Nyelvek és írások

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27711 Írta: Anonymous
Anonymous válaszolt a következő témában: Nyelvek és írások
amúgy bennem még mindig él a gondolat, hogy a magyar átírásnál az <i>eredeti</i> forráshoz kellene visszanyúlni, nem pedig egy angolra adaptált változatot adaptálni tovább, de lehet, hogy nincs igazam, és célszer?bb az utóbbit használni

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27710 Írta: Anonymous
Svindler, asszem GY, NY, TY ügyben Olórin is így gondolja, legalábbis eddig ezt használtuk<br> J-LY végül is miért ne, ezt én is felvetettem a (halott?) listára küldött egy levelemben

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27709 Írta: Anonymous
Svindler! a primpostás lista támogat attachmentet meg ilyenek? a yahoos technika azért volt jó, mert ott lehet képeket és fileokat tárolni, amihez a tagok hozzáférhetnek

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27708 Írta: Anonymous
De lehetne J meg az L (lambe) alatta ket ponttal.<br> Akkor az elvileg LY, es nem hiszem hogy lenne jelentosege a LY es J megkulonboztetesenek, hiszen a tengwak a fonemak leirasara szolgalnak, nem a magyar helyesirasi szabalyok betartasara.<br> <br> Amugy mi a helyzet a GY, NY, TY -vel? En tovabbra is azt mondom, hasznaljuk erre a quenya TJ, GJ, NJ jeloleseit, ami a T,G,N alatti dupla pont (a palatalizacio jele, ami a hang j-siteset jeloli, tehat pont azt amire szuksegunk van, hiszen a magyarban a TY a T palatalizalodott alakja)

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27707 Írta: Anonymous
Olorin, a J-nek a yanta azert nem jo szerintem, mert azt hasznaljak diftongusok (dupla maganhangzok osszeolvadasa) eseten is, igy a ju es ui jelolese megegyzene.<br> En hajlok arra, hogy az anna-t hasznaljuk helyette.

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27706 Írta: Anonymous
na jó, V ügyben megadom magam, bár a vilya (parmaitében a z bill. qwertz-ben) még mindig szimpatikusabb nekem

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27705 Írta: Anonymous
<b><u>Uj quenya-magyar levelezolista</u></b> ami mukodik...<br> <p><br> A következő képpen lehet feliratkozni rá:<br><br> A teendőd csak annyi, hogy írj egy levelet a quenya-magyar-subscribe@primlista.hu címre.(Ha ezzel nem menne, akkor a lentebb lévő feliratkozás címmel is probáld meg. A prim-en mindkettő meg volt adva, az egyik biztos jó.)<br><br> A listára bárki jelentkezhet. Csak tagok küldhetnek levelet. A kapcsolódó e-mail címek:<br><br> Levél küldése: quenya-magyar@primlista.hu <br><br> Jelentkezés: quenya-magyar-feliratkozas@primlista.hu <br><br> Lemondás: quenya-magyar-leiratkozas@primlista.hu <br><br> A lista tulajdonosa: quenya-magyar-tulajdonos@primlista.hu <br><br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27704 Írta: Anonymous
Amy Strange,<br> <br> levelet kaptál, life!<br> tanulmányozd!<br> <br> Most enni mentem, de majd később...<br> <br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27703 Írta: Anonymous
legyen akkor anna ohne pontok<br> <br> W>V ügyben pedig mindjárt beidézem az Amanye Tencelit, ha hajlandó lesz bejönni<br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27702 Írta: Anonymous
én sem konyítok, de biztosan megtehet?, pl. Fontographer, igen vagy valami ilyesmi

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27701 Írta: Anonymous
Amy,<br> <br> hát ha te át tudod pofozni a font bill.kiosztását, akkor megemelem a csúcsos kék kalapomat, mert én ilyenhez nemigen konyítok... Fontographerrel vagy hogyan?<br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27700 Írta: Anonymous
Heh, Elrond tanácsa, de remélem, kikérik a Bölcs véleményét :) <br> <br> Mármost:<br> W a quenyában V lett???<br> Tudtommal 2 külön jel van rájuk, mert ez 2 külön hang...<br> A 22. jelöli a V-t (vala) és a 24. a W-t (wilya); az egész IV. téma a W-ről szól...<br> <br> A J hangra:<br> QUENYA szövegek írásánál:<br> Hát elvileg ANNA+following Y, azaz a 23. (anna) tengwa alá 2 pont. De az elterjedtebb a 35. (yanta), így hajlok arra is.<br> <br> J a MAGYAR szövegekben:<br> itt az ANGOL-Tengwa táblázatra építek, amely a mássalhangzós J esetére a 23. (anna) jelet javasolja, de alsó 2 pont NÉLKÜL.<br> Ha nevek végén álló Y-ról lenne szó (pl. Törley), oda viszont a 35. (yanta) jelét tenném.<br> <br> Hm?<br> <br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27699 Írta: Anonymous
ami még eszembe jutott, hogy ha már eldöntetett, aminek el kell döntetnie, át lehetne egy kicsit alakítani a Parmaite fonttáblázatot úgy, hogy a tengwák a nagyjából nekik megfelel? magyar bet?/hang fölé kerüljenek; elneveznénk Tengwa Magyar-nak, kényelmesebb lenne vele az írás

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27697 Írta: Anonymous
tartok t?le, hogy igen, másképp nem fog menni, összeül Elrond tanácsa és dönt...

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27698 Írta: Anonymous
a J hangra mit használtál eddig?

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27696 Írta: Anonymous
Amy,<br> <br> érik egy budai sörözés, táblázatokkal, megbeszélésekkel, esetleg kis falatozással melléje...<br> <br> :) <br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27695 Írta: Anonymous
a W-b?l a Quenyában is V lett<br> <br> a többin még gondolkodom<br> <br> amy

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27694 Írta: Anonymous
Na, majd később jövök...<br> Dógomvan.<br> <br> :) <br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27693 Írta: Anonymous
Ez a hülye Yahoo végigszívatott ezer wizardon, aztán most közli a Groupban, hogy <br> quenya-magyar: membership pending...<br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27692 Írta: Anonymous
Csináltam Yahoo ID-et.<br> <br> De ó jaj, én is nyakas vagyok, mint a tündék és a törpök!<br> <br> H vs S, meg F:<br> Nem értek egyet. Azon túlmenően, hogy a hyarma a QUENYÁban valóban a lágy h-t jelölte, a változásokat kicsit össze kéne dolgozni a mostani ANGOLra adaptált jelkészlettel.<br> <br> Elküldök nektek a listára egy MEGAPACK-ot, abban benne vannak azok a táblázatok, amelyekből szerintem dolgoznunk kéne.<br> <br> Válasszuk ketté a dolgot:<br> <br> 1. van az eredeti QUENYA használat, abban a hangok is adottak.<br> <b>DE EZT CSAK QUENYA szövegekhez használjuk, könyörgöm!</b><br> A quenyában van KH és lágy H, van W és V, ezért ott azok a helyesek.<br> <br> De ha <b>magyar</b> szöveget írunk át, akkor a KÉSŐBBI változásokat TÜKRÖZŐ, jelenkori megfeleltetést kéne használnunk, amit a mostani (JRRT által is használt) angolhoz való táblázat mutat.<br> <br> Ebben a KH-ból SH (azaz a mi S-ünk) lett, és igenis a HYARMA jelét használják MOST IS a normál H-ra. (annál is inkább ésszerű ez, mert a magyarban alig van KH-szerű hang, legfeljebb nevekben, pl. Bach).<br> <br> A V jelről meg beszéltem már.<br> Te a W hang jelét használod, ami a magyarban NINCS.<br> A V a magyarban <b>zöngés, elöl képzett fogréshang</b>, ezért a zöngétlen párját (ami az F) egy zöngésedést jelző hurokkal kell kiegészíteni.<br> A kortárs angol-tengwa is ezt használja.<br> <br> Azzal, hogy palatalizáló jellel látjuk el az SZ jelét (ami hangképzési abszurd), és ezt kinevezzük S-nek, végképp nem értek egyet.<br> Ez hülyeség, ne is haragudjatok.<br> <br> <br> <br> <br> <br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27691 Írta: Anonymous
próbálj onnan kiindulni, hogy groups.yahoo.com/mygroups<br> innen bejuthatsz az összes listára, amin tag vagy

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27690 Írta: Anonymous
nincs? tizenkét üzenet van kábé<br> mit ír ki, Guest vagy vagy a userneved? és nekem aktiválni kellett a membershipemet, miel?tt bemehettem<br> <br> közben Svindlerrel arra jutottunk (nem végleges érvénnyel persze), hogy az eddig S-nek használt <i>harma</i> tengwa inkább alkalmas H-nak (mivelhogy azt a hangot is jelöli sztem), amit eddig te H-nak használtaál, az a <i>hyarma</i>, ami egy lágy H; így S-nek lehetne egy palatalizált SZ-et írni, innen az SZ+két alsó pont<br> de ha bejutsz a listahonlapra, látod majd, miket irkáltunk eddig<br> <br> a légyszívesben a kett?s GY persze elírás<br> <br> F ügyben meg kötöm az ebet a karóhoz: az F hangra már van eredeti tengwa...

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27689 Írta: Anonymous
A YAHOOO-ban meg nincs semmi... Vagy hogyan kell ott belépni?<br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27688 Írta: Anonymous
jajde birka vagyok én<br> <br> persze hogy jött tőled!<br> És nagy választ szerkesztettem rá, aztán félbehagytam, mert inkább a listára írnám, ha nincs ellenedre, hogy jobban megvitathassuk!<br> <br> Csak még nem küldtem el!<br> :) <br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27687 Írta: Anonymous
hehe,<br> <br> a sok hüjje downloader közt elveszett, de megvan...<br> <br> Így olvasom:<br> <br> ''DEUSZ NÉZD MEG A MÉJLED LÉGGY?ÍFESSZ!''<br> <br> - A hosszú GY kicsit fura, és mi az a végén? <br> - a magyar átírásokban továbbra sem használnám a W tengwáját a zöngés elöl képzett V-re, már elmeséltem, én melyiket tartom jobbnak :) <br> - a szöveg végén palatalizált SZ = ? SSZ? De miért sziszegsz? :) <br> <br> Ja, és néztem, de még nem jött semmi tőled... :) <br> <br> <br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27686 Írta: Anonymous
az nem baj, ha belekötsz a mondataimba, s?t<br> kölcsönös kötözködéssel haladunk el?re

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27685 Írta: Anonymous
oda is megyek közben (Yahoo)

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27683 Írta: Anonymous
óbakker,<br> <br> na megnézem...<br> <br> amúgy kösz a mailedet, de a CUIVIÉ... példamondatodba megint bele tudok kötni :) )<br> <br>

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27684 Írta: Anonymous
Olórin: kiprinteltem a billentyűzet kiosztást - de az nem PDF-ben van, hanem sima doc-ként (ha én jól emlékszem)<br> Az Acrobatot este azért visszarakom a gépemre.<br> <br> Ja, és köszönöm mindenkitől a válaszokat!

• Anonymous
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 10 hónapja #27682 Írta: Anonymous
izé... és benéztél a groups.yahoo.com/group/quenya-magyar oldalra? láthatod az eddigi hozzászólásokat, szükség lenne az inputodra...

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 1.550 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére