Film <-> Könyv különbségek

Több
21 éve 10 hónapja #90286 Írta: Leguanember
Leguanember válaszolt a következő témában: Film <-> Könyv különbségek
El&#337;z&#337; összefoglalóm nem rosszalló célzattal, hanem bemutatóival készült.
Morgana: Fogadd tiszteletem hozzászólásodért :o . Csatlakoznék hozzá, de megkérdezném(nem t&#337;led, úgy általában): Honnan tudhatnánk, hogy Tolkien igazat írt? Azt, hogy valóban mi történt akkor, e világ Harmadkorában, a Gy&#369;r&#369;háború idején, több mint 9000 évvel ezel&#337;tt, mikor a Nyugatvégi Piros Könyv íródott? Jól tudjuk, A Gy&#369;r&#369;k Ura ennek J.R.R. Tolkien tudós nyelvészprofesszor által fordított kivonata, változata, de lehet, hogy átirata?! Elképzelhet&#337;, hogy Tolkien saját magából is beleírt valamicskét, hogy a hobbitok esetleg nehézkes, kevéssé érthet&#337; történetmesélést érthet&#337;bbé, élvezhet&#337;bbé tegye? Nem valószín&#369;. A hobbitok lelkes és kit&#369;n&#337; krónikásokként ismertek, Tolkien pedig tisztelte a szövegeket, nem írta volna át sem a régiesnek ható szerkezeteket, sem a beléjük foglalt történeteket. Azonban mi történik, ha egy &#337;si nyelven keletkezett, több ezer oldalnyi írás kerül egy olyan ember kezébe, aki életét Európa régi, ködbe vesz&#337; nyelveinek tanulmányozásának szenteli, s aki felfedezni véli benne az általa h&#337;n szeretett kelta vagy óizlandi kifejezéseinek, szóelemeinek gyökereit? Mi történik, ha ezek jelentését visszafejti, s közben leny&#369;gözi &#337;t a páratlan gazdagságú anyag, melyhez foghatóval még történész, régész sem találkozott, s melynek nyelve minden kétséget kizáróan Ó-Európa nyelveinek közös eredetetét rejti magában, a Közös Beszéd, melyet nyugorinak nevez el egy bizonyos Piros Könyv elbeszélései alapján? S mi történik akkor, ha többéves megfeszített munka gyümölcsét veszélyezteti az a tény, hogy bizony nem állta ki az id&#337;k próbáját Nyugatvég Piros Könyve, hiányoznak bel&#337;le teljes fejezetek, van, ahol a tinta kopott el vagy csak elhalványult? Ha úgy néz ki, hogy kárba vész hosszú évek alatt összegy&#369;jtött tudás? Lehetséges ez? Hány ezredéve nem szólalt él&#337;lény e nyelven, hány csatát és háborút vészelt át a könyv, hány és hány esztendeig mosta víz, tépte szikla, borította föld, repesztette fagy, s hány lap porladt, s veszett el örökre, míg oly emberhez került, aki gondját viseli majd? Mi lesz, ha Tolkien professzor id&#337;t és fáradtságot nem kímélve beleássa magát Középfölde világába, hogy az elveszett részek helyébe olyat alkosson, mely a lehet&#337; legteljesebben illeszkedik hobbit írójának stílusához, mely a t&#337;le megszokott aprólékossággal és óvatossággal készül, hogy észrevehetetlenül belesimuljon a történetbe? Ha elkészül, és nekiállhat a tényleges fordításnak, mint évekkel azel&#337;tt Sir Gawain történetének? Az emberi élet véges, s a professzort az aggasztotta leginkább, hogy nem lesz ideje befejezni m&#369;vét, ezért nem volt képes figyelmét egy dologra összpontosítani, csapongott ide-oda , kétségbeesett, kapkodott, s ez lett oka, hogy különböz&#337; ellentmondások gyökereznek a fordításban, rejtélyek, melyekre nincs megoldás. De még így is hatalmas az életm&#369;, felfoghatatlan, akár ezt is hogy véghez vitte. Egy kérdés marad hát csak. Hová lett vajon a Nyugatvégi Piros Könyv szakadt, hiányos, a hobbitok által többtucatszor lemásolt és átdolgozott példánya? Ki tudja, hátha a Tolkien polcairól utolsóként leemelt jegyzetek mélyén lapul egy cédula, melyen ceruzával ráfirkantva az áll: [size=9:fizemzrl]Aiya, edan! This is the end. [/size]
Így eshet meg az, hogy a vásznon azt látjuk, ami valójában történt Középfölde Harmadkorának 3019. esztendejében! :wink:

TEGYETEK JÓT, MERT TUDTOK.
Minden más hiábavalóság.

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
21 éve 10 hónapja #90230 Írta: Leguanember
Leguanember válaszolt a következő témában: Film <-> Könyv különbségek
Sziasztok!
Nos, ide való ez a hozzászólás, bár a TTT-topikot folytatná: 53 kisebb-nagyobb változtatásról, különbségr&#337;l van tudomásom, kb. 50 %-uk biztosra vehet&#337;.
25 közülük a hatás fokozására hivatott, ezek legtöbbje valóban lesz a filmben(pl. el&#337;zetesb&#337;l kiderült), és ellenérvként az új stáb által kitalált dialógokat(nem tolkieni szöveg, még alapja sincs), illetve egyszer&#369;en azt említeném, hogy nem úgy van a könyvben, ami -valljuk be- nem túl épkézláb contra.
5 a Tolkien m&#369;veire oly jellemz&#337; aprólékosságból, mélységb&#337;l vesz el, s ugyancsak ennyi amely viszont forrásom szerint:" Tolkien karaktereinek\munkájának megcsúfolása" :cry:
1 db mindössze, mely nevetséges butaságként van említve -Legolas már elhíresült deszkázása.
Végül saját véleményként: 3 változtatást helytelennek tartok, de nem megbocsáthatatlannak; s nem min&#337;ségileg, hanem mennyiségileg vaskosnak 4-et. PJ-nek rendkívül nehéz dolga volt, f&#337;leg a három történeti szál összefogására és egyidej&#369;sítésére gondolok itt.

TEGYETEK JÓT, MERT TUDTOK.
Minden más hiábavalóság.

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
21 éve 10 hónapja #90204 Írta: Morgana
Morgana válaszolt a következő témában: Film <-> Könyv különbségek

emeldir írta:

Morgana írta: én úgy tudom, angol, de nézzünk utána. Bár ez már mind off...

Lehet, hogy azért gondolod, hogy angol, mert az Elizabeth-ben játszott. :)

Date of birth (location)
14 May 1969
Melbourne, Victoria, Australia

Mini biography
Cate Blanchett graduated from Australia's National Institute of Dramatic Art in 1992...

us.imdb.com/Name?Blanchett,+Cate

Ok, megadom magam. :D
De az összes többi, amit írtam, áll!

S. P. Q. L.

"Szabad járása van a létből a semmibe,
a semmiből a létbe."

Több
21 éve 10 hónapja #90185 Írta: Minerva
Minerva válaszolt a következő témában: Film <-> Könyv különbségek
Olyan szemétség, ha PJ állítása szerint "saját magának" készítette a filmet, miért nyaliz Hollywoodnak is?? Aki szereti, megnézi, akár hollywoodi a film, akár nem. Legalábbis szerintem. :?

"Kard vagyok a sötétségben! A falak őre vagyok! A tűz vagyok, amely elűzi a hideget! A fény, amely elhozza a hajnalt! A kürt, amely felébreszti az alvókat!"

Több
21 éve 10 hónapja #90183 Írta: Namarie
Namarie válaszolt a következő témában: Film <-> Könyv különbségek
Morgana: alapjában egyetértek. Annyit azért hozzátennék, hogy szomorú, hogy egy ilyen regényb&#337;l készült filmnek ki kell szolgálnia a hollywoodi igényeket is.

Talán már írtam, hogy szerintem sokat ártott a Tolkien-képnek, hogy Amerikában lett el&#337;ször közismert, popularizálták esetenként teljesen nyakatekert módon. Pl: Eowynt Aragorn a Hildebrant- illusztráció szerint egy tál csirkelevessel támasztja fel. lehet, hogy viccnek szánta, de elég rossz. A magyarul megjelent könyvben felnagyítódik Arwen szerepe, és nézzétek csak meg némely Galadriel- képet és a szök&#337;kutat!

Nem vagyok színházi szakember, de én azt éreztem a film alatt, hogy több van a szerepl&#337;kben, mint amennyit felszínre juttathatnak. Vannak pillanatok, ahol megmutatkozik, hogy milyen jó drámai színészek, de az akció sok esetben ennek kárára megy.

"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"

Több
21 éve 10 hónapja #90177 Írta: hedge_hog
hedge_hog válaszolt a következő témában: Film <-> Könyv különbségek

Morgana írta: én úgy tudom, angol, de nézzünk utána. Bár ez már mind off...

Lehet, hogy azért gondolod, hogy angol, mert az Elizabeth-ben játszott. :)

Date of birth (location)
14 May 1969
Melbourne, Victoria, Australia

Mini biography
Cate Blanchett graduated from Australia's National Institute of Dramatic Art in 1992...

us.imdb.com/Name?Blanchett,+Cate

~ Une lumi

Több
21 éve 10 hónapja #90174 Írta: Minerva

Morgana írta: Minerva, én úgy tudom, angol, de nézzünk utána. Bá ez már off...

Morgi, sztem kérdezzük meg a Cate-istákat. :lol: OFF:off. On:on. :)

"Kard vagyok a sötétségben! A falak őre vagyok! A tűz vagyok, amely elűzi a hideget! A fény, amely elhozza a hajnalt! A kürt, amely felébreszti az alvókat!"

Több
21 éve 10 hónapja #90170 Írta: Morgana
Gandalf, ne vedd a szívedre, és nem csak Téged moderálnak... (E/3. személyben :) )

Minerva, én úgy tudom, angol, de nézzünk utána. Bár ez már mind off...

S. P. Q. L.

a semmiből a létbe."

Több
21 éve 10 hónapja #90120 Írta: Gandalf

Több
21 éve 10 hónapja #90118 Írta: Elanor
Elanor válaszolt a következő témában: Film <-> Könyv különbségek
Teljesen egyetértek Morganával!

Az a lényeg, hogy PJ meg tudta teremteni azt a tipikus GYU hangulatot :)

Ha csak dramatugiai változtatásokat nézzük, akkor azok nem olyan vészesek, kellenek is bele (pl vki más helyszínen mond vmit, mint a könyvben stb), csak akkor kezd&#337;dnek a bajok, amikor egy szerepl&#337; jelleme teljes pálfordulatot vesz. Mostanában err&#337;l folyik a szó a TTT-s topicban, és sztem, miután megnéztük a filmet, még fog is folyni... [size=9:3udc23sz]aki még nem találta ki, Faramirról beszéltem...[/size]

I feel complete when I feel sick inside

Több
21 éve 10 hónapja #90116 Írta: Minerva
Ery: Fan Club
Morgi: igazad van, de Cate nem angol, hanem ausztrál :lol: [size=9:3g4ao5zi](Ugye? 8O)[/size]
Gandalf: bocsi, abbahagytam az offolást. :roll: :oops:
Elrond: sztem Cate szebb civilben, mint a filmben... :roll:

Több
21 éve 10 hónapja #90113 Írta: Ery
Ery válaszolt a következő témában: Film <-> Könyv különbségek
Ezaz Morgana! :agree: :agree: :agree:

"Valami lóg a levegőben! Sajnos nem Maedhros..."

Καναπή!

Több
21 éve 10 hónapja #90111 Írta: Elrond
Elrond válaszolt a következő témában: Film <-> Könyv különbségek
Sztem Galadriel, és Éowyn nem ronda! Galadriel kifejezetten jól néz ki.[size=9:349awfrb]Bár civilben nem annyira...[/size]

The echo of a distant time
Comes willowing across the sand
And everything is green and submarine

Több
21 éve 10 hónapja #90108 Írta: Morgana
Talán az lenne a legjobb, ha nem úgy kezelnénk a filmet, mint abszolút és tökéletes Középföldét (a rajta él&#337;kkel együtt), hanem annak ami, Peter Jackson feldolgozásának. Valaki végre meg tudta jeleníteni a vásznon ezt a csodálatos világot, és ez már csak azért is fontos, hiszen így minél többen megismerhetik Tolkient és életm&#369;vét.
Viszont ez mégis csak az &#337; fantáziájában, lehet&#337;ségeiben (és pénztárcájában - pontosabban a merész producerekében) él&#337; GyU. Ezt nem szabad feledni.
A másik pedig az, hogy a film, a dramaturgia követel bizonyos szabályokat, melyeket követni kell, különben nem m&#369;ködik a történet. (Többek között ezért van az, hogy nemcsak az id&#337; miatt kellett kihagyni Tomát és az Öregerd&#337;t. Tény, hogy a történet f&#337; fonalához nem illeszkedik szervesen, viszont így legalább várnak még meglepetések arra, aki a film hatására olvassa a könyvet :D )
Ehhez szükség van bizonyos változtatásokra, kicsit mindig bele kell nyúlni a történetbe, hiszen a vászon egészen más eszközökkel 'dolgozik' mint a könyv...
Persze vannak, amikért kár, részemr&#337;l pl. Arwen karakterének felnagyítását sajnálom, bár értem a koncepciót (nem Liv szerepeltetésére gondolok, hanem a nyugaton bevett -kötelez&#337; a szerelem- fogásra, aminek szükségességér&#337;l nálunk Európában igencsak megoszlanak a vélemények...).
Félek, hogy ez az egész majd Éowyn kárára történik, aki az egyik legkedvesebb szerepl&#337;m a történetben...
De ez van (A hibákról majd másutt.)

A személyes véleményem, hogy Cate nem szép n&#337;, s&#337;t tipikus savószem&#369; angol, de olyan er&#337;teljes kisugárzása van, ami tökéletesen alkalmassá tette a hatalmas Galadriel megformálására.
Ha megróbálnám elválasztani a szépséget, én is azt mondanám, ne &#337; alakítsa a tündék úrn&#337;jét, de ha a lényére figyelek..., nem tudom, találhattak volna-e jobbat!

S. P. Q. L.

a semmiből a létbe."

Több
21 éve 10 hónapja #90100 Írta: Elanor

Elanor írta: egyébként vannak itt a fórumon olyan úriemberek, akiknek szimpatikus [size=9:egwsqncg](f&#337;leg a mosolya ;) )[/size]

Gandalf írta: Éowyn nem is ronda....

Igen, többek között Rád gondoltam :lol:

Több
21 éve 10 hónapja #90099 Írta: Ery
Persze hogy nem az!

Καναπή!

Több
21 éve 10 hónapja #90096 Írta: Gandalf

Több
21 éve 10 hónapja #90086 Írta: Ery
Miranda pedig jó Eowyn lesz (a trailerek alapján), B&#337;vebbet majd csütörtök este!

Καναπή!

Több
21 éve 10 hónapja #90085 Írta: Elrond
Hmm, Ery pont azt írta le, amit én is akartam, szal akkor csatlakozom hozzá!

Több
21 éve 10 hónapja #90081 Írta: Ery
Meg Ryan mint Galadriel? 8O 8O :?
Na ne!
Igaz nincs kifogásom ellene, mert egy aranyos kislány, jó színész stb... de lássuk ben gyerekek, hogy tündének egyáltalán nem való.
Cate-tel inkább az a baj, hogy a rövidre vágot Lothlorieni rész miatt az összhatása nem jött át teljesen.

Καναπή!

Több
21 éve 10 hónapja #90078 Írta: Elanor
Telcontar: huh, ez er&#337;s volt! ;)

Cate esetére csak annyit tudok mondani: tipikus "ízlések és pofonok" effektus ;) amennyire n&#337;i szemmel meg tudom ítélni, sztem sem &#337; a legszebb n&#337;, akit valaha láttam, de azért nem használnék rá olyna jelz&#337;ket, mint amiket Te!
Apropó: a b&#337;vített változatot láttad? Abban nagyon kedvesen mosolyog, ott sztem szép!

Miranda Otto-ra ugyanezt tudom mondani... egyébként vannak itt a fórumon olyan úriemberek, akiknek szimpatikus [size=9:1gdn1679](f&#337;leg a mosolya ;) )[/size]

Amiatt mert PJ nem ugyanúgy képzelte a szerepl&#337;ket, mint a rajongók sztem még lehet élvezni a filmet!

Több
21 éve 10 hónapja #90074 Írta: hedge_hog
hedge_hog válaszolt a következő témában: Film <-> Könyv különbségek
Hát ez fura... szerintem Cate Blanchett gyönyör&#369; n&#337;, viszont a filmben ez valahogy nem jött át, nagyon nem illett hozzá a haj, amit csináltak neki meg a szétálló fülek. De civilben gyönyör&#369;.
Miranda Otto meg a legtökéletesebb Éowyn, akit csak el tudnék képzelni, féltem is, hogy majd egy hidrogénsz&#337;ke bombázót raknak be a szerepre. Pont olyan, amilyennek elképzeltem. Figyeltétek már, hogy milyen tartása van? Szerintem szupi lesz.

~ Une lumi

Több
21 éve 10 hónapja #90071 Írta: Elrond
Sztem Meg Ryan nem túl jó Galadriel lett volna. Cate nagyon jó volt!!

Több
21 éve 10 hónapja #90067 Írta: [Nerwen]
[Nerwen] válaszolt a következő témában: Film <-> Könyv különbségek
Sztem Galadriel gyönyör&#369; lett, és szvsz Cate Blanchett se egy rondaság.Jobb lett volna ha beteszik helyette Miss Russia 2002-t&#337;t? 8O
Éowyn viszont nekem se naon tetszik, túl csontos a feje, meg gülü szemei vannak, de azért &#337; se csúnya, szal mindketten szépek, nna.

"In my sleep unsuspecting put a gun to my head.
I hate my pathetic life"

Több
21 éve 10 hónapja #89925 Írta: Rabyn
Rabyn válaszolt a következő témában: Film <-> Könyv különbségek
Én Csak azt sajnálom, hogy kihagyta ezt azt....
Galadrielre én is sokkal sokkal szebb n&#337;t tudtam volna!!! Pl Meg Ryant akinél bel&#369;l&#337;lr&#337;l jön a szépsg.. De mint tudjuk a szépség realitv dolog....

"Én szóra váltanám a gondolatot de félek, hogy nem érdekel.."

Több
21 éve 10 hónapja #89904 Írta: Telcontar
Telcontar válaszolt a következő témában: Film <-> Könyv különbségek
Vegyes érzelmeim vannak a filmr?l.
Óriási dolog, hogy a hatására Magyaroországon is emberek ezrei olvasták el a könyvet. Ez csodálatos.
Szintén nagyra értékeltem a szép tájakat, a balrog megjelenítését, Hobbitfalvát, Móriát.
Nagyon nem tetszett, bár el tudom fogadni, hogy sok jelenetet átdolgoztak. A Hobbitfalváról való indulás és a Bríbe érkezés közötti rész egyszer?en sokkolt, azóta nem tudom szeretni a filmet.
De mindennek a végén, van egy momentum, ami értelmetlen volt, és akkorát hibáztak vele, amely miatt soha nem fogom tudni Peter Jackson nevét elismeréssel említeni. Nevezetesen, hogy minden id?k egyik leggyönyör?bb asszonyának, Galadrielnek a szerepét egy visszataszítoan csúnya n?re osztották.
Halál Kate Blanchettre! Meg a szerepl?válogatóra is... Ízlésficamát csak tovább er?síti Éowyn esete.
Nem hiszem, hogy nehéz lett volna esztétikus megjelenés? szerepl?ket keresni egy-egy ország leggyönyör?bbjeinek szerepére...
Ezt sosem fogom megbocsátani.

Több
21 éve 10 hónapja #89862 Írta: Ery
Teljes mértékben osztom Penngaladiel nézetét.
Egyetlen zavaró momentum talán csak a palantít korai játékbahozása, bár a TTT-ben remélem ez a rész is tisztázódik.

Καναπή!

Több
21 éve 10 hónapja #89788 Írta: Penngaladiel
Penngaladiel válaszolt a következő témában: Film <-> Könyv különbségek
Mike, én ezt nem hibának nevezném, hanem változtatásnak. Az egész szitu más, mint a könyvben, de szerintem azért fedték fel ily korán Szarumán és Szauron kapcsolatát, hogy képbe tudják önteni a dolgot. A könyvben a legtöbb dolog Elrond tanácsán elmesélve tárul elénk, filmen kicsit uncsi lett volna, ha a fél film arról szól, hogy mindenféle népek mindenfélét mesélgetnek egymásnak :wink: :P 8)

Több
21 éve 10 hónapja #89773 Írta: Nuwanda
Nuwanda válaszolt a következő témában: Film <-> Könyv különbségek
Talán azt akarták éreztetni ezel (mert ugye egy elég félelmetes jelenetben volt, ha úgy vesszük), hogy a palantírok nem holmi telefonok, nem ártatlan jószágokról van szó.
De lehet, hogy hülyeség, ezesetben bocsi. Lehet, hogy csak így volt designeos, és nem érdemes célzatos rendezést keresni.

"I went into the woods, because I wanted to live deliberately."

Több
21 éve 10 hónapja #89765 Írta: Mike
Mike válaszolt a következő témában: Film <-> Könyv különbségek
Lehet hogy már volt róla szó korábban, de ma néztem meg újra a filmet és találtam benne egy szerintem elég nagy hibát. Méghozzá azt hogy amikor Gandalf elmegy Szarumánhoz akkor Szarumán megmutatja Gandalfnak a palantírt, viszont a könyvben Gandalf csak a 3. könyv végén a palantír cím&#369; fejezetben jön rá, hogy Szarumán azon keresztül tartotta a kapcsolatot Szauronnal.

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.855 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére