Bombadil

Több
20 éve 8 hónapja #175821 Írta: Endóre
Endóre válaszolt a következő témában: Bombadil
Mert a hatalma ősibb volt, mint a gyűrű maga.

A Nap ragyogja be utadat.

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
20 éve 8 hónapja #175812 Írta: Nilraen
Nilraen válaszolt a következő témában: Bombadil

Endóre írta: Ha Tom Bombadil olyan hatalmas amilyennek gondolom, akkor Sauron seregei má régen rátörtek volna az életére.
Én még mindig azt hiszem, hogy Toma hobbit volt, csak nagyon bölcs, s ezért tudott ellenálni a gyűrűnek.

De ha hobbit lett volna,akkor ha felveszi a Gyűrűt,el kellett volna tünnie.

"Tolkien úgy érezte Középfölde varázsa Aragornnal együtt meghalt."

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
20 éve 8 hónapja #175805 Írta: Endóre
Ha Tom Bombadil olyan hatalmas amilyennek gondolom, akkor Sauron seregei má régen rátörtek volna az életére.
Én még mindig azt hiszem, hogy Toma hobbit volt, csak nagyon bölcs, s ezért tudott ellenálni a gyűrűnek.

Több
20 éve 8 hónapja #175688 Írta: Toma gazda
Toma gazda válaszolt a következő témában: Bombadil
Sztem Toma egy Maia lehet csakis
magának való emberke!!
Aule?
és Yavanna?

háát volt nekik jobb dolguk is akkoriban

:?: :geek:
Milyen foglalkozást vezessek?
:geek: :?:

Több
20 éve 8 hónapja #175607 Írta: Nimrais
Nimrais válaszolt a következő témában: Bombadil
nekem elsőre is tetszett Toma.
tényleg "kilógótt a sorból" de ha nem lett volna ott akkor hiányérzetem lett volna.
csak a versei voltak durvák :mrgreen: :up: :dance:

"Legkülömb ember, aki bátor.
S csak egy külömb van: aki bátrabb."
-A tűz csiholója-

Több
20 éve 8 hónapja #175514 Írta: Nellas
Nellas válaszolt a következő témában: Bombadil
A Gy.U Filozófiájában olvastam valahol, hogy némelyek Tomát egyenesen
Auleval, Aranymagot pedig Yavannával aznosítják... Hát, véleményem szerint
egy valának sem lehetett nagy kedve Középföldére menni a Hk.-ban, meg Toma
annyira nem hasonlít Aulera.

Mikor először olvastam a Gy.U-t, olyan nem oda illőnek éreztem a habókos
Toma gazdát, aztán rájöttem, hogy Középfölde épp azért olyan csodálats, mert
nem tudhatod, hogy milyen újabb és újabb meglepetéseket tartogat még...
Közéjük tartoznak az entek és Bombadil is.

"Csak engedj élni... tüzekbe nézni...
tilinkószónál... mesét mesézni..."

Több
20 éve 8 hónapja #175112 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: Bombadil
[quote="Kham

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
20 éve 8 hónapja #175098 Írta: Khamul Lieutenant
Khamul Lieutenant válaszolt a következő témában: Bombadil
Elképzelhető, hogy Bombadil Toma is maia volt?

- All those moments will be lost in time, like tears in the rain. Time to die. -

Több
20 éve 8 hónapja #174636 Írta: Tarathradiel
Tarathradiel válaszolt a következő témában: Bombadil
Eddig annyira nem fogtak meg azok a részek amikben benne van, de most olvasom harmadszorra a könyvet, és egyre jobban tetszik a személyisége és a rejtély körülötte.

Azt hiszem vissza fogok olvasgatni ebben a topicban, hogy lássam ti mit írtatok róla, nehogy valami olyat írjak ami már szászszor ki lett tárgyalva... :)

"A művészet a kimondhatatlan tolmácsa..."

Több
20 éve 8 hónapja #174580 Írta: Cerebrum
Cerebrum válaszolt a következő témában: Bombadil
"There is no embodiment of the One, of God, who indeed remains remote, outside the World, and only directly accessible to the Valar or Rulers."

The Letters of J.R.R. Tolkien No 181, dated 1956

“Blinding ignorance does mislead us. O! Wretched mortals, open your eyes!” (Leonardo da Vinci)

Több
20 éve 8 hónapja #174556 Írta: amanibhavam
amanibhavam válaszolt a következő témában: Bombadil

Endóre írta: Lehet, hogy most nagy hülyeséget mondok, de lehet hogy Toma képében jelent meg Ilúvatar?

Másokban is felmerült, de Tolkien ezt cáfolta eyik levelében.

Olvasd vissza a topikot, a pontos idézet is jópárszor felbukkant már szerintem.

love is the shadow that ripens the wine

Több
20 éve 8 hónapja #174542 Írta: Endóre
Lehet, hogy most nagy hülyeséget mondok, de lehet hogy Toma képében jelent meg Ilúvatar?

Több
20 éve 8 hónapja #174538 Írta: Sil
Sil válaszolt a következő témában: Bombadil

Endóre írta: Ha már itt tartunk, hány éves lehet Toma gazda?

Ez a kérdés értelmezhetetlen, mert idősebb, mint a világ... :wink: [size=9:2ogmvlm8]Pl hány éves Eru? Hány évesek a valák és a maiák?[/size] :wink: Az idő méréséhez kell valami viszonyítási alap is... (meg persze hogy legyenek olyan lények, akik számára releváns az idő múlása, és akik ezért mérni kezdik az időt...)

Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain

Több
20 éve 8 hónapja #174532 Írta: Endóre
Ha már itt tartunk, hány éves lehet Toma gazda?

:bombadil1:

Több
20 éve 8 hónapja #174450 Írta: Prérifarkas
Prérifarkas válaszolt a következő témában: Bombadil
és valszeg nem is hajózik el, mert úgy tűnik, nem is tünde, meg egyébként sem hagyná el a területét.

Galadh
"what have I become, my sweetest friend? everyone I know, goes away in the end"

Több
20 éve 8 hónapja #174444 Írta: Sil
Nem "távozik el"... Nem halandó...

Tears unnumbered

Több
20 éve 8 hónapja #174442 Írta: Endóre
Azért kérdeztem, mert Tom Bombadil nagyon öreg és ha ,,eltávozik" , akkor ki vigyáz az erdőre?

Több
20 éve 8 hónapja #174439 Írta: Prérifarkas
Prérifarkas válaszolt a következő témában: Bombadil
Nem lehet tudni, de sehol sem tesz róla említést.

Galadh
"what have I become, my sweetest friend? everyone I know, goes away in the end"

Több
20 éve 8 hónapja #174427 Írta: Endóre
Bombadil Tomának született valaha gyermeke?

Több
20 éve 9 hónapja #169721 Írta: Pallando
Pallando válaszolt a következő témában: Bombadil

hol az a számtalan írás, amely a teremtés előtti időkkel foglalkozik?

Csak az Aindulindale és a Valaqeunta különböző változataira gondoltam a History of ME-ben - úgy értem, ha vki újra meg újra átgondolja, átírja u.azt a témát, vmelyik kidolgozásban csak megemlítette volna, ha valóban így gondolja. (Gondolom, Olórin is csak a Gy.U. után bukkant fel bennük.)

Több
20 éve 9 hónapja #169684 Írta: _Neo
_Neo válaszolt a következő témában: Bombadil

Sil írta:

_Neo írta: iarwain ben-adar

erre nem tert ki senki...

Dehogynem, csak lapozz vissza kicsit... :wink: (Sőt, többször is szó volt róla, az újabb és újabb összefoglalókban... Jó ideje már csak ismételgetjük magunkat...)

akkor csk nem lapoztam vissza elegge...

"Ötszáz, bizony, dalolva ment
Lángsírba velszi bárd:
De egy se birta mondani
Hogy: éljen Eduárd. -"

Több
20 éve 9 hónapja #169683 Írta: Sil

_Neo írta: iarwain ben-adar

Dehogynem, csak lapozz vissza kicsit... :wink: (Sőt, többször is szó volt róla, az újabb és újabb összefoglalókban... Jó ideje már csak ismételgetjük magunkat...)

Tears unnumbered

Több
20 éve 9 hónapja #169682 Írta: _Neo
_Neo válaszolt a következő témában: Bombadil
iarwain ben-adar

"Ötszáz, bizony, dalolva ment
Lángsírba velszi bárd:
De egy se birta mondani
Hogy: éljen Eduárd. -"

Több
20 éve 9 hónapja #169676 Írta: amanibhavam
amanibhavam válaszolt a következő témában: Bombadil
Jó összefoglalás (bár az én elméletem egy 7. pont lenne), csak a negyedikre kérdeznék rá: hol az a számtalan írás, amely a teremtés előtti időkkel foglalkozik?

love is the shadow that ripens the wine

Több
20 éve 9 hónapja #169651 Írta: Pallando
Pallando válaszolt a következő témában: Bombadil
Egy-két gondolat, bár a többségük biztosan elhangzott már (többé-kevésbé azért átolvastam az eddig írtakat, hogy ne legyen ismétlés):

1. Tom nem lehet Eru, mert Tolkien kijelentette, hogy nem az. (Ilúvatar egyébként sem testesül meg és lép Középföldére, ez benne van a Szilmarilokban.)
2. Nem lehet vala, mert azokat név szerint ismerjük, tudjuk, hogy a másodkor óta csak küldötteket menesztenek Középföldére, és egyébként sem passzol egyik vala "portréjához" sem a Valaquentából.
3. Méret, halandóság stb. okán nem lehet ember, hobbit, törp.
4. Nem származhat a teremtés előttről, mert Tolkien említést tett volna róla a számtalan ezzel foglalkozó írásban.
5. Maia ELVILEG lehet, egyszerűen csak azért, mert ebbe a kategóriába szinte minden belefér - elvégre maia volt Gandalf, Szauron, sőt még a balrog is. A maiák a Szil. szerint "szellemek" voltak, akik számtalan alakot öltöttek, Szauronnak legalább háromféle alakjáról tudunk, és Gandalf, az öregember is csak egy test, amit Olórin fölvett. Ha a létező kategóriák valamelyikébe kell tehát illeszteni, Tom valószínűleg egy olyan maia, aki szereti Középföldét (ezért nem maradt Valinorban), de nem avatkozik az eseményekbe. (Talán épp azért nem válik láthatatlanná a Gyűrűtől, mert maia, tehát maga a test, amit visel, is csak egyfajta "öltözék".)
6. Ezzel együtt Tom Bombadil Tolkien szerint is "kívülálló" a mitológiában - azért hívják így és néz ki így, mert vmelyik fiának volt egy ilyen nevű és öltözékű babája (sárga csizma, kék süveg stb.) Az első öt pont tehát Tolkientől független eszmefuttatás. (Mégis furcsa, hogy épp ő, aki mindent újra meg újra átgondolt, mítoszvariánsokat egymáshoz kötött stb., szándékosan benne felejtett egy "idegen elemet".)

Bocsánat, ha ismétlésekbe bocsátkoztam. Egyébként láttátok a Two Towers Extended Edition-ben a Bombadilnak állított "emléket?" (Szilszakáll Bombadil dalát énekli, és közben az egyik fa tetején megjelenik Tom kék sipkája).

Több
20 éve 9 hónapja #169573 Írta: Nóli i linantea
Nóli i linantea válaszolt a következő témában: Bombadil
A hobbitoknál "felsőbbrendűbb", nem halandó. Az öregerdő az ő "területe", az ő "irányítása alatt áll", és ha még hozzáadjuk h felsőbbrendű, így könnyű... :D

If I promise not to kill you, can I have a hug?

Több
20 éve 9 hónapja #169351 Írta: Endóre
Amikor Frodo a sírbuckáknál hívta Tomát, mert bajban voltak Tom Bombadil, hogy ért oda olyan gyorsan?

Több
20 éve 9 hónapja #167628 Írta: Toma gazda
Toma gazda válaszolt a következő témában: Bombadil
lehet mert kisebb volt az átlag embernél és sokkal közvetlenebb

:?: :geek:
:geek: :?:

Több
20 éve 9 hónapja #167551 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: Bombadil
Bár kétségtelen hogy kapcsolatban állt néhány hobbittal (bár hogy Zsizsik gazdával hogyan és miként azt nem tudjuk) és közel áll hozzájuk, Frodóék nem érezték olyan idegennek Bombadilt mint a Nagyokat.

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
20 éve 9 hónapja #167516 Írta: Ankalimon
Ankalimon válaszolt a következő témában: Bombadil

Endóre írta: Lehet, hogy bombadil hobbit volt?
Mert a ,,Tolkien mesék'' című könyvben Toma elment a hobbitok közé, a rokonaihoz vagy a barátaihoz nem tudom pontosan.

Ezt azért kizárhatjuk a lehetőségek közül. Ha hobbit lett volna, akor láthatatlanná vált volna a Gyűrűt felhúzva.

Az igazság a kis álom, amelyben az én elgondolja a világot.
A valóság a nagy álom, amelyben Isten gondolja önmagát.

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.563 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére