Kérdések

Több
22 éve 7 hónapja #58148 Írta: Ithil Iarfeniël
Ithil Iarfeniël válaszolt a következő témában: Kérdések
Köszi, de a barátnőm lenyúlta a könyvemet és még mindig nem bírta visszahozni... :?
De majd intézkedem! :twisted:

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
22 éve 7 hónapja #58036 Írta: amanibhavam
amanibhavam válaszolt a következő témában: Kérdések
esetleg, ha felütöd A Gyűrűk Ura c. könyvet, abból is A Gyűrű szövetségét, a lórieni fejezet végén, amikor Frodóék búcsúznak Galadrieltől, nincs kizárva, hogy megtalálod benne...

love is the shadow that ripens the wine

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
22 éve 7 hónapja #58028 Írta: Ithil Iarfeniël
Elnézést,de a Vers topicban található tünde vers, amit Estel Ádániel írt be megvan vkinek lefordítva?

Több
22 éve 7 hónapja #57995 Írta: Gandalf
Gandalf válaszolt a következő témában: Kérdések
Nem tudja valaki, honnan lehet letölteni a May it be TELJES változatát, elejétől a leges-legvégéig (nem csak addig, ameddig a klippjében)?

Amani: én is kíváncsi lennék rá (ha gondolod, írd meg mailban), de ha nem akarod nekem elárulni, nem muszáj...

Több
22 éve 7 hónapja #57943 Írta: Astragan
Astragan válaszolt a következő témában: Kérdések
Van valakinek arról valami adata, hogy hívták Faramir és Eowyn fiát avagy fiait?

Több
22 éve 7 hónapja #57942 Írta: Astragan
Astragan válaszolt a következő témában: Kérdések
ikor legutoljára az 576Kbyte honlapján jártam egy igen gyenge játékbemutató részese lehettem várni kell még ezzel kérem..

Több
22 éve 7 hónapja #57936 Írta: Elendil
Elendil válaszolt a következő témában: Kérdések
Na, itt is megkérdezem: Nem tudtok valamit a GYU-s számítógépes játékról?

Nin o Chithaeglir, lasto beth daer, Rimmo nin Bruinen dan in Ulaer!

Több
22 éve 7 hónapja #57916 Írta: amanibhavam
Batti is kérdezte ezt privátban, el is mondtam neki, hogy miért nem; a fórumot nem szeretném a negatív kisugárzásommal terhelni... ha érdekel, elküldöm magánban az okokat

Több
22 éve 7 hónapja #57897 Írta: Brisa
Brisa válaszolt a következő témában: Kérdések
Miért, te nem fogsz dolgozni ezen (is)? Nem leszel az MTT tagja? (Én alapítótagnak akartalak javasolni Svinnel együtt.)

Brisa

Több
22 éve 7 hónapja #57896 Írta: amanibhavam
hát, sok sikert hozzá

Több
22 éve 7 hónapja #57895 Írta: Brisa
Úgy látom, az MTT-nek bőven lesz tennivalója!

Brisa

Több
22 éve 7 hónapja #57881 Írta: amanibhavam
végigolvastam a Szukits-féle Gyürü Keresését, és a végén Koltay Gábor (ez a rendez? Koltay??) utószavát olvasva kicsit elhültem. mit akar ez az ember mondani? menekülésirodalomról beszél, meg Christopher elhibázott kiadáspolitikájáról, meg hogy Kelet-Európában talán nem is érthet? igazán az egész tolkieni életm?, de hogy voltaképpen mire akar kilyukadni, nem értem, csak annyi érzésem van, hogy tulajdonképpen ö most rettenetesen leh?zta az egészet

Több
22 éve 7 hónapja #57774 Írta: amanibhavam
:-P

nem is értem, hogy csinálta ezt:-)

Több
22 éve 7 hónapja #57763 Írta: svindler
svindler válaszolt a következő témában: Kérdések
amanibhavam: Hat en osszevetettem oket, es a magyar verzio nagy okorsegnek tunik :) A fordito igencsak szabadjara engedte a fantaziajat, szinte egyetlen pontosan forditott adat sincs. (5000 helyett 500, de amugy is...)

En a kovetkezot hamoztam ki.
5000 ranga = 1 lar = 3 merfold
1 ranga = 38 inch (cirka 96.5 cm)
5000 ranga = 5277 yard + 2 lab + 4 inch ~ 5280 yard

Az angol verzio stimmel.

Több
22 éve 7 hónapja #57677 Írta: amanibhavam
valami olyasmi van benne pl. (most nincs előttem a kötet), hogy egy lár az másfél mérföld, azaz egy mérföld, egy láb és két arasz, ami sehogy sem jön össze nekem

Több
22 éve 7 hónapja #57675 Írta: amanibhavam
ez az, köszi! majd összevetem a magyarral

Több
22 éve 7 hónapja - 22 éve 7 hónapja #57670 Írta: svindler
amanibhavam, erre gondolsz? :

Measures of distance are converted as nearly as possible into modern terms. "League" is used because it was the longest measurement of distance: in Numenorean reckoning (which was decimal) five thousand rangar (full paces) made a lar, which was very nearly three of our miles. Lar meant "pause," because except in forced marches a brief halt was usually made after this distance had been covered [see note 9 above]. The Numenorean ranga was slightly longer than our yard, approximately thirty-eight inches, owing to their great stature. Therefore five thousand rangar would be almost exactly the equivalent of 5280 yards, our "league:" 5277 yards, two feet and four inches, supposing the equivalence to be exact. This cannot be determined, being based on the lengths given in histories of various things and distances that can be compared with those of our time. Account has to be taken both of the great stature of the Numenoreans (since hands, feet, fingers and paces are likely to be the origin of names of units of length), and also of the variations from these averages or norms in the process of fixing and organising a measurement system both for daily use and for exact calculations. Thus two rangar was often called "man-high," which at thirty-eight inches gives an average height of six feet four inches; but this was at a later date, when the stature of the Dunedain appears to have decreased, and also was not intended to be an accurate statement of the observed average of male stature among them, but was an approximate length expressed in the well-known unit ranga. (The ranga is often said to have been the length of the stride, from rear heel to front toe, of a full-grown man marching swiftly but at ease; a full stride "might be well nigh a ranga and a half.") It is however said of the great people of the past that they were more than a man-high. Elendil was said to be "more than man-high by nearly half a ranga;" but he was accounted the tallest of all the Numenуreans who escape the Downfall [and was indeed generally known as Elendil the Tall]. The Eldar of the Elder Days were also very tall. Galadriel, "the tallest of all the women of the Eldar of whom tales tell," was said to be man-high, but it is noted "according to the measure of the Dunedain and the men of old," indicating a height of about six feet four inches.

Több
22 éve 7 hónapja #57662 Írta: amanibhavam
ha valakinek megvan az Unfinished Tales angolul, megtenné nekem, hogy beidézi ide azt a bekezdést, amely a mértékegységekkel foglalkozik? A nősziromföldi mészárlásról szóló fejezetben van. A magyar változat kissé zavaros, szeretném összevetni az eredetivel.
Előre is köszönöm.

Több
22 éve 7 hónapja #57661 Írta: Sil
Sil válaszolt a következő témában: Kérdések

n8n írta: Milyen zenészeiről híres leginkább Dol Amroth?
Milyen címmel illethető Húrin?
Mi a lebathron?

Hát, most megúszod az idézeteket, mert sietek, 10-kor vizsgám van. Tehát:
Dol Amroth a hárfásairól híres.
Húrin a Kulcsok Őrzője.
A lebathron pedig =lebethron, és egy fafajta, a gondori fafaragók kedvenc fája. De ezt már írtam egyszer régebben, egy másik fordulóban.

Ithil Iarfeniel: Igen, ez az uhu.hu Gy.U.-s játéka. De már lassan vége. Ez az utolsó tesztforduló. De ha sietsz, ma még szerintem be lehet nevezni, és a régebbi teszteket is ki lehet tölteni. Segítséget pedig itt találsz hozzá, ha visszalapozol.

Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain

Több
22 éve 7 hónapja #57479 Írta: svindler
Ahonnan ez az idezet szarmazik annak a resznek a Jegyzeteben Tolkien egyik levelebol van reszlet, ahol azt irja, hogy minden altala hivatkozott reszlet letezik valamilyen mogottes formaban, a sajat sikjan (ti. nem mogottes tartalom nelkuli adalek), kivetel a ket kek magus (es Beruthiel macskainak legendaja).

En sem tudok rola, hogy Tolkien barhol mashol tobb magust emlegetne.
Amugy vhol azt olvastam, hogy az Istar szo a Valak altal Kozepfoldere kuldott Maia-kat jeloli. Vagyis ha a rendnek volt tobb tagja, azok Kozepfolden leteztek.

Több
22 éve 7 hónapja #57475 Írta: Ulmo
Ulmo válaszolt a következő témában: Kérdések
Az az érdekes, hogy az Estel és Brisa által idézett mondat az egyetlen, ahol bizonytalan a mágusok száma. Máshol mindig csak öt szerepel, és a két kékről szinte semmit sem tudni.

Több
22 éve 7 hónapja #57431 Írta: amanibhavam
vaúban = valóban

hülye ékezetek meg rosszul jelennek meg

Több
22 éve 7 hónapja #57430 Írta: amanibhavam
igen, a szöveg vaúban azt implikálja, hogy többen is lehettek, bár a chief-et nem szó szerint vezet?nek forditanám, hanem "a legf?bbek, legelébb valók, legjobbak stb.", de ez csak részletkérdés

Több
22 éve 7 hónapja #57394 Írta: Brisa
Köszi, Estel. Szóval amani...?

Brisa

Több
22 éve 7 hónapja #57390 Írta: Estel Adániel
Estel Adániel válaszolt a következő témában: Kérdések

Of this Order the number is unknown; but of those that came to the North of Middle-earth, where there was most hope (because of the remnant of the Dunedain and of the Eldar that abode there), the chiefs was five.

Az eredeti szöveg most már ismert... ;)
Ők tényleg csak vezetők voltak... (chiefs)

Mornie utúlië! Believe and you will find your way
Mornie alantië! A promise lives within you now

Több
22 éve 7 hónapja #57197 Írta: amanibhavam
ismerni kéne az eredeti szöveget

Több
22 éve 7 hónapja #57193 Írta: Brisa
Felvetődött egy érdekes kérdés:
A Gyűrű keresésében (314. old.) olvasható ez a mondat: "A Rend tagjainak száma nem ismert, de azoknak, akik Középfölde északi felére jöttek (ahol az ott lakó dúnadánok és eldák miatt még élt a
remény), öt vezetőjük volt."
Ebből az következik, hogy a fenti 5 istar csak vezető volt, tehát voltak mások is (hiszen elég furcsa rend lenne, ahol csak vezetők vannak). DE: a többiek jelentősége, ereje, tudása stb. messze elmaradhatott az általunk ismert öttől.
Igaz ez?

Brisa

Több
22 éve 7 hónapja #56969 Írta: Ithil Iarfeniël
Beregond vért ontott a Megszentelt Helyen.
"A világ harmadkora véget ért, és az új elkezdődött; a te dolgod, hogy megszabd, hogyan kezdődjék, s megóvd, amit megóvni érdemes." :ezt pedig Gandalf mondta Aragornnak, mielőtt megtalálták a Fák Öregjének leszármazottját.
az pedig lebethron nem lebathron, és az valamilyen láda de nem tudom mi van benne
De mi ez vmi kvíz?

Több
22 éve 7 hónapja #56965 Írta: Áfonya
Áfonya válaszolt a következő témában: Kérdések
Hogy milyen testalkatú egy perian, az attól függ, mennyit eszik...! :lol:
Milyen hüle kérdés ez? (Bocs n8n, nem neked szólt, csak a kérdésnek :) )
De ha arra akar rákérdezni, h. mi a perian, akkor a válasz a hobbit... :wink:

Baby baby ain't it true
I'm immortal when I'm with you
Want a pistol in my hand
Wanna go to a different land...

Több
22 éve 7 hónapja #56962 Írta: Ithil Iarfeniël
n8n:
Baldor nem volt Lovasvég Ura, mert elment felkutatni a Holtak Ösvényét és nem tért vissza. .Helyette lett a testvére, Aldor a király

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.986 másodperc

A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.

Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.

A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére