Nyelvek és írások

Több
17 éve 11 hónapja #305340 Írta: Alcarcalimo
Alcarcalimo válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások

Loki írta: www.uib.no/people/hnohf/

Ezt már biztosan többen is beszúrták, de én most találtam meg.

edit: OK. Most láttam meg a fenti linkek között. Ostoba Tuk!

Van ilyen:))) Semmi gáz.

Nos, izzik a honlapom, töltögetem fel szépen a Quenya leckéket, szótárat, fordításokat. Egyelőre még nem teljes - sztem sose lesz az - de egy kis segtséget talán nyújt a nyelvet tanulni vágyóknak. Itt a cím.
www.gportal.hu/portal/alcar/

Addig is tessék Amani honlapját nézegetni szorgalmasan... valszeg az egyik legjobb a maga nemében. Mellesleg kérni fogom, hogy linkeljék ki, ha Amani hozzájárul ehhez.

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
17 éve 11 hónapja #305334 Írta: Cunnir
Cunnir válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások

Gandalf írta: Kedves Nyelvbarátok és Nyelvészek!

Előttünk áll a Tolkien Születésnap 2007., amely január 6-án (szombat) lesz reggel 10-től este 10-ig.
Az ismeretterjesztő-tudományos-nyelvészblokk főszervezője én lettem. Két tantermet kapunk valószínűleg, az egyikben nyelvészkedés lesz,a másikban ismeretterjesztő előadások és viták. Valószínűleg nem este 10-ig, hanem "csak" du. 6-ig kell programokat szerveznünk ezekbe a termekbe.

A Nyelvész-terem koncepciójának a következőt gondoltam: egy komplex quenya és komplex sinda nyelvtanfolyamot kéne indítanunk, mely végén a résztvevők "nyelvvizsgázhatnak" (sdzóban és/vagy írásban is) és kiállítunk számukra egy "oklevelet" erről. Az oktatás egy normál méretű osztályteremben zajlana.

Várok lelkes nyelvoktatókat, vizsgáztatókat és sok kreatív ötletet a megvalósításhoz!

Remek ötlet:)

A gyenge soha nem képes megbocsátani.A megbocsátás az erősek tulajdonsága.

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
17 éve 11 hónapja #305326 Írta: Loki
Loki válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások
www.uib.no/people/hnohf/

Ezt már biztosan többen is beszúrták, de én most találtam meg.

edit: OK. Most láttam meg a fenti linkek között. Ostoba Tuk!

Több
17 éve 11 hónapja #305175 Írta: amanibhavam
amanibhavam válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások
A következő bejelentést tettem ma Elflingen:

Dear Elflingers,

With joy I would like to announce the launch of a new project concerning the languages created by Tolkien.

The project is called EldarinWiki or Aelfwina Boc (Book of Elf-friends) and is located at

eldarinwiki.middangeard.org.uk

The aim of this site is simply to create a wiki-based reference site, i.e. a wiktionary for Tolkienian languages. We are aiming to exploit all the benefits associated with a wiki: community contribution, community control, crosslinking and references etc.

EldarinWiki runs on MediaWiki, the same software that is beneath Wikipedia (but EW is not part of, or affiliated with the Wikipedia project), so everybody who has used Wikipedia will be familiar with the structure and working of EW.
Work has already been going on on the wiki; with the permission of Helge Fauskanger all Quenya words found in his Quenya-English wordlist on Ardalambion have been uploaded as entries in the Quenya wordbook section; so EW already functions as a Quenya reference wordlist. Evidently though more than three thousand entries have been made so far there is still a vast scope for extension, improvement and refinement, and as all wikis it functions best if there are contributors and editors who take ownership of entries, sections. EW has its own discussion topic on Aglardh, middangeard.org.uk/aglardh/?q=node/230 where we have gathered ideas how EW can be improved and developed.

We are inviting everybody to visit EldarinWiki, rummage about, use it, discuss and comment in the Talk pages of the wiki or on Aglardh, and, of course, to contribute to make this project useable and useful.

Finally, I would like to thank

Helge for giving his permission to use his wordlist and thus saving the pain from starting from scratch:)
and

my friend and fellow Aglardh-dweller and elflinger oreramar who has taken lion's share in the work done so far.

love is the shadow that ripens the wine

Több
17 éve 11 hónapja #305130 Írta: Thereon
Thereon válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások

soy908 írta: Valaki megtanít engem legalább alapfokon valamelyik tündenyelven???
( notie.lorik@freemail.hu )

eldaryon.tolkien.hu/ -n találhatsz quenya nyelvleckéket, kezdésnek ott nézelődj.

Thereon, a vándorló varázsló

Több
17 éve 11 hónapja #305103 Írta: soy908
soy908 válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások
Valaki megtanít engem legalább alapfokon valamelyik tündenyelven???
( notie.lorik@freemail.hu )

Több
17 éve 11 hónapja #305076 Írta: Thereon

Alcarcalimo írta: (és bocs; akartam nektek írni Tatáról, hogy mi is volt, de totál kiment a fejemből... :oops: )

Úgy érzem, megint lemaradtam valamiről. :roll:

Több
17 éve 11 hónapja #305068 Írta: Alcarcalimo
Melda Ninniach sellinya: köszönjük az ötletet! Dehogy kritika, csak segítesz, azt meg nagyraértékelem:)
6-8 óra semmiképpen sem... ám Tatán jól bevált az, hogy 2-3 órás ismertető, gyakorlatokkal, feladatokkal (a leckéimből), ezt élvezte a nép, és nem is volt megerőltető.
Mindenesetre elvacillálok a dolgon és köszi! (és bocs; akartam nektek írni Tatáról, hogy mi is volt, de totál kiment a fejemből... :oops: )

Gandalf: ugyan már, nincs mit!

Több
17 éve 11 hónapja #305052 Írta: Gandalf
Gandalf válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások
Alcar: ezer hála érte!

Ninniach: Megfontolandó, még gondolkodom rajta. Ez a fordítóiroda nagyon jó ötletnek tűnik!

Több
17 éve 11 hónapja #305040 Írta: Ninniach
Ninniach válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások
Drága Alcar torninya és Gandalf, ha megengednétek pár észrevételt, javaslatot.

egy komplex quenya és komplex sinda nyelvtanfolyamot kéne indítanunk, mely végén a résztvevők "nyelvvizsgázhatnak" (szóban és/vagy írásban is) és kiállítunk számukra egy "oklevelet" erről.

Az elmúlt évek tapasztalatából talán le lehetett szűrni, hogy nincs értelme gyorstalpaló nyelvkurzusokat tartani... lehetetlenség akár 6-8 órában is bármi használható tudást átadni, főleg, amikor minden második mondat lényegében az, hogy "ezt nem tudni biztosan", "ez csak extrapoláció", "elméletileg ez a szabály, ám következzen a kivételek hosszú sora" stb. Nem beszélve arról, hogy nincs az a fakír ember, aki elmegy egy LEP-re, majd 6-8 órán keresztül ugyanabban a teremben ül és minden más programot ignorál, ráadásul a hétvégéjét is tanulással tölti. Szóval... gondoljátok meg.
És hogy ne csak kritizáljak: szvsz az érdeklődő közönség számára izgalmasabb lenne és nagyobb érdeklődést váltana ki egyfajta "fordítóiroda", legyen a neve mondjuk Phethdain Ennorath (Középfölde szókovácsai), itt aztán lehetne mindenféle kérdésre válaszolni (tünde nevet akarok, hogy kell leírni tünde betűkkel, hogy..., hogy hangzik a nevem tündéül, hogy mondják azt, hogy szeretlek, le szeretném fordítani tündére ezt az idézetet, gyűrűfeliratot akarok ésatöbbi), hennával vagy valamilyen testfestékkel rátetoválni az illető csuklójára/al-felkarjára/egyéb testrészére avagy pergamenszerűre kialakított papírra rávésni, és még millió hasonló ötlet. Mindeközben meg reklámozni lehetne ezen topikot, Alcar nyelvleckéit, a főoldalon található esszéket stb. De a nyelvek iránti komoly érdeklődés kora a filmekkel együtt lejárt, ezt tudomásul kell venni, sajnos.

All we have to decide is what to do with the time that is given to us.

Több
17 éve 11 hónapja #305019 Írta: Alcarcalimo

Thereon írta: Wáo! Alcar, vizsgázni akarok nálad! :D

Meg akarsz bukni??? :D DD
Gandalf, én benne vagyok, a koncepciót napokon belül küldöm.

Több
17 éve 11 hónapja #305015 Írta: Thereon
Wáo! Alcar, vizsgázni akarok nálad! :D

Több
17 éve 11 hónapja #304932 Írta: Gandalf
Gandalf válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások
Kedves Nyelvbarátok és Nyelvészek!

Előttünk áll a Tolkien Születésnap 2007., amely január 6-án (szombat) lesz reggel 10-től este 10-ig.
Az ismeretterjesztő-tudományos-nyelvészblokk főszervezője én lettem. Két tantermet kapunk valószínűleg, az egyikben nyelvészkedés lesz,a másikban ismeretterjesztő előadások és viták. Valószínűleg nem este 10-ig, hanem "csak" du. 6-ig kell programokat szerveznünk ezekbe a termekbe.

A Nyelvész-terem koncepciójának a következőt gondoltam: egy komplex quenya és komplex sinda nyelvtanfolyamot kéne indítanunk, mely végén a résztvevők "nyelvvizsgázhatnak" (sdzóban és/vagy írásban is) és kiállítunk számukra egy "oklevelet" erről. Az oktatás egy normál méretű osztályteremben zajlana.

Várok lelkes nyelvoktatókat, vizsgáztatókat és sok kreatív ötletet a megvalósításhoz!

Több
17 éve 11 hónapja #304905 Írta: Alcarcalimo

soy908 írta: Köszönöm nektek!! De nekem az altgr + ü + e = Ä nekem ez jön ki :(

Ez esetben Word, beszúrás/Szimbólum - ott be tudsz állítani egy billentyűkombinációra.

Több
17 éve 11 hónapja #304903 Írta: soy908
Köszönöm nektek!! De nekem az altgr + ü + e = Ä nekem ez jön ki :(

Több
17 éve 11 hónapja #304901 Írta: Sil
Sil válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások

soy908 írta: v. is h. lehessen olyat h. az e betűn két pont legyen?

Pl. AltGr+ü, utána e :arrow: ë

Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain

Több
17 éve 11 hónapja #304899 Írta: Alcarcalimo
Kedves Cincz, ez nagyon becsülendő, ám nem ebbe a topicba való... van kifejezetten Narni atopic is, oda át fogom másolni a hozzászólásodat, mert ott a helye. Itt JRRT nyelveivel foglakozunk.

Kedves soy908: A netről és egymástól tanultuk. Tündéül nem tanulhatsz meg, ahogyan szlávul és germánul sem: tünde nyelvek vannak, pl.: Sindarin és Quenya. Ajánlom az eldaryon oldalt (lsd.: a fenti linkeket), ám hamarost felkerül a saját honlapomra a magyar nyelvű Quenya leckék és a szótár. (Addig is nem ártana a kész anyagokat kilinkelni felülre, pl. Cereb Sinda cuccát, majd intézkedem...)
Betűtípus: általában a parmaite és annatar betűtípusokat használja a nép nagy része, letölthetők (rá kell keresni).
Mióta foglalkozunk vele? Jó kérdés... ki így, ki úgy. Én spec vagy 3 éd fél éve, de soksok megszakítással, szünettel...

Több
17 éve 11 hónapja #304891 Írta: soy908
Sziasztok!
Én itt még zöldfülü vagyok! Ti honnan tanultatok "tündenyelvet" , bár n em igazán tudom hogyan nevezik e nyelvet. Honnan lehet letölteni nyelvati részt MAGYAR honlapról magyarul? Van olyan h. Tünde - magyar szótár és azt honnan lehet letölteni? És ti milyen betütípusokkal írtok tündéül v. is h. lehessen olyat h. az e betűn két pont legyen? Ti mióta "űziteket" ezt a nyelvet?????????? KÉRLEK SEGÍTSETEK !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ( notie.lorik@freemail.hu )

Több
18 éve 16 órája #304481 Írta: amanibhavam
Az egész polémiához kiegészítésként még érdemes megjegyezni, hogy ahhoz, hogy a rohaniak hogy ejtették a th-val jelölt hangot, a Gyűrűk urában megjelenő nevek nem relevánsak, hiszen azok nem rohani nyelven vannak, hanem a Tolkien által a rohani nyelv illusztrálására szolgáló óangol, sőt gót nyelven. A rohaniak valódi nyelve a westron (nyugori) egy archaikus dialektusa volt, aminek valódi természetéről elég keveset tudunk.

Ugyanígy nem relevánsak a törpök nevei a khuzdúl szempontjából, hiszen azok a törpök által a külvilág használatára maguknak adományozott westron hangzású nevek "átfordításai" az Eddából vett óskandináv nevekre.

Több
18 éve 1 napja #304465 Írta: icke
icke válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások

Erunámo. írta: Úgy sejtem Thor isten neve is ónorvég, és én azt eddig még mindig tór-nak hallottam. Ebből következtetek arra hogy a suhatagi nyelvben is úgy ejthették, tehát ezeket a törp neveket is.

Üdvözletem!

Amellett, amire előttem már rávilágítottak (ti. hogy a nyelv neve óészaki): azon istennév, melyet angolszász nyelvterületen "Thor"-nak szokás átírni, valamivel pontosabban átírva "

ignis sum quae contra frigus ardet

Több
18 éve 1 napja #304464 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások

Ninniach írta:

Erunámo. írta: Na jó. Nekem tökmindegy. Nem vagyok nyelvész, csak azt szeretném megtudni hogya rohaniak hogy ejteeték.

Nos, ha neked tökmindegy (de akkor meg miért kérdezed?), és nem vagy nyelvész, akkor nem is terhellek holmi levezetésekkel meg a GyU nyelveinek külső és belső történelmével. A rohaniak a th-t úgy ejtették, mint az angol thin-ben, ide értve Thórin, Thráin stb neveit is.

Théodenről és Thengelről nem is beszélve.

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
18 éve 1 napja #304457 Írta: Ninniach
Ninniach válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások

Erunámo. írta: Na jó. Nekem tökmindegy. Nem vagyok nyelvész, csak azt szeretném megtudni hogya rohaniak hogy ejteeték.

Nos, ha neked tökmindegy (de akkor meg miért kérdezed?), és nem vagy nyelvész, akkor nem is terhellek holmi levezetésekkel meg a GyU nyelveinek külső és belső történelmével. A rohaniak a th-t úgy ejtették, mint az angol thin-ben, ide értve Thórin, Thráin stb neveit is.

All we have to decide is what to do with the time that is given to us.

Több
18 éve 1 napja #304434 Írta: Erunámo.
Erunámo. válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások
Na jó. Nekem tökmindegy. Nem vagyok nyelvész, csak azt szeretném megtudni hogya rohaniak hogy ejteeték.

Több
18 éve 1 napja #304430 Írta: amanibhavam

Erunámo. írta: Az eleje nem az?!

Neked a Thor elején lévő hang megegyezik a the, this, that stb. angol szavak elején hallható hanggal? Merthogy az a zöngés th. Nekem a Thor (és a Thorin stb.) th-ja zöngétlen, mint az angol thin, thick, thumb stb. szavakban.

Több
18 éve 1 napja #304412 Írta: Erunámo.
Az eleje nem az?!

Több
18 éve 1 napja #304406 Írta: amanibhavam

Erunámo. írta: Nem a khuzdulra gondoltam, hanem a babóban szereplő trörpök neveire, mint thorin, glóin és a többiek. Ezek azok amiket az ónorvégből vettek át ahogy amani mondja és abban ejtik úgy. Nem a khuzdulról beszéltem, hanem a suhatagi nyelvről.
Úgy sejtem Thor isten neve is ónorvég, és én azt eddig még mindig tór-nak hallottam. Ebből következtetek arra hogy a suhatagi nyelvben is úgy ejthették, tehát ezeket a törp neveket is.

És a Thorban hol van zöngés th?

Több
18 éve 1 napja #304405 Írta: Erunámo.
Nem a khuzdulra gondoltam, hanem a babóban szereplő trörpök neveire, mint thorin, glóin és a többiek. Ezek azok amiket az ónorvégből vettek át ahogy amani mondja és abban ejtik úgy. Nem a khuzdulról beszéltem, hanem a suhatagi nyelvről.
Úgy sejtem Thor isten neve is ónorvég, és én azt eddig még mindig tór-nak hallottam. Ebből következtetek arra hogy a suhatagi nyelvben is úgy ejthették, tehát ezeket a törp neveket is.

Több
18 éve 1 napja #304397 Írta: amanibhavam

Erunámo. írta: Mert norvégul azt használják és a törp nevek norvég eredetűek.
Különben a törpök nevei suhatagi nyelvűek voltak, tehát véleményem szerint akkor abban is úgy kellett használniuk.

Bilbó kompániájának törpnevei Snorri Sturrluson Eddájából valók, a nyelv Old Norse, nem norvég, amennyire az óangol sem angol.

EDIT: mármint Tolkien onnan kölcsönözte a neveket, de persze ez nem releváns arra nézvést, hogy a belső nyelvtörténet szempontjáól a Khuzdul honnan származik és hogy kell kiejteni.

Több
18 éve 1 napja #304390 Írta: Alcarcalimo
Norvég??? 8O

Olvasd el ezt.
www.uib.no/People/hnohf/khuzdul.htm

Több
18 éve 1 napja #304389 Írta: Erunámo.
Mert norvégul azt használják és a törp nevek norvég eredetűek.
Különben a törpök nevei suhatagi nyelvűek voltak, tehát véleményem szerint akkor abban is úgy kellett használniuk.

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 1.381 másodperc

A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.

Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.

A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére