Istarok

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26344 Írta: Anonymous
Anonymous válaszolt a következő témában: Istarok
Mik/kik azok az istárok???

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26343 Írta: Anonymous
áááh, kösz a tippet Gand, meg az infot, fiatalabb néven Gand :)

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26342 Írta: Anonymous
n8n:<br> <br> valahol ezt már kitárgyaltuk...<br> Röviden:<br> <br> - Gandalf-ról tudsz,<br> - Szarumán: áruló lett<br> - Radagast: Szarumán kihasználta, de nem lett áruló, visszatért Amanba<br> - Alatar és Pallando: keletre mentek és nyomuk veszett.<br> <br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26341 Írta: Anonymous
Ld. A Gyűrű keresése - Az istairok c. fejezet!

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26340 Írta: Anonymous
a többi istár? ők mit tettek?<br> árulók lettek volna, mint Szarumán?<br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 9 hónapja #26339 Írta: Anonymous
<a href=http://fan.theonering.net/art/gallery/large/1025/>Gandalf!!!

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #26338 Írta: Anonymous
Elnézést a hibákért, a billentyűzet kissé akad...

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #26337 Írta: Anonymous
Igen, igazatik van, közben már én is rájöttem erre. Sajnos az Unfinished Tales nekem nincs meg, ott nyiván pontosabbak az információk.<br> A teljesség kedvéért álljon itt az emlitett idézet a Szilmailokból:<br> (A Hold és a Nap megjelenése után vagyunk)<br> 'Ám Morgoth gyűlölte az új fényeket; s egy időre megzavarta a valáknak ez a váratlan támadása.<br> Aztán metámadta Tiliont, árnyszellemeket küldött ellene, és harc dúlt Ilmenben a csillagok ösvényei alatt, ám Tilion győzedelmeskedett.'<br> Eztán került sor Valinor elrejtésére,okulva Almoren pusztulásán. (Lásd még a lámpások, amelyeket Lamorak emlitett).<br> Egyetértek Olórinnal, nekem is a balrogok jutnak eszembe ezekről az eseményekről, egyes politikusokról meg Szarumán. :( (<br> Gyakran van olyan érzésem, hogyma is elkélne egy Gandalf közénk. <br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #26336 Írta: Anonymous
Ja és ha már itt tartunk:<br> <br> Olórin neve is a látomásokra vezethető vissza:<br> quenya OLOS ''álom, látomás'', többesz száma OLÓRI.<br> <br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #26334 Írta: Anonymous
a balrogokról:<br> <br> egyetértek Lamorakkal, a balrogok is maia rendbe tartoz(hat)tak, de annyival alacsonyabb rendűek voltak pl. Szauronnál vagy Olórinnál, hogy igazából nem volt saját céljuk, akaratuk.<br> <br> Csak rettenet, erő és az elszabadult, pusztító tűz fogalma jelenik meg bennük. Kevésnek jegyezték fel a nevét.<br> <br> Udún (Utumno) lángjai (Gandalf is így nevezi a móriai balrogot), Utumno lerombolásakor szökött szét maradékuk a világba...<br> <br> Én úgy fogom fel a balrogokat, mint ''vad, emberi erővel zabolázhatatlan tűz-láng erúk, meleyek rejtőznek a Föld gyökereinél, mind a mai napig, és ha az ember véletlenül beléjük botlik, hatalmas pusztulás és bánat lesz az eredmény''.<br> Vulkánkitörésekben, lávaömlésekben, erdőtüzek tombolásában számomra mindannyiszor ott izzik egy-egy balrog vörös szeme...<br> <br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #26335 Írta: Anonymous
nem erúk, hanem ERŐK, csak megint nem figyelek...<br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #26333 Írta: Anonymous
Na akkor én is hozzászólok...<br> <br> 1.<br> Szauron volt Aule maiája. <br> Olórin soha.<br> <br> 2.<br> A Kék Mágusokról (Ithryn Luin) az Unfinished Tales-ben esik szó, ott nevezik meg őket, valóban Alatar és Pallando.<br> <br> 3.<br> Olórin a Feantur nevezetű ikervalák alá tartozó maia volt. A Feanturok, a Szellemek Urai közül az idősebb Námo, a fiatlabb Irmo.<br> Őket sokszor a lakhelyük nevével is nevezték: Mandos és Lórien.<br> Olórin főleg Lórienben (Irmónál) lakozott, de sokat tanult a Feanturok nővérétől, Niennától. Olórin tehát nem Aule, nem Manwe, hanem Irmo és Nienna maiája.<br> <br> Innen vannak Olórin hatalmának elemei: Irmótól a látomások, álmok ereje, Niennától a szenvedők iránti szánalom, a könyörület és a makacs remény. Ezeket használta istarként Középföldén.<br> <br> Ehhez jött még a Narya (a Tűz Gyűrűje) hatalma, amit Círdantól kapott, ezt használta a tűzvarázslatoknál, és ennek az erejével védte ki a balrog tűzcsapását is.<br> <br> <br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #26332 Írta: Anonymous
Morgoth csak megtamadta a Holdat. De semmit nem tudott elerni. <br> <br> Olorin, nem tudom mar hol olvastam, de mintha a Kek magusok nevesitve lennenek: Alatar es Pallandro!

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #26331 Írta: Anonymous
OK. ,igy már értem, sőt most már világos a Gandalf-Szarumán (Olórin-Curumo) ellentétet is. Az zavart meg, hogy a Gyűrű Keresésében azt olvastam: Szauron ellen pedig néhány alacsonyabb rendű (bár nagy hatalmú) szellemet küldött ki az égi népből, akik közül egy korban s erőben Szauronnal vetekedett .<br> Világos, hogy ez Gandalf volt.<br> Bár emlékeim szerint ő Manwe maiája.<br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #26330 Írta: Anonymous
A holdat? Erre nem emlékszem egyáltalán. Arra mérget vehetsz, hogy a Szilmarilokban nincs ilyen; ott az van, hogy a nap és a hold az Ilmenen (vagy Ilyán, már nem emlékszem) kívül haladtak, ahol már nem lehetett ártani nekik (ugye, a lámpák sorsán okulva). Az lehet (erre nem emlékszem pontosan), hogy Morgoth _megpróbált_ balrogokat küldeni ellenük, de 'megrontani' biztosan nem sikerült.<br> A balrogok egyébként esetleg tényleg felfoghatók 'alacsonyabb szintű lényeknek', mint a maiák (bár erre sem emlékszem pontosan, és én kapásból azt mondanám, hogy ők is maiák voltak, egy külön fajta maia-- és ezt, sajnos, már csak idézet döntheti el); de azt explicite megtudjuk, hogy Olórin-Gandalf és Sauron maiák voltak. A Gyűrű keresésében, az Istárokról szóló rövidke írás jegyzeteiben még a Valák vitája is ott van, hogy kiket küldjenek Középföldére.

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #26329 Írta: Anonymous
Thingol: olvasd el figyelmesen a Szilmarilokat. Ott kiderül hogy Olorin(Gandalf) Aule maia-ja. Valamint Hogy az alacsonyabb rendü szellemek közül csak a Balrogokat vagy lángostorokat említik

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #26328 Írta: Anonymous
De én úgy értelmeztem, hogy léteznek a Maiáknál alacsonyabb rangú szellemi lények is, legalábbbis a Gyűrű keresésében erre van utalás. Ugyanakkor a Szilmarilokban az Ainulindale-ben egy szó sem esik róluk. Ezért is kérdeztem meg, mert nem értem.<br> Valahol a Szilmarilokban szó van arról is, hogy Morgoth ilyen vagy ezekhez hasonló lényekkel rontatta meg a Holdat.<br> Lehet, hogy néhány a kezdeti időkben átállt hozzá?<br> Nem olvasott erről valaki?

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #26327 Írta: Anonymous
MIért, a maiák micsodák? Definició szerint 'alacsonyabb rangú szellemi lények'.

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #26326 Írta: Anonymous
Olórin Maia lett volna? Én úgy olvastam, hogy csak egy alacsonyabb rangú szellem, legalábbis Szauronhoz képest.<br> Ha igazak a mondák, csak ő tért vissza Középföldéről, a többiek nem. Kik voltak ezek, és mi lett velük?<br> Jó, tidjuk, Szarumánnal mi lett, de a többiek, Radgast például, mit tett a Gyűrűháborúban? Elpusztultak, netán itt maradtak?<br> És még valami: Bombadil Toma Maia volt? (Valószinű, hisz egyáltalán nem félt az Egy Gyűrűtől, fel is húzta, mig Gandalf rettegett tőle.)<br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #26325 Írta: Anonymous
Ezért érdemes visszaolvasni. :)

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #26324 Írta: Anonymous
Van a Gyűrű keresésében egy kis esszé az Istárokról, ott van valami név (meg meg is van jegyzetelve, a korábbi verziókkal). De nézd meg lentebb; szerintem ezt már mind elmondtuk.

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
23 éve 8 órája #26323 Írta: Anonymous
Gandalf eredeti neve Olórin. <br> Természetesen ő is maia, akárcsak Szauron. <br> Maia ellen maiákat küldtek a valák, ötöt összesen. Őket nevezték istaroknak vagy mágusoknak. Ebből 2 a Kék Varázslók közé tartozott, név nélkül.<br> Olórint Gandalfnak vagy Mithrandírnak nevezték, A vezetőjüket Curunírnak vagy Szarumánnak (az ő eredetijét a Szilmarilokban nem sikerült azonosítanom, lehet, hogy nem figyeltem eléggé). Van még az ötödik, őt Radagast néven ismerjük.<br> üdv<br> B. Olórin

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
23 éve 13 órája #26322 Írta: Anonymous
a tündék tökéletesek, az emberek ajándéka a halál,Olórin jobban szerette a tündéket<br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
23 éve 13 órája #26321 Írta: Anonymous
Hajrá!

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
23 éve 14 órája #26320 Írta: Anonymous
Mivel ide rég írtak, én ide írok ma utoljára!<br> Hello mindenkinek!<br> (még egy 3/4 óra!!!!!)

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
23 éve 1 hónapja #26319 Írta: Anonymous
kyre:Tudom... :) ))

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
23 éve 1 hónapja #26318 Írta: Anonymous
Igazad van.

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
23 éve 1 hónapja #26317 Írta: Anonymous
Mert természetben ő hasonlított leginkább Melkorra.<br> ''Melkor féltékeny volt rá, mert Aule volt mind gondolatban, mind hatalomban a leghasonlóbb hozzá'' ''Hasonlók voltak abban is, hogy mindketten olyan dolgokra vágytak, melyek csak az övék, melyek újak, s melyekre senki más nem gondolt, s abban lelték örömüket, ha dicsérték kezük művét.''

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
23 éve 1 hónapja #26316 Írta: Anonymous
Úgy értettem, hogy azt hangsúlyozta ki, hogy Aulehez tartoztak.

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
23 éve 1 hónapja #26315 Írta: Anonymous
Mert az emberek,tündék fölött állnak,de mégis szolgák.

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.602 másodperc

A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.

Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.

A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére