Gyűrűk Ura Vs. Harry Potter

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #48192 Írta: Anonymous
Anonymous válaszolt a következő témában: Gyűrűk Ura Vs. Harry Potter
Mivel Lamorakot kérdezted, még várok a véleményemmel...
Téma zárolva.
  • Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #48191 Írta: Anonymous
Ez a kérdés Neked szólt. Szerinted van-e ilyen?
Téma zárolva.
  • Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #48190 Írta: Anonymous
Te mondtad, hogy Végt. tört. fantasy-- gondolom, ehhez feltételezted, hogy létezik ilyesmi.
Téma zárolva.
  • Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #48189 Írta: Anonymous
Létezik egyáltalán ilyen, hogy fantasy???
Téma zárolva.
  • Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #48188 Írta: Anonymous
A GyU-Star Wars párral nincs bajom (bár úgy tűnik, mindenki másnak van)... de meggondolandó, mi köze egy filmes magazinnak egy állítólagos irodalmi jelenség meghatározásához és besorolásához. Szerintem nem sok, látatlanban. De kíváncsi lennék egy kicsit, mit írnak. MInt a FANTASy témánál írtam már többször, soha senki nem tudta nekem még elfogadhatóan meghatározni, mit ért(ünk) az alatt, hogy fantasy, és valószínűleg nem a Filmvilág fogja megtenni ezt a lépést. Szkeptikus vagyok, és elsősorban azért, mert mindig azt látom, hogy a fantasy cimkét az emberek kritikátlanul használják, és anélkül, hogy tisztáznák, miről is beszélnek.
Téma zárolva.
  • Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #48187 Írta: Anonymous
Láttam én már olyan kritikát is, ami az Alien-t horrornak írta...
Téma zárolva.
  • Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #48186 Írta: Anonymous
Lamorak, Dwin: ajánlom figyelmetekbe a Filmvilág legújabb számát, ahol igencsak kivesézik a fantasyt... vagy 8 oldalon keresztül. De van benne egy elég normálisra sikeredett kritika is a GYU-ról, plusz vagy 3 másik cikk a HP jelenségről.<br> <br> A végtelen történetet, a GYU-t, a Krull bolygót, sőt, még a SW-ot is mind-mind a fantasy közé sorolják :( (
Téma zárolva.
  • Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #48185 Írta: Anonymous
Nem mondom, hogy csak akkor tudod, ha átéled, de az tény, hogy ha átéled, akkor egy életre szóló csodálatos élmény.<br> Ja! Ezt éreztem, mikor olvastam a GyU-t és mikor néztem a filmet. Ez azért jelent valamit...
Téma zárolva.
  • Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #48184 Írta: Anonymous
Ezt el tudom képzelni. Minek foglalkozzak az empiriával, mikor van fikció? Az igaz történetek mindig unalmasak. Nehogy azt mondd, hogy csak akkor tudom, ha átéltem; ezen az alapon a világ népességének jelentős része nem képes motívumokkal bánni, és senki nem ért 'igazán' semmit.<br> <br> Végtelen tört. ügyben: akkor mit is jelent a fantasy?
Téma zárolva.
  • Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #48183 Írta: Anonymous
Lamorak: A bajtársiasságot akkor tudod meg igazán, amikor szét akarják rúgni a segged és egy olyan személy, akiben bízol akár a saját testi épsége kockáztatásával segít neked. Durván.
Téma zárolva.
  • Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #48182 Írta: Anonymous
A végtelen történet szerintem keményen fantasy, csak nem igazán abban az értelmezésben, ami mára a fantasy-t jelenti.
Téma zárolva.
  • Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #48181 Írta: Anonymous
Attól függ, mit értetek 'barátság', 'bajtársiasság' és ilyenek alatt (gondolom, nyilvánvaló, hogy egy második világháborús veteránnak nagyon mást jelent a bajtársiasság, mint akár nekem, vagy épp egy 10. sz.-i angolnak). Konkrétumokat szeretnék-- szerintem ez így elég ködös.<br> <br> Dwin: szerintem a Végtelen történet sem fantasy. De erről beszéljünk a FANTASY témánál.
Téma zárolva.
  • Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #48180 Írta: Anonymous
Múltad???<br> Én a bajtársiságot nem éreztem benne. Tök jó, hogy másban is ugyan ez a hiányérzet van. Azért a HP jó.
Téma zárolva.
  • Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #48179 Írta: Anonymous
Lamorak: A Hp 'modern' mű, számomra mégis megfoghatatlan benne a 'barátság', a 'feltátlen bizalom'. Nekem nincsenek barátaim, habár részint én vagyok az oka, részint a múltam.
Téma zárolva.
  • Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #48178 Írta: Anonymous
Eia: Szerintem a kötetlen és szabálytalan mesevilága miatt. Olyan igazi vad fantasy, ahol szinte bármi megtörténhet nem úgy, mint a GyU-ban.
Téma zárolva.
  • Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #48177 Írta: Anonymous
Dwin: Nemtudod 'miért?'
Téma zárolva.
  • Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #48176 Írta: Anonymous
Nos, Tolkien világa meg tul.képpen a jelen világ 'elveszett múltjának' rekonstrukciója lenne, legalábbis Tom Shippey szerint (szerintem pedig lehetne vitatkozni a rekonstrukció és a filológia szerepén, a fiktív és a jelen világ kapcsolatán). Ebben az értelemben az is 'közel van'.<br> Tényleg, biztos nem tudod megmondani, miért 'idegesít'? Kíváncsi lennék, hogy látod a HP-világot, hogy 'közel' van. Nekem a HP egy nagyon szép 'fiktív-beékelődés' egy alapvetően realista (és mégis mekkora adag iróniával kezelt realista!) ábrázolásba.
Téma zárolva.
  • Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #48175 Írta: Anonymous
Bennem a HP tök olyan érzést kelt, mint a Végtelen történet. Azt pedig nagyon szeretem.
Téma zárolva.
  • Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #48174 Írta: Anonymous
A HP nekem valahogy 'túl egyszerű'. 'Idegesít', hogy érzem, az a világ 'közel' van hozzám, számomra mégis megfoghatatlan. Tolkien világa 'távol' van, mégis benne tudok élni, és élek is ha akarom, ha nem.
Téma zárolva.
  • Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #48173 Írta: Anonymous
Én még csak most kezdem azt olvasni, de már az azkhabani fogoly is igen durva volt. Lupin prof azomban király lett!
Téma zárolva.
  • Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #48172 Írta: Anonymous
Mármost mi az az 'személyes bosszú'? Azért Voldemort egy kicsit a világra is veszélyes (ugye, híres arról, hogy ő és követői a muglikat sem nagyon kímélik...)<br> Különben meg: nem látok semmi alapvetően és inherensen komolyabbat a 'világ megmentésében' (ami egyébként is főleg Frodó 'személyes' feladataként jelenik meg és ábrázoltatik) egy 'személyes történet' ellenében. Egyesek még azt is mondanák, hogy a 'világ megmentése' fellengzős és komolytalan-- komolytalan, mert nem lehet irónia nélkül tekinteni. És ebből a szempontból, ha tetszik, HP 'jobb', annyiban, hogy közvetlenebbül hozzáférhető a mi alapvetően ironikus konvenciókban nevelkedett olvasói elvárásaink számára.
Téma zárolva.
  • Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #48171 Írta: Anonymous
Ha beleszólhatok Penngaladiel és Lamorak vitájába. A HP ben azzal , hogy Harry igyekszik megúszni Voldemort bosszúját, valamelyest a varázsló világot is menti, mégha ezt nem is tudatosan teszi. Legalábbis a Bölcsek Kövében és a Titkok Kamrájában. A Tűz Serlege viszont határozottan sötétre, hogy ne mondjam nyomasztóra sikerült. Már ami a végét illeti.
Téma zárolva.
  • Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #48169 Írta: Anonymous
A 9 éves lányom a HP-ből eleinte csak a varázsigéket fújta. Azt is főleg a film nyomán. Türelmes munkával igyekszem a könyv egyéb értékeit a fejébe csöpögtetni van is eredménye de látom, hogy időbe fog telleni mire az általam elfogadható közös nevezőre jutunk(és még az sem biztos, hogy az a jó).
Téma zárolva.
  • Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #48170 Írta: Anonymous
Cél ide, cél oda azért mindkét műben komoly jellem beli fejlődés figyelhető meg. A kitűzött cél csak segít megérteni és szemléltetni ezt.
Téma zárolva.
  • Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #48168 Írta: Anonymous
Lamorak: <br> Azért hasonlítsd össze a 'nemes célt' a két műben. Vajon mi a komolyabb, nemesebb, szebb: <br> a személyes bosszú vagy a világ megmentése?
Téma zárolva.
  • Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #48167 Írta: Anonymous
Nos, én nem érzem, hogy a GyU eredendően, _magától értetődően_ 'komolyabb' lenne. A HP egészen másképpen nyúl ugyanolyan súlyos és komoly problémákhoz: a múlthoz való viszony, a történetek és 'mester-történetek' (masterplot-ok, nem tudom, hogy van magyarul a terminus) szerepe-kapcsolata, a világ és a narratívák, a jelek és jelentések viszonya, stb. stb. Tolkien ezeket és az ő központi problémáit hagyományos műfajokban, egy általában inkább _középkori_ mint mai viszonyulással tárgyalja. A HP velejéig posztmodern, de a jó fajtából.
Téma zárolva.
  • Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #48166 Írta: Anonymous
A HP nem gyerekeknek való, illetve nem csak. A szüleim szerint kb: Micimackó és Kis Herceg. Ezek sem csak gyerekeknek íródtak, sőt!
Téma zárolva.
  • Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #48165 Írta: Anonymous
Egyébként mindkét könyv jó. A Gyűrűk Ura komolyabb, a Harry Potterben több a poén. Ízlések és pofonok. Én mindkettőt olvastam, nem is egyszer.
Téma zárolva.
  • Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #48164 Írta: Anonymous
Lamorak: Úgy értettem, hogy A GyU komolyabb, mint a HP.<br> ''Nagyjából kéthetente elmondom ugyanazt''-váltsunk témát...
Téma zárolva.
  • Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 11 hónapja #48163 Írta: Anonymous
Ez van.
Téma zárolva.
Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.297 másodperc

A Tolkien.hu weboldalon megadott adatokat (különösképpen az alábbi adatokat: név, telefonszám, e-mail cím, életkor, szülő/gondviselő neve és e-mail címe, illetve a tevékenységünkre és programjainkra vonatkozóan megjelölt érdeklődési körök, a tájékoztató levelek és a bennük található linkek megnyitása illetve a rendezvényeinken való részvétel ténye) a Magyar Tolkien Társaság az Ön részére nyújtott on-line szolgáltatásaink biztosításához, programjainkon való részvételhez kapcsolódó nyilvántartások vezetésének érdekében, továbbá a tevékenységünkről és programjainkról nyújtott tájékoztatás céljából tárolja.
Adatai megadásával Ön kifejezetten hozzájárul azok fenti célok érdekében történő felhasználásához. A Magyar Tolkien Társaság a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően, csak addig tárolja az Ön személyes adatait, amíg a meghatározott célok megvalósítása érdekében indokolt, illetve ameddig Ön az adatok kezeléséhez való hozzájárulást vissza nem vonja.
A Magyar Tolkien Társaság az Ön személyes adatait semmilyen esetben sem adja át, továbbítja, illetve teszi nyilvánossá harmadik személynek, külső szervezetnek, kivéve, ha erre jogszabály, hatóság vagy bíróság kifejezetten kötelezi.

Amennyiben rendelkezik Tolkien.hu felhasználói azonosítóval, akkor bejelentkezve az Önről tárolt személyes adatokat belépés után ide kattintva tekintheti meg, illetve módosíthatja. Az Ön személyes adatainak teljes törlésére vonatkozó kérést az adatkezeles (kukac) tolkien.hu címre lehet elküldeni, amely esetben adatainak tárolását teljes körűen megszüntetjük.

A Magyar Tolkien Társaság részletes Adatvédelmi Nyilatkozata ide kattintva érhető el.

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére