Kérdések

Több
20 éve 11 hónapja #156147 Írta: Ronat/Szméagol
Ronat/Szméagol válaszolt a következő témában: Kérdések
Sziasztok!

Csak azt szeretném megkérdezni, hogy él-e Középföldén a Gyűrűháború idején olyan tünde, aki Cuiviénen (sose tudom leírni) partján ébredt? Círdan-t leszámítva.
Köszönöm

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
20 éve 11 hónapja #155826 Írta: Nilraen
Nilraen válaszolt a következő témában: Kérdések

Angwen írta:

Nimrocco írta:

Nilraen írta:

Nilraen írta: :arrow: Mi az a Rózsapír?

Valaki mondja meg,légyszi... :oops: :oops:

A hajnal.

Akkor már inkább az alkony. Arwen mondja Lothlórienben, Aragornnal való eljegyzése után: "Kitartok melletted, dúnadán, és elfordulok a Rózsapírtól. Pedig ott van az én népem hazája és egész nemzetségem ősi otthona." Az eredetiben "twilight", vagyis szürkület szerepel ezen a helyen. Szerintem egyértelmű, hogy a Legmesszib Nyugatra utal.

Köszi...

"Tolkien úgy érezte Középfölde varázsa Aragornnal együtt meghalt."

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
20 éve 11 hónapja #155825 Írta: Ulmo
Ulmo válaszolt a következő témában: Kérdések

A Szilmarilok írta: ő (Fëanor) volt az első a noldák között, aki felfedezte, hogyan lehet a Földből bányászhatónál nagyobb és fényesebb drágaköveket készíteni, tudással és ügyességgel. Az első drágakövek, amiket Fëanor készített, még fehérek és színtelenek voltak, de a csillagfényben kék és ezüst tűzzel égtek, fényesebben, mint a Helluin; és kristályokat készített, melyekben távoli dolgok képeit lehetett látni, kicsiben, de tisztán, ahogy Manwë sasmadarai látják.

Vagyis lehetett a földből is bányászni, de a noldák tudtak ékköveket csinálni. Így készültek a Szilmarilok is.
Ha jól emlékszem Tirion és Formenos építésekor sok drágakő került elő a földből.

Több
20 éve 11 hónapja #155761 Írta: Prérifarkas
Prérifarkas válaszolt a következő témában: Kérdések

_Neo írta: a Noldak nem mar letezo dragakoveket csiszoltak, hanem valahogy ekkovet "csinaltak" (jobb szo nem jut ra eszembe).
Az ekkovek kesziteserol szeretnek nehany kozelebbi infot kapni.

Jah igen, én is jegyzeteltem valamicskét... én úgy értelmeztem,h a Noldák nem kibányázták a gyémántot aztán megcsiszolták, hanem ők úgy csinálták az ékköveket, mint mi a kakaót... vagyishogy énse tudom megmagyarázni, úgyhogy inkább befogom...

Galadh
"what have I become, my sweetest friend? everyone I know, goes away in the end"

Több
20 éve 11 hónapja #155732 Írta: _Neo
_Neo válaszolt a következő témában: Kérdések
Aiya!

Nyaron a taborban Ancalimon egyik eloadasan szo esett a tundek kezmuvessegerol. Jegyzeteimbe belekukkantottam az ekkovek kapcsan, de nem tul sokat firkaltam, cserebe olyasmi dereng, h a Noldak nem mar letezo dragakoveket csiszoltak, hanem valahogy ekkovet "csinaltak" (jobb szo nem jut ra eszembe).
Az ekkovek kesziteserol szeretnek nehany kozelebbi infot kapni.

koszi

"Ötszáz, bizony, dalolva ment
Lángsírba velszi bárd:
De egy se birta mondani
Hogy: éljen Eduárd. -"

Több
20 éve 11 hónapja #155142 Írta: Nefadar
Nefadar válaszolt a következő témában: Kérdések
Ulmo: köccike szépen :wink:

Nefi

Za dashu snaku Zigur, Durbgu nazgshu, Durbgu dashshu! :sauron1:

Több
20 éve 11 hónapja #154531 Írta: Angwen
Angwen válaszolt a következő témában: Kérdések

Nimrocco írta:

Nilraen írta:

A hajnal.

Akkor már inkább az alkony. Arwen mondja Lothlórienben, Aragornnal való eljegyzése után: "Kitartok melletted, dúnadán, és elfordulok a Rózsapírtól. Pedig ott van az én népem hazája és egész nemzetségem ősi otthona." Az eredetiben "twilight", vagyis szürkület szerepel ezen a helyen. Szerintem egyértelmű, hogy a Legmesszib Nyugatra utal.

"Bízz Istenben, és tartsd szárazon a puskaport!" (Oliver Cromwell)

Több
20 éve 11 hónapja #154506 Írta: Nimrocco mirimafea
Nimrocco mirimafea válaszolt a következő témában: Kérdések

Nilraen írta:

A hajnal.

"Similis simili gaudet"

Több
20 éve 11 hónapja #154486 Írta: Ulmo

Nefadar írta: Meddig ismerjük a negyed kor eseményeit?

Csak nagyon hézagosan ismerjük, kb NK 120-ig. Tudjuk, hogy Éomer és Elessar sok csatát vívott egymás oldalán, tudjuk, mikor halt meg Trufa és Pippin, tudjuk, hogy Elessar halála után Gimli és Legolas elhajóztak. Ez szerepel a Gy.U. függelékében. A HoME sorozat utolsó kötetében szerepel egy töredékes írás "The New Shadow" (Az új Homály) címmel: ez nagyjából Eldarion idején játszódik, és arról szól, hogy a sötétség ismét felüti a fejét az emberek között, pl a gyerekek "orkosat" játszanak.

Nilraen: legyél türelemmel, az Rózsapírt terem ;) Hamarosan erre is lesz válasz.

Több
20 éve 11 hónapja #154401 Írta: Nilraen

Több
20 éve 11 hónapja #154348 Írta: Nefadar
Nefadar válaszolt a következő témában: Kérdések
Meddig ismerjük a negyed kor eseményeit?

Nefi

Za dashu snaku Zigur, Durbgu nazgshu, Durbgu dashshu! :sauron1:

Több
20 éve 11 hónapja #154015 Írta: Nilraen

Alcarcalimo írta: Arda Númenor bukása után lett gömbölyű (hogy az emberek ne tudjanak többé Valinor felé menni). "Ma már minden út görbe" mondták a hajósok, amikor először körbehajózták a földet.
A tündéknek persze van egy nyitott, "egyenes" út: Szürkerévből.

Alcar

Ja!Máskor előbb olvasok,és utána kérdezek... [size=9:2vbcz2ms](pont most fogom olvasni Númenor végromlását...)[/size]

Több
20 éve 11 hónapja #154013 Írta: Alcarcalimo
Alcarcalimo válaszolt a következő témában: Kérdések
Arda Númenor bukása után lett gömbölyű (hogy az emberek ne tudjanak többé Valinor felé menni). "Ma már minden út görbe" mondták a hajósok, amikor először körbehajózták a földet.
A tündéknek persze van egy nyitott, "egyenes" út: Szürkerévből.

Alcar

Több
20 éve 11 hónapja #154008 Írta: Nilraen
Sziasztok!
Két kérdésem is lenne.
:arrow: Mi az a Rózsapír?
:arrow: A "The atlas of Middle-Earth" c. könyvben,a 2.oldalon lévő képek Ardát ábrázolják a tündék eljövetele előtt,igaz?Tehát Arda nem volt mindíg 'gömbölyű'???És ha nem,akkor utána alakult olyanná,mint ami a 4. oldalon van??
Remélem valakinek megvan a könyv és tud segíteni...

Több
20 éve 11 hónapja #153928 Írta: Alcarcalimo
Alcarcalimo válaszolt a következő témában: Kérdések
Csatlakoznék Amanihoz. pár oldallal korábban írtam:

"... Elrond ugyan már meghalt, de a fiai még sokáig ott éltek..." (GYU, 2000, 31. o. a Prológus végén)
Ezzel szemben az 1138. oldalon az áll, hogy hajóra szállt Szürkerévben.
"...ekkor Elrond és Galadriel előrelovagolt, mert a harmadkor véget ért...".

Elrond természetesen nem halt meg, csak eltávozott - bár így számunkra természetesen "meghalt". Az eredeti szövegben ez áll a Prológus végén: "...There, though Elrond had departed, his sons long remained...", itt a "depart" szó inkább "eltávozik, elutazik"-ént értendő (noha van "meghal" jelentése is). "

Ennyi!!!

Alcar

Több
20 éve 11 hónapja #153924 Írta: amanibhavam
amanibhavam válaszolt a következő témában: Kérdések
Nem halt meg. Elment. Téves a fordítás.

Bombadilról külön topik van, ha végigolvasod, kialakíthatsz egy képet róla magadnak.

love is the shadow that ripens the wine

Több
20 éve 11 hónapja #153921 Írta: Idril
Idril válaszolt a következő témában: Kérdések
Sziasztok!
Két kérdés.
Miért van az írva a GYU előszóban, hogy "...Elrond ugyan már meghalt, de a fiai még sokáig ott éltek..." ( Völgyzugolyban ). Elrond meghalt???
Más:
Bombadil Toma kicsoda? Mármint tudom, hogy ki, de milyen lény és hogy lehet, hogy már a tündék előtt ott volt?
Előre is köszi.

Nap fénye világosságot,
Hold fénye teljességet,
Víz színe tisztaságot,
Csillagok fényességet
Adjatok!

Több
20 éve 11 hónapja #153904 Írta: Kincső
Kincső válaszolt a következő témában: Kérdések
Estel, Ery: köszi, maradok a többesnél! :wink:

"...asztaltalan szó-malaszttal..."

Több
20 éve 11 hónapja #153172 Írta: Ery
Ery válaszolt a következő témában: Kérdések

Kincső írta: Estel, Ery, Felagund: Először is köszi! :wink: Másodszor: a konkrét szituáció nem levél, hanem a király egy éothéod futárhoz beszél [size=9:2jbw50m5](azért nem rohír, mert még csak Hk. 1944-ben vagyunk)[/size]. Ez esetben is legyen szerintetek E/3. :?: :roll:

Szerintem a többest kell használnia, minden hivatalos ügyben. A barátokkal szemben ez nem kötelező.

"Valami lóg a levegőben! Sajnos nem Maedhros..."

Καναπή!

Több
20 éve 11 hónapja #153165 Írta: Estel Adániel
Estel Adániel válaszolt a következő témában: Kérdések

Kincső írta: Estel, Ery, Felagund: Először is köszi! :wink: Másodszor: a konkrét szituáció nem levél, hanem a király egy éothéod futárhoz beszél [size=9:3v7q29o0](azért nem rohír, mert még csak Hk. 1944-ben vagyunk)[/size]. Ez esetben is legyen szerintetek E/3. :?: :roll:

Szerintem jobb, ha ezt Te döntöd el. ;) (Egyébként a GY.U. függelékében Arvedui mintha használná a "we"-t... :look: )

Mornie utúlië! Believe and you will find your way
Mornie alantië! A promise lives within you now

Több
20 éve 11 hónapja #153133 Írta: Nilraen

amanibhavam írta: A Maiák ugyanúgy Eru által teremtett Ainuk, mint a Valák, csak alacsonyabb rendűek.

Ok.Köszi

Több
20 éve 11 hónapja #153124 Írta: amanibhavam
A Maiák ugyanúgy Eru által teremtett Ainuk, mint a Valák, csak alacsonyabb rendűek.

Több
20 éve 11 hónapja #153120 Írta: Nilraen

Ulmo írta: Nilraen: minden halott lelke Mandoshoz kerül. Akár ember, akár tünde, akár törp, vagy más. Gandalf és az összes istar egy kicsit más eset, ők törékeny testbe zárt maiák (olyanok, mint Melian), tehát nem egy kategória Ilúvatar Gyermekeivel.

Mandos talán azért enyhült meg Lúthiennel szemben, mert a lány ereiben részben maia "vér" folyt.

Még egy dolog: a tündék NEM HALHATATLANOK. Csak addig élnek, amíg Arda létezik.

Azt gondoltam....
De ha Gandalf "maia",akkor ők most halhatatlanok,vagy nem? :oops: :oops: :oops:
És bocsi,hogy ennyi hülyeséggel zaklatok mindenkit.. :oops:

Több
20 éve 11 hónapja #153117 Írta: Ulmo
Nilraen: minden halott lelke Mandoshoz kerül. Akár ember, akár tünde, akár törp, vagy más. Gandalf és az összes istar egy kicsit más eset, ők törékeny testbe zárt maiák (olyanok, mint Melian), tehát nem egy kategória Ilúvatar Gyermekeivel.

Mandos talán azért enyhült meg Lúthiennel szemben, mert a lány ereiben részben maia "vér" folyt.

Még egy dolog: a tündék NEM HALHATATLANOK. Csak addig élnek, amíg Arda létezik.

Több
20 éve 11 hónapja #153099 Írta: Nilraen

Aeglos írta: Nilraen: igen, "feléledtek" :wink:
Ami Lúthient illeti, ő tényleg meghalt, bár én azthiszem, h kissé "szándékosan".
A tündék halhatatlanok, de kétféleképpen meghalhatnak:
1. Csatában eleshetnek, megölhetik őket (de a nagyobb sérüléseket, amibe az ember belehalna, túlélik)
2. belehalnak a bánatukba.
Lúthiennel ez a 2. variáció történt.

Ja igaz is!De hülye vagyok!! :oops: :oops:
De az emberek,és istárok lelkei is Mandoshoz mennek,nem?Gandalf gondolom onnan jön vissza...

Több
20 éve 11 hónapja #153091 Írta: Kincső
Kincső válaszolt a következő témában: Kérdések
Estel, Ery, Felagund: Először is köszi! :wink: Másodszor: a konkrét szituáció nem levél, hanem a király egy éothéod futárhoz beszél [size=9:1xyh1alz](azért nem rohír, mert még csak Hk. 1944-ben vagyunk)[/size]. Ez esetben is legyen szerintetek E/3. :?: :roll:

"...asztaltalan szó-malaszttal..."

Több
20 éve 11 hónapja #153086 Írta: amanibhavam

Viszont ott van többek között Glorfindel, aki kapott, és ezért szerepel a Gy.U.-ban, holott a Szil.-ben egyszer már meghalt

Fordítva :wink:

Azért kapott engedélyt, mert szerepel a GyU-ban, holott egyszer már meghalt :lol:

Több
20 éve 11 hónapja #153071 Írta: Aeglos
Aeglos válaszolt a következő témában: Kérdések
Nilraen: igen, "feléledtek" :wink:
Ami Lúthient illeti, ő tényleg meghalt, bár én azthiszem, h kissé "szándékosan".
A tündék halhatatlanok, de kétféleképpen meghalhatnak:
1. Csatában eleshetnek, megölhetik őket (de a nagyobb sérüléseket, amibe az ember belehalna, túlélik)
2. belehalnak a bánatukba.
Lúthiennel ez a 2. variáció történt.

Az viszont rejtély, h Mandos hogyan lágyult meg. Ilyen azelőtt soha nem történt, és a továbbiakban sincs rá utalás.

Azok a tündék akiket megöltek/meghaltak, csatában elestek stb... Mandos csarnoka várja ahová a feájuk kerül (lélek).
Onnét egy bizonyos idő után visszatérhettek, ha erre engedélyt kaptak.
(Fëanor például nem kapott, és van rá utalás, hogy Saeros se)
Viszont ott van többek között Glorfindel, aki kapott, és ezért szerepel a Gy.U.-ban, holott a Szil.-ben egyszer már meghalt

And in the sea there is a fish
A fish that has a secret wish.

Több
20 éve 11 hónapja #153045 Írta: Nilraen
Sziasztok!
Megint lenne egy kérdésem.Beren és Lúthien történetének végén,miután Beren meghal a lelke Mandos csarnokában vár,mert ugye Lúthien megkérte rá...namármost,csak azt nem értem mire..a tündék halhatatlanok...tehát Lúthien lelke nem fog Mandoshoz menni.Mármint igen...és azt nem értem hogyan...meghalt???
A másik...: miután mindketten Mandosnál voltak,Lúthien elmehetett volna Valinorba,és vissza Középföldére...Berennel..tehát feléledtek???

:oops: :oops: :oops:

Több
20 éve 11 hónapja #152945 Írta: Felagund
Felagund válaszolt a következő témában: Kérdések
Én is inkább az egyes szám harmadik személyre szavaznék... Nézzétek meg a "Király Levelét". Ott is E/3-at használ, pedig Samuval még jóban is volt ;)

Our knees do not bend easily

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 1.052 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére