- Köszönetek: 2
- Közösség
- Fórum
- Tábori Archívum
- MTT Tábor 2011 - Ithilien Ébredése
- Dol Amroth büszke népe
- Mitől Dol Amrothi a Dol Amroth-i?
Mitől Dol Amrothi a Dol Amroth-i?
- Estel Adániel
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
Mornie utúlië! Believe and you will find your way
Mornie alantië! A promise lives within you now
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Estel Adániel
- Nem elérhető
- Peredhil/Thor
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK2
- Köszönetek: 0
A válaszok önmagunkban rejlenek, csak az a kérdés, hogy van-e elég bátorság benned, hogy szembenézz velük. Úgy gondolom, hogy mindannyiunkban van valamennyi Odinból, Thorból, vagy éppen Lokiból, és rajtunk áll, hogy ebből mit tudunk hasznosítani.
- Grt
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
- Köszönetek: 3
Nekem nagyon tetszik, csak kár hogy ott a felirat a közepén.
Meg egy másik img15.imageshack.us/img15/7933/800pxcatedralsiguenza.jpg és még egy
fc03.deviantart.net/fs42/f/2009/081/a/9/...castle_by_O_Gosh.jpg
Nem tudom, hogy ismeritek-e például a portugál Mánuel stílust, amikor mindent faragványokkal díszítettek, indákkal, szőlőkkel, kagylókkal és egyebekkel, mindezt kőből, ami épp volt nekik. lh5.ggpht.com/_tKjFaWWKXWg/SwFuAPu75OI/A...ST2GtYc/IMG_1866.JPG
A zenéhez meg még akár a Blackmore's Night együttes is jöhet, mint kicsit könnyedebb középkoriasabb cucc.
Lehetnek sajátos szokásaink, szófordulataink a köszönésen kívül is ám! Mert végülis ez az amit a többiek látnak, amit érzékelnek. Például mindenki egy szál kakukkfüvet tűz a ruhájába mert az a szerencsét jelképezi. Vagy káromkodás helyett az mondjuk, hogy Manwe fosszon meg a szél minden örömétől. Akármi, bármi, hasonlók.
"Az ember azokra a történetekre emlékszik, amelyek jelentenek valamit."
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Peredhil/Thor
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK2
Lamy írta:
4) köszöntés:
Élet, Üdv, Egészség! ??? (szerintem nem sokan ismerik 3-4 ember kivételével, rövid és frappáns) : )))=
5) Kézjel: szvsz helyben agyaljunk rajta, akkor mutogatni is lehet, adiig meg úgyis nehéz elképzeni, ki mire gondol.
4.) Spártaiak! Hogy ugat a kutya?
VAU!
5.) Kézjel:
a1.twimg.com/profile_images/7154 ... o_2010.bmp
Ismeritek?
A válaszok önmagunkban rejlenek, csak az a kérdés, hogy van-e elég bátorság benned, hogy szembenézz velük. Úgy gondolom, hogy mindannyiunkban van valamennyi Odinból, Thorból, vagy éppen Lokiból, és rajtunk áll, hogy ebből mit tudunk hasznosítani.
- Grt
- Nem elérhető
Nekem az a köszönés fura, gondorinak gondori, de nekem nem tetszik, bár át lehet variálni kicsit és úgy talán még jó is lehet.
A címer egyébként a zászlón lenne rajta, vagy azt hogyan gondoltátok?
- Estel Adániel
- Nem elérhető
...mármint Pippint a Minas Tirith-beliek, de ha Tolkien így írta, alighanem elterjedt szokás volt máshol is, Dol Amroth elvégre Gondorhoz tartozik."Szemtől szembe komolyak voltak és udvariasak, meghajtott fejjel, s a mellükön keresztbe tett kézzel üdvözölték, ahogy az Gondorban szokás;"
(eredetiben: "To his face men were gravely courteous, saluting him after the manner of Gondor with bowed head and hands upon the breast;")
Akkor a zászlóra szánt hajót ezek szerint az eredeti négyszögvitorlával kéne lehetőleg félprofilból, hattyúfejű orral megrajzolni, és az sem volna baj, ha a vitorla közepén az az egyszerűsített fehér hattyú oldalnézetből-címer lenne, amit a tabardokon és a szoknyákon is szerepelne - jól értem? Mert ha igen, akkor ez alapján készítek új vázlatokat... :geek:
Zenéken még gondolkodom én is, HZ mindenesetre rúlz! :lájk:
Egyébként mindenkinek köszi az eddigi mindenféle ötletelést és tervezgetést (a háttérben zajlókat is ), Alyrnak pedig külön is köszi a részletes összefoglalót, bizonyára sokat fog segíteni a jobb beleéléshez.
(hamarosan írni fogok a Kalandozások-topikba, és remélem, legalább négyen követik majd a példámat... UPDATE: megtörtént, tiétek a pálya! )
- Milendoria
- Témaindító
- Nem elérhető
- Köszönetek: 1
de itt a link , meg az albumba feltöltöm remélhetőleg holnap a pluszképeket, hogy kicsit átláthatóbb helyen meglegyen minden.
Amúgy ma megvettük az anyagot a szoknyához/tabardhoz/zászlóhoz, nagyon szépséges, illetve valószínűleg az egyszerűsített jelképeket ráfújjuk majd sablon alapján (csodasztikus fehér textilspray-festékkel), ami gyorsan is kész van, meg szép is lehet aki meg festegetni akar, annak majd ott lesz a zászló, hogy ne maradjunk ki a mókából.
In three words I can sum up everything I've learned about life: it goes on.
- zs.gothpunk
- Nem elérhető
Nyugodtan nekem, bár nem tudom, hogy fel tudom-e tölteni.Lamy írta: Mil nem reagál, kinek küldhetem el a rajzot, hogy felpakolja ide?
- Lamy
- Nem elérhető
Nekem Dol Amroth leginkább Subway To Sally és Schandmaul hangulet:
... re=related
Hans Zimmert is szeretem, de szvsz ide valami pergős vidámabb dolog illik, elvégre a gonosz legyőzetett.
Mil nem reagál, kinek küldhetem el a rajzot, hogy felpakolja ide?
- Grt
- Nem elérhető
Mi lenne ha csempésznénk a dologba egy kicsit lazább cuccot is, mint például ez:
Délies-spanyolos, csak a révedő tüncködés elkerülése végett. Bár nem tudom, hogy mennyire kompatibilis a latinos gitár a nagyon nemesi és dicső harcosokkal, kereskedőkkel.
- zs.gothpunk
- Nem elérhető
Nekem ami elsőként a nehézlovas és tengerész témához is illik, az persze Hans Zimmer (jó, hát az mihez nem illik, igaz? ).
Lamy biztosan ismeri Faith and the Muse-ékat, itt egy mozgalmasabb nóta , hátha fel tudjuk majd használni.
- Lamy
- Nem elérhető
- Grt
- Nem elérhető
Címer: Szerintem se bonyolítsuk túl.
Meg aztán dicső nemzetségünk két családra fog bomlani, nem kell mindent egybe bezsúfolni. Lehetne egy nagy közös cucc és két kisebb külön, a két családnak akár.
Amit Lamy linkelt tüncujj nekem nagyon tetszik, egyszerű meg minden.
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Szerintem nem kell túlbonyolítani, a középkori címereket sem úgy alakították ki, hogy minden jellemző benne legyen. Az élő heraldika korában nem voltak nagyon osztott címerek. És emellett még nem is vagyunk a középkorban, a középföldei heraldikáról meg annyit tudunk, hogy Gondorban hálisten nem divat a mértani tünde heraldika (bocs, nekem annyira nem tetszik ) viszont általában egy motívumot szoktak a zászlóra/címerre tenni.
Ld Rohan lova vagy Dol Amroth hattyúja (ami hiába egy madár, ettől még a mi lovagjaink széthentelték az orkokat Pelennor mezején).
Ha már több dolgot akarunk rátenni a címerre, akkor viszont egy címerbe kellene foglalni egységes stílusban és színnel (lásd Gondor királyi címerét, ott a Fehér Fa _és_ a csillagok _és_ a korona is.)
Amihez Tolkien a középkorból egyedül tartja magát az a színre szín-fémre fém tiltása (ami egyébként nem törvény, csak szabály, tehát megszegni lehet, de nem érdemes, mert a címer felismerhetőségét csökkenti) bár itt is rögtön van kivétel a haradiak vörös alapon fekete kígyójával. (kivéve ha a fekete eredetileg ezüst volt csak oxidálódótt )
Köszönés:
Élet, üdv, egészség? Akkor már lehetne ó-númenoriul ankh udzsa szeneb is, nem? (remélem jól írtam)
Egyébként nem annyira anti-tolkieni, mert állítólag Egyiptom volt Númenor mintája...
De én gaz módon mégiscsak azt mondom, hogy találjunk ki valami egyedit. Ami nem Trónok harca, nem Star Trek, nem Star Wars, nem mittomén mi, hanem ami 2011 Tolkien tábor, Dol Amroth dicső népe...
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Lamy
- Nem elérhető
Ja, igen,a szoknya egy térd fölé érő, tehát értelemszerűen a 117 a derékrész, és kb. 1/3-adban takarja egymást a két lap elől.
Scannelni nem tudok, de fotózni igen, akkor átküldöm neked Mil. (csak a netretétellel van problémám,mert nincs tárhelyem)
- Milendoria
- Témaindító
- Nem elérhető
(meg örülök ám mindenkinek, akik megnyilatkoznak a többiek is tegyék így!
(Alyr, köszi! jó hogy leírtad mi az amit ebből átvehetünk, és mi az, ami nem jellemző)
A szoknya végleges mérete és hossza holnap megállapításra kerül, valószínűleg nem lesz bokáig érő, de mindenesetre hosszú lesz, merthát mégiscsak úrihölgyek vagyunk, vagy mi Aki küldött méretet, köszi, aki nem, azok küldjenek! a tabard a picit neccesebb, mert ugye a szoknya kötős-állíthatós. A szín sajnos olyan lesz, amilyen anyagot kapunk olcsón. Ha valaki úgy érzi, tud tuti anyagvevő helyet, olcsót, ne habozzon!
Amit Lamy linkelt kesztyű-tüncujj, hogy tetszik? én kicsit attól tartok, hogy hogyan marad fenn a karon, de végülis ha belefűzünk szalagot, akkor lehet hogy meg lehet jól oldani. de amúgy tetszik:) (szerintem inkább lovagosdis mint tüncös, tehát pláne jó.)
A címer hmm hmm. Zsolt 2. képe nekem meglódította a fantáziámat, lehet hogy érdemes lenne leegyszerűsíteni. (mondjuk amit Estel rajzolt, az kb hasonló szögből van, és széép.)
A címer alakja meg lehetne olyan, mint itt a középső.
Lamy, a rajzaidat be tudod szkennelni? mert akár picasára feldobhatjuk őket. Csináljuk külön picasa-albumot, ahova mindenki tölthet fel dol amroth képeket?
(hogy hívják a vicces hattyúlovagot? LolAmroth )
(bocsi! xD)
- Lamy
- Nem elérhető
csak most jutottam el odáig, hogy végigolvassam: máris dol amrothi vér buzog bennem : )=
1) szín: plz plz plz, legyen szép sötét lapislazulikék (Pl. www.sleysites.de/blog/wp-content ... -lapis.jpg ) és ne valamilyen félsötét királykék, mert az ronda.
2) szoknya remek, végre valami hordható cucc. Nekem van egy tökéletes példányom, a mérete: 117 cm x 42 cm (egyszerű téglalap, a kötőzsinór mindkét végen 57 cm)
3) tüncujj: ilyen karra köthetős kesztyű jellegűre gondoltatok:
de.dawanda.com/product/2207121-T ... othic-Larp
Támogatom, tök jó lenne, és rá lehet szépen applikálni a szaténszalagokat!!!!
4) köszöntés:
Élet, Üdv, Egészség! ??? (szerintem nem sokan ismerik 3-4 ember kivételével, rövid és frappáns) : )))=
5) Kézjel: szvsz helyben agyaljunk rajta, akkor mutogatni is lehet, adiig meg úgyis nehéz elképzeni, ki mire gondol.
6) címer: nekem totál nem tetszik a szembőlhajó, tényleg nem látszik a szép hattyúnyak. Akkor inkább a félprofilos megoldás, mint Estel 3-asából a 2. az legalább valami egyedi.
Illetve ha lehet még más motívum is, akkor én tennék a címerbe egy pacit (jó lovasok), kardot (harocosok), köynvet tollal (műveltek), és a hajót. Ez teljességgel megfelelne a heraldikának is, miszerint a jellemző dolgok szimbólumait mind belepakolják a címerbe. Alaknak meg mindenképp valami íveltet javasolnék, mint a 8. itt : www.ledebur.de/Heraldik/Heraldik ... edebur.JPG
Kérdés:
rajzolgatnék én is, kinek küldhetem el, aki ide fel tudja rakni?
- Grt
- Nem elérhető
Amik nekem így elsőként beugrottak dolgok:
- mi lenne ha minden napról írnánk feljegyzéseket? Van itthon tustintám és kalligráfíró tustollam, papírt meg majd viszünk, leöntjük kávéval vagy akármi. Rajtolhatnánk hozzá iniciálékat vagy egyéb cuccokat, minden oldalra egy szép hajót.
- a hölgyek tisztelete a dicső lovagjaink vagy nem lovagjaink részéről, naná. Akár személyi testőrként a keretjátékos eseményeknél, vagy csak úgy. Mi meg majd kedvesen mosolygunk és kapnak tőlünk szallagot.
- a zenén gondolkoztam még, mert az a középkorban tényleg más volt és talán minket is jobban megkülönböztetne a többi néptől. A gitárt mint lantot felhasználni, rövid, pár soros kis izéket írni és néha elénelgetni, még rímelnie se kell.
Míg írtam, a többit elfelejtettem...
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
A középkori társadalmat már az egykorú definíció szerint is három fő csoport alkotta, a három rend – oratores, bellatores, laboratores, azaz az egyház, a harcosok és a dolgozók.
A középkori ember életének az Istenhit és az egyház elválaszthatatlan része volt, Istenben sokkal kevésbé hittek, mint inkább tudták, hogy van – éppen ezért az ateizmus fogalma ismeretlen volt a számukra. A hit és annak szimbólumai ezerféleképpen átszőtték az emberek életét, akik együtt éltek velük, ismerték és használták őket.
A középkori világkép és világszemlélet erősen különbözött a maitól, a mai racionális-tudományos gondolkodással elég nehéz megérteni a középkorit, a csodákban, mágiában, természetfeletti lényekben való hitet (és ez a hit, akárcsak a fentebb említett Istenhit, sokkal inkább tudás), a dolgok szabad visszafordításában való hitet és a tapasztalati logikát, meg az ezen alapuló elméleteket.
Az akkori emberek szerették a szép eszméket, szerettek ezek felé törekedni. Ilyen eszmény volt az egyházban a szerzetesi, mint a tisztaság megtestesítője, a világiak között pedig a jó lovag, aki a jó ügyért harcol, a jó király, aki bölcsen uralkodik és így tovább.
Egy ideális középkori országban a nép szerette a királyt, aki bölcsen és békében uralkodott, a földek bőven teremtek, a lovagok pedig kiszabadították a hölgyeket az ellenség karmaiból, vagy lovagi tornákon bizonyították vitézségüket. Ilyen ideális királyság volt Arthuré, amit időről időre nagyon szerettek volna feltámasztani, de legalábbis felidézni, törekedni azon nemes lélek felé, ami ezeket a lovagokat jellemezte.
Az egyházi jellemzők csak lassan épültek be a lovagi eszmébe, de akkor annál erősebben, létrejöttek az egyházi szerzetes-lovagrendek, a Templomosok, a Johanniták és a többiek.
A valóságban persze nem voltak ideális királyságok, a lovagok, akik nemes eszmékre esküdtek fel, különösebb szívfájdalom nélkül gyilkoltak a hadjáratok során, és az egyes királyokat sem csak a rossz tanácsadók vezették félre.
A középkori társadalom, a feudalizmus úgy épült fel, ahogy manapság a szervezett bűnözés. Jött a nagy erős fegyveres, aki ma Igor és Szergej, felajánlotta a hely tulajdonosának, hogy védelmébe veszi Jurij úr nevében, ha fizet. Ez a hely akkoriban általában egy falu volt, nem mondjuk egy bolt vagy egy étterem, mint manapság, de az elv ugyanaz. Jurij és Szergej garantálja, hogy más szövetkezetek tagjai ne zargassák a tulajt, ezért cserébe védelmi pénzt kérnek. Ezt a védelmi pénzt hívták régen adónak, később nálunk kilencednek. Jurij főnök meg idővel csatlakozott egy nagyobb főnökhöz, és amikor eljött az ideje, a főnökök egy vezetőt választottak maguk közül, csak nem keresztapának hívták, hanem királynak. Ez persze az idők során nagyon sokat változott, olyan eszmei tartalommal telt meg, amire a dolog létrehozói igen ferde szemmel néztek volna – vegyük csak példának azt, hogy egy királyt a templomi koronázása során püspökké (vagy majdnem püspökké) volt szokás szentelni.
Az emberek többsége meglehetősen szegény volt, még a városokban is, sőt az utóbbi helyeken mai ésszel elképzelhetetlenül zsúfoltan is éltek. A gazdagok, még a királyok sem éltek akkora kényelemben, amit ma egy átlag panellakás tud szolgáltatni. Az emberek nem utaztak sokat, már a szomszéd falu is majdnem külföld volt, a távolabbi vidékeken meg bármi megtörténhetett. Büdös volt, kosz volt, járványok tizedelték a népet, a régebben bevett általános nézet szerint az emberek éppen csak túlélni akartak, mert a világ egy siralomvölgy, és majd a mennyországban…
Nos, ez nem igaz.
Miután olyan sokat írtam az eszmékről, talán sejthető, hogy ez elég nagy marhaság. Az emberek minden korban egyformák. Szeretik a szépet, szeretik a színeset és a különlegeset, és nem utolsó sorban egymást.
Mivel a középkorban az írásbeliség sokkal kisebb körben volt elterjedt, a képeknek sokkal nagyobb szerepe volt. Minden falfelület – különösen a templomokban és előkelő helyeken – amit elértek, általában ki volt festve, méghozzá igen aprólékosan. Kedveltek voltak még a falikárpitok is (például az Anglia meghódítását ábrázoló Bayeux-i képregény, (lásd itt: en.wikipedia.org/wiki/Bayeux_Tapestry az oldal alján ott van az egész), vagy a fent említett, mára szinte teljesen feledésbe merült szimbolikát felidéző Hölgy az egyszarvúval sorozat (lásd: en.wikipedia.org/wiki/The_Lady_and_the_Unicorn ).
És persze a képi ábrázolásoknál és az időtlen szépségnél elkerülhetetlen említeni a kódexeket, azt hiszem, ezt nem kell magyarázni, itt látható az oxfordi bodleian library direkt képekre kihegyezett gyűjteménye : www.bodley.ox.ac.uk/dept/scwmss/ ... browse.htm Külön poén Bábel tornyának Minas Tirithként való ábrázolása a 14. századi itáliai Isteni színjátékban)
Mindezek mellett a költészet is virágzott, lovagregények születtek, (vannak magyarul is, kellő lovagi viselkedéshez ajánlom a Lancelot a kordé lovagja illetve az Yvain, avagy az Oroszlános Lovag címűeket ) históriás énekek, rövidebb dalok.
Ezeket nagy többségében bonyolultabb vagy egyszerűbb zenei kísérettel adták elő (mivel a közönség többsége, sőt gyakran az szerző sem tudott írni). Például itt van két kedvencem, az egyik egy kora-középkori dolog, még a kereszténység előttről, a Beowulf, előadja Benjamin Bagby, (sajna csak részlet), illetve az a dal, amelyet szörnyű német fogságában szerzett Oroszlánszívű Richárd (igen, az angol király, a Harmadik Keresztes hadjárat nagy hadvezére, és Sean Connery a Robin Hoodban ). (lásd, bár nem a legjobb feldolgozás, de ezt találtam: )
A szerették egymást pedig… ez is két részre osztható, van az elv, az udvari szerelem eszménye, ami a plátói kapcsolatot teszi példává, (már többé-kevésbé) ennek legfőbb példaadó regénye a Rózsaregény, ami tulajdonképpen csak szimbolikus alakokat szerepeltet, de ettől még szép és olvasmányos. A gyakorlati rész pedig, nos… olvassatok Villont, vagy Carmina Buranát.
Még folytathatnám ezer példával, de talán elég ennyi, hogy érzékelhető legyen ez a furcsa kettősség az élet nyersesége és az eszmék tisztasága között.
A középkori ember törekedett az eszmék felé, időről időre, ha megvalósítani nem is, de eljátszani eljátszották, a lovagi tornákon divat lett a lovagregények „live RPG” előadása – de legalábbis utalásszintű felidézése – (és itt jegyezném meg, hogy a társadalmi rangok, vagy osztályok sem voltak kőbe vésve, a legkésőbbi középkort kivéve egy jó harcos kellő bátorsággal a legalsó rétegekből egészen a legmagasabbikba emelkedhetett végigharcolva a lovagi tornákat, bizonyítva vitézségét és beszedve a váltságdíjat a legyőzöttektől. Aki nem hiszi, nézzen utána William Marshal életének . Természetesen ezernyi békésebb út is vezetett fölfelé, ezeket csak a középkor végére kezdték elnyesegetni a vezető rétegek, nem kis ellenállást váltva ki ezzel)
A középkori emberekben valahogy nem okozott lelki törést az életük és a követett eszmék közötti szakadék. Igyekeztek megfelelni az eszméiknek, felidézni az elmúlt aranykort, és hittek benne, hogy egyszer sikerül újra megvalósítani. (az angolok „hivatalosan” máig várják Arthur király visszatértét, például. A 16. század elején majdnem „visszatért”, de Arthur herceg elhalálozott, és öccse, VIII. Henrik lett a király. A többi meg – már történelem. )
Középfölde és a középkor, avagy mit ültethetünk át és mit nem:
1. Elvek és eszmék.
A középkori lovagok jó tulajdonságai alapvetően a pogány idők germán hősein alapulnak, tehát elvileg nincs akadálya a lovagi eszme bizonyos részeit átvenni. A dol-amrothi fegyverzet is kompatibilis ezzel (elvégre a lovagok a 14. század második feléig nem hordtak lemezpáncélokat, ahogy mi sem), de a harcászat nem, mivel egy lovag legalább 4-5 csatlóssal indult háborúba, nálunk ilyenről nincsen szó.
Viszont a lovagi eszméből nem vehető át az önálló fegyveres nemesi rétegre való vonatkozás, mivel ilyen réteg Gondorban nincsen, sem az egyház és a hit a bonyolult szimbolikájával, szervezetével és szentjeivel együtt.
2.
Társadalmi rétegződés
Gondorban tudtommal nincsen meg a feudalizmus, nincsen vazallusi rendszer, és végképp nincs egyház, tehát az egész középkori társadalom hiányzik. Senki nem jobbágya senkinek, alapvetően szabad emberek lakják az országot, és a király sem azért király, mert az előkelők támogatták.
3. Kultúra
Középföldén is megvannak a saját szimbólumok, a Két Fa, a Szilmarilok, csillagok, (ezek nem csaka tünde kultúra részei, hanem minden tündebarát kultúráé is) és alkothatunk is újakat, hiszen az Első Kor történetei tele vannak példamutató hősökkel.
A zenét, képi ábrázolási stílust, efféléket szerintem gond nélkül átvehetünk, csak a saját szimbólumainkat kell a középkoriak helyére tenni. (illetve sajnos a halálkultusz Númenorral elsüllyedt, azt semmilyen formában nem javaslom)
Na így hirtelen ennyi jutott eszembe, ez is bőven sok, gondolom. (ha mégsem, nos, a lovagi tornákból szakdolgoztam, elég sokat tudok róluk mesélni, ha gondoljátok…)
A középkori gondolkodás megértéséhez javasolt olvasmány:
Umberto Eco: A Rózsa neve
Az Oroszlános Lovag (Yvain)
Lancelot, a kordé lovagja
Amit nem ajánlok:
Ken Follett: A katedrális
UŐ: Az idők végezetéig
(ezek igen izgalmas könyvek, de számomra rettentően idegesítő volt a szereplők teljesen modern gondolkodása)
Angolul tudóknak lovagi eszményekről: Ramón Lull-William Caxton: The Book of the Ordre of Chyualry (ja igen, ez nem mai angolsággal van írva, de érthető, és annál hangulatosabb)
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Patiszon
- Nem elérhető
- Ismerd meg magad!
www.flickr.com/photos/28074232@N ... 2657721120
cghub.com/files/Image/016001-017 ... 44_max.jpg
www.spelljammer.org/ships/drydock/SwanShip.html
www.flickr.com/photos/michiexile/3674346863/
A barát dolga az is, hogy szemére vesse barátjának, ha ostobaságot akar elkövetni.
- zs.gothpunk
- Nem elérhető
Earendil hajója , John Howe munkája.
Koncepciórajz a Battle for Middle Earth játékhoz.
- Grt
- Nem elérhető
A Valák tisztelete esetleg a rituáléban jöhetne ki, a pici műsorban amit majd kell csinálnunk.
Nekem a Zsolt-féle alkarátfogós köszönés tetszik, nyilván a fiúknak egymás között. A többi verziónál meg szerintem a meghajlós-biccentős teljesen jó.
Tudom hogy a Hosszú és eredményes életet! köszönés a vulkániaknál szokás a Star Trekben. Csak vicces.
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Üdv néked / néktek!
Ha viccesek akkor:
A Hattyú legyen veled!
Egyébként, tekintve, hogy bennünk romlatlan folyik a númenori vér, és élő dolog a valák tisztelete, bármi efféle is lehet köszöntés, mint "Ulmo áldása kísérjen utadon" "A Nyugat Urai tekintsenek reád".
És így tovább, lehetőleg kevéssé réveteg-tündésen előadva. (bár akkor mi leszünk az idei réveteg tünde csapat a sindák helyett, akik direkte antirévetegek lesznek idén)
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Milendoria
- Témaindító
- Nem elérhető
zs.gothpunk írta:
Ez nekem is tetszik. Kiegészíteném még azzal, hogy a fiúk köszönthetnék egymást alkarfogással. Az a fajta kézfogás, amikor egymás alkarját szorítjuk meg.Tirion Equniel írta: Mint köszöntés:
\\//, - „Hosszú, és eredményes életet!”?
ömm... www.phrases.org.uk/meanings/live-long-and-prosper.html
állítólag ez magyar fordításban 'hosszú és eredményes életet!'
én nem erőltetném, pláne mivel tényleg számomra is egy kicsit klisé-szagú...
azthiszem a legnehezebb feladat az lesz, hogy megtartsuk nemes tartásunkat és előzékeny udvariasságunkat, de ne váljunk pátoszos csillagimádó tünde-hasonmásokká (a klasszikus tündékre gondolok, nem az ideiekre, akik menők lesznek )
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
zs.gothpunk írta:
Ez nekem is tetszik. Kiegészíteném még azzal, hogy a fiúk köszönthetnék egymást alkarfogással. Az a fajta kézfogás, amikor egymás alkarját szorítjuk meg.Tirion Equniel írta: Mint köszöntés:
Nekem nem tetszik.
A köszöntés legyen rövid, és kevésbé klisés, szerintem. (akkor már lehetne "Jószerencsét" is, bár bánya nélkül az nem szokott teljesen őszinte lenni)
Kézfogósdi helyett nem elég, ha meghajlunk/biccentünk?
(ettől még ez csak a véleményem, és nem fogok meghalni/egész tábor alatt duzzogni ha leszavazzátok )
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- zs.gothpunk
- Nem elérhető
- Közösség
- Fórum
- Tábori Archívum
- MTT Tábor 2011 - Ithilien Ébredése
- Dol Amroth büszke népe
- Mitől Dol Amrothi a Dol Amroth-i?