Kérdések

Több
21 éve 8 hónapja #104960 Írta: Ragoran
Ragoran válaszolt a következő témában: Kérdések
Elrond:Kösszi!! :wink:
A trollok fajtáiról mennyit tudunk?
:roll:

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
21 éve 8 hónapja #104942 Írta: Elrond
Elrond válaszolt a következő témában: Kérdések

Ragoran írta: Eszembe jutott egy kérdés! :idea:
Ugye a trollokat a fény megdermeszti.
A Mordori kapukat trollok nyitották ki (most a Filmre alapozok,Könyvbe nem tom,hogy volt...) :oops:
:arrow: akkor nappal nem tudtak kaput nyitni?

Szauron kitenyésztette az Olog-hai trollokat. Nemcsak, hogy bírták a napfényt, de ravaszabbak és értelmesebbek voltak elődjeiknél.

The echo of a distant time
Comes willowing across the sand
And everything is green and submarine

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
21 éve 8 hónapja #104934 Írta: Ragoran
Eszembe jutott egy kérdés! :idea:
Ugye a trollokat a fény megdermeszti.
A Mordori kapukat trollok nyitották ki (most a Filmre alapozok,Könyvbe nem tom,hogy volt...) :oops:
:arrow: akkor nappal nem tudtak kaput nyitni?

Több
21 éve 8 hónapja #104795 Írta: Lora
Lora válaszolt a következő témában: Kérdések

Ulmo írta:

Gyöngyszem írta: lehet, hogy erről már volt szó....

Azt mondják, a tündék halahatatlanok....de Haldir mégis meghalt.....ha átmennek a Tengerentúlra ott már nem halhatnak meg? Ha viszont itt maradnak, akkor meghalnak?

Mikor halnak meg? Ha az orkok nyilazzák őket? :P

A tündék teste, mikor elérte a maximális fejlettséget, öregszik, és nagyon jól ellenáll a betegségeknek. Természetes halállal nem halnak meg. Vagy megölik őket, vagy a bánatba pusztulhatnak bele. Még létezik egy olyan lehetőség, hogy tízezer évszázad alatt belefáradnak a világ gyötrelmeibe. Az erőszakos halál ellen ők sem tudnak védekezni.
Valinorban is van halál: Finwë, Fëanor apja meghalt Valinorban, Morgoth ölte meg. Fëanor anyja pedig a fia születésébe halt bele.

Köszke Ulmo&Elrond!!! hála néktek :wink:

Gyöngycem (voltam valaha)

Több
21 éve 9 hónapja #104641 Írta: Ulmo
Ulmo válaszolt a következő témában: Kérdések

Gyöngyszem írta: lehet, hogy erről már volt szó....

Azt mondják, a tündék halahatatlanok....de Haldir mégis meghalt.....ha átmennek a Tengerentúlra ott már nem halhatnak meg? Ha viszont itt maradnak, akkor meghalnak?

A tündék teste, mikor elérte a maximális fejlettséget, öregszik, és nagyon jól ellenáll a betegségeknek. Természetes halállal nem halnak meg. Vagy megölik őket, vagy a bánatba pusztulhatnak bele. Még létezik egy olyan lehetőség, hogy tízezer évszázad alatt belefáradnak a világ gyötrelmeibe. Az erőszakos halál ellen ők sem tudnak védekezni.
Valinorban is van halál: Finwë, Fëanor apja meghalt Valinorban, Morgoth ölte meg. Fëanor anyja pedig a fia születésébe halt bele.

Több
21 éve 9 hónapja #104533 Írta: Ronat/Szméagol
Ronat/Szméagol válaszolt a következő témában: Kérdések
Sziasztok!

Rabyn írta:

Szméagol írta: Sziasztok!

Elrond írta: Szerintetek mi lett Szauron lelkével a Gyűrűháború után? Elpusztult, vagy pedig Mandosban várja az ítéletét?

Követte gazdáját a nagy, külső Semmibe.

[size=9:3rku18cz]Valaki nem tud nekem adatokat szolgáltatni Christopher Tolkienről? Életrajzi adatokat. (Szeretném megtudni, hogy miért ír ilyen szárazon erről a csodálatos "ÉLŐvilágról".)[/size]

Szerintem azért mert ő ebben nőtt fel.. Téged sem varázsol el az amit gyerekkorod óta hallasz..

Igaz hogy Tolkien skizofrén volt?

De akkor miért ír róla? CT igenis nagy rajongója volt a mitológiának, csak... hát... Talán nem rendelkezett akkora írói tehetséggel ( :?: ).

Szerintem azért a jó öreg Carpenter tudott volna a skizofréniáról. :roll: :wink:

Több
21 éve 9 hónapja #104526 Írta: Elrond
A tündék nem lesznek betegek, csak akkor halnak meg, ha megölik őket, vagy pedig, ha igen erős bánatuk van.

Több
21 éve 9 hónapja #104510 Írta: Lora
Lora válaszolt a következő témában: Kérdések
lehet, hogy erről már volt szó....

Gyöngycem (voltam valaha)

Több
21 éve 9 hónapja #104503 Írta: amanibhavam
amanibhavam válaszolt a következő témában: Kérdések
ezt meg honnan szeded???

love is the shadow that ripens the wine

Több
21 éve 9 hónapja #104483 Írta: Rabyn
Rabyn válaszolt a következő témában: Kérdések

Elrond írta: Szerintetek mi lett Szauron lelkével a Gyűrűháború után? Elpusztult, vagy pedig Mandosban várja az ítéletét?

[size=9:1w80xox5]Valaki nem tud nekem adatokat szolgáltatni Christopher Tolkienről? Életrajzi adatokat. (Szeretném megtudni, hogy miért ír ilyen szárazon erről a csodálatos "ÉLŐvilágról".)[/size]

Szerintem azért mert ő ebben nőtt fel.. Téged sem varázsol el az amit gyerekkorod óta hallasz..

Igaz hogy Tolkien skizofrén volt?

"Én szóra váltanám a gondolatot de félek, hogy nem érdekel.."

Több
21 éve 9 hónapja #104478 Írta: Elrond
Szméagol: köszi!

Más: Az első kor Középföldéjéről (nem Beleriandról, hanem ami a Harmadkorra maradt) van valami Tolkien műveiben?

Több
21 éve 9 hónapja #104396 Írta: Ronat/Szméagol
Sziasztok!

[size=9:x2zglj35]Valaki nem tud nekem adatokat szolgáltatni Christopher Tolkienről? Életrajzi adatokat. (Szeretném megtudni, hogy miért ír ilyen szárazon erről a csodálatos "ÉLŐvilágról".)[/size]

Több
21 éve 9 hónapja #104340 Írta: Elrond

Ancalimon írta: Nekem úgy rémlik, hogy kezdetektől (Vardára való alászállástól kezdve) szolgálta melkort.

Vardára, nehezen legfeljebb az Ardára. :)

Szerintetek mi lett Szauron lelkével a Gyűrűháború után? Elpusztult, vagy pedig Mandosban várja az ítéletét?

Több
21 éve 9 hónapja #104321 Írta: Dínchamion
Dínchamion válaszolt a következő témában: Kérdések

Ancalimon írta: Nekem úgy rémlik, hogy kezdetektől (Vardára való alászállástól kezdve) szolgálta melkort.

Nem, kezdetben Aule szolgája volt...

Üdv:

Dín

- You are under arrest, Chancellor!
- Are you threatening me, Master Jedi?

Több
21 éve 9 hónapja #104298 Írta: Ankalimon
Ankalimon válaszolt a következő témában: Kérdések
Nekem úgy rémlik, hogy kezdetektől (Vardára való alászállástól kezdve) szolgálta melkort.

Az igazság a kis álom, amelyben az én elgondolja a világot.
A valóság a nagy álom, amelyben Isten gondolja önmagát.

Több
21 éve 9 hónapja #104216 Írta: Ronat/Szméagol
Sziasztok!

amanibhavam írta: és igen, ők is Amanban kezdték, de Melkor már a kezdet kezdetén átcsábította őket a maga oldalára

Ahogy Szauron sem szolgálta mindig Morgoth-ot. Sőt! Melyik vala szolgálatában állt maiaként, mielőtt át állt Morgoth oldalára?

Több
21 éve 9 hónapja #104175 Írta: amanibhavam
nem ez az alapvető különbség... a balrog sem vált alakot, én legalábbis nem tudok olyan balrogról, amelyik ilyet tett volna

az alapvető különbség abban van, hogy melyik milyen hroát, azaz testet választott/kapott magának a feájához, azaz lelkéhez - az istarok emberi alakot öltöttek, míg a balrogok tűzlényegű démonok alakját vették fel

és igen, ők is Amanban kezdték, de Melkor már a kezdet kezdetén átcsábította őket a maga oldalára

Több
21 éve 9 hónapja #104156 Írta: hobbit
hobbit válaszolt a következő témában: Kérdések
Üdv! Akkor összegezzük: az az alapvető külömbség egy balrog és egy Istar között, hogy az Istar nem válthat alakot. De amúgy tudna ha nem kötné a küldetése. De akkor a balrog is örök életű nem?
Jó tudom ez most hülye kérdés lesz de: akkor a balrogmaiának is megérdemelt helye lenne nyugat, ha nem lenne gonosz?
Na jó bocs de ezt muszály volt megkérdeznem...

Az alagútban ismerkedtünk meg.Mikor kiértünk megláttam,hogy ronda és öreg.Akkor már késő volt.Megszerettem.
-üdv-

Több
21 éve 9 hónapja #104120 Írta: Cerebrum
Cerebrum válaszolt a következő témában: Kérdések

A Balrogok is maiák, de maga Szauron nem volt Balrog. Olórin (Gandalf) is maia volt, a többi istár is, meg még jópáran, akik szerepelnek a Silmarillionban.

Húú, leég a képemről a bőr, de én ezt nem is tudtam. :oops: :oops:
Márminthogy a balrogok és az istárok is maiák. Idáig úgy hittem, hogy ezek különböző fajok.

No, azt hiszem nem ártana újra elővenni a Szilmarilokat! :)

“Blinding ignorance does mislead us. O! Wretched mortals, open your eyes!” (Leonardo da Vinci)

Több
21 éve 9 hónapja #103952 Írta: amanibhavam

Antares írta: Mi az a topic gazda?

egy adott topikban moderátori jogokkal felruházott user

olyan, mint a körletparancsnok:-)

Több
21 éve 9 hónapja #103928 Írta: Antares
Antares válaszolt a következő témában: Kérdések
Mi az a topic gazda?

Tégy amit akarsz, csak ne árts másoknak

Több
21 éve 9 hónapja #103892 Írta: Ulmo
Nimdorc: Szauron maia. A Balrogok is maiák, de maga Szauron nem volt Balrog. Melkor valóban sok szellemet elcsábított és megrontott, de nem az összes maiát. Olórin (Gandalf) is maia volt, a többi istár is, meg még jópáran, akik szerepelnek a Szilmarillionban.

Több
21 éve 9 hónapja #103883 Írta: nido
nido válaszolt a következő témában: Kérdések
Szauron balrog volt?
Lothlórienben mintha valaki mondana valami olyasmit, hogy a balrog a tündék legszörnyübb ellensége, kivéve az elsőt, aki Barad-durban van.
Viszont Szauron váltogatta az alakját, amit a balrogok meg nem nagyon csináltak. A Szilmarilokban meg az van, hogy sok maiát megszédített Melkor hatalma, közülük lettek a balrogok, de hogy mindből-e, az (emlékeim szerint) nem derül ki.

Több
21 éve 9 hónapja #103849 Írta: Dínchamion
Dínchamion válaszolt a következő témában: Kérdések
Ragoran:

A Rejtélyek... topicban éppen erről van/volt szó: nem nagyon tudunk példát mondani az alakváltásra...

Na jó, ez kicsit erős volt. Szóval elég ritkán változtatják a testüket az ainuk, és ezen példák legtöbbje is Valinorból származik, ahol mondjuk a fizikai testnek nem sok szerepe van... Szauron persze kivétel.

A nevek pedig nem "járnak", hanem azt kapják... Minél több néppel találkozik pl. egy istar, annál több lehetősége van, hogy így vagy úgy elnevezik... (lásd Gandalf és Szarumán példáját)

Üdv:

Dín

- You are under arrest, Chancellor!
- Are you threatening me, Master Jedi?

Több
21 éve 9 hónapja #103827 Írta: Ragoran
Ulmo:Nem konkrétan arra gondoltam,hogy váltogatja az alakját,de ha monjuk "meghal" v vmi akkor új teste lesz és,hogy ehhez "jár-e" új név?

Barazkibil:De,csak én azt kérdeztem,hogy ha Gandi mondjuk új alakban jelenne meg,akkor maradna-e Olórin?

Több
21 éve 9 hónapja #103812 Írta: amanibhavam

Ulmo írta: Azért az nem jellemző, hogy a maiák váltogatták az alakjukat. Egyedül talán Szauronról tudni, hogy több alakban is megjelent, de a bölcsek mindig felismerték, ki is valójában.
A maiák és a Valák az eredeti nevüket a tündéktől kapták. Hogy előtte volt-e nevük, hááát :roll:

a valák és maiák tünde neve természetesen az eredeti, Valarin nyelvű név átvett, adaptált változata :-)

Több
21 éve 9 hónapja #103806 Írta: Barazkibil
Barazkibil válaszolt a következő témában: Kérdések
Nem, Gandalf (és mások) esetében egyszerűen arról van szó, hogy más-más népek néha "lefordítják" valaki nevét a saját nyelvükre, vagy olyan nevet adnak neki, aminek van jelentése a nyelvükön (pl:"Tharkűn"="botos ember").

Több
21 éve 9 hónapja #103805 Írta: Ulmo
Azért az nem jellemző, hogy a maiák váltogatták az alakjukat. Egyedül talán Szauronról tudni, hogy több alakban is megjelent, de a bölcsek mindig felismerték, ki is valójában.
A maiák és a Valák az eredeti nevüket a tündéktől kapták. Hogy előtte volt-e nevük, hááát :roll:

Több
21 éve 9 hónapja #103761 Írta: Ragoran
Ha egy maia alakot vált mindíg más neve lesz? V a "lelkének" van egy neve és az az "igazi" a többi csak a ragadványnév,ahogy Lnevezték a népek? Ez most nem tom mennyire volt érthető :oops:

Több
21 éve 9 hónapja #103725 Írta: Elrond

Ulmo írta: hobbit: a Balrogokat Melkor formálta olyanra, mint amit a Gyűrű Szövetségében láttunk: "Utumno erődjében maga köré gyűjtötte démonjait, azokat a szellemeket, akik elsőként csatlakoztak hozzá dicsőséges napjaiban, és ő a saját képére formálta őket: szívük tűzből volt, de sötétségbe burkolóztak, előttük rettenet járt; kezükben lángoló korbácsot tartottak. Középföldén, a későbbi időkben Balrog néven ismerték őket. " - Szilmarillion
Rago: jól mondtad, nem minden maia istár. Lásd: Melian (Doriath úrnője), Ossë (Ulmo szolgája), Arien (a Nap irányítója), Tilion (a Hold kormányosa), Szauron.
Az istárok talán azért voltak mindig emberi alakban, mert ez kellett a megbízásukhoz.

Gandalf (egyik) maia neve ugye Olórin?

Igen.

A tündék közt Mithrandir vagyok, a törpök közt Tharkun; nyugaton, rég elfeledett fiatalkoromban Olórin voltam; délen Incánusnak hívnak, északon Gandalfnak.

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 1.158 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére