Istarok

Több
21 éve 2 hónapja #136382 Írta: Ankalimon
Ankalimon válaszolt a következő témában: Istarok

amanibhavam írta: mert Ilúvatar visszaküldte

Szerintem a valák küldték vissza, nem Ilúvatar.

Az igazság a kis álom, amelyben az én elgondolja a világot.
A valóság a nagy álom, amelyben Isten gondolja önmagát.

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
21 éve 2 hónapja #136375 Írta: Morgoth
Morgoth válaszolt a következő témában: Istarok

Dínchamion írta: Én azt tartom érdekesnek, hogy akkor tul.képpen Eru "belenyúlt" az ardai eseményekbe, amire Númenor óta nem volt példa...

Technikailag tul.képpen hová kerülnek az istárok, mint maiák a haláluk után? Vissza Eruhoz, vagy Mandos Csarnokaiba? Pl. Szarumán került egyáltalán valahová, vagy a Fea-ja örök időkig Középföldén ragadt testet ölteni képtelenül?

Üdv:

Valoszinuleg a mandos csarnokaba kerulnek, mint a tundek elvegre azok is halhatatlanok. Bar sauron is maia volt o a sotetsegbe kerult ki az urahoz(-äm)

...

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
21 éve 3 hónapja #131967 Írta: Toma gazda
Toma gazda válaszolt a következő témában: Istarok
köszönöm

:?: :geek:
Milyen foglalkozást vezessek?
:geek: :?:

Több
21 éve 3 hónapja #131966 Írta: Gandalf
Gandalf válaszolt a következő témában: Istarok
Persze. Csak a hatalmától fosztották meg (a hangját kivéve).

Több
21 éve 3 hónapja #131951 Írta: Toma gazda
Toma gazda válaszolt a következő témában: Istarok
Szarumán akkor is Maia maradt miután Gandalf eltörte a botját?

:?: :geek:
:geek: :?:

Több
21 éve 4 hónapja #127186 Írta: Nóli i linantea
Nóli i linantea válaszolt a következő témában: Istarok

Illidian írta: Pl. Szarumán került egyáltalán valahová, vagy a Fea-ja örök időkig Középföldén ragadt testet ölteni képtelenül?

Üdv:

Nem tudom hol is olvastam de mindhogyha valmi olyat olvastam vlna hogy Szarumánnak örökre középföldén kellet mardni akármilyen alakot is öltsön vagy hogy.Valami ilyesmi.[/quote]

A Gyűrű Keresésében olvastad.

If I promise not to kill you, can I have a hug?

Több
21 éve 5 hónapja #126802 Írta: Illidian
Illidian válaszolt a következő témában: Istarok
Pl. Szarumán került egyáltalán valahová, vagy a Fea-ja örök időkig Középföldén ragadt testet ölteni képtelenül?

Üdv:[/quote]
Nem tudom hol is olvastam de mindhogyha valmi olyat olvastam vlna hogy Szarumánnak örökre középföldén kellet mardni akármilyen alakot is öltsön vagy hogy.Valami ilyesmi.

...és így alakul át a varázsló-királyok nemzetsége a Családdá

Több
21 éve 5 hónapja #126495 Írta: Elrond
Elrond válaszolt a következő témában: Istarok

J. R. R. Tolkien írta: A Rend tagjainak száma nem ismert, de azoknak akik Középfölde északi részére jötteknek öt vezetője volt

Forrás: Gyűrű Keresése II., 120 o.

Más ilyen információk nincsenek birtokomban... :?

The echo of a distant time
Comes willowing across the sand
And everything is green and submarine

Több
21 éve 5 hónapja #126480 Írta: Nóli i linantea
Valamikor felmerült bennem, hogy lehet, hogy nem csak 5 istar volt?Szóval lehet hogy többen is érkeztek, csak nem Szürkerévbe, és nem kerültek végül elKözépfölde Észak nyugati részeibe, ezért még a létezésükről sem tudunk?

Több
21 éve 5 hónapja #122392 Írta: Nóli i linantea

Dínchamion írta: Pl. Szarumán került egyáltalán valahová, vagy a Fea-ja örök időkig Középföldén ragadt testet ölteni képtelenül?

Állítólag...
A Gyűrű Keresése legalábbis azt mondja...

Több
21 éve 5 hónapja #122389 Írta: Dínchamion
Dínchamion válaszolt a következő témában: Istarok
Én azt tartom érdekesnek, hogy akkor tul.képpen Eru "belenyúlt" az ardai eseményekbe, amire Númenor óta nem volt példa...

Technikailag tul.képpen hová kerülnek az istárok, mint maiák a haláluk után? Vissza Eruhoz, vagy Mandos Csarnokaiba? Pl. Szarumán került egyáltalán valahová, vagy a Fea-ja örök időkig Középföldén ragadt testet ölteni képtelenül?

Üdv:

Dín

- You are under arrest, Chancellor!
- Are you threatening me, Master Jedi?

Több
21 éve 5 hónapja #122252 Írta: amanibhavam
amanibhavam válaszolt a következő témában: Istarok

Nóli írta: Jó, de mire fel?

nem nagyon értem a kérdést...

ha arra vonatkozik, hogy mi célból küldte vissza, akkor a válasz: hogy befejezze, amit elkezdett; segítse a Sauron elleni harcot
ha úgy érted, hogy milyen jogon küldte vissza, nos, nem hiszem, hogy Ilúvatarral kapcsolatban ez kérdés lehet...

love is the shadow that ripens the wine

Több
21 éve 5 hónapja #122034 Írta: Nóli i linantea
Jó, de mire fel?

Több
21 éve 5 hónapja #121903 Írta: amanibhavam
mert Ilúvatar visszaküldte

Több
21 éve 5 hónapja #121870 Írta: Nóli i linantea
Nekem egy kérdésem lenne, amire nagyjából tudom a választ, csak nem tudom érthetően, összefogottan előadni, és lehet hogy nem is jól tudom...
Szóval miért jöhetett vissza Gandalf?
Most nem olyan választ kérek, hogy metr szükség volt rá, és ő volt az egyetlen az Istarok közül aki tartotta magát az "eredeti tervhez" mármint ahhoz hogy Szauron elpusztítása...stb.
Valamelyik előadáson merült fel bennem a kérdés, valami olyasmit mondtak, hogy ez vmi nagy kiváltság volt...

Több
21 éve 5 hónapja #121279 Írta: Leguanember
Leguanember válaszolt a következő témában: Istarok
Öhöm. Én olyan -khm- viccesnek szántam azt a mondatot :?

TEGYETEK JÓT, MERT TUDTOK.
Minden más hiábavalóság.

Több
21 éve 5 hónapja #121197 Írta: Elrond

leguanember írta: Radagastot Yavanna küldte. Nem tudom, hogy miért volt állandóan féltékeny a férjére... Ugye, mikor Aule megteremtette a törpöket, akkor Yavanna gyorsan megalkotta az enteket, majd Ilúvatartól lelket kért nekik.

Nem volt féltékeny, csak féltette a törpöktől a fáit.

Több
21 éve 5 hónapja #121171 Írta: Leguanember
Leguanember válaszolt a következő témában: Istarok
Radagastot Yavanna küldte. Nem tudom, hogy miért volt állandóan féltékeny a férjére... Ugye, mikor Aule megteremtette a törpöket, akkor Yavanna gyorsan megalkotta az enteket, majd Ilúvatartól lelket kért nekik.
Olórin a legbölcsebb maia, s bizonyára tisztában van az erejével. Tény, hogy tartott Szaurontól, ezért nem akarta vállalni a feladatot, de Manwe úgy gondolta/tudta, hogy pont emiatt lesz megfelelő Olórin.
Szerintem Szauron erősebb volt nála, bár azt nem tudnám megmondani, ez így mit jelent, min lehet lemérni. (Talán annyi, hogy Szauron teljes maia hatlmát használhatta, amíg Olórin-->)Aztán, nem véletlenül küldték az istarokat (öreg)emberalakban, hatalmuk, lehetőségeik korlátozásával. Így nem féltek tőlük, nem félték őket Középfölde népei, s ők a bizalmukba férkőzhettek csodálatos tetteikkel és bölcs tanácsaikkal.
Azzal, hogy Olórin Gandalf nevű teste megsemmisült, hatalmának egy része is elveszett. Ezt onnan gondolom, hogy Szauronnal is ez történt az évezredek során. Tehát Ilúvatar növelte erejét, mikor visszaküldte Középföldére, s új testet kapott, amelyet aztán hívhattak Gandalfnak.[/list]

TEGYETEK JÓT, MERT TUDTOK.
Minden más hiábavalóság.

Több
21 éve 5 hónapja #121093 Írta: Gandalf
Gandalf válaszolt a következő témában: Istarok
Gandalfot viszont Ilúvatar küldte vissza a "halálból", ezért az ő megbizatása nagyobb mindenkiénél, s a hatalma is nagyobb lett Fehér Gandalfként, mint Szarumánnak.

Több
21 éve 5 hónapja #121072 Írta: Heruanilyanat
Heruanilyanat válaszolt a következő témában: Istarok
Olorin éppen egy vándorútról tartott hazafelé amikor kiválasztották az istárokat... Valók jelőlték ki őket, Sarumánt, Curunírt - Aulé így érthető a robbanótűz és az Uruk-hai kifejlesztése, középfölde egyik legnagyobb alkémikusa lett
Radagast, ha jól emléxem akkor Oromé ez érthető. Barna Radagast volta leggyengébb. Egyébként a színek nem csak cselekvés megnyílvánító jelek hanem rangjelzések is. Fehér a legnagyobb aztán tovább h. jön?
Alatart nem tom ki, régen olvastam valószínű u.azok kik Pallandót
Pallandót Feantur: Mandos és felesége
Olórint, Gandalfot, Manwé ő erősködött h. ő is utazzon, Olórin nem akart!!!

Olórin biztos nem vetekedett Sauronnal! Ez badarság, Sarumán be tudta zárni...stb... Fehér Gandalfként lehet. Egyébként Mánwé biztosan tudta, hogy ő a legtisztább.

Az összes istárt egy cél vezérelte, Sauron megdöntése, csak egy tudta teljesíteni a feladatot, bár a két kékről nem sokat tudunk Tolkien tényleg utal Oroméra és Mandos sem volt annyira vak, h. olyanokat küld akik elvesznek a próbán.

Radagast? Ő épített magának egy házat, és Bombadilhez hasonlóan nem törödött semmivel, elérte a maiák végzete, beleszeretett középföldébe!

köszönöm. a téma kicsit le van zárva nagyon kevés az anyag a Gyűrű keresése pedig nem szentírás!

Autar i lumbor, ar Naira
kénan anúta Númenna,
et Rómello Tilion orta,
ar undómess' elen síla.

Több
21 éve 7 hónapja #114739 Írta: Bregalad
Bregalad válaszolt a következő témában: Istarok
Én azt olvastam a Gy

Több
21 éve 7 hónapja #114563 Írta: amanibhavam

Ivó írta:

Elrond írta:

Iras írta: Most lehet,hogy hülyének fogtok nézni,(szerintem biztos),de MIK AZOK AZ ISTÁROK????

Gandalf és társai, a valák küldöttei, a Harmadkor 1000. esztendejének tájékán tűntek fel Középföldén. A feladatuk az újból kibontakozó Homály ellen küzdeni. Öt Istar volt:

Fehér Szarumán, Szürke Gandalf, Barna Radagast, Kék Palando, és Kék Alatar.

Fehér Szarumánt, Szürke Gandalfot ismerem, de az utolsó három nevet nem.
Én azt gondoltam, hogy az istárok a gonosz varázserőkkel harcoló varázslók. Magyarul mondva, gonosz varázslók..

Ha végigolvasod a topikot, sokat megtudhatsz róluk, többször is leírva...

Több
21 éve 7 hónapja #114562 Írta: Ivó
Ivó válaszolt a következő témában: Istarok

Elrond írta:

Iras írta: Most lehet,hogy hülyének fogtok nézni,(szerintem biztos),de MIK AZOK AZ ISTÁROK????

Gandalf és társai, a valák küldöttei, a Harmadkor 1000. esztendejének tájékán tűntek fel Középföldén. A feladatuk az újból kibontakozó Homály ellen küzdeni. Öt Istar volt:

Fehér Szarumánt, Szürke Gandalfot ismerem, de az utolsó három nevet nem.
Én azt gondoltam, hogy az istárok a gonosz varázserőkkel harcoló varázslók. Magyarul mondva, gonosz varázslók..

Ahol tűz van,
ott leled meg a
Szenvedés Kapuját... :rmad2:

Ivó

Több
21 éve 7 hónapja #114557 Írta: Ilmen
Ilmen válaszolt a következő témában: Istarok
Köszönöm Barazkibil!
Ennek tükrében, egyészen másképpen fogok Olórin személyére tekinteni.

Ú i vethed nâ i onnad.

Több
21 éve 7 hónapja #114060 Írta: Barazkibil
Barazkibil válaszolt a következő témában: Istarok
Igazából nincs konkrét jelentése a színeknek, legfeljebb csak szimbolikus szinten (Radagast, a természethez legközelebb álló Istár barna, mint a föld, Gandalf szürke, mint egy vándor koszos ruhája, etc).

Gandalf "színeváltása" egyedi, különleges eset. Szürke Gandalf meghalt Móriában, és az, hogy Olórin visszatérhetett Gandalf formájában Középföldére, egyedül Ilúvatar közbeavatkozásának köszönhető. Amikor visszatért, ő már gyakorlatilag egy teljesen másik "személy" volt, mint Szürke Gandalf, csak azért tartotta meg a nevet, mert mások így ismerték. Fehér pedig azért lett, mert (azt hiszem, ezt konkrétan ki is mondja) az "új" Gandalf az, aki Szarumán kellet volna, hogy legyen: a Szauron ellen harcoló szabad népek legfőbb szervezője és tanácsadója.

Több
21 éve 7 hónapja #114056 Írta: Ilmen
Ilmen válaszolt a következő témában: Istarok
Miben különböztek az Istarok? :?: Itt a "színükre" gondolok. Mi határozta meg, hogy melyik milyen színű lehetett? Például Szürke Gandalf hogy válhatott Fehér Gandalffá? :?: :?:

Ú i vethed nâ i onnad.

Több
21 éve 7 hónapja #112956 Írta: Ryana
Ryana válaszolt a következő témában: Istarok
Köszi, mondjuk én tisztában voltam vele... :roll: :wink:
Csak azért mondtam, mert szerintem aranyos kérdés volt... :wink:

Szép hely a boldogság! Úgy odavitorláznék! Ott napfürdőzik egy szál tangában az összes műanyag játék!

Több
21 éve 7 hónapja #112954 Írta: Elrond

Elrond írta: Gandalf és társai, a valák küldöttei, a Harmadkor 1000. esztendejének tájékán tűntek fel Középföldén. A feladatuk az újból kibontakozó Homály ellen küzdeni. Öt Istar volt:

Magamat ismétlem.

Több
21 éve 7 hónapja #112609 Írta: Ryana
Ryana válaszolt a következő témában: Istarok
Üdv!

Egy kis szösszenetet had osszak meg veletek, nekem nagyon tetszett.
Van énnekem egy tesóm, aki úgy a GyU-n kívüli dolgokkal nincs túl tisztában... Ő kérdezte ezt tőlem:

Most állítottam be képet (magyarul avatart) az Öreg Szürkének, és nem találtam jó képet az Egyéb, sem a Férfiak kategóriában. Azután rájöttem, hogy amit én keresek, az az Istarok kategória. Tudom, műveletlenség, de mia az az Istar? A képek alapján morcos nagyszakállú öregember csúcsos süveggel. Őket ki teremtette? És születésüktől fogva van szakálluk, ősz hajuk, rossz kedvük és csúcsos süvegük?

:wink:

Szép hely a boldogság! Úgy odavitorláznék! Ott napfürdőzik egy szál tangában az összes műanyag játék!

Több
21 éve 7 hónapja #111239 Írta: Prérifarkas
Prérifarkas válaszolt a következő témában: Istarok
Lala:Azért azt tudjuk, hogy javanna küldte, vagyis inkább Szarumán nyakába varrta. Furi, hogy egy 3 éves gyerek írni tud... :lol:

Galadh
"what have I become, my sweetest friend? everyone I know, goes away in the end"

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.592 másodperc

A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.

Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.

A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére