• Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.

Luca-nap Középföldén

Beküldve - - - Tolkien Levelező Verseny
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 3435 megjelenés
 • 0 hozzászólás
 • Nyomtatás

Luca-napi népszokások

Középföldén is élnek babonás népek... Egy korábbi mezőny bemutatta a babonák színét-javát.

 

A hobbitok ezen a napon hagyományosan sütőtökgurító versenyt rendeznek, ami nagyon népszerű szokott lenni. A vetélkedő után pihenésképpen megsütik és megeszik a megmaradt sütőtököket.

/Valionori Közvilágítás Zrt./

Gondor: A gyerekek a Fehér Fa körül egymás kezét fogva elénekelnek egy dalt, remélve, hogy ettől a fa tavasszal kihajt, kirügyezik.
Tündék: Ezen a napon egy gallyat vízbe tesznek, és ha az egy holdfordultával később kirügyezik, nem fog sokáig tartani a tél.

Rohan: A lányok aznap este az ágyuk közelébe raknak/akasztanak egy kantárt és zablát, és a hiedelem szerint „megálmodják” a férjüket.

Az emberek hunyorból font koszorút akasztanak a lovuk nyakába, hogy minél hamarabb meghozzák a tavaszt.
Megye: A lányok kimennek reggel a tyúkólba, és megnézik, hogy hány tojást tojtak addig a tyúkok. Ahány tojást tojt, annyi gyereke lesz, miután férjhez ment.

/Tuilinneth/

Tündék: Magokat ültetnek el és akinek a legkorábban kinő a növény, az megy Valinorba.
Orkok: Elkezdik különböző élőlények fejeit gyűjteni, mert azt gondolják, hogy az év többi napján majd így könnyebben tudják megölni a fajtájukat.

/Morril/

Törpök: Lovagi tornát rendeznek, és a győztes a legszebb drágakövet behajítja a bánya mélyébe, hogy Aule meglelje.

/Melkor’s Army/

Bríben pipafűfesztivál van, ahova még a legkényelmesebb hobbitok is ellátogattak (életükben egyszer, általában, ha már látták, nincs az a pipafű amiért újra otthagyták volna kényelmes otthonukat).

A Vas-domboknál kecskefuttató versenyeket rendeznek, amikre a törpök fogadnak egymás között.

A történelem során ezen a napon korcsolyázott először Lagrok, egykori tóvárosi suszter, aki az erebori törpöktől vásárolt fémlap segítségével elkészítette az első korcsolyát. Azóta Tóváros lakosai ezen a napon mindig kimennek korcsolyázni, ha be van fagyva a tó. Ha nincs befagyva, akkor a város legbátrabbjai merülési versenyt rendeznek.

/Kósza Olifánt Hentesek/

A Megyében ugyan már nem emlékeznek arra, hogy miért, de szabadban ebédelnek aznap a hobbitok, rokonaik körében. Úgy tartják, ha aznap napsütéses idő van, az egész év kellemes lesz, viszont ha esik az eső, az egész év zimankós lesz. A földes gazdák ezért nagyon várják a nap első sugarait reggel, már hajnalban az udvaron téblábolnak, és várják a szép napkeltét. Innen ered a Megyében gyakori mondás: “Várja, mint gazda a napot.”

...Minas Anorban (majd Minas Tirithben is) az emberek már napkelte előtt talpon voltak, a lányok legszebb ruhájukat vették fel. Úgy tartották, hogy akit a várfalon állva ér a nap első sugara, az még abban az évben férjhez megy, méghozzá remek kérőhöz. Így a lányok igyekeztek fel a várfalra, de a legények nem engedtek fel mindenkit. Például ha valakinek nem volt elegendő hozománya, próbálta kedvesét visszatartani. ...

/Galenerca/

A téli napforduló éjszakáján szabadon engednek egy csődört, hogy az ő szabadsága jelképezze a dúnadánok örökös függetlenségét is Középföldén, és szavatolja biztonságukat a következő esztendőben.

/Galaeth/

Harad: Az egynapos olifántürüléket összenyomják, amennyi levet ereszt, annyira lesz csapadékos a következő év.
Entek: Luc napján elkezdik fapásztorrá avatni az entcsemetéket, és pásztorjátékot tartanak, ami eltart egészen a téli napfordulóig.

/Deadline Warriors/

A trollok e nap hajnalán rendszerint összemérik bátorságukat, hogy ki mer tovább a szabad ég alatt maradni.

/Caledhril/

0
Címkék nolda

Hozzászólások

 • Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.

Hozzászólás

Vendég
Vendég 2024. június 22., szombat
Vissza a lap tetejére