Haditudományok Középföldén
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
A film forgatásán tényleg gagyi íjakat kaptak és azok el is törtek rendesen a vessző nélküli használattól.
Ranamarth: Én is a magyar reflexíjat ajánlom, nekem is olyasféle van otthon. Lehetőleg ne gyerekméretet vegyél, még ha eleinte nehéz is kihúzni. (a felnőtt méretű vadászbolti reflexíjak 25-35 fontosak)
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Mornambar
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
(A probléma orvoslására már Amcsiban, meg Németben stb is vannak ám lovasijász völgyek! )
Nwalme:
a forgatáskor minden szerepléő irtózatosan gyagyi ijat kapott, mivel vessző nélkül lőttek (ezt már számítógéppel csalták rá ), s ha egy erősebb íjjal lövöldöztek volna nyíl nlkül, az előbb utóbb 1. kettétört volna 2. a használójának akár még a gerince is megsérül
Amúgy a Hadviselés szerint ( ) Lego íjának kihúzásához 400 font erőre volt szükség... 8O Nah igen, hiszi a pösze piszi...
mornambar-totto.deviantart.com
-tessék voksolni
E-MAIL CÍMEM: rokkertotto@gmail.com
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Nwalme
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
- Köszönetek: 0
ja és a lovasíjászat teljesen más tészta mint a céllövészet, ott a gyorsaság az elsődleges szempont, gondolom abban azért jók a magyarok, mivel egy temperamentumos nép vagyunk mi ugyebár..
egy kérdés:a filmben Legolas íjai milyen erővel bírtak(a való életben), merthogy nem láttam rajta íjászkesztyűt, és valószínű hogy ha olyan bivalyerős lett volna, mint ahogy arról a könyvben szó van, orlando keze enyhén sebes lett volna, aminek semmi nyoma
...one day i met a precious soul
whose words had touched my heart
his poetry resounded so
it tore my soul apart...
- Nwalme
- Nem elérhető
his poetry resounded so
it tore my soul apart...
- Léofwine
- Nem elérhető
Nwalme írta: Nem tudom ki foglalkozik itt versenyszerű íjászattal(modern reflexíjjal vagy csigással), mert ahhoz lenne egy kérdésem:
azt mondják hogy a magyarok világviszonylatban nem szerepelnek jól az íjászversenyeken.nem felháborító?csak mert a magyarok az én szememben egyek a lovaglással és az íjászattal is
Szvsz ez hülyeség. Én úgy tom, hogy a Kassai-féle banda Európai versenyeken előkelö helyezést szokott elérni! Igaz az lovasíjászat! De szvsz ők akkor is bizonyították, h ez nem igaz, mivel pár év alatt ez a prodzsekt annyira kinőtte magát, h önmagáért beszél! :itscool:
Meg aztán a magyarok a legfélelmetesebb nyilas népek közé tartoztak.... a vérünkben van! 8O :deal:
"Végignézett rajtunk, nem szólt semmit csak sírvafakadt!"
- Nwalme
- Nem elérhető
a csigás íjakkal az ahelyzet h kihúzni baromi nehéz őket, de megfeszítve tartani pedig meglepően könnyű.és nagyon messzire elhordanak..A csigás-íj nagyon jó egyébként, és iszonyat nagy az ütőereje. Egyetlen eccer láttam ilyet(a bolhapiacon árultak egyet csak úgy ) nemtom, h az mennyire volt jó minőségű, de az biztos, h nem rám méretezték... (Nem tudtam megfeszíteni )
Nagyon érdekes kis szerkezetek....
nem tudom ki foglalkozik itt versenyszerű íjászattal(modern reflexíjjal vagy csigással), mert ahhoz lenne egy kérdésem:
azt mondják hogy a magyarok világviszonylatban nem szerepelnek jól az íjászversenyeken.nem felháborító?csak mert a magyarok az én szememben egyek a lovaglással és az íjászattal is
his poetry resounded so
it tore my soul apart...
- Léofwine
- Nem elérhető
Ery írta:
Ranamarth írta: Valaki érthetően eltudná nekem magyarázni a rohani hadifelállásokat?
Arról éppen nem nagyon írt sokat a professzor, de majd összehozok valami kis szösszenetet belőle.
Azt esetleg nekem is ha szabad kérnem? Léciléciléciiii, ez a téma engem is érdekel!
- Ranamarth (Endóriel)
- Nem elérhető
"Ember,ki szívén gyalogol
S kíméli kérges lábait,
Jajgat,ha majd tüskébe hág
S elveszti csendes álmait."
- Ery
- Nem elérhető
Ranamarth írta: Valaki érthetően eltudná nekem magyarázni a rohani hadifelállásokat?
Arról éppen nem nagyon írt sokat a professzor, de majd összehozok valami kis szösszenetet belőle.
"Valami lóg a levegőben! Sajnos nem Maedhros..."
Καναπή!
- Ranamarth (Endóriel)
- Nem elérhető
S kíméli kérges lábait,
- Mornambar
- Nem elérhető
Vagy mongolt...
-tessék voksolni
- Ranamarth (Endóriel)
- Nem elérhető
S kíméli kérges lábait,
- Batti
- Nem elérhető
Ugyan már! Mindkét fajta íjjal szép eredményeket lehet elérni. Más harcmodort és taktikát igényelnek és tesznek lehetővé. A modern kori íjjászat is sokat profitál mindkét szerkezeti felépítésből.
Viszont nem ártana visszatérni a fő témához, vagy legalább kicsit közvetlenebbül becsatolni a vitába.
"Kane o Keizai Suru"
- Tinfang Gelion
- Nem elérhető
Ami lehetetlen, nem szállhat el
mint egy álomkép
ami hihetetlen, nem múlhat el
mint az ébrenlét
- Mornambar
- Nem elérhető
a longbowval csak az ellenség megritkítása, a visszacsapóval viszont szinte a teljes sereg kiirtása...
-tessék voksolni
- Tinfang Gelion
- Nem elérhető
Ami lehetetlen, nem szállhat el
mint egy álomkép
ami hihetetlen, nem múlhat el
mint az ébrenlét
- Léofwine
- Nem elérhető
Alyr Arkhon írta: Nos az íjakról:
A visszacsapó (reflex) íjak semmivel sem rosszabbak a hosszúíjnál, az köztük a különbség, hogy a reflexíjak kisebbek, mivel eredendően lovasfegyverek, míg a hosszúíjak gyalogosak. A más kidolgozásra azért volt szükség, hogy lóról is hasonló hatékonysággal lehessen lőni.
A honfoglalás-kori magyar íjak vsz. messzebbre vittek mint a környező népek íjai.
Na szerintem ezért "jobbak" ha már ilyen kifejezéssel élünk, hiszen, ha arányaiban nézzük, nagyobb a hatékonysága a sima longbownál, hiszen jóval kisebb íjnak ugyanakkora a hatótávolsága. Szvsz viszont nehezebb volt megfeszíteni is miatta, de a mi magyarjaink erős gyerekek voltak. :up:
Alyr Arkhon írta: A mai nyugati, azaz csigás íjak felhasználnak mindent amit a technológia tud nyújtani, és egész jók.
A csigás-íj nagyon jó egyébként, és iszonyat nagy az ütőereje. Egyetlen eccer láttam ilyet(a bolhapiacon árultak egyet csak úgy 8O ) nemtom, h az mennyire volt jó minőségű, de az biztos, h nem rám méretezték... (Nem tudtam megfeszíteni )
Nagyon érdekes kis szerkezetek....
- Batti
- Nem elérhető
Mornambar írta: A flatbow az tulképp micsoda?
Egyszerű reflex íj. Felajzatlan állapotában a megfeszítés irányával ellentétesen (előre) hajlik, de semmi összetett anyaghasználat. Akár egy darabból is lehet. A longbow felajzatlanul leginkább egyenes.
"Kane o Keizai Suru"
- Mornambar
- Nem elérhető
-tessék voksolni
- Batti
- Nem elérhető
Ha időrendet használunk akkor a Szkita-Hun-Magyar,Török,Avar-Mongol. Sőt a Mongoloktól még a Kínaiak is át vették, csak nem tudták a titkot ezért nem volt olyan tartós az övék.
Technológiailag ugyanarra az alapra épülnek kisseb-nagyobb eltérésekkel. A hozzáférhetőségtől függően eltérő alapanyagok (más fa, in, szaru, enyv), az eltérő alakok és méret a fő különbség. Pölö a Hun íj jól láthatóan aszimetrikus.
Természetesen lehet kapni Magyarországon hagyományos technológiával, hagyományos anyagokból készülő íjat. Talán a leghíresebbek a Kassai valamint a Gózer féle. Való igaz ezek elkészítése egy egész évet is igénybe vesz. Viszont a tartósságuk messze nagyobb a modernekénél. Csak egy példa, létezik egy bizonyíthatóan legalább 300 éves Török íj ami még ma is működik.
S ha már az íjaknál tartunk. Nekem a filmben használt íjak leginkább a flatbow-ra hasonlítanak. Talán azok is. Viszont az orkok íjai erősen emlékeztetnek az összetett reflexíjakra (Szkíta).
"Kane o Keizai Suru"
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Ranamarth írta: Hát igen,de a gondolatukkal és az akaratukkal formázták meg ezeket a dolgokat!
Az nem ugyanaz.
Az anyagi világban történt dolgok itt csupán mellékhatásként voltak jelen, míg a teremtés során azok voltak a célpontban.
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Ranamarth (Endóriel)
- Nem elérhető
S kíméli kérges lábait,
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Ranamarth írta: Csoda,hogy nem rokkantak bele egy gondolta háborúba!?
Nem egészen gondolat háború, csak azt akartam kifejezni, hogy alakot válthattak, az anyag nemigen volt nekik akadály...
Igazából az akaratuk harcolt...
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Ranamarth (Endóriel)
- Nem elérhető
S kíméli kérges lábait,
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Ranamarth írta: Milyen harci felállás volt jellemző a valákra,amikor megtámadták Morgothot?
Harci felállás? Izé...
Tekintve, hogy az a harc nem normál háború volt, nem normál csatákkal, szerintem nem beszélhetünk harci felállásról, az akaratuk harcolt némi anyagi megnyilvánulással együtt...
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Ranamarth (Endóriel)
- Nem elérhető
S kíméli kérges lábait,
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Khö-khö-khö...Mornambar írta: Úgymint szkíta-hun-magyar, s a kuzin a mongol!
Szóval nekem más a véleményem de ezt ne itt tárgyaljuk meg mert már előre látom a moderátorok arcát...
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Mornambar
- Nem elérhető
-tessék voksolni
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Mornambar írta: Ezutóbbit sajnos észrevettük...
A négy nép íjai (ami tulképp 2 nép ... le a finnugoristákkal! ) valóban különböznek, mivel nem épp egy időből valók...
2 nép? úgymint?
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Mornambar
- Nem elérhető
A négy nép íjai (ami tulképp 2 nép ... le a finnugoristákkal! ) valóban különböznek, mivel nem épp egy időből valók...
-tessék voksolni
A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.
Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.
A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.