Megye - Hobbitok

Több
21 éve 6 hónapja #117921 Írta: Rabyn
Rabyn válaszolt a következő témában: Megye - Hobbitok
Hát akkor téma: szerintetek ha most élnének még hobbitkák akkor hol élnének éshogyan néznéek ki?

"Én szóra váltanám a gondolatot de félek, hogy nem érdekel.."

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
21 éve 6 hónapja #117395 Írta: Ronat/Szméagol
Ronat/Szméagol válaszolt a következő témában: Megye - Hobbitok
Sziasztok!

Dodiee, szerintem pontosan úgy van ahogy mondod. Nyugat az ott is nyugat, de nem szabad elfelejteni, hogy va Délfölde és Északfölde is, Középföldétől délre és északra. Na, azok mik lehetnek? Hát persze, hogy Európa... (Húúú, de értelmes :roll: ) Nem akarok kontárkodni, mindenesetrwe nagyon kiváncsi lettem volna Északfölde és Délfölde történelmére is, de ezt már igazán nem kívánhattuk volna Tolkientől... :wink:
Nem gondoljátok, hogy ez egy másik topic? :lol:

Rabyn, Yavannára gondolsz? Az eneteket Yavanna kérésére ugyan, de Illuvatar teremtette, akinek Manwe közvetített.
De ki tudja? Yavanna irigykedett Aule műveire (törpök) és ő megteremtette a hobbitokat... De erre, ha jól tudom sehol sincs utalás.

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
21 éve 6 hónapja #117334 Írta: Rabyn
Szerintem viszont, úgy el lehet képzelni a dologt, hogy mint mind tudjuk a földrészek mind egy nagy kontinensbl lettek! Tehát így végül is meg lehet, hogy Középfölde az egész nagy kontitens volt és később lettek kicsi kontinensek.. (tduom hülye vagyok de szerintem ez a legjobb és legvalószinűbb válasz)

Hobbitkákhoz: Azon gondolkoztam, hogy mi van ha a hobbitokat az a Vala teremtette aki annyira szerette a természetet és aki az Enteket is teremtette, mer ugyebár a hobbitkák szeretik a főldet és a természetet.

Több
21 éve 6 hónapja #117227 Írta: Dodiee
Dodiee válaszolt a következő témában: Megye - Hobbitok

jinx írta: Az meg már csak az én feltevésem, hogy Tolkien (lehet, hogy nem tudatosan) a hobbitok megalkotásakor az északi mitológia, folklór manóit (leprechaun, fairy) vette alapul, és innen jön ez a rejtőzködés-dolog. Nem?

Viszont, ahogy én ismerem ezeket a történeteket, ezeknek a lényeknek a létezésében még pár évszázada is hittek(sőt, még ma is hisznek), nem egy legenda szól kis erdei "manókról".És ha feltételezzük, hogy a hobbitok megalkotásánál Tolkien alapul vette ezeket a legendákat, akkor talán az ő fejében megvolt a pontos válasz, mi is lett a hobbitokkal? bár ezeknek a történeteknek, legalábbis amiket én ismerek a helyszíne többnyire Anglia, vagy Nagy-Britannia más országai, ami ugyebár Tolkien elképzelése szerint Tol Eressea, vagyis ha tényleg "megmaradtak", akkor legalább TolEressea-ig el kellett hajózniuk.
Marhára nem értelmes amit leírtam, zthiszem mégcsak azt se lehet kihámozni, hogy mire akartam utalni.. tehát, hogy esetleg, mint ahogy bizonyos elképzelések szerint tündérek is léteznek, akkor nyugodtan rásüthetjük a koboldokra vagy manókra, hogy hobbitok...

De gomblukunkat mégis egymás hiánya lakja,
és elválásaink megannyi kis patakja
a visszaérkezés tavába fut be, lásd.

Több
21 éve 6 hónapja #116156 Írta: jinx
jinx válaszolt a következő témában: Megye - Hobbitok

Megváltozott helyzetük és életmódjuk miatt othontalan és rejtőzködő nép lett belőlük, s míg a Nagy Nép, az emberek egyre inkább gyarapodtak, és minden termékeny vagy lakható vidéken megvetették a lábukat, ők arra kényszerültek, hogy az erdőkben és a vadonokban keressenek menedéket. Állandóan vándorló, örökké szegény nép lettek; elfeledték művészetüket, bizonytalan életüket már csak az élelem kutatása kötötte le, s a félelem, nehogy meglássák őket.

Végsősoron szükség volt a hobbitokkal ilyen rútul leszámolni, ha feltételezzük, hogy Arda = Föld, márpedig akkor csak emberek maradhatnak, a hobbitokhoz pedig nem illene a méltóságteljes elhajózás. Az meg már csak az én feltevésem, hogy Tolkien (lehet, hogy nem tudatosan) a hobbitok megalkotásakor az északi mitológia, folklór manóit (leprechaun, fairy) vette alapul, és innen jön ez a rejtőzködés-dolog. Nem?

Több
21 éve 6 hónapja #115465 Írta: Ronat/Szméagol
Sziasztok!

Ezt nem "nem ismerésnek" nevezném, hanem egyszerűen a tündék ilyenek... Szerintem nagyon is jól tudták, hogy hol is vannak a hobbitok és mit csinálnak, de úgy gondolták, hogy "nagyon" halandók és néhány száz év múlva kihalnak...

Az illúzió rombolás olyan fájdalmas dolog... Ne csináljuk! :twisted: :D :wink:
Egyébként elismerem, Tolkien nem találta ki. De kitalálta a magyarázatot, nem? :wink:

Több
21 éve 6 hónapja #115237 Írta: Elanor
Elanor válaszolt a következő témában: Megye - Hobbitok
Sztem amit Szméagol mondott, azt tökéletesen alátámasztja mind a könyv, mind a film. Pl. A hobbitokról c. részben is le van írva, hogy a hobbitok nem igazán törődtek a Nagyokkal, és ez fordítva is igaz (legyenek akár azok tündék). És a filmben pedig Gandalf mond vmi olyasmit, hogy a világ nem igazán vesz tudomást a létezésükről (és ennek ő nagyon is örül ;) ).

Egy kis illúzió rombolás ;) : csak annyit fűzök hozzá ahhoz, amit amani mondott, hogy akkor még valóban nem találta ki őket, csak A Hobbit megírásakor, amikor is ez a történet még teljesen különállt Az elveszett mesék mitológia-világától, csak egy szimpla gyerekmesének indult. Aztán mi lett belőle....... ;)

I feel complete when I feel sick inside

Több
21 éve 6 hónapja #115133 Írta: hobbit
hobbit válaszolt a következő témában: Megye - Hobbitok
De középföldén ennyire nem ismerték egymást a külömböző fajok?

Az alagútban ismerkedtünk meg.Mikor kiértünk megláttam,hogy ronda és öreg.Akkor már késő volt.Megszerettem.
-üdv-

Több
21 éve 7 hónapja #114462 Írta: Ronat/Szméagol
Sziasztok!

Szerintem ne legyünk ilyen illúzió rombolók. :wink:

A tündék regéiben nemigen esik szó hobbitokról, mert ők szinte kizárólag a saját történelmükkel foglalkoztak. :? És a hobbitok nemigen kerültek velük kapcsolatba, ezért nem érezték szükségét megemlítésüknek. A halandóság, múlóság...
A tündék mindig is ilyenek voltak és azt hiszem ezt meg lehet érteni. Ők valahogy mindig távolabb álltak tőlünk, ahogy tőlük ezek a "halandódolgok".

Több
21 éve 7 hónapja #114449 Írta: amanibhavam
amanibhavam válaszolt a következő témában: Megye - Hobbitok
mert akkor még nem találta ki őket

love is the shadow that ripens the wine

Több
21 éve 7 hónapja #114387 Írta: hobbit
hobbit válaszolt a következő témában: Megye - Hobbitok
Sziasztok.

A hobbitok termetének csökkenése sokkal később kezdődött, és egyészen más okokra vezethető vissza. Megváltozott helyzetük és életmódjuk miatt othontalan és rejtőzködő nép lett belőlük, s míg a Nagy Nép, az emberek egyre inkább gyarapodtak, és minden termékeny vagy lakható vidéken megvetették a lábukat, ők arra kényszerültek, hogy az erdőkben és a vadonokban keressenek menedéket. Állandóan vándorló, örökké szegény nép lettek; elfeledték művészetüket, bizonytalan életüket már csak az élelem kutatása kötötte le, s a félelem, nehogy meglássák őket.

Ez a gyűrű megsemmisítése előtt vagy után történt? A szívem szakadna meg ha ezeket a vidám és kedves lényeket így kéne látnom. De gondolom ezzel ti is így vagytok. Az elveszett mesékben miért nincsenek hobbitok?
Üdv...

Az alagútban ismerkedtünk meg.Mikor kiértünk megláttam,hogy ronda és öreg.Akkor már késő volt.Megszerettem.
-üdv-

Több
21 éve 7 hónapja #113228 Írta: Elrond
Elrond válaszolt a következő témában: Megye - Hobbitok

Rabyn írta: Uff téélleg!!
Eddig nem jutottam el oda...
:oops: :oops: :oops: :oops: :oops:

Ezért nem tudtam rola...

mekkora volt a legalacsonyabb hobbit?

80 centi?? :confused2:

The echo of a distant time
Comes willowing across the sand
And everything is green and submarine

Több
21 éve 7 hónapja #113066 Írta: Ronat/Szméagol
Sziasztok!

Nem is tudom, hogy történhetett ilyen.
Pedig Elasar király igazán kitett magáért, mikor király lett. Adott nekik földet és megtiltotta, hogy emberek a területükre lépjenek. Megszegték volna a későbbi királyok és emberek ezt a törvényt? Vagy talán a hobbitok engedték maguk közé az embereket? (El tudom képzelni, hogy egy gondori torta gyáros érkezik a bakföldi kapuhoz... Naná, hogy beengedik.)

Több
21 éve 7 hónapja #112916 Írta: Prérifarkas
Prérifarkas válaszolt a következő témában: Megye - Hobbitok

A Gyűrű keresése írta: A hobbitok termetének csökkenése sokkal később kezdődött, és egyészen más okokra vezethető vissza. Megváltozott helyzetük és életmódjuk miatt othontalan és rejtőzködő nép lett belőlük, s míg a Nagy Nép, az emberek egyre inkább gyarapodtak, és minden termékeny vagy lakható vidéken megvetették a lábukat, ők arra kényszerültek, hogy az erdőkben és a vadonokban keressenek menedéket. Állandóan vándorló, örökké szegény nép lettek; elfeledték művészetüket, bizonytalan életüket már csak az élelem kutatása kötötte le, s a félelem, nehogy meglássák őket.

Hobbit éhezve és vándorolva a sötétben?
Elég rossz lehetett a jólétből egy ilyen sz*r helyzetbe kerülni.... :cry:

Galadh
"what have I become, my sweetest friend? everyone I know, goes away in the end"

Több
21 éve 7 hónapja #111967 Írta: amanibhavam
amanibhavam válaszolt a következő témában: Megye - Hobbitok

Eonwe írta: Bocsika, talán ebbe a topicba illik legjobban amit írok. Most olvasom angolul a GyU-t, de már előtte is foglalkoztatott a kérdés: Merryből hogy lett Trufa :?: Még van pár érdekes fordítás, de azt most nem itt.

Réz Ádám így fordította a beszélő nevet; merry = vidám
trufa = tréfa (régi magyar szó)

love is the shadow that ripens the wine

Több
21 éve 7 hónapja #111963 Írta: Eönwë
Eönwë válaszolt a következő témában: Megye - Hobbitok
Bocsika, talán ebbe a topicba illik legjobban amit írok. Most olvasom angolul a GyU-t, de már előtte is foglalkoztatott a kérdés: Merryből hogy lett Trufa :?: Még van pár érdekes fordítás, de azt most nem itt.

I hate the way things change.

Több
21 éve 7 hónapja #111629 Írta: Rabyn
Tudom, hogy nagyon nagyon hülyének fogtok tartani, de szerintem most is élnek hobbitok. Ha máshogyan nem egyes emberek lelkében..
Én nem tudok elképzelni egy félénk hobitott a sötét erdőben

Több
21 éve 7 hónapja #111605 Írta: Elanor
Elanor válaszolt a következő témában: Megye - Hobbitok
De sztem pont ebből ered későbbi életimádatuk, és étel-imádatuk :)
Ezek a dolgok is befolyásolták a jellemüket, meg azt, hogy később olyan könnyen el tudtak rejtőzni. Persze, ezek nagyon szörnyű dolgok, de ezek is hozzájárultak ahhoz, hogy végülis ez a nép olyan legyen, amilyen, olyan kedves a szívünknek :)

I feel complete when I feel sick inside

Több
21 éve 7 hónapja #111462 Írta: Ronat/Szméagol
Sziasztok!

A Gyűrű keresése írta: A hobbitok termetének csökkenése sokkal később kezdődött, és egyészen más okokra vezethető vissza. Megváltozott helyzetük és életmódjuk miatt othontalan és rejtőzködő nép lett belőlük, s míg a Nagy Nép, az emberek egyre inkább gyarapodtak, és minden termékeny vagy lakható vidéken megvetették a lábukat, ők arra kényszerültek, hogy az erdőkben és a vadonokban keressenek menedéket. Állandóan vándorló, örökké szegény nép lettek; elfeledték művészetüket, bizonytalan életüket már csak az élelem kutatása kötötte le, s a félelem, nehogy meglássák őket.

:cry: Hát nem szörnyű?
Képzeljetek csak el egy életerős vidám hobbitot, ahogy mondjuk családfát böngész, leveleket írogat, születésnapi parti körüli teendőket intéz. Jól elszöszmötölnek a saját kis dolgaikkal kellemesen éldegélnek.
Majd egy olyan hobbitot, aki sötét erdőben jár, arcán feszült figyelem és folytonos félelem uralkodik. Röpke pillanatokra lehajol és felszed valami kis ételt, majd fürgén tovább oson összerezenve a legapróbb zajtól is...
Hát el lehet így képzelni egy hobbitot mondjátok? Annyira nem vall rájuk! Ezt is mi okoztuk... :cry:

Több
21 éve 7 hónapja #111403 Írta: Dez
Dez válaszolt a következő témában: Megye - Hobbitok

Szméagol írta: Szerintem Dez arra gondol, hogy a legtöbb gyerek Samu egyik őse vagy számára kedves személy... De szerintem Rozi nem tudott ellenállni az ő Samujának :P , nem volt ő egy elviselhetetlen személy. Nem igaz?
Dez?

Pontosan erre. :)
Gondoltam hogy megbeszélték, el sem tudom képzelni, hogy nem, de akkor is olyanok lettek a neveik, amelyeket Samu szeretett volna.

Örömöm, mosolyom nekem már nincsen,
elárvultam nélküled, Drága Kincsem!

Több
21 éve 7 hónapja #111146 Írta: zsoffija
zsoffija válaszolt a következő témában: Megye - Hobbitok
Tényleg nem valszínű a névnap...
A névadást meg bictos a születéssel együtt ünnepelhették meg...

Nekem az annyira tetszik,hogy a hobbitlányoknek mindig virágnevük van és Samu egy újonnan megismert tünde-virágról nevezi el a lányát...Biztos egy hobbit-lányt sem hívtak addig Elanornak... :wink:
tök édi... :roll: 8)

"A tó közepén egy Güllem nevű randa fráter lavírozott ódon gumimatracán." :gollum2:

Több
21 éve 7 hónapja #111088 Írta: Ronat/Szméagol
Sziasztok!

Szerintem sem volt névnap... Már csak azért sem, mert ha született egy új név, akkor mindig varriálni kellett. De volt elég ünnepelni való! Megragadtak minden apró-cseprő dolgot.

Szerintem Dez arra gondol, hogy a legtöbb gyerek Samu egyik őse vagy számára kedves személy... De szerintem Rozi nem tudott ellenállni az ő Samujának :P , nem volt ő egy elviselhetetlen személy. Nem igaz?
Dez?

Több
21 éve 7 hónapja #110941 Írta: Prérifarkas
Prérifarkas válaszolt a következő témában: Megye - Hobbitok
Szerintem nem volt hivatalos névnaptár!
Gondoljatok arra, hogy egyre több és újabb név lett, amit épp akkor talált ki valaki...

Galadh
"what have I become, my sweetest friend? everyone I know, goes away in the end"

Több
21 éve 7 hónapja #110936 Írta: Rabyn
Hát jah...
DE szerintem ez nem is akkora gond, mivel ha jol emlékszem a Hobbitknál a NŐ az úr-))
TEhát hadd adja már a gyerekinek a nevet a ffi-)
Amugymeg mikor Samu mondja, hogy Rozival megdumálták, hogy Frodó lesz az első gyerekülk dehát leány lett..
Szal végül is megbeszélték a dolgot

Több
21 éve 7 hónapja #110906 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: Megye - Hobbitok
Rozi és a névadás:
Mivel Samu messziföldről jött haza, olyan nevet hozott, amit még egy hobbit sem viselt azelőtt. A többit meg megbeszélték...

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
21 éve 7 hónapja #110866 Írta: Dez
Dez válaszolt a következő témában: Megye - Hobbitok
Szerintem is megünnepelték a névadást, de a névnapot már nem. Nem jellemző angolszász nyelvterületen tudtommal. És nálunk is a kereszténység terjesztette el a "minden napra egy szent neve"-gyakorlatot, így jegyezték meg a napokat, és tudták, ki melyikre gondol. De a hobbitoknál a 12x30 +5 napos évvel könnyű számolni, nincsenek hol 30, hol 31 napos hónapok, amik bekavarhatnak... Szóval szerintem névnap nincs.
És ismétlődnek nevek, természetesen. Gondolkodom, majd ha eljön az ideje milyen virágnevet adok a lányomnak, ha lesz, azt hiszem a nagyimét fogom: Rózsa. :) (Ja, és a nagyim tényleg hobbitra hasonlít. :D )

Egyébként észrevettétek, hogy Rozinak nem nagyon volt beleszólása a gyerekeik névadásába?

Örömöm, mosolyom nekem már nincsen,
elárvultam nélküled, Drága Kincsem!

Több
21 éve 7 hónapja #110630 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: Megye - Hobbitok
Biztosan megünnepelték, különben a születésnapokat miért ünnepelték volna?
Gondolom a névadást is valamilyen formában, pl: szűk családi kör, azaz 100-120 hobbit jelenlétében...

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
21 éve 7 hónapja #110593 Írta: zsoffija
zsoffija válaszolt a következő témában: Megye - Hobbitok
Szerintem is megünnepelték... :roll:
:!:
:idea:
:!:
És valami névadási ünnepély-féle volt Középföldén-a hobbitoknál? :roll:

"A tó közepén egy Güllem nevű randa fráter lavírozott ódon gumimatracán." :gollum2:

Több
21 éve 7 hónapja #110331 Írta: Cerebrum
Cerebrum válaszolt a következő témában: Megye - Hobbitok
Szerintem biztosan megünneplik a hobbitgyerkőcök születését. Nyílván minden alkalmat megragadnak, ahol enni, inni és ajándékot adni (vagy kapni) lehet. Szerintem a kis gyerköc is annyi tejcit szlopál ekkor, hogy két nap alatt annyit nő, mint az embergyerek két hónap alatt... :D

“Blinding ignorance does mislead us. O! Wretched mortals, open your eyes!” (Leonardo da Vinci)

Több
21 éve 7 hónapja #110182 Írta: Ronat/Szméagol
Sziasztok!

Elanor írta:

Rabyn írta: De Elanorrol csak említést tesz hogy megszületik... Semmi banzáj semmi-))))

Hát igen, szipp, szipp... :lol: Egyébként sztem azért is lehet, mert akkor kisebb gondjuk is nagyobb volt ennél, pl. Megye rendbehozatala, stb...

Ne keseredj el Elanor! Biztos megünnepeltek, csak, tudod Tolkien rábízta a képzeletünkre, hogy mi módon. :wink: Ahogy sok mást.

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.576 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére