A Tolkien-olvasás napja 2022

Március 25., Sauron bukásának évfordulója immár huszadik éve a Tolkien-olvasás napja is egyben. A 2022. év kiemelt témája: "szerelem és barátság". A Magyar Tolkien Társaság szervezésében idén ismét személyesen, a Massolit Kávézóban gyűlünk össze ebből az alkalomból a szokásos közös felolvasásra, beszélgetésre.

 

A Tolkien-olvasás napját (Tolkien Reading Day) először 2003-ban hirdette meg a brit (és nemzetközi) Tolkien Society. Még 2002 januárjában vetődött fel az ötlet, hogy szükség lenne ilyesmire, és végül március 25-ére, Sauron bukásának és Barad-dûr leomlásának napjára esett a választás. (A kezdetekről itt olvashatsz angolul.)

Így hát azóta március 25-én (illetve a megelőző és követő hétvégéken) világszerte szerveznek ebből az alkalomból különböző tematikus programokat. Mi ilyenkor felolvasunk Tolkien műveiből, belehelyezkedünk a történetekbe, figyelünk a szavakra, hallgatjuk egymást.

A Tolkien Society minden évben meghirdeti az esemény kiemelt témáját is. Az idei évre ez "Love and Friendship", azaz "Szerelem és barátság", így kérünk benneteket, hogy ennek megfelelően készüljetek a választott szövegrészletekkel.

 

Olvass velünk!

Az elmúlt két online év után idén a hagyományos közös olvasás újra alapvetően élőben fog megvalósulni, de online bekapcsolódási lehetőséget is biztosítunk majd Microsoft Teamsen keresztül. Mindenkit szívesen látunk!

Helyszín: Massolit könyves kávézó (1072 Budapest, Nagy Diófa u. 30.)

Időpont: 17:00-kor kezdjük a programot, a kávézó 19:00-ig van nyitva, ez idő alatt bármikor csatlakozhattok a társasághoz

Facebook-esemény >>>

 

Csatlakozz online!

A csatlakozáshoz kattints erre a linkre (az esemény idején bármikor, ideálisan március 25-én 16:45 körül).

A csatlakozáshoz számítógépen Chrome/Edge böngésző vagy a letölthető Teams alkalmazás szükséges, mobiltelefonon keresztül a Teams app használatával lehet csatlakozni.

Bejelentkezni nem kell, csak a bekapcsolódáskor add meg neved, hogy lássuk, ki érkezett! Ha 17:00 után érkezel, akkor kérjük, a mikrofonodat és a kamerádat is kapcsold ki a csatlakozáskor. "Melian" (Kaszab Zsuzsanna) fog szólítani: nem baj, ha nem szeretnél olvasni, de ezt ekkor tudod majd megmondani. Amikor te kerülsz sorra, ne felejtsd el bekapcsolni a mikrofonodat, és ha gondolod, a kamerádat is!

 

Tarts velünk a hétvégén is!

A tavalyi évtől a Tolkien Nap rendezvény is ehhez a jeles dátumhoz kapcsolódik. Idén ez a hagyományos januári rendezvények, a tavalyi online esemény és a kisebb klubalkalmaink sajátos keveréke lesz: március 26-án, szombaton este és március 27-én, vasárnap egész nap lesznek online programok, de emellett március 27-én, vasárnap délután személyesen is összegyűlűnk. További részletek >>>

 

Oszd meg mindenkivel!

A Tolkien Society felhívásának része az is, hogy a közösségi médiában használd a #TolkienReadingDay2022 hashtaget: oszd meg, mit jelent számodra Tolkien, illetve a szerelem és barátság Tolkien műveiben – vagy bármit, ami ehhez kapcsolódik, idézetet, képet, videót, személyes történetet!

Tedd hozzá magyarul is: #TolkienOlvasasNapja

 

Nézz körül a nagyvilágban!

Bár hozzánk hasonlóan a legtöbb társaság már megszervezi a szokásos személyes találkozóit, még mindig akad az elmúlt években megszokottá vált online programokból is.

Magyar idő szerint 19:00-tól kb. éjfélig tart a Tolkien Collector's Guide által Discordon szervezett és YouTube-on is közvetített program, amelyben ezúttal (a jogtulajdonosok kérésére) eredeti tolkieni szövegeket nem olvasnak fel, de a tematikus beszélgetések meghívott vendégeinek névsora idén is eléggé figyelemre méltó, és a Discordra csatlakozva bármelyiküknek tehettek fel kérdéseket is.

A Tolkien Society három egyórás, ingyenes, de regisztrációköteles programot szervez március 26-án, szombaton, magyar idő szerint 10:00, 14:00 és 19:00 kezdéssel, illetve könyvtárak és iskolák számára is készítettek letölthető feladatlapokat.

 


(A cikk ikonképe Deborah Ann Hayes munkája.)

Utoljára frissítve: szombat, 26 március 2022 16:26

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Alkategóriák

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére