Kérdések

Több
20 éve 5 hónapja #197897 Írta: Sil
Sil válaszolt a következő témában: Kérdések
Gilloth, szvsz Esgal pusztán arra célzott, hogy létezik Szilmarilok c. topic is... :wink:

Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

• gilloth
  • Látogató
  • Látogató
20 éve 5 hónapja #197872 Írta: gilloth
gilloth válaszolt a következő témában: Kérdések
:( köszönöm, igazad van, figyelmetlen voltam, nem gondoltam át, h ezek a Szilmarillok világáról is szólnak :oops: :oops:
Ciki :oops: :oops: :oops: :oops:
Mégegyszer köszi és bocsi
gil

PS: mint vérbeli hobbit már el is kezdtem...a tündékről szóló topikot olvasni :)

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
20 éve 5 hónapja #197562 Írta: Esgal
Esgal válaszolt a következő témában: Kérdések
Szvsz nézd végig a Középfölde c. topikok címeit, elég beszédesek... :wink:

Nem adhatok mást, csak mi lényegem.
/Lucifer/
Tánc a ködben, tánc a jégen,
Tánc a hóban, tánc a fagyban
/Ghymes/

• gilloth
  • Látogató
  • Látogató
20 éve 5 hónapja #197558 Írta: gilloth
gilloth válaszolt a következő témában: Kérdések
Sziasztok!

Nam t'om jó helyen járok-e, :? de az a cím:kérdések...

:?: Azt szeretném kérdezni, h van-e külön topik a Szilmarilok c könyvről, vagyis annak világáról, eseményeiről?
Ha hülyeséget kéredeztem, v már 5x kérdezte más, v OFF voltam, akkor bocs. :oops:

Előre is köszi, hantale :)

gilloth

Több
20 éve 6 hónapja #196768 Írta: Ankalimon
Ankalimon válaszolt a következő témában: Kérdések
Talán mert Gundabad hegyét már időtlen idők óta elfoglalták az orkok, míg Mória még hosszú ideig ellenállt (amíg az a kellemetlen afférjuk nem támadt a pincelakóval... :) )
Viszont Mória erőforrásai, méretei messze nagyobbak voltak, mint Gundabadé, ezért hamar elszapaorodtak az orkok, és az eltelt századok alatt bizony akár meg is haladhatta a számuk a gundabadiakét.

Az igazság a kis álom, amelyben az én elgondolja a világot.
A valóság a nagy álom, amelyben Isten gondolja önmagát.

Több
20 éve 6 hónapja #196700 Írta: Gandalf
Gandalf válaszolt a következő témában: Kérdések
Még egy apró kötekedés: :wink:
Ha Mória a legnagyobb ork-tanya, akkor miért Gundabad a székvárosuk? :roll: (Gundabadban ki volt a fejes?)

Több
20 éve 6 hónapja #196697 Írta: Ulmo
Ulmo válaszolt a következő témában: Kérdések

Gandalf írta: Tehát mégiscsak a bosszú vezette őket, de miért Bolg zászlaja alá, aki csak egy volt a klánveeztők közül, s miért érintett más klánokat a Nagy Ork halála?

Bolg a móriai orkok vezére volt. Valahogy az az érzésem, Mória lehetett a legnagyobb ork-település, és ennek a vezére elég fontos személyiség. A Nagy Ork halála pedig talán ürügy lehetett, hogy revansot vegyenek az ork-törp háborúban elszenvedett vereségért.

Több
20 éve 6 hónapja #196676 Írta: Gandalf
Ez azért érdekes, mert a könyv szerint "A Ködös Hegyek Nagy Manójának eleste óta a manók gyűlölete a törpékkel szemben őrjöngéssé fajult. Városaik, településeik és erősségeik között hírnökök cikáztak ide s tova, mert elhatározott sándékuk volt, hogy elnyerik az Észak feletti uralmat. Híreiket titkos utakon szerezték, és az egész hegyvidéket betöltötte a fegyverkezés és készülődés. Azután útnak eredtek, és dombon-völgyön gyülekeztek, mindegyre alagutakon vagy a sötétség leple alatt haladva, mígnem az északon fekvő Gundabad nagy hegye alatt és körül - ahol székvárosuk volt - hatalmas sereg gyűlt egybe, készen arra, hogy viharos időben rajtaütésszerűen lezúduljon délre. Ekkor értesültek Smaug pusztulásáról, és szívükben öröm támadt, és éj mint éj siettek át a hegyeken, míg végül ily módon egészen váratlanul - éppen Dain nyomában - megérkeztek északról."
Tehát mégiscsak a bosszú vezette őket, de miért Bolg zászlaja alá, aki csak egy volt a klánveeztők közül, s miért érintett más klánokat a Nagy Ork halála?

Több
20 éve 6 hónapja #196617 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: Kérdések

Felagund írta:

Ulmo írta:

Gandalf írta: S akkor miért szövetkeztek egymással a Nagy Ork halála miatt? Vagy nem azért mentek Ereborig?

Nem tudom, az orkokat mennyire érdeklik a kincsek, de egy hegynyi arany/drágakő elég nagy csáberőt jelenthet. Főleg, ha a sárkány, aki őrizte, kimúlt. Ezért, plusz bosszút állni a Nagy Ork haláláért, már érdemes szövetkezni.

Általában, ha van egy közös ellenség, még a marakodók is összefognak...
Erre a való világban is látunk elég példát ;)

Nah egen, főleg, ha van egy nagy kupac kincs.
A casus belli hivatalosan a Nagy Ork halála volt, de szvsz a hadsereg nagyobbik része cseppet sem törődött vele, viszont volt egy jó jelszavuk amivel háborúba indulhattak.

Namarie: a főnököt (a Nagy Ork ez volt) nem szokás szeretni. Viszont ha a fia követi a trónon, akkor muszáj... :D

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
20 éve 6 hónapja #196541 Írta: Ankalimon

Namarie/Alatariel írta: Hogyan viszonyulnak az orkok a társuk halálához? Ha képesek bosszút állni érte, lehet, hogy szeretik a társukat?

A bosszú oka sokszor nem a szeretet: sértett büszkeség, takitikai megfontolások ("ne má' hogy minden jöttment törp elkezdje gyilkolászni a főnökeinket, tanítsuk móresre őket, hogy ilyesmivel többet ne próbálkozzanak") - de akár lehet a közösség kulturális elvárása is (lenéznék azt a harcost, aki nem áll bosszút egy ilyen megaláztatás után).

Több
20 éve 6 hónapja #196535 Írta: Felagund
Felagund válaszolt a következő témában: Kérdések

Ulmo írta:

Gandalf írta: S akkor miért szövetkeztek egymással a Nagy Ork halála miatt? Vagy nem azért mentek Ereborig?

Nem tudom, az orkokat mennyire érdeklik a kincsek, de egy hegynyi arany/drágakő elég nagy csáberőt jelenthet. Főleg, ha a sárkány, aki őrizte, kimúlt. Ezért, plusz bosszút állni a Nagy Ork haláláért, már érdemes szövetkezni.

Általában, ha van egy közös ellenség, még a marakodók is összefognak...
Erre a való világban is látunk elég példát ;)

Our knees do not bend easily

Több
20 éve 6 hónapja #196488 Írta: Esgal
Esgal válaszolt a következő témában: Kérdések
Nem hiszem, hogy szeretetről volna szó, inkább valamiféle csordaszellem, vagy ilyesmi. Nem ez a harc oka--a bosszú csak ürügy a hirigre.

Nem adhatok mást, csak mi lényegem.
/Lucifer/
Tánc a ködben, tánc a jégen,
Tánc a hóban, tánc a fagyban
/Ghymes/

Több
20 éve 6 hónapja #196477 Írta: Namarie
Namarie válaszolt a következő témában: Kérdések
Hogyan viszonyulnak az orkok a társuk halálához? Ha képesek bosszút állni érte, lehet, hogy szeretik a társukat?

"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"

Több
20 éve 6 hónapja #196279 Írta: Ulmo

Több
20 éve 6 hónapja #196271 Írta: Gandalf

Ulmo írta:

Gandalf írta: Nekem a ködhegységbeli orkokkal kapcsolatban lenne kérdésem. Ki volt a Nagy Ork és milyen funkciót töltött be? Milyen viszonyban állt Bolg-gal? Bolg mije volt a hegységbeli orkoknak?

Bolg annak az Azognak a fia, aki megölte Thrórt Móriában, ezzel kirobbantotta a törpök és orkok évekig tartó háborúját. Bolg a móriai orkok vezére volt.
A Nagy Ork a Ködhegység északi felén élő orkok vezére lehetett, egy másik ork-klán vezére.

Tehát egymással egyenrangú ork klánok vezetői? S akkor miért szövetkeztek egymással a Nagy Ork halála miatt? Vagy nem azért mentek Ereborig?
Volt egy nagy ork-főnök, aki az összes Ködhegység-beli ork klánt összefogta volna?

Több
20 éve 6 hónapja #196186 Írta: Ulmo

Gandalf írta: Nekem a ködhegységbeli orkokkal kapcsolatban lenne kérdésem. Ki volt a Nagy Ork és milyen funkciót töltött be? Milyen viszonyban állt Bolg-gal? Bolg mije volt a hegységbeli orkoknak?

Bolg annak az Azognak a fia, aki megölte Thrórt Móriában, ezzel kirobbantotta a törpök és orkok évekig tartó háborúját. Bolg a móriai orkok vezére volt.
A Nagy Ork a Ködhegység északi felén élő orkok vezére lehetett, egy másik ork-klán vezére.

Több
20 éve 6 hónapja #196183 Írta: Suhifarok
Suhifarok válaszolt a következő témában: Kérdések

Angwen írta:

Ulmo írta:

Angwen írta: "wielder of the Flame of Anor": Anor = a Nap. Gandalf valószínűleg a Naryára, a Tűz Gyűrűjére utal.

Igen, tudom, de milyen kapcsolat áll fenn a Narya és a nap között? Amúgy köszi! :D

Valszeg a tűz motívuma...

Több
20 éve 6 hónapja - 20 éve 6 hónapja #196176 Írta: Angwen
Angwen válaszolt a következő témában: Kérdések

Ulmo írta: "wielder of the Flame of Anor": Anor = a Nap. Gandalf valószínűleg a Naryára, a Tűz Gyűrűjére utal.

Igen, tudom, de milyen kapcsolat áll fenn a Narya és a nap között? Amúgy köszi! :D

"Bízz Istenben, és tartsd szárazon a puskaport!" (Oliver Cromwell)

Több
20 éve 6 hónapja #196146 Írta: Gandalf
Nekem a ködhegységbeli orkokkal kapcsolatban lenne kérdésem. Ki volt a Nagy Ork és milyen funkciót töltött be? Milyen viszonyban állt Bolg-gal? Bolg mije volt a hegységbeli orkoknak?

Több
20 éve 6 hónapja #196050 Írta: Ulmo

Angwen írta: Talán volt már (sokmindenről volt már szó 126 oldal során...), de mi/ki az az Udún (kalapos u-val)? És pontosan mit takar az, hogy Gandalf a "wielder of the flame of Anor"?

Udun (nincs kalapos u betűm :) ): eredetileg Melkor első erődjének, Utumnonak a sindarin (?) neve, átvitt értelemben az Alvilág, a Pokol.

"wielder of the Flame of Anor": Anor = a Nap. Gandalf valószínűleg a Naryára, a Tűz Gyűrűjére utal.

Több
20 éve 6 hónapja #196038 Írta: Angwen
Angwen válaszolt a következő témában: Kérdések
Talán volt már (sokmindenről volt már szó 126 oldal során...), de mi/ki az az Udún (kalapos u-val)? És pontosan mit takar az, hogy Gandalf a "wielder of the flame of Anor"?

"Bízz Istenben, és tartsd szárazon a puskaport!" (Oliver Cromwell)

Több
20 éve 6 hónapja #195205 Írta: Ankalimon

Ulmo írta:

Namarie/Alatariel írta: Írva van a szövegben- Szilmarilok- lehet, hogy nem pontosan idézek: "mert testvérek voltak Iluvatar gondolataiban". Genetikai testvérség nem is lehet, mert a gondolat szülötte először nem test.

A Fëanturok esetében érthető a testvéri kötelék, Mandos és Lórien is a lelkekkel foglalkozik, valószínűleg hasonló gondolat "szülte" őket. De Manwë és Melkor? Ők a leghatalmasabbak, de pont egymás ellentétei.

Egy kis pontosítás:
Az Ainulindale szerint: "Manwe pedig Melkor fivére volt Ilúvatar gondolatában, s ő volt a legerősebb hangszer abban a második dallamban, amelyet Ilúvatar szembeszegezett Melkor disszonanciájával..."

A testvérek néha nagyon nem hasonlítanak egymásra...

Egyébként az Ainulindale első bekezdése az összes ainut testvérnek (brethren) nevezi, de ehhez képest is kiemel még néhány, még szorosabb kapcsolatot (Manwe-Melkor, Mandos-Lórien).

Ezt persze semmiképpen sem a mi "genetikai" fogalmainkkal kell azonosítani. Csak a tündék (és emberek) nyelvében valószínűleg nincs jobb szó arra, amikor két termetmény eredete valamilyen módon közös...

Több
20 éve 6 hónapja #195202 Írta: Namarie
Köszönöm. Elég kiábrándító, ha vizualizáljuk a dolgot, de innentől már pár dolog érthetőbb. Pl. a Holt- lápban levő tündék.

Több
20 éve 6 hónapja #195201 Írta: Ankalimon

Namarie/Alatariel írta: Nekem volna egy kérdésem: nagyon cinikus és ízetlen kérdés, de mi történik a tündék testével a test halála után? Ugyanúgy oszlik fel, mint az emberi test?

A főszabály (amely alól kivételt képeznek a korábban felvetettek) szerint a tündék teste az emberekhez hasonló, és ugyanúgy felbomlik, ha az életfunkciók megszűnnek. Ezért ugyanúgy gondoskodni kell a holttestek sorsáról (eletemetés, elégetés, stb.).

Több
20 éve 6 hónapja #195194 Írta: Estel Adániel
Estel Adániel válaszolt a következő témában: Kérdések
A harmadik példa pedig Mírielé, Finwe első feleségéé, akinek a teste jó darabig romolhatatlan volt... igaz, Valinorban.
És Lúthiené is, mint egy frissen leszakasztott virágé... bár ő meg félmaia-féltünde... úgyhogy Ulmoval értek egyet ebben a kérdésben. ;)

Mornie utúlië! Believe and you will find your way
Mornie alantië! A promise lives within you now

Több
20 éve 6 hónapja #195191 Írta: Ulmo

Namarie/Alatariel írta: Nekem volna egy kérdésem: nagyon cinikus és ízetlen kérdés, de mi történik a tündék testével a test halála után? Ugyanúgy oszlik fel, mint az emberi test?

Két példa:

- Feanor: halálakor a lelke teljesen felemésztette a testét, csak hamu és por maradt utána, nem volt mit eltemetni.
- Fingolfin: miután Morgoth megölte, Thorondor elvitte Gondolinba, ahol Turgon sírhalmot emelt neki.

Vagyis a lélektől függően vagy megmarad a test, amit eltemetnek/bebalzsamoznak, vagy a lélek teljesen felemészti. Temetés után valószínűleg ugyanaz lesz a test sorsa, mint az emberek esetében.

Több
20 éve 6 hónapja #195187 Írta: Namarie

Ulmo írta:

Namarie/Alatariel írta: Minden Vala Iluvatar gondolatainak szülötte. Gondolat által teremtődtek, nagyjából azonos erejük van, azonos a hatáskörük.

Ez nem igaz. Minden Valának különböző, jól meghatározott hatásköre van: Manwë: levegő, Ulmo: víz, Aulë: föld, Mandos: sors, Nienna: gyász, könyörület stb.

Namarie/Alatariel írta: Írva van a szövegben- Szilmarilok- lehet, hogy nem pontosan idézek: "mert testvérek voltak Iluvatar gondolataiban". Genetikai testvérség nem is lehet, mert a gondolat szülötte először nem test.

A Fëanturok esetében érthető a testvéri kötelék, Mandos és Lórien is a lelkekkel foglalkozik, valószínűleg hasonló gondolat "szülte" őket. De Manwë és Melkor? Ők a leghatalmasabbak, de pont egymás ellentétei.

Hatáskör alatt azt értettem, hogy a világ dolgaiért feleősek a maguk módján.

Nekem volna egy kérdésem: nagyon cinikus és ízetlen kérdés, de mi történik a tündék testével a test halála után? Ugyanúgy oszlik fel, mint az emberi test?

Több
20 éve 6 hónapja #194424 Írta: Dínchamion
Dínchamion válaszolt a következő témában: Kérdések

Brisa írta: Elnézést a belekontárkodásért, de lenne egy kérdésem. A maiák is ainuk?

Igen. ;)

Dín

- You are under arrest, Chancellor!
- Are you threatening me, Master Jedi?

Több
20 éve 6 hónapja #194423 Írta: Brisa
Brisa válaszolt a következő témában: Kérdések
Elnézést a belekontárkodásért, de lenne egy kérdésem. A maiák is ainuk?

Brisa

Több
20 éve 6 hónapja #194405 Írta: Ulmo

Namarie/Alatariel írta: Minden Vala Iluvatar gondolatainak szülötte. Gondolat által teremtődtek, nagyjából azonos erejük van, azonos a hatáskörük.

Ez nem igaz. Minden Valának különböző, jól meghatározott hatásköre van: Manwë: levegő, Ulmo: víz, Aulë: föld, Mandos: sors, Nienna: gyász, könyörület stb.

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 1.007 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére