Király kéz, gyógyító kéz
- svindler
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
En is csak azt tudom mondani (olvastam a MERP-et evekkel ezelott, tudom mi all benne), hogy a MERP nem Tolkien szovegei alapjan ir le dolgokat sok helyen.
Ezert szamunkra nem bir informacioval az ami benne szerepel pluszban, vagy mashogy. Most kepzeld el, hogy Tolkien a ket keke magusrol, akik keletre tavoztak nem irt semmit.
Jovok en, es irok roluk 100 oldalnyi tortenetet a MERP szamara. Most akkor Te azt is hiteles informaciokent kezelned, csak mert Tolkien nem irta az ellenkezojet?
A MERP ezenkivul Tolkien szovegeivel ellentetes dolgokat is tartalmaz.
A GYU-ben nincsenek templomok, papok, stb... A vallas sem letezik semmi olyan formajaban ahogy azt mi ismerjuk. Sot Tolkien feltehetoleg szandekosan nem is szerepeltet vallasokat. Igy Elrond sem lehet pap.
A MERP-ben vannak papok, de a MERP nem egyenlo Tolkien Kozepfoldejevel. Csak abbol epitkezik.
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Batti
- Nem elérhető
- Köszönetek: 0
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Liang
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
Üdvözlettel, Beid, A Régi Korok Bajnoka
- Batti
- Nem elérhető
"Kane o Keizai Suru"
- Liang
- Nem elérhető
Gandalf:az infók nagy része valóban ennek a házatájáról jön.De én eddig még senkit nem hallottam(nem is ismerek),aki megcáfolta volna a benne lévő dolgokat.Most nem a szabályok,meg a mit-tudom-én dolgokra gondolok,hanem pl: a világleírásra.Bár úgy gondolom ezeket te nem tartod mértékadónak.Egye-fene,kinek-kinek szájíze szerint.
Bizonyára a ti forrásaitok minden kíváncsiságot kielégítenek.Én szeretnék MINDEN EGYES információt megtudni.Ha pedig ez a MERP-en keresztül történhet meg,hát legyen.
Námo kísérjen utatokon !
- amanibhavam
- Nem elérhető
love is the shadow that ripens the wine
- Gandalf
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
EZ nem hivatalos forrás. El kéne végre vonatkoztatnunk a szerepjátékoktól!
- amanibhavam
- Nem elérhető
- Kincső
- Nem elérhető
Yao írta: Kincső:más meggyógyítani és más megmenteni.Elrond megmentette Frodót,de meggyógyítani még ő sem tudta.
Mint már lentebb kifejtettem, szerintem nem csak megmentette. [/i]Akkor hogyan tudott eljutni Mordorba? És egészséges volt, csak azon a bizonyos napon minden évben megbetegedett. Vagy Te ezt másképp érted?
"...asztaltalan szó-malaszttal..."
- Batti
- Nem elérhető
Yao írta: És kapaszkodjatok:Elrond féltünde PAP.
Hol is van ez leírva? Csak nehogy valami szabálykönyv legyen.
"Kane o Keizai Suru"
- Liang
- Nem elérhető
Kincső:más meggyógyítani és más megmenteni.Elrond megmentette Frodót,de meggyógyítani még ő sem tudta.
amanibhavam:ebben igazad van,nem teljes hívő,egyházi papságra gondoltam.a valáknak vannak "követőik",akik az ő erejüket használják(közvetve).És kapaszkodjatok:Elrond féltünde PAP.
Batti:az Erő-pont csak poén volt.Nem kell komolyan venni.Nemhiszem hogy leértékelném.más kérdés,hogy Galadrielt mondjuk többre becsülöm!
n8n:Elrond hatalmát nem tagadom,mint ahogy bölcsességét sem.A papokról fentebb.
Az athelasról pedig annyit:akárki használhatja,de csak mint fejfájás és rosszullét elleni orvosságot.De ha egy tisztavérű numenori vagy dunadán próbálja meg,akkor van esély rá,hogy-mondjuk úgy-csodát tehet.Pl:ha %-ban nézzük:Aragornak megkoronázása előtt 70%-a lehetett az élet megmentésére.Egy másik dunadánnak 1.Azthiszem van különbség.
- n8n
- Nem elérhető
Yao írta: Telcontar_Leli:Elrond nem tud gyógyítani hétköznapi módszerekkel.Annyira talán mint bárki más.Az már más kérdés,hogy milyen hatalmakat ismer.De ezeket nem lehet csak úgy megtanítani!Aragorn Kósza hatalmát használva tudhat gyógyítani-hisz nem pap-Elrondnak teljesen más keletű tudás van a birtokáb. papok? hol? Elrond pedig igen csak hogyis mondjam...nagyhatalmú tünde. Gondolj vissza, mikor szültett, és főleg kiknek a gyerekeként. és mien régen.....nagyon bölcs. (szvsz)
Gandalf:a lényeg ott van a szavaidban .
Kincső:reagálás feljebb.Elrond pedig nem tudta teljesen meggyógyítani Frodót.De a haláltól megmentette. nem gyógyította meg teljesen? ezen bizt azt érted, hogy minden évben azon a napon megbetegszik...de ez normális, hiszen egy morgul-tőr sebesítette meg. azon kívül oylan erőre kapott, hogy vállalhatta a kockázatos utat a Szövetséggel. egyetértek Kincsővel.
n8n:igen,sok ismerete van,de ettől nem gyógyító.Azok Középföldén a papok. he? Neki szerencséje van(meg sok Erő-pontja ),hogy ilyet tud. he?Az Athelast pedig bárki használhatja,sokféle eredménnyel. jaja
n8n returns
- Batti
- Nem elérhető
A szerepjáték világleírása nem tartozik a Tolkieni kánonba. Ezért erőpontokról beszélni ...... hm...
"Kane o Keizai Suru"
- amanibhavam
- Nem elérhető
igen,sok ismerete van,de ettől nem gyógyító.Azok Középföldén a papok.
már ne haragudj, de honnan veszed ezt a marhaságot? Tolkien világában egy darab papot nem találsz
- Kincső
- Nem elérhető
Yao írta: Kincső:reagálás feljebb.Elrond pedig nem tudta teljesen meggyógyítani Frodót.De a haláltól megmentette.
Hát szerintem eléggé meggyógyította, hiszen utána még elment Mordorba is. Az egy másik kérdés, hogy az elkövetkezendő években annak a napnak a környékén megbetegedett... A "csak a haláltól mentette meg"-et én inkább olyan esetre használnám, amikor mondjuk valaki élete végéig tolókocsis lesz vagy a járástól kezdve a beszéden át mindent újra meg kell tanulnia...
- Liang
- Nem elérhető
Gandalf:a lényeg ott van a szavaidban .
Kincső:reagálás feljebb.Elrond pedig nem tudta teljesen meggyógyítani Frodót.De a haláltól megmentette.
n8n:igen,sok ismerete van,de ettől nem gyógyító.Azok Középföldén a papok.Neki szerencséje van(meg sok Erő-pontja ),hogy ilyet tud.Az Athelast pedig bárki használhatja,sokféle eredménnyel.
- n8n
- Nem elérhető
n8n returns
- n8n
- Nem elérhető
Yao írta: A hit persze hogy fontos.A papoknál
Na igen.
de nem úgy értem a hitet. hanem ugyebár azt terjesztik, h király kéz, gyógyító kéz, és ebben kell hinni! (hogy ez az athelasnak is köszönhető, az már egy másik dolog)
Elrond ne tudna gyógyítani????? sztem elég valószínű, h Aragorn tanulhatott tőle.
Aragorn gyógyítói képességei abban rejlenek, hogy sok ismerete volt (király, vadon kószája <---egy kószának sokszor szüksége lehet a gyógyítás tudományára, mellesleg Nyugati ember is )
megmégyegydolog: az athelast nem csak királyok használhatják. (ugye?)
Yao írta: A hit persze hogy fontos.A papoknál
Na igen.
de nem úgy értem a hitet. hanem ugyebár azt terjesztik, h király kéz, gyógyító kéz, és ebben kell hinni! (hogy ez az athelasnak is köszönhető, az már egy másik dolog)
Elrond ne tudna gyógyítani????? sztem elég valószínű, h Aragorn tanulhatott tőle.
Aragorn gyógyítói képességei abban rejlenek, hogy sok ismerete volt (király, vadon kószája <---egy kószának sokszor szüksége lehet a gyógyítás tudományára, mellesleg Nyugati ember is )
megmégyegydolog: az athelast nem csak királyok használhatják. (ugye?)
n8n returns
- Kincső
- Nem elérhető
- Gandalf
- Nem elérhető
Ugyanakkor, mint a dúnadánok királyi nemzettségének leszármazotta, valóban örökölt egyfajta királyi "karizmát", s a vele járó gyógyerőt. Mégha konkrétan nincs is említés kézrátételes gyógyításra, szerintem elég valószínű, hogy Aragorn birtokábvan lehetett a képességnek. Ez valóban középkori gyökerű felfogás, Tolkien tényleg innen vehette át.
A jóslat pedig, miután Gondor népe terjesztette, ez utóbbira vonatkozott. Mégha az Ispotályban királylevéllel gyógyított is... a szakrális karizma szempontjából mindegy.
- Léli
- Nem elérhető
Nem tud? A könyvben is, meg a filmben is benne van, hogy Elrond nagyon jó gyógyító. Szerintem tanult tőle is Aragorn.Yao írta: Elrondnak nem sok köze lehetett hozzá,őtőle biztos nem tanult semmit .Hiába nagy tünde valaki,attól még nem biztos ,hogy tud gyógyítani.Persze nem lehetetlen...
És azzal kapcsolatban, hogy A király kéz, gyógyító kéz: Ezt szerintem azért mondták, mert ugye az Athelas másik neve a Királyfű (vagy valami hasonló). Tehát a királyok ismerték a titkát, és ezért tudták felhasználni. És akár ezzel is magyarázható honnan ismeri Aragorn a titkot (mármint azzal, hogy (csak) Elrondtól tanulhatta, mert ugye jelenleg élő király nincs (mármint eddig nem volt ( )), és ő már élt az utolsó királyok idején).
Hosszú és eredményes életet
Telcontar Léli
"Az igazság pusztán nézőpont kérdése."
- amanibhavam
- Nem elérhető
Kincső írta:
amanibhavam írta: na de ebben a világban a "király" az nem puszta rang, hanem származás, vér kérdése is
Szerintem lehet valaki akár milyen régi nemesi vagy királyi családból származó, ha rosszat tesz, a szíve gonosz vagy netán átáll a Sötét Oldalra... (ez nem csak a tolkieni világra vonatkozik!).Tehát szvsz ez nem érv, de persze Aragorn ettől ugyanolyan jó gyógyító marad.
itt most nem erről van szó, hanem, hogy a régi hiedelmek szerint, mivel a királyok Isten felkentjei, önmagukban is gyógyító erővel rendelkeznek; Tolkien ezt használta fel itt a történetben
és hogyhogy Elrondnak nincs köze az egészhez? végtére is rokona Aragornnak
- Liang
- Nem elérhető
Elrondnak nem sok köze lehetett hozzá,őtőle biztos nem tanult semmit .Hiába nagy tünde valaki,attól még nem biztos ,hogy tud gyógyítani.Persze nem lehetetlen...
- n8n
- Nem elérhető
a kósza+dúnadán ismereteit biztos tudta hasznosítani (ezekbe tartozhatott az athelas használata is, meg az anélküli is, gondolom) +persze az is lehet, h Elrondtól is tanult valamit. meg még kituggya kitől...?
az athelas egyfajta gyógymód, amit tud használni. (szvsz) meg hát...király kéz, gyógyító kéz és mint Cicafül írta, a hit is nagyon fontos volt (szerintem) a gyógyításban (ma is az)
n8n returns
- Kincső
- Nem elérhető
amanibhavam írta: na de ebben a világban a "király" az nem puszta rang, hanem származás, vér kérdése is
Szerintem lehet valaki akár milyen régi nemesi vagy királyi családból származó, ha rosszat tesz, a szíve gonosz vagy netán átáll a Sötét Oldalra... (ez nem csak a tolkieni világra vonatkozik!).Tehát szvsz ez nem érv, de persze Aragorn ettől ugyanolyan jó gyógyító marad.
- Liang
- Nem elérhető
- Minerva
- Nem elérhető
Én nem mondtam, hogy az athelas nem gyógynövény.Cicafül írta: Ezzel én nem értek egyet.
Ugyanúgy, ahogy a "földi" gyógynövényeknek is van gyógyhatásuk, úgy szerintem a középföldeieknek is.
Ám szvsz, azzal a hittel is tud gyógyítani, amit az athelas vagy egyéb gyógynövények adnak a betegnek. És most így belegondolva az is elképzelhető, hogy miután király lett, már a belé vetett hitet is fel tudta használni.
Miért ne tanulhatott volna Elrondtól??? Meg a hitével is, az igaz. Energiaátadás esetleg??
"Kard vagyok a sötétségben! A falak őre vagyok! A tűz vagyok, amely elűzi a hideget! A fény, amely elhozza a hajnalt! A kürt, amely felébreszti az alvókat!"
- Thorin
- Látogató
- Liang
- Nem elérhető
- Cicaful
- Nem elérhető
Ugyanúgy, ahogy a "földi" gyógynövényeknek is van gyógyhatásuk, úgy szerintem a középföldeieknek is.
Ám szvsz, azzal a hittel is tud gyógyítani, amit az athelas vagy egyéb gyógynövények adnak a betegnek. És most így belegondolva az is elképzelhető, hogy miután király lett, már a belé vetett hitet is fel tudta használni.
"A kihívás:
megmaradni önmagadnak egy olyan világban,
mely megpróbál olyanná formálni, mint a többiek"
A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.
Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.
A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.