Tolkien Születésnap 2005
- Alcarcalimo
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
És mondom: leszek, sztem már előtte levő este. Addig még gyorsan töröm a buksimat is...
- Brisa
- Témaindító
- Nem elérhető
- Köszönetek: 0
Alcar, igazad van! Jogosak érveid és az érzéseid. Csak egyetlen egy dolgot vegyél kérlek figyelembe: Ana azon kijelentése, amit idéztél, pont abból a félelemből fakadt, amiről beszétem a KGY-n. Ti. hogy bár lesz egy csomó lelkes emberke a szervezés során, akik aztán idővel szépen elmaradoznak. Kriszana szeretett volna egy bombabiztos csapatot összeállítani, akiknek annyira fontos a LEP, hogy a megbeszélésekre képesek szabaddá tenni magukat. Aki ezt megteszi, arra - úgy érezte - számíthat. (Szerintem logikus feltételezés.)
(Ana, javíts ki, hogy félrefeltételeztem valamit.)
Ez így nem jött össze. Így hát most másra van szükség. Ezért váltunk.
A LEPet egy ember nem tudja megszervezni, de még 3-4 sem. Szerencsére mi sokan vagyunk, tudunk dolgozni, ha kell és segítünk egymásnak, ha arra van szükség.
És nagyon jó látnunk azt Anával, hogy milyen sokan szeretnének valóban segíteni.
Brisa
- Alcarcalimo
- Nem elérhető
Gondolom erre egy rahedli ember nem tudott elmenni, én sem. Szívesen segítek/segítenék, de hát ugye... a fentiek ismeretében nyilván nem egy ember volt aki azt mondta magában: "igen? jjjjo! Hát sajna erre nem tudok elmenni, lévén zh-m van, vidéki vagyok, hétköznap van, mittudoménmi..." No persze kifogást lehet keresni, de most nem erről van szó. Explicite ki lett jelentve, hogy aki nincs ott, az akkor nem kell... sorry ha félreértettem, nekem ez jött le, s nem csak nekem...LEP-es megbeszélés, október 29-én, pénteken 18.00tól a cd-fűben.
Kérek mindenkit, hogy aki egy kicsit is szeretne segíteni, illetve eddig jelentkezett, hogy érdekli a dolog, az legyen ott.
Aki nem jön el, arra nem tudunk számítani.
Erre Brisa:
Király. Nekem is örömömre szolgálna, ha segíthetnék, idén januárban is valóban élveztem. Csak akkor most mi is van... ugye?Ez volt az egyik dolog. A másik pedig: a LEP-et mindig is az MTT közössége szervezte. Örömünkre szolgálna, ha ez idén is így lenne. Szeretnénk egy olyan családias, jó hangulatú Tolkien Születésnapot szervezni, ami nemcsak a vendégek, hanem a mi örömünkre is szolgál. De ez csak akkor fog sikerülni, ha összefogunk és együtt megcsináljuk.
Ennek szellemében Kriszanával összeírtuk a terveket és a teendőket:
[...]
No jó. Felejtsük akkor ezt el, azt is hogy az időpont miatt van "15-20% vidéki, dolgozó, akik veszteségként leírhatók" (valahogy így volt, bocs ha nem pontosan idézek, de ez spec. eléggé bántott), csak szeretném, ha azért a fenti apróságokat is figyelembe vennénk, mielőtt netán érdektelenséggel vádoljuk a tagságot... (és most valóban magamból indulok ki, aki azért egy kicsit felhúzta az orrát...)
Na. Említettétek a nyelv/írásoktatást. Quenya részemről okés, egy kb 90 perces előadás kész van a mesterséges nyelvekről és JRRT prof nyelveiről (főleg Quenya), amit Pápán a múlt hétvégén ill. a táborban annak rövidített verzióját le is adtam. Mindez mehet előadás keretében is, ha igény van rá, ha megkeresnek ez ügyben, nem látom akadályát. Nyelvtanfolyam is lehet felőlem, kisebb csoportokban, arra is van anyag.
Aznapra szabaddá teszem magam valahogy. Ha még kellek valamire, megtaláltok
- Kincső
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
Brisa írta: Kincső, puszi a hasadra.
8O 8O 8O
Ööö... izé. Inkább kihagynám, ha lehet.
"...asztaltalan szó-malaszttal..."
- Ladislas
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
Ma reggel a konyhába jövet rájöttem, hogy anyám az őrület határát súrolja... Ezért nem tudtam én aludni!!!
- Toma gazda
- Nem elérhető
Az ezévi játékban részt vettek: elanor Csele Remzy Mírrand Jacopo aranymag Aral eldamyn carnimirie hv p.olorin jómagam.... és még talán 1-2 ember.
ennek a lebonyolításában tudnék segíteni
: :geek:
Milyen foglalkozást vezessek?
:geek: :
- Ery
- Nem elérhető
Brisa írta: Előadás különböző stílusokban (vmi név kellene a játéknak!) - Ery ötlete. Ez egyfajta játékos vetélkedő lenne. Szintén ki kellene dolgozni a részleteket és a menetét.
A neve legyen pl. Stílusgyakorlatok esetleg Stílus-forgó.
Menete: az egyes csapatok pakliból húznak egy kártyát, azon szerepel a stílus és az előadandó jelenet. Felkészülési idő 10-15 perc.
"Valami lóg a levegőben! Sajnos nem Maedhros..."
Καναπή!
- Brisa
- Témaindító
- Nem elérhető
A játékokról: eddig a következőket törpöltük Rayanékkal:
nazgúlos (gyilkosozás) - ki kell találni, hogyan működjék ez a LEP-en, főleg ha sokan akarnának játszani.
Kalandjáték - ez már hagyományos a LEP-en. Idén a Szilmarilokhoz kellene kötődnie, és lehetőleg ne igényeljen a helyszínen egynél több embert.
Előadás különböző stílusokban (vmi név kellene a játéknak!) - Ery ötlete. Ez egyfajta játékos vetélkedő lenne. Szintén ki kellene dolgozni a részleteket és a menetét.
Élő társasjáték - ez egy táblás játék lenne, ahol az látogatók a vendégek. Gyorsan lejátszható, poénos és látványos társasjátékra van szükség. Kell hozzá gyártani kellékeket is. Ja, és jó lenne, ha ez a Szil világát elevenítené fel. Ide külösen jó fantáziájú egyének jelentkezését várjuk!
Kellenének olyan emberkék, akik szeretnék kipróbálni magukat a tárgyalás műfajában, ill. azokat, akiknek vannak ezen a téren tapasztalataik. Ez sürgős lenne!
Brisa
- Kincső
- Nem elérhető
a játékalkotásban [size=9:3a3mb1kk](bár nem vagyok Gyerekszoba-tag)[/size] (+ majd helyszínen a játékvezetésben, de előbb legyenek játékok )
a belépőjegyben: _Neo ötletét felhasználva egyszerű papírbolti tömbök beszerzésére, sorszámozására, pecsételésére gondoltam.
Utóbbit rám bízzátok?
Ha igen, azt mondjátok meg, mi legyen rajta. Ha szereztem ilyen tömböket, megmondom, alapból mi van rajta, és ahhoz igazítunk.
Ja és mondjatok egy határidőt, mikorra legyen kész.
- Brisa
- Témaindító
- Nem elérhető
A közgyűlésen ugyan elmondtam, de szeretném, ha azok is tudnának róla, akik nem voltak ott:
A főszervezők számára rendszeresen nagy nehézséget okoznak az olyan vállalások és ígéretek, amelyek 1) nem lesznek teljesítve/betartva vagy csak túl későn, ill. 2) amelyeket az utolsó pillanatba le- és visszamondanak. Ilyenkor ugyanis a szerencsétlen szervező sz@rba kerül, hiszen úgy tervezett, számolt és készült, hogy az ígéretek teljesítve lesznek határidőre, ahogy ígérték. Az ilyen esetek miatt borzasztó nehéz komolyan szervezni bármit is. Emiatt arra kérnénk mindenkit, hogy gondolja meg, mit vállal, hogy tudja-e teljesíteni az ígéretét stb. Ha pedig közbejön egyéletbevágóanfontosdolog, akkor egyrészt időben szóljon, másrészt gondoskodjon arról, hogy legalább valaki más beugorjék a helyére.
Ez volt az egyik dolog. A másik pedig: a LEP-et mindig is az MTT közössége szervezte. Örömünkre szolgálna, ha ez idén is így lenne. Szeretnénk egy olyan családias, jó hangulatú Tolkien Születésnapot szervezni, ami nemcsak a vendégek, hanem a mi örömünkre is szolgál. De ez csak akkor fog sikerülni, ha összefogunk és együtt megcsináljuk.
Ennek szellemében Kriszanával összeírtuk a terveket és a teendőket:
A TERVEK:
A LEP-en délelőtt rendhagyó irodalom óra lesz Lamorak szervezésében. Este pedig színpadi művek Kriszana koordinálásával. A kettő között az alábbi programok lettek elképzelve:
Tudományos előadások (felelőse: Ankalimon)
Játékok (felelőse: Rayan, Brandir és Brisa - jelentkezőket várunk!)
A pályázatra érkezett versek és novellák felolvasása (felelőse: Brisa és Fin)
Kiállítás a művészeti pályázat anyagából (felelőse: Brisa, Fin és a MűvHáz)
Közönségdíj - a látogatók szavazhatnak a kiállított alkotásokra
Díjátadó Ünnepség (a művészeti pályázatok díjazottjai + Tolkien Érem átadás)
Ha lesznek vendégeink: előadások, beszélgetések
Koccintás: Tolkien felköszöntése
Árusítás (könyvek, játékok, MTT-s cuccok stb.)
Portré rajzolás (felelőse: Finwe)
Egyéb ötletek:
Lehetnének nyelv- és írásoktató szemináriumok is (Alcar, Neo, Felagund mit gondoltok?)
Rikkantsatok, ha valakinak fejéből még kipattant néhány isteni szikra. Várjuk az ötleteket.
A TEENDŐK:
Előkészítő szakasz:
A játékok megszervezése, kidolgozása (Rayan, Brandir, Brisa - lehet még jelentkezni!)
Az Ünnepség (díjátadó, közönségdíj, a Tolkien érem átadása) megszevezése
Közönségdíjhoz a szavazás megszervezése (SMS-szavazás – T-mobil?)
A Szülinapi Köszöntés kidolgozása, megszervezése (mivel koccintunk?)
A kiállítás megszervezése (a MűvHázzal együtt – Brisa és Fin)
A vendégek meghívása (Batti)
Tolkien érmek megszerzése (Lamorak)
Délutáni előadások megszervezése (Ankalimon)
Színdarabok (Kriszana)
A belépőjegyek és pecsétek
Díjak
Kreatív üzletek: kézműves foglalkozások?
Kiadók, játékboltok (Lau)
A díszlet megtervezése, és díszítés
A sajtó meghívása.
A lebonyolítás szakasza:
Játékvezetők: 5-6 ember
A közönségdíjhoz a szavazatok begyűjtése – 1 ember
Egy-két ember, aki felolvassa a pályázatra érkezett novellákat és verseket
Két-három, 18 éven felüli ember árulni.
1-2 ember infopultosnak
Arra kérek mindenkit, hogy jelezzétek, ki miben tudna segíteni, mit tudna vállalni. (Ne feledjétek, aki ígér, arra számítunk!)
Kérdésekkel Kriszanát és engem lehet zaklatni.
Brisa
- Kincső
- Nem elérhető
kriszana írta: A várható esti előadások:
1. Sorsok Életek, Beren és Finrod beszélgetése Szauron börtönében (dráma) 15 perc
2. Aredhel&Eol (színpadi előadás) kb. 60 perc
3. MTT Kórus szereplése
4. KHE (humoros előadás)
5. Kiskunfélegyházi zenekar (ez még kérdéses)
A művészeti pályázatról bővebben a saját topikjában olvashattok - ez már folyamatban van hála Brisának és Finnek:
Művészeti Pályázat díjkiosztó ünnepsége, kiállítás a beérkezett pályaművekből ( www.tolkien.hu/view.php?m=5&c=1&a=1395 )
A díjazott művekből kiállítás lesz a LEP napján.
9.00-13.00ig. Rendhagyó irodalomóra középiskolásoknak – Tolkien szerepe az irodalomban (A délelőtti program ingyenesen látogatható minden középiskolás és az őt kísérő tanár számára)
13.00-14.00-ig ebédszünet (kiürítjük az épületet)
A délutáni program 14.00kor kezdődik, ami mindenki _MINDENKI_ számára belépődíjas lesz. (500Ft)
Délután 14.00tól tudományos és ismeretterjesztő előadások, beszélgetések lesznek (ezek felelőse Lamorak)
Este 18.00-től pedig a színpadi előadásokra, színdarabokra és az énekkar szereplésére kerül sor.
Ezeken felül még lesznek játékok, vetélkedők. Lesz portrérajzolás (Finwe), és kis szerencsével Miruvor mérés is.
Jelenleg csak olyan ember lesz "szervező" a LEP-en, aki az előkészületekben is segít. A helyszínen nem lesz szükség plussz emberekre, mert a Művelődési Ház minden aparátust biztosít számunkra.
kriszana írta: A 2005. január 3-án megrendezésre kerülő Tolkien Születésnapnak a végleges helyszíne:
a Marczibányi Téri Művelődési Központ
1022 Budapest, Marczibányi tér 5/a
(A Moszkva tértől 8 percre)
- Sünee
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
Szép lassan elkezdtem fűzni muttert, hogy elengedjen a Lepre (sok idő kell hozzá, merhogy hétfőre esik asszem?) de pontosabb infókat akar tudni meg ilyenek. Mikor kerülnek föl az ilyesmik? Program stb?
"Aki sokat keveri a szart, azt előbb-utóbb berántja a kanál."
- Brisa
- Témaindító
- Nem elérhető
Batti, szerintem, nem fogunk hamar végezni.
Brisa
- Laurelen
- Nem elérhető
kriszana írta:
Hát perszeLaurelen írta: tudnánk hamarabb kezdeni?
17.00 megfelel?
tökéletes, köszönöm!
"A foolish consistency is the hobgoblin of little minds." (Emerson)
- Batti
- Nem elérhető
"Kane o Keizai Suru"
- kriszana
- Nem elérhető
- A válasz az, hogy talán. És ez végleges.
Hát perszeLaurelen írta: tudnánk hamarabb kezdeni?
17.00 megfelel?
"There is only one journey. Going inside yourself." (Rainer Maria Rilke)
- Laurelen
- Nem elérhető
"A foolish consistency is the hobgoblin of little minds." (Emerson)
- kriszana
- Nem elérhető
- A válasz az, hogy talán. És ez végleges.
Szeretettel várunk mindenkit aki késztetést érez arra, hogy részt vegyen a munkában.
"There is only one journey. Going inside yourself." (Rainer Maria Rilke)
- Máb
- Nem elérhető
Réz András esztéta tart ilyen előadást.
Érdekes volt egy vele tartott beszélgetés a tv-ben, aminek során a Babó és a Gyűrűk Ura c. műveket hasonlította össze. Ami leginkább tetszett, az a két műben Gollam személyének és viselkedésének "elemzése" volt.
Igaza volt Réznek abban, hogy míg a Gyűrűk Urában komikus jelenség-nem mindenhol- addig a Babóban kifejezetten hátborzongató, negatív figura.Ez csak egy érdekesség ebből az előadásból. De csak dec. végére dől el, hogy valóban tud e jönni Réz.
A folyóirattal kapcsolatban: kivel és milyen csatornán beszéljem meg?
Máb
Bocs, hogy ide írtam. Csak válaszoltam a kérdésre.
- Brisa
- Témaindító
- Nem elérhető
gilloth írta: Először is bocsánat, hogy ide belekotyogok.
szóval, /me "kultiválta a viszaolvasás hasznos szokását" ([size=9:kmlwc5yl]idézet by amani, elnézést ha pontatlan[/size]) de még mindig bizonytalan vagyok, végül is mi a helyzet rendhagyó irodalomóra ügyben. Pl nálunk is (szakközép és szakiskolában tanítok) volna olyan kolléga akit minden valószínűség szerint, érdekelne... Lehet, h a volt munkahelyemen, a gimiben isEz nem követelés csak kérdés!!! Szóval, kihez kell fordulni? Lamorakhoz? Vagy pl a kollégám önmaga is kigondolhatja, mit és hogyan?
/[size=9:kmlwc5yl]me angoltanár, nem ért az ilyesmihez igazán, bár egy osztályban redszeresen "Szilmarilozunk".(Igen, angolon!! )[/size]
Kriszanához és Lamorakhoz egyszerre.
Brisa
- Lamorak
- Nem elérhető
Máb írta: A Tolkien műveinek hatása, a Babó és a Gyűrűk Ura elemzése című előadás konkrétum.
Ez érdekes; ki tart ilyet?
Máb írta: Szeretném, ha ezen a napon a Lassi Laurië folyóiratot is meg lehetne tekinteni, vásárolni és megrendelni helyben. Erre látsz lehetőséget?
Természetesen mindenre találok megoldást, ha valami problémát jelentene ezzel kapcsolatban.
Ezt nagyon támogatom, mindenképp jó lenne a Lassit szórni.
Lamorak
Pantes anthrópoi tou eidenai oregontai physei.
(Aristotelés)
- gilloth
- Látogató
szóval, /me "kultiválta a viszaolvasás hasznos szokását" ([size=9:d6lusw2x]idézet by amani, elnézést ha pontatlan[/size]) de még mindig bizonytalan vagyok, végül is mi a helyzet rendhagyó irodalomóra ügyben. Pl nálunk is (szakközép és szakiskolában tanítok) volna olyan kolléga akit minden valószínűség szerint, érdekelne... Lehet, h a volt munkahelyemen, a gimiben isEz nem követelés csak kérdés!!! Szóval, kihez kell fordulni? Lamorakhoz? Vagy pl a kollégám önmaga is kigondolhatja, mit és hogyan?
/[size=9:d6lusw2x]me angoltanár, nem ért az ilyesmihez igazán, bár egy osztályban redszeresen "Szilmarilozunk".(Igen, angolon!! )[/size]
- Ankalimon
- Nem elérhető
- Köszönetek: 2
Pivi ment.
- Máb
- Nem elérhető
A könyvárusítással nincs gond. Ez kb. a huszadik ilyen komplex rendezvényem, így van tapasztalatom. -hát én sem vagyok mai csirke.
Nem akarok bántó lenni, de lassan 10 éve ilyen és még sok más, nagyobb rendezvény gazdája és szervezője vagyok, úgyhogy tudom mi a dörgés.
A többivel kapcsolatban:
azért kerestem fel e fórumot, hogy előadók és a kiállítás terén segítséget kapjak.
A Társaság körei javasolták, hogy tegyem fel erre az oldalra a programot. A vezetőségin talán ez nem derült ki, pedig onnét jött a javaslat és addig egy szóval nem írtam erről a rendezvényről.
A segítségről annyit, hogy megkaptam. Nem onnét, ahonnét vártam, de annál jobban örülök neki.
Nem bántottál meg, csak csalódott vagyok. Eddig akár miniszterekről, akár nagykövetekről volt szó, komolyan vettek.
Búcsúzom a fórumtól.
Máb
- Ankalimon
- Nem elérhető
Azért szeretném felhívni a figyelmedet néhány nehézségre, amit talán a szervezésnek ebben a fázisában nem láthatsz tisztán:
A három film vetítése szerintem komoly akadályokba fog ütközni. Az első két filmet a mozik már nem vetíthetik, mivel lejárt a magyarországi forgalmazás joga, és a hivatalos álláspont szerint már meg is kellett semmisíteni az összes magyar kópiát. A DVD változatok (sem a sima, sem a bővített) pedig nyilvánosan nem vetíthetőek, ezt szigorúan tiltja a mellékelt felhasználási licensz. Niylvánso helyen való bemutatására egyedi engedélyt kizárólag a filmet forgalmazó Warner Bross amerikai központjában adhatnak. Sajnos a gyakorlat az, hogy kizárólag a DVD bővített változatának megjelenésekor egyetlen alkalommal, egyetlen moziban, szűk közönség számára engedélyezik ezt. Mi már háromszor próbáltunk engedélyt kapni külön vetítésre, ám egyetlen alkalommal sem jártunk sikerrel, annak ellenére sem, hogy egyébként a kapcsolatunk a Warnerrel kimondottan jó.
Ha viszont nincs engedély a vetítésre, az elég rizikós: egyrészt egy "illegális" vetítés nagy nyilvánosság számára való meghirdetésére felfigyelhetnek az illetékesek aminek komoly anyagi és jogi következményei lehetnek rátok nézve, másrészt ebben az esetben az MTT semmilyen formában sem vehet részt rendezvény programjában, mivel mi nem kockáztathatjuk az esetleges jogi következményeket, illetve a filmforgalmazókkal kapcsolatos jó viszonyunkat.
Természetesen ha nektek mégis sikerült engedélyt kapnotok a vetítésre, akkor a fentiek nem érvényesek, viszont akkor kérlek majd áruljátok el, hogyan csináltátok: szívesen alkalmaznánk mi is azt a trükköt...
A könyvárusítás megszervezése sem egyszerű feladat, mivel vagy kell találni egy könyvesboltot, aki a meglévő raktárkészletével hajlandó kitelepülni a rendezvényre, vagy egyedi bizományosi szerződést kell kötni az összes kiadó nagykereskedelmi partnerével, és mind az árusítás maga, mind az utólagos elszámolás elég komoly szervezői feladatot jelent.
Máb írta: Mivel e topik erre szolgál, itt szeretném felhívni a figyelmeteket a 2005. január 29-én, Veszprémben tartandó Tolkien Napra.
Sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de ez a topik nem erre szolgál. Mint a címéből is kiderül, itt a 2005. január 3-án Budapesten sorra kerülő Tolkien születésnapi rendezvény szervezésével kapcsolatos információcsere zajlik. A későbbi veszprémi rendezvénnyel kapcsolatos diskurzus ezért e helyen off-topic-nak minősül. Javaslom a Közösség szekció "Találkozások", vagy "Beszélgetések" topikját - vagy amennyiben az MTT segítségét kéritek, a Magyar Tolkien Társaság topikot az azonos nevű szekción belül.
Kérlek semmiképpen se tekintsd ezt elutasításnak, vagy akadékoskodásnak: ahogy már az elején írtam, az MTT a lehetőségeinek megfelelően semmilyen segítséget sem kíván megtagadni egy ilyen érdekes és értékes Tolkien témájú rendezvény szervezőitől. Ám - ez talán természetes - ebben a topikban a továbbiakban szeretnénk a saját rendezvényünkre koncentrálni.
- Máb
- Nem elérhető
Privátot küldtem.
- Csele
- Nem elérhető
De ha kell egy plakátoló (egyetemen is kijárom, ha kell, a protokolmenedzser már ismer, mint rossz pénzt... ) vagy bármi, én itt vagyok!!!!!!!!!!!!!!!!!!
[size=9:1n3dmce9]Ki ne hagyjatok már, ha kivételesen valami Veszprémben van!!!!!!!!!!![/size]
Ha adhatnék valamit, az a szív nyugalma lenne,
melyet az élet minden pillanatában megőrizhetsz,bármi történjék veled
- Alcarcalimo
- Nem elérhető
* a mesterséges nyelvek szerepe JRRT műveiben
* A Quenya nyelv külső és belő fejlődéstörténete
* a nyelv struktúrája (esetleg gyorstalpaló tanfolyam, van anyagom /saját nyelvleckék + szótár, szerényen/)
* Quenya nyelvű szöveg elemzése (vers)
* esetleg: írásoktatás, Quenya Tengwar mód, bár ebben inkább _Neo torninya az illetékes:)
- Felagund
- Nem elérhető
Amúgy amit sindarin ügyben egy ilyen rendezvényen éremes lehet előadni
A sindarin fejlődéstörténete (külső/belső)
A sindarin áttekintése (minden mélyebb belemászás nélkül (akár belemászással is, csak az legalább 5-6 óra:!)
Sindarin tengwar módok (beleriandi, gondori)
Ezek bármelyikéről tartok előadást, ha valakit érdekel és megkérnek rá
Our knees do not bend easily
- Alcarcalimo
- Nem elérhető
amúgy hamarosan megkereslek...
engem spec. nem nehéz megtalálni, csak ide kell tévedni