Tanulószoba

Több
19 éve 8 hónapja #245774 Írta: Well-of-Souls
Well-of-Souls válaszolt a következő témában: Tanulószoba
Igazad lesz :)

Man in general, if reduced to himself, is too wicked to be free.
Joseph de Maistre

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
19 éve 8 hónapja #245772 Írta: Felagund
Felagund válaszolt a következő témában: Tanulószoba
Az egyesített erők erősebbek? ;)

Our knees do not bend easily

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
19 éve 8 hónapja #245768 Írta: Well-of-Souls
Well-of-Souls válaszolt a következő témában: Tanulószoba
Korlátozott latinságommal eléggé megszenvedtem vele, de őszintén megmondom, még mindig nem értem :?
iuncta - összekötött
vis - erő
fortior - bártabb, erősebb
Na hogy aztán ebből hogy lesz értelmes mondat, azt már nem tudom... :?

Man in general, if reduced to himself, is too wicked to be free.
Joseph de Maistre

• gilloth
  • Látogató
  • Látogató
19 éve 8 hónapja #245765 Írta: gilloth
gilloth válaszolt a következő témában: Tanulószoba
Valaki nem tudná esetleg, és ha mégis, nem lenne olyan kedves megmondani, mit jelent az, hogy: JUNCTA VIS FORTIOR ? Asszem latin , de mivel azt mondták nekem h a klasszikus latinban nincs "j", lehet h az első betű i? ( IUNCTA VIS FORTIOR )
A szóban forgó mondat az iskola (Wattay Középiskola és Szakiskola) jelmondata, ahol dolgozom.Előre is köszi!!! :) :)

Több
19 éve 8 hónapja #245030 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: Tanulószoba

Felagund írta:

Panda írta:

Panda írta: Valaki kérlek segítsen: hogy jön össze a Hanuka és az égő olaj? Általános műveltség, tudom... És az egész a királyok felkenéséhez olajjal?

Mégegyszer köszi mindenkinek.
Ha még valakit érdekelne: a zsidó királyokat szent olajjal kenték fel (és Salamon templomában is olyan olaj volt)- ez zsidó örökség az európai kultúrában.

Feltehetően igen.
Tudtommal Saul volt az első király, akit olajjal kentek fel (konkrétan Sámuel próféta)

A zsidó (azaz ószövetségi, tekintve hogy a Bibliát jobban kedvelték a zsidóknál) örökség az biztos, pontosan azért vették át mert a Bibliai királyokat így teszik királlyá.

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
19 éve 8 hónapja #244952 Írta: Felagund

Panda írta:

Panda írta: Valaki kérlek segítsen: hogy jön össze a Hanuka és az égő olaj? Általános műveltség, tudom... És az egész a királyok felkenéséhez olajjal?

Ha még valakit érdekelne: a zsidó királyokat szent olajjal kenték fel (és Salamon templomában is olyan olaj volt)- ez zsidó örökség az európai kultúrában.

Feltehetően igen.
Tudtommal Saul volt az első király, akit olajjal kentek fel (konkrétan Sámuel próféta)

Több
19 éve 8 hónapja #244898 Írta: Kincső
Kincső válaszolt a következő témában: Tanulószoba
Kedves már érettségizettek!

Szükségem lenne kölcsönbe egy régi típusú [size=9:2vw99q4q](azaz elvileg a tavaly érettségizettek még ezt használták, de mi már új fajtát kaptunk) [/size]zöld matek összefoglaló fealadatgyűjteményre. (Minekután a matektanár abból óhajt kombinatorikai feladatokat adni, mert az újban állítólag nincs elég feledat/nincsenek jó feladatok.)

Nagyon megköszönném ha kaphatnék egyet, és nem a száztizenháromfelé szaggatott könyvtári példányt kellene használnom! :roll: :)

"...asztaltalan szó-malaszttal..."

Több
19 éve 9 hónapja #244789 Írta: Csele
Csele válaszolt a következő témában: Tanulószoba
Sziasztok!

Animációból gyűjtök ötleteket:

1, Tudtok ötleteket egy zenés-táncos vetélkedőhöz egyetemista korosztálynak?

2, Olyan játékok, amelyek kötödnek a vízhez (NEM vízi, csak kell hozzá víz)
Előre is köszi!

Ha adhatnék valamit, az a szív nyugalma lenne,
melyet az élet minden pillanatában megőrizhetsz,bármi történjék veled

Több
19 éve 9 hónapja #244426 Írta: Panda
Panda válaszolt a következő témában: Tanulószoba

Több
19 éve 9 hónapja #244346 Írta: Vewy
Vewy válaszolt a következő témában: Tanulószoba
Szia Gandalf, olyasmi, mint egy képregény. A kulcsjelenetek vannak benne. Ha a Google-n a képek közt rákeresel a "storyboard"-ra, egy csomót kiad. Az a jó, amelyiknél a képek mellett rövid szöveg is leírja, mi történik. Sok sikert!

Több
19 éve 9 hónapja #244304 Írta: Gandalf
Gandalf válaszolt a következő témában: Tanulószoba
Sürgős help!

Készítenem kell egy sztoriboard-ot, teljesen szakszerűen, de nem értettem meg, pontosan hogy is kell kinéznie. Nem tudna valaki küldeni nekem egy igazi, szakszerű sztoriboardot, hogy lássam, mit is kéne alkotnom?
Még ezen a héten meg kéne csinálnom!

Több
19 éve 9 hónapja #244060 Írta: Vewy
Vewy válaszolt a következő témában: Tanulószoba
igen
és Istvánt felkenték a trónra

:) )

Több
19 éve 9 hónapja #244039 Írta: Felagund

Alyr, házszám?

Ha jól tudom (ami persze nem biztos) akkor az a sztori, hogy a zsidókat épp leigázta valamilyen nép (sorry, nem tudom pontosan :oops: ) de a makkabeusok felkelése felszabadította őket, ennek örömére meggyújtották a Templomban a menórát (a hét/nyolcágú gyertyát), bár csak egy napra elegendő olajuk volt, de mégis hét napon keresztül égett.

Valami ilyesmi... :roll:

Több
19 éve 9 hónapja #244001 Írta: Panda
Köszi szépen mindkettőtöknek! :) Érdekes ötlet a kérdezzük- meg- a- témában- jártasakat, eszembe se jutott. :oops: :lol:

Több
19 éve 9 hónapja #243876 Írta: Alyr Arkhon

Phaedra/Namarie írta:

Alyr, házszám?

Sajnos most nem tudok segíteni, de megpróbálok valakit megkérdezni. Addig is azt javaslom, hogy egyfelől tedd be ezt a kérdést a Vallások topikba, másfelől meg érdeklődj zsinagógákban, rabbiknál, vagy ha van oylan ismerősöd, aki bármilyen oknál fogva jártas a zsidó hagyományokban, kérdezd meg.

Szerintem is. 99% hogy segíteni fognak.

A királyok felkenése: A középkorban legalábbis mint a koronázás része, az egyházi szertartásba tartozott (mertugye a jobb koronázásoknak volt egyházi és világi része, a rosszabbak meg nem voltak érvényesek) amelynek során a királyt tkp egyházi méltósággá tették (ha nem is olyan értelemben mint a főpapokat) és mindezzel azt célozták, hogy szuverén uralkodó, csak és kizárólag Istennek felelős. (Isten kegyelméből uralkodik)
A felkenés ezen belül, ha nem tévedek nagyon, a többi ember közül való kiemelkedést jelentette, egyfajta szakrális többlettel való felruházást a többi emberhez képest. (ezt az Ószövetségből vették, ott gondolom igencsak hasonló jelentése volt)

/Cynewulf/

Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
19 éve 9 hónapja #243875 Írta: Namarie
Namarie válaszolt a következő témában: Tanulószoba

Alyr, házszám?

Sajnos most nem tudok segíteni, de megpróbálok valakit megkérdezni. Addig is azt javaslom, hogy egyfelől tedd be ezt a kérdést a Vallások topikba, másfelől meg érdeklődj zsinagógákban, rabbiknál, vagy ha van oylan ismerősöd, aki bármilyen oknál fogva jártas a zsidó hagyományokban, kérdezd meg.

"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"

Több
19 éve 9 hónapja #243862 Írta: Alyr Arkhon
Ezer hála Szürkének amiért elmondta az utat a Mérnök uccába.

Kincső: Gondolom olyan, ami úgy készül, hogy a készítő háta mögött ott áll a felesége sodrófával. ;)

/Cynewulf/

Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
19 éve 9 hónapja #243809 Írta: Kincső
Kincső válaszolt a következő témában: Tanulószoba
Kedves Mindenki!
/me éppen matek házidogát irkál (statisztikát veszünk), és a következő áll a feladatban: "Készítsünk sodrófa diagramot!" 8O :?: A feladat korábbi részében szóródás mutatóit kellett kiszámolni. Valakinek tippje, hogy mi a nyák az a sodrófa diagram?! :roll:
Előre is köszi!

"...asztaltalan szó-malaszttal..."

Több
19 éve 9 hónapja #243322 Írta: Alyr Arkhon

Estel Adániel írta: Az még jobb... legalább Lágymányos. :roll:
Deák-tértől 47-es villamos... az megáll nem messze tőle. ;)
(Milyen órád lesz neked ott? 8O)

asztalitenisz

mégeccer elnézést a tévesztésér de a füzetembe télleg rosszat írtam.

/Cynewulf/

Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
19 éve 9 hónapja #243303 Írta: Estel Adániel
Estel Adániel válaszolt a következő témában: Tanulószoba
Az még jobb... legalább Lágymányos. :roll:
Deák-tértől 47-es villamos... az megáll nem messze tőle. ;)
(Milyen órád lesz neked ott? 8O)

Mornie utúlië! Believe and you will find your way
Mornie alantië! A promise lives within you now

Több
19 éve 9 hónapja #243300 Írta: Alyr Arkhon
Hehe.
(avagy éljen az etr)

Nem Mester utca, Mérnök utca.

Tehát Mérnök utca.

Ötlet?

(nem, nem én tévedtem, ugyanis felírva nálam ez van, ergo ki lett javítva)

/Cynewulf/

Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
19 éve 9 hónapja #243297 Írta: Panda
Valaki kérlek segítsen: hogy jön össze a Hanuka és az égő olaj? Általános műveltség, tudom... És az egész a királyok felkenéséhez olajjal?

Alyr, házszám?

Több
19 éve 9 hónapja #243294 Írta: Estel Adániel
Estel Adániel válaszolt a következő témában: Tanulószoba
A Mester utca a Boráros-tér előtti villamosmegálló a 4es/6ossal. Ott kezdődik. Aztán elindul a Lurdy-ház irányába, és meg sem áll a Ferencvárosi rendező pályaudvarig. Hogy hol van ott ELTE-létesímény, azt nem tudom, de drukkoljunk, hogy ne a túlvégén. ;)

Mornie utúlië! Believe and you will find your way
Mornie alantië! A promise lives within you now

Több
19 éve 9 hónapja #243228 Írta: Alyr Arkhon
Segítsetek nekem:

1. Hogy lehet eljutni a Mester uccába a Nyugatitól?

2. Hol van ott vmi ELTE létesítmény?

Mert én nemtom pedig órám lenne ott.

/Cynewulf/

Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
19 éve 9 hónapja #242761 Írta: mogy
mogy válaszolt a következő témában: Tanulószoba
ehh...ez némileg világosabb, de a táblázatból is hiányom van (az a fogkefés...vagy csak nekünk tanítják így?) egyébkén nagyon köszi, egy fokkal most már világosabb...azért nagyon köszike-))))

"Nyitott szemmel álmodom, de nem vagyok magam!"

Több
19 éve 9 hónapja #242758 Írta: Narbeleth
Narbeleth válaszolt a következő témában: Tanulószoba

mogy írta: Halee!
tudom, kicsit furin fog hangzani, hogy ilyet kérdezek, mert ugye német szakosként elvileg tudnom kéne, de ha bajban vagyok, akkor bajban vagyok
Szóval. Aki tudja, kérem magyarázza meg az erős/gyenge/vegyes mn ragozást. ez ugyanis elég homályos pont nekem sajna...
konkrétan az érdekelne, hogy mikor, milyen esetben, és hogy használjuk. Köszike

Hűűű! Pont ebből fogok most dogát írni!
No:
0., Ha a melléknevek egy főnév előtt állnak, akkor minimum egy e-t hozzájuk kell rakni

1.,Gyenge: A melléknév előtt határozott névelő áll, v vmi olyan, ami egyértelműen megmutatja a főnév nemét és esetét (pl. jeder,jede, jedes stb.)

2., Vegyes: Ha határozatlan névelő után áll a melléknév, v az előtte álló izé nem mindig mutatja meg, hogy milyen a neme és esete a főnévnek( ilyen ein, eine, ein; kein, keine, kein stb (minden, ami einra végződik) és ezek ragozott alakjai természetesen)

3., Erős: ha a melléknév előtt nem áll névelő, vagy semmi, ami megmutatná a nemet és esetet, ilyenkor a melléknév veszi át a végződéseket.

Ugye a ragozásokat tudod?
Sok sikert!

"Törd szét a formát, őrizd a szellemet!"

Avartho i gadw, hebo i faer!

Több
19 éve 9 hónapja #242727 Írta: mogy
mogy válaszolt a következő témában: Tanulószoba
Halee!
tudom, kicsit furin fog hangzani, hogy ilyet kérdezek, mert ugye német szakosként elvileg tudnom kéne, de ha bajban vagyok, akkor bajban vagyok
Szóval. Aki tudja, kérem magyarázza meg az erős/gyenge/vegyes mn ragozást. ez ugyanis elég homályos pont nekem sajna...
konkrétan az érdekelne, hogy mikor, milyen esetben, és hogy használjuk. Köszike

"Nyitott szemmel álmodom, de nem vagyok magam!"

Több
19 éve 9 hónapja #242528 Írta: Fimbrethil
Fimbrethil válaszolt a következő témában: Tanulószoba

Éowyn! írta: Segítség, segíítség: én keresnék valakit, aki fel tudna készíteni engem egy fizika érettségire. Igazából értettem én mindig is a fizikát, csak most kiegészítő érettségit teszek belőle, és egy évig nem foglalkoztam vele, úgyhogy olyan valaki kéne, akivel átismételhetem a dolgokat.

Ha tudtok valakit aki segíthetne nekem, akkor szóljatok lécci.

Ha vmi konkrét kérdésed van, tudok segiteni, de mivel az ország tulso csücskén vagyok, nem hiszem h az egészet át tudnánk beszélni

Aki Istenhez beszél, arról azt mondjuk, imádkozik,
akihez Isten beszél, arról azt mondjuk, megőrült.

Több
19 éve 9 hónapja #242274 Írta: Stara
Stara válaszolt a következő témában: Tanulószoba
Niph,most konkrétan ilyet nem találok,[size=9:35slnh0j]de a joggal egyébként is az a legnagyobb baj,hogy sok ugyan a definíció,de szeretnek rajtuk vitatkozni,meg általában túlbonyolítottak.Pl. azzal,hogy mi a jog egész könyveket lehet megtölteni,anélkül,hogy normális választ adnának rá.8O[/size]
Kérdezz,megpróbálok válaszolni! :roll: Ha itt körülnézel lehet,hogy találsz értelmes dolgot. :wink:

Több
19 éve 9 hónapja #242238 Írta: Niph
Niph válaszolt a következő témában: Tanulószoba
khm...
nekem olyan gondom van hogy most van jogi ismeretem és valahonnan nekem alapfogalamk kellenének- alkotmány, bíroság stb...
Tudtok ilyen címet ahonnan ilyeneket lehet tölteni?????????????? :oops: :oops: :oops:

“A gyermektársaság gyógyír a lélekre.” (Dosztojevszkij)

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.643 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére