Film <-> Könyv különbségek
- Leguanember
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
Morgana: Fogadd tiszteletem hozzászólásodért . Csatlakoznék hozzá, de megkérdezném(nem tőled, úgy általában): Honnan tudhatnánk, hogy Tolkien igazat írt? Azt, hogy valóban mi történt akkor, e világ Harmadkorában, a Gyűrűháború idején, több mint 9000 évvel ezelőtt, mikor a Nyugatvégi Piros Könyv íródott? Jól tudjuk, A Gyűrűk Ura ennek J.R.R. Tolkien tudós nyelvészprofesszor által fordított kivonata, változata, de lehet, hogy átirata?! Elképzelhető, hogy Tolkien saját magából is beleírt valamicskét, hogy a hobbitok esetleg nehézkes, kevéssé érthető történetmesélést érthetőbbé, élvezhetőbbé tegye? Nem valószínű. A hobbitok lelkes és kitűnő krónikásokként ismertek, Tolkien pedig tisztelte a szövegeket, nem írta volna át sem a régiesnek ható szerkezeteket, sem a beléjük foglalt történeteket. Azonban mi történik, ha egy ősi nyelven keletkezett, több ezer oldalnyi írás kerül egy olyan ember kezébe, aki életét Európa régi, ködbe vesző nyelveinek tanulmányozásának szenteli, s aki felfedezni véli benne az általa hőn szeretett kelta vagy óizlandi kifejezéseinek, szóelemeinek gyökereit? Mi történik, ha ezek jelentését visszafejti, s közben lenyűgözi őt a páratlan gazdagságú anyag, melyhez foghatóval még történész, régész sem találkozott, s melynek nyelve minden kétséget kizáróan Ó-Európa nyelveinek közös eredetetét rejti magában, a Közös Beszéd, melyet nyugorinak nevez el egy bizonyos Piros Könyv elbeszélései alapján? S mi történik akkor, ha többéves megfeszített munka gyümölcsét veszélyezteti az a tény, hogy bizony nem állta ki az idők próbáját Nyugatvég Piros Könyve, hiányoznak belőle teljes fejezetek, van, ahol a tinta kopott el vagy csak elhalványult? Ha úgy néz ki, hogy kárba vész hosszú évek alatt összegyűjtött tudás? Lehetséges ez? Hány ezredéve nem szólalt élőlény e nyelven, hány csatát és háborút vészelt át a könyv, hány és hány esztendeig mosta víz, tépte szikla, borította föld, repesztette fagy, s hány lap porladt, s veszett el örökre, míg oly emberhez került, aki gondját viseli majd? Mi lesz, ha Tolkien professzor időt és fáradtságot nem kímélve beleássa magát Középfölde világába, hogy az elveszett részek helyébe olyat alkosson, mely a lehető legteljesebben illeszkedik hobbit írójának stílusához, mely a tőle megszokott aprólékossággal és óvatossággal készül, hogy észrevehetetlenül belesimuljon a történetbe? Ha elkészül, és nekiállhat a tényleges fordításnak, mint évekkel azelőtt Sir Gawain történetének? Az emberi élet véges, s a professzort az aggasztotta leginkább, hogy nem lesz ideje befejezni művét, ezért nem volt képes figyelmét egy dologra összpontosítani, csapongott ide-oda , kétségbeesett, kapkodott, s ez lett oka, hogy különböző ellentmondások gyökereznek a fordításban, rejtélyek, melyekre nincs megoldás. De még így is hatalmas az életmű, felfoghatatlan, akár ezt is hogy véghez vitte. Egy kérdés marad hát csak. Hová lett vajon a Nyugatvégi Piros Könyv szakadt, hiányos, a hobbitok által többtucatszor lemásolt és átdolgozott példánya? Ki tudja, hátha a Tolkien polcairól utolsóként leemelt jegyzetek mélyén lapul egy cédula, melyen ceruzával ráfirkantva az áll: [size=9:fizemzrl]Aiya, edan! This is the end. [/size]
Így eshet meg az, hogy a vásznon azt látjuk, ami valójában történt Középfölde Harmadkorának 3019. esztendejében!
TEGYETEK JÓT, MERT TUDTOK.
Minden más hiábavalóság.
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Leguanember
- Nem elérhető
Nos, ide való ez a hozzászólás, bár a TTT-topikot folytatná: 53 kisebb-nagyobb változtatásról, különbségről van tudomásom, kb. 50 %-uk biztosra vehető.
25 közülük a hatás fokozására hivatott, ezek legtöbbje valóban lesz a filmben(pl. előzetesből kiderült), és ellenérvként az új stáb által kitalált dialógokat(nem tolkieni szöveg, még alapja sincs), illetve egyszerűen azt említeném, hogy nem úgy van a könyvben, ami -valljuk be- nem túl épkézláb contra.
5 a Tolkien műveire oly jellemző aprólékosságból, mélységből vesz el, s ugyancsak ennyi amely viszont forrásom szerint:" Tolkien karaktereinek\munkájának megcsúfolása"
1 db mindössze, mely nevetséges butaságként van említve -Legolas már elhíresült deszkázása.
Végül saját véleményként: 3 változtatást helytelennek tartok, de nem megbocsáthatatlannak; s nem minőségileg, hanem mennyiségileg vaskosnak 4-et. PJ-nek rendkívül nehéz dolga volt, főleg a három történeti szál összefogására és egyidejűsítésére gondolok itt.
TEGYETEK JÓT, MERT TUDTOK.
Minden más hiábavalóság.
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Morgana
- Nem elérhető
- Köszönetek: 1
emeldir írta:
Morgana írta: én úgy tudom, angol, de nézzünk utána. Bár ez már mind off...
Lehet, hogy azért gondolod, hogy angol, mert az Elizabeth-ben játszott.
Date of birth (location)
14 May 1969
Melbourne, Victoria, Australia
Mini biography
Cate Blanchett graduated from Australia's National Institute of Dramatic Art in 1992...
us.imdb.com/Name?Blanchett,+Cate
Ok, megadom magam.
De az összes többi, amit írtam, áll!
S. P. Q. L.
"Szabad járása van a létből a semmibe,
a semmiből a létbe."
- Minerva
- Nem elérhető
- Köszönetek: 0
"Kard vagyok a sötétségben! A falak őre vagyok! A tűz vagyok, amely elűzi a hideget! A fény, amely elhozza a hajnalt! A kürt, amely felébreszti az alvókat!"
- Namarie
- Nem elérhető
Talán már írtam, hogy szerintem sokat ártott a Tolkien-képnek, hogy Amerikában lett először közismert, popularizálták esetenként teljesen nyakatekert módon. Pl: Eowynt Aragorn a Hildebrant- illusztráció szerint egy tál csirkelevessel támasztja fel. lehet, hogy viccnek szánta, de elég rossz. A magyarul megjelent könyvben felnagyítódik Arwen szerepe, és nézzétek csak meg némely Galadriel- képet és a szökőkutat!
Nem vagyok színházi szakember, de én azt éreztem a film alatt, hogy több van a szereplőkben, mint amennyit felszínre juttathatnak. Vannak pillanatok, ahol megmutatkozik, hogy milyen jó drámai színészek, de az akció sok esetben ennek kárára megy.
"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"
- hedge_hog
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
Morgana írta: én úgy tudom, angol, de nézzünk utána. Bár ez már mind off...
Lehet, hogy azért gondolod, hogy angol, mert az Elizabeth-ben játszott.
Date of birth (location)
14 May 1969
Melbourne, Victoria, Australia
Mini biography
Cate Blanchett graduated from Australia's National Institute of Dramatic Art in 1992...
us.imdb.com/Name?Blanchett,+Cate
~ Une lumi
- Minerva
- Nem elérhető
Morgi, sztem kérdezzük meg a Cate-istákat. OFF:off. On:on.Morgana írta: Minerva, én úgy tudom, angol, de nézzünk utána. Bá ez már off...
"Kard vagyok a sötétségben! A falak őre vagyok! A tűz vagyok, amely elűzi a hideget! A fény, amely elhozza a hajnalt! A kürt, amely felébreszti az alvókat!"
- Morgana
- Nem elérhető
Minerva, én úgy tudom, angol, de nézzünk utána. Bár ez már mind off...
S. P. Q. L.
a semmiből a létbe."
- Gandalf
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
- Elanor
- Nem elérhető
Az a lényeg, hogy PJ meg tudta teremteni azt a tipikus GYU hangulatot
Ha csak dramatugiai változtatásokat nézzük, akkor azok nem olyan vészesek, kellenek is bele (pl vki más helyszínen mond vmit, mint a könyvben stb), csak akkor kezdődnek a bajok, amikor egy szereplő jelleme teljes pálfordulatot vesz. Mostanában erről folyik a szó a TTT-s topicban, és sztem, miután megnéztük a filmet, még fog is folyni... [size=9:3udc23sz]aki még nem találta ki, Faramirról beszéltem...[/size]
I feel complete when I feel sick inside
- Minerva
- Nem elérhető
Morgi: igazad van, de Cate nem angol, hanem ausztrál [size=9:3g4ao5zi](Ugye? 8O)[/size]
Gandalf: bocsi, abbahagytam az offolást.
Elrond: sztem Cate szebb civilben, mint a filmben...
- Ery
- Nem elérhető
"Valami lóg a levegőben! Sajnos nem Maedhros..."
Καναπή!
- Elrond
- Nem elérhető
The echo of a distant time
Comes willowing across the sand
And everything is green and submarine
- Morgana
- Nem elérhető
Viszont ez mégis csak az ő fantáziájában, lehetőségeiben (és pénztárcájában - pontosabban a merész producerekében) élő GyU. Ezt nem szabad feledni.
A másik pedig az, hogy a film, a dramaturgia követel bizonyos szabályokat, melyeket követni kell, különben nem működik a történet. (Többek között ezért van az, hogy nemcsak az idő miatt kellett kihagyni Tomát és az Öregerdőt. Tény, hogy a történet fő fonalához nem illeszkedik szervesen, viszont így legalább várnak még meglepetések arra, aki a film hatására olvassa a könyvet )
Ehhez szükség van bizonyos változtatásokra, kicsit mindig bele kell nyúlni a történetbe, hiszen a vászon egészen más eszközökkel 'dolgozik' mint a könyv...
Persze vannak, amikért kár, részemről pl. Arwen karakterének felnagyítását sajnálom, bár értem a koncepciót (nem Liv szerepeltetésére gondolok, hanem a nyugaton bevett -kötelező a szerelem- fogásra, aminek szükségességéről nálunk Európában igencsak megoszlanak a vélemények...).
Félek, hogy ez az egész majd Éowyn kárára történik, aki az egyik legkedvesebb szereplőm a történetben...
De ez van (A hibákról majd másutt.)
A személyes véleményem, hogy Cate nem szép nő, sőt tipikus savószemű angol, de olyan erőteljes kisugárzása van, ami tökéletesen alkalmassá tette a hatalmas Galadriel megformálására.
Ha megróbálnám elválasztani a szépséget, én is azt mondanám, ne ő alakítsa a tündék úrnőjét, de ha a lényére figyelek..., nem tudom, találhattak volna-e jobbat!
S. P. Q. L.
a semmiből a létbe."
- Elanor
- Nem elérhető
Elanor írta: egyébként vannak itt a fórumon olyan úriemberek, akiknek szimpatikus [size=9:egwsqncg](főleg a mosolya )[/size]
Gandalf írta: Éowyn nem is ronda....
Igen, többek között Rád gondoltam
- Ery
- Nem elérhető
Καναπή!
- Gandalf
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
- Ery
- Nem elérhető
Καναπή!
- Elrond
- Nem elérhető
- Ery
- Nem elérhető
Na ne!
Igaz nincs kifogásom ellene, mert egy aranyos kislány, jó színész stb... de lássuk ben gyerekek, hogy tündének egyáltalán nem való.
Cate-tel inkább az a baj, hogy a rövidre vágot Lothlorieni rész miatt az összhatása nem jött át teljesen.
Καναπή!
- Elanor
- Nem elérhető
Cate esetére csak annyit tudok mondani: tipikus "ízlések és pofonok" effektus amennyire női szemmel meg tudom ítélni, sztem sem ő a legszebb nő, akit valaha láttam, de azért nem használnék rá olyna jelzőket, mint amiket Te!
Apropó: a bővített változatot láttad? Abban nagyon kedvesen mosolyog, ott sztem szép!
Miranda Otto-ra ugyanezt tudom mondani... egyébként vannak itt a fórumon olyan úriemberek, akiknek szimpatikus [size=9:1gdn1679](főleg a mosolya )[/size]
Amiatt mert PJ nem ugyanúgy képzelte a szereplőket, mint a rajongók sztem még lehet élvezni a filmet!
- hedge_hog
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
Miranda Otto meg a legtökéletesebb Éowyn, akit csak el tudnék képzelni, féltem is, hogy majd egy hidrogénszőke bombázót raknak be a szerepre. Pont olyan, amilyennek elképzeltem. Figyeltétek már, hogy milyen tartása van? Szerintem szupi lesz.
~ Une lumi
- Elrond
- Nem elérhető
- [Nerwen]
- Nem elérhető
Éowyn viszont nekem se naon tetszik, túl csontos a feje, meg gülü szemei vannak, de azért ő se csúnya, szal mindketten szépek, nna.
"In my sleep unsuspecting put a gun to my head.
I hate my pathetic life"
- Rabyn
- Nem elérhető
Galadrielre én is sokkal sokkal szebb nőt tudtam volna!!! Pl Meg Ryant akinél belűlőlről jön a szépsg.. De mint tudjuk a szépség realitv dolog....
"Én szóra váltanám a gondolatot de félek, hogy nem érdekel.."
- Telcontar
- Nem elérhető
Óriási dolog, hogy a hatására Magyaroországon is emberek ezrei olvasták el a könyvet. Ez csodálatos.
Szintén nagyra értékeltem a szép tájakat, a balrog megjelenítését, Hobbitfalvát, Móriát.
Nagyon nem tetszett, bár el tudom fogadni, hogy sok jelenetet átdolgoztak. A Hobbitfalváról való indulás és a Bríbe érkezés közötti rész egyszer?en sokkolt, azóta nem tudom szeretni a filmet.
De mindennek a végén, van egy momentum, ami értelmetlen volt, és akkorát hibáztak vele, amely miatt soha nem fogom tudni Peter Jackson nevét elismeréssel említeni. Nevezetesen, hogy minden id?k egyik leggyönyör?bb asszonyának, Galadrielnek a szerepét egy visszataszítoan csúnya n?re osztották.
Halál Kate Blanchettre! Meg a szerepl?válogatóra is... Ízlésficamát csak tovább er?síti Éowyn esete.
Nem hiszem, hogy nehéz lett volna esztétikus megjelenés? szerepl?ket keresni egy-egy ország leggyönyör?bbjeinek szerepére...
Ezt sosem fogom megbocsátani.
- Ery
- Nem elérhető
Egyetlen zavaró momentum talán csak a palantít korai játékbahozása, bár a TTT-ben remélem ez a rész is tisztázódik.
Καναπή!
- Penngaladiel
- Nem elérhető
- Nuwanda
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
De lehet, hogy hülyeség, ezesetben bocsi. Lehet, hogy csak így volt designeos, és nem érdemes célzatos rendezést keresni.
"I went into the woods, because I wanted to live deliberately."
- Mike
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4