Középfölde földrajza

Több
20 éve 11 hónapja #159114 Írta: Ulmo
Ulmo válaszolt a következő témában: Középfölde földrajza
Mindenki kérhet, de lehetőleg PRIVIBEN! A fórum nem ilyenekre való.

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
20 éve 11 hónapja #159107 Írta: Olosta
Olosta válaszolt a következő témában: Középfölde földrajza
Ulmo!

Lehetek olyan pofátlan, hogy én is kérek térképeket?

olosta@freemail.hu

"...megfordulok, s álmodom,
egy másvilágba távozom..."

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
20 éve 11 hónapja #158900 Írta: Toma gazda
Toma gazda válaszolt a következő témában: Középfölde földrajza
nekem is!!
lécci

toma_gazda@freemail.hu

:?: :geek:
Milyen foglalkozást vezessek?
:geek: :?:

Több
20 éve 11 hónapja #158753 Írta: Coralie
Coralie válaszolt a következő témában: Középfölde földrajza

Ulmo írta: Nimrodel: az Atlas of Middle-Earth könyvben van éghajlati térkép is. Meg növényzeti, meg nyelvi, stb. Ha gondolod, mailben küldök neked egyet.

Üdv
Ulmo

Nagyon megköszönném!

Nimrodel
... és egyszer csak lezuhanok és kinyírom a dínókat...

Több
20 éve 11 hónapja #158697 Írta: Ulmo
Nimrodel: az Atlas of Middle-Earth könyvben van éghajlati térkép is. Meg növényzeti, meg nyelvi, stb. Ha gondolod, mailben küldök neked egyet.

Üdv
Ulmo

Több
20 éve 11 hónapja #158588 Írta: Coralie
Köszönöm! (Hát igen, a biológia sem az erősségem.)

Nimrodel

Több
20 éve 11 hónapja #158504 Írta: Estel Adániel
Estel Adániel válaszolt a következő témában: Középfölde földrajza
Legjobb tudomásom szerint Középföldének az a része, ahol a történet játszódik, éghajlatilag nagyjából a Föld északi félgömbjével, azon belül is Európával rokonítható...
Konkrétan Gondorral és a Megyével kapcsolatban épp itt, e topicban találtam ezt a mondatot korábbról:

amanibhavam írta: Tolkien szerint, ha Hobbiton nagyjából Oxford, akkor Gondor valahol Szicília magasságában van;

Eszerint Gondor éghajlata valószínűleg mediterránabb volt, a Megyéé pedig inkább kontintentális... hozzátéve, hogy a Megye szubklímája annyival jobb volt, mint máshol, hogy havat a hobbitok viszonylag ritkán láttak... (Bár a legöregebbek még emlékeztek a Hosszú Télre...)
Ami az entek lombját illeti... utánanéztem: avarról csupán egyszer-kétszer történik említés Fangornon belül, ugyanakkor Pippin egy helyen azt mondja:

És a legtöbb fa mintha félig tele lenne soha le nem hullt rongyos és száraz levelekkel.

Az, hogy az entek lombhullatók-e, persze nem derül ki egyértelműen sem ezek alapján, sem azon fafajták felsorolása alapján sem, amelyekre az ent-tanácsban részt vevő entek hasonítottak... Ám mivel az entek nem gyökerekkel vagy fotoszintézissel táplálkoztak, mint a fák, gyanítom, a leveleik hullása is független volt az évszakoktól... ;)

Mornie utúlië! Believe and you will find your way
Mornie alantië! A promise lives within you now

Több
20 éve 11 hónapja #158469 Írta: Coralie
Középföldének milyen az éghajlata? És érzékelhető nagy különbség mondjuk Gondor és a Megye között? ( :oops: És még egy elég hülye kérdés, de végül is az éghajlattal összefügg: az entek "örökzöldek"?)

Nimrodel

Több
20 éve 11 hónapja #156492 Írta: Running
Running válaszolt a következő témában: Középfölde földrajza
Sziasztok!

Én is láttam azt a térképes könyvet a silverlandbe, meg is néztem. 9000ft volt, de jónak tűnt. A baj az volt, hogy angol volt, magyar kiadás nem készült belőle, asziszem ezt mondták akkor. Az ICE kiadványa ha jól emlékszem, vagyis sok újdonság van benne.

Létezik egy kép Ardáról, vagyis az egész kontinensről. ICE féle az is szerintem. Tolkien féle nincs, csak középföldés. vagyis haradtól délre és mordortól keletre nincs semmi kidolgozva.
A kép a régi merpben is benne van. Ismeritek melyikről beszélek?

Üdv Running Wild

szurkulet.hu - Minden Gyűrűk Ura rajongónak. Leírások, képek, zenék...

Több
21 éve 2 hete #149068 Írta: Estel Adániel
Ezenkívül ha kissé előrébblapozott volna (nincs olyan sok oldal ebben a topicban még), talált volna bőven, amiből válogathatna... :roll:

Több
21 éve 2 hete #148998 Írta: amanibhavam
amanibhavam válaszolt a következő témában: Középfölde földrajza

Minsc írta: Ha van valakinek teljes középfölde térképe számítógépen,az küldje el e-mailben a nagyharcis@freemail címre.

Kis követelőző... sehol egy kérem, vagy ilyesmi.

love is the shadow that ripens the wine

Több
21 éve 2 hete #148970 Írta: Ulmo

Minsc írta: Ha van valakinek teljes középfölde térképe számítógépen,az küldje el e-mailben a nagyharcis@freemail címre.

Milyenre gondolsz? Első, Másod-, Harmadkor? Van mindenféle, csak pontosan mondd meg, melyik kell.

Több
21 éve 2 hete #148961 Írta: Minsc
Minsc válaszolt a következő témában: Középfölde földrajza
Ha van valakinek teljes középfölde térképe számítógépen,az küldje el e-mailben a nagyharcis@freemail címre.

Minsc, a nagy.

Több
21 éve 3 hete #147842 Írta: Ithil
Ithil válaszolt a következő témában: Középfölde földrajza

Ringbearer írta: az Arany János utcai metróállomásnál fent egy bódé!

Én is ott láttam! :wink:

"Ar sindarnóriello caita mornie,
Ar ilye tier unduláve lumbule..."

Több
21 éve 3 hete #147828 Írta: Toma gazda
sugár!!
örömhozó vagy pont arra lakik apám!!

Több
21 éve 3 hete #147782 Írta: Ringbearer
Ringbearer válaszolt a következő témában: Középfölde földrajza
Az én útleírásom:
Örs vezér tér, Sugár! (nem a Libri, hanem kívül ilyen kis bódé féleség),
meg az Arany János utcai metróállomásnál fent egy bódé!

"Be the change you want to see." Gandhi

Több
21 éve 3 hete #147775 Írta: Coralie

Toma gazda írta: huhú akkor nekem nagyon jól fog jönni
érdemes megvenni és ez a bolt kb merre van ??

Mivel az útleírás úgy kezdődik, hogy gyere el Győrbe, gondolom felesleges is folytatnom. 8)

Nimrodel

Több
21 éve 3 hete #147773 Írta: Toma gazda
huhú akkor nekem nagyon jól fog jönni
érdemes megvenni és ez a bolt kb merre van ??

Több
21 éve 3 hete #147765 Írta: Coralie

Ringbearer írta: Tegnap láttam egy olyan gyűjteményt amiben GyUs térképek voltak

Azt én is láttam már. Azt hiszem, a szerepjáték alapkönyv kiegészítője. (És már fel is került a karácsonyi listámra. :wink: ) Mellesleg én az Alexandria (vagy ilyesmi nevű) könyvesboltban is láttam már.

Nimrodel

Több
21 éve 3 hete #147733 Írta: Toma gazda
melyik aluljáró pontosan mert akkor felvetődöm pestre!

Több
21 éve 3 hete #147711 Írta: Ithil
Ithil válaszolt a következő témában: Középfölde földrajza

Ringbearer írta: Tegnap láttam egy olyan gyűjteményt amiben GyUs térképek voltak
2000 ftért! :wink: nem volt nálam pénz, úgyhogy nem tudtam megvenni. :(

Ilyet már én is láttam! Egy metró aluljáróban lévő könyvesboltban volt!! "Rendes" könyvesboltban még nem láttam. (Ha ez az, amire Te is gondolsz!) Én meg nem mertem megvenni...
Nincs meg valakinek? mert nagyon érdekelne engem is, hogy pontosan mi van benne...

Ja, asszem a címe: "Középfölde Térképei"

"Ar sindarnóriello caita mornie,
Ar ilye tier unduláve lumbule..."

Több
21 éve 3 hete #147701 Írta: Luine Baenre

Több
21 éve 3 hete #147666 Írta: brokkoli
brokkoli válaszolt a következő témában: Középfölde földrajza
Huuu, hol láttad? Én is veszek :D

And if I go insane, will you still let me join in with the game? /Pink Floyd/

Több
21 éve 3 hete #147643 Írta: Ringbearer
Ringbearer válaszolt a következő témában: Középfölde földrajza
Tegnap láttam egy olyan gyűjteményt amiben GyUs térképek voltak
2000 ftért! :wink: nem volt nálam pénz, úgyhogy nem tudtam megvenni. :(
amúgy ma találtam valamit, azthittem leesik az állam:
a németnyelvű GyUban volt 2 térkép! Nagyon jól néznek ki!

"Be the change you want to see." Gandhi

Több
21 éve 1 hónapja #142549 Írta: Estel Adániel
Ha jól emlékszem, a Gyűrű Keresésében is van pár info, főleg az Isildurról szóló harmadkori írásoknál arról, hogy pl. a dúnadánok általában naponta mennyi utat tesznek meg, mennyit pihennek, és hogy példának okáért Isildurnak mennyi időbe telt volna elérni végcéljához, ha ő és kísérete nem botlanak bele az orkokba... ;)

Több
21 éve 1 hónapja #142540 Írta: Eleniel (csillaglany)
Eleniel (csillaglany) válaszolt a következő témában: Középfölde földrajza
Köszi az infót!! Bevallom, a készülő sztorimban én a felére gondoltam...
Gondolom, Boromirnak azért is tartott ilyen sokáig, mert nem igazán tudta, hogy pontosan hol van Imladris. Úgyhogy jó darabig bolyonghatott, mire a tündék, gondolom a harmadik kör után megszánták, és inkább útba igazították, hogy ne kelljen követni... :lol: :twisted:

Sail away, sweet sister
(Brian May - Queen) :(

Több
21 éve 1 hónapja #142539 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: Középfölde földrajza

Nimrodel Melian írta: Nem is gondoltam volna, hogy ekkorák a távolságok! :o

Boromir (ha jól emlékszem) 160 nap alatt ér Minas Tirithből Völgyzugolyba, úgy hogy az út egy részét lovon teszi meg. (aztán elveszti a lovát)

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
21 éve 1 hónapja #142489 Írta: Coralie
Nem is gondoltam volna, hogy ekkorák a távolságok! :o

Nimrodel

Több
21 éve 1 hónapja #142365 Írta: Ulmo
Az Atlas of Middle-Earth adatai szerint:

A törpök útja a Bakacsinerdőben 188 mérföld volt (Thranduil lakhelyéig). Ez egy erdei ösvény, talán lovas is használhatja.
A Bakacsinerdő kapujától Beorn házáig 3,5-4 nap, kb 70 mérföld, ezt Bilbó és a törpök napi 20 mérföldes tempóban tették meg, póniháton. Beorn házának közelében van egy gázló az Anduinon, itt át lehet kelni a folyón.
188+70= 258, durván 260 mérföld, 13 napi lovaglóút.
A Ködhegységen az átkelés 14 nap volt + az Andiun partjától a hegységig számoljuk 2 napot lóháton. 13+14+2 nap, összesen 29 nap.
Vagyis nagyjából 1 hónap alatt lehet eljutni Thranduiltól Elrondhoz.

Több
21 éve 1 hónapja #142173 Írta: Eleniel (csillaglany)
Eleniel (csillaglany) válaszolt a következő témában: Középfölde földrajza
Suilad!
Lenne egy kérdésem. Egy lovas (ember) kb. mennyi idő alatt juthatott el Thranduil udvarából Elrondhoz (no nem lóhalálában, csak "normál" tempóban, figyelembe véve a hegyi átkelést)?

Sail away, sweet sister
(Brian May - Queen) :(

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.530 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére