Gollam

Több
22 éve 1 hónapja #76540 Írta: Varda Tintallë
Varda Tintallë válaszolt a következő témában: Gollam

Ulmo írta: A Gyűrűk Urában is olvasható, hogy ha Gollam dühös volt, a szeme zölden kezdett világítani; ha Szmeágol felülkerekedett benne, a fény kialudt. Lehet, hogy a gonoszság égett benne így :hein:

Ulmo! Láttál már macsit sötétben? Nézz egyszer a szemébe! Pont az idézett jelenségeket fogod látni!

Ez az utolsó mondat már inkább elgondolkoztató!

Namárie!

Varda Tintallë

I anwe harya limbe antar... / Az igazságnak sok arca van...

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
22 éve 1 hónapja #76525 Írta: Ulmo
Ulmo válaszolt a következő témában: Gollam

varda írta: Már mitől világítana a szeme? A macskáké se világít, csak visszaveri a fényt, ezért látjuk úgy sötétben, mintha világítana. Szerintem ez a helyzet Gollammal is. Nagyon sokáig élt a föld mélyén, adaptálódott az ottani viszonyokhoz. Végülis ez szükséges volt a túléléshez.

varda: nézd meg ezeket (idézetek a Hobbitból):

"Bilbó rémületére két kicsi világító pont bámult rá. Ahogy Gollamban nőtt a gyanú, a szeme fakó fénnyel égett."

"Megfordult, és látta, hogy Gollam szemei zöld lámpaként világítanak, ahogy jön felfelé az emelkedőn."

"Gollam görnyedten ült, pont a nyílás előtt, a szemei hidegen fénylettek az arcában, ahogy a térdei között billegett a feje."

"Bár csak egy fekete árnyék volt a saját szemének fényénél, a hobbit látta vagy inkább érezte, hogy megfeszült, mint az íjhúr: ugráshoz készült."

A Gyűrűk Urában is olvasható, hogy ha Gollam dühös volt, a szeme zölden kezdett világítani; ha Szmeágol felülkerekedett benne, a fény kialudt. Lehet, hogy a gonoszság égett benne így :hein:

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
22 éve 1 hónapja #76514 Írta: amanibhavam
amanibhavam válaszolt a következő témában: Gollam
hacsak igazából nem mélytengeri hal, amelyik adaptálódott a barlangi léthez

esetleg Gollam egy szentjánosbogár

love is the shadow that ripens the wine

Több
22 éve 1 hónapja #76506 Írta: Varda Tintallë
Varda Tintallë válaszolt a következő témában: Gollam
Már mitől világítana a szeme? A macskáké se világít, csak visszaveri a fényt, ezért látjuk úgy sötétben, mintha világítana. Szerintem ez a helyzet Gollammal is. Nagyon sokáig élt a föld mélyén, adaptálódott az ottani viszonyokhoz. Végülis ez szükséges volt a túléléshez.

Namárie!

Varda Tintallë

I anwe harya limbe antar... / Az igazságnak sok arca van...

Több
22 éve 1 hónapja #76459 Írta: Titkos®
Titkos® válaszolt a következő témában: Gollam
Ez így a könyvben nem volt leírva, de szerintem az elég misztikus, aki hobbit létére a falon mászkál és világít a szeme (még akkor is, ha már eléggé megváltozott egy hobbithoz képest).

Gollam az egyik kedvenc szereplőm!

Több
22 éve 1 hónapja #76456 Írta: amanibhavam
hol volt Gollum misztikus? azért erre kíváncsi lennék...

Több
22 éve 1 hónapja #76455 Írta: Titkos®
Köszi! Tudod új vagyok még itt... :wink:

Több
22 éve 1 hónapja #76453 Írta: Estel Adániel
Estel Adániel válaszolt a következő témában: Gollam
Utólagos javítás = Szerkeszt gomb ;)

Mornie utúlië! Believe and you will find your way
Mornie alantië! A promise lives within you now

Több
22 éve 1 hónapja #76450 Írta: Titkos®
félelemtes=félelmetes
Moria=Mória
:wink:

Több
22 éve 1 hónapja #76445 Írta: Titkos®
Nekem sok kedvencem van a GyU-ban, de Gollam a legnagyobb kedvencem, mert titokzatos, misztikus és félelemtes is tud lenni. Azokat a részeket pl. imádom, amikor a Gyűrű Szövetségében követi Frodóékat és Frodó Moria óta mindig puha léptek csoszogását hallja és két fénypontot látt... Meg az is egy jó rész, amikor a Két Toronyban önmagával vitatkozik. Ennél a résznél jól megmutatkozik a skizofréniája. :) Sajnáltam szegényt, hogy a végén meghalt, de ha ez nem történt volna meg, a küldetés kudarcba fullad. :( Viszont végső soron ő pusztította el Szauront. :wink: Gollam/Szméagol rulez!

Több
22 éve 1 hónapja #76433 Írta: amanibhavam
úgy, hogy feltehetőleg nem olvasta előtte a Gyűrűk Urát angolul és nem ismerte Tolkien fordítási útmutatóját sem; a GyU magyar fordítása pedig csak a nyolcvanas évek elején jelent meg
valószínűleg végig abban a tudatban fordított, hogy ő egy gyerekeknek íródott gyermekmsét fordít (ami igaz is), és nem volt szándéka azt beilleszteni a tolkieni univerzumba

már bocs, hogy Ulmo helyett szólok

Több
22 éve 1 hónapja #76421 Írta: Ronat/Szméagol
Ronat/Szméagol válaszolt a következő témában: Gollam
Sziasztok!

Nekem sincs semmi bajom a babóval. Sőt! Én kifejezetten szeretem, mert vannak benne olyan részek, amik úgy jók, ahogy vannak.
Én a "szívem szottyával" nagyon gyorsan megbarátkoztam :wink: , a Nyelemmel, már nehezebben.

Ulmo!

Hogy érted, hogy Szobotka Tibor a nulláról kezdte?

Több
22 éve 1 hónapja #76403 Írta: zsoffija
zsoffija válaszolt a következő témában: Gollam
Nekem semmi bayom a Babóval... :roll: bár néha tényleg elképesztő dolgokat művelt ez a Szobotka... :roll: (manók...yuyy!kis,hegyessipkás teremtmények-régen(10 éve...) azt hittem,ők rontják el a fogainkat :oops: :lol: )
:arrow: Örülök Ulmo fordításának-ez már jobban passzol a GYU-hoz... :!:

[size=9:3ggwbz1b](de a "szívem szottya"szerintem aranyos!csak nem egészen értettem eleinte)[/size]

"A tó közepén egy Güllem nevű randa fráter lavírozott ódon gumimatracán." :gollum2:

Több
22 éve 2 hónapja #76349 Írta: Ragoran
Ragoran válaszolt a következő témában: Gollam

Ulmo írta:
Azért ne legyünk szigorúak Szobotkával. Ahhoz képest, hogy nulláról kezdte, egész jó a fordítása (bár a "szívemnek szottya" borzasztó :eek4: )
És köszi a dicséretet. :wink:

Igen, ezt mi is beszéltük, hogy pl. a GyU-t és a Babót mért nem ugyanazokkal a szavakkal fordították le...

Több
22 éve 2 hónapja #76334 Írta: Ulmo

Szméagol írta: Ulmo!

Elnézést... (Szobotka Tibor a hibás. :? )
Valamicskét én is tudok angolul és teljesen igazad van. Tényleg ezt jelenti.
Szebben nem is fordíthattad volna! :wink:

Azért ne legyünk szigorúak Szobotkával. Ahhoz képest, hogy nulláról kezdte, egész jó a fordítása (bár a "szívemnek szottya" borzasztó :eek4: )
És köszi a dicséretet. :wink:

Több
22 éve 2 hónapja #76327 Írta: Narië
Narië válaszolt a következő témában: Gollam
De a Gy keresésében is keveset szerepel :wink:

Narië

No more blood for oil!

Több
22 éve 2 hónapja #76121 Írta: zsoffija
:cry: :oops: :? :wink: :lol: :itscool: :arrow:
Igen,arra!

Fáradt vagyok... :roll:

"A tó közepén egy Güllem nevű randa fráter lavírozott ódon gumimatracán." :gollum2:

Több
22 éve 2 hónapja #76119 Írta: amanibhavam

Olvastad a könyvet?A Gyűrű keresésében ott is keveset szerepelt Gollam..

gondolom, A gyűrű szövetségére gondoltál

Több
22 éve 2 hónapja #76117 Írta: zsoffija
Szméagol,Ulmo:
jujj,télleg hogyénmienagyilagvégkimerültegyén vagyok!

Pedig tudtam,hogy nem volt meg az összes foga... :?
Csak nem jutott eszembe,hogy tudom... :heu:
(élezés :roll: nem tudta,melyik legjobb fogkrémet válassza...)

Frodina:
Olvastad a könyvet?A Gyűrű keresésében ott is keveset szerepelt Gollam...(azért néhány jelenetet-Lórien,"az úszó fadarab..."-kihagytak)
Mayd a 2. részben legyszebb reményeim szerint :crazy: végre beveti magát ő isz...

Több
22 éve 2 hónapja #76108 Írta: Ronat/Szméagol
Sziasztok!

Nekem csak a Szobotka Tibor-féle fordítás állt a rendelkezésemre és én csak az alapján tudtam gondolkoni.

Ulmo!

Elnézést... (Szobotka Tibor a hibás. :? )
Valamicskét én is tudok angolul és teljesen igazad van. Tényleg ezt jelenti.
Szebben nem is fordíthattad volna! :wink:

Több
22 éve 2 hónapja #75943 Írta: Ragoran
Ulmo: Úgy látszik túl régen olvastam a Könyvet... :oops: Most elsüllyedek..

Több
22 éve 2 hónapja #75940 Írta: Ulmo

Szméagol írta: De Ulmo!

A követ a körmei élezésére használta.

Akkor egy kis nyelvlecke:

Az eredeti szöveg:

""S-s-s-s-s," said Gollum more upset than ever. He thought of all the things he kept in his own pockets: fishbones, goblins' teeth, wet shells, a bit of bat-wing, a sharp stone to sharpen his fangs on, and other nasty things. He tried to think what other people kept in their pockets."

Az én fordításom:

"- Ssssssssz - sziszegte Gollam még dühösebben. Végiggondolta, ő mit tartott a zsebeiben: halcsontokat, ork-fogakat, vizes kagylókat, egy darab denevérszárnyat. Egy éles követ a fogai élezéséhez, és más ronda dolgokat. Próbálta elképzelni, mások mit tarthatnak a zsebükben."

fang = agyar, fog. A "karom" szóra a "claw"-t szokták használni.

Több
22 éve 2 hónapja #75934 Írta: Ragoran
Szmáagol: Egyetértek!!! Tök jó rész!!
De attól a fogát is élezheti vele! :wink:

Több
22 éve 2 hónapja #75890 Írta: Ronat/Szméagol
Sziasztok!

Harminc fehér ló egy vörös hegyen
Előbb szabdal,
aztán vagdal,
aztán elpihen.

-Ennek szakálla van - sziszegte Nyelem - A fogak, szívemnek szottya, ámbár nekünk csak hat van belőle.

No, igen. Ez az egyik kedvenc jelenetem A Babóban. Olyan jóízűt szoktam nevetni rajta.

De Ulmo!

A követ a körmei élezésére használta.

Több
22 éve 2 hónapja #75835 Írta: Frodina
Frodina válaszolt a következő témában: Gollam
Az a gáz, hogy fog. sincs, hogy mi a téma, de azért nem bírtam megállni szó (jó, írás) nélkül: Golli (azaz Gollam) mért nem szerepelt többet az első részben, és mért lehet róla olllyan kevés képet találni??? :?:

Frodina:))

Több
22 éve 2 hónapja #75757 Írta: Ulmo
Ancalimon: akkor azt is olvastad, hogy Gollam miket evett. Tompa fogakkal orkot enni elég nehéz feladat lehet. A síkos halról nem is beszélve.

Több
22 éve 2 hónapja #75754 Írta: Ankalimon
Ankalimon válaszolt a következő témában: Gollam
A Hobbitban a rejtvényfejtős jelenetben azt olvastam, hogy Gollamnak összesen 6 foga volt...
Ezeket élesítette???

Az igazság a kis álom, amelyben az én elgondolja a világot.
A valóság a nagy álom, amelyben Isten gondolja önmagát.

Több
22 éve 2 hónapja #75748 Írta: Ulmo

zsoffija írta: Gollam fogai hogy őrizték meg mittudomén-hányszáz évig kifogás-mentes minőségüket?Ez is a Gyűrű hatása?

A Hobbit azt írja, hogy Gollam tartott magánál egy éles követ a fogai élezésére. Ötből négy fogorvos biztos ezt ajánlotta neki :mrgreen:

Több
22 éve 2 hónapja #75710 Írta: zsoffija
Yay,ezek a parókák... :? :nono: szörrnyű!
:lol:

:roll: Gollam fogai hogy őrizték meg mittudomén-hányszáz évig kifogás-mentes minőségüket?Ez is a Gyűrű hatása?
Mert értem én,hogy nem evett sok csokit,és az nem is zavar,mint tényező,hogy nem mosta őket,de a kor nagy úr... :roll:

Több
22 éve 2 hónapja #75463 Írta: Ronat/Szméagol
Sziasztok! :hello: :hello:

OFF:
Az osztály kirándulász szörnyű volt! Aszt mondták rántott hal lesz, de cak szertész volt... :cry:
( :wink: )

De Bilbónak nem is hullott ki a haja... A filmben valahogy azt vettem észre, hogy (az összes hobbitnál) vagy nagyon alaposan kifésülték a parókákat vagy elfeljtették. Pl.: Frodó az elején -> Frodó Móriában, mikor Gandalffal beszélget. :wink: Tehát a film ilyen esetben nem megfelelő forrás...
Ez a vitaminos dolog csak azért jutott eszembe, mert biológia órán az emberi testről tanulunk és volt róla szó.

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.617 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére