Gollam
- Gandalf
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Ragoran
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
Hoztam képeket, mielött teljesen kihal a topik!
Gollam oson:
img.www.tolkienonline.com/galler ... /acf82.jpg
Gollam iszik:
img.www.tolkienonline.com/galler ... gollum.jpg
Multkor asszem ide kerestem Golllam-Deagol képet:
img.www.tolkienonline.com/galler ... etch10.jpg
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Ragoran
- Nem elérhető
zsoffija írta: Annak van valami jelentőssége a későbbiekre nézve,hogy Szméagol "mindennek a gyökerét kereste"?
Hát...végülis emiatt a "hajlama" miatt vette be magát a Köd-hegység alá, nem??? Mert végülis egy erdőbe is mehetett volna....
- zsoffija
- Nem elérhető
- Köszönetek: 0
Aműgy köci minden képet,csakis személyiségem épülésére szolgáltak!
Bár a filmbéli Golam még mindig rejtély a számomra...(őszintén szólva remélem én még mindig tartok tőle egy kicsit... a trailer valahogy mást adott vissza,mint a könyv...)
"A tó közepén egy Güllem nevű randa fráter lavírozott ódon gumimatracán." :gollum2:
- Ronat/Szméagol
- Nem elérhető
Szerintem élete virágkorában lehetett. Azt mindenesetr tudjuk, hogy, mikor Frodóékkal találkozik már legalább 533.
- Ragoran
- Nem elérhető
Ulmo:Én inkább 25 év körülre saccoltam, de van vhol egy kép,megkeresem...
de nem találom
- kriszana
- Nem elérhető
- A válasz az, hogy talán. És ez végleges.
Itt egy jó kép Gollamról:
www.warofthering.net/movies/phot ... ge29.shtml
"There is only one journey. Going inside yourself." (Rainer Maria Rilke)
- Ulmo
- Nem elérhető
- Ragoran
- Nem elérhető
Estel Adániel írta: Jó kérdés... a könyv nem ad meg semmilyen adatot Szméagol vagy akár Déagol születési időpontjával kapcsolatban... csak azt tudjuk, hogy épp aznap volt Gollam szülinapja, amikor hmm... 'hozzákerült' a Gyűrű.
Aiya Estel!
De mégis, hány éves lehetett?? Semmilyen hasonlítási dolog nincs??
- Estel Adániel
- Nem elérhető
- Köszönetek: 2
Mornie utúlië! Believe and you will find your way
Mornie alantië! A promise lives within you now
- Ragoran
- Nem elérhető
[size=9:36ljqknl]Sztem jó tma![/size]
Hát gondolom akkor sem volt egy topmodell! Én talán egy visszahúzódó, magának való emberkének tudnám elképzelni! Télleg kb. hány évesen "találkozott" a Gyűrűvel???
- Ronat/Szméagol
- Nem elérhető
Hosszas mérlegelés után arra a témára jutottam, hogy(nem túl jó, de időm se volt sok ):
Milyen lehetett Szméagol még, mikor ott élt a Nagy-Folyó partján és hírét se hallotta holmi Gyűrűknek. Mikor még ártatlan gyermekként ücsörgött és hallgatta a nagyanyja meséit.
Mikor még "tiszta" volt...
:shake:
- Ragoran
- Nem elérhető
Szméagol:Akkor majd megyünk és gratulálunk! Egyébként meg gondulkodjál! Én is azt teszem...
- Ronat/Szméagol
- Nem elérhető
Elég érdekes képek! Azt hiszem gratulálhatunk Andy Serkisnek ezért a kiváló és nehéz munkáért (meg Frodóéknak)!
Ragoran!
Szerdára én is gondolkozok valamin...
- kriszana
- Nem elérhető
- Ragoran
- Nem elérhető
1:Sztem mindenki nevében +köszönöm, hogy életet lehelsz eme kihalóban lévő topikba!
2:Jó alaposan kipakoltad hedge oldalát!
3:Nagyon lassan jönnek be de megéri-érdekes!
- kriszana
- Nem elérhető
kep.tar.hu/suni_a_padlasrol/inde ... id=1514612
kep.tar.hu/suni_a_padlasrol/inde ... id=1514610
kep.tar.hu/suni_a_padlasrol/inde ... id=1514611
kep.tar.hu/suni_a_padlasrol/inde ... id=1514612
"There is only one journey. Going inside yourself." (Rainer Maria Rilke)
- Ragoran
- Nem elérhető
Nem hiszem, hogy ennyire kimerítettük volna a Gollam Tmát!
Gondolkozok, hátha eszembe jut vmi, de póbálkozzatok Ti is, mert mindíg én hozok új Tmát! /na ez így nem igaz!/
- Ankalimon
- Nem elérhető
Miután vallásfilozófiai értekezésünkkel sikeresen szétoffoltuk ezt a topicot, javaslom, ezt a nagyon érdekes diskurzust, a jó és gonosz tolkieni koncepciójáról, illetve a keresztény teológiával való különbségekről és hasonlóságokról folytassuk a VADONATÚJ "Mitológia, vallás, filozófia Középföldén" topicban!
Deagol: Akkor folytassuk ott.
- deagol
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
Bocs, hogy itt belekontárkodom...
"Én csak egy szegény medvebocs vagyok, különben is az agyvelőm meg van hűlve..."
- Ronat/Szméagol
- Nem elérhető
Köszönöm Ancalimon!
Ebből is láttszik, hogy Szauron csupán csak megpróbálta utánozni mesterét nem túl nagy sikerrel.
Sokszor gondolkoztam rajta, hogy mi lett volna akkor, ha Morgoth még Ardán van mikor az emberek és tündék igazi szövettsége felbomlott. Vagy talán, ha Morgoth Ardán marad nem távolodnak el egymástól ennyire az emberek és a tündék? Rákényszeríti őket, hogy szövetségesek maradjanak?
(Megint eljutottunk/am a mi lett volna ha...? kérdéshez.)
Ancalimon!
Szerintem írd meg Svindlernek...
- Ankalimon
- Nem elérhető
Ebből is látszik, hogy a tolkieni mitológia nem egyszerűen a keresztény hagyomány szimpla átfordítása, hanem bizony a keresztény és más korábbi, vagy párhuzamos vallásfilozófiai irányzatok összehangolásának céljával készült. Nyilván itt is az volt a legfőbb cél, mint a klasszikus gnoszticizmusban: mi az oka a világban jelen levő rossznak? És szerintem a tolkieni válasz intelektuális értelemben sokkal szebb, mint a gnosztikus és manicheista irányzatok voltak. De ez már túlmutat ennek a topic-nak a keretein...
(Lehet, hogy kellene indítani egy filozófiai/vallásfilozófiai topic-ot?...)
- amanibhavam
- Nem elérhető
love is the shadow that ripens the wine
- Ankalimon
- Nem elérhető
Morgoth gyűrűje egy nagyon érdekes koncepció, Ulmo már leírta a lényeget, de azért leírom egy kicsit részletesebben:
Morgoth, aki Középfölde legfőbb királyának tekintette magát, mindenáron és minden körülmények között ki akarta terjeszteni hatalmát. Vala lévén közvetlen hatalma volt a világ formálására, de ezt a képességét nem valódi alkotásokra használta, hanem a többi vala alkotásainak elferdítésére. Mivel tisztában volt vele, hogy hiába a leghatalmasabb a Valák között, a többi Vala egyesített hatalma legyőzheti, elhatározta, hogy erejét függetleníti személyétől, és beépíti a világ anyagába, hogy legyőzhetetlenül megőrizze és felerősítse azt. Ezért középföldei uralkodásainak hosszú korszakai alatt a legfőbb gonosz hatalma lassan átitatta Arda élő és élettelen összetevőit, menthetetlenül összekeveredve az eredeti iluvatari terv alapján a valák által alkotott tiszta eredeti dolgokkal, kivéve a különböző vizeket, amelyek többé kevésbé leginkább megőrizték eredeti tisztaságukat Ulmo hatalma által. Illetve Valinor egészét amely a Fák pusztulásáig teljesen mentes volt a gonosz rontásától, és Morgoth távozása után az egyetlen tiszta része maradt Ardának. Az Áldott Birodalom megmutatta, hogy milyen lehetett volna az egész világ a gonosz hatalma nélkül.
Ez a gonoszsággal átitatott világ lett Morgoth legnagyobb műve, "Morgoth Gyűrűje", aminek létrehozására elhasználta vala hatalmának nagy részét, és amely ugyanúgy őrizte és felerősítette eredeti gonosz erejét, mint az Egy Gyűrű később Szauronét (aki a maga sokkal kisebb hatalmát nem volt képes ilyen módon felerősíteni, csak amikor az eregioni tünde kovácsoktól megtanulta a hatalom gyűrűk készítését, próbálta meg kisebb méretekben utánozni mesterét).
Amikor a valák az első korszak végén legyőzték Morgoth-t, ráébredtek: hiába arattak diadalt és hiába taszították ki teljesen a világ köreiből, hiába pusztult el az általa leginkább megfertőzött Beleriand, teljes hatalmát csak akkor pusztíthatják el, ha magát Ardát, egész Középföldét, minden élő és élettelen anyagot szétrombolnak. Szauron Gyűrűjét el lehetett pusztítani, és ezzel hatalmát el lehetett távolítani Középföldéről, azonban Morgoth Gyűrűje - a megrontott Arda - a világ végezetéig őrzi Morgoth hatalmát.
- Ulmo
- Nem elérhető
- Titkos®
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
Egyébként a Morgoth Gyűrűjéről még én sem hallottam.
Gollam az egyik kedvenc szereplőm!
- Ronat/Szméagol
- Nem elérhető
www.cinematrix.hu/hirveg.php?hir_id=4180
Olvassátok el a harmadik bekezdést. Azt hiszem máshol járt az agya a szerzőnek...
Ancalimon!
Hol szerezted meg a HoME összes kötetét? Ha jól tudom még nem adták ki Magyarországon. Hogy szerezted meg angolul?
"Morgoth Gyűrűje"? Ezt is úgy kell elképzelni, mint egy "gyűrűt"?
- Ankalimon
- Nem elérhető
A gonosz legsötétebb műve "Morgoth Gyűrűje" volt, amihez képest a Szauron féle Nagy Gyűrű csak gyenge utánzat... Állítólag Szauron Morgoth-nak ezt a művét használta mintául a saját gyűrűjének megalkotáskor.
- Ragoran
- Nem elérhető
Ancalimon: az első leggonoszabb lény Morgoth volt, nem? De dolog?
- Ronat/Szméagol
- Nem elérhető
Ancalimon írta: A Lembas viszont nem egyszerűen egy speciális tünde étel volt, hanem különleges, szent dolog. Az étel elkészítéséhez különleges, Valinorból származó, romlatlan gabonát használtak, amelyet különleges körülmények között termesztettek (pl.: nem érinthette fém tárgy, penge), és elkészítésének módját még Yavannától tanulták a kiválasztottak. Az egész eljárást csak a Yavanildinek (Yavanna hölgyeinek) nevezett titkos társaság tagjai végezhették (ennek tagja volt Galadriel, illetve unokája Arwen).
Ezt a Középfölde Történelmében olvastad?
Szerintem a kötél nem csak fizikailag bántotta a testét, mert az is valami olyan dolog lehetett, mint egy szilmaril. Minden gonosznak égette a markát és a lelkét.
A kérdés pedig az lehet, hogy mikor netántán felülkerekedett jó énje, Szméagol, akkor mit érezhetett, mikor egy ilyen kötél érintette.
De erre a választ sosem tudjuk meg, mivel már sosem volt már soha önmaga teljesen. Mindig Gollam volt.
Tényleg... Vajon mi indította meg benne azokat a változásokat? (Azokra gondolok, hogy mindig a gyökerek felé ásott és mindig mindennek a kezdete érdekelte.)