Tanulószoba

Több
18 éve 7 hónapja #287457 Írta: Ery
Ery válaszolt a következő témában: Tanulószoba

Kincső (Thilanna) írta: Olyan jó matekpéldát kaptunk házinak :roll:

Egy mértani sorozat első, harmadik és ötödik tagjának összege 63; második és negyedik tagjának összege 30. Melyik ez a sorozat?
8O

Én már több mint 2,5 oldalnyit próbálkoztam kvóciens behelyettesítésével, mértani középpel és mindenféle pitypangbolyhhal ami csak szóbakerült mértani sorozatoknál, de nem jöttem rá... :roll: :(
Valakinek ötlete??!! :o
[size=9:31jwusxq](...és biztos egyszerű lesz és fogni fogom a fejem, h. hogy nem jöttem rá :roll: :P )[/size]

próbálkoztála a q2=A és q4=A2 megoldással?

"Valami lóg a levegőben! Sajnos nem Maedhros..."

Καναπή!

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
18 éve 7 hónapja #287449 Írta: Kincső
Kincső válaszolt a következő témában: Tanulószoba
Olyan jó matekpéldát kaptunk házinak :roll:

Egy mértani sorozat első, harmadik és ötödik tagjának összege 63; második és negyedik tagjának összege 30. Melyik ez a sorozat?
8O

Én már több mint 2,5 oldalnyit próbálkoztam kvóciens behelyettesítésével, mértani középpel és mindenféle pitypangbolyhhal ami csak szóbakerült mértani sorozatoknál, de nem jöttem rá... :roll: :(
Valakinek ötlete??!! :o
[size=9:3euov9lz](...és biztos egyszerű lesz és fogni fogom a fejem, h. hogy nem jöttem rá :roll: :P )[/size]

"...asztaltalan szó-malaszttal..."

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
18 éve 7 hónapja #287435 Írta: Alison West
Alison West válaszolt a következő témában: Tanulószoba

Ery írta: Ugyan már! A mai töri érettségiken csak az nem megy át aki nemakar.

És tényleg így van... :mrgreen: Én mennyit paráztam, hogy nem fogok tudni átmenni, mert egyfolytában engem szivatott a tanár órán is, meg felelésnél, dogáknál meg állandóan engem figyenlt, hogy puskázom-e (persze nem szúrta ki soha... :mrgreen: ) Aztán megoldódott a helyzet úgy, hogy év vége utána, a konzultációs órákon kiderült, hogy az a tanár nem érettségiztethet ott, mert csak óraadó, nincs ott állandóan. És 1 hónappal az érettségi előtt új tanárt kaptunk, amikor már szünet volt... :lol:
3-ast kaptam, pedig egyetlen szót nem tanultam soha, csak átírtam a forrás-szöveget. :lol:

Nem a ruha teszi az embert; az ember teszi azt, amire a ruha kötelezi.

Több
18 éve 7 hónapja #287421 Írta: Arzeen
Arzeen válaszolt a következő témában: Tanulószoba

Ryana írta:

Panniii írta: Adyt még elvállalnám de Berzsenyitől a hideg futkos a hátamon. Mikszáthot sem szeretem szóval azt se kéne erőltetni, meg Babitsot sem (Pedig babits gimnáziumba járok) viszont a romantikát imádom úgyhogy a romantikus természetfelfogás is jöhet. Úgyhogy majd húzok egyet jobb kézzel, egyet meg ballal :D

pécsi babitsos vagy?:)

Bizony az! Én láttam azt a sulit, hát félelmetes. A miénk ahhoz képest meleg, családias hangulatot áraszt :D

mogy írta: Panni: nem kell izgulni. Ha ÉN le tudtam érettségizni töriből, akkor te is le fogsz tudni!!
ezt komolyan mondom. nekem mondjuk csak kettes lett. és ha a tanár szívózik, ott az elnök. Elvégre ezért van ott. (elvileg)

Vagy gyere hozzánk érettségizni. Elnők, szakos tanár, és az a tanár aki tanította a tárgyat. Ez most a felállás. Régen meg öten voltak: elnök, helyettes elnök, szakos tanár, tanár aki tanította, osztályfőnök.
Mifelnék az elnöknek nagy szava van.

Ha nem mennél át, akkor megszerzed a tanár címét.....

Vagy engedd meg hogy idézem egy kedvelt ( :P ) tanárom mondását: "Aki tanult, annak nincs mitől félnie" - hahaha

Több
18 éve 7 hónapja #287419 Írta: Ery

Panniii írta: Én csak a töri érettségit szeretném valahogyan túlélni...
De szerintem ahogy belépek a terembe elmosolyodik a tanárom (ő az iskolánk igazgatóhelyettese és a tényleges vezetője) és annyit mond: Pannka ne is fárassza magát a tételhúzással, egyes, viszontlátásra!

Ugyan már! A mai töri érettségiken csak az nem megy át aki nemakar.

Καναπή!

Több
18 éve 7 hónapja #287392 Írta: mogy
mogy válaszolt a következő témában: Tanulószoba
Panni: nem kell izgulni. Ha ÉN le tudtam érettségizni töriből, akkor te is le fogsz tudni!!
ezt komolyan mondom. nekem mondjuk csak kettes lett. és ha a tanár szívózik, ott az elnök. Elvégre ezért van ott. (elvileg)

"Nyitott szemmel álmodom, de nem vagyok magam!"

Több
18 éve 7 hónapja #287388 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: Tanulószoba

Panniii írta: Én csak a töri érettségit szeretném valahogyan túlélni...
De szerintem ahogy belépek a terembe elmosolyodik a tanárom (ő az iskolánk igazgatóhelyettese és a tényleges vezetője) és annyit mond: Pannka ne is fárassza magát a tételhúzással, egyes, viszontlátásra!

Ó nem.
Ha már gonosz akkor végigvárja ahogy szenvedsz.

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
18 éve 7 hónapja #287387 Írta: Ryana
Ryana válaszolt a következő témában: Tanulószoba

Panniii írta: Adyt még elvállalnám de Berzsenyitől a hideg futkos a hátamon. Mikszáthot sem szeretem szóval azt se kéne erőltetni, meg Babitsot sem (Pedig babits gimnáziumba járok) viszont a romantikát imádom úgyhogy a romantikus természetfelfogás is jöhet. Úgyhogy majd húzok egyet jobb kézzel, egyet meg ballal :D

pécsi babitsos vagy?:)

Szép hely a boldogság! Úgy odavitorláznék! Ott napfürdőzik egy szál tangában az összes műanyag játék!

Több
18 éve 7 hónapja #287376 Írta: mogy
Meghajolok mesterem előtt...elvégre ő végzett filo szakon, nem én:)

Több
18 éve 7 hónapja #287369 Írta: Ery

mogy írta:

Thaurwathiwen írta: Platón barlang hasonlata azon alapul, hogy az emberi (látható világ) nme más mint az ideák kivetülése (ideák világa valóságos), és ezekre azt hisszük, hogy ez a valóság, hasonlóan ahhoz, aki a fal felé fordulva ül egy barlangban és a tűz fény által vetett árnyékokat látja, ahogy az állatok, emberek, tárgyak elhaladnak a tűz előtt, ő azt hiszi, hogy a valóság azok az árnyak, mert ő csak azt látja. Ugyanbúgy hisszük el, hogy az amit mi ismerünk a valóság, még ha csupán az az ideák kivetülsée a világokra ---bocs, ha kissé zavaros, de nem igazán figyeltem amikor tanultuk:D

És mivel platón úgy gondolta, hogy mivel mi, gyarló emberek az igaz Ideáknak eleve csak egy mását látjuk (ami közel sem olyan, mint az igazi, ahogy egy árnyék sem ér fel egy emberrel), a költők munkája teljesen felesleges, mert a költészet során az Ideák másának mását alkotják meg. Ezzel szemben Arisztotelész úgy itélte meg, hogy a mi világunk igenis valóság, és a költők munkája nem felesleges, csak egy tükröt tart a valóság elé, és mász szemszögből világítja meg a dolgokat (Én legalábbis így emléxem, javítsatok ki, ha tévedek)

szerkesztve: 5 perccel később: most már látom, hogy a kérdés elavlut, de már nem karom kitörölni, ha már beírtam:) de legalább legközelebb is tudni fogod, meg más is, és akkor hűdenagyon hasznos lehet...remélem:)

Ez azért nem pontos. Platónnál ki lehet jönni a barlangból, ellentétben a kanti filozófiával, ahol a szemlélet formáin nem lehet túllépni.

Καναπή!

Több
18 éve 7 hónapja #287366 Írta: Annis
Annis válaszolt a következő témában: Tanulószoba
Én csak a töri érettségit szeretném valahogyan túlélni...

Nem minden vándorút céltalan /J.R.R. Tolkien/

Több
18 éve 7 hónapja #287362 Írta: mogy

Thaurwathiwen írta: Platón barlang hasonlata azon alapul, hogy az emberi (látható világ) nme más mint az ideák kivetülése (ideák világa valóságos), és ezekre azt hisszük, hogy ez a valóság, hasonlóan ahhoz, aki a fal felé fordulva ül egy barlangban és a tűz fény által vetett árnyékokat látja, ahogy az állatok, emberek, tárgyak elhaladnak a tűz előtt, ő azt hiszi, hogy a valóság azok az árnyak, mert ő csak azt látja. Ugyanbúgy hisszük el, hogy az amit mi ismerünk a valóság, még ha csupán az az ideák kivetülsée a világokra ---bocs, ha kissé zavaros, de nem igazán figyeltem amikor tanultuk:D

És mivel platón úgy gondolta, hogy mivel mi, gyarló emberek az igaz Ideáknak eleve csak egy mását látjuk (ami közel sem olyan, mint az igazi, ahogy egy árnyék sem ér fel egy emberrel), a költők munkája teljesen felesleges, mert a költészet során az Ideák másának mását alkotják meg. Ezzel szemben Arisztotelész úgy itélte meg, hogy a mi világunk igenis valóság, és a költők munkája nem felesleges, csak egy tükröt tart a valóság elé, és mász szemszögből világítja meg a dolgokat (Én legalábbis így emléxem, javítsatok ki, ha tévedek)

szerkesztve: 5 perccel később: most már látom, hogy a kérdés elavlut, de már nem karom kitörölni, ha már beírtam:) de legalább legközelebb is tudni fogod, meg más is, és akkor hűdenagyon hasznos lehet...remélem:)

Több
18 éve 7 hónapja #287360 Írta: Arzeen
Na majd megláto két hónap múlva, hogy nővérem mit húz :D Nekem méh hál'Erunak van egy egész évem készülődni. A magyartől nem félek, csak az angol meg a szlovák szóbelitől (emelt szint). Ja én nálunk nem kötelező a matek :twisted: :twisted:

Több
18 éve 7 hónapja #287354 Írta: Annis
Ninics valami határidő arra, hogy a tanároknak meddig kell összeállítani a középszintű tételsort? Ugyanis sem angolból, sem pedig biológiából nem kaptuk még meg :?

Több
18 éve 7 hónapja #287353 Írta: Annis
Adyt még elvállalnám de Berzsenyitől a hideg futkos a hátamon. Mikszáthot sem szeretem szóval azt se kéne erőltetni, meg Babitsot sem (Pedig babits gimnáziumba járok) viszont a romantikát imádom úgyhogy a romantikus természetfelfogás is jöhet. Úgyhogy majd húzok egyet jobb kézzel, egyet meg ballal :D

Több
18 éve 7 hónapja #287350 Írta: Rabyn
Rabyn válaszolt a következő témában: Tanulószoba
szurkolok:)
amugy engem isten mentsen meg Adytól és Berzsenyitől.

"Én szóra váltanám a gondolatot de félek, hogy nem érdekel.."

Több
18 éve 7 hónapja #287343 Írta: Annis

Rabyn írta: Nálunk csak apám érettsigizett.
szurkoljatok majd nekem, hogy Szabó Magdát húzzam vagy József Attilát esetleg Radnótit, vagy Aranyt. Ibsent talán vagy Orwellt. DE SENKI MÁST NEM AKAROOOK

Akkor hagyd meg nekem a thébai mondakör tragédiáit és Villonet de József Attila, Radnóti, Ibsen és Orwell is jöhet. De én a thébai mondakörre koncentrálok erősen kérlek szurkoljatok hogy abba húzzak bele ha már Íliász és Odüsszeia nem szerepel a tételek között.

Több
18 éve 7 hónapja - 18 éve 7 hónapja #287342 Írta: Annis
Ethuil: Miért? Csak nem elolvastad???? Én összesen 60 ilyenen rágtam át magam a versenyre. Mondjuk csak kb a fele szólt a "szerelemről" de voltak még érdekes témái például amikor Nagy László szépségelvűsűgét cáfolta meg. És ez állítólag költészet... (de arra nem írok példát nehogy azt is elolvasd :wink: )
Aztán vicces volt mert versenyen a csapatunkból nekem kellett eljátszani Petrit az interjún...

Több
18 éve 7 hónapja #287339 Írta: Rabyn
Nálunk csak apám érettsigizett.
szurkoljatok majd nekem, hogy Szabó Magdát húzzam vagy József Attilát esetleg Radnótit, vagy Aranyt. Ibsent talán vagy Orwellt. DE SENKI MÁST NEM AKAROOOK

Több
18 éve 8 hónapja #287294 Írta: Laurelen
Laurelen válaszolt a következő témában: Tanulószoba

Ethuil írta: Nagyanyám és édesanyám egyaránt a "Szlovákiai magyar költők"-et húzta érettségin...idén tesóm érik...ha kihúzza akkor csak egy tételt fogok tanulni :lol: :mrgreen:

A irodalom-tételhúzás genetikailag öröklődik! ez_nem_vicc! Anyám, apám és a bátyám is Petőfit húzta...és mit ád az ég...én is...az irodalomtanár szakadt a röhögéstől...

"A foolish consistency is the hobgoblin of little minds." (Emerson)

Több
18 éve 8 hónapja #287248 Írta: Tünde
Tünde válaszolt a következő témában: Tanulószoba

Ethuil írta: Nagyanyám és édesanyám egyaránt a "Szlovákiai magyar költők"-et húzta érettségin...idén tesóm érik...ha kihúzza akkor csak egy tételt fogok tanulni :lol: :mrgreen:

Csak aztán nehogy te legyél 3 után az üdítő kivétel :lol:

"Anyává csakis a gyerek tehet - nem az apa"

Több
18 éve 8 hónapja #287238 Írta: Arzeen

Panniii írta: Ha jót akarsz magadnak ne olvasd el például például a Hogy elérjek a napsütötte sávig c. alkotátst.
Én elolvastam és azóta nem bírok vajaskenyérre, margarinra és egyéb ilyesmikre nézni.

Na kössz :D Nem kelltt volna odaírni, hogy ne olvasd el :D

Thaurwathiwen: lentebb többen jeleztek igényt az említett tételekre.

Nagyanyám és édesanyám egyaránt a "Szlovákiai magyar költők"-et húzta érettségin...idén tesóm érik...ha kihúzza akkor csak egy tételt fogok tanulni :lol: :mrgreen:

Több
18 éve 8 hónapja #287228 Írta: Kincső
Ezer köszönet mindenkinek! 8) :D

Több
18 éve 8 hónapja #287225 Írta: Thaurwathiwen
Thaurwathiwen válaszolt a következő témában: Tanulószoba
Platón barlang hasonlata azon alapul, hogy az emberi (látható világ) nme más mint az ideák kivetülése (ideák világa valóságos), és ezekre azt hisszük, hogy ez a valóság, hasonlóan ahhoz, aki a fal felé fordulva ül egy barlangban és a tűz fény által vetett árnyékokat látja, ahogy az állatok, emberek, tárgyak elhaladnak a tűz előtt, ő azt hiszi, hogy a valóság azok az árnyak, mert ő csak azt látja. Ugyanbúgy hisszük el, hogy az amit mi ismerünk a valóság, még ha csupán az az ideák kivetülsée a világokra ---bocs, ha kissé zavaros, de nem igazán figyeltem amikor tanultuk:D

(Ha valakit érdekelnek, emeltszintű töri és magyar tételek(abból egyelőre gépelve csak a csirkefej van meg) az szólhat nyugodtan ;)

"...It's okay, we call it Reid-effect. Happens with children too..."

Több
18 éve 8 hónapja #287216 Írta: Rabyn
Ja Trója akart lenni.)))

Nálunk a középszintű tételsor nevetséges... Azok vannak benne amiket a tanár már kidolgozott magának és jaj neked ha mást mersz mondani

Több
18 éve 8 hónapja #287215 Írta: Felagund
Felagund válaszolt a következő témában: Tanulószoba

Kincső (Thilanna) írta: Az egy elgépelés, Trója akar lenni :wink:

Valaki nem tudja nekem sürgősen elmesélni Platón barlang-hasonlatát? :roll: (Keats: Óda egy görög vázához c. versének zárómondata ("a Szép: Igaz, s az Igaz: Szép") Platón Ideatanán alapul, amihez valamiért be kellett vezetni a barlang-hasonlatot, de hiányoztam arról az óráról (múlt csütörtök), az okos osztálytársaim meg nem írták le :roll: :P és holnap TZ-ben benne lehet :D )

Lényeg az, hogy van egy ember, aki egy barlangban ül, arcal a fal felé. A barlang előtt elhaladnak bizonyos dolgok (emberek, állatok, ilyesmi), és emberünk csak az árnyékot látja, amit azok a barlang falára vetnek. Na, valami ilyesmi...

Our knees do not bend easily

Több
18 éve 8 hónapja #287210 Írta: Annis

Rabyn írta: az egy dolog, hogy tananyag de érettségi tétel, Petrivel van párba állítva.
Amugy még mindig jobb mint a mi sulinkban az utolsó tétel:
"A Tórja Film" ....

Nálunk azoknál a tételeknél ahol párban vannak meg sem kérdezték, hogy mi mit szeretnénk. Csak az egyiket tanítják és kész, hogy időt spóroljanak.
Mellesleg sztem Petri se sokkal jobb az antilírájával... Eléggé sokat kellett tanulmányozni amikor a megyeire készültünk tavaly aminek pont ő volt a témája és háááát vannak érdekes versei.
Ha jót akarsz magadnak ne olvasd el például például a Hogy elérjek a napsütötte sávig c. alkotátst.
Én elolvastam és azóta nem bírok vajaskenyérre, margarinra és egyéb ilyesmikre nézni.

Nálunk közép szinten pécsi vonatkozású költőt kérnek utolsónak egyébként meg az egész az emelt tételsor néhol kis könnyítésekkel úgyhogy nem irígylem azt aki középszinten megy.

Több
18 éve 8 hónapja #287207 Írta: Nóli i linantea
Nóli i linantea válaszolt a következő témában: Tanulószoba
Az a lényege, hogy az ideák világát mi nem láthatjuk, hanem annak csak egy lenyomatát, mint amikor a tűz árnékot vet a barlang falára

If I promise not to kill you, can I have a hug?

Több
18 éve 8 hónapja #287205 Írta: Kincső
Az egy elgépelés, Trója akar lenni :wink:

Valaki nem tudja nekem sürgősen elmesélni Platón barlang-hasonlatát? :roll: (Keats: Óda egy görög vázához c. versének zárómondata ("a Szép: Igaz, s az Igaz: Szép") Platón Ideatanán alapul, amihez valamiért be kellett vezetni a barlang-hasonlatot, de hiányoztam arról az óráról (múlt csütörtök), az okos osztálytársaim meg nem írták le :roll: :P és holnap TZ-ben benne lehet :D )

Több
18 éve 8 hónapja #287198 Írta: Felagund
Felagund válaszolt a következő témában: Tanulószoba
Biztos műveletlen vagyok, de mi/ki az a Tórja? Tarja, amint a Tórát tanulmányozza? :D

Our knees do not bend easily

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.590 másodperc

A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.

Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.

A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére