Tolkien Születésnap 2005

Több
20 éve 3 hónapja #216182 Írta: Ranamarth (Endóriel)
Ranamarth (Endóriel) válaszolt a következő témában: Tolkien Születésnap 2005
Meg az sok-sok maniban kerülne és nincs rá elég fedezet,ha jól tudom. :oops:

"Ember,ki szívén gyalogol
S kíméli kérges lábait,
Jajgat,ha majd tüskébe hág
S elveszti csendes álmait."
Téma zárolva.
Több
20 éve 3 hónapja #216179 Írta: Suhifarok
Suhifarok válaszolt a következő témában: Tolkien Születésnap 2005
Fredegár: ha jól tudom a Corvin nem lát minket szívesen.
Téma zárolva.
Több
20 éve 3 hónapja #216177 Írta: Bögyös Fredegár
Bögyös Fredegár válaszolt a következő témában: Tolkien Születésnap 2005
Bár én nem vagyok (még...) MTT-tag, és nincs semmi beleszólásom a dologba, azért azt tartanám mégis a legjobbnak, ha a 2005-ös Tolkien-születésnap megrendezésre kerülne a Corvin-moziban (ha jól emlékszem idén ott volt), mert szerintem az egy elég alkalmas hely egy ilyen rendezvény lebonyolítására. Idén mindenesetre bevált. Bocs, hogy beleszólok a Nagyok dolgába, de én már csak egy ilyen hobbit vagyok... :P
Téma zárolva.
Több
20 éve 3 hónapja #215740 Írta: Gandalf
Gandalf válaszolt a következő témában: Tolkien Születésnap 2005
Nem támogatnám a Károli BTK-t, nem alkalmas arra, hogy egész napra megszállják a tömegek. A Dísztermet amúgy is féltik...

Esetleg a Millenáris?
Téma zárolva.
Több
20 éve 3 hónapja #215643 Írta: Rabyn
Rabyn válaszolt a következő témában: Tolkien Születésnap 2005
ne csak az egyetmistákat nézzétek!

Pályázat: Ha megthetném pályáznék, de nem tehetem meg mert egy nemtudom, miben rejlik egy ilyen szervezés, kettő tanulnom kell mert az évvégi jegyeim már pontokat érnek.. Különben megprobálnám..

_Neo szerintem a MOMpark jó lenne akár hétköznapra is mert ugyebár ott sok sok sok ember megfordul.

"Én szóra váltanám a gondolatot de félek, hogy nem érdekel.."
Téma zárolva.
Több
20 éve 3 hónapja #215535 Írta: Namarie
Namarie válaszolt a következő témában: Tolkien Születésnap 2005
Helyszínjavaslat:

Meg lehetne kérdezni a Károli Gáspár BTK- ját.

Ami mellette szól:

- oda már többször is beengedtek minket, és egytemek általában szívesen adnak kulturális rendezvényeknek helyet, mert az nekik is jó
- van egy előadóterem, ami a színdaraboknak is és a nagyobb közönséget vonzó előadásoknak is megfelne
-vannak kisebb termek a kisebb előadásoknak
- ha jegyet szedünk, ha jól tudom, nehezen lehet csak úgy beslisszolni
-előadók szívesen beszélnek egyetemi környzetben

Ami ellene:
-szedhetünk-e belépőjegyet?

Időpont: az, hogy hol mikor mennyire van zsúfolva a vizsgaidőszak, az egyetem- és szakfüggő. Amikor tanulta, az biztos, hogy január első het full teli volt vizsgákkal.

A dolgozóknak viszont biztos, hogy a hétvége a jobb, különösen, hogy csomóan dolgoznak kereskedelmi és informatikai cégeknél, ahol évvégi zárások és egyéb ilyen nyalánkságok vannak, sokszor túlórákkal egybekötve. Azt gondolom, szedjük ketté a saját ünnepségünket és a közönségrészt.

Másrészt nem szabad elfeledni, hogy utána hétköznap van, és a rendezvény, ha addig tart, mint tavaly, az bizony nem kis gondot jelenthet. (pakolászás, takarítás, meg leve idegileg mindenki ki lesz, és úgy menni dolgozni, esetleg vizsgázni..)

"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"
Téma zárolva.
Több
20 éve 3 hónapja #215500 Írta: _Neo
_Neo válaszolt a következő témában: Tolkien Születésnap 2005
Az idopontos topikba nem szolok bele, a helyszin:

MOM Park. Ugyes szervezessel ingyen es bermentve mienk a mozi...

"Ötszáz, bizony, dalolva ment
Lángsírba velszi bárd:
De egy se birta mondani
Hogy: éljen Eduárd. -"
Téma zárolva.
Több
20 éve 3 hónapja #215476 Írta: kriszana
kriszana válaszolt a következő témában: Tolkien Születésnap 2005
Sziasztok,

napok óta figyelem a topikot, és nem akartam hozzá szólni egyáltalán. Most mégis megteszem.

Két dolog van:

Siss, azt gondolom, hogy a LEP pont nem az a hely, ahol "csak úgy együtt" lehetünk. Ez kőkemény munka. Akik csinálták eddig, tudják, mit jelent. A LEP az a hely, ahova a szerencsések ünnepelni jönnek, és "csak úgy együtt lenni". De a mégszerencsésebbek :wink: szervezik azt, és élvezik a KÖZÖS munkát. Mert szerintem ennek a társaságnak éppen a közös munkában van az ereje. A közös punnyadás nem visz előre...és nem is tanulunk belőle semmi, bár kétségkívül erre is szükség van.

A másik: az időpont mellett szólva. Január 3-a ugyan már vizsgaidőszak, de csak nagyon az eleje. A jelentős szervezőerő, akit mozgósítani lehet, január 3-ára fel tudna készülni, és bevetné minden energiáját. De pl. január 8-a már vészesen a vizsgaidőszak közepe. Január 8-ig senki nem tudná szabaddá tenni magát. Már a január 3-a is gázos, de az emberek - fogcsikorgatva ugyan - mégis megtették. Egy későbbi januári időpont nem túl szerencsés. S mivel a nyár úgyis túl lesz terhelve programokkal, télre is kell "egy kis durranás". Csak egy igazán kicsi. Néhány előadással, 1-2 színdarabbal, néhány fellépővel. Csak szolidan ünnepelünk, szponzorok nélkül, kis reklámmal. Ez elég.

"There is only one journey. Going inside yourself." (Rainer Maria Rilke)
Téma zárolva.
Több
20 éve 3 hónapja #215429 Írta: Inczy
Inczy válaszolt a következő témában: Tolkien Születésnap 2005
Sajnos, nincs lehetőségem pályázni, ha mások volnának a körülmények megtenném... 8) Szal ilyen téren csak drukkolni tudok a háttérből.

Programok... Nem tudom, hogy látjátok, de szerintem elég rendesen kéne reklámozni a Társaságot, hogy a jövőben is stabilan működhessen. Így minél szélesebb körökben kéne terjeszteni, értsd minél több városban és minél több korosztály számára, ahogy eddig is mondtátok.
Szuper ötlet sztem is az irodalomóra, amelyre szabadon jelentkezhetnének az iskolák. S nem csak általános vagy középiskolákba, de a felsőoktatásba is be lehetne ezt vinni, mint fakultatív előadást. S ne csak az idősebbekre gondoljunk, hanem az utánpótlásra is: a kicsiknek játékos formában mesélhetnénk Tolkienről, vagy eleve Tolkien meséket terjeszteni közöttük. Ők a legfogékonyabbak. :wink:
Az egyéb programok megvalósítására ott van még a Tolkien Klub is...

Szóval, visszatérve a születésnapra! Nem kell feltétlenül csak BP-n ünnepelni... Ahol nagyobb MTT-s körök vannak, mint pl Pécs, ott ugyanabban az időben szintén megemlékezhetnének Tolkienről.
Illetve nem tudnánk a médián keresztül is hangot adni magunkról? Pl egy rádión aznap este egy kis megmelékezés Tolkienről, vagy ilyesmi.
Díszvendéget idén is lehetne hívni, így vmilyen "fénypontot" adva az ünnepségnek.
Igazság szerint, programokat csak úgy lehet elkezdeni javasolgatni, ha már tudjuk a legfőbb szempontot: csendes vagy nagyszabású ünnepség lesz-e. És így is minden a szervezőktől függ, bármi folyik is ebben a topicban, igaz?
És mi lesz, ha nem érkezik elfogadható pályázat határidőn belül? Végszükség esetén nem tud az elnökség ömm.. ösztönözni néhány emberet?

Feel the sunshine 8)
Téma zárolva.
Több
20 éve 3 hónapja #215392 Írta: Dae/siss
Dae/siss válaszolt a következő témában: Tolkien Születésnap 2005
Ankalimon,

tudom, hogy ez nem ad hozzá semmit a dolgokhoz, de szerintem nem ott van az általad hibásnak ítélt oldalnak a fő véleménye, hogy ugyanolyan jellegű LEPet akarna, mint tavaly, vagy tavalyelőtt. Egyszerűen csak szeretne ott lenni. Mivel ez a rendezvény többek közt úgy vonult be a köztudatba, hogy egy esemény, amin a vidékieknek, dolgozóknak éls egyéb, hasonló állatfajoknak is van esélye megjelenni. Nem feltétlenül szervezni, vmi überóriási murit... csak együtt lenni. Ennyi.
Téma zárolva.
Több
20 éve 3 hónapja #215333 Írta: Ankalimon
Ankalimon válaszolt a következő témában: Tolkien Születésnap 2005
Hát, sok mindent már nem lehet hozzáfűzni a vitához, lassan mindenki ugyanazt ismételgeti.

Az egyik oldal továbbra is azt hangoztatja egy a korábbi LEP-ekhez hasonló forgatókönyv szerint működő igazi nagyrendezvényt nem lehet január 3-án megszervezni, mert ezzel sokakat kizárnánk a részvételből. (És ebben igazuk van.) Ezért még január elején, egy hétvégi napon szervezzünk egy nagy egész napos Tolkien rendezvényt, amelynek apropójául szolgálhat, hogy néhány nappal előtte volt Tolkien mester születésnapja.

Ám másik oldal azt állítja, hogy Tolkien születésnapot nem csak úgy lehet ünnepelni, ahogy azt eddig tettük. Tetejében ha megfeszülünk sem tudunk olyan LEP-et csinálni mint eddig, mert az a helyzet egyszeri (kétszeri) volt és megismételhetetlen. Gondolkodjunk teljesen más formában, amely egy délutáni-esti programmal, esetleg több helyszínen megrendezve, talán rendhagyó irodalomórákkal egybekötve (hogy mindenki aki részt szeretne venni ezt megtehesse) emlékezne a professzor halhatatlan életművére. A születésnapján...

Hát nagyjából ezek az érvek, és az ellenérvek.

Mivel egyelőre ennek a topiknak még nincs topikgazdája (majd az Elnökség által megválasztott főszervező lesz az), én kérek mindenkit, hogy a LEP időpontjával kapcsolatos hozzászólást leginkább akkor tegyen, ha a fentiekhez képest újabb érvei vagy ellenérvei vannak.

Ha lehet koncentráljunk inkább a program ötletekre.

Illetve ez egy remek hely, ha valaki gondolkodik a szervezés megpályázásán, akkor itt kérhet segítséget, vagy tesztelheti az ötleteit, stb...

Kicsit vészjósló a csend a pályázatok körül. Egyelőre nem nagyon van nyoma, hogy bárki pályázni akarna a szervezésre. Márpedig az gáz lenne. Naaagyon gáz...

Az igazság a kis álom, amelyben az én elgondolja a világot.
A valóság a nagy álom, amelyben Isten gondolja önmagát.
Téma zárolva.
Több
20 éve 3 hónapja #215271 Írta: Rabyn
Azt azért vegyétek figyelembe, hogyha ebből hagyományt akarunk tényleg (mármint Tolkien születésnapjának megünnepléséből) és azt szeretnénk, hogy mondjuk öt év múlva is legyen akkor visszhangnak kell lennie minden évben ha csak egy picinek is. és ha hétköznapra, munkanapra tesszük a lepet akkor nem lesz visszhang mert nem fognak rá eljönni az emebrek, mert nem fognak ráérni, mert igenis fontosabb dolgozni, iskolába menni mint egy rendezvényre mert a nem rendezvényből fogunk megélni és nem abbol fogok egy év mulva érettsigizni.. Sajnálom de én biztosan nem fogom feláldozni magamat és nem fogok tudni kiivenni két napont a suliból, pedig ha valakinek nekem igazán engedékeny szüleim vannak.

Téma zárolva.
Több
20 éve 3 hónapja #215261 Írta: Kincső
Kincső válaszolt a következő témában: Tolkien Születésnap 2005
Látom közben a topiccím átváltozott...
Egyetértek Angwennel, hogy ha mindezt az egészet, amit most Anc... izé Ankalimon leírt (hogy nem időpontot keresünk egy LEP-szerű rendezvényre, hanem január 3-án akarunk valamit szervezni, ami akár teljesen eltér az eddigiektől), a topic elején tisztázzuk, talán kevesebb vita lett volna. Ez a rendezvénylánc jól hangzik, ha sikerülne megcsinálnunk, az hatalmas eredmény lenne már a Bp.-központúság kiküszöbölésében is, de azért meggondolandó, hogy tényleg képesek vagyunk-e rá. Ha nézzük a nagyobb városokat, amikben elképzelhető, mert vannak ott (vagy a környékén) emberek (kérdés mennyire szervezőképes): Szeged, Pécs, Győr, Miskolc, Debrecen (tegyetek hozzá ha van még). Persze ha így "szétszórjuk" a helyszíneket, mindenhol csak kisebbet tudunk csinálni...
Rendhagyó irodalomóra amúgy rúlz.

"...asztaltalan szó-malaszttal..."
Téma zárolva.
Több
20 éve 3 hónapja #215218 Írta: Angwen
Angwen válaszolt a következő témában: Tolkien Születésnap 2005
Én csak arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy nem kéne a kelleténél jobban kiélezni az ellentéteket. Nagyon sokan már így is két tűz között érzik magukat, mikor egyszerre próbálnak megfelelni az MTT és a külvilág által támasztott elvárásoknak. Szvsz NEM VÁRHATJUK EL SENKITŐL, hogy lógjon az iskolából, magára haragítsa a szüleit egy késői kimaradással egy elég kényelmetlen időpontban, stb. Persze, mondhatjuk, hogy igenis hozzanak áldozatot a részvételért, de lehetőleg ne a család/iskola rovására: ez éppenséggel nem vet jó fényt ránk, főleg mivel ilyen szempontból amúgy is sokfelől érnek minket vádak, hogy elvonjuk a gyereket a tanulástól stb. És nagyon-nagyon nem kéne egymásnak esni a Budapest kontra vidék kapcsán. Ne feledjük, hogy ez egy közös probléma, amit mindannyian igyexünk megoldani, még ha nem is mindig sikerül--tehát nem egymás ellen dolgozunk!

Amúgy egyetértek azzal, hogy bár (ahogy szerintem itt mindenki) fontosnak tartom a hagyományőrzést, ennek véleményem szerint az értékek, a szellemiség őrzésében, nem pedig a külsőségekhez (márpedig mi a konkrét dátum, ha nem külsőség?) való ragaszkodásban kéne megnyilvánulnia. Ankalimonnak igaza van abban, hogy a LEP-pel kapcsolatban a legtöbben (magam is így vagyok vele) valóban nem a Tolkien-születésnapra, hanem az ahhoz kapcsolódó rendezvényre asszociálnak. Baj ez? Ha igen, akkor bizony a többség számára kicsit megtévesztő volt a pályázatkiírás és a témafelvetés, és ez az egész vita tulajdonképp egy félreértésen alapult.

(Remélem, nem voltam nagyon kioktató. Csak fontosnak tartottam ezt felvetni.)

"Bízz Istenben, és tartsd szárazon a puskaport!" (Oliver Cromwell)
Téma zárolva.
Több
20 éve 3 hónapja #215191 Írta: Rabyn
Pályázat: Én mondjuk nem szervezehtek mert anyáék kikötték, hogy ebben az évben tanuljak! És ha félévkor bukom valamiből akkor nem is engednek majd el sehova.. (ami jogos) (nem szeretnék jövő nyáron is tanulni mint ebben az évben) De én speciel nemtudom hogyan kell pályázatot írni! Halvány lila elképzelésem sincsen róla.

Téma zárolva.
Több
20 éve 3 hónapja #215156 Írta: Léli
Léli válaszolt a következő témában: Tolkien Születésnap 2005

Laurelen írta: rendhagyó irodalomórát szervezzünk!
tolkien akár érettségi anyag is lehetne(nálunk az volt-20. századi regény) úgyhogy tökéletesen illeszkedik a NATba, a tanítást pedig ideális valami lájtosabb dologgal kezdeni.
érdemes lenne körlevelet küldeni a gimnáziumoknak országszerte, és akkor az csatlakozik a "rendhagyó irodalomóra mozgalomhoz" aki akar.
és persze valami személyes lobby sem árthat.

A mi sulinkban rendszeresen vannak rendhagyó irodalom órák (najó, évente kb. 2). Én mondtam is egyszer, hogy egyik alkalommal lehetne Tolkien előadás, csak senki előadó személy nem reagált rá... A mi sulink szívesen fogadná az ilyesmiket :) Főleg, mert 1. jópáran érdeklődnek Tolkien iránt 2. A tanárok közül (Eryvel együtt :D ) legalább 3 aktív Tolkien-rajongó van, és többen még érdeklődők.... szóval nálunk bármikor lehet ilyet csinálni :)

"Az igazság pusztán nézőpont kérdése."
Téma zárolva.
Több
20 éve 3 hónapja #215153 Írta: Laurelen
Laurelen válaszolt a következő témában: Tolkien Születésnap 2005
rendhagyó irodalomórát szervezzünk!
tolkien akár érettségi anyag is lehetne(nálunk az volt-20. századi regény) úgyhogy tökéletesen illeszkedik a NATba, a tanítást pedig ideális valami lájtosabb dologgal kezdeni.
érdemes lenne körlevelet küldeni a gimnáziumoknak országszerte, és akkor az csatlakozik a "rendhagyó irodalomóra mozgalomhoz" aki akar.
és persze valami személyes lobby sem árthat.

"A foolish consistency is the hobgoblin of little minds." (Emerson)
Téma zárolva.
Több
20 éve 3 hónapja #215126 Írta: Fio
Fio válaszolt a következő témában: Tolkien Születésnap 2005
Egyetértek Leguánnal. A szándék a fontos, nem a "hagyományőrzés".

Szerintem a Tolkien világát kedvelő emberek meg tudnák érteni, hogy ebben az esetben nem lehet mást tenni.

"Egy vonatnál nem az a fontos, hogy merre megy, hanem hogy legyen bátorságod felszállni rá!"
Téma zárolva.
Több
20 éve 3 hónapja #215113 Írta: Leguanember
Leguanember válaszolt a következő témában: Tolkien Születésnap 2005
A hagyományőrzésről: Idén, 2004-ben, jártam több Költészet napi rendezvényen, és egy teljes hétre szét voltak szórva az időpontok. Ha megláttam a "Költészet Napja 2004. ápr. 16." feliratot, akkor ez kis zavart keltett bennem. De mikor vége lett a felolvasásnak, vagy a zenének, akkor rájöttem, hogy teljesen lényegtelen az időpont. Volt olyan program a kellő napon, amely egyszerűen eltörpült az egy héttel későbbi mellett, mert nem ünnepelt méltó módon. És mi más lenne fontos egy megemlékezésen, mint az ünneplés tárgyának tisztelete és illő köszöntése. És sohasem az időpontra emlékezünk, hanem az élményre.

TEGYETEK JÓT, MERT TUDTOK.
Minden más hiábavalóság.
Téma zárolva.
Több
20 éve 3 hónapja #215108 Írta: Inczy
Most, hogy elolvastam Ankalimon érveit és fejtegetéseit, értem mire gondol... És ezt is meg tudom érteni. Tehát úgy gondoljátok, hogy Tolkien születésnapját el kéne szakítani a nagyszabású LEPtől?

Nézzük csak azt a január 3-át... Hagyományörzés miegymás szempontjából tényleg lehetne egy csöndes megemlékezést tartani. De azzal számolni kell, hogy kevesen jelennének meg, s abszolut jelképes lenne csak. Egy beszéd, rövid előadás, koccintás stb.

De úgy gondolom, s azt hiszem ezzel mások is így vannak, hogy kellene egy nagyszabású rendezvény is, az 50. évfordulóval meg miegymással kapcs. A január 8 és a nyár ellen is szóltak már érvek. Launak igaza van abban, hogy a nyár nagyon zsúfolt lesz, vmint sokan kimennek Angliába, nyaralnak stb stb. Akkor miért nem tarthatnánk a kettő között, tavasszal? Akkorra nincs betervezve (ugye?) semmilyen nagyobb megmozdulás, lenne idő a felkészülésre, színdarabok, humoros estek összeállítására stb stb...

A rendezvényláncot, irodalomórákat el lehetne indítani jövőre, január 3-tól, de azt az ünnepségektől függetlenül kéne csinálni. Mmint arra egy külön pályázatot kéne kiírni, nem?
Egy pályázat a jan. 3-ra, egy a nagyszabású rendezvényre (aminek az időpontját még később is ki lehet jelölni), és még egy az irodalomórás rendezvénysorozatra.
Szét lehetne szedni ezeket, nem lenne belőle vita, s még az MTT-t is jobban terjesztenénk. hm? 8)

Feel the sunshine 8)
Téma zárolva.
Több
20 éve 3 hónapja #215103 Írta: Ankalimon
Azért remélem, hogy amíg mi ilyen kellemesen elcseverészünk a Szülinapi rendezvény időpontjáról, vannak emberkék akik javában készülnek a pályázatra...

Mert ugye, ha nem lesz jelentkező a szervezésre, akkor sem 3-án sem 8-án nem lesz semmi... :evil: :evil:

Téma zárolva.
Több
20 éve 3 hónapja #215091 Írta: Áfonya
Áfonya válaszolt a következő témában: Tolkien Születésnap 2005

Rabyn írta: Ha országosan akartok kisebb dolgokat csinálni azt meg már szerintem el kellene kezdeni szervezni most. Mért ne lehtne egy kicsi rendzevény hétfőn és egy NAGY szombaton?

Mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy ezt egyszerűen lehetetlen megszervezni, és sztem felesleges is.

Én egyébként csak annyit szólnék hozzá a témához, hogy magunk alatt vágjuk a fát a jan. 3.-ai időponttal, mivel tavaly/tavalyelőtt is a rendezvényre látogatók elég nagy számát azok tették ki, akik épp ráértek, és elsétáltak a Corvin felé, aztán benéztek, mert már halottak erről a "Gyűrűk urás dologról". Ezt munkanapon nem fogják megtenni. Igen, vannak elszánt érdeklődők, de nem annyian, hogy sikeres rendezvényt lehessen velük/nekik produkálni.

Arról nem is beszélve, hogy a saját tagságunk :!: 60%-át zárjuk ki a rendezvényből a 3.-ai időponttal!

A hagyomány/Tolkien tisztelete pedig sztem nem naptári dátumól függ.

Ha január 3.-án lesz, akkor én most szólok, hogy rólam le is mondhattok, mjivel nem fognak munkahelyről elengedni az év első munkanapján, és őszintén szólva nem is nagyon szeretnék köröket futni emiatt.

Próbáljunk kompromisszumos megoldást találni, de lehetőleg a józan ész domináljon, és ne a "elviekben ez működik, aztán gyakorlatban meg lesz valahogy" elképzelések.

Baby baby ain't it true
I'm immortal when I'm with you
Want a pistol in my hand
Wanna go to a different land...
Téma zárolva.
Több
20 éve 3 hónapja #215088 Írta: Rabyn
Hűű mennyi mindent leírtatok míg nem voltam.

Ha országosan akartok kisebb dolgokat csinálni azt meg már szerintem el kellene kezdeni szervezni most. Mért ne lehtne egy kicsi rendzevény hétfőn és egy NAGY szombaton? Mi ennek az akadálya? MEllesleg oké, hogy lesz 50. évforduló, de ha jól láttam akkor az nyáron van, és a csapat nagyrésze kintlesz külfödönö, és mért ne leheten akkor annak a nevében megrendezni szombaton? Persze nem az adott napon lesz, de szerintem siiimán megoldható lenne az, hogy kinevezzük azt a január nyolcadikát annak, hogy ebben az évben lesz az 50.évforduló és ennek megünneplésére ünnepelünk TÉLEN mert nyáron úgy is lesz egy csomo minden más amire megyünk (tábor,kapolcs sziget).
Szal? ez nem lenne jó? így senkinek se lenne probelmája, A vidékiek is el tudnának jönni, mi bpiek is rendesen tudnánk készülni. És akkor harmadikén lenne az ország minden részén ahol csak akarjátok egy kicsi megemlékezés nyolcadikán meg egy naaaagy "buli" Budapesten

Téma zárolva.
Több
20 éve 3 hónapja #215077 Írta: Ranamarth (Endóriel)
Ranamarth (Endóriel) válaszolt a következő témában: Tolkien Születésnap 2005
Szerintem is remek ötlet.De ehhez ugyolyan méltó rendező gárda kell a nyagyobb helyekre.Tehát,hacsak mosr a hozzám közeli Pécset nézzük,akkor mindenképpen szükség lesz felnőt szervezőkre és tudomásom szerint az nincs túl sok.De,ha mégis sikerülne egy ilyen az tényleg nagyon jó lenne és hagyomány hű! :wink:

"Ember,ki szívén gyalogol
S kíméli kérges lábait,
Jajgat,ha majd tüskébe hág
S elveszti csendes álmait."
Téma zárolva.
Több
20 éve 3 hónapja #215073 Írta: Laurelen

Ankalimon írta: Olyan öteletekre lenne szükség, hogy egy hétköznapi napon, hogyan lehet méltó módon ünnepelni az egész országban. Erre volt egy ötlet a rendhagyó irodalomóra, amit nemcsak Budapesten lehet megszervezni. Vagy az is lehet, hogy nemcsak Budapestben kellene gondolkodni, hanem egy rendezvény fűzért kellene szervezni, minden nagyobb városban, előadásokkal, megemlékezésekkel, esti közös, egyidejű koccintással, stb.

ez nagyon jó ötlet, ha ilyen rendezvény-láncot tudnánk csinálni, akár 4-5 helyen is az fantasztikus volna.

Téma zárolva.
Több
20 éve 3 hónapja - 20 éve 3 hónapja #215072 Írta: Ankalimon
Azt hiszem van néhány dolog amit még érdemes tisztázni, de alapvetően nagyjából minden érv az asztalon van már.

Először is szeretném ha mindenki világosan megértené, mit is jelent a "hagyományhoz" ragaszkodás. A január 3-i időponthoz nem azért érdemes ragaszkodni, mert már két éve ekkor volt, és ez "hagyomány", hanem mert ha egy rendezvényt nem január 3-án rendezünk, akkor azt nem lehet Tolkien Születésnapi Ünnepségnek nevezni, merthogy nem az. Persze lehet január 8-án nagy, sok embert megmozgató rendezvényt szervezni, amire mindenhonnan mindenki el tud jönni csak az nem Tolkien Születésnap. Képzeljük el, ha mondjuk a költészet napját inkább két nappal később ünnepelnénk, mert mondjuk az éppen hétköznapra esik, és az olyan kényelmetlen...

Szerintem az a gond, hogy a hozzászólók többsége úgy gondolja, hogy a LEP lényege, hogy egy mindenkit megmozgató nagyrendezvény, amit csak azért tettünk január 3-ára, mert az olyan jól hangzik, és mert az eddig senkinek nem okozott gondot. Pedig ez nem igaz. A LEP koncpeciója kezdettől fogva az volt, hogy valamilyen illő módon ünnepeljük meg J.R.R. Tolkien születésnapját, és ha lehetséges, akkor ezt úgy tegyük, hogy a körülményekhez képest minél többen tudjanak ebbe bekapcsolódni.

Véleményem szerint alapvető hiba, hogy a gondolkodás elment abba az irányba: mikor is szervezzük meg a szokásos január eleji nagyrendezvényünket, ahelyett, hogy azon gondolkodnánk, hogyan tehetnénk a kedvezőtlen körülmények ellenére igazán emlékezetessé Tolkien professzor születésnapját 2005-ben is. Nyilván most teljesen másfajta rendezvényt kell csinálni mint korábban. Részben mert most nem lesz új filmbemutató, emiatt minimális lesz a médiafigyelem, és szinte esély sincs szponzori támogatásra. Ugyanígy egy objektív külső feltétel, hogy most munkanapra esik az esemény. Eddig csak olyan érveket hallottam, hogy miért nem lehet hétköznap olyan rendezvényt csinálni, mint az előző LEPe-k. Ebben mindenkinek tökéletesen igaza van. Nem lehet. De szerintem inkább olyan öteletekre lenne szükség, hogy egy hétköznapi napon, hogyan lehet méltó módon ünnepelni az egész országban. Erre volt egy ötlet a rendhagyó irodalomóra, amit nemcsak Budapesten lehet megszervezni. Vagy az is lehet, hogy nemcsak Budapestben kellene gondolkodni, hanem egy rendezvény fűzért kellene szervezni, minden nagyobb városban, előadásokkal, megemlékezésekkel, esti közös, egyidejű koccintással, stb. Meg még millió ötlet lehet.

Kár, hogy az új feltételekhez illeszkedő új ötletek helyett mindenki magához a megszokott rendezvényhez ragaszkodik...

Én megértem, hogy jogos elvárás, hogy az MTT-nek legyen egy olyan rendezvénye, ami nagy, monumentális, sokan jönnek el, vidékről is eljuthatnak, családok is választhatják, és általában is minden szempontból tökéletes. Ám semmi sem indokolja, hogy ez pont a Tolkien Születésnap legyen. 2005-ben sokkal nagyobb esemény lesz A Gyűrűk Ura kiadásának 50. évfordulója, valószínűleg érdemesebb lesz az előző két LEP-hez hasonló megmozdulást annak megünneplésére tartogatni. Az lehet hétvégén, lehet valamelyik iskolaszünetben, sőt akár szabadtéren is (ami magunk között szólva talán jobban is illik a tolkieni hagyományokhoz...)

Érdekes ötlet, hogy legyen egy kis ünnepség január 3-án és egy nagyobb 8-án. De ez lényegében ugyanaz: legyen egy kis Tolkien Születésnapi Ünnepség, meg legyen egy másik rendezvény, amit azért szervezünk, hogy egy nagy Tolkien témájú esemény is legyen, amire mindenki eljöhet. (Már kérdeztem: most megismétlem: Ez a másik nagyrendezvény miért pont január 8-án legyen? Pusztán az, hogy e két időpont között nem 5 hónap, hanem csak 5 nap különbség van nem teszi tolkienosabbá a dolgot...)

Emberek,
Én tudom, hogy mindenki azt szeretné, ha korábbi LEP-ekhez lehető leginkább hasonlító cuccot rendezzünk most is. ÁM EZ NEM LEHETSÉGES. Az elmúlt két LEP egyedi esemény volt, amit a filmbemutatók, a sajtófigyelem, a szponzori akarat, a kedvező naptári elrendezés, és más hasonló dolgok tettek megismételhetetlenné. Már tavaly is elmondtam: ez volt az utolsó alkalom. Ezután egészen más jellegű dolgokat kell csinálnunk...

Nem vagyok boldog, hogy ilyen heves indulatok alakultak ki a LEP időpontja körül, de mindenképpen hasznosnak gondolom, hogy részletesen és alaposan megvitassuk a pro és kontra érveket. Az a véleményem, hogy mindkét oldal érvei fontosak lehetnek, és ez az a tipikus szituáció, amikor igazán jó döntést nem lehet hozni, és bármelyik megoldást választjuk, az nemkívánatos következményekkel jár. Két rossz közül kell választani...

Akár lehet szavazásos topikot nyitni, de annak egyértelműen kicsi a jelentősége, hiszen az azt kitöltők sem a döntésre jogosult MTT tagok, sem a döntésben érintett potenciális résztvevők szempontjából nem tekinthetők mérvadónak. Mivel egy ilyen szavazáson nem garantálható az MTT tagok teljes számának részvétele, így nem lehet demokratikus döntést hozni. Ugyanígy semmi esély, hogy egy ilyen szavazáson a potenciális résztvevők életkor, lakóhely, elkötelezettség szerint megfelelő arányban vegyenek részt, ami miatt még csak reprezentatív közvéleménykutatásnak sem lehet tekinteni.

Mivel a szoros határidők miatt MTT közgyűlést már nem lehet összehívni a döntést végső soron az MTT elnökségének kell meghoznia, de bizonyára ebben a döntésben kulcsfontosságú lesz a szervezési pályázatra jelentkezők véleménye. Amennyiben a szervezők egyértelműen az egyik rendezési mód mellett kötelezik el magukat, akkor az elnökség megkísérelheti meggyőzni őket a másik álláspont helyességéről, ám ha ez nem sikerül, nyílván nem tehetnek mást, mint elfogadják a szervezők véleményét (vagy úgy döntenek, hogy nem lesz LEP - de ez nem valószínű).

Téma zárolva.
Több
20 éve 3 hónapja #215046 Írta: Inczy
Nos, ma végre ráakadtam erre a topicra, s csatlakozom én is a véleménynyilvánító néphez...

Lauval abszolut egyetértek.
Bevallom, elfogult vagyok ebben a témában, hisz én is vidéki középiskolás vagyok...
Viszont: Miért ne lehetne 3-án egy csendes megemlékezést tartani, meghitt hangulatban, kevesebb emberrel, aztán 8-án egy hagyományos LEP-et? :?: Áthidaló megoldás... Így is lenne meghirdetve: csendes megemékezés, nagy ünneplés. Ha idén _ennyire visszavenne a társaság a LEPből, ennyire szűkkörűre venné, akkor következő évben már sztem esélyünk nem lenne egy normális LEPet szervezni. Bár ez most nem ide tartozik, térjünk vissza a lényegre...

Kompromisszumot kell kötni, h a lehető legtöbb embernek legyen jó. Legyen szó programokról, időpontról stb stb... S így olyan embernek kéne megszerveznie, aki ezt véghez tudja vinni.
Dehát ezt mind-mind tudják az érintettek, nem is kellett volna leírnom. Minden esetleges problémát felvetettek már, csak az a kérdés, h a vezetőség milyen szempontok alapján dönt, s mit tart fontosabbnak.
Csak remélni tudom, h humánus megoldást választanak... 8)

Viszont szívesen részt vennék a szervezésben segítőként. S sztem lehetne úgy mint eddig, minél színesebb, változatosabb programok, minden rétegnek. Hogy mindenki számára elérhető legyen Tolkien világa... 8)

Feel the sunshine 8)
Téma zárolva.
Több
20 éve 3 hónapja #215032 Írta: Laurelen
nos, akkor álljon itt is:

Ankalimon írta: Bőven elegendő egy délutáni-esti program. Ha a filmvetítések elmaradnak, akkor lényegében a tavalyi LEP teljes programja elfért volna a délután kettő után következő programsávban. Este sem kell 10 óránál tovább húzni a programokat. Akkor még van közlekedés, és talán ez még a másnapi felébredést sem akadályozza. Én nem hiszem, hogy egy középiskolás számára olyan szokatlan volna, hogy hétköznap elmegy egy este 10 óráig tartó programra és másnap iskolába kell mennie.

teljesen igaz, hogy bőven elég ha csak 2-10ig tart a program. ennek a helyszíni megszervezése igénybe vesz 15-20 embert(kisebb rendezvényben gondolkodva) egész 3-n kora reggeltől 4. hajnalig. ezek csakis azok az egyetisták lehetnek,akiknek nincs ilyenkor vizsgájuk illetve a munkanélküliek. És kik tudnak eljönni? szintén a munkanélküliek, szabadságolók, egyetemisták, dolgozó emberek csak 6-tól, 7-től annak függvényében, hogy milyen messze dolgoznak a helyszíntől, középiskolások, akiknek véget ér egykor a tanítás és közel van az iskolájuk - a vidék természetesen szóba sem jön, ami nem túl emberbaráti, és szerintem az empátia kapcsolódik a tokieni szellemiséghez.

Ankalimon írta: A tapasztalatok szerint a LEP látogatóinak többsége középiskolás és egyetemista. Az egyetemsitáknak semmi problémát nem okozhat a dolog, hiszen nekik akkor vizsgaidőszak van, és szerintem az elszántabb középiskolások is meg tudják szervezni, hogy délután kettőre odaérjenek. Ahhoz maximum egy-két órát kellene mulasztaniuk, amiről a szülők is adhatnak igazolást. (Sőt akár valamiféle rendhagyó irodalomórát is meghirdethetünk, és kifejezetten szervezhetünk középiskolás irodalomtanárokat, hogy hozzanak el osztályokat... Bár ez lehet, hogy vad ötlet...)

Bármennyire is elszánt egy középiskolás(persze ceteris paribus budapesti lakos) a tanárok NEM fogják elengedni az órákról, mert Tolkien születésnapi ünnepségére kíván menni- statisztikai kutatásokkal alátámasztott adat. nagyon kevés az olyan liberális szülő aki, ezért igazolná a gyerekét, sajnos. nyilván lehet lógni, de 1. nem biztos, hogy a kedves szülő/tanár ezt nagyon értékelné 2. nem tudom mennyire része a kötelező munka elhalasztása a tolkieni szellemiségnek.
egyébként az irodalom óra ötletét fantasztikusnak találom, mindenképp érdemes lenne foglalkozni vele, akár nemcsak a LEPre(munkát adva ezzel az angol irodalom szakos bölcsészeknek...)

Ankalimon írta: A felnőtt látogatók eddig is a legelszántabbak közül kerültek ki, és szerintem azok ha kell kivesznek egy fél nap szabadságot a programok kedvéért.

lehet, hogy lesújtó a gondolat, de szerintem nem fognak a Tolkien születésnapi ünnepség miatt fél nap szabadságot kivenni, macerás a magyar ember pedig kényelmes, ugye. (természetesen ezek általános megállapítások, nem gondolok itt azokra az elszántakra akik akkor is elmennének, ha grönlandon tartanánk december közepén.)

Ankalinom írta: Két látogatói réteg van, aki valósznűleg ilyen körülmények között nem fog tudni eljönni. A vidéki középiskolások, akiknek egész napos igazolás kellene szerezniük, hogy hiányozhassanak (bár az elszántabbak ezt is biztos el tudják intézni.) A másik pedig a családok, akik eddig afféle hétvégi programként jöttek el a rendezvényre (papa, mama, kicsik). Ám az a két csoport együttesen nem tette ki az eddigi LEP látogatóainak 10-15 %-át. Ez az a veszteség, amit szerintem lehet vállalni annak érdekében, hogy megőrizzük a hagyományt. 2005-ben igazi nagyrendezvényként úgyis valamiféle nyári fesztivált kellene szervezni, az 50 éves évforduló miatt. Oda pedig aztán ez a két csoport is el tud jönni, mindenféle akadályoztatás nélkül.

a két látogatói réteg, aki nyilvánvalóan ki van zárva, nekem ez baromira nem szimpatikus, hogy bizonyos embereknek-rajtuk kívül álló okok miatt azt mondjuk, hogy hát bocs, most ezt megszívtad. és igen ez természetes egy szinten, mert nem lehet mindig mindenkit kielégíteni, ilyen a világ, de mi nem azért vagyunk, hgoy egy kicsit másmilyenek legyünk, hogy az embereket a tradíciók elé helyezzük? legalább egyszer az életükben?
hány rajongó van- főleg itt a fiatalabbakra, általános,középiskola gondolok, akik kimaradnak egy csomó programból, akiknek -részben- a LEPet és a nagyobb rendezvényeket szervezzük? épp elég szomorú, hogy nem tudunk vidéken programokat szervezni(mindenféle kötelödző felhang nélkül, tényleg kevés arra az energiánk, majd egyszer...) még az évi nagy programokból is kizárnánk a vidékieket?
A családokról pedig annyit, hogy ez egy program volna amire eljön az egész család és együtt vannak-még mindig kevés az ilyen jellegű program magyarországon- nem is beszélve arról hogy a kisgyerek valahogy "játszva művelődik", kap valami pluszt, mint ahogy mindenki aki el tud jönni.

Ankalimon írta: A hétköznap délutáni programra megfelelő helyszínt is sokkal könnyebben fogunk találni, ebben az időpontban és korlátozott időtartamban lehet, hogy még a Corvin is szívesen látna minket (lehet, hogy nem... ). De egy művelődési ház számára ez az időpont tutti üres, vagyis nagyon jó feltételekkel, olcsón lehetne jó helyszínt találni. Ez is azt mutatja, hogy az anyagi beégés nem fenyeget.

nagyon igaz, de nem lehet döntő érv.

Beleg írta: Bar ugyis a vezetoseg dont, ebbe nincs beleszolasom, de anyagi gaz lehet belole ha tulvallalja a dolgot Januar 3-ra az MTT

gondolom, azért írtatok ki pályázatok,hogy a pályázó maga dönthesse el hogy mikor szervezi meg(tudom ott a pályázatkiírásban a dátum, de azért még fellebbezhető?) nyilván az elnökség dönti el hogy elfogadja a pályázatot. (már ha lesz...kicsit félek tőle, hogy bár remek vita alakult ki az időpontot illetően, kevés ember érzi magát úgy hogy érdemben megszervezze)

Ankalimon írta: Miért pont január 8.? Miért nem december 25? Vagy július 8? Akkor az iskolaszünet mellett még meleg is lenne, és lehetne szabadtéri programokat szervezni... vagy augusztus 20, akkor még tüzijátékra sem kellene költeni...

technikai kérdés, mert ugye az a tényleges dátumhoz legközelebb eső nap, amelyen egy mindeni számára elérhető programot meg lehet szervezni.

tehát, ha a tolkieni szellemiség, amelynek jegyében az MTT létezik és szervezi a programjait, azt tükrözi, hogy a hagyománytisztelet és a görcsös ragaszkodás a konkrétumokhoz fontosabb, mint az emberek, az emberi kapcsolatok és a tanítás, akkor azt hiszem el vagyok tévedve.
lau

Téma zárolva.
Több
20 éve 3 hónapja - 20 éve 3 hónapja #215031 Írta: Laurelen
ok.

[size=9:2sa5qta3]Leguan, ez egy fórum, arra való,hogy az emberek vitatkozzanak rajta, még ,ha nem is illetékesek. a szervezők elolvassák a fórumot és a nagy nyilvánosság/átlagember/nem-szervezők kéréseit, ötleteit figyelembe véve döntenek. felteszem ezt a topicot nem annak az "x" embernek nyitották, akik ténylegesen a lepet fogják szervezni, ez itt a véleménynyilvánítás szabadsága.[/size]
másrészről viszont értelmesebb lenne programötletekkel, helyszínekkel foglalkozni, mint az időpontról vitatkozni.

Téma zárolva.
Több
20 éve 3 hónapja - 20 éve 3 hónapja #215018 Írta: Leguanember
Leguanember válaszolt a következő témában: Tolkien Születésnap 2005
Ugye a szavazás felvetése csak egy elhamarkodott gondolat volt?!

Az dönt, aki megpályázza a LEP megszervezését, és az elnökségtől megbízást kap. Szeptember 6-án kiderül.
Ajánlom mindenkinek a topik első hozzászólását.

Kiegészítés 08.28. 00:25 Elnézést kérek a türelmetlenségből fakadó érzelmi kitörésért.
Amire fel akartam hívni a figyelmet: idén az MTT pályázatot írt ki a téli nagy ünnepség megszervezésére, eltérően az eddigi két alkalomtól.
Ebből következően veszti értelmét a szavazás.

TEGYETEK JÓT, MERT TUDTOK.
Minden más hiábavalóság.
Téma zárolva.
Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.414 másodperc

A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.

Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.

A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére