Tolkien tanulmányok

Több
18 éve 1 hónapja #301849 Írta: Sil
Sil válaszolt a következő témában: Tolkien tanulmányok
Már előrendelhető a Children of Húrin:
www.amazon.co.uk/exec/obidos/ASIN/0007246226/

Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
18 éve 1 hónapja #301640 Írta: Leguanember
Leguanember válaszolt a következő témában: Tolkien tanulmányok
Pályázat a „Középfölde Fesztivál” egyedi programjainak szervezésére
Tata, 2006. október 27—29.

Itt a várva várt alkalom a tolkieni ismeretterjesztés újraélesztésére, valamint a Professzor mitológiájában kevésbé járatos, de Középfölde-lelkületű jelmezesek álmainak valóra váltására egy szórakoztató és emlékezetes hétvége keretében a tatai Öreg-tó partján.

A szervezők pályázatot hirdetnek a J. R. R. Tolkien műveit és világát szeretők rajongói találkozójának programjaira.
A rendezvényen a különböző termekben egymástól független programok várják a résztvevőket.

Pályázni előadásokkal vagy előadássorozatokkal ismeretterjesztő, elemző, nyelvészeti, esetleg irodalomtudományi témákban; kreatív és kézműves foglalkozásokkal; művészeti (vers, próza, ének, hangszeres zene, tánc, dráma) oktatással, illetve bemutatókkal; harcművészeti-harctechnikai kurzusokkal; csapat-, szerep- és társasjátékokkal, valamint a célközönség érdeklődésére számot tartó, Középföldéhez köthető programokkal (tünde teaház, hobbit-fürdő, ork kocsma stb.) lehet a hat tanterem bármelyikére.
A nyertes pályázók adott idősáv(ok)ban önállóan szervezik a terem programját, anyag- és eszközigényüket a rendezvény költségvetéséből biztosítjuk.

Elsősorban 2-5 fős csoportok jelentkezését várjuk, de egyéni pályázat is beküldhető, ha a program olyan jellegű.

A pályázatokat a leguanember@tolkien.hu drótpostacímre várjuk 2006. szeptember 29-én éjfélig.
A pályázat tartalmazza:
- a pályázó(k) nevét
- a program típusát (ismeretterjesztő, kreatív, stb.) és szabatos leírását
- a lebonyolításhoz szükséges szervezői létszámot
- a program eszköz- és anyagigényét
- a program időtartamát és az alkalmak számát (pl. nyelvészeti előadás 3X45 perc naponta)

Várjuk továbbá dalnokok, zenészek és táncosok, mesemondók és versszavalók, csepűrágók, nádihegedűsök jelentkezését is a tornateremben rendezendő művészeti kavalkádra.
Ezenkívül jelezzenek azok, akik önzetlen munkájukkal részt vennének az ispotály és az őrszolgálat működtetésében.

A szervezők

TEGYETEK JÓT, MERT TUDTOK.
Minden más hiábavalóság.

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
18 éve 1 hónapja #301571 Írta: Sil

Ilweran írta:

Sil írta: 2007 tavaszán megjelenik a Húrin Gyermekei :o :
www.theonering.net/perl/newsview/1/1158604983

Kíváncsi lennék, kijön-e magyarul... :eek2:
Csak remélni tudom....

A legújabb infók szerint konkrétan 2007 áprilisában fogja kiadni a HarperCollins Nagy-Britanniában, Kanadában, Ausztráliában és Új-Zélandon, a Houghton Mifflin pedig Amerikában. Más nyelvű verziókról nem tudni egyelőre. Alan Lee fogja illusztrálni, lesz benne egy Christopher Tolkien által rajzolt Beleriand-térkép, és lesz hozzá Függelék is.
www.tolkienestate.com/

A Német Tolkien Társaság egyébként kiadott egy közleményt, amelyben külön kihangsúlyozza, ami amúgy is elég egyértelmű szvsz, hogy ez nem egy teljesen új könyv, hanem Christopher a már megjelent verziókból és persze eddig kiadatlan anyagokból szerkeszt össze egy összefüggő, önálló kiadást.
www.tolkiengesellschaft.de/159/u ... igstellung

Tears unnumbered

Több
18 éve 1 hónapja #301466 Írta: Altaris
Altaris válaszolt a következő témában: Tolkien tanulmányok
reméljük hogy lelkes MTT-seink közben járnak érte!!!

Megmagyarázhatatlan minden, ami kettejük között történt, de igaz, hiánytalan valóság. /Szilvási Lajos - Bujkál a hold/

Több
18 éve 1 hónapja #301424 Írta: Ilweran
Ilweran válaszolt a következő témában: Tolkien tanulmányok

Sil írta: 2007 tavaszán megjelenik a Húrin Gyermekei :o :

Kíváncsi lennék, kijön-e magyarul... :eek2:
Csak remélni tudom....

"Két mágus jelenik meg Angliában,
Az első féli hatalmam; a második látni vágy engem."

Több
18 éve 1 hónapja #301399 Írta: Sil
2007 tavaszán megjelenik a Húrin Gyermekei :o :

Tears unnumbered

Több
18 éve 5 hónapja #292559 Írta: amanibhavam
amanibhavam válaszolt a következő témában: Tolkien tanulmányok

superbus írta: Érdkelne Tolkien kapcsolata az uráli nyelvekkel. Ki tud erről többet?
Én sak annyit tudok, hogy Tolkient különös vonzalom fűzte a finn nyelvhez. Csak a finn nyelvhez, vagy úgy általában az uráli nyelvekhez?
Úgy tudom, van néhány lexika a "tünde-nyelvekben" (ha jól írom), amelyek az uráli nyelvcsaládból erednek. Ezeken kívül van-e még más, strukturális hasonlóság a Tolkien által termetett nyelvek és az uráli nyelvcsalád között?
Úgy tudom, Tolkienre a Kalavala is nagy hatással volt. Ennek vannak-e nyomai a Tolkien-corpusban?
Bár ezek főként kérdések, érdekelne azok véleménye, akik többet tudnak nálam e témában.
Tehát Tolkien és az uráli nyelvek

Egy link, ami segíthet:
www.sci.fi/~alboin/finn_que.htm

Ne mossuk össze a "tündenyelveket", mert bár a belső fikció szempontjából rokonok, a sindarin és a quenya külső inspirációik tekintetében erősen különböznek.

love is the shadow that ripens the wine

Több
18 éve 5 hónapja #292551 Írta: Feanor Faelivrin
Feanor Faelivrin válaszolt a következő témában: Tolkien tanulmányok
Én azt hiszem inkább az óangol és a germán nyelvekkel van kapcsolatban. (pl Arwen egy ír név)

"A mosoly a leger

Több
18 éve 5 hónapja #292521 Írta: Daeron
Daeron válaszolt a következő témában: Tolkien tanulmányok
Csak nem megint szakdolgozat?

Auta i lóme!

Több
18 éve 5 hónapja #292518 Írta: superbus
superbus válaszolt a következő témában: Tolkien tanulmányok
Érdkelne Tolkien kapcsolata az uráli nyelvekkel. Ki tud erről többet?
Én sak annyit tudok, hogy Tolkient különös vonzalom fűzte a finn nyelvhez. Csak a finn nyelvhez, vagy úgy általában az uráli nyelvekhez?
Úgy tudom, van néhány lexika a "tünde-nyelvekben" (ha jól írom), amelyek az uráli nyelvcsaládból erednek. Ezeken kívül van-e még más, strukturális hasonlóság a Tolkien által termetett nyelvek és az uráli nyelvcsalád között?
Úgy tudom, Tolkienre a Kalavala is nagy hatással volt. Ennek vannak-e nyomai a Tolkien-corpusban?
Bár ezek főként kérdések, érdekelne azok véleménye, akik többet tudnak nálam e témában.
Tehát Tolkien és az uráli nyelvek

Több
18 éve 10 hónapja #280436 Írta: Ecthelion
Ecthelion válaszolt a következő témában: Tolkien tanulmányok
Most néztem a Szukits oldalán, 2006-ra ígérik a Szörnyek és ítészeket. :?

www.szukitskiado.hu/index.php?menu=25

"A bus station is where a bus stops. A train station is where a train stops. On my desk, I have a work station."

Több
18 éve 10 hónapja #279038 Írta: A Szürke Zarándok
A Szürke Zarándok válaszolt a következő témában: Tolkien tanulmányok
Ne haragudjatok, hogy csak így beleszólok a témába, de egyik oldalamon összegyűjtöttem az általam fellelt adatokat Bríről, illetve a Pajkos Póniról. Tudom, hogy egyrészt ez enyhén szólva nem számít újdonságnak, ill. az írások távolról sem nevezhetők tanulmányoknak, de azért ha valakit érdekel, olvassa el:

tolkientudastar.uw.hu

Nagyon megköszönném, ha a szakértők jeleznék a tartalmi tévedéseket.

"Ma már minden út görbe."

Több
18 éve 11 hónapja #277750 Írta: Gandalf

Több
19 éve 3 napja #275703 Írta: Olorin.papa
Olorin.papa válaszolt a következő témában: Tolkien tanulmányok
lassan megrendelhető lessz egy film, Dommal és másokkal, ami Tolkien munkásságának hatását mutatja be, a kezdetektől napjainkig.

"Már születésem óta haldoklom,kissé hosszúra nyúlik. Unom."

Több
19 éve 3 napja #275700 Írta: Ninniach
Ninniach válaszolt a következő témában: Tolkien tanulmányok

Mal-estel írta: Olvasta valaki Lín Carter : Tolkien és a Gyűrűk Ura világa -t?

Akkoriban írta amikor még nem jelent meg a Szilmarilok (szóval jó régi)

Ebben Tolkiennal, a művek születésével, elemzésével, a fantasy történetével,Tolkien forrásaival és a nevek eredetével foglalkozik.

265 oldal
Nem a legjobb, de elmegy egynek. :? :( :cry:

A film werkjeiben is vanróla eg negyedórás bemutatás.

Akkor már frissebbek és tudományosabbak (filológiailag) Tom Shippey könyvei, a 'Road to Middle-Earth' és a 'Tolkien - Author of the Century'.

All we have to decide is what to do with the time that is given to us.

Több
19 éve 3 napja #275687 Írta: Mal-estel
Mal-estel válaszolt a következő témában: Tolkien tanulmányok
Olvasta valaki Lín Carter : Tolkien és a Gyűrűk Ura világa -t?

Akkoriban írta amikor még nem jelent meg a Szilmarilok (szóval jó régi)

Ebben Tolkiennal, a művek születésével, elemzésével, a fantasy történetével,Tolkien forrásaival és a nevek eredetével foglalkozik.

265 oldal
Nem a legjobb, de elmegy egynek. :? :( :cry:

A film werkjeiben is vanróla eg negyedórás bemutatás.

A remény hal meg utoljára.

Több
19 éve 5 napja #275558 Írta: Ninniach
Ugyan nem szigorúan vett Tolkien-tanulmány, de még szeptemberben megjelent Brian Bates 'Az Igazi Középfölde' című műve. Érzékletes hátteret ad a tolkieni, illetve az angolszász világ megértéséhez, szerintem érdemes elolvasni mindenkinek, aki Tolkien iránt kicsit is érdeklődik és kíváncsi a háttérre. Szemle itt . Nem mellesleg meg amanibhavam fordította. :wink:

Több
19 éve 6 napja #275473 Írta: Gilg (Gwindorn)
Gilg (Gwindorn) válaszolt a következő témában: Tolkien tanulmányok
Ami Frodó alakját illeti, krisztusinak nem nevezném, ugyanakkor tényleg igen nagy hatással volt Tolkien műveire a vallásosság.

Több
19 éve 6 napja #275467 Írta: superbus
superbus válaszolt a következő témában: Tolkien tanulmányok
Lehet, hogy butaság, amit írok, de én néha elgondolkodom azon, vajon a Gyűrűk Ura (tágabban, az egész Tolkien-életmű) "filozófiájában" mennyire játszik szerepet az a tény, hogy Tolkien katolikus volt (ami ugyebár Angliában ritkaság). Még pedig nemcsak papíron, hanem - tudtommal - ténylegesen buzgó katolikus volt.
Csak egy konrét példa: Frodó már-már krisztusi alakja. Frodó, az irgalmas. Bár én elég rég olvastam a GYU-t, de úgy emlékszem, Frodó soha nem öl benne (a legagresszívabb cselekedete, amikor Móriában egy ork lábába döfi a Fullánkot).
Vagy mindez erőltetett belemagyarázás lenne?

Több
19 éve 2 hete #274147 Írta: Gandalf
Gandalf válaszolt a következő témában: Tolkien tanulmányok
Nem, ennek semmi köze ahhoz a sorozathoz, se Középfödéhez, ez tulajdonképpen egy esszégyűjtemény, ha jól sejtem.
A megjelenését állandóan tolja a Szukits, így még mindig bizonytalan. :?

The Monsters and the Critics and Other Essays
Szerk. Christopher R. Tolkien.
1984. (Houghton Mifflin).

Több
19 éve 2 hete #274144 Írta: Balázs-babó
Balázs-babó válaszolt a következő témában: Tolkien tanulmányok

Gandalf írta: Levette a megjelenési listájáról a Szukits a Szörnyek és ítészek-et, nem tudjátok, mi az oka? Májusra volt tervezve eredetileg a megjelenése, még április végén is úgy volt, hogy megjelenik, most meg a későbbi hónapoknál sem látom feltüntetve. :? :?:

Hmmm ez egy rész a Középfölde történetéből csakmás lesz a címe magyarul?? ne hari nagyon nem értem, vagy egy külön Tolkien-mű?

és úgy egyáltalán tud valaki valamit a megjelenéséről? Előre is köszönöm a tájékoztatást! :)

Ha Tolkien-t olvasok, olyan mintha elkerülnék ebből a bajos világból egy vágyott, jobb világba!

Több
19 éve 2 hete #273956 Írta: InfoCsoport
InfoCsoport válaszolt a következő témában: Tolkien tanulmányok
Az Országos Idegennyelvű Könyvtár
"A Nagy Könyv" program
keretében megrendezésre kerülő előadássorozatának következő eseménye:

"Tolkien és a kultúra/kultúrák"

Előadást tart: Nagy Gergely (Lamorak) egyetemi tanársegéd (SZTE), a Magyar Tolkien Társaság alelnöke
Díszvendég: Göncz Árpád író, műfordító, a Magyar Köztársaság volt elnöke, a Magyar Tolkien Társaság tiszteletbeli elnöke

Időpont: 2005. október 18. (kedd) 17.00
Helyszín: az Országos Idegennyelvű Könyvtár kiállítóterme
Budapest, V. kerület Molnár u. 11.

További információk: balazs.timea@oik.hu

Több
19 éve 4 hónapja #260483 Írta: Lamorak
Lamorak válaszolt a következő témában: Tolkien tanulmányok
Nem, tudtommal a Narnia-sorozat már megjelent magyarul.

Lamorak
Pantes anthrópoi tou eidenai oregontai physei.
(Aristotelés)

Több
19 éve 4 hónapja #260108 Írta: Cerebrum
Cerebrum válaszolt a következő témában: Tolkien tanulmányok
Ez azt jelenti, h. a Narnia-könyvek most jelennek meg először magyarul?

“Blinding ignorance does mislead us. O! Wretched mortals, open your eyes!” (Leonardo da Vinci)

Több
19 éve 4 hónapja #260037 Írta: Gandalf

szekeresk a Harry Potter-topicban az előbb írta: Az M&C kiadó tisztelettel meghívja Önt

C. S. Lewis:

Narnia Krónikái - A varázsló unokaöccse
Narnia Krónikái - Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény

című köteteinek bemutatójára.

A beszélgetés résztvevői:

Takács Ferenc irodalomtörténész, az ELTE angol tanszékének professzora
Háy János író, műfordító

A beszélgetést Szekeres Kata vezeti.

Időpont: 2005 június 21. 19'30

Helyszín: Nyitott Műhely
1123, Budapest Ráth György u. 4.

Több
19 éve 5 hónapja #259165 Írta: InfoCsoport
InfoCsoport válaszolt a következő témában: Tolkien tanulmányok
J.R.R. Tolkien: Szörnyek és ítészek c. műve csúszás miatt mégsem jelenhetett meg májusban. A Szukits kiadó még nem döntötte el, hogy nyáron vagy ősszel adja ki végül, de biztosan meg fog jelenni még az idén!

Több
19 éve 5 hónapja #258295 Írta: Gandalf
Levette a megjelenési listájáról a Szukits a Szörnyek és ítészek-et, nem tudjátok, mi az oka? Májusra volt tervezve eredetileg a megjelenése, még április végén is úgy volt, hogy megjelenik, most meg a későbbi hónapoknál sem látom feltüntetve. :? :?:

Több
19 éve 5 hónapja #258207 Írta: Namarie
Namarie válaszolt a következő témában: Tolkien tanulmányok
Sziasztok!

nem tudom, hogy jó helytre írom-e, de felttem az szegedi konferencián tartott előadásomat.

Jelenleg még van rajat szerkesztenivaló, igyekszem tökéletesítni az írást, aminek címe a következő: Élet és halál etikai vonatkozásai Tolkiennél.

Itt érhető el:
1. rész:
www.tolkien.hu/view.php?&c=1&a=1721
2.rész:
www.tolkien.hu/view.php?&c=1&a=1 ... 7ad94b6ca2

"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"

Több
19 éve 5 hónapja #258165 Írta: Ninniach
Jelezni szeretném minden kedves érdeklődőnek, hogy nyílt egy "Tolkien és a filológia'-szekció az Aryoni Eldaronon. Link a Nyelvek és Írások nyitóoldalán.

Több
19 éve 5 hónapja #256118 Írta: Ecthelion
Ecthelion válaszolt a következő témában: Tolkien tanulmányok

Gandalf írta:

Ecthelion írta:

Gandalf írta: Mindig is érdekelt, volt-e a Professzornak magyar kapcsolata, hát most az egyik levelében ráakadtam:

1971 októberében írt levelet Szentmihályi Szabó Péternek. :)
(A Letters of JRR Tolkien-ben ez a 329. levél)

Csak gondoltam, érdekességnek beírom.

És mit ír benne? Ha lehetne kérnem, akkor magyarul légyszi :roll:

Hát izé... elég nehéz és bonyolult levél, igazából semmi különös, szövegkritikai álláspontját szögezi le pár pontban benne Tolkien, magyarokról szó sincsen benne. Nyilván Szentmihályi Szabó Péter írhatott neki egy levelet (?), amire ez volt a válasz.

Aha. Azt hittem a művekkel kapcsolatos dolgokról ír valamit.
Azért kösz ;)

"A bus station is where a bus stops. A train station is where a train stops. On my desk, I have a work station."

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.550 másodperc

A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.

Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.

A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére