Tolkien tanulmányok

Több
17 éve 9 hónapja #318024 Írta: Namarie
Namarie válaszolt a következő témában: Tolkien tanulmányok

Szméagol írta:

Gandalf írta: Azért Legolas és Gimli korántsem civódtak annyit a könyvben, mint a filmekben. Valahogy más jellegű volt ott a viszonyuk.

Igen, a Gyűrű szövetsége könyvben egyértelműen izzott körülöttük a levegő, olyan feszült volt a hangulat...a filmben ellenben nyíltan veszekedtek (főleg Elrond házában)

Izott a levegő? Én nme így érzékeletm. Inkább régi dolgokból adódó, de nem egymás személye ellen irányuló feszültség volt köztük.

Utána a Celebornéknál tett látogatás abból a szempontból is érdekes, hogy tökéletsen illusztrálja azt, ami a valóságban is le szokott játszódni:

valaki elítél/megvet/gyűlöl egy csoportot, de egyes tagjaival nincs baja. Igazán nemes és megértő lélek tud az lenni, aki azt mondja, hogy ennek a dolognak többé nincs alapja.

Amúgy ez a jelenet, amit említesz, többszörösen elszúrt. Egyfelől mit keres ott annyi ember? Másfelől, és ezért jobban haragszom, hogy ülhet egy tünde szétvetett lábbal?

"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
17 éve 9 hónapja #317979 Írta: Anduin
Anduin válaszolt a következő témában: Tolkien tanulmányok
Igazából az ,,önként válalkoztak," és egyéb dolgokra volt komment.
Bocs az off-ért.

Last night, with many cares and toils oppress'd
Weary, I laid me on a couch to rest.
(Poe)

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
17 éve 9 hónapja #317966 Írta: Szméagol
Szméagol válaszolt a következő témában: Tolkien tanulmányok

Gandalf írta: Azért Legolas és Gimli korántsem civódtak annyit a könyvben, mint a filmekben. Valahogy más jellegű volt ott a viszonyuk.

Igen, a Gyűrű szövetsége könyvben egyértelműen izzott körülöttük a levegő, olyan feszült volt a hangulat...a filmben ellenben nyíltan veszekedtek (főleg Elrond házában)

A hideg rögök tenyértörők, talpunkhoz komiszak. Sziklák, kövek: mint cont-rideg, nem eleven anyag.

Több
17 éve 9 hónapja #317963 Írta: dorwinion
dorwinion válaszolt a következő témában: Tolkien tanulmányok
OFF

Szerintem eltévesztetted a topicot...

Ha nevetek, boldog leszek. Ezért tovább nevetek... :-)

Több
17 éve 9 hónapja #317959 Írta: Anduin
A Gyűrű Szövetsége egyfajta kamu túra volt, vállalkozó kedvű, munkanéküli Középfölde-hősöknek, és felszabadítóknak.
Követelmények:
- hobbi, vagy királyi ősök
- valami fegyver, vagy póni
- hozzni Elrondnak piát
- nem lehet az alany tengeribeteg a story végén
- egyedül el kell fenekelni legalább 50 orkot, miközben a séród még mindig tökéletes
- kell egy mágus, hogy legyen kit a szörnyeknek dobni
- legyen a csapat egyik tagja valamilyen király a közeljövőben, akkor hozhat Elrondnak még több piát!

(Poe)

Több
17 éve 9 hónapja #317939 Írta: Newra
Newra válaszolt a következő témában: Tolkien tanulmányok

Felagund írta:

Newra írta:

Belladonna írta: Legolas addig nem sok jót hallott, és nemigen láthatott törpöt közelről, amíg egy csapatba nem osztották be őket.

Ki osztotta be őket? :roll:

Senki, igazából önként vállalkoztak :D

/OFF
Éppen erre próbáltam célozni... :D
/ON

Van mi arany, bár nem fénylik...

Több
17 éve 9 hónapja #317925 Írta: Felagund
Felagund válaszolt a következő témában: Tolkien tanulmányok

Newra írta:

Belladonna írta: Legolas addig nem sok jót hallott, és nemigen láthatott törpöt közelről, amíg egy csapatba nem osztották be őket.

Senki, igazából önként vállalkoztak :D

Our knees do not bend easily

Több
17 éve 10 hónapja #317900 Írta: Newra
Newra válaszolt a következő témában: Tolkien tanulmányok

Egyetértek Gandalffal, a könyvben nincs annyira kihangsúlyozva ez a cívódás. Inkább ott derül ki igazán a törpök és tündék "ellentéte", amikor Lothlórienbe érnek.

Van mi arany, bár nem fénylik...

Több
17 éve 10 hónapja #317886 Írta: Gandalf
Gandalf válaszolt a következő témában: Tolkien tanulmányok
Azért Legolas és Gimli korántsem civódtak annyit a könyvben, mint a filmekben. Valahogy más jellegű volt ott a viszonyuk.

Több
17 éve 10 hónapja #317882 Írta: Belladonna
Belladonna válaszolt a következő témában: Tolkien tanulmányok
Persze, akkor nem lelkiztek, mert futni kellett. Talán Tolkien is ezért szánt rá csak egy mondatot. Szerintem akkor is van jelentősége, hogy éppen Legolas és nem pl. Boromir. Legolas addig nem sok jót hallott, és nemigen láthatott törpöt közelről, amíg egy csapatba nem osztották be őket. Itt pedig szemtanúja a másik fájdalmának, gyászának. Ez is eszébe juthatott később mindkettőjüknek, amikor volt már idő gondolkodni.

"és a Megye földje jó mély"

Több
17 éve 10 hónapja #317849 Írta: Namarie

Belladonna írta: Na, hazaértem, és kikerestem. Erre gondoltam:
"Aragorn felkapta a falnál heverő Frodót, és Trufát meg Pippint maga előtt taszigálva a lépcsőhöz rohant. A többiek utána; de Gimlit Legolas volt kénytelen elvonszolni: hiába a veszedelem, ő most is csak ott téblábolt lecsüggedt fejjel Balin sírja előtt."
Ez Móriában, a Krónikák (Mazarbu^l) Termében történik, amikor az orkok megtámadják őket.

Szerintem itt senki nem nagyon gondolkodott, hogy most milyen érzelem is fűzi a másikhoz. Gondold el: hasonló szituációban egy vadidegennel te is ezt tennéd.

Több
17 éve 10 hónapja #317841 Írta: Acho
Acho válaszolt a következő témában: Tolkien tanulmányok
Legolas nem az a típus,aki otthagyja a társát,hogy "nesze, öljétek meg!!". még ha nem is rajong érte,akkor se!és sztem is szimpibbek voltak egymásnak,már akkor,mint az első találkozás után!

Több
17 éve 10 hónapja #317813 Írta: Altaris
Altaris válaszolt a következő témában: Tolkien tanulmányok

Belladonna írta: Na, hazaértem, és kikerestem. Erre gondoltam:
"Aragorn felkapta a falnál heverő Frodót, és Trufát meg Pippint maga előtt taszigálva a lépcsőhöz rohant. A többiek utána; de Gimlit Legolas volt kénytelen elvonszolni: hiába a veszedelem, ő most is csak ott téblábolt lecsüggedt fejjel Balin sírja előtt."
Ez Móriában, a Krónikák (Mazarbu^l) Termében történik, amikor az orkok megtámadják őket.

hüm... visszaolvastam. valóban. *tévedni emberi dolog.. :D szóval már akkor jóban voltak. kezdtek jóban lenni. vagy pedig csak Legolas eleget tett a Szövetség tagjainak megmentésének. :D :D:D

Megmagyarázhatatlan minden, ami kettejük között történt, de igaz, hiánytalan valóság. /Szilvási Lajos - Bujkál a hold/

Több
17 éve 10 hónapja #317804 Írta: Belladonna
Na, hazaértem, és kikerestem. Erre gondoltam:

Több
17 éve 10 hónapja #317762 Írta: Belladonna

Galadriel14 írta:
*szelektív-memória-baj..

ez hol is van?

Rosszul emlékeznék? Ma nem tudom, de ha hazamegyek, kikeresem a könyvből.

Több
17 éve 10 hónapja #317747 Írta: Altaris
akkor jó, mert megijedtem, hogy rosszul olvasom a könyvet (immáron ki tudja hányadszor :D ), mert kb. két hete voltam Móriában... *lélekben sajnos... :? :lol:

Megmagyarázhatatlan minden, ami kettejük között történt, de igaz, hiánytalan valóság. /Szilvási Lajos - Bujkál a hold/

Több
17 éve 10 hónapja #317742 Írta: Draug
Draug válaszolt a következő témában: Tolkien tanulmányok

Galadriel14 írta: *szelektív-memória-baj..

ez hol is van?

Ez csak a filmben vót így... a könyvben ekkor még nem voltak "jóban".
Főleg miután Gimli mórián át akart menni, ellentétben Legolassal. Aztán kiderült,hogy mégse kellett volna bejönniük. Ez is nagy ellentétet okozott közöttük.

"gondolkodj mielőtt beszélsz, mérlegelj mielőtt cselekszel..."

Több
17 éve 10 hónapja #317692 Írta: Altaris

Belladonna írta: Azért van már előjele a barátságuknak Lórien előtt is, bár ez még csak amolyan "egy hajóban evezünk". Móriában Gimli összeomlik Balin sírjánál, alig vesz részt a harcban. Amikor menekülőre fogják, Legolas rángatja el.

*szelektív-memória-baj..

ez hol is van?

Több
17 éve 10 hónapja #317667 Írta: Belladonna
Azért van már előjele a barátságuknak Lórien előtt is, bár ez még csak amolyan "egy hajóban evezünk". Móriában Gimli összeomlik Balin sírjánál, alig vesz részt a harcban. Amikor menekülőre fogják, Legolas rángatja el.

Több
17 éve 10 hónapja #317658 Írta: Altaris

Anduin írta: Azontúl, hogy a Gyűrű Szövetségének tagja volt, csak legolas miatt ment el.
Önszántából nem ment volna, hiába vágyakozott Galadriel szépsége után.
Mellesleg Legolas spanja volt, de mind1.

Őszintén szólva, bármennyire is furcsa, hogy kezdeti ellenséges viszonyuk, barátsággá fajult, mivel Gimli beismerte, hogy Galadriel nem tünde-boszorkány és Legolas is elismerte a Csillogó Barlangok szépségét, nekem a szövegből úgy tűnt, hogy inkább Gimli közeledett Legolashoz, mint fordtva, és ezért a ,,span'' kifejezés találóbb

nem vágyakozott olyan értelemben h "most akarom látni de azonnal", hanem csak legfeljebb gondolt rá. amúgy barátja volt. és hidd el, ha Legolas nem akarja nem lettek volna barátok. Legolas azért nem közeledett felé, mert sokmindent megélt már, és jobban kialakult benne a törpök iránti ellenszenv. Gimli jóval fiatalabb nála, könnyebben túllép dolgokon, ezért kezdeményez ő.

Több
17 éve 10 hónapja #317376 Írta: Anduin
Őszintén szólva, bármennyire is furcsa, hogy kezdeti ellenséges viszonyuk, barátsággá fajult, mivel Gimli beismerte, hogy Galadriel nem tünde-boszorkány és Legolas is elismerte a Csillogó Barlangok szépségét, nekem a szövegből úgy tűnt, hogy inkább Gimli közeledett Legolashoz, mint fordtva, és ezért a ,,span'' kifejezés találóbb.
Persze leírhattam volna 10 soron át, de így rövidebb.

(Poe)

Több
17 éve 10 hónapja #317335 Írta: Felagund
Felagund válaszolt a következő témában: Tolkien tanulmányok

Acho írta: a törpök valóban nem hallhatatlanok

Naná, hogy nem, úgy csörtetnek, mint egy vaddisznó...

;)

Our knees do not bend easily

Több
17 éve 10 hónapja #317329 Írta: Anduin
Azontúl, hogy a Gyűrű Szövetségének tagja volt, csak legolas miatt ment el.
Önszántából nem ment volna, hiába vágyakozott Galadriel szépsége után.
Mellesleg Legolas spanja volt, de mind1.

(Poe)

Több
17 éve 10 hónapja #317270 Írta: Altaris
[size=9:2rrdgcb3]OFF megjegyezném: 1. szerkeszt gomb hasznos funkciói :D ; 2. bizonyos magyar IRODALMI nyelvhasználat elengedhetetlen, ha szépen és érthetően akarod magad kifejezni. szerintem legalább is. ON [/size]

amúgy egyetértek Namarieval, ugyanis a tündék "helye" voltl, és nem igazán voltak jóba a törpökkel, bár lehet h talán még felsőbb hatalmakon múlt Gimli utazásának engedélye.

Több
17 éve 10 hónapja #316992 Írta: Namarie

Anduin írta: A Király Visszatér függelékében is benne van, Gimli elhajózásának oka, melyek közt szerepel az is, hogy olyan yo spanja lett Legolasnak, hogy veletartott.

Nem inkább barátja?

Hiába akart volna vele tartani, ha nem engedték volna meg neki.

Több
17 éve 10 hónapja #316946 Írta: Anduin
A Király Visszatér függelékében is benne van, Gimli elhajózásának oka, melyek közt szerepel az is, hogy olyan yo spanja lett Legolasnak, hogy veletartott.

(Poe)

Több
17 éve 10 hónapja #316905 Írta: Acho
Elrond:nem gondoltam komolyan! :D a törpök valóban nem hallhatatlanok,de azért számításaim szerint volt még egy-két évtizede hátra,mikor elhajóztak! :wink:

Több
17 éve 10 hónapja #316885 Írta: Elrond Vilya
Elrond Vilya válaszolt a következő témában: Tolkien tanulmányok
Gimlit valóban érdemes lenne megemlíten, ebben az egyébként igazán szép tanulmányban, de "a valinori egymásra találás" több okból is eléggé lehetelen.
Szerintem Gimli nem kis részben azért juthatott el Valinorba, hogy a halála előtt még láthassa Galadrielt. Szerény ismereteim szerint a törpök nem halhatatlanok.

Több
17 éve 10 hónapja #316848 Írta: Sil
Sil válaszolt a következő témában: Tolkien tanulmányok
Újabb Children of Húrin borító:
www.amazon.co.uk/exec/obidos/ASI ... 84-8587812
És az Alan Lee által tervezett minta a deluxe kiadás borítójára:
www.theonering.net/scrapbook/view/18239

Nemsokára itt lesz ápr. 17... :)

Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain

Több
17 éve 11 hónapja #313818 Írta: Acho
Namarie, Alyr: le a kalappal előttetek! ilyen intelligensen megoldani... komolyan, tanítani kéne! ha már szerelem a téma, lenne egy gondolatom (tudom, hétköznapibb, mint a többi, ne vegyétek fejem!): Samu és Rozi. mert Tolkien nem csak nagy problémákról írt, hanem olyan dolgokról is, amelyek simán előfordulnak ma is!ha negyon rossz az ötlet, akkor bocs! :-) Belladonna: a Gimlis ötlet szintén zseniális...! sőt!(bár hozzátenném: nem tudjuk, mi történt Halhatatlanföldön... akár még egymásra is találhattak ... :-) ) sok erőt a folytatáshoz, Namarie, öröm volt olvasni! Hannon le!

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.575 másodperc

A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.

Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.

A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére