- Köszönetek: 0
Film <-> Könyv különbségek
- Galadriel Úrno
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK3
Sesy Olórea: Nem volt kulcsfontosságú szereplö ez igaz de csak az elsöben a másodikban már fontosabbvolt.
Ai! laurie lantar lassi súrinnen!
Aratsirien
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Sesy
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
~ hallom a hangodat, érzem az illatod, alattam hintaló, ölemben csillagok ~
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Nyulhopsz!
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
Mert így van benne valami új, amikor bemegyünk a moziba. És akkor duplán élvezhetjük Középföldét.
Bár lehet, hogy ez hülyeség...
- Galadriel Úrno
- Nem elérhető
Aratsirien
- Galadriel Úrno
- Nem elérhető
Aratsirien
- Cicaful
- Nem elérhető
Csillaglány: szerintem előbb olvasd el a másik két könyvet, hisz ez egy egységes történet, és sokkal élvezhetőbb egyben. Ez az egyik, a másik meg, hogy teljesen más élményt nyújt olvasva, a film szerintem sokban befolyásol. Bár a Te döntésed, én csak javaslatot tehetek.
"A kihívás:
megmaradni önmagadnak egy olyan világban,
mely megpróbál olyanná formálni, mint a többiek"
- svindler
- Nem elérhető
Elanor írta: Arwen tényleg jobban ki van emelve, de egyálatlán nem biztos, hogy Tolkien ilyen személyiséget képzelt el neki...
Hat szerintem kozel sem ilyen szerepet szant neki Tolkien. En amolyan szomoru szepsegnek gondolom, aki feladozza magat egy magasabb cel erdekeben, amit maga sem ert. Persze szereti Aragornt, de nem langolo szerelemmel.
Erdemes elolvasni a GYU Fuggelekenek Aragorn es Arwen fejezetet.
- Elanor
- Nem elérhető
Arwen tényleg jobban ki van emelve, de egyálatlán nem biztos, hogy Tolkien ilyen személyiséget képzelt el neki...
I feel complete when I feel sick inside
- Sesy
- Nem elérhető
Hopsz, bocs
- Anna
- Látogató
A könyv olyannyira cselekménydús, hogy a különböző helyszíneket és a rengeteg karaktert az olvasónak szinte nincs is edeje elképzelni.És ezért tökéletes ez a film.Megteremti a képi síkot a könyv mellé.
Azt hiszem, nem kell és nem is lehet szembe állítani a könyvet és a filmet egymással.Két különböző műfaj, a maga keretein belül pedig mindkettő fantasztikus.
Az pedig nagyon értékelendő, hogy a film készítői végtelen alázattal kezelték a könyvet.Azt hiszem, A gyűrűk urát másképpen nem is lehetett volna megfilmesíteni.
Peter Jackson és stábja szinte tökéletes munkát végzett.
- Eleniel (csillaglany)
- Nem elérhető
Őszintén megmondom, hogy én néhány évvel ezelőtt nem tudtam végigolvasni a könyvet. Pedig rengetegen ajánlották, és kiváncsi is voltam rá, de Bombadil Tománál feladtam...
A sztori azonban továbbra is érdekelt, ezért nagyon örültem, amikor filmen megnézhettem. Bevallom, nagyon tetszett, és a hatására az első részt el is olvastam. (A többit majd a filmek után tervezem.)
Szerintem a filmbeli változtatások csak pozitivumot hoztak. Egy dolgot hiányoltam: a film nem érzékelteti, hogy Gimlit mennyire elvarázsolta Galadriel.
Egyébként nem baj, hogy az alaphangulat félelmetes. Ha belegondolunk, hogy mi a tét, és a szereplők milyen erőkkel állnak szemben, ez természetesnek tűnik.
Legolas, Arwen és Galadriel jelleme is sokkal kiforrottabb, mint a könyvben. Sokkal jobban tetszettek igy.
Amúgy a történetben a tündék a kedvenceim.
Sail away, sweet sister
(Brian May - Queen)
- Sesy
- Nem elérhető
- Galadriel Úrno
- Nem elérhető
Aratsirien
- n8n
- Nem elérhető
n8n returns
- Elanor
- Nem elérhető
Vannak olyan momentumok, amiknek nagyon nem tudták megfogni a lényegét (pl. Galadriel ''megváltozása'', sőt egész Lothlórien), de vannak olyanok is, amiket nagyon jól megcsináltak (ilyen sztem az a bizonyos csónakos jelenet, Mória és a Tanács is)
De ez minden filmnél így van: vannak benne jó, és kevésbé jó részek is...
- Tar-Ancalime
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
"A képzelet fontosabb,mint a tudás."
Albert Einstein
- Sesy
- Nem elérhető
"Pontosan erre gondolok - mondta Pippin - Mi, hobbitok tartsunk össze. Ha láncra nem vernek, veled tartok. Kell a társaságba valaki, akinek helyén van az esze.
- Akkor biztos nem terád esik a választás, Tuk Peregrin. - nézett be az ablakon, s mondta Gandalf..."
Ez olyan aranyos
De a kedvencem meg az, amit már mondtam is. A vége a filmnek, Frodó és Samu párbeszéde.
"...De akkor is örülök [mondja Frodó] Ki se tudom mondani, mennyire. Indulás! Nyilván a sors rendelte így, hogy együtt menjünk. Mi elmegyünk a többiek meg keressenek maugknak valami biztonságos utat, Vándor majd vigyáz rájuk. Nem hiszem, hogy viszontlátjuk őket.
- Még meglehet, Frodó uram. Csöppet sem lehetetlen - mondta Samu."
(De itt a végén tényleg nagyon eltalálta PJ azt a jelenetet, olyan megható volt az az ölelkezés, hogy csak szipp... ).
- Cicaful
- Nem elérhető
De például én nem értem, hogy mondjuk Éowynon mért kell ennyire kiakadni! Én nem hiszem, hogy bárki el tudna képzelni egy teljesen független (úgy értem, hogy senkihez nem kötött - testvér, barátnő stb) arcot, minden vonásával. Lehet, hogy nekem ilyen szegényes a fantáziám (amit eddig még senki nem mondott ), de mikor én olvasok nekem nem jelenik meg egy konkrét arc, amit mondjuk le tudnék rajzolni. Ill le tudnám, de ha mondjuk 2 év eltéréssel olvasom, akkor u.azt az arcot másképp rajzolnám le. Egy szereplőnek a jellemét és a kisugárzását kell eltalálni, és ezt egy kép alapján nem ítélhetjük meg.
Galadrielhez meg még csak annyit, hogy ő egy elég összetett jellem, főleg első látásra. Biztos nagyon nehéz volt érzékeltetni azt a sokféle és sokszor ellentétes érzelmet, amit ő sugároz. Ebből egy eléggé ki lett hangsúlyozva, és ez a hatalmas és néhol félelmetes. Majd a DVD kiegészítésre leszek kíváncsi: az ajándékozásnál egészen biztos hogy teljesen más tulajdonságait fogják kidomborítani.
Viszont, hogy jót is mondjak (nem mintha olyan sok rosszat mondtam volna), a film egyik nagy erénye (ha fogalmazhatok így), az érzelmek (főleg a szomorú) remek ábrázolása: Gandalf homályba való zuhanása utáni hangulat, érezni lehetett, hogy "vége, nincs tovább" és mégis, Aragornnak föl kellett őket rázni. Boromir halálát és Samu "önfeláldozását" nem is említem már
És akinek még remek volt a színészi játéka, visszadva (és nekem sok pluszt adva) Legolas karakterét, az Orlando volt. Méltóságteljes, mégis néhol "gyermeki" ártatlansággal csodálkozott rá a dolgokra, ill. gondolok itt Boromir halálakori arckifejezésére.
Viszont amiért hálásak lehetünk PJ-nek (legalábbis én az vagyok), az Boromir és a hobbitok kardos jelenete. Ez se volt benne a könyvben, és mégse ágál ellene senki. Én mindig megpróbálom megtalálni a dolgok pozitív oldalát, eredendően optimista vagyok. És szerintem nem kell olyan borúlátóan a jövőbe tekinteni!
"A kihívás:
- Elanor
- Nem elérhető
Tényleg külön kell választani őket. mert nem is lehet összehasonlítani a két műfajt, de sztem azért nem baj, ha elmondjuk, leírjuk (pl ide ) a véleméyünket a különbségekről.
- manó
- Nem elérhető
Na jó! NEm pont így,de majdnem
...összeforr a törött szablya,s koronás lesz a király.
- Cicaful
- Nem elérhető
Valóban nagynak, hatalmasnak, félelmetesnek írja le - ahogy a filmben van - ugyanakkor gyönyörűnek és imádnivalónak is, ami a mi "zöld" Galadrielünkről nem mondható el. Ráadásul nem ő lesz színes , hanem a gyűrűjéből kiáramló fény világítja meg.
Sajnos azt kell mondanom, hogy ezt elszúrták. Egyes dolgokat túlhangsúlyoztak, másokat elnyomtak kialakítva egy teljesen más személyiségű Galadrielt.
"A kihívás:
- manó
- Nem elérhető
...összeforr a törött szablya,s koronás lesz a király.
- Tar-Ancalime
- Nem elérhető
Abban egyébként igazatok van,hogy a két műfajt külön kell választani és nem lehet összehasonlítani a filmet a könyvvel.Természetesen lehetetlenség lett volna az igazi Középföldét úgy visszaadni,hogy mindenkinek elnyerje a tetszését,de úgy érzem,hogy ennél azért jobban meg lehetett volna csinálni-1-2 kisebb trükkel.És ha már ennyi pénzt belenyomtak,miért nem tudták pl Lórient rendesen megjeleníteni-minimum hogy a fák levelei aranyszínűek legyenek vagy mittudomén-hogy az embernek legalább vmi halvány tündeközeli érzése legyen?
Én,Númenor királynője szóltam hozzátok.
Albert Einstein
- Cicaful
- Nem elérhető
Viszont az hogy egy filmben megjelenjen és átüssön a történet atmoszférája azt elvárhatjuk. És ha már PJ vállalkozott erre a nem mindennapi feladatra, remélem nem vesznek majd el a giga-mega látványvilágban az igazi emberi érzelmek, melyek ennek a történetnek az alapját és a tanulságát képzik. És Áfonyának teljesen igaza van, hogy a vége remekül sikerült! Nekem a kedvenc részem a filmben és könyvben Boromir halála, és ez itt nagyon el van találva!
"A kihívás:
- Áfonya
- Nem elérhető
Azt, hogy háttérbe szorítaná a barátság, önfeláldozás megjelenítését, cáfolnám. Vegyük pl. a Frodó-Samu csónakos jelenetet a végén, ami *így* még a könyvben sincs benne. Még hatásosabban jelenítik meg, mint a könyv. Vagy Boromir halála, aikor elismeri Aragornt királynak. Gyönyörű. A második-harmadik részben egyébként is több lehetőség lesz ezek ábrázolásásra, a könyvben is inkább ott mutatkoznak meg ezek az érzelmek: Gimli-Legolas barátsága, Samu önfeláldozása Mordorban, stb. Még semmi nincs veszve.
(Na oké, azért a mágus pankráció télleg nem kellett volna. )
Baby baby ain't it true
I'm immortal when I'm with you
Want a pistol in my hand
Wanna go to a different land...
- Estel Adániel
- Nem elérhető
- Köszönetek: 2
Mornie utúlië! Believe and you will find your way
Mornie alantië! A promise lives within you now
- Sesy
- Nem elérhető
Csak az a baj vele, hogy nem Tolkien GyU-ja.
PJ azokat a részeket szorítja háttérbe, amik igazán fontosak. A szeretet, a barátság, az önfeláldozás... inkább öldöklós lett a film
- Elanor
- Nem elérhető
Egyszer már megfogalmaztam, mit gondolok; nem mondom, hogy tökéletes lett a film, de azért nem kell eltúlozni a negatív dolgokat sem.
Természetes, hogy mi, rajongók sokkal kritikussab szemmel nézzük, mint egy olyan ember, aki a film révén ismerte meg Középföldét.
Tolkien világa annyira bonyolult és összetett, hogy azt a maga valójában senki sem tudná filmre vinni, ezért inkább a látványosabb, pörgősebb jelenetekre építettek, azért (is), hogy azok, akik csak egy jó filmet akartak látni, és nem azért ültek be a moziba, hogy a kedvenc könyvük filmbeli változatával is megismerkedheseenek, azok is élezni tudják, és ne merüljenek el a hirtelen a nyakukba zúdoló ismeretlen nép- személy- és helység-nevekben.
Nehéz a rajongóknak is, és az egyszerű moziba járóknak is kedvezni. Sőt, lehetetlen.
- zsoffija
- Nem elérhető
És várom a folytatást.És addig is elolvasom a könyvet min. még1x.Már ami +maradt belőle...
"A tó közepén egy Güllem nevű randa fráter lavírozott ódon gumimatracán." :gollum2:
- Tar-Ancalime
- Nem elérhető
Egyetértek Fereste egyik korábbi hozzászólásával:A film enyhén szólva nem az igazi.Eleve egy ilyen könyvet egyszerűen nem szabadott volna filmre vinni,hiszen pont a fantáziáról szól és a belső fantáziavilágra épül,ami ugyebár mindenkinek más-ettől olyan csodálatos.Ettől függetlenül örültem,amikor meghallottam,hogy filmre viszik,bár volt bennem egy kis félelem is.Ez azonban elmúlt és izgatottan vártam a filmet,mivel Peter Jackson rendező azt hazudta,hogy minden pontosan a könyv szerint lesz-ez volt benne a hivatalos filmkönyvben,amit elolvastam.Aztán jött a film és valójában a mai napig nem tudom eldönteni,hogy tetszett-e(avagy én valék a Kettétört Lélek),bár mostanra már többszöri nézés után kialakult nagyjából a véleményem:Nagyon szép ez a film,de sajnos nem arról szól amiről kéne.Elsősorban atz átírásokkal van bajom és a rendező hatásvadász látásmódjával.Van néhány jelenet a filmben(sok),amik egyszerűen nevetségesek-nemcsak egy tolkienista,hanem egy civil számára is(lsd pl nagytanács).Ezzel szemben a történet megértéséhez szükséges kulcsfontosságú részek hiányoznak.Nagyjából röviden ennyi .Persze én is meg fogom nézni a következő részeket is,de nem fogok túl sokat várni tőle.
Nem is kell film-az igazi Középfölde bennem él.
Albert Einstein