- Köszönetek: 0
Tolkien tanulmányok
- Ecthelion
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
"A bus station is where a bus stops. A train station is where a train stops. On my desk, I have a work station."
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
Ecthelion írta: Szerintem aki nem rajongó az sem az Atlaszt, sem a Filozófiát, sem az egyéb műveket nem veszi meg (egyzserüen nem ad pénz értük), csak a Gyűrűk Urát meg max a Szilt, szóval kb. a HoME kötetekre is akkora lenne a kereslet mind ezekre sőt!
És ha ezeket megérte lefordítani és kiadni... (Persze tudom hogy ezek olcsobb munkák meg minden)
Szerintem meg de, megveszi.
Egészen máshogy vannak megírva, a HoME sokkal töményebb, "unalmasabb" szöveg, ráadásul sok kötetes.
Az atlaszhoz elég késztetést adhat a GyU ismerete, a HoME-hez pedig komolyan rá kell szánnia magát az embernek, hogy kutasson.
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Gandalf
- Nem elérhető
Németo.-ban is lesz áprilisban egy tud. konf., ez a programja (gy.k. német nyelvű)!
- Ecthelion
- Nem elérhető
És ha ezeket megérte lefordítani és kiadni... (Persze tudom hogy ezek olcsobb munkák meg minden)
"A bus station is where a bus stops. A train station is where a train stops. On my desk, I have a work station."
- Namarie
- Nem elérhető
Lamorak írta:
Meg kell mondanom, nem nagyon látok esélyt rá, h magyar kiadók ekkora sorozatba beszálljanak. Tehát mindenki fizessen tagdíjat, mint az állat, mert az egyetlen járható út, ha mi csináljuk meg
Off: Azt hiszem, ezt a mondatot az általad felsorolt érvekkel együtt több topikba is ki kéne tenni, főleg a sűrűn látogatottakba. Hátha, hátha hátha... más: esetleg nem lehetne zat megcsinálni, hogy nemcsak az MTT, hanem a fórumosok is elkezdenének ebből a célból úgymosnd adakozni?
"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"
- Nellas
- Nem elérhető
"Csak engedj élni... tüzekbe nézni...
tilinkószónál... mesét mesézni..."
- InfoCsoport
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
Forrás: www.szukitskiado.hu/index.php?menu=25
e-mail: mtt.infocsoport@gmail.com
Hírblog: mtthirek.blogol.hu/
- Coralie
- Nem elérhető
Nimrodel
... és egyszer csak lezuhanok és kinyírom a dínókat...
- Olosta
- Nem elérhető
Akkor nem maradt más hátra, mint előre, és fizetek!
"...megfordulok, s álmodom,
egy másvilágba távozom..."
- Lamorak
- Nem elérhető
Olosta (Aelalin) írta: És az Atlasz? A GyU filozófiája? A Középfölde életre kell? Meg az egyéb Tolkiennel és Középföldével foglalkozó könyvek? Szerintem ezeket sem veszi meg a "pór nép" csak a rajongók (na jó, max. még 1-2 elvetemült ember), mégis kiadták őket...
Jóval egyszerűbb és olcsóbb fordítani őket, és nem egyszerre kell a kiadónak 12 kötet jogait kifizetni, tehát az egész projekt sokkal kisebb kockázatot és sokkal rövidebb időszakot igényel.
Ezek mind viszonylag könnyen olvasható, érdekes dolgok; a HoME-s Tolkien-szövegek sokszor technikaiak, sokszor csak egyszerűen verziók, amik éppen ezeknek az olvasóknak rettenetesen unalmasak (mondjuk majdnem az egész Shaping of Middle-earth kötet, a Lost Road egyes részei, stb.). Sokkal több és súlyosabb fordítási problémát vetnek fel (mondjuk ha találunk is megfelelő műfordítót a verses szövegek fordításához a Lays of Beleriand-ban, fontos, h ugyanannak a szövegnek a különböző verzióit hogyan fordítjuk... nagyon bonyolult és filológiailag szöszölős munka).
Meg kell mondanom, nem nagyon látok esélyt rá, h magyar kiadók ekkora sorozatba beszálljanak. Tehát mindenki fizessen tagdíjat, mint az állat, mert az egyetlen járható út, ha mi csináljuk meg
Lamorak
Pantes anthrópoi tou eidenai oregontai physei.
(Aristotelés)
- Olosta
- Nem elérhető
Felagund írta: Olosta: ahhoz hogy egy HoME magyarítás és kiadás anyagilag sikeres legyen nem elég az a néhány száz (legjobb esetben ezer) Tolkien-rajongó, aki ezt hajlandó megvenni. Olyan tízezrek kellenének, akik rajtuk kívül is megvennék. És - őszintén szólva - szerintem erre kevés az esély...
És az Atlasz? A GyU filozófiája? A Középfölde életre kell? Meg az egyéb Tolkiennel és Középföldével foglalkozó könyvek? Szerintem ezeket sem veszi meg a "pór nép" csak a rajongók (na jó, max. még 1-2 elvetemült ember), mégis kiadták őket...
- Felagund
- Nem elérhető
- Köszönetek: 2
Our knees do not bend easily
- Olosta
- Nem elérhető
Felagund írta: Ankalimonnal beszéltem a táborban ezügyben, ő azt mondta, hogy elvi tárgyalások vannak kiadókkal, de azok csak sorban hajlandóak megjelentetni a könyveket, és az angol eladási listák szerint a harmadik kötet (asszem a Lays Of Beleriand) volt a legkevésbé kapós arrafelé, tehát hasonló tendenciával számolhatunk Magyarországon is, szóval a kiadók nem nagyon vágnának bele egy feltehetően igen költséges, de kis bevételt hozó nagy volumenű sorozat kiadásába...
Hát, ez van...
Bocsi, hogy hülye vagyok, meg valszeg OFF, de én itt valamit nem értek.
Számomra az lenne a logikus, hogy ha már valaki arra ácsingózik, hogy megszerezzen végre magyarul egy 12 (vagy már 13?) kötetes sorozatot, az nem fogja pont a 3. részt kihagyni, akármilyen rossz is. Elvégre valószínűleg abban a kötetben is vannak olyan információk a rajongók és érdeklődők számára, amihez máshonnan nem juthatnak hozzá.
Vagy esetleg úgy nem lehetne megoldani, hogy együtt adják ki a 3. és 4. kötetet?
Vagy ha ez nem megy, akkor marha nagy kampányt, meg reklámot csinálni a többinek, hogy ne ez alapján ítéljen az olvasóközönség?
Vagy ha már abszolút semmi sem működik, akkor legalább egy [size=9:1hfbwdz0]kalózfordítást tehetnétek ki a netre![/size] (Bocsi az apró betűért, de valszeg sokan nem fogják szeretni ezt a javaslatot...)
- gilloth
- Látogató
[size=9:rfhouf4m]vajon OFF vagyok-e...[/size]
- d.s.
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
Débey Sáfmágy
- Gandalf
- Nem elérhető
- Bögyös Fredegár
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
Bár nekem nincs beleszólásom a dologba, de azért van egy pár ötletem.
Szerintem a hazai Tolkien-rajongók igen nagy létszámmal büszkélkedhetnek, és nekem is az a benyomásom, hogy Tolkien műveire elég nagy az igény.
Őszintén megvallva kimondottan negatív kritikát még sosem hallottam. Mert aki olvasta e műveket, annak tetszett, aki meg nem, az semlegesen állt hozzá a dologhoz (de hát miről is mondhatna kritikát, ha egyszer nem ismeri a könyveket).
Olyat se tapasztaltam, hogy valaki előítéletesen áll hozzá ezekhez, pl. "milyen hülyeség má, hogy fél méteres kis emberkék meg vén varázslók pattognak". (ellenben pl. a Harry Potter-el kapcsolatban temérdek ember előítéletes)
Lehet, hogy ez csak az én naív véleményem, de az a meglátásom, hogy Tolkien műveit több okból is elismerő tisztelet övezi. Hisz írója (sajnos) nem él már, aki egy rendkívül nagy tudású és bölcs ember volt, tág ismeretekkel sok tudomány terén.
Egy kicsit elkalandoztam eredeti gondolatmenetemtől, de most visszatérek az ötletemhez, ami a kampányolás lenne.
Meg kéne győzni a kiadókat, hogy igenis sok vevő akadna a HoME kötetekre, akik már most is elég türelmetlenek. Lehetne kiírni egy petíciót, mind a neten, mind a különféle összejöveteleken. Nem kétlem, hogy a rajongók szívesen adnák nevüket ilyen cél eléréséhez.
Ez volna nagyjából az én véleményem a dologról. Talán majd hasznát veszitek (vesszük) a tanácsomnak.
- Felagund
- Nem elérhető
- Köszönetek: 2
Hát, ez van...
Our knees do not bend easily
- Ilweran
- Nem elérhető
"Két mágus jelenik meg Angliában,
Az első féli hatalmam; a második látni vágy engem."
- Lamorak
- Nem elérhető
A konferencia címe
'J.R.R. Tolkien és a szöveg: jelentés és forrásai'
A szervezőbizottság előadók jelentkezését várja a magyar felsőoktatás lehetőség szerint legszélesebb rétegéből (egyetemi hallgatók és doktorandusz hallgatók, ill. oktatók). Két előző konferenciánk sikere után az idei rendezvény a szervezők szándéka szerint J. R. R. Tolkien életművének egyik központi fogalma, a szöveg köré építve kísérelné meg nem csak Tolkien irodalom- és kultúrtörténeti kapcsolatait vizsgálni, hanem olyan irodalomelméleti, értelmezési kereteket is felvetni és megvitatni, amelyek ezt a művek működésében kiemelkedően fontosnak tűnő fogalmat állítják vizsgálódásaik középpontjába. Célunk, hogy minél tágabb oktatói-kutatói rétegnek adjunk fórumot, továbbmozdítva ezzel a Magyarországon is egyre gazdagabb és színvonalasabb Tolkien recepciót.
A konferenciának reményeink szerint neves külföldi vendégelőadója is lesz
Verlyn Flieger (Univ. of Maryland)
személyében. Flieger professzor a nemzetközi Tolkien-kritika egyik legfontosabb alakítója, harmadik Tolkienről írott könyve idén jelenik meg.
A szervezőbizottság ezúton hívja fel az érdeklődőket az előadás tervezetek benyújtására.
Kérjük, hogy javasolt (20 perces) előadásának 250-300 szavas kivonatát
2005. február 28-ig
juttassa el Nagy Gergelyhez (Magyar Tolkien Társaság--SZTE Angol-amerikai Intézet)
postán (Nagy Gergely, Angol-amerikai Intézet, Szegedi Tudományegyetem, Szeged, Egyetem u. 2., 6722) vagy e-mailen ( lamorak@primus.arts.u-szeged.hu ).
További információért kérjük, írjon a fentebbi e-mail-címre, vagy hívja a 20-588-5863-as telefonszámon Nagy Gergelyt.
Lamorak
(Aristotelés)
- Lamorak
- Nem elérhető
Gandalf írta: A szegedi tud. konferenciáról mit lehet már tudni?
Hogy jövő héten küldöm szét a kiírását.
Sullivan előadásának végre a címét is elárulták a HUSSE-s arcok:
JRR Tolkien and the Literature of the North
(JRR Tolkien és az északi irodalom)
Lamorak
(Aristotelés)
- Gandalf
- Nem elérhető
A szegedi tud. konferenciáról mit lehet már tudni?
- Gandalf
- Nem elérhető
- gilloth
- Látogató
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
(a Tolkien kvízkönyv fordítója Büki Gabriella(Wevy), szaklektor Füzessy Tamás)(Ankalimon)[size=9:1i15kqw9](Ankalimon neve az fordító és a szaklektor megjegyzései után/ végén található)[/size]
- Gandalf
- Nem elérhető
Tegnap Oxfordban, 58 éves korában elhunyt Humphrey Carpenter, Tolkien-életrajzíró...
- Dínchamion
- Nem elérhető
Dín
- You are under arrest, Chancellor!
- Are you threatening me, Master Jedi?
- Lamorak
- Nem elérhető
Gandalf írta: Lamorak: Mikor frissítetted utoljára a szekundér bibiográfiádat? Völgyzugolyon egy elég régi változat van meg...
Nagyjából másfél-két éve... ez az egyik régen húzódó projektem, mármint a frissítés. Próbálok minden egyéb mellett január-február során sort keríteni rá.
Sullivanre jöjjön mindenki, akit érdekel, és aki tud (angolul); én is Alcarnál pecózom a HUSSE alatt, tehát akár MTT-s tudományos buli is lehet belőle. Szerintem.
Lamorak
(Aristotelés)
- Gandalf
- Nem elérhető
Lamorak: Mikor frissítetted utoljára a szekundér bibiográfiádat? Völgyzugolyon egy elég régi változat van meg...
Ez a január 27. még bizonytalan, de jó lene beugrani rá...
- Nellas
- Nem elérhető
Gandalf írta: Humphrey Carpenter: J.R.R. Tolkien élete. Ciceró, 2001.
(ford. Koncz Éva, Tóthfalusi István)
Robert Foster: Tolkien Enciklopédia A-tól Z-ig. Szukits, 2002.
(ford. Szántai Zsolt)
?: A Gyűrűk Ura filozófiája. Édesvíz, 200?. (ford.?)
Michael Martinez: Középfölde életre kel. Édesvíz, 200?. (ford.?)
Lin Carter: Tolkien és A Gyűrűk Ura világa. Szukits, 2004.
(ford. Szántai Zsolt, szaklektor Nagy Gergely )
?:Középfölde Atlasza. Ciceró, 2004. (ford.?)
Andrew Murray: Tolkien Kvízkönyv. ?, 2004. (ford.?)
A Filozófiát Füzessy Tamás (Ankalimon), Büki Gabriella (Wevy) és Fazekas Gergely (Dín) fordították, a szaklektor Lamorak volt.
A Középfölde életre kelt Wevy és Ankalimon, a verseket Ábrahám Zsófia (Mau).
Az Atlaszt pedig Ulmo, Wevy és Ankalimon fordították.
"Csak engedj élni... tüzekbe nézni...
tilinkószónál... mesét mesézni..."
- Lamorak
- Nem elérhető
Sullivan plenáris előadása 2005. jan. 27-én, csütörtökön, valamivel du. 3 óra után fog kezdődni a Veszprémi Egyetem Wartha Vince u.-i campusán a Polinszky Hall-ban lesz. A címe még mindig nem derült ki a HUSSE-szervezők tájékoztatásaiból, de annyi biztos, hogy Tolkienről fog szólni. Ez természetesen igen nagy jelentőségű esemény, azon felül, hogy minden bizonnyal érdekes előadást hallhatunk majd: annak lehetünk tanúi, amikor a magyarországi anglisztika nem csak befogadja Tolkient mint komoly témát (ezt tette már korábban is, hiszen hangzottak el Tolkiennel kapcsolatos előadások HUSSE-konferenciákon), hanem főhelyre emelve, plenáris előadáson, jónevű vendégelőadón keresztül foglalkozik vele.
A HUSSE a magyarországi anglisztikai kutatásokat összefogó szervezet (Hungarian Society for the Study of English), az európai ESSE (European Society for the Study of English) magyarországi szervezete. Kétévente megrendezett konferenciájuk jó keresztmetszetet ad a hazai anglisztikai kutatásokból.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk a veszprémi alkalomra; és köszönet illeti Donald Morse-t Debrecenből, aki külön felhívta erre a figyelmemet.
Lamorak
(Aristotelés)
A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.
Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.
A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.