...
Egy-két hét alatt elérik Mordort (kényelmes tempóban), leszállnak az Emyn Muilra pihenni, majd egy derekas sprinttel elérik az Orodruint.
Beszaladnak, aztán lesz ami lesz.
Persze, ha Szauron szeme kiszúrja őket az egész befuccsolt.
Ezért esetleg pár napos kerülővel kelet felől is bejuthattak - már ha találtak útközben "tiszta" leszállópáját a pihenéshez.
- Felagund
- Nem elérhető
- Köszönetek: 2
- Angwen
- Nem elérhető
Alyr Arkhon írta: Nem tudom, hogy ezt mennyire gondolta komolyan, de az valószínű, hogy a sasokat kiszúrták volna a nazgúlok, vagy Szauron, és mire odaérnek a Végzet Katlanához, már akár személyesen is várhatja őket a Sötét Úr. (hiszen a Katlan Szauron hatalmának központja, még Galadriel üvegcséje, azaz a Szilmaril fénye is elhalványodik abban a Homályban ami ott van...)
Pontosan. Nagy hangsúlyt fektetnek rá a könyvben többen több helyütt, hogy a küldetés sikerének kulcsa nem az erő, ügyesség, hanem a titkosság és gyorsaság--és míg a sasos megoldás az utóbbit kétségtelenül megdobta volna, az előbbit derekasan hazavágja. Á, dehogy keltettek volna feltűnést, ha szépen beszálldosnak Mordorba egy ragyogó nyári napon...
"Bízz Istenben, és tartsd szárazon a puskaport!" (Oliver Cromwell)
- Daeron
- Nem elérhető
Szóval: nem tud valaki valamit arról (esetleg talán eredeti tolkieni forrásból) ,hogy a könyv címe miért pont A Gyűrűk Ura lett?.
Úgy értem kicsit furcsa, hogy Szauron lett a címszereplő, pedig csak ritkán szerepel közvetlenül, ráadásul ő a főgonosz. És Gandalf pedig még a hobbitokat is tiltja e név használatától, mikor Frodót nevezik így.
Persze nehéz lett volna találóbb. esetleg olvasóbarátabb címet választani: A Harmadkor alkonya ill. a Gyűrűháború v. Frodó története nem hangzik ilyen jól. Vagy igen?[/quote]
Auta i lóme!
- Aldamoth
- Nem elérhető
Angrod akkor megmérgesedett, és odahagyta a taná-csot. Maedhros azután rendreutasította Caranthirt, ám a noldák zöme - mindkét seregben - zavartan hallgatta sza-vaikat, félte Feanor fiainak mérgezett szellemét, amely -űgy tetszett - mindig meggondolatlan szavak vagy erőszak formájában robbant felszínre. De Maedhros féken tartot-ta fivéreit, és elhagyták a tanácsot, s hamarosan Mithrimet is, és keletre vonultak, Aroson túlra, a Hunring dombja körüli vad vidékre. Ezt a vidéket azután Maedhros Ha-tárvidékének nevezték, mert csekélyke védelem övezte hegy vagy folyó formájában Angband rohamai ellen. Ott őrködött tehát Maedhros a fivéreivel meg azokkal, akik velük tartottak, s csupán szükség esetén érintkeztek nyu-gatra élő rokonaikkal. Azt beszélik, Maedhros eszelte ki ezt így, hogy csökkentse az összetűzések lehetőségét, s hogy alkalomadtán az első támadás őt érje; s a maga részéről továbbra is fönntartotta a barátságot Fingolfin és//szilmarilok//
S mindezek ellenére a Halál nem hagyta el az országot, inkább korábban és gyakrabban jött és számtalan szörnyű alakban. Mert míg korábban az emberek lassan öregedtek meg, s végül lefeküdtek aludni, amikor már ráuntak a vi-lágra, most őrület és betegség támadt rájuk, s mégis féltek meghalni, és kilépni a sötétségbe, annak az Urnak a biro-dalmába, akit választottak, s az emberek kínjukban átkoz-ták magukat. S az emberek akkoriban fegyvert ragadtak, és csekély dolgokért is lemészárolták egymást, mert gyor-san megmérgesedtek, Sauron pedig a maga szolgáival jár-ta az országot, és uszította az embereket, így aztán sokan lázongtak a király vagy uraik ellen, vagy azok ellen, akik-nek olyasmijük volt, ami nekik nem, s a hatalmasok ke-gyetlen bosszút álltak. //szilmarilok//
remélem jó lesz neked... csak a szilmarilokból néztem
- Annedun
- Nem elérhető
lehet, hogy egyedül is megtudnám csinálni, de szorít az idő:
keressetek nekem lécci a könyvből kiborulásokat, amikor dühös
egy ember :faramir1:
egy dunadan :aragorn1:
vagy egy tünde :arwen1: -ez lenne a legfontosabb, bár nem biztos, hogy van.
előre is köszönöm
szeretni és szeretve lenni
- Noredhel
- Nem elérhető
Felagund írta:
Alyr Arkhon írta: A kérdés nem hülyeség, és nem te vagy az első, aki megkérdezi.
Amikor ezt először felvetették Tolkiennek egy levélben, nagyon nem tetszett neki, hiszen az egész lelki fejlődés kimaradna a könyvből, úgyhogy cserébe megtervezte a Mordori Légvédelem címerét, mondván, hogy ilyen ott volt, úgyhogy leszedték volna Frodóékat mindenestül.
Ezek konkrétan a repülő nazgúlok voltak
L. még: MOHA by Ery
Toujours pur
kiejtés: "liedesz"
- Felagund
- Nem elérhető
- Köszönetek: 2
Alyr Arkhon írta: A kérdés nem hülyeség, és nem te vagy az első, aki megkérdezi.
Amikor ezt először felvetették Tolkiennek egy levélben, nagyon nem tetszett neki, hiszen az egész lelki fejlődés kimaradna a könyvből, úgyhogy cserébe megtervezte a Mordori Légvédelem címerét, mondván, hogy ilyen ott volt, úgyhogy leszedték volna Frodóékat mindenestül.
Ezek konkrétan a repülő nazgúlok voltak
Our knees do not bend easily
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Daeron írta: Nekem lenne egy kérdésem ami nemrégen jutott eszembe(remélem nem nagy hülyeség):
Ugye, Gwaihir az aki Gandalfot a Tűz-hegyre repíti. Miért nem repíti akkor Frodót is és nem kellett volna átgyalogolnia Mordoron?
Jó tudom, hogy akkor az egész történet más és nem olyan jó, de logikus lenne nem?
Előre is kösz és bocs, ha marhaság!
Igen, Gwaihir.
A kérdés nem hülyeség, és nem te vagy az első, aki megkérdezi.
Nem tudom, hogy ezt mennyire gondolta komolyan, de az valószínű, hogy a sasokat kiszúrták volna a nazgúlok, vagy Szauron, és mire odaérnek a Végzet Katlanához, már akár személyesen is várhatja őket a Sötét Úr. (hiszen a Katlan Szauron hatalmának központja, még Galadriel üvegcséje, azaz a Szilmaril fénye is elhalványodik abban a Homályban ami ott van...)
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Daeron
- Nem elérhető
Ugye, Gwaihir az aki Gandalfot a Tűz-hegyre repíti. Miért nem repíti akkor Frodót is és nem kellett volna átgyalogolnia Mordoron?
Jó tudom, hogy akkor az egész történet más és nem olyan jó, de logikus lenne nem?
Előre is kösz és bocs, ha marhaság!
Auta i lóme!
- Anduin
- Nem elérhető
Last night, with many cares and toils oppress'd
Weary, I laid me on a couch to rest.
(Poe)
A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.
Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.
A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.