- Köszönetek: 0
Gondolatok
- Bögyös Fredegár
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
Angwen: ha már egy rövid kijelentéssel meg is mondtad a véleményedet arról, amit írtam, akkor azért reagálhatnál az általam felhozott példára, ami meg engem bizonyít. Meg sokan mások is felhoztak már néhány példát szintén emellett.
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Idhren
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_MODERATOR
Alyr Arkhon írta:
Ben Kenobi írta:
Kivétel ez alól az 1632-es lützeni csata, amikor Gusztáv Adolf, svéd király elesett a csatában, a serege mégis győzelmet aratott.Idhren írta: És a nagy hadvezérek régen se álltak le harcolni, hiszen ők voltak a "stratégák", és ha elestek, bizony gyakran szétesett a sereg.
A király nem= a hadvezérrel.
A várnai csatát se Ulászló irányította hanem Hunyadi... (mondjuk ő is különleges eset)
A gyakori viszont az volt, hogy a hadvezérek messzebbről, általában valami magaslatról irányítottak, pont azért, hogy átlássák a hadmozdulatokat. (Tomori is aszondta, "utánam" és belerohant az ágyúkba.)
A királyoknak egyébként is illett túlélni a csatákat, mert ők voltak az ország megtestesítői, ők álltak a nemesek fölött és az ő nevükben működött a külpolitika. Ha nincs király, nincs ország.
Egyetértek!
[size=9:30rsnm2j]Egyébként felhívnám a figyelmet hozzászólásomban a GYAKRAN jelzőre...[/size]
Szeretlek Titeket Béláim!!!
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
Ben Kenobi írta:
Kivétel ez alól az 1632-es lützeni csata, amikor Gusztáv Adolf, svéd király elesett a csatában, a serege mégis győzelmet aratott.Idhren írta: És a nagy hadvezérek régen se álltak le harcolni, hiszen ők voltak a "stratégák", és ha elestek, bizony gyakran szétesett a sereg.
A király nem= a hadvezérrel.
A várnai csatát se Ulászló irányította hanem Hunyadi... (mondjuk ő is különleges eset)
A gyakori viszont az volt, hogy a hadvezérek messzebbről, általában valami magaslatról irányítottak, pont azért, hogy átlássák a hadmozdulatokat. (Tomori is aszondta, "utánam" és belerohant az ágyúkba.)
A királyoknak egyébként is illett túlélni a csatákat, mert ők voltak az ország megtestesítői, ők álltak a nemesek fölött és az ő nevükben működött a külpolitika. Ha nincs király, nincs ország.
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Eilyar
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
Ja, csak tudod a dohányzás, kábítószer és egyéb önpusztító tevékenységek mindig az egyén saját döntései ésfelelőssége. Ha viszont egy bombát dobnak a házamra az nem az én döntésem (bár a valóság igazi természetét figyelembe véve kicsit másképp fest az ügy: www.seth.hu )Aralataion írta: Valószínüleg mi dohányosok többen fogunk meghalni tüdő- és egyéb rákban, mint az emberek háború következtében.
Akkor lehet megint verjük a mai értelemben vett hivatalos háborúban elhunytak létszámát.
Fura. Nem?
"Ez mind én voltam egykor"
- Aralataion
- Nem elérhető
Nekem igazából az tűnt fel, hogy a veszteségeket (hülye egy megfogalmazás) ezres mértékben számolják. Ez elég pöttöm szám a 6,5 milliárdhoz képest. "Szerencsére" manapság egy tank elég meggyőző, hogy fegyverletétel, és fogság legyen belőle.
Viszont ha gyilkolás alatt értjük a brutalitás különböző formáit banda-háború, terrorcselekmények, leszámolások... Akkor lehet megint verjük a mai értelemben vett hivatalos háborúban elhunytak létszámát.
Fura. Nem?
a kezemmel most mindenféle íveket rajzolok, amiből kiolvashatod a nevem ha tudsz gondolkodni az én fejemmel.
- Angwen
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
Bögyös Fredegár írta:
A régebbi korokban pont az a szép, hogy ott még maga a király is kiállt a serege élére, mivel a háború legesleginkább rá tartozott. A mai korokban a dolog elég gerinctelenné vált, hiszen azok, akik a csatákat és háborúkat szították, (többnyire) hátulról, biztos távolból irányították a dolgokat, míg azok az ártatlan emberek, akiket belehajszoltak ebbe, keserves kínok közt hullottak el tömegesen a csatatereken.Ben Kenobi írta:
Tömören: egy frászt!
Mond neked valamit a "megszépítő messzeség" fogalma? Na, ez épp így érvényes az időre is.
"Bízz Istenben, és tartsd szárazon a puskaport!" (Oliver Cromwell)
- _Phelan_ (Caranthír)
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
Szerintem cseppet sem frázisokat puffogtattam...
Szerintem az ilyen hsz csak fölösleg mint állat... ez van Ez se túl értékes... de velem is megesik
Then you'll see, tears won't wash this away, Memories of the years that started the pain
- Bögyös Fredegár
- Nem elérhető
A régebbi korokban pont az a szép, hogy ott még maga a király is kiállt a serege élére, mivel a háború legesleginkább rá tartozott. A mai korokban a dolog elég gerinctelenné vált, hiszen azok, akik a csatákat és háborúkat szították, (többnyire) hátulról, biztos távolból irányították a dolgokat, míg azok az ártatlan emberek, akiket belehajszoltak ebbe, keserves kínok közt hullottak el tömegesen a csatatereken.Ben Kenobi írta:
De azért találhatunk kivételeket is ezalól, pl. Erwin Rommel tábornokot, az Afrika Korps főparancsnokát. Ő mindig jelen volt a csaták első volnalaiban, maga is harcolt, nem csak hátulról osztogatta a parancsait. Sokszor egyedül bekocsikázott az ellenséges vonalak elé ill. mögé, hogy felderítse az ellenség helyzetét. Rommel tábornok rendkívül lovagias hadvezér volt a második világháborúban. Példaértékű volt lovagias modora.
- Ben
- Nem elérhető
basking in the sunshine of a bygone afternoon,
bringing sounds of yesterday into this city room.
- Tünde
- Nem elérhető
- Köszönetek: 1
A háború minden pátosz nélkül voltaképp a világ egyik ún. "mesterséges féke", ami általában akkor lép életbe, ha a mesterséges fékek nem működnek. Érthetünk ez alatt népességi, társadalmi és politikai "fékeket" is...
Az a baj, hogy a mesterséges fékek ma is működnek (lásd: Etiópia, cunami, földrengések stb.) csak mi még erre rárakunk egy lapáttal a környezetszennyezésünkkel (ózonlyuk, jéghegyolvadások stb.) és még erre jön a háború. Most az AIDS-ről és a közeljövőben megjelenő csirkevészről ne is beszéljünk, hisz azt mondják róla: lehet, hogy egy új spanyolnátha méretű világjárvány közeledik. Miért kell a mai "intelligens" embernek mégjobban önmagát elpusztítani?
"Anyává csakis a gyerek tehet - nem az apa"
- Idhren
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_MODERATOR
A régi háborúk szintúgy, mint a maiak (Maiak ). Csak a Fizikai közelség változott, de a szándék nem igazán... És a nagy hadvezérek régen se álltak le harcolni, hiszen ők voltak a "stratégák", és ha elestek, bizony gyakran szétesett a sereg.
És tényleg rossz arra gondolni, hogy a fejünk fölött döntenek a "nagy" (értsd: szerintük nagy) emberek, úgy hogy őket nem igazán érinti a lehetséges kockázat.
És el lehet rajta gondolkodni, hogy most tehetünk e ellene, vagy sem
Tessék, egy kultúrsznob megjegyzés
Szeretlek Titeket Béláim!!!
- Felagund
- Nem elérhető
- Köszönetek: 2
(És megjegyzem a háborúzás egyetlen korban sem volt valami nagyon becsületbeli dolog (leszámítva a lovagok néhány "vadhajtását", pl amikor megbeszélték, hogy hol meg mikor meg hogyan kéne csatázni ), és mindig is a lehető leghatékonyabb fegyvereket használták. Pl az angolok gond nélkül elvetették a "tiszta" lovagi harcmodort, miután rájöttek, hogy a nagy walesi íjnak milyen hihetetlen átütő ereje van...)
Our knees do not bend easily
- Ben
- Nem elérhető
Nem is tudom, én annyira nem tolerálom ezt a mai rohadt gyors hűdehiperszupernmegmodern fejlődést. Sőt. A régi korok csatáiban sztem még számított valamit a bátorság, önfeláldozás, meg ilyen dolgok( persze voltak akkoriban is embertelen dolgok, de talán kevésbé, vagy mittudomén ). Ma már nem. (igaz, a háború jelentős változásokon esett át a középkor óta)Silima írta: Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de innen a távolból lehet olyan szépeket mondani a háborúra, hogy igen, kell, mert valaminek a kezdete és a fejlődés hozzá van kötve...
basking in the sunshine of a bygone afternoon,
bringing sounds of yesterday into this city room.
- Ygdrasil
- Nem elérhető
Azt én is elítélem, ami manapság folyik, hogy a magasrangú tisztek fotelból adják ki a parancsokat, és az elesett katonák és civilek száma csak egy statisztikai érték, semmi több. Annak idején, mikor még a hadászat nem távolból, hanem közelről folyt, még megesett, hogy a had vezetője maga is kivette a harc oroszlánrészét, kockáztatva testi épségét, stb. No de hol vannak ezek a mitikus és középkori idők! Minek kimenni a harctérre, ha ott a műholdas kapcsolat és egy kis piros gomb egy szupervédett bázison...
- Cirmos
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK2
És közben ők meg ülnek a védett bunkereikben vagy hol vagy valahonnan távolról lesik, hogy halnak halomra a katonáik. Undorító. Őket küldeném ki a harctérre.Remzy_mama/Eldawen írta: Különben soha nem az egyszerű katona akarja a háborút, hanem a vezetők, akik mindenféle tömegszuggeszióval ráveszik a beosztottaikat arra, hogy ugyanazt a sok bolondságot szajkózva rohanjanak a saját haláluk felé. És ez szörnyű.
adesso vieni qui
e chiudi dolcemente gli occhi tuoi
vedrai che la tristezza passera
/Ron/
- Aralataion
- Nem elérhető
Hmmm lehet hogy "bunkóság" tőlem de nem nagyon szeretem amikor vki erre jár és hangzatos nagy szavakkal megmondja a frankót. Akinek nem inge ne vegye magára...
Ööööö. Izé.
-Szóval lehet a többieket nem érdekli, hogy te mit szeretsz
-vagy épp senki sem hord inget manapság
-vagy a "hangzatos nagy szavak" elég hangzatos. Nem?
-vagy tényleg van valami megfoghatatlan erős megérzése egy adott témával kapcsolatban, csak épp nem tudja elég jól kifejezni, ezért sablonos szavakkal ugyan, de erősíteni akarja mások és a saját véleményét.
Mellesleg én meg szimplán egyszerű vagyok mint egy gomb, ha kultúrsznob vélemény-nyilvánítást látok a topic-ban... De az élet már csak ilyen. Nem tetszhet mindenkinek ugyanaz.
Amúgy a fórum-on TILOS POLITIZÁLNI, bármilyen konkrét példákat emlegetni. Erre kérem mindenki vigyázzon ha háborúról beszélget. Úgyhogy marad a körülírós-saját-véleményezős írogatás.
a kezemmel most mindenféle íveket rajzolok, amiből kiolvashatod a nevem ha tudsz gondolkodni az én fejemmel.
- Tünde
- Nem elérhető
- Köszönetek: 1
Aki háborúzni akar, az menjen ki a sivatagba és lője halomra egymást. Ne a gyerekeket, öregeket, ártatlanokat és gyengéket öljék halomra mindenféle hangzatos eszmékre hivatkozva. Mindenhol sérülnek meg olyanok is, akiknek semmi köre nem volt sem az okokhoz, sem az okozatokhoz.
Különben soha nem az egyszerű katona akarja a háborút, hanem a vezetők, akik mindenféle tömegszuggeszióval ráveszik a beosztottaikat arra, hogy ugyanazt a sok bolondságot szajkózva rohanjanak a saját haláluk felé. És ez szörnyű.
"Anyává csakis a gyerek tehet - nem az apa"
- _Phelan_ (Caranthír)
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
Then you'll see, tears won't wash this away, Memories of the years that started the pain
- Eilyar
- Nem elérhető
Silima írta: De ha belegondolok, hogy mit jelent ez valójában, valahogy más értelmezést nyer...
Tegyétek meg minnél többen :look:
- Silima
- Nem elérhető
Eilyar írta: Amikor azt mondom, hogy emberiség, ne egy fajra gondoljatok, hanem egyes emberekre! (ne adj' Isten: apa, anya, testvér, gyerek stb.) Így is szükséges?
Hát ez az. "Mindössze egy ember vesztette életét..." És ha az a mindössze egy a barátod vagy rokonod?
A háborúkban néha milliók halnak meg. Szép nagy szám a statisztikákon. De ha belegondolok, hogy mit jelent ez valójában, valahogy más értelmezést nyer...
- Eilyar
- Nem elérhető
Silima írta: Ha lehet ezt mondani, ízig-vérig pacifistának tartom magam, és már töriórán is kiráz a hideg, ha háborúról van szó... Sztem nincs a háborúnál igazságtalanabb és iszonyúbb dolog.
Örülök, hogy végre vki nem csak elméleti szinten gondolkozik. Bárminek - ha úgy tetszik mindennek - lehettek részesei! Attól függ, hogy milyen jövőt teremtünk magunknak. A háború nem lehet elengedhetetlen része az emberiség életének.
Amikor azt mondom, hogy emberiség, ne egy fajra gondoljatok, hanem egyes emberekre! (ne adj' Isten: apa, anya, testvér, gyerek stb.) Így is szükséges?
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Silima írta: Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de innen a távolból lehet olyan szépeket mondani a háborúra, hogy igen, kell, mert valaminek a kezdete és a fejlődés hozzá van kötve... De ha ne adj' Isten egyszer a saját bőrünkön tapasztaljuk, kötve hiszem, hogy bárkinek a fejlődés és a kezdet jutna eszébe róla... Ha lehet ezt mondani, ízig-vérig pacifistának tartom magam, és már töriórán is kiráz a hideg, ha háborúról van szó... Sztem nincs a háborúnál igazságtalanabb és iszonyúbb dolog.
Nekem eszembejutna, hogy ez biztos nagy fejlődéseket fog okozni.
Ettől függetlenül nem örülnék. Sőt.
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Silima
- Nem elérhető
- Ygdrasil
- Nem elérhető
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Theala Vandron írta: . Szatmári Sándor Kazohinia c. könyvében van ez a mondat: "Nem rögeszmékért küzdenek, hanem a küzdelemhez agyalják ki a rögeszméket."
Na itt van a kutya elesve.
Egyébként a legmodernebb háborúkat is ugyanezen okokból vívják. sak most nem kifejezetten a föld számít, hanem ami benne van.
Az első világháborúban (a gyarmatok mellett) a vasérc (Németország és Franciaország között).
A második világháborúban a vasérc már igazából nem annyira (de ürügynek jó volt) a kőolaj viszont egyre inkább. (a németek sem heccből szállták meg Magyarországot...)
A kőolaj azóta is maradt mint fő ok. (és legújabb rögeszmének ott a "terror ellenes harc" ami éppolyan megfoghatatlan dolog mint a munkásosztály elnyomói ellen való harc, de szinte bármire feljogosíthat...)
/Cynewulf/
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Eilyar
- Nem elérhető
Kitaláltad a gondolatom ezzel az idézettel. Azt akartam ti. kérdezni, hogy ezek alapján szerintetek az embereknek szükségük van-e a békére? Ha valami csoda folytán megadatna, mit kezdenénk vele?Theala Vandron írta: Szatmári Sándor Kazohinia c. könyvében van ez a mondat: "Nem rögeszmékért küzdenek, hanem a küzdelemhez agyalják ki a rögeszméket."
- Theala Vandron
- Nem elérhető
A háborúval kapcsolatban: úgy látom, a társaság nagy része még a régi eszmények szerint értelmezi a háburút. Vagyis, kard, közelharc, egyértelműen van győztes és vesztes. Ezzel tökéletesen egyetértek!
A háború okairól szeretnék mondani valamit. Nem a régi háborúkéról, mert azt már megbeszéltétek, territoriális okok, meg ilyesmi. Szatmári Sándor Kazohinia c. könyvében van ez a mondat: "Nem rögeszmékért küzdenek, hanem a küzdelemhez agyalják ki a rögeszméket." Azt hiszem, ezt mondta Telcontar az orwelli világképpel kapcsolatban.
Egyébként én is jóbban örülnék, ha a háború továbbra is közelharccal folyna bombázás helyett (ha már muszáj lennie egyáltalán)!
<:3)~ <:3)~
- Ardeth
- Nem elérhető
Vagy egymást pusztítjuk vagy magunkat.
A történelemben,szinte mindig,egy nagy béke után egy nagy háború következett.
"A halál csupán a kezdet."
- Rabyn
- Nem elérhető
Háború: Nincsen olyan hely a földön ahol ne lenne háboru. Már amikor megfogan egy ember is háboru van, hiszen a sejtek küzdenek egymás ellen. Az erősebb legyőzi a gyengébbet. Bár számomra az igazi háboru nem az amikor két katonai tank egymásnak megy és bumbum lövik a házakat meg a szerencsétlen civileket, hanem amikor két katona karddal támad a másikra és atól függ ki győz, hogy melyikük az ügyesebb.
"Én szóra váltanám a gondolatot de félek, hogy nem érdekel.."
- Eilyar
- Nem elérhető
Ben Kenobi írta:
:cooljump: van még a tarsolyodban hasonló téma? Fel kéne rázni az embereket