Arda krónikája

Arda krónikája

A Valák időszámítása

Az Idő múlása már Arda születésével elkezdődött, de az Időt csak Valinor Két Fája, Telperion és Laurelin születésétől mérik.
Egy nap a fények keveredésével kezdődött (és ezzel is ért véget), mikor Telperion felragyogott, és Laurelin elhalványult. A fények második keveredése jelezte a nap felét, ekkor Laurelin kezdett fényesedni, és Telperion halványulni. Valák egy napja 12 órából állt. A Valák egy éve 1000 ilyen napot tartalmazott. 100 ilyen év tett ki egy korszakot.
A Nap és a Hold megszületésekor a Valák úgy tervezték, hogy a Nap egy éve legyen a Fák évének egy tized része. De mivel felgyorsult a növekedés és az öregedés folyamata a Nap és a Hold megszületésével, így ez a számítás nem vált be. A változások miatt körülbelül 9,582 nap-év tesz ki egyet a Fák évei közül.
A hagyományok őrzői és a tudósok kiszámították, hogy a Valák 5000 Vala-évvel a Fák megszületése előtt érkeztek meg Arda birodalmába. Ez a mi időszámításunk szerint 47910 évet jelent.

Hogyan viszonyul egymáshoz a valinori és az emberi időszámítás:

A Fák 1 órája = 7 óra a mi időszámításunk szerint
A Fák egy napja = (7*12) 84 óra a mi időszámításunk szerint
A Fák egy éve = (7*12*1000) 84000 óra a mi időszámításunk szerint
A Fák egy éve = 9,582 Nap-év a mi időszámításunk szerint

1. rész: A Valák eljövetelétől az emberek ébredéséig
(időszámítás a Fák évei szerint, Arda keletkezésétől számolva)

1 : A Valák megérkeznek Arda birodalmába, és elkezdik Ilúvatar Látomásának megvalósítását. Melkor is belép Arda birodalmába, és az elkövetkezendő évek során tűzzel és halálos hideggel folyamatosan lerombolja és tönkreteszi mások műveit.

1500 : Tulkas megérkezik, hogy a Valák segítségére legyen a Melkor elleni harcban. Yavanna eltervezi az élő és növekvő dolgokat, de ezekhez fényre van szükség. Aulë két hatalmas lámpást készít.

1900 : Elkészül Illuin és Ormal, a Valák két lámpása. Egy-egy hatalmas oszlopra helyezik őket, Illuint északon, Ormalt délen, Arda közepe táján. A Valák tovább folytatják Arda építését, és felépítik Almaren szigetét, ahol az ő szállásaik lesznek. Elkezdődik Arda Tavasza, mikor minden élő dolog növekedésnek indul.

3400 : Elkészül Almaren szigete, Manwë ünnepséget rendez, ahol Tulkas feleségül veszi Nessát. Melkor átkel az Éjszaka Falain, és Középfölde északi részére érkezik. Elkezdi Utumno építését. Ahogy Melkor rosszindulata terjed, megjelenik a rothadás az élő dolgok között.

3450 : A Valák tudomást szereznek Melkor jelenlétéről, és megpróbálják megtalálni a búvóhelyét. Melkor befejezi Utumno építését, majd bízva szolgái és vára erejében, megtámadja, és ledönti a Lámpások oszlopait. Ezután Utumnoban rejtőzik el, mielőtt Tulkas elfoghatná. A Valák nem tudnak Melkor ellen harcolni, mert előbb meg kell fékezniük a romboló erőket, és megmenteni a műveikből, amit csak lehet. Hatalmas pusztítás és tűz, a földek és a tengerek alakja megtörik, megszületik a Helcar beltenger, elpusztul a Valák szállása Almaren szigetén. Véget ér Arda Tavasza. A Valák felépítik Valinort, és elkészítik a Pelóri védelmező hegyeit. Valinorban összegyűjtenek minden szépet, amit sikerült megmenteni a pusztulásból.

3500 : Valinor elkészül, a Valák felépítik Valmar városát. Kapui előtt, Ezellohar zöld dombján Yavanna éneke életre kelti Valinor Két Fáját: Telperiont és Laurelint. Elkezdődnek Valinor Ragyogásának Napjai.

Új időszámítás (a Fák Évei, a Fák születésétől számítva)

1-1000 : A Valák a Fák ragyogásában élnek. Középfölde sötétségben van, Melkor teremtményei járják a vidéket. Melkor Utumnoban létrehozza a Balrogokat, és felépíti Angbandot. Oromë és Yavanna gyakran átmegy Középföldére. Yavanna álmot bocsát minden élő dologra. Oromë bejárja Középfölde hatalmas erdeit. Amerre jár, Melkor szolgái menekülnek előle, de ha eltávozik, a gonosz lények újra előbújnak.

1000 : A Valák tanácsot tartanak, mert aggasztják őket Yavanna és Oromë hírei. Oromë és Tulkas sürgeti a támadást Utumno ellen.

1000-1050 : Varda új csillagokat alkot Telperion harmatából, hogy ragyogják be Középfölde egét. A legnagyobb csillagkép a Menelmacar, az Égi Harcos lesz, az Utolsó Csata előjele.

1050 : Elkészül az utolsó csillagkép, a Valacirca, egy figyelmeztetés Melkornak. Mikor felkerül az égre, a tündék felébrednek a Cuivénen partján, és elsőként a csillagokat pillantják meg. Ezért a tündék mindig szeretni fogják a csillagfényt, és Vardát tisztelik legjobban a Valák közül. Melian, a Maia Középföldére megy.

1085 : Oromë ismét Középföldén jár, és rátalál a tündékre. A tündék egy része elmenekül előle. Ez valószínűleg Melkor munkájának eredménye: szolgái már hamarabb rátaláltak a tündékre, és azt terjesztették közöttük, hogy néha egy nagy lovas jár a vidéken, aki a tündékre vadászik. Az elmenekült tündék egy részét Melkor elfogatta, és Utumnoban megkínozta őket. Belőlük lettek az orkok, a tündék legkeményebb ellenségei.

1086 : Oromë visszatér Valinorba, beszámol a Valáknak a tündékről és a Cuivénen körüli árnyakról. A Valák hosszan vitatkoznak, hogy magukhoz hívják-e a tündéket. Oromë visszatér Középföldére.

1090 : Manwë úgy határoz, hogy a tündék védelmében háborút indítanak Melkor ellen.

1090-92 : Melkor Középfölde északnyugati részén összecsap a Valák seregével, és az a föld elpusztul.

1092-1100 : A Valák megostromolják Utumnot. A harc hatalmas pusztítást végez, az Aman és Középfölde közötti tenger kiszélesedik.

1099 : A Valák lerombolják Utumnot és Angbandot. Balrogok megtámadják Manwët, aki legyőzi őket. Tulkas párviadalban legyőzi Melkort, Az Angainor lánccal megkötözött Melkort fogolyként Valinorba viszik

1100 : Melkort három korszakon át tartó rabságra ítélik Mandos Csarnokaiban. Valinor Dicsőségének csúcspontja.

1101 : A Valák hosszasan vitatkoznak a tündék sorsáról. Végül úgy döntenek, hogy Középfölde túl veszélyes nekik, ezért Valinorba hívják őket. Oromë elviszi a Valák meghívását a tündéknek.

1102 : A tündék elutasítják a Valák meghívását. Oromë elviszi három vezérüket, Ingwët, Finwët és Elwët Valinorba, hogy a Valák előtt beszéljenek népük nevében.

1104 : A három tünde visszatér Valinorból, és arra szólítják népüket, hogy fogadják el a Valák meghívását.

1105 : Megtörténik a tündék első szétválása. A vanyák, a noldák nagy része, és a Telerik egy része elindul a Nagy Nyugati Utazásra Valinor felé. Ez a három csoport alkotja majd az Eldák nemzetségét. Akik nem akartak elindulni, az Avari (Elutasító) nevet kapják.

1115 : A tündék elérik a Nagy Folyót (az Anduint), és a Ködhegységet. A noldák és a vanyák Oromë vezetésével átkelnek a hegyen, a Telerik megállnak a folyó partján.

1125 : A noldák és a vanyák elérik a Kékhegységet, és átkelnek Beleriandba. Az első csoportok a Sirion völgyében elérik a Tengert, aminek láttán félelmükben visszahúzódnak a föld belseje felé. Oromë visszatér Valinorba.

1128 : A Telerik egy része eléri Beleriandot a Gelion folyó környékén, ők Elwë sürgetésére jöttek. Sokan az Anduin völgyében maradtak, ők lesznek a nandák.

1130 : Elwë eltéved Nan Elmoth erdejében, majd a csalogányok énekét követve rátalál Melianra, aki varázslatot bocsát rá.

1132 : Ulmo a Valák kérésére Beleriand partjaira érkezik, és zenéjével eloszlatja a tündék tenger iránti félelmét. Szolgálóival a Balar Öbölbe visz egy szigetet. A noldák és a vanyák átköltöznek erre a szigetre, és Ulmo Valinorba viszi őket. A Telerik Beleriandban maradnak, mert későn hallották meg Ulmo hívását, és egy részük még Elwë után kutatott Beleriandban. Olwë lesz a Telerik vezére. Ossë és Uinen Beleriand partjaira érkezik, és összebarátkoznak a Telerikkel.

1133 : A noldák és a vanyák megérkeznek Amanba. A Valák elkészítik a Calacyria átjárót a Pelóri hegyei között. Itt, Túna dombján a tündék elkezdik Tirion városának építését.

1140 : Felépül Tirion, és elkészül Ingwë tornya, a Mindon Eldaliëva. A vanyák elkezdenek átköltözni Valinorba.

1142 : Yavanna elkészíti Galathiliont, Telperion mását a noldáknak. A fát a Mindon lábánál ültetik el.

1149 : Ulmo meghallgatja Finwë kérését, és visszatér Középföldére, hogy összehívja a Teleriket. Ossë a Telerik egy részét maradásra bírja Beleriandban. Ők lesznek a Falathrim, Falas Tündéi, Círdan népe.

1150 : Olwë indulni akar Amanba, de Elwë népe Belerinadban marad. Ulmo összegyűjti az indulni szándékozó tündéket a szigeten, ami az Eressëa nevet kapta, és elindulnak Aman felé.

1151 : Ossë és a Telerik kérésére Ulmo megállítja Eressëa szigetét Eldamar Öblében. Itt a Telerik láthatják a Fák fényét, de mégis a Tengernél maradnak.

1152 : Elwë felébred a varázslatból, és feleségül veszi Meliant. Népe rátalál, ők lesznek a sindák, a Szürketündék, Elwë Singollo (Thingol) királysága alatt.

1161 : A Telerik Eressëa szigetéről átköltöznek Amanba. Ossë megtanítja nekik a hajóépítést, és hattyú vontatta hajókon átköltöznek a szárazföldre.

1162 : Olwë a noldák segítségével elkezdi Alqualondë építését.

1165 : A vanyák közül az utolsók is elköltöznek Tirionból, ahol így már csak noldák maradtak. A noldák a Telerikkel lesznek szorosabb kapcsolatban.

1179 : Megszületik Fëanor, Finwë és Míriel fia. Míriel belehal a szülésbe. A noldák sokat fejlődnek Aulë tanításával, és megtalálják az első drágaköveket. Tirionban Rúmil feltalálja az írást.

1190 : Megszületik Fingolfin, Finwë és Indis fia.

1200 körül : Neldorethben megszületik Lúthien, Thingol és Melian gyermeke, a tündék legszebbike. Letelik Melkor rabságának első korszaka.

1230 : Megszületik Finarfin, Finwë és Indis második fia.

1200-1250 : Thingol és Melian hatalma kiterjed egész Beleriandra.

1250 : Fëanor felnő, képességei kiteljesednek. Továbbfejleszti Rúmil betűit, feltalálja a fëanori írást. Belerinadban a sindák először találkoznak a törpökkel.

1280 : Finarfin elveszi Eärwent, Olwë lányát. Ezzel kapcsolat alakul ki a noldák és Thingol családja között (Olwë Thingol testvére volt).

1300 : Thingol a törpök segítségével felépíti Menegrothot, az Ezer Barlangot. Letelik Melkor rabságának második korszaka.

1350 : A nandák egy része Beleriandba érkezik Denethor vezetésével. Ossiriandban telepednek le, ők lesznek a Laiquendi, a Zöld-tündék.

1362 : Megszületik Galadriel, Finarfin és Eärwen lánya Eldamarban.

1400 : Letelik Melkor rabságának harmadik korszaka. A Valák tanácsa elé idézik, ahol bocsánatot nyer.

1410 : Melkor tíz éve él felügyelet alatt Valinorban. Segíti a tündéket és a Valákat. Elkezdi behálózni a noldákat.

1449-50 : Fëanor elkészíti élete főművét, a Szilmarilokat, amelyek a Két Fa fényét zárják magukba.

1450-90 : Melkor további hazugságokkal és gonosz suttogásokkal megrontja a noldákat. A noldák elkezdenek lázadozni a Valák ellen, és fegyverkeznek. Egy vita során Fëanor kardot szegez Fingolfin ellen.

1490 : A lázongások miatt Fëanort a Valák tanácsa elé idézik, ahol fény derül Melkor mesterkedéseire. Tulkas és Oromë elindul Melkor elfogására, de Melkor megszökik Valinorból. Fëanort tizenkét évre száműzik Tirionból. Fëanor felépíti Formenost, és ott lakik apjával és népével a száműzetése alatt.

1492 : Melkor megjelenik Finwë házánál Formenosban, de Fëanor meglátja benne a Szilmarilok iránti vágyat, és elzavarja. Melkor az Avathar vidékére megy, és találkozik Ungolianttal.

1495 : Manwë ünepséget rendez Valmarban, ahol Fëanor és Fingolfin kibékül. Melkor és Ungoliant betör Valinorba, és elpusztítják a Két Fát. Melkor Formenosban megöli Finwët, és elrabolja a Szilmarilokat. Fëanor megátkozza Melkort, és Morgothnak nevezi. Beszédet mond a noldák előtt Tirionban, és sürgeti őket, hogy menjenek vissza Középföldére. Fiaival esküt tesz, hogy bármi áron bárkitől visszaszerzik a Szilmarilokat. A noldák távoznak Valinorból Manwë tanácsa ellenére. Az Alqualondëi Testvérmészárlásban elrabolják a Telerik hajóit. Morgoth és Ungoliant a Lammoth vidékén összecsap, és Ungoliant délre menekül, és az Ered Gorgorothban telepszik le. Morgoth visszatér Angband erődjébe, újjáépíti, és kapuja fölé emeli a Thangorodrim csúcsait. Daeron Doriathban megalkotja a rúnákat.

1496 : Araman vidékén Mandos megjelenik a noldák előtt, elmondja nekik Észak Próféciáját, és a Noldák Végzetét. Finarfin a noldák egy részével visszatér Valinorba.

1497 : A noldák elérik a Helcaraxë vidékét. Fëanor népe a hajókon átkel Középföldére, Fingolfin népét a parton hagyják. Fëanor felgyújtja a Telerik hajóit Losgarban. Fingolfin népe gyalog kezd átkelni a Helcaraxë jegén. Morgoth két ork-sereggel megtámadja Thingolt. Denethort, a Zöld-tündék királyát megölik az orkok Amon Ereb dombján. Thingol megveri a keleti ork sereget, majd visszavonul Doriathba. Melian láthatatlan fallal veszi körül Doriath birodalmát. Fëanor serege legyőzi a nyugati ork-sereget, és egészen Angbandig üldözi őket (Dagor-nuin-Giliath). Gothmog, a Balrogok Ura megöli Fëanort. Morgoth elfogja Maedhrost, és a Thangorodrim nyugati csúcsára bilincseli.

1495-1500 : Yavanna és Nienna sikertelenül próbálják életre kelteni a Két Fát. Telperion egy utolsó ezüst virágot hoz, Laurelin egy arany gyümölcsöt. Ezeket a Valák Aulënak adják, aki elkészíti belőlük a Holdat és a Napot. Két maia megbízást kap, hogy vezessék az új fényeket az égbolton. Tilion kapja a Holdat, Arien a Napot.

1500 : A Valák felépítik az Elvarázsolt Szigeteket, ezzel beteljesül Mandos jövendölése: a Valák elzárják Valinort a noldák elől. A Hold felkerül az égre, majd később a Nap is. A Hold első felkeltekor Fingolfin Középföldére ér, és megfúvatja harsonáit. A Nap első felkeltekor az emberek felébrednek Hildórienben, Középfölde keleti részén.

(Forrás: History of Middle-Earth X: Morgoth's Ring - Annals of Aman
History of Middle-Earth XI: War of the Jewels - The Grey Annals)

Készítette: Ulmo

Utoljára frissítve: vasárnap, 25 augusztus 2019 10:55

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére