Színművek

Szavazás: GONDOLIN: Érdekel-e, és ha igen, milyen körülmények mellett adjuk elő? (was ended 0000-00-00 00:00:00)

Igen, adjátok elő LEP-en (ha lesz egyáltalán), alapos felkészültséggel, aki meg nem érti meg, azt cs
30 30%
Igen, adjátok elő KÖMT-ön, jól felkészülten
20 20%
Igen, adjátok elő táboritalin, az se érdekel, ha csak felolvassátok, egy éve várok már erre a vacakr
16 16%
Ne, hacsak nincs elég időtök foglalkozni vele, próbálni, stb, hogy egy tökéletesen lecsiszolt darabk
17 17%
Ne, ha ennyi probléma van vele, akkor kb. az idei tábornál is nyomorékabb marhaság lehet, ráadásul e
8 8%
Inkább táncoljatok, a port jobban bírom
9 9%
Szavazók száma: 2 ( Dru, Próbababa )
Csak regisztrált felhasználók szavazhatnak
Több
19 éve 2 hónapja #273862 Írta: Dreamer_KF
Dreamer_KF válaszolt a következő témában: Színművek
Üdv emberek(?)

Magánéleti (állásinterjú) okokból valószínűleg csak meglehetősen nagy késéssel tudok majd elmenni a most pénteki színjátszóra. Az is meglehet, hogy egyáltalán nem, de ez eléggé valószínűtlen (bár benne van a pakliban).
ennek megfelelően a következő opciók lépnek érvénybe, ill. lehet választani:
- Teljes mértékben elmarad a beszédtechnika
- Cue tart koncerntrációs gyakorlatokat
- Önnállóan gyakoroltok
- Valaki felvállalja az Ördög Ügyvádjének szerepét, s megtartja helyettem a dolgot. Ebben az esetben:
-Kéretik gyakorolni a szövegeket, emigyen: Egy légzéstechnikai gyakorlat, egy olvasási gyakorlat (Helga+Helsinki?), majd felolvasni önálló levegővételekkel a Látogató második részét. Eztán, ha van idő, jelölgessétek be a Látogató első részét (már aki nem tette még meg), és vessétek össze. Itt már nincs bevett séma, egy jó megoldás. Már mindenkinek ismernie kell a saját képességeit, satöbb-satöbbi. Érdekes lehet az összehasonlítás.

Az interjúm 14:45-kor kezdődik, Ajtósitól messze (Duna Pláza mellett), és ki tudja, meddig tart.
Majd benézek. Jó mulatást!

Balázs

"Where do I go
Follow the river
Where do I go
Follow the gulls"
Hair

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
19 éve 2 hónapja #273323 Írta: Cueddo
Cueddo válaszolt a következő témában: Színművek

gillz, ez remek. januári vizsgák után majd felmérjük a terepet, lehetőségeket.

Nap felé tör, amíg csak a Nap áll,
És nem vesz rajtuk erőt a halál.

(Dylan Thomas)

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
19 éve 2 hónapja #273312 Írta: gillz
gillz válaszolt a következő témában: Színművek
Előadáslehetőseg: ha van mit előadni, akkor tudunk keríteni színpadot. Most kapásból eszembe jutott az rs9, ott sztem lehet próbálkozni, illetve Remzymama :D is ajánlott bulira egy helyet, ahol van színpad...

Szóval lehetőség van.

need more brainz. yourz. now.

Több
19 éve 2 hónapja #273295 Írta: Cueddo

ez így van, szóval Feanor ezen a LEPen nem lesz. ami jó ebben: hogy későbbre valóban teljes odaadással tudjuk majd megcsinálni.

szóval a terv nem felejtődik most el. amint a Társaság energiái, illetve a szervezési körülmények lehetővé teszik (pl. előadáslehetőség), meg szeretném csinálni a felújított változatot. sőt, lehet, hogy addig még jobban megújul majd a darab ;)

most viszont mappástul visszatettem a polcra, és csak az Aldariont hagytam az asztalon.

(Dylan Thomas)

Több
19 éve 2 hónapja #273272 Írta: Leguanember
Leguanember válaszolt a következő témában: Színművek
Szervusztok Kicsik és Nagyok!

In medias res az idei tanévben nem szeretnék szerepjátszóként színpadra állni, mert azt, ahogy említettétek is, csak teljes testtel és lélekkel lehet. Félmunkára nem vagyok hajlandó, a teljes odaadás viszont máshonnan csoportosítanám át, ezt nem teszem. Cueddoval beszéltem telefonon az imént, ő megkeresett előzőleg, és elmondtam neki mindezt. Azt is, hogy szerintem az Aldarionra fordított erők maradjanak koncentrálva, a közönségnek is megterhelő lenne háromórányi komoly hangvételű darab, és a Feanorra -ha a leendő rendező még alkalmasnak talál a szerepre- szeretnék sokat-sokat készülni. Nemcsak egyedül, hanem mindannyiótokkal készülni.

Még egy gondolat: A LEP-re ne megrendelésre dolgozzunk! Ha van valakiben ötlet, elszántság, valósítsa meg, jelentkezzen a majdani szervezőknél, és ha minőséget nyújt, tárt karokkal várják majd.
S nem úgy, hogy igénylési lista van, aztán pipáljuk rajta, h igen, a humoros is megvan. Szerintem.

Köszönöm, hogy elolvastatok!

Adán

TEGYETEK JÓT, MERT TUDTOK.
Minden más hiábavalóság.

Több
19 éve 2 hónapja #273244 Írta: Cueddo
és egy ráadás, amit most a legfontosabbnak tartok.

fennkölt játék

a fehér hollónál is ritkább.
elítélő jelzővé lett a színjátszásban a fennkölt: ásatagot, avíttat értenek rajta, unalmas zengedezést, hamis pátoszt, ripacsröcögét. holott a fennkölt játékot a mennyekben költötték, hogy a néző szívét emelje a kellő magasságba.
mi kell a hiteles fennköltséghez?
tiszta beszéd.
forrástisztaságú színpadi hagyomány.
a munkában hiteles erkölcsiségű rendező és színész.
közösség, amely közönség.
legitim értékek a társadalomban.

ez elgondolkodtatott. mert hát annyian mondják a Feanorra, hogy milyen "fennkölt", meg hogy húszkötetes lexikon kell a megértéséhez. minél többet tűnődöm rajta, annál inkább azt hiszem, hogy az előadásmódban hibáztunk: egy-két nagyszerű egyéni alakítást kivéve nem állt össze a dolog. (és az Aredhel is vitte tovább ezt a hibát.)

mert ebben a Társaságban óriási erő van. valami hihetetlen tiszta erő, ami a tolkieni szellemiségből fakad. ez az, ami összetart minket. a Feanor is ebből az erőből, alkotókedvből született két éve - és ezt a tisztaságot kellene eljuttatni a nézőkhöz. ha sikerül úgy felmenni a színpadra, hogy tiszta szívből gondoljuk: ezek a mi értékeink, ezt adjuk oda nektek, kedves nézők - akkor az ott is lesz. és akkor már nem érthetetlen görög dráma lesz a szemük előtt, és nem hiszik azt, hogy Tolkien művei légbőlkapott piroskaésfarkas-utánérzések. megértik, mi mozgatja belülről ezt az egészet.
és két év alatt a "szakmai" fejlődésünk sem elhanyagolható. ha belegondolok, hogy két éve még olyan gondok voltak, hogy sokan (köztük én sem) tudunk félig kifelé, a nézők felé állni párbeszéd közben :roll:

(Dylan Thomas)

Több
19 éve 2 hónapja - 19 éve 2 hónapja #273243 Írta: Cueddo

hoztam még nektek idézeteket :) Aldarionosoknak erősen ajánlott!

Kornis Mihály: Színházi dolgok

has
a színész lelkének a helye.
nem tréfa, az energiák megtapasztalásának ideális helye a színész számára a testnek az a része, amit naivabb korok zsigereknek mondtak.
innen a színházi szólás: "zsigerből kell játszani."
az érzések a hasból, a hozzá szükséges energiák a has alól törnek fel, és kúsznak a száj felé.
a színész, a jógi, a sámán tudja: a hasat uralni kell.

helyzet
a színházi munka gyakorlatában idegen szóval szituációnak szokták mondani. ahhoz, hogy valami színpadilag ábrázolható legyen, azt kell tudni, hogy a kérdéses pillanatban mi a szituáció: mik az adott körülmények. a drámai helyzet értelmezéséhez szisztematikusan kérdezni kell.
kik és mik alkotják az adott körülményeket, a szereplők hogy kerültek az adott helyzetbe, hová tartanak, mik a céljaik, mik voltak e helyzet előzményei, és hová vezet az, vagyis miként oldódik meg, és merrefelé éleződik tovább? a színházrendező ezekre a kérdésekre keresi a választ a produkcióra történő felkészülése során, mielőtt kidolgozná a koncepcióját.
a próbákon aztán rányitja a színész szemét a jelenetek egymás után létesülő szituációiban rejlő játéklehetőségekre. a színész maga is törekszik a szituáció teljes értelmének a kibontására. tisztában van vele, ha pillanatról pillanatra helyesen elemezi színpadi helyzetét, illetve kapcsolatát a többi figurával, e felismerésekből kézenfekvő módon adódik az is, hogy mit kell játszania.

indiszponált
képességeinek átmenetileg nem teljesen birtokában levő művész. aki indiszponált, annak nemcsak a torka fátyolos, hanem a hangulata is. énekesek élnek sűrűn e kifogással. a színész nem engedheti meg magának, hogy indiszponált legyen - még akkor sem, ha tényleg az. a színházi illemtan ezt a mentséget nem ismeri. a nézőnek, aki megvásárolta a jegyét, joga van látni az előadást. a színész állapota nem érdekli, őt a darab érdekli. az indiszponált mély levegőt vesz, és rosszkedve jegébe fagyva is megcsinálja az előadást. előfordul, hogy negyed- vagy félóra elteltével a kedve feltámad, sőt, jobb lesz a szerepben, mint addig bármikor.
a nehéz hangulat nemegyszer a kirobbanó forma előjele.

mögöttes
"jó napot!" - mondja a szerep, de ennek az is lehet a mögöttese, hogy "szerelmes vagyok Magába, ezt sajnos nem merem kimutatni, azért köszönök Magának ilyen mereven, mégis azt képzelem közben, hogy ezzel is csúfosan lelepleződök Maga előtt. ki fog nevetni!" - egy jól elmondott "jó napot!" mindezt pompásan kifejezheti.
a dráma attól lesz izgalmas és jól játszható, hogy miután jelenetről jelenetre felmérték az adott, illetve az azt megelőző körülményeket, a rendező és a színészek megtalálják a dialógusok összes mögöttes jelentését, ennek segítségével pedig azután a szerepek egymással való viszonylatainak rendszerét logikailag és érzelmileg is értelmes összefüggésbe állítják az elhangzó dialógokkal.
a szerep élete a szövegmögöttes megfejtésével és mozgással, beszédhangsúllyal (satöbbi) történő játékba emelésével válik a néző számára hitelessé, támadhatatlanul élményszerűvé.

némajáték
előfordulhatnak helyzetek, amiket a színészek szavak nélkül játszanak el.
alapszabály, színpadon: ha nem muszáj, ne szólalj meg! minden felesleges szó vagy mondat gyengíti a feszültséget. valakihez kell szólni, másképp fogalmazva valaki vagy valami ellenében kell feltörnie a beszélőből, különben figyelni se lehet arra, amit mond.

szándék
jó színész játékából a néző számára pillanatról pillanatra válnak világossá a szerepet mozgató szándékok. mikor viszont a színész szándékot játszik, játéka hiteltelenné, jelzésszerűvé, szakmai nyelven illusztratívvá válik.
a rendezőnek a darab elemzése során kell tisztáznia önmaga és a színészei előtt, hányféle és milyen szándék határozza meg a különböző jelenetekben a szerepek viselkedését, e szándékok hogyan állnak össze a cselekmény logikájává, mit mondanak a szerepekről, a konfliktusról, és miképp vezetnek annak tetőződéséig, illetve megoldódásáig. ily módon érti meg az előadás társulata a szerepek motivációit, hogy miért mondják ezt vagy azt, és teszik ugyanakkor emezt vagy amazt. a "mondják" és a "teszik" világa közötti eltérések elemzése révén tárulnak fel a szerepek valóságos indítékai.

szöveg
a drámai műnek azok a mondatai, amelyeknek a színpadon el kell hangzania. a többi mondat színházi értelemben nem szöveg, hanem instrukció vagy színleírás. a jó színpadi szöveg tömör és képszerű, aki mondja, nem összesen azt gondolja, de annyit mond ki belőle. a jó szövegből kielemezhető, amit a szerep elhallgat.

(Dylan Thomas)

Több
19 éve 2 hónapja #273156 Írta: gillz
Én most nemszeretnék kifejezetten humoros darabot, mert bár nevet a közönség jó esetben,de sztem jól megcsinálni sokkal nehezebb, mitn egy nem nevetésre szánt darabot összerakni.

Azon gondolkodom, esetleg jövő héttől elkezdhetjük a jelenetes dolgot, addig tényleg gondolkodjatok :twisted:
Meg esetleg Őszi Találkozón is összeülhetünkbrénsztormolni:P

illetfve aki Samhainra jönne, és kedvet érez magában jelmezes szerepre, az írjon privit. :roll:

Több
19 éve 2 hónapja #273150 Írta: Aeglos
Aeglos válaszolt a következő témában: Színművek
tervez valaki lepre humoros darabot?
olyan újat mint amilyen a khe meg nhe volt az előző lepekre

Cueddo: én sem támogatom a Fëanor paródia előadását a lepen mert nagyon rosszul sülne el, de azzal nem értek egyet, hogy október elejétől januárig ne lehetne nemhogy egy embert, hanem egy egész társaságot felhozni az előadás szintjére.
szerinted hol tartott az igazi Fëanor két évvel ezelőtt október elején? a legelső olvasópróbáknál és szövegmegbeszéléseknél.

ha akartok egy humoros darabot, még nem késő elkezdeni, ha tényleg elszántan csináljátok és belehúztok, és ahogy Brandír mondta, ez a leghálásabb műfaj, ha kellő gonddal dolgoznak rajta...

And in the sea there is a fish
A fish that has a secret wish.

Több
19 éve 2 hónapja #273121 Írta: Cueddo

megjegyzem, még nem tettem le teljesen a Feanorról, csak próbálom mérlegelni a helyzetet. a végleges válaszig még futok pár kört.

a Feanorparódia egyáltalán nem a tolkieni életművet figurázza ki, hanem a mi szerény előadásunkat. magyarul a közönség sok egyéb konklúzió mellett le tudja venni, hogy nem vagyunk hűdebeképzelt-és-hűdepatetikus amatőrök, hanem igenis tisztában vagyunk a hibáinkkal, és szeretjük csinálni, amit csinálunk.

mielőtt bárki kritizálna, jelzem, tökéletesen tisztában vagyok a "józanként" hangoztatott érvekkel, soknak helyt is adok. a Feanor mellett van egy nagyobb érv, még mindig a kitűnő színpad és világítástechnika. ami nyáron nem lesz. persze akkor meg szabadtéri stílusban kell megcsinálni, ami másfajta fényt ad az előadásnak, és megintcsak szép kihívás.

továbbra is megjegyzem, alig néhány embernek kéne mozgósítania magát a megvalósításhoz, és rögtön mögéjük állna egy nagyobb gárda.

Lamy: köszönöm a lelkesedésed ;) örömmel várunk szerdán! ha nem találod az utat, csörgess meg, és elnavigállak.

(Dylan Thomas)

Több
19 éve 2 hónapja #273101 Írta: Kincső
Kincső válaszolt a következő témában: Színművek
Lamy: szerdán ált. az I.em.110-ben vagyunk, de hogy statiszták mennyire kellenek, abban nem vagyok kompetens :P
Okt. 7-én azért nem lesz színkör mert a többség Tatán lesz Őszi Talin. :idea:

"...asztaltalan szó-malaszttal..."

Több
19 éve 2 hónapja #273093 Írta: Lamy
Lamy válaszolt a következő témában: Színművek
Jah, a szerdai van ADS: akkor nem szóltam. ( Oda azért még eltalálok) :)
1. em 135 ? (ahol a színjátszó)

Több
19 éve 2 hónapja #273091 Írta: Estel Adániel
Estel Adániel válaszolt a következő témában: Színművek

icke írta: Üdvözletem!

Úgy érzem, Brandir a "nem" szócskát öntötte enyhén túlcizellált formátumba...

icke

Kiegészítve a "királynét megölni ~ kell félnetek jó lesz ha mind beléegyeznek én ~ ellenzem" körítéssel... :look:

Mornie utúlië! Believe and you will find your way
Mornie alantië! A promise lives within you now

Több
19 éve 2 hónapja #273090 Írta: Lamy
Ha megengedtek egy "közönségi" hozzászólást:
Szerintem a Feanorról ne mondjatok le teljesen, mert biztosan sokan vannak még, akik nem látták, de kíváncsiak lennének rá, mert sokat hallottak róla. Pédául én is. De ha túl sok lenne egyszerre , csúsztatni is lehetne valamilyen más rendezvényre. A lényeg, hogy még látható lehessen valahol-valamikor.
A paródiáknak örül viszont szvsz a közönség nagy része a legjobban.

Cue:
Most szerdán már lehet menni próbára:azaz lesz próba? Meg nem ártana valami előzetes találkozó is, mert ismerve magamat, úgyis eltévednék.
Amúgy rendezői kérdésekben tudok segíteni (főleg paródiásban), ha van rá igény, mert van benne némike gyakorlatom.

És hogy-hogy nincs színjátszó!?! :( (( Pedig most pont ráérnék, de jövő héten meg megint nem. :( De utána már járok rendesen, megígérem.

Több
19 éve 2 hónapja #273088 Írta: icke
icke válaszolt a következő témában: Színművek
Üdvözletem!

Úgy érzem, Brandir a "nem" szócskát öntötte enyhén túlcizellált formátumba...

icke

ignis sum quae contra frigus ardet

Több
19 éve 2 hónapja #273080 Írta: Brandir
Brandir válaszolt a következő témában: Színművek
A paródia az egyik legnehezebb, (épp ezért vagy talán ennek ellenére) talán a leghálásabb műfajok egyike. Egy jó paródia mindig kés élen táncol, szókimondó legyen, de mégsem bántó, harsány, de mégsem ripacs. Vitriol hiányban könnyen unalomba fullad, lapossá válhat a darab. Parodizálni lehet egy konkrét művet, egy stílust, egy viselkedési/megnyilvánulási formát, s mindent mi az ég alatt van, de nem lehet célt érni a pellengérre állított persona ismerete nélkül. Egy ismeretlen, patetikus, "vélhetően" tolkieni komikum jó esetben érthetetlen a nagyközönségnek, vagy ha elég jó és merész, Tolkien írói képességeit alázza (még ha nem is teljesen érdemtelenül) a professzor születésnapjának ünnepén.

Cueddo írta: a paródiával kapcsolatban várjuk az illetékesek döntését.

Tán a józan ész döntése is elég lesz.

"Égig az a fa ér, amelyikről elhisszük."
S.P.Q.L

Több
19 éve 2 hónapja #273074 Írta: Cueddo

Beleg: igen, mostmár inkább a nem felé hajlok én is, mert szűk három hónap alatt szinte képtelenség a nulláról felhozni Ádám helyett valaki mást.
Kapolcsra vagy spontán-nyárra már korrekt, szép előadást lehetne csinálni. viszont akkor ugrott a remek világítástechnika :P

a paródiával kapcsolatban várjuk az illetékesek döntését.

(Dylan Thomas)

Több
19 éve 2 hónapja #273072 Írta: gillz
Már odaadtam Kincsőnek :)

ja, igen, a színitosz pénteken elmarad.

Több
19 éve 2 hónapja #273070 Írta: Dreamer_KF
Dreamer_KF válaszolt a következő témában: Színművek

Patiszon írta:

Kincső (Thilanna) írta: Pénteken azt hiszem ottfelejtettem a padon egy kis kék távcsőfélét, nem találta meg valaki? :(

De, megtaláltuk, aztán vki eltette, de legközelebbre biztos hozza. Most pénteken nem lesz színjátszókör! Tehát csak 2 hét múlva.

Gillznél van, elvileg viszi Őszi talira.

"Where do I go
Follow the river
Where do I go
Follow the gulls"
Hair

Több
19 éve 2 hónapja #273057 Írta: Patiszon
Patiszon válaszolt a következő témában: Színművek

Kincső (Thilanna) írta: Pénteken azt hiszem ottfelejtettem a padon egy kis kék távcsőfélét, nem találta meg valaki? :(

De, megtaláltuk, aztán vki eltette, de legközelebbre biztos hozza. Most pénteken nem lesz színjátszókör! Tehát csak 2 hét múlva.

A barát dolga az is, hogy szemére vesse barátjának, ha ostobaságot akar elkövetni.

Több
19 éve 2 hónapja #273055 Írta: Beleg Cúthalion
Beleg Cúthalion válaszolt a következő témában: Színművek
Cue,

Bar annyira nem latom most at a dolgokat, de igy visszaolvasva az elmult nehany hozzaszolast, es latva hogy mas darabokkal is keszultok meg ..., igy mar tartok attol hogy kicsit tulvallalod magad.

Amint tegnap is mondtam, szivesen segitek a Feanorban, ha megis ugy dontotok hogy legyen, de en is csak ritkan tudok majd ranezni.

Viszont ha szetaprozzatok az eroiteket, abbol nem lesz jo eloadas.

Beleg

"Ab sagittae Ungarorum libera nos Domine!"

Több
19 éve 2 hónapja #273053 Írta: Cueddo
Gandalf: az Aldarion és a Feanor/Feanorparódia között alig van átfedés (asszem Esgal, Estel, meg én.). Ádám nélkül szinte (bár nem teljesen) lehetetlen Feanort csinálni ilyen rövid idő alatt.

Lau azt mondta tegnap, elég lesz egy komoly előadás, mégpedig az Aldarion.

szóval most kérnék egyetlen embert, aki maximálisan illetékes az ügyben, hogy írjon be ide, a topicba egy vezetőségi vagy nemtudommilyen állásfoglalást, hogy kell-e a Feanor, ill. a paródia - és akkor én ehhez tartom magam, akár igent mond, akár nemet.

(Dylan Thomas)

Több
19 éve 2 hónapja #273045 Írta: Gandalf
Gandalf válaszolt a következő témában: Színművek
Hümm, nem szeretek olyasmibe beleszólni, amihez semmi közöm és semmi felhatalmazásom rá, de szerintem nem lesz elég novemberben elkezdeni próbálni, úgy kéne csinálni, hogy amelyik jelenet már át lett írva és kész van, azt RÖGTÖN elkezdeni próbálni, párhuzamosan a többi átírásával! :wink:

Gillz, azt is csináljátok meg, ha lehetséges!

És igen, a paródia-előadás is legyen benne!

Minél több darabbal készüljetek, de lehetőleg NE UGYANAZOKKAL a szereplőkkel, mert nem fogják bírni!

(befogtam... :oops: )

Több
19 éve 2 hónapja #273021 Írta: Cueddo

Rabyn, meg mindenki:

már vártam egy ilyesféle hozzászólást :) köszönöm. az időbeosztásról csak annyit tudok mondani, hogy akarás kérdése az egész. az én időbeosztásom is összehasonlíthatatlanul durvább, mint két éve. meg minden bizonnyal azé a néhány emberé is, akik máris gondolkodás nélkül igent mondtak.
mindenféle kioktató felhang nélkül szeretném mondani, hogy ha a Társaság ilyen téren még bármit szeretne magával kezdeni, akkor rá kell áldozni féltett privát óráinkból azt a heti másfél, neadj' Isten, három órát.

ahol az akarat, ott a mód is.

még este hat és félnyolc között is. aki járt már szerda esti Aldarionpróbán, az tudja, mit képes összehozni egy csapat lelkes amatőr. hajaj!

a tudjukmizésért elnézést kérek, az csak úgy rajtaragadt a darabon, nem a titkolózás miatt mondtam. szóval, a Feanorparódiáról van szó.

a Feanorral ilyen amatőr szinten azért van könnyebb dolgunk, mint a KHE-vel, mert a pátosz most kivételesen könnyít a dolgunkon. a darab nagy részét a mozgás tölti ki. ehhez kellenek a tehetséges táncosaink. a maradék részben meg ott vannak a jól begyakorolt párbeszédek, amik azért jóval könnyebbek és rövidebbek, mint a pergős KHE-szövegek, Aldarionról nem is beszélve. én bízom a Társaságban, hogy gondolatilag, lélekben fejlődtünk annyit, hogy alapvetően is nagyobb töltettel tudjuk színpadra vinni. (hát még egy kis gyakorlással.)

a 2004-es előadásnak valóban nagy hibái voltak. de nem a műfajjal volt a hiba, hanem a megvalósítással. állt az egész. vagyis inkább ült. kivéve egy-két nagyszerű párbeszédet és a táncokat. nem volt egységes mozgáskép. sőt, szövegkönyv sem volt - november elejére készült el egy megbízható szövegkönyv! most még van három hónapunk, meg teljesen kész szövegkönyvünk és mozgástervünk.

a felelősség mindig a színészeké. ők viszik vásárra a bőrüket. a rendező könnyíthet ezen, de az alaphelyzet mindig ez. mindenesetre kitűnő rendezőnk lesz, a paródiára biztosan.

a LEPszervezők azt kérték, hogy legyen sok darab. én ezt látom a legésszerűbbnek, ha kerek-egész műveket adunk a közönségnek. ez a darab még messze nincs szétnyúzva, még rengeteg-rengeteg friss ötlet rejlik benne. a két évhez képest szvsz kevés ráfordítással fel lehet frissíteni, mert nagyjából tudjuk a szövegeket.

a megbeszélés őszi tali miatt kéthétmúlvára csúszik. nem biztos, hogy péntekre. egyeztetünk addig.

közben készülget a Feanor-honlap is: feanaro.fw.hu , a szövegkönyv már felkerült.

(Dylan Thomas)

Több
19 éve 2 hónapja #273013 Írta: Rabyn
Rabyn válaszolt a következő témában: Színművek
Cue: ellenérvek a Feanor és a tudjukkmi ellen:

- A szereőlőknek azóta eléggé gyökeresen változott az élete, időbeosztása.
- Újra kéne varrni szinte az ÖSSZES jelmezt!
- Újra kéne táncolni, és nem hiszem, hogy minden táncos ráérne
- Szvsz baromság megcsinálni, hogy előadtok(adunk) egy darabot majd még ungyanazon a napon annak a paródiáját mivel így az eredeti darab nagyon sokat veszít az értékéből.
A paródiát elő lehet adni egy kisebb CSAK mttseknek szóló rendezvényen is, állítom, hogy sokkal nagyobb sikere lenne. (Sőt előszőr egy olyanon kéne előadni)
Nem értem mi a túrónak kell tudjukkmizni amikor szvsz akik ide bejárnak mind tudják miről van szó.
- péntekenként színjátszó van utána pedig már nagyon késő van próbálni, így hétvégéként kéne megpróbálni behozni a lemaradást.
Csak egy tapasztalat: amikor a tavalyi LEPre illetve az átjáró napra ÚJRA össze kellett hozni a KHE-t nagyon nem volt könnyű dolgunk pedig egész nyáron arra próbáltunk, egész nyáron azt csináltuk. Pedig az egy sokkal kisebb hangvételű darab, nincsen akkora pátosz körülötte. Nem mondom, hogy nem volt jó móka, de rettentően fárasztó volt, 2-3 hónap szünet után újra szinpadképessé tenni a darabot. A Feanort két éve nem próbáltátok. Szerinted mennyi idő kéne még is, hogy ugyanolyan jó vagy JOBB legyen mint két éve? Mert szerintem legalább fél év. És annyi időtők nincsen. Arról nem is beszélve, hogy ha két darabot egyszerre rendezni iszonyú nagy felellőség. És ha nem sikerül az elsősorban a rendező hibája és nem a szereplőké. Naggyon gondold meg, hogy bele mersz-e vágni, illetve, hogy van-e értelme belevágni. Lenne-e rá közönség.
Két éve az mttseken kivül én szinte csak negatív viszhangot kaptam a Feanorrol mert a külsösök egy büdös szót se értettek belőle.
az a véleményem, hogy a mostani LEP-re elég lenne EGY komoly darab, esetleg néhány tánc, (különálló táncok) mondjuk egy könyedebb darab, ami a nagyközönség számára is érthető.
Ne abból induljunk már ki mindig, amikor valaki nekiáll darabot írni, hogy akik azt megnézik mind Tolkien Tudosok...

"Én szóra váltanám a gondolatot de félek, hogy nem érdekel.."

Több
19 éve 2 hónapja #273011 Írta: Gandalf
Gandalf válaszolt a következő témában: Színművek

és van sok tehetséges táncosunk, akik megvalósítják

Hát ők most eléggé elfoglaltnak tűnnek, nem tudom, bevállalják-e... :roll:

Több
19 éve 2 hónapja #273003 Írta: Kincső

Lamy írta: Akárhogy is töröm a fejem, nem bírok rájönni, h a LEP minek a rövidítése.

Long Expected Party = Rég Várt Ünnepély
Lévén az első MTT által szervezett Tolkien Születésnapi rendezvény Tolkien születésénk 111. évfordulója volt. :wink:

Pénteken azt hiszem ottfelejtettem a padon egy kis kék távcsőfélét, nem találta meg valaki? :(

Több
19 éve 2 hónapja #273000 Írta: Lamy
Akárhogy is töröm a fejem, nem bírok rájönni, h a LEP minek a rövidítése.

Több
19 éve 2 hónapja #272985 Írta: Cueddo

Kedves Népek!

én aktivizáltam magam, holnap leülünk Siss-szel, és letisztázzuk a LEP2004 után szanaszét kallódott Feanor-szövegkönyvet. a mozgásterv már le is van tisztázva, alig kellett hozzányúlnom, meglepően egységes és szép. és van sok tehetséges táncosunk, akik megvalósítják ;)

én abból indulok ki, hogy a Tudjukmit színre KELL vinni, ha itt a lehetőség. egyrészt, mert még nem került közönség elé, ill. a többi humorost már elég sokszor látták; másrészt mert ennél jobb humoros darabot perpill nem ismerek :) a Tudjukmit viszont két év távlatából nem biztos, hogy megértik az eredetije nélkül.

harmadrészt pedig. a Feanorban rengeteg minden van még, és szvsz minden darabunknál jobban képviseli, hogy mi is ez az egész MTT. szóval, a Színkörben van sok-sok energia, és szeretne sokmindent csinálni. jön a LEP, kell is sokmindent csinálni. szóval meg is csináljuk.

alapvetően eredeti szereposztással szeretnénk dolgozni, vannak kulcsemberek, ugyebár, nem is kell nevesítenem :) csak legeslegvégső-vészhelyzetben szeretnénk szereplőt cserélni.

heti egy-egy próbával végig lehet csinálni mindkét darabot, és az egyjelenetes szereplőknek nem is kell mindenhéten eljönniük. meg elvileg mi már tudjuk ezt a darabot, szvsz nem lesz túl fárasztó felfrissíteni az emlékeinkben élő szöveget :)

én ezeket az időpontokat tudom felkínálni próbaegyeztetésre jövő héten (melyek utolsó betöltetlen napirend-réseim ;) ):

kedd, 17.30 Kálvin tér
péntek, színkör után
szombat délelőtt 9.00 és 12.00 között vmikor
vasárnap 17.30-tól valahol a város belsejében.

én leginkább a pénteket támogatnám, mert az még elég messze van ahhoz, hogy mindenkiben tudatosuljon. ajtósin lennénk, ha már úgyis ott a színkör.

köszönöm a figyelmet, mindenjót mindenkinek!

(Dylan Thomas)

Több
19 éve 2 hónapja #272972 Írta: Kincső
Október 2. vasárnap 18:00, Hauer Cukrászda Szalonja VIII., Rákóczi út 47/49. (Blahától kb. 2 perc)

Szakonyi Károly: Ördöghegy c. színdarabja
a Főnix Színházi Műhely előadásában klikk ide
Az előadás megtekintése nem-főnixeseknek 500 Ft.

Találkozzunk a helyszínen, mert nem tudom, mi mikor érünk oda. :idea:
GYERTEK!!! :)

(Gillz, neked meg majdhogynem kötelező, hamár ingyenes :P :wink: )

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 1.121 másodperc

A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.

Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.

A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére