XVIII. Országos Tolkien Levelező Verseny

A Magyar Tolkien Társaság a 2023-2024-es tanévben ismét meghirdeti levelező versenyét a Tolkien-rajongók számára. A 18. Országos és 11. Nemzetközi Tolkien Levelező Versenyre általános iskola felső tagozatos és középiskolás tanulók csapatait, valamint 15 évnél idősebb magyar és külföldi egyéni versenyzőket és csapatokat várunk, hogy összemérjék, illetve elmélyítsék tudásukat az 50 esztendeje elhunyt nyelvészprofesszor és mítoszteremtő munkásságáról.

A jelentkezési időszakot meghosszabbítottuk 2023. november 5. (vasárnap) éjfélig!
Az első feladatlapokat november 6. körül küldjük ki a versenyzőknek. 

 

A verseny során Minas Tirithbe látogatunk el a negyedkor elején, hogy Elessar király felhívásának eleget téve összegyűjtsük és megosszuk egymással Középfölde különböző népeinek tudását.

A versenyzőknek novembertől áprilisig öt levelező fordulót kell megoldaniuk, mely során izgalmas, játékos, lexikális tudást és kreativitást egyaránt igénylő feladatokkal találkoznak. Az összetett eredmény mellett a tesztes és a kreatív feladatokat külön is értékeljük. A verseny a magyar nyelvű kategóriáknál egy budapesti élő döntővel, a nemzetközi kategóriáknál pedig egy online találkozóval zárul május elején.

KATEGÓRIÁK 

Iskolás kategóriák 

Hobbit kategória 

A Hobbit kategóriát azoknak ajánljuk, akik még csak ismerkednek a Tolkien által megalkotott világgal. 

  • A verseny kezdetekor ismerni kell: A hobbit 
  • A verseny során feldolgozandó: A Gyűrűk Ura 

A kategóriát – a feladatok jellegéből adódóan – elsősorban az általános iskola felső tagozatos (10-14 éves) korosztálynak ajánljuk, alsó tagozatos (10 évesnél fiatalabb) jelentkezők csak idősebb csapattársakhoz csatlakozhatnak.

A kategória egy régebbi első fordulós feladatlapja itt megtekinthető!

Dúnadan kategória

A Dúnadan kategóriát azoknak javasoljuk, akik nem győznek betelni Tolkien világával, és többre vágynak. 

  • A verseny kezdetekor ismerni kell: A hobbit. A Gyűrűk Ura 
  • A verseny során feldolgozandó: A szilmarilok 

A kategóriát elsősorban a középiskolás (14-19 éves) korosztálynak javasoljuk. 

A kategória egy régebbi első fordulós feladatlapja itt megtekinthető!

Mindkét kategóriában három-öt fős csapatok jelentkezését várjuk. Amennyiben a csapat tagjai egy iskolába járnak, kérjük az iskola nevének feltüntetését.

Felnőtt kategóriák

Nolda kategória

A Nolda kategória azoknak a 15 évnél idősebb versenyzőknek szól, akik már ismerik Középfölde világát, de szeretnének még jobban elmélyedni benne. 

  • Alap irodalom: A hobbit, A Gyűrűk Ura, A szilmarilok 
  • A verseny során előzetes jelzésre más, magyar nyelven megjelent Tolkien-művekre is szükség lehet. 

A kategória egy régebbi első fordulós feladatlapja itt megtekinthető!

Quendi kategória

A nemzetközi Quendi kategória a 15 évnél idősebb korosztályon belül egyéni versenyzőknek és 2-5 fős csapatoknak is meghirdetett verseny. A feladatok és a kommunikáció is kizárólag angol nyelven lesznek, a megoldásokat is ezen a nyelven várjuk. (Tökéletes angol tudás nem feltétel, de eredeti nyelvű Tolkien-szövegek olvasása és az eredeti angol terminológia használata alapkövetelmény.) Az egyéni és a csapatos versenyzőket külön rangsoroljuk.

A feladatsorok alapja A hobbit, A Gyűrűk Ura és A szilmarilok ismerete, de időről időre szükség lehet bármely egyéb, angol nyelven kiadott és elérhető Tolkien-mű használatára is.

A kategória versenyzőinek – a külföldi nevezők miatt – élő döntőt biztosítani nem tudunk, a verseny egy online találkozóval és eredményhirdetéssel zárul.

Angol nyelvű versenykiírás itt olvasható.

A kategória egy régebbi első fordulós feladatlapja itt megtekinthető!

NEVEZÉS

A levelező feladatsorok megoldására a szervezők legalább négy hetet biztosítanak. A feladatsorok a megadott kapcsolattartó e-mail-címére érkeznek, és alapértelmezetten a megoldásokat is e-mailben várjuk.

Ha egy versenyző/csapat két egymás utáni forduló feladatait nem küldi be, azt automatikusan a versenytől való visszalépésnek tekintjük, és nekik nem küldjük ki a további feladatsorokat!

Az egyes fordulókban elért pontszámról két fordulóval később tájékoztatjuk a versenyzőket.

A versenyzők a nevezési lap kitöltésével hozzájárulnak, hogy a beküldött feladat megoldásokat, beleértve a kreatív alkotásokat (esszék, versek, képek, rajzok, stb.) a szerző feltüntetése mellett a Magyar Tolkien Társaság újabb megkérdezés és térítés nélkül publikálja. Az alkotók a saját műveiket kizárólag a verseny lezárása (eredményhirdetés) után tehetik közzé!

A versenyzők, kapcsolattartók, kísérők az élő döntő helyszínére való belépéssel, illetve a Quendi online záróeseményen való videóképes részvétellel hozzájárulnak ahhoz, hogy a rendezvény során készült képeket, videófelvételeket – amelyeken ők is szerepelhetnek – a Magyar Tolkien Társaság a vonatkozó jogszabályok betartásával kiadványaiban, illetve promóciós célokra is felhasználhassa. Az egyéni versenyzők, illetve a csapatokat képviselő kapcsolattartók a nevezéssel megerősítik ezt a hozzájárulást, és vállalják a csapattagok és a kísérők erről való tájékoztatását.

Egy személy csak egyszer nevezhet! (Tehát egy egyéni nem lehet egyben tagja egy csapatnak is, vagy egy személy nem lehet több csapatnak is a tagja.)

A jelentkezési lapok a cikk végén megadott linkekre kattintva érhetőek el.

A jelentkezési határidő: 2023. október 22. 2023. november 5.

 

A nevezés a jelentkezési lap szabályos kitöltésével és a nevezési díj befizetésével válik érvényessé!

A nevezési díj összege:

  • csapatok számára: 3500 Ft/csapat
  • a Nolda kategóriába nevező egyéni versenyzőknek: 2500 Ft/nevező
  • MTT tagok számára: 2000 Ft/nevező
  • a Quendi kategóriába a nevezés díjtalan!

A nevezési díjak összeget teljes egészében a verseny lebonyolításával kapcsolatban felmerülő költségekre és a díjakra fordítjuk.

A nevezési díjon felül lehetőség van célzott adományt adni a jelentkezési lapon keresztül, melyet az összdíjazás emelésére fordítunk.

A nevezési díjat a jelentkezési lap mentésekor online bankkártyával, vagy banki átutalással lehet befizetni az alábbi számlára:

Magyar Tolkien Társaság

10918001-00000091-16610002

Az átutalás közleménye a következő legyen: "TLV nevezési díj + csapat/versenyző neve, kategóriája"

Díjazás

A döntőre az azt megelőző öt fordulóban kellően magas pontszámot elérő csapatokat és egyéni versenyzőket hívjuk meg. A döntő időpontjáról és programjáról e-mailben értesítjük a bejutókat. Az egész éves verseny eredményét a döntő végén hirdetjük ki, a legjobban teljesítő csapatokat egyedi oklevéllel és értékes tárgynyereményekkel jutalmazzuk.

A nemzetközi Quendi kategória versenyzőinek – a külföldi ellenfelek miatt – élő döntő fordulót és (az eredményeik nemzetközi kihirdetésén és a dicsőségen kívül) tárgyi díjazást biztosítani nem tudunk.

Jelentkezési lapok: 

Csapatos jelentkezési lap 

Nolda egyéni jelentkezési lap 

Quendi jelentkezési lap

 

A versennyel és a nevezéssel kapcsolatos kérdéseket a tlv@tolkien.hu címen várjuk. 

Szeretettel várjuk mihamarabbi jelentkezéseteket! 

A versennyel kapcsolatos újdonságokért, frissebb hírekért kövessetek minket Facebookon, illetve Instagramon.

Utoljára frissítve: szerda, 18 október 2023 16:25

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Alkategóriák

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére